Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Afgelopen maandag was er voor het eerst sinds de crisis van 2008 sprake van een zogeheten beurskrach. Hiervan wordt gesproken wanneer de beurzen met meer dan 20 procent dalen. Op de New York Stock Exchange werd de handel zelfs 15 minuten stilgelegd door de dalende koersen.
Aanleiding van de snel kelderende beurzen was de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië over de olieprijs. Deze is ontstaan nadat Rusland weigerde zich te houden aan de productiebeperking die was voorgesteld door de OPEC. Rusland is zelf geen lid van de OPEC maar zit wel in het overlegorgaan de OPEC+. De OPEC wilde met de productiebeperking de olieprijs in stand houden nadat de vraag naar olie minder is geworden door de economische onrust die veroorzaakt wordt door het Coronavirus. Analist Alexander Dynkin legt uit dat Rusland verschillende redenen heeft om niet mee te werken met het verzoek van de OPEC. Zo wil Rusland niet dat Amerikaanse olieboeren profiteren van een hogere olieprijs. Amerika heeft de afgelopen jaren erg geprofiteerd van de hoge olieprijs en heeft de productie flink opgevoerd. Daarnaast heeft Amerika door middel van sancties de bouw van een olieleiding van Rusland naar Europa weten vertraagd, waardoor Europa afhankelijker is geworden van Amerikaans gas.
En dus legt Rusland zich nu toe op het oppompen van zoveel mogelijke olie. Als reactie hierop voert Saoedi-Arabië ook haar productie op. Hierdoor zakte de olieprijs maandag van 46 dollar naar 30 dollar per vat. In het begin van 2020 kostte een vat olie nog 68 dollar.. Inmiddels noteert de olieprijs rond de 35 dollar per vat. De daling van de olieprijs, trok maandag de wereldwijde beurzen mee naar beneden. Oliebedrijven kregen daar de hardste klappen. Zo zag Shell haar aandelen maandag 16,7 procent lager sluiten. Ook in het buitenland zagen Oliemaatschappijen hun aandelen fors lager sluiten. Zo sloot het Britse BP 19,5 procent lager en sloot het Franse Total 16,6 procent lager. Het Amerikaanse Exxonmobil sloot zo’n 12 procent lager, en het Amerikaanse Chevron verloor zelfs meer dan 15 procent.
Inmiddels zijn de beurzen weer een beetje opgekrabbeld nadat o.a. Trump aankondigde met een pakket maatregelen te komen die de Amerikaanse economie zouden moeten helpen. Toch blijft er veel onzekerheid over de ontwikkeling van de wereldwijde economie en in hoeverre de prijsoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië zal gaan escaleren. Analisten van Goldman Sachs voorspellen nu dat de olieprijs kan zakken tot 20 dollar per vat. Hoe het conflict tussen beide landen zal verlopen, blijft echter moeilijk te voorspellen.
Wel staat vast dat de dalende olieprijs en de aanhoudende dreiging van het Coronavirus voor veel onrust zorgt op de wereldwijde beurzen. Op maandag profiteerde de goudprijs dan ook van al deze onrust.