Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Onbegrensde beurseuforie

07-03-2017 Rolf van Zanten

Het is al weer even geleden dat de “Slotfase” titel de revue passeerde en de economie intussen tekenen van enige verbetering vertoont. En “onze vriend” Trump vooralsnog ‘the mouse that roared’ blijft. Na zijn Congres toespraak  (inleiding hieronder) bleek de ‘approval rate’ volgens de NBC poll niet groter dan 44%. Verder na de Brexit aankondiging in juni vorig jaar bleek het ook “allemaal” wel mee te vallen en gold dat ook niet na de val van Lehman? Dus Robert Broncel, heb jij je al met al niet een beetje in de luren laten leggen? Deze vraag kwam recent tweemaal voorbij.

trump

From now on, America will be empowered by our aspirations, not burdened by our fears –- inspired by the future, not bound by the failures of the past –- and guided by our vision, not blinded by our doubts. I am asking all citizens to embrace this Renewal of the American Spirit. I am asking all members of Congress to join me in dreaming big, and bold and daring things for our country.

Terug naar mijn column. Als niet oppervlakkig toeschouwer dien je zoveel mogelijk de realiteit en niet de ‘alternative facts’ of subjectiviteiten onder ogen te zien, juist met het oog op de toekomst. Per slot ligt dat laatste me altijd het meest aan het hart, met name vanuit het perspectief van mijn Amerikaanse nageslacht. Tegelijkertijd blijkt de toekomst altijd op het verleden gestoeld te zijn! Er zijn bijgevolg maar weinig zaken die rechtstreeks uit de lucht komen vallen. Voorts is het zaak niet alleen hoofd- en bijzaken te scheiden maar ook de waan van de dag en de daaraan soms inherente emoties zo veel mogelijk los te laten. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, heeft  Trump ook al gemerkt. Hij loopt een vlotte kans met zijn plannen tegen  de schuldklippen op te lopen – stijgende rente en nog verder onbeheersbare schuldgroei met op termijn een dollar die terrein verliest.

Afgaande op de jongste berichtgeving blijken meerdere “jongelui” op een verschillend spoor te zitten. Zo sprak hedge fund manager David Tepper deze week van de aanhoudende verwarring onder de ‘smartest money’, zichtbaar op de charts hieronder. Waar de beurs stijgt,  dalen de obligatie yields. Normaal lopen de yields bij een stijgende beurs op en dalen de obligatiekoersen. Het lijkt alsof er twee verschillende economieën naast elkaar bestaan.

 

swap-spread

Dit beeld wordt versterkt door de inverse beweging van de S&P met de 10 year yield curve.

senp

Die mening werd gedeeld door Larry Fink van Blackrock, met $5,1 biljoen verreweg het grootste beleggingsagglomeraat ter wereld die sprak van een bipolaire wereld. Zowel hij als ‘Bond Kings’ Bill Gross en Jeffrey Gundlach beschouwen de beurs als ‘out of sinc with the stealth flight to safety’. Daarbij zien ze de rente op de 10-jarige Treasury weer teruglopen naar een niveau beneden 2.25%  (thans 2,49%). Voorts waarschuwde Fink eveneens voor de mogelijke spanning die kan ontstaan als gevolg van de Fed’s dollar boosting policies die haaks staan op Trumps plannen. Vergeet niet dat de rente nog altijd de prijs van ons geld vertegenwoordigt, waarmee wordt aangegeven in hoeverre de waarde daarvan is afgekalfd.

Een inverse yield curve waarbij in dit geval de swap spreads indicatief zijn voor het counterparty/ liquiditeits risico van de banken wijst altijd op toenemende onrust. In dit geval heeft dat te maken met de komende U.S schuld plafond deadline en de eventueel oplopende rente. Als het Congres de hakken in het zand zet (verwacht ik niet), heeft Trump gelijk z’n eerste serieuze probleem.

Warren Buffett daarentegen die dit jaar “een sloot” aandelen Apple in z’n mandje deed, bleek weer duidelijk geporteerd van aandelen en geenszins van obligaties. Voor CNBC verkondigde hij op 27 februari j.l. zelfs dat er geen enkele sprake van een bubbel was maar wel hield hij daarbij een slag om de arm door er aan toe te voegen dat er altijd een marktrisico bestaat met een neerwaartse bijstelling van 20%.

Mijn zoon wees me verder gisteren op een bericht van zijn BoA die voor dit najaar een ‘euphoric blow off  top’ verwacht, juist ook omdat de beurseuforie onbegrensd lijkt, waarbij:

 • evident sprake is van een ‘overbought’ situatie met Shiller’s all time high K/W index op 29,9 terwijl 16,6 min of meer het gemiddelde is
 • de bull & Bear indicator reeds op ruim 7.0 staat, dicht bij 8 als verkoopsignaal

bullindicator

De ‘great fall’ wordt pas voor het najaar voorzien, wanneer het ‘hawkish’ beleid van de Fed samenvalt met lagere bedrijfswinsten. Evenmin is men gerust op de verkiezingsuitkomsten in ons landje (als mogelijke trendsetter), Frankrijk, Italië en Duitsland.

Hieronder een chart met een overzicht van alle majeure ontwikkelingen sinds 1925 die de bekende Russische econoom Kondratieff graag had meegekregen als Stalin hem niet naar de eeuwige jachtvelden had verwezen. Niet dat deze geschiedenis zich zal herhalen maar het gaat voornamelijk om de “echobel”.

realestate

Daar we in de financiële geschiedenis nooit eerder een zo lange periode van ultra lage rentes hebben gekend, ontstaat er een zeker gewenningsproces. Maar dat laat onverlet de precaire staat van het mondiale monetaire systeem die juist wordt gemaskeerd door dat vermaledijde goedkope geld dat te onzent rentegevoelige instituten als pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen bijna op hun knieën weet te brengen. De als meest liquide instituut blijkt onder deze omstandigheden de grote winnaar te blijven.

fedhikes

Mede dank zij het goedkope geldbeleid zijn vele ‘corporates’ bezig hun winstquote te vergroten zonder dat die betere resultaten het gevolg zijn van de operationele resultaten. Zo neemt de schuldfinanciering middels de lage rente toe, bijvoorbeeld om de terugkoop van aandelen te financieren. Fusies en acquisities worden eveneens middels spotgoedkoop kapitaal gefinancierd en daarmee kan er intussen op de grootste bedrijven ter wereld w.o. Unilever worden gejaagd. Ook Olies werd in dit kader als doelwit genoemd. In plaats van de winst uit bedrijfsvoering te vergroten, worden er trading transacties uitgevoerd. Dat geldt met name voor de grondstoffenbedrijven. Wat is makkelijker dan speculeren in je eigen grondstof als olie bijvoorbeeld? Zelfs “een club” als Berkshire Hathaway is niet vies van leverage of derivaten contracten. Dit alles terwijl er sinds 2008 totaal niets veranderd is behalve dan dat de mondiale schuldquote thans tot meer dan driemaal het mondiale bruto product ad ca. $75 biljoen is gestegen! Wil je die wegwerken dan zouden alle “werkers” waar ook ter wereld gedurende drie jaar voor niets moeten werken.

Volgens een uit 2013 daterend rapport van McKinsey Global Institute hebben de V.S., Europa en het V.K. alleen al tussen 2008 en 2012 maar liefst $12,6 biljoen (12 nullen) aan rente-voordeel en centrale bankwinsten genoten, waarbij een haperende of stagnerende economie voor lief werd genomen.

Financial engineering zoals we die nu kennen maskeert de werkelijke performance en gezondheid van zowel het bedrijfsleven als overheden om hiermee het volstrekt vertekende beeld ook maar enigszins te kunnen herstellen. Maar dat gebeurt domweg niet omdat de prijs(!) veel te hoog is geworden. Zoals de zaken er nu voorstaan, moet je vrezen dat zulks pas naar buiten treedt op het moment dat de feitelijke omslag van het huidige monetaire systeem zich de facto heeft voltrokken. Resteert vooralsnog de vraag wanneer dat zal gebeuren en voor de lezer welke titel deze column dan dient te worden meegegeven? Het resultaat wordt bij de volgende column bekend gemaakt, overigens zonder namen te noemen tenzij op uitdrukkelijk verzoek.

Robert Broncel       Copyright, 4 maart 2017  www. robertbroncel.com

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • ronaldw

  Je zat er weer eens goed naast. Dat is niet de eerste keer dat je politieke voorspellingen helemaal verkeerd waren. In het verleden had ik al vaker gelijk met referendum, brexit en ofzo.
  Maakt niet uit, gelukkig heb je meer verstand van verzekeren…

 • gumibeer

  Top oud maar superleuk.https://youtu.be/dJrGsf9r20A

 • vrijheid

  Het gaat aardig die kant op…

 • gumibeer

  Ok maar als je daar op zou stemmen wordt het ieder geval niet verdeeld onder bv rutte .Dus dat zou een betere keus zijn als niet stemmen .Uiteraard ben je vrij in wat je doet ;-] mvg

 • vrijheid

  De enige partij die je kan vertrouwen den ik is de partij van De Niet Stemmers…..

 • vrijheid

  Ik kan prima voor mij zelf zorgen en ben oud genoeg om te weten dat uit welke politieke partij dan ook er zullen geen echte oplossingen komen, maar de gemiddelde burger (lees sukkel) blijft hoop houden en dit iedere keer weer op nieuw.
  De gemiddelde kat is slimmer als je die een schop geef blijft hij bij je uit de buurt.
  Maar de burger laat zich steeds verder de SCHULDEN in schoppen, en met wat valse beloften heeft ie weer Hoop tot…. en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan..
  Weet wel uit dit politieke systeem zullen geen oplossingen komen, wie er ook aan de touwtjes trekt, ze zitten er allemaal tot hun nek in ……(de stront)
  Succes allemaal met je eigen Hoop…str…

 • gumibeer

  Dacht met de naam vrijheid ;Partij voor de vrijheid ,maar je kan ook bedoelen vrijheid om te stemmen haha

 • gumibeer

  Op zijn tijd maar ik stem dan ook ;-]

 • vrijheid

  Ik ben geen klager….. en jij?

 • gumibeer

  HMM ben benieuwd .aan mijn stem zal het niet liggen .

 • gumibeer

  Ik heb twijfel gehad maar moet eerst zien wat Forum doet aankomende jaren .Ik schat dat ze 2 zetels halen .

 • gumibeer

  Ik denk ook het mijne ervan maar moest voor mijn gevoel stemmen om het een kleine kans te geven . Met Brexit gebeurde er ook iets door het tegen geluid .

 • gumibeer

  Als je niet stemt mag je ook niet klagen vind ik .

 • gumibeer

  Ik ook volgende keer sta ik ertussen met de partij van edelmetaal .De PVE dus nu nog even op Geert gestemd .

 • vrijheid

  Stemmen is een illusie, wel of niet stemmen maakt geen ruk uit, behaalde resultaten in het verleden zijn een Garantie voor de toekomst…

 • vrijheid

  Een Amerikaan heeft Minder schulden dan de Nederlanders, misschien netto net zo arm..

 • Floesh

  Ik vind het top dat jij geen Bitcoin koopt

 • Floesh

  FvD en VNL snoepen ook van VVD en zullen waarschijnlijk eerder bij PVV aansluiten dan VVD.

 • Ron

  VS, het land dat leeft op de creditcard.
  Geen wonder dat niemand uit de schulden komt, 16,5% rente betalen ze!
  https://mobile.nytimes.com/2017/03/14/business/economy/consumer-interest-rates-federal-reserve.html?smid=fb-nytimes&smtyp=cur&_r=0&referer=http://m.facebook.com

 • Ron

  Zal je zien, komt pvv net 1 of 2 afgesnoepte zetels tekort en worden zowel pvv, fvd en vnl aan de kant geschoven en gaan de heren weer vrolijk 4 jaar verder.

 • Floesh

  Ik verwacht 3 tot 5 zetels voor FvD.
  FvD zit dichter tegen PVV en VNL aan en is juist opgericht om het partijkartel (VVD, CDA, PvdA, D66) open te breken met bindende referenda en gekozen minister-president en burgemeesters, en open sollicitaties voor de publieke top functies.

 • Arjan

  Succes! Ik hoop dat ze een zetel krijgen en dat ze niet achter de VVD aan hobbelen…..dat laatste is juist de reden dat ik niet op kleine partijen stem

 • Floesh

  Wij gaan zeker FvD stemmen en een aantal vrienden van mij ook FvD. Breek het partijkartel!
  Thierry Baudet bij Business Class afgelopen weekend, sterk verhaal wat mij betreft
  https://youtu.be/Pjy-CZqQPDc

 • Floesh

  VNL en FvD willen geen belastingverhogingen maar een hoge belastingvrije voet en/of vlaktaks.

 • Arjan

  De peilingen zijn manipulatief, daar trap je toch niet in?
  PVV gestemd deze morgen

 • Floesh

  Zou het er echt liggen…

 • Huub

  Heel onverwacht: GLD blijft bijtanken, ondanks goudprijsdaling.
  GLD change today (14-Mar-2017): +2.96t (0.36%), inventory now: 834.99t

 • Johan van Vught

  Het nieuws wordt keurig netjes geframed. We wisten van tevoren dat de PVV net voor de verkiezing naar beneden gedrukt zou worden in de peilingen… in de hoop dat kiezers zich laten misleiden toch weer op de elite te stemmen.

 • Johan van Vught

  Het is te hopen. We kunnen veel respect hebben voor de man die met gevaar voor eigen leven onze belangen verdedigt. En een politiek proces aan z’n broek heeft hangen..
  Hij is degene die ons land nog een beetje leefbaar wil houden!!

 • Ron

  Ja haha, ik heb mij kapot gelachen toen een engelse bookie 2 weken vantevoren alvast uitbetaalde aan Hillary gokkers, koste ze ruim een miljoen:)
  Ik ben het eens dat er zeker 5 zetels bij de peilingen op komen.

 • Walter vom Schalter

  Bitcoin. Gaat deze als niet manipuleerbare currency het goud lostrekken? Zal de mensheid tot ontdekking komen dat we in een hyperinflatie zitten? Krijgen die nerds voor hun computer toch nog gelijk….

 • Gerard

  Tja, wat doet dat met PM?
  Gelukkig is die niet zo sterk afhankelijk van de politiek. PM is vooral “rente”, rente rente en inflatie. Dan even niks, en dan “schulden”. Maar dat laatste is flauw want schulden hebben een harde relatie, (en correlatie) met schulden en inflatie.
  Gelukkig hoef je als PM belegger niet veel verder te kijken.

 • Walter vom Schalter

  Patstelling dus. Is te verwachten. We gaan de kant van België op met de regeringsvorming. De hele wereld kijkt toe. Zelfs in Duitsland weten ze dat morgen verkiezingen zijn in Nederland, kijken ze wel raar van op: “Hebben jullie tijd om doordeweeks naar de stembus te gaan?”

  Woensdag 15 maart, FED verhoogt de rente uiteraard, debt ceiling onderhandeling begint en kasgeld ontbreekt om de strijd aan te gaan want Trump is blut, terugtrekken van Obamacare gaat stroef wat doet dat uiteindelijk met PM?

 • Gerard

  PVV zal toch wel de grootste worden. Ze peilden vorige keer de PVV ook 60% te laag. 5 in de peiling werden er toen 15 zetels. Zal nu ook zo zijn.
  Met PVV de grootste kan er geen regering komen. Cardon sanitair naar Belgisch model, is er afgesproken. Dat betekent minimaal 5 partijen in de regering. Gaat NOOIT lukken. Wij zijn sowieso het beste af zonder regering. Want alle partijen, op de PVV na, willen extreme belastingverhogingen. GL wil zelfs belastingdruk met meer dan 25% verhogen! Vandaar de hoge stijging van die partij. De meeste Nederlanders wilen graag hogere belastingen.

 • gumibeer

  Morgen 2 x Geert maar ik zeg nu al !! we krijgen weer 4 jaar dezelfde ruk van neus rutte [zonder hoofdletter]
  BAH BAH.Ga aub allemaal stemmen !!!!!

 • gumibeer

  Er zit in dit geval idd heel wat spanning in de koker .

 • Arjan

  Ik oordeel vrijdagavond pas om 23:01 maar $1200 lijkt wel een higher low geworden te zijn ;-)
  De miners zijn wel helemaal terug gevallen tot december 2016 niveau toen goud de $1127 aantikte, dus misschien idd een bodem.

 • gumibeer

  Haha wat een gekken ;-]

 • gumibeer

  @disqus_8ZlDyPtsaA:disqus Vorige week vrijdag zij ik de bodem te zien .Gaat erop lijken .

 • gumibeer

  ;-]lol

 • Djennis

  SilverMountain = SM

 • Lamberto

  Wat!!!!!!!!!!!!!!! SM?????????????
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Sadomasochisme

 • Arjan

  Ik weet niet zeker of de “munten-site” die je dan gebruikt wel snel genoeg reageert op de wilde bewegingen die de metalen gaan maken.

  Ik verwacht alleen een dip als old Yeller gaat praten over meer dan 3 geplande verhogingen en/of sneller achter elkaar een verhoging dan initieel gepland.

 • Djennis

  pfffff, ik zou zo blij zijn als de mensen weer zelf gaan nadenken, waarom geen SMCOINS introduceren, kan Rolf mooi digitaal laten mijnen op een hele speciale server…., wat een onzin maar wel zeer lucratief, bij de aankoop van goud of zilver gratis SMCOINS erbij, en dan maar wachten tot de waarde op gaat lopen, kopen we van de winst weer nieuw goud of zilver, ik zeg: Rolf lees mee!

 • Huub

  Inmiddels hebben de renteverhogingen in december 2015 en december 2016 uitgezezen dat de prijs van goud daarna oploopt. Het kan best zijn dat fondsen daar op voorsorteren/voorbereiden door nu nog goedkoop wat goud in te slaan.
  Zelf ga ik als morgen tot een renteverhoging besloten wordt en goud dan effe een dipje maakt over tot het aankopen van wat munten.

 • Arjan

  Er staat een hoop “op de rol” dat misschien wel een stempel kan drukken op de immer stijgende beurzen.

 • Arjan

  Het is nu wel een hype allemaal, ook die andere “coin” schiet omhoog.
  Dotcom 2.0 -splat- over een tijdje?

 • Djennis

  Bitcoin is software in een mega casino, het bestaat niet en zal uiteindelijk verdampen tot waaruit het bestaat, niets,
  dit is een PONZI systeem 2.0

 • Gerard

  Blijft overeind, die gevaarlijke situatie boven 2,5%.
  De 2,6% vandaag is te verklaren op de hogere inflatieverwachting, en natuurlijk de verhoging van Yellen woensdagavond.
  Overigens, 2,6% is de tweede top. Ik verwacht dat die niet gebroken wordt. Het is en blijft de 100% stijging ruwe olie die de inflatie YoY deed oplopen. De definitieve top is inmiddels gezet op olie. Productie stijgt steeds opnieuw boven 50 USD. Dus de inflatie zal niet meer kunnen stijgen op olie. Ook de sterke USD houdt inflatie buiten de deur.
  Dus, ik zie dit als tijdelijk. Een korte run op US10YR is weer in beeld. Maar er ligt wel een gokje op wat Yellen op woensdag betreft.