24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Ook pensioenfondsen kiezen voor goud

In eerdere artikelen is er over inflatie gesproken. Na de economische hulp vanuit de overheid speelt inflatie namelijk weer op. Naast centrale banken reageren ook pensioenfondsen hierop. Dit zijn immers ook partijen die zich tegen inflatie moeten kunnen beschermen. Hoe ze dat doen? Met een veilige haven en deze vinden zij in goud. Naast dat goud bescherming kan bieden voor de particulier kan dat het dus ook voor bijvoorbeeld pensioenfondsen en centrale banken. Goud beschermt in deze situatie ook tegen een zwakke dollar. 

Aan het begin van de coronacrisis steeg de goudprijs fors. Dit kwam omdat men op zoek ging naar een veilige haven om de onzekerheid tegen te kunnen gaan. Recent daalde de goudprijs echter weer. De zorgen over het coronavirus begonnen af te nemen. Vaccinaties waren in gang gezet en de besmettingen namen af. Langzamerhand kon er steeds meer en kregen mensen hun vrijheid weer terug. Inmiddels is de goudprijs weer aan het stijgen. Hoe dit komt? Door de angst voor inflatie. 

Vanwege de ondersteuning van de wereldeconomie is er een sprake van inflatie. Particuliere investeerders zijn hier bezorgd over en kiezen voor goud als bescherming. Al eeuwenlang is goud van hoge waarde en waardevast. Al vele keren heeft goud zich al bewezen als geschikte veilige haven en dat weten ook pensioenfondsen en centrale banken. Om deze reden kiezen ook zij voor goud en proberen zich op deze manier te beschermen tegen inflatie, maar ook de zwakke dollar en lage rente.  

In eerdere artikelen ging het over de centrale banken die zich weer op goud storten. Het zijn vooral de minder rijke landen die dit doen. Uit onderzoek bleek dat Thailand bovenaan staat. Door middel van het kopen van goud probeert Thailand zich dus te beschermen tegen de financiële onrust die op de radar staan. Ook Servië richt zich op goud. Het land is van plan om hun goudreserves fors uit te breiden. Dit is een verschil vergeleken met vorig jaar aangezien het land toen niet veel goud heeft gekocht. Volgens analisten is te verwachten dat dit weer zal toenemen gedurende dit en volgend jaar. Dit geldt ook voor andere landen.  

Uit onderzoek van de Global Palladium Fund (GPF) blijkt dat meer dan de helft van de Europese pensioenfondsen serieus overweegt om goud te kopen. Volgens het onderzoeken zien pensioenfondsen het kopen van goud namelijk als makkelijke manier om zich te kunnen beschermen. Een klein percentage, namelijk 13%, van de pensioenfondsen geeft aan goud te kopen aangezien de goudkoers stijgende is. 71% koopt goud vanwege de zwakke dollar en 67% vanwege inflatie. Dit laat zien dat goud goed als veilige haven kan dienen en dat hier vanuit verschillende partijen belangstelling voor is. Ook voor de particuliere investeerder is goud interessant. Met de stijgende inflatie wordt geld minder waard. Dit kan tegengegaan worden door middel van het investeren in goud aangezien goud met inflatie meebeweegt en het daardoor zijn waarde behoudt. Daarnaast beweegt goud ook mee met deflatie en is het beschikt als bescherming tegen een lage rente. Goud is een geschikt alternatief voor sparen waarbij geld niet zijn waarde verliest. 

Bekijk ook