Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Op naar 2011

12-12-2010 Zilverpaul

De rente op de Amerikaanse staatsleningen is de afgelopen dagen vrij scherp omhoog gegaan, wat aangeeft dat de inflatie aan het toenemen is. Wellicht is dit ook een reden geweest de afgelopen week om goud en zilver in prijs naar beneden te drukken, omdat beide edelmetalen ook gezien kunnen worden als een een indicator van de inflatieverwachting.

Toch hebben de FED en de grote banken hier een klein probleempje mee: De vraag naar fysiek goud en zilver is vanuit Azië al een tijd zo groot, dat elke gefabriceerde dip in de goud- en zilverprijs in het Oosten aangegrepen wordt om extra fysiek in te gaan kopen. En daar zit hem nou net de kneep voor de Westerse banken, want fysiek goud en zilver is dat waar men een tekort aan heeft.

Vanwege die Oosterse druk zijn de koersbewegingen naar beneden weliswaar steil, maar ook kort. Te verwachten valt dan ook, dat binnen zeer korte termijn de oude recordhoogtes voor goud en zilver verbroken zullen gaan worden.

De tekorten aan goud en zilver bij de grootbanken worden bevestigd door verhalen over mensen die hun goud en zilver in kluisjes bij Zwitserse banken hebben ondergebracht en en nu alle mogelijke moeite moeten doen om het teruggeleverd te krijgen. En dan gaat het niet alleen over vele miljoenen, maar ook over (in de grote wereld relatief kleine hoeveelheden) van 20.000 ounce zilver.

Fysiek goud en zilver zijn de achilleshiel van het westers financieel systeem.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik vergelijk hoe mensen nu over de economie denken met hun gedachten een jaar geleden, is er mijn inziens toch een duidelijke verschuiving merkbaar. Helaas voelen de meeste mensen zich onmachtig hier iets mee te doen, omdat men de kennis, en wellicht ook durf, ontbreekt om zichzelf financieel te beschermen.

Op zerohedge.com kwam ik in dit verband een diepte-interview tegen met een Ierse insider, die treffend de situatie weergeeft.

Met een zich verdiepende economische crisis beginnen ook steeds meer scheuren te ontstaan in de samenleving. In Engeland wordt studeren met de nieuwe studiefinanciering langzamerhand weer bezigheid alleen voor de elite. Amerikaanse bedrijven als Amazon, Mastercard en Paypal worden fors onder druk gezet door de hacker-community, omdat men geen diensten meer wou uitvoeren voor Wilkileaks-roerganger Assange. Het is niet te hopen dat de hack-aanvallen aangegrepen zullen worden om het internet van allerlei restricties te gaan voorzien. Vanuit de Amerikaanse congres en de overheid waren al initiatieven gaande om het internet aan banden te leggen, zogenaamd om het terrorisme aan banden te leggen. In die zin kunnen de aanvallen van hackers op grote bedrijven en overheden de initiatieven om het internetgebruik aan banden te leggen goed uit komen. Het is dan ook geen wonder dat er ook stemmen opgaan die in het hele Wikileaks-gebeuren een opzetje zien van de gevestigde machten om zodoende het internet gebruik aan banden te kunnen leggen. Immers, dank zij het internet komen steeds meer mensen te weten wat er werkelijk aan de hand is met de economie en wie de touwtjes achter de schermen in handen heeft.

https://www.thesilvermountain.nl/img/free-to-do-as-we-tell.jpg

Wat er van waar is? Ik weet het niet. Wel wordt duidelijk dat de westerse samenleving steeds meer in verwarring komt te verkeren. Een economie die in elkaar aan het duikelen is, overheden en multinationals die steeds meer onder druk komen te staan, een toenemende ongehoorzaamheid vanuit de bevolking; het zijn tekenen aan de wand dat de zich ontrollende crisis niet alleen op economisch gebied speelt maar consequenties zal hebben op de hele samenleving. In dit verband kan ik het laatste artikel van Martin Armstrong van harte aanbevelen, waarin hij beschrijft hoe het Mainz is vergaan. 

Ondertussen koopt de ECB als enige nog staatsleningen uit Ierland , Griekenland en Portugal op, omdat verder niemand ze meer wil hebben. In de reguliere pers duiken steeds meer berichten op vanuit verschillende bronnen die zinspelen op het einde van de euro. Wat een half jaar geleden nog een boude voorspelling leek, wordt gaandeweg werkelijkheid. En het zijn niet alleen de zwakke Europese landen die zwaar onder druk staan. Duitsland kreeg van de week 20% van de staatsleningen die ze naar de markt brachten niet kwijt. Terwijl Duitsland toch de leidende economie is in Europa blijkt dat ook het vertrouwen in Duitsland tanende is.

Men begeeft zich altijd op bijzonder glad ijs bij het doen van voorspellingen, maar ik vermoed dat we in 2011 met zijn allen naar de bank mogen om de euro’s in te wisselen tegen een nieuwe munt.

Ik vermoed ook dat in 2011 de onderdrukking van de zilverprijs tot een einde zal komen, omdat de grootbanken nat zullen gaan om hun onvermogen om fysiek zilver te leveren.

Het valt te hopen dat we als samenleving in staat zullen zijn in de komende turbulentie onze vrijheden te behouden. Een kat in het nauw maakt immers rare sprongen.

Tot slot kreeg ik van lezer Sneetje Gezond deze link, waarin tot mijn genoegen bleek dat er ook al Zilverpaul zilveren munten op de markt zijn verschenen! Uiteraard verleen ik graag mijn goede naam om het zilverkartel op de knieën te krijgen. Al schijn ik de eer te moeten delen met ene Gaugin, maar dat heb ik er graag voor over!

 • Fix

  explode

 • Fix

  explode

  explode

 • Fix

  function explode() {
  alert( ‘Silver explosion’ );
  }

 • €xc@£ibµr

  Ik begrijp Mexican Seastar wel. De onzekerheid of iets dat geleverd wordt wel echt is. Ook ik heb dat.

  En zeggen dat het de moeite niet loont om zilveren munten te vervalsen is flauwekul. Ze vervalsen wel € munten: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/hoe-herken-ik-valse-euromunten.html en dat gaat dan over munten van maximaal 2 €. Waarom zouden ze het dan niet door voor iets van 25 €?

 • Mexican Seastar

  Geërgerde schrijvers hier geven me de indruk dat ik niet gelukkig ben met deze leverancier: nochtans kunnen zij nergens lezen of ik wel klant ben of niet. Ik richt mijn kritische noot niet op een (laat staan dit) bedrijf, maar wel op een markt en diens situatie, vandaag en ‘morgen’.

  Het gaat erom dat je vandaag in deze markt – omdat die vandaag klein en nog niet genoeg populair is – NIET kunt rekenen op een document met de bron van je product.
  EN: dat men die, indien zilver ‘morgen’ hoog scoort, WEL ZOU KUNNEN EISEN, zeker indien het geleverd wordt door een particulier. Omdat: wanneer het brede publiek ‘morgen’ ontdekt dat het zilver hoge toppen scoort, de kans dat er nep wordt aangemaakt evenredig ermee groter wordt.

  Als meneer Van Zanten zelf ook al op zoek is naar een manier om hieraan tegemoet te komen, en dit hier (zie boven) openlijk toegeeft, dan denk ik niet dat het om een ongegronde vraag gaat.
  Er is geen haar op mijn hoofd die de correctheid van het zilver van deze leverancier in twijfel trekt. Ik volg deze artikels hier al een hele tijd op de voet. daarom post ik het hier en niet elders.

  Omdat ik (tot op vandaag?) dacht dat een NIET-EENZIJDIGE kritische analyse zeker ook was.
  Of dat is wat ik hier toch altijd heb aangetroffen…

 • rob

  Ook Jim Willie gaat, net als ZilverPaul, voor minimaal een verdrievoudiging van de zilverprijs:

  http://www.gold-eagle.com/editorials_08/willie121510.html

 • wortelbea

  mee eens, je moet niet goedgelovig zijn, maar paranoia lijkt ook geen goede optie…
  nergens iets slechts te vingen over thesilvermountain, en ben zeer tevreden klant.
  dus als je daarmee niet genoeg hebt, koop ergens anders waar je papiertjes krijg ;o)

 • JP

  @René
  INDERDAAD, DIE MEXICAN PELICAN HEEFT VOLGENS MIJ ALLEEN MAAR BEHOEFTE OM HET INTERNET VOL TE ZEIKEN, oh, m’n caps lock stond aan, foutje…

  Als het niet goed genoeg voor hem is gaat ie toch gewoon naar een andere winkel…

 • temp242

  @Mexican Seastar,
  Mocht ik een handelaar zou ik je doodleuk zeggen dat jij niet kunt bewijzen dat deze munt door mij verkocht was aan jou.
  En ten tweede, het is (gelukkig) nog altijd aan een rechter om te ‘veroordelen’.
  En ten derde, ik durf met mijn ogen toe te kopen bij dhr. Rolf, lees anders eerste zijn ‘beoordelingen op diverse forums vooraleer je veroordeelt!
  Aub, stop met je geleuter, je bevuilt deze prachtige forum waar mensen hard aan werken om er iets moois van te maken.Mvg.

 • RB

  @ Mexican Seastar

  Je bent weer onbedaarlijk aan het schreeuwen, maar dat terzijde. Als je zeker wilt weten dat iets zilver is, neem dan zelf een steekproef. Pak een willekeurige munt, neem de afmetingen op en ga er vervolgens mee naar een muntenhandelaar. Die ziet vrijwel direct of het echt zilver is, maar kan de munt ook nakijken in een catalogus en tevens het gewicht nauwkeurig meten op een professionele weegschaal.

  Een papiertje zegt niets. Bovenstaande procedure kun je ook toepassen bij aankoop en verkoop.

 • rinse

  wat een grimmig sfeertje hier, het lijkt wel of de zilverprijs niet hard genoeg stijgt.
  en wat als je nu 100 ounce koopt, die toch aan de normen van 9999 voldoet en je wilt ze verkopen aan een handelaar en die zegt dat ze nep zijn. ik acht die kans net zo groot als de kans dat er munten in de namaak zijn!
  zoals de andere reacties al zeiden: wat kost iets om het na te maken, en wat leverd het op?? ik denk dat we met 1 ounce munten wel safe zitten..

  en waarom gaat de zilverprijs niet door 30? is het een vast bodempje wat word gemaakt?

 • René

  Vind deze discussie niet meer zo boeiend.
  Het gaat nergens meer over.
  Ga gewoon naar Goldmoney en of naar Willem.
  Terug naar de essentie guys.
  De Euro-top?

 • Mexican Seastar

  EN ALS JE VOOR JE EIGEN BEDRIJF EEN BEWIJS KUNT NEERLEGGEN, DAN KAN JE DAAR OOK EEN DUBBELTJE VAN, SAMEN MET EEN VERKLARING VAN AANSPRAKELIJKHEID, VOOR JE KLANTEN NEERLEGGEN.

  DA’S WAT “TER GOEDER TROUW” IN ESSENTIE BETEKENT.

  M.V.G.

 • Mexican Seastar

  @Rolf van Zanten
  Als ik van jou zilver kocht en je morgen veroordeel voor het leveren van nepmunten, wat doe je?
  Je zorgt ervoor dat je je boekhouding bijgehouden hebt voor dergelijke situaties en je komt ermee op de proppen bij wijze van zelfverdediging.

  Jij kan best aan mij een bewijs afleveren dat de munten die ik van je kocht uit die lichting kwamen van die producent !

  OOK INDIEN IK HET GEWOON ALS POTENTIEEL TROUWE KLANT AAN JOU VRAAG (dus niet eens in het geval van een proces).

  Jij die een bedrijf hebt die voor duizenden euro’s per maand verkoopt en levert, uitgerekend jij zou geen bewijs kunnen neerleggen?

  KOM NOU !

 • wil

  @Mexican Seastar

  het gaat er net om dat wij geen vertrouwen hebben in papiertjes net omdat je die gewoom kan drukken. zilver = zilver. als ik het goed voor heb kunnen ze dat ook gewoon testen toch ? net als ze goud testen met de hand of met een apparaat

 • Marc

  @ Gerard

  toen ik mijn 250 gouden baar bij Rolf kocht zat er geen certificaat bij.
  dus je stelling van “er zit altijd een certificaat bij een gouden baar van 250 gr of meer” klopt niet.

 • Alexander

  @rob
  hi rob heb ook fysiek en je hebt waarschijnlijk deels wel gelijk.. maaruh ik zit er ook bovenop met dit deel blijf ik voorlopig toch speculeren.. ook al is het idd ook erg risicovol maar bedankt voor de tip/goede zorgen

 • Piet

  Goedemorgen,

  Ik snap iets niet al die commotie over een certificaat bij zilveren munten? Juist omdat het munten zijn vind ik het absoluut veilig om van particulieren te kopen. Op dit moment is zilver dermate goedkoop dat een zilveren munt echt nog niet wordt vervalst. Maar als ik goud koop, b.v. een gouden tientje, dan doe ik een paar dingen. Allereerst de klank test, een gouden muntje van 24 karaat klinkt anders dan een namaak van 14 karaat. Vervolgens meet ik de diameter en de dikte, waarna ik het muntje weeg op een honderdste gram nauwkeurig.
  Een wat ouder muntje dat heeft gecirculeerd of als hangertje dienst heeft gedaan, mag best 1 tot 3 honderdste gram lichter zijn bij de juiste maten.
  Kijk en als al die gegevens kloppen koop ik met een gerust hart een dergelijke munt.
  En al die flauwe kul certificaten die je soms bij recente muntjes ziet zeggen me niets.
  Oja als ik nog twijfel aan het gehalte van een muntje doe ik soms ook wel eens een test met de toetssteen.
  Dus Mexican Star verdiep jezelf nu eens in de maten en afmetingen van bepaalde munten en je zult je zeker een stuk prettiger gaan voelen.

 • Rudolf

  Zoals Rolf al zegt is het vrij zinloos om certificaten bij zilver te voegen, zeker bij de 1-ounce beleggingsmunten.
  En een certificaat is nog lang geen garantie voor echtheid, want wie controleert het certificaat?
  Wie en wat bepaalt of dat dat zekerheid geeft tot echtheid?
  Het is een mooi stukje papier met een zegeltje of stempel er op, meer zal het niet zijn.
  Het is net zo zinloos als bijv. het (na)maken van een vijf euro biljet..
  Waar mensen zich al niet druk om maken…
  Enne, koop je edelmetalen bij bekende dealers!

 • rob

  @ Gerard

  Naar mijn weten ook niet, misschien bij het Nederlandsche Munthuis of andere ‘exclusieve’ verkopers. Je betaald drie keer de zilverprijs maar dan krijg je ook je felbegeerde certificaat!

  Die, zoals Rolf al aanhaalde, makkelijk te vervalsen is. Nee, als het er werkelijk om gaat zullen de mensen of je op je blauwe ogen vertrouwen, of de omvang en het gewicht vergelijken of een schilfertje testen met Zilver Test vloeistof.
  Ik heb overigens nog geen certificaat ingeseald gehad samen met de baar, altijd los erbij gekregen bij zowel zilver als goud.

 • Gerard

  Naar mijn beste weten zitten er op zowel gouden als zilveren munten nooit certificaten.
  Alleen bij baar goud van 250 gram en meer zit een certificaat. Maar ook daarop kun je niks zien. Die zit met de baar ingeseald. Die ga je natuurlijk niet los peuteren toch?

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  @Mexican Seastar
  Ik krijg zelf ook geen certificaten bij die zilveren munten hoor. Het is logistiek ook onmogelijk om aan te tonen welk certificaat bij welke munt hoort in dat soort gevallen, aangezien er miljoenen 1 ounce zilveren munten per jaar worden geslagen.
  Overigens ben ik wel bezig met dit soort zaken, dus als er suggesties zijn dan hoor ik het graag!

  @RB
  De geruchten van vervalste goudbaren uit Fort Knox voor een levering naar China heb ik destijds ook gevolgd. Het is jammer dat je bij dit soort berichten nooit weet in hoeverre het waar is, dus ik kan daar verder niks zinnigs over zeggen. Ik kan alleen maar aanbevelen altijd goud te kopen van LBMA erkende producenten via officiële kanalen.

 • Mexican Seastar

  @temp242

  De leverancier van je zilver heeft ZELF WEL de certificaten liggen – wees daar maar zeker van.
  Wat is het probleem om daar een copietje van te maken voor de klant?
  Als dat technisch mogelijk is, wat ontbreekt er dan nog behalv goodwill of een persoonlijk voordeel bij leverancier om dat NIET te doen?

  M.v.g.

 • Mexican Seastar

  @Johan

  Ik kocht geen dubbeltjes maar in 2010 geslagen munten die als betaalmiddelen kunnen gelden.
  Als je puur metaal koopt heb je minder zekerheid dat het echt is + helemaal niet zeker of je het ooit kwijt raakt + je betaalt er meer tax op.

  Met munten heb je die zekerheid dus wèl.

  Dat heb ik (NIET!) toevallig van mijn leverancier geleerd!

 • Mexican Seastar

  Zeg mensen ..

  Ringen met pure edelstenen en diamanten die je vandaag van de hand doet bij een juwelenkenner, kunnen zeer uiteenlopende prijzen krijgen. Afhankelijk van the goodwill van de schatters dus!

  En als ik een 2de handswagen wens te kopen, dan reken ik ook op het krijgen van het chassis nummer en de officiële documenten.

  Toch als je voor een keurig bedrag koopt…
  En zeker als je het voor een groot bedrag morgen kwijt wilt.

 • temp242

  Beste Mexican Seastar, als je binnenkort mag gaan kiezen tussen écht waardeloos geld,( ik vrees dat je toiletpapier straks meer waarde gaat hebben), of een éventueel vals troy ouncetje, wat ga je dan kiezen???
  Mvg.

 • rob

  @ Alex

  Erg gevaarlijk, in deze volatiele tijden nog te speculeren met turbo’s/sprinters. Je moet er dan echt bovenop zitten en zelfs dan is de kans klein dat je voldoende op de markt reageert.
  Koop liever fysiek zilver, de waarde is gegarandeerd, geen dagelijks gedoe met cijfertjes en groot rendement.

 • Johan

  @ Mexican star. Al dat zilver gemauwel, als je zekerheid wilt koop je een kilo goud met certificaat, toch geen dubbeltjes met een papiertje erbij. Kan me voorstellen dat er iemand doodmoe van zulke opmerkingen gaat worden….ik in ieder gewval Capslock-sl**je

 • Mexican Seastar

  Beste Meneer Van Zanten,

  bedankt voor uw antwoorden, hier.

  Toch kan ik U garanderen dat zo’n bewijs waarin de afkomst van het zilver staat alsook het serienummer van de productie staat, VOOR MIJ enorm belangrijk is om er zeker van te zijn dat het echt is. DUS – IK GA ERVAN UIT DAT IK GEEN IDIOOT BEN – ZULLEN ANDEREN DAT OOK WILLEN ZIEN, ZEKER INDIEN ZE VAN EEN PARTICULIER (MIJ) OVERKOPEN !!

  Al was het maar een copietje, maar als dat de klant een veilig gevoel geeft: wat zou u daar dan om moeten malen, las leverancier om uw klant een veilig GEVOEL te geven, dan?

 • Alexander

  Goed nieuws Ron Paul krijgt meer en meer support binnen en buiten de politiek
  http://www.nytimes.com/2010/12/13/us/politics/13paul.html?_r=1

 • RB

  @ Rolf

  Dat vervalsen schijnt wel gebeurd te zijn met gouden baren die China had gekocht van de VS. Het gerucht gaat dat men er enkele heeft doorgezaagd en dat bleek dat de baren bestonden uit tungsten staal met een gouden coating. Wat is eigenlijk waar van dit bericht en wat zijn dan de vervolgacties van China?

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  zilver goud :
  @Rolf van Zanten
  Mr. van Zanten ik heb een vraagje aan u.
  Hoe komt het dat als ik zilver wil verkopen aan u dat de prijs voor 1 gram puur zilver op het moment 0.74 euro cent en dat ik voor een kilo puur zilver 705,00 euro krijg is toch een verschil van 35 euro per kilo.
  Wat ik ook raar vind is dat je voor zilveren munten van 1 ounce puur zilver om gerekend bijna 0,80 euro cent krijgt per gram krijgt het verschil is hier nog groter met een kilo puur zilver.
  Van waar deze prijs verschillen misschien kunt u mij dat een uitlegen ik dacht zilver is toch zilver!

  Het verschil bij de baren zilver van minder dan 1000 gram met de baren en die van 1000 gram is eigenlijk een afrondingsverschil. Dit is zojuist aangepast in de formule, dus nu zou het wel vrijwel gelijk moeten zijn.

  Zilveren munten mogen onder de margeregeling worden verhandeld, waar zilveren baren altijd met 19% BTW worden belast. Vandaar dat munten tegen betere prijzen kunnen worden ingekocht en verkocht; want hierbij is een gunstiger BTW-tarief van toepassing.
  Dit voordeel ziet u zowel bij het kopen van zilver als bij de verkoop van zilver.

  Mexican Seastar :
  Ik heb ook een vraag:
  Als je binnen pak weg 10 jaar je zilvere munten wilt verkopen, moet je dan niet een officieel certificaat of legitimatie kunnen neerleggen, om je munten geloofwaardig te laten zijn?
  Want stel dat er tegen dan nep-munten op de markt zijn (zoals vandaag wel eens het geval is bij zilverbaren), en je leverancier (bvb. The Silver Mountain) heeft inmiddels zijn boeken dicht gedaan en bestaat niet meer of is bij de potentiële kopen niet bekend, hoe kan je dan bewijzen dat je munten ok zijn? Dat kan je toch niet enkel door het feit dat er een jaartal op staat, namelijk 2010 (dit jaar gekocht), een jaar waarin nep-munten nog niet aan de orde waren… ?
  -> Je moet toch IETS kunnen neerleggen, dat bewijst dat je munten uit die productie-eenheid komt en officieel zijn?
  En dat moet je leverancier je toch geven, niet?
  Ik ben namelijk van plan om nog zilveren munten bij te kopen en ook wat gouden, en ik zie dit alles samen als een lange termijn investering.
  Maar ik twijfel nog, omdat ik bij mijn vorige aankoop enkel een bewijs van aankoop heb gekregen vanwege mijn leverancier, en geen legitimatie van het productiebedrijf !!!
  Ik zit er wel heel erg mee in!
  Kunnen jullie mij helpen / raad geven, in deze?
  Dank !!

  De vraag is hoeveel waarde een certificaatje heeft. Als men zilver of goud kan vervalsen, is het dan niet net zo makkelijk om er een officieel ogend certifcaat bij te vervalsen?

  Zilveren munten van 1 troy ounce worden nu niet vervalst omdat het simpel weg niet de moeite waard is. De zilverprijs staat op ongeveer EUR 22 per troy ounce dus dan zou het minder dan EUR 22 per munt opleveren.
  Het is ook erg moeilijk om dit soort munten te vervalsen, doordat zilver een hoog soortelijk gewicht heeft. Het maken van dezelfde munt in nikkel,koper o.i.d. zorgt er niet alleen voor dat de munt heel anders oogt (weerspiegeling etc.) maar ook dat het gewicht niet meer klopt. Als je een munt zou maken van 31,103 gram in een ander metaal dan zilver dan zal het al snel een veel grotere en/of dikkere munt worden. Leg je die naast een echte zilveren Maple Leaf of andere 1 ounce munt zul je gelijk het verschil zien.
  Ik heb nog wel een neppe Chinese Panda munt en je merkt onmiddellijk dat het nep is zodra je het in je handen hebt.

 • Mexican Seastar

  Ik heb ook een vraag:

  Als je binnen pak weg 10 jaar je zilvere munten wilt verkopen, moet je dan niet een officieel certificaat of legitimatie kunnen neerleggen, om je munten geloofwaardig te laten zijn?

  Want stel dat er tegen dan nep-munten op de markt zijn (zoals vandaag wel eens het geval is bij zilverbaren), en je leverancier (bvb. The Silver Mountain) heeft inmiddels zijn boeken dicht gedaan en bestaat niet meer of is bij de potentiële kopen niet bekend, hoe kan je dan bewijzen dat je munten ok zijn? Dat kan je toch niet enkel door het feit dat er een jaartal op staat, namelijk 2010 (dit jaar gekocht), een jaar waarin nep-munten nog niet aan de orde waren… ?

  -> Je moet toch IETS kunnen neerleggen, dat bewijst dat je munten uit die productie-eenheid komt en officieel zijn?

  En dat moet je leverancier je toch geven, niet?

  Ik ben namelijk van plan om nog zilveren munten bij te kopen en ook wat gouden, en ik zie dit alles samen als een lange termijn investering.

  Maar ik twijfel nog, omdat ik bij mijn vorige aankoop enkel een bewijs van aankoop heb gekregen vanwege mijn leverancier, en geen legitimatie van het productiebedrijf !!!

  Ik zit er wel heel erg mee in!

  Kunnen jullie mij helpen / raad geven, in deze?

  Dank !!

 • Alex

  @wortelbea
  hi wouter ik heb geen 3000 ounce zilver maar sprinters
  ik zal je even wat voorrekenen.. stel je hebt 10000 euro aan turbo’s op zilver
  en zilver gaat van 30$ naar 60$ in 10 maanden (100% koers verschil in 10 maanden)
  stel je turbo’s sprinters of wat je ook precies hebt hebben een hefboom van 4 (zeer gebruikelijk)
  dat betekend dat als de koers 10% stijgt je effecten door de hefboom van 4 40% in waarde vermeerderen.. dus om een voorbeeld te nemen zeg dat geduurende de 10 maanden >elke< maand de zilverkoers 10% stijgt (en jouw effecten dus 40%) dan kom je met (winst over winst) op een volgende

  waarde effecten winst maand
  € 10.000,00 € 4.000,00 1
  € 14.000,00 € 5.600,00 2
  € 19.600,00 € 7.840,00 3
  € 27.440,00 € 10.976,00 4
  € 38.416,00 € 15.366,40 5
  € 53.782,40 € 21.512,96 6
  € 75.295,36 € 30.118,14 7
  € 105.413,50 € 42.165,40 8
  € 147.578,91 € 59.031,56 9
  € 206.610,47 € 82.644,19 10

  echter ik wil het niet zondermeer aanraden om turbo's of sprinters zilver te kopen.. ze hebben namelijk ook een stoploss niveau.. als de koers daalt onder een bepaald (gekozen) niveau worden ze automatisch verkocht en neem je gedwongen verlies..
  heftige neerwaardse correcties (zoals gebruikelijk bij zilver) kunnen daardoor negatief uitpakken.. je kunt je daardoor gedeeltelijk indekken door zelf bij een broker een niveau te kiezen waarop je automatisch verkoopt.. en weer instappen als de koers aan het stijgen is..zo probeer ik het te doen..
  je kunt ook een relatief veilig stoploss niveau kiezen waardoor je wel minder hefboom krijgt.. maar ook minder risico loopt.

  maar dat allemaal terzijde.. het was even om aan te geven hoe je (mogelijk) een 100.000 euro of meer kan verdienen als de koers van 30 naar 60 $ gaat..

  (reactie op een oud bericht van je.. maar kwam steeds niet door)

 • Alex

  vond dit wel een sterke stukje om even te delen

  “And fourth, regardless of everything else, the manipulation of precious metals prices is a cosmic deception and fraud, and the great enabler of all sorts of vast evils — from what U.S. Rep. Ron Paul has called “the welfare/warfare state” to the expropriation and grinding down of the working class and the developing world by the financial class, a vile national and class imperialism — in the here and now. People are suffering and even dying every day all over the world because of this fraud, and no eventual profit to gold and silver investors can ever undo that.”

  helaas.. sad but true
  komt van:
  http://www.gata.org/node/8597

 • rob

  Danger! Nuclear core temperature rising fast!
  Evacuate area immediately.
  Do not panic.

  Read more: http://www.businessinsider.com/europe-sovereign-debt-austria-belgium-2010-12#ixzz18BDqKZwE

 • zilver goud

  @Rolf van Zanten
  Mr. van Zanten ik heb een vraagje aan u.
  Hoe komt het dat als ik zilver wil verkopen aan u dat de prijs voor 1 gram puur zilver op het moment 0.74 euro cent en dat ik voor een kilo puur zilver 705,00 euro krijg is toch een verschil van 35 euro per kilo.
  Wat ik ook raar vind is dat je voor zilveren munten van 1 ounce puur zilver om gerekend bijna 0,80 euro cent krijgt per gram krijgt het verschil is hier nog groter met een kilo puur zilver.
  Van waar deze prijs verschillen misschien kunt u mij dat een uitlegen ik dacht zilver is toch zilver!

 • Gerard

  Nog eentje voor ik naar bed ga.
  Over de beruchte 40% grens!
  Huiver zelf:
  http://biflatie.nl/artikelen/38-inflatie–deflatie/8020-willem-middelkoop-vs-op-weg-richting-hyperinflatie

 • Gerard
 • Gerard

  @RB,
  De tip is oke.
  Wisdom Tree heeft een ETF die de verhouding USD – Yuan volgt.
  Deze ETF doet helemaal niets. Maar hiermee zit je wel in Yuan.
  Het heeft ook NUL risico. Deze staat al ruim 6 maanden op NUL rendement. Niets omhoog, niets omlaag.
  Hoe kom je aan Yuan? Koop deze ETF in USD; ticker CYB.

 • RB

  TIP: Koop wat Chinese yuans

  http://www.dekritischebelegger.nl/bric/china/tip-koop-wat-chinese-yuans/

  Wat vinden we hier van deze tip? En hoe kom je aan Yuans?

 • RB

  @ wil.

  Persoonlijk heb ik liever een pimple dan een elephant’s ass. ;-)

 • wil.

  @RB

  Deze reactie stond er ook tussen bij de link die je gaf:

  Which part of “To Big To Fail” don’t you guys understand? As much as I would like to see Jamie Dimon hanging from a dog leash, it isn’t going to happen. The Ben Bernank will find a way to bail out his bankster bosses no matter what kinda of shit the get caught up in.

  Silver is just a pimple on an elephant’s ass compared to derivatives.

  zit daar niks in dan ??

 • RB

  JP Morgan Admits To, Reduces Massive Silver Short Position

  http://www.zerohedge.com/article/jp-morgan-admits-defeat-cuts-silver-short-position-proves-millions-conspiracy-theorists-abso

  Het begint “au” te doen bij JP Morgan. Misschien moet er in het JP kerstpakket een extra stripje paracetamol. ;-)

 • Gerard

  @temp242,
  Je zegt het exact zoals het is:
  Er zijn bepaalde dingen aan het gebeuren die men niet meer onder controle heeft.
  Precies zo is het.
  Kom ik toch weer even terug op de uitspraak van Marc Faber: hij zegt dat je beter ergens ver achteraf kunt wonen in een boerderijtje met wat grond en ga boeren. Ik raak er steeds meer van overtuigt dat hij gelijk gaat krijgen. In een echte monitaire crisis is dit de veiligste haven. Alleen hier kun je overleven zonder welvaart.
  Met goud en zilver alleen ben je niet geholpen.

 • Niels

  Het interview hieronder geeft een feitelijke berekening voor de zilverprijs van het moment. Het geeft daarnaast wel een minder bemoedigend toekomst scenario wanneer JP Morgan om zou komen te vallen, maar je kunt natuurlijk niet altijd geluk hebben he:)

  http://www.youtube.com/user/SGTbull07#p/u/12/xEIdYKUHAgQ

 • zilver goud

  @Johan
  Was ook meer als grap bedoeld met een beet je sarcastische onder toon.
  Denk dat er meer zilver op de markt komt voor al als de economie zal krimpen.
  Wordt er minder zilver gebruikt in de industrie dit zilver zal het op de vrijen markt komen.
  Ga er niet van uit dat dit de prijs zal drukken om dat de vraag naar fysiek zilver alleen maar zal toe nemen i.v.m. de economische crisis en de geldontwaarding van de diversen Valuta’s .

 • Theo

  ++Op zerohedge.com kwam ik in dit verband een diepte-interview tegen met een Ierse insider, die treffend de situatie weergeeft.++

  Dit diepte interview moeten jullie zeker zien het is me uit het hart gegrepen.
  nog bedankt hier voor.
  p.s. ik heb hem voor gedragen voor de wereld draait door.
  gr.Theo

 • Johan

  @ zilver en goud, de uitlevering van het fysieke metaal in kleine hoeveelheden is nog zeker geen probleem. Waar Zilverpaul in mijn ogen over schrijft is de uitlevering van iemand zeer vermogend die 1 ton (1000 kilo!!) opvroeg. Dit had nogal wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is hem geleverd…….storm in een glas water. Echter als meerdere puisant rijken dit doen denk ik dat het wel anders zou kunnen lopen…wait and see!

 • temp242

  Beste Gerard,
  Dat denk ik ook. Er zijn bepaalde dingen aan het gebeuren die men niet meer onder controle heeft, en het leven cfr. de samenleving is er ook niet gemakkelijker op geworden.
  Feit is wel dat het vanaf NU keihard en keisnel gaat gaan.
  Mvg.

 • Gerard

  De rentestijging van Duitse staatsleningen is een droevige zaak.
  Wat als zelfs Duitsland zometeen 8% moet betalen??

  Heeft Zilverpaul het nog niet eens over de rentestijging van de VS staats herfinancieringen!
  Vergeet niet dat China zich daarin aan het terugtrekken is. Ook daar stijgt de rente fors, ondanks QE2.

  Als de rentestijging zich in dit tempo doorzet, dan is het einde totale economie en welvaart in zicht!
  Owee, owee, indien deze bubbel knapt!!
  Dan maken wij iets mee waar over 100 jaar nog dagelijks gesproken gaat worden…

 • temp242

  Dank je ZilverGoud.
  Mvg.

 • zilver goud

  Weer een goed verhaal zilverpaul geeft weer stof tot nadenken.
  Wat ik alleen raar vind is wat je schrijft over Zwitserland .

  Heb zelf begin Nov. 2x zilver aangekocht bij de Deutsche Bank Nederland N.V.
  te Rotterdam.

  Het zilver kwam van een Zwitserse banken en er was geen probleem in de hoeveelheid die ze konden leveren.
  De levertijd viel ook reuzen mee heb maandag besteld kon het 3 dagen er na op halen.

  Hoop alleen dat het nu niet uit die kluisjes van die slimme Hollanders komt.
  Die dachten even de BTW te ontlopen komt het toch weer uit goedkoop is duurkoop.
  Ach ze zullen het geld wat ze destijds er voor betaald hebben wel weer terug krijgen
  alleen jammer van die winst !

  Misschien een wijzen les voor de genen die er nog ever denken om verziek edelmetaal te kopen. Koop het gewoon hier er zijn genoeg betrouwbare bedrijven en banken die nog wel kunnen leveren zo lang de voorraad strekt .

  temp242 Allen grond stoffen zullen stijgen maar je legt niet zo snel 10 ton graan in je kelder een paar kilo zilver neemt niet zo veel ruimten in.
  Als alles stijgt gaat het zilver en de rest gewoon mee maar je euro’s zullen niet zo snel mee stijgen

 • temp242

  Dank u wel beste mr. van Zanten.
  Mvg.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @temp242
  Ik denk dat zoiets (gelukkig) niet eens hoeft. Doordat de zilvermarkt zo klein is kan een flinke stijging al worden gerechtvaardigd doordat er veel vraag uit de industrie wordt gecombineerd met veel vraag van beleggers.
  Als die JP Morgan en consorten eindelijk eens nat gaan kan de zilverprijs exploderen zonder dat dit gevolgen heft voor de kosten van onze dagelijkse benodigdheden.
  Zelfs bij producten waarin zilver wordt verbruikt zul je het verschil amper merken doordat het om minuscule hoeveelheden zilver per product gaat.

 • temp242

  Beste Zilverpaul,
  Jij met jouw inzicht en wijsheid, jij GOKT NIET!
  Wederom dank voor het prachtige artikel.
  Kleine vraag nog:
  Als zilver straks binnen twee – vijf jaar gaat exploderen, ik heb het dan niet meer over de 80euro/ounce, maar cijfers met een nulletje erachter…, wel wat gaat er dan gebeuren met de kostprijs van een brood, electriciteit/gas/benzineprijzen, kortom al de kosten van je levensonderhoud gaan die dan ook richting stratosfeer???
  Mvg.

 • Zilverpaul

  Oei, Rinse, dat is wel een heel tricky vraag!
  Ik gok op $100, met de nadruk op gok

 • jeroen w

  Weer een mooi verhaal over wat komen gaat.
  Ik ben benieuwd wat de zilverkoers gaat doen in 2011.
  ik ben voorbereid laat maar stijgen

 • rinse

  wat zijn jou verwachtingen qua prijsstijging 2011 van zilver? hoe voorspelbaar is %20