24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Open brief

Uit de Telegraaf van zondag 20 nov 2011:

Economen roepen Rutte op tot actie 

AMSTERDAM -De eurolanden moeten bereid zijn om meer geld beschikbaar te stellen aan hun eigen noodfonds om het uiteenvallen van de eurozone te voorkomen. Dat stellen de prominente economen Sylvester Eijffinger, Arnold Heertje, Lex Hoogduin en Rick van der Ploeg in een zondag verzonden open brief aan minister-president Mark Rutte.

de hond van Sylvester, en zijn baas

Afgelopen zondag stond in de Telegraaf bovenstaande kop boven een artikel over een open brief van deze topeconomen.

Men stelt dat „Het enige criterium is dat prijsstabiliteit moet worden gewaarborgd. Dit verschaft de ECB in de huidige omstandigheden potentieel zeer veel vuurkracht.”

Voor ik op de inhoud in ga, het volgende: als u op bovenstaande trefwoorden Googled zult u zien dat 75% van alle hits begint met de zinsnede “Dat stellen de prominente economen”. Dat laat zien dat de meeste nieuwsredacties klakkeloos berichten van een bron overnemen, zoals men ook klakkeloos de inhoud zonder commentaar overneemt. Wie heeft het nog over onafhankelijke journalistiek? De open brief zelf vindt u hier.

En dan nu over naar de inhoud. Deze vier musketiers stellen dat het bijvullen van het Europese noodfonds, het EFSF, noodzakelijk is om de motor van de Europese economie op snelheid te houden. Maar heren toch! Uit welk obsoleet economenschrift heeft u deze kennis? Een noodfonds kan immers alleen maar zin hebben bij een eenmalige, bijzondere omstandigheid. Stel, Europa wordt eenmalig getroffen door bijvoorbeeld overstromingen, dan kan een tijdelijke hoeveelheid extra liquiditeit de motor smerend houden. De situatie is echter geheel verschillend, omdat de moeilijkheden structureel van aard zijn en een extra hoeveelheid geld de patiënt weliswaar nog even in leven laat, maar er niets wordt gedaan aan de onderliggende ziekte. Sterker nog, door het inpompen van extra geld in een toch al schuldbeladen systeem worden de problemen alleen maar naar de toekomst verschoven.

Verder is men bang dat het uitblijven van het vullen van het noodfonds “de Europese integratie decennia zal terugwerpen”. Als men daarmee bedoeld dat de rest van Europa, na Italië en Griekenland, ook geleid moet gaan worden door een oud- Goldman Sachs topman zonder enige volksraadpleging, kies ik liever voor de desintegratie. Niet dat er uiteindelijk iets te kiezen blijft; het ingeslagen economisch pad bij de leidende Westerse economieën leidt maar tot één ding, en dat is het eind van het geldsysteem zoals wij dat kennen.

Voor de boel definitief door de hoeven gaat moeten we het echter nog doen met bovenstaand beleid. Het kan dan ook niet anders, dan dat goud en zilver als natuurlijke tegenhangers van het papieren geldsysteem vrolijk door blijven stijgen. Vooralsnog is de stijging van beide edelmetalen mijn inziens nog beperkt, wat de kracht van het bankkartel aangeeft.

Hoewel niemand weet hoe lang de muziek blijft doorspelen, geven gebeurtenissen achter de schermen weer dat de druk binnen het systeem steeds groter wordt. Neem bijvoorbeeld de ineenstorting van MF Global, waarbij naar verluidt vreselijk veel geld van klanten is verdwenen en JPMorgan nu een forse greep doet in de achtergebleven boedel, terwijl de toezichthouders in de VS de andere kant uit kijken.

Deze wetteloosheid heeft Ann Barnhard doen besluiten haar hedge fund te sluiten. Lees en huiver.

Als dinsdag de expiratie voorbij is kunnen goud en zilver weer gaan stijgen. Hoewel ik ook wel eens ongedurig wordt van de telkens terugkerende forse koersdalingen, is het zaak de langere termijn in ogenschouw te nemen. Zowel goud als zilver bevinden zich in een langjarige opwaartse trend, waarbij het grote feest voor beide edelmetalen nog moet beginnen. Dat ondertussen goud en zilver en de daaraan gerelateerde mijnbouwbedrijven achterblijven in waarde bij wat je op grond van de economische ontwikkelingen zou mogen verwachten, is in feite een cadeautje voor diegenen die nu nog willen instappen of hun bezit in bovenstaande zaken willen vergroten.

Daarom, dank u, bovenstaande economen, gaat vooral zo door met uw waardevolle werk!

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook