24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Oplaaiende handelsoorlog zorgt voor hogere goudprijs

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China leidt tot grote verliezen op de aandelenbeurzen wereldwijd en een nieuwe vlucht naar goud. Vandaag sloot de AEX af met een verlies van ruim 3%, terwijl op Wall Street ook een verlies van ongeveer 1% werd geboekt. In Azie dalen de koersen ook met zo’n 2% en daar moeten vooral de techbedrijven het ontzien. Door de aangekondigde belastingsverhogingen voor consumentengoederen (met 10%!) is het toekomstperspectief van deze techbedrijven een stuk minder gunstig. Dit gaat al in per 1 september.

Eerder deze week onderhandelden China en de VS over het handelsconflict. De uitkomsten van dit overleg lijken nog niet gunstig te zijn, ondanks dat Trump aangegeven heeft dat de gesprekken goed verliepen. De handelsoorlog is nu ruim een jaar gaande en er wordt steeds verder geescaleerd met het verhogen van belastingen, waarbij China als reactie aangeeft ook de importtarieven te verhogen voor Amerikaanse producten.

Niet alleen de aandelenbeurzen hebben het hierdoor zwaar te verduren, maar ook pensioenfondsen kenden een slechte week. Een eerste tegenvaller was de verlaging van de rente door de Fed en daarop volgt nu de flinke daling in de aandelenbeurzen.

De goudprijs is juist flink gestegen en noteert momenteel op EUR 41.800, tegen nog geen EUR 40.900 een week geleden, ofwel een stijging van 2.2% gemeten in euro’s. Zilver is ook meer waard geworden maar de huidige goud-zilver-ratio impliceert nog wel dat zilver ten opzichte van goud wat is achtergebleven qua prijsstijging.

Bekijk ook