24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Optimaal profiteren van goud en zilver

De “gouden” tijden lijken weer aangebroken voor edelmetaal. Waarom elke portfolio of spaargeld afgedekt moet zijn met fysiek edelmetaal, daar hebben we al in vele blogs uitvoerig aandacht aan besteed. Maar nog eenmaal in het kort. De schuldencrisis is onbeheersbaar en onbetaalbaar geworden. Dit wordt een steeds groter gevaar voor de valuta. Vroeg of laat knakt het systeem. Heel veel moeilijker moet je even niet denken. Dek dus 20% tot 30% van je vermogen af in fysiek goud en zilver. Kijk ook niet naar tussentijdse forse dalingen en stijgingen. Die zijn van alle tijden en er zijn wel tien oorzaken voor die volatiliteit. Fysiek beleg je voor lange tot zeer lange termijn. Met de overige 80% tot 70% van je portfolio beleg je verder in de normale producten zoals obligaties en aandelen of gewoon op een spaarrekening of onder het matras. Dekking door fysiek edelmetaal is de basisspreiding. Speculeer daar verder ook niet mee. Tot zover fysiek als verzekering/belegging van je portfolio.

 

Naast fysiek willen velen nog hefbomen op goud en zilver in het overige deel van de portfolio. Dan spreek je niet meer over verzekeren van je vermogen, maar van beleggen/speculeren. Een totaal ander verhaal waar we in dit blog de aandacht op leggen.

Meestal wordt er gespeculeerd op goud- zilvermijnen, royalties of hefboomtrackers. Niet verkeerd want de rendementen zijn hierin enorm hoog. 300% rendement is heel normaal in die sector. Overigens gaat het vanaf de top overeenkomstig ook weer 70% lager. Toch zijn er weinig particuliere beleggers die deze 300% rendement ook echt gehaald hebben. En al helemaal niet de daling in winst wisten om te zetten. Sterker nog, meer dan de helft van de beleggers verliest kapitalen aan deze sector. In deze blog wil ik hier duidelijk maken hoe je veilig belegd met vrijwel zeker rendement in zulke risicovolle en onvoorspelbare sector.

 

Technische analyse (TA)

Vele beleggers geloven niet in TA. In dat geval is het raadzaam om helemaal niet te beleggen in hoog volatiele sectoren zoals technologie, goud- zilvermijnbouw en grondstoffen. Beleg dan beter in zekere hoog dividend producten zoals Coca Cola, Unilever e.d. TA is de vinger aan de pols voor de mijnsector. Je hoeft ook niet te geloven in TA want TA is geen geloof, het is een wetenschap. De reden dat je hier alles aan kunt aflezen en herkennen is heel simpel. Alle beleggers over heel de wereld kijken naar exact dezelfde grafiek met exact dezelfde indicatoren. Bovendien, allen gebruiken exact dezelfde wetenschap voor aankoop- en verkoop. Uiteindelijk stuurt dit gewoon de koers zowel omhoog als omlaag. Wie ooit in een handelshuis is geweest bij een bank of een fund, die ziet dat de handelaren constant handelen op de charts op hun scherm aan de hand van de regels van die wetenschap. Overigens, heb je jezelf al ooit eens afgevraagd hoe het komt dat je zo exact een liniaal kunt leggen over de toppen en dalen van een trendkanaal? Dan weet je het antwoord nu.

Het gaat hier te ver om alle indicatoren uit te leggen, dus beperk hier alleen tot de belangrijkste met betrekking tot aankoop- en verkoopmomenten.

 

Aankoopmoment

Veel beleggers kopen pas als het al jarenlang aan het stijgen is. Dat is de geboren verliezer. Want na de top begint de afdaling weer. Net als een berg. Eens boven kun je niet meer hoger en zal je toch weer ooit naar beneden moeten. Alles wat omhoog gaat, moet ook weer naar omlaag. Ga pas over op aankoop als in de grafiek duidelijk de bodem 2 tot 3 maanden achter je ligt. Niet eerder en niet later. Nooit proberen op de bodem te kopen. Niemand weet immers van tevoren waar die bodem ligt. Pas bij een duidelijke uitbraak uit het downtrendkanaal ga je over tot kopen. Dan ben je nog echt niet te laat. Een uptrend kan jarenlang aanhouden. Maar 2 maanden uptrend kan ook een vals signaal zijn. Koersen zijn en blijven immers achtbanen. Om zeker te gaan dat je een echte beginnende uptrend te pakken hebt kijk je of er ook een oplopend volume is. Dit is overigens een gemakkelijke indicator die je als studie in elke TA chart kunt toevoegen, “on balance volume”. Deze moet ook oplopend zijn in dezelfde 2 maanden. Zo niet, dan is de uitbraak vals. Er zijn nog meer bruikbare indicatoren, maar dit zijn en blijven de belangrijkste en in principe voldoende.

gold1

Let ook eens op de uitbraak van 15 april. De uitbraak van 3 weken was te kort om een keerpunt te kunnen zijn. Hier moet je minimaal 6 weken tot 2 maanden hebben staan.

rgld1

Let vooral op het verschil tussen Gold (bovenste grafiek) en de royalty (Royal Gold). Het profiel is hetzelfde, maar een royalty hefboomt. De juiste mijnaandelen hefbomen zelfs nog harder.

 

Verkoopmoment

Ook hier veel fouten door onervaren of beginnende beleggers. Velen verkopen na 20%, 50% of 100% winst. Ziezo, dat kan ik alvast nooit meer verliezen is de gedachte. Nooit doen. Of ze verkopen juist niet als het 50% of 80% gedaald is. Want het komt wel weer goed is de gedachte. Ook, nooit doen. Winsten laat je doorlopen, ook door alle tussentijdse correcties heen. Stel dat je verkocht op 50% winst en 6 maanden later staat het op 200% winst. En 5 jaar later op 500% winst. Dan baal je als een stekker en koop je gegarandeerd dezelfde aandelen weer terug op de hoogste top ooit. Je hebt maar EEN vaste regel nodig. Verkoop je aandelen altijd na een daling van 20% van de hoogst bereikte top. Ongeacht of je nu op winst of verlies staat. Uit onderzoek is namelijk vast komen te staan dat een daling van 20% geen correctie meer is, maar een startende downtrend. Meestal daalt de koers ook veel harder onder die 20%, gewoon omdat weer alle beleggers mooi naar dezelfde grafiek zitten te kijken met dezelfde wetenschap. Je ziet bijna altijd dat het daarna harder en dieper doorzakt tot een van de Fibonacci-punten rond 30%, 50%, 60% tot 70%. Goud ging in ieder geval rond de 34% vanaf de top 1920 tot 1250. Een veel gezien Fibonaccipunt. Maar zover wil ik hier niet gaan. Onthoud hiervan alleen dat 20% altijd een fatale grens is.

rgld2

 

Je ziet hier duidelijk dat de daling voorbij de 20% veel harder ging. Dit is een normaal verschijnsel wat je bijna altijd ziet, ook in andere grafieken.

 

Veiligheid boven alles

Als je bovenstaande aankoop- en verkoopcriteria aanhoudt, dan kan het al bijna niet meer misgaan. Bijna, want zo gemakkelijk kom je er ook weer niet vanaf. Maar je bent wel al een heel eind. De fundamentals moeten natuurlijk ook goed staan. In de edelmetaalmijnsector is dat een wespennest. Beter kun je hiervoor een abonnementje kopen. Fundamentele beoordelingen uitzoeken kost veel tijd en kennis en is bovendien saai. Als je wat minder te besteden hebt voor een gedegen spreiding, koop een fund. Een goed ETF fund is o.a. GDXJ, een mix van producers en midcaps. En dan nog kunnen zulke aandelen plotseling zwaar dalen om de raarste redenen. Om hierin veilig te gaan is het verstandig om tegelijkertijd naast de aandelen ook een long put optie erbij te kopen. Met een looptijd van rond een jaar en zo’n 5% onder de aankoopkoers. Stel 100 aandelen koop je aan de koers van 50, dan neem je een put van 47,50. Je maximale verlies is dan 250. Een optie heeft betrekking op 100 aandelen. Stel dat het aandeel zakt tot onder de 47,50, dan wordt de optie precies meer waard dan wat het aandeel minder waard wordt. Je aandelen zijn hiermee verzekerd tegen dalende koers. Ook tegen de grootste crash. Je verliest hier nooit meer dan 250 plus de betaalde premie voor de put.

Velen kopen de long put niet omdat dit ten koste gaat van de winst. Je moet dit zien als een huis verzekeren tegen brand. Als je huis na een jaar niet is afgebrand, dan ga je ook niet zeuren over de premie die je kwijt bent. Des te vreemder dat dit bij aandelen wel gebeurt terwijl het risico hoog is. De ervaren beleggers verdienen overigens die premie voor de long put weer terug door gelijktijdig short puts te schrijven, maar daar moet je ervaring en kennis van hebben en zover ga ik hier niet. Voor goudmijnaandelen en royalties is een long put erbij eigenlijk een must. De premie weegt ook minder op tegen de winsten die behaald kunnen worden.

 

Hefbomen zonder risico

Nog meer profiteren van een stijgende goudprijs is i.p.v. aandelen long call opties te kopen. Als voorbeeld nemen we de hierboven Royal Gold. Stel je koopt 100 aandelen RGLD voor 52 is 5.200. Stel de koers stijgt 100% naar 104. Dan heb je 5.200 winst.

Maar stel je koopt in plaats van die 100 aandelen 3 long calls. Maximale looptijd en 5% in the money (januari 2015, strike 50). Daar betaal je dan 11,30 x 3 is 3.390 voor. Dan moet je er ook 3 long puts bijdoen, want dit risico zonder put is veel te groot. Dit kost dan 3x 4,60 is 1.380 extra. Januari 2014, strike 47,50. Dit kost samen 3.390 + 1.380 is 4.770. Dan ben je nog iets minder geld kwijt dan 100 aandelen te kopen, plus je opties zijn hiermee ook nog verzekerd tegen dalende koers. Maar nu stijgt de koers ook 100% naar 104. Dan zijn je call opties minimaal 5.400 per stuk waard (104 – 50), x3 is 16.200. minus de 1.380 voor de 3 puts en minus de aankoop voor de calls is 11.430 winst. Dat is meer dan het dubbele met de aankoop van 100 aandelen zonder verzekering. En bovendien ook nog minder risico. Daarnaast, voor de ervaren belegger, kun je de premie voor de opties ook nog terugverdienen door lager te schrijven. En dan levert die constructie zelfs 13.000 tot 15.000 winst op.

Maar stel nu dat het aandeel helemaal niet stijgt, maar zakt naar 20. Bij de 100 aandelen ga je dan door de 20% heen op 41,6 en verlies je 1.040. Bij de optieconstructie verlies je bij koers 41,6 zo rond 3.000 op de call opties, ruim 90% verlies. Maar de put opties laat je doorlopen en noteren bij 20; 4.750 min 2.000 is 2750 per optie maal 3 is 8.250. min het verlies call 3.000 is 5.250 winst. Dus heb ik nog steeds 5.250 winst. Je verdient dus als het stijgt PLUS als het daalt. Alleen bij zijwaarts verlies je. Maar ik heb nog nooit goud- zilvermijnaandelen of royalties zijwaarts zien gaan. Overigens is zijwaarts erg winstgevend voor de short opties, maar ik beperk me nu alleen tot de longs.

In dit voorbeeld heb ik laten zien dat het een fabeltje is dat je met opties hefbomen op goud en zilver groot risico loopt. Zelfs juist minder, mits, MITS (met hoofdletters), je jezelf strikt de regels oplegt. En precies daar gaat het vaak mis. Op de een of andere manier wil men op gevoel handelen. Ook gokken geeft veel mensen een extra kick. Gokkers verdienen geen geld. Wat het verder nog is weet ik ook niet, maar 95% van de particuliere beleggers verliest geld, en 95% wil niet de bestaande regels volgen. De regels zijn ook niet speciaal. Duizenden beleggers kennen de hier beschreven regels allang want ze hebben dit geleerd bij meerdere particuliere cursussen die al jarenlang gegeven worden. Ik ken zeker drie cursussen die deze regels in het lesmateriaal hebben staan.

 

Overigens heb ik bovenstaand voorbeeld bewust niet recent gekozen. Wel een bestaande constructie van mijzelf, maar al een maand oud. De koersen en premies staan nu anders dan bij aankoop in dit voorbeeld en de shorts staan er ook niet bij. Ik wil namelijk hiermee geen beleggingsadvies geven. Enkel een voorbeeld van een veilige belegging in de goudmarkt volgens de bestaande regels. En ook nog een die in een dalende trend ook gewoon geld verdient. Het voorbeeld verduidelijkt verder de omslagpunten in de grafieken en hoe daarmee om te gaan volgens de beleggingsregels. Volgens die regels hoef je helemaal niet meer zelf na te denken welke kant de markt opgaat. De markt wijst je vanzelf de weg, mits je de regels volgt. Je gaat dan vanzelf short als je short moet, en long als je long moet. Kennis van TA en de regels is voldoende. De regels bedenkt ik ook niet zelf. Zo slim ben ik niet. De regels komen tot stand na dagelijks duizenden koersbewegingen te analyseren. Daar staan dagelijks duizenden softwareprogramma’s op te zweten. Vandaar dat het ook een wetenschap is en geen geloof.

 

Deze blog schreef ik juist nu omdat alle indicatoren voor de goud en zilvermarkt nu allemaal op groen staan. De omslag vanaf de bodem is een feit en dat is het punt om extra geld te verdienen. Het punt waar we nu twee volle jaren op hebben zitten wachten. Nu gaan we door totdat de shortsignalen weer gaan rinkelen. Ook dat kan jaren duren. En dan schakelen we weer helemaal om en gaan we even vrolijk door met geld verdienen zolang die shortsignalen aan de beurt zijn. Zo werkt het spelletje. Jouw persoonlijk gevoel of eigen regels spelen totaal geen rol hierin. Velen hebben moeite om daarvan los te komen en de meesten lukt dat ook niet. Ook wel steeds gedreven door veel te veel desinformatie. Dagelijks erger ik mij aan al die wijze raad in nieuwsbrieven en websites die je adviseren om bergafwaarts te kopen en je verlies goed vast te houden, ook al sta je al op 70% verlies. Als je dit leest, kijk dan nog eens terug naar beide grafieken hierboven! Nee, niet eens naar deze grafieken, kijk maar naar willekeurige grafieken. Neem APPL, GE, $SPX, of om het even wat. Je zult zien dat de signalen altijd en overal terugkomen en zelden valse signalen geven. Moet ook wel want het grote geld volgt die lijnen. Garantie heb je natuurlijk niet. Je komt ook zeker wel valse signalen tegen en daarom koop je ook de dekking. Als je daarmee niet kunt verliezen, dan kun je alleen nog maar winnen.

 

De volgende blog zal waarschijnlijk weer gaan over de valuta’s. Want er is nu wel heel erg veel vuurwerk in die hoek! De bewegingen zijn nu abnormaal. Zelfs de veilige havens zoals de Noorse kroon en de Ausi dollar zakken door het ijs. India moet opnieuw alle zeilen bijzetten om een nieuwe dreiging van hyperinflatie te bestrijden. Oei !, we zien nu toch echt wel tekenen die grote veranderingen gaan aankondigen. De EUR en de USD blijken opeens de veilige havens te zijn. Wie had dat gedacht? Hoe lang nog?

 

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook