Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Optimaal profiteren van goud en zilver

21-08-2013 Gerard

De “gouden” tijden lijken weer aangebroken voor edelmetaal. Waarom elke portfolio of spaargeld afgedekt moet zijn met fysiek edelmetaal, daar hebben we al in vele blogs uitvoerig aandacht aan besteed. Maar nog eenmaal in het kort. De schuldencrisis is onbeheersbaar en onbetaalbaar geworden. Dit wordt een steeds groter gevaar voor de valuta. Vroeg of laat knakt het systeem. Heel veel moeilijker moet je even niet denken. Dek dus 20% tot 30% van je vermogen af in fysiek goud en zilver. Kijk ook niet naar tussentijdse forse dalingen en stijgingen. Die zijn van alle tijden en er zijn wel tien oorzaken voor die volatiliteit. Fysiek beleg je voor lange tot zeer lange termijn. Met de overige 80% tot 70% van je portfolio beleg je verder in de normale producten zoals obligaties en aandelen of gewoon op een spaarrekening of onder het matras. Dekking door fysiek edelmetaal is de basisspreiding. Speculeer daar verder ook niet mee. Tot zover fysiek als verzekering/belegging van je portfolio.

 

Naast fysiek willen velen nog hefbomen op goud en zilver in het overige deel van de portfolio. Dan spreek je niet meer over verzekeren van je vermogen, maar van beleggen/speculeren. Een totaal ander verhaal waar we in dit blog de aandacht op leggen.

Meestal wordt er gespeculeerd op goud- zilvermijnen, royalties of hefboomtrackers. Niet verkeerd want de rendementen zijn hierin enorm hoog. 300% rendement is heel normaal in die sector. Overigens gaat het vanaf de top overeenkomstig ook weer 70% lager. Toch zijn er weinig particuliere beleggers die deze 300% rendement ook echt gehaald hebben. En al helemaal niet de daling in winst wisten om te zetten. Sterker nog, meer dan de helft van de beleggers verliest kapitalen aan deze sector. In deze blog wil ik hier duidelijk maken hoe je veilig belegd met vrijwel zeker rendement in zulke risicovolle en onvoorspelbare sector.

 

Technische analyse (TA)

Vele beleggers geloven niet in TA. In dat geval is het raadzaam om helemaal niet te beleggen in hoog volatiele sectoren zoals technologie, goud- zilvermijnbouw en grondstoffen. Beleg dan beter in zekere hoog dividend producten zoals Coca Cola, Unilever e.d. TA is de vinger aan de pols voor de mijnsector. Je hoeft ook niet te geloven in TA want TA is geen geloof, het is een wetenschap. De reden dat je hier alles aan kunt aflezen en herkennen is heel simpel. Alle beleggers over heel de wereld kijken naar exact dezelfde grafiek met exact dezelfde indicatoren. Bovendien, allen gebruiken exact dezelfde wetenschap voor aankoop- en verkoop. Uiteindelijk stuurt dit gewoon de koers zowel omhoog als omlaag. Wie ooit in een handelshuis is geweest bij een bank of een fund, die ziet dat de handelaren constant handelen op de charts op hun scherm aan de hand van de regels van die wetenschap. Overigens, heb je jezelf al ooit eens afgevraagd hoe het komt dat je zo exact een liniaal kunt leggen over de toppen en dalen van een trendkanaal? Dan weet je het antwoord nu.

Het gaat hier te ver om alle indicatoren uit te leggen, dus beperk hier alleen tot de belangrijkste met betrekking tot aankoop- en verkoopmomenten.

 

Aankoopmoment

Veel beleggers kopen pas als het al jarenlang aan het stijgen is. Dat is de geboren verliezer. Want na de top begint de afdaling weer. Net als een berg. Eens boven kun je niet meer hoger en zal je toch weer ooit naar beneden moeten. Alles wat omhoog gaat, moet ook weer naar omlaag. Ga pas over op aankoop als in de grafiek duidelijk de bodem 2 tot 3 maanden achter je ligt. Niet eerder en niet later. Nooit proberen op de bodem te kopen. Niemand weet immers van tevoren waar die bodem ligt. Pas bij een duidelijke uitbraak uit het downtrendkanaal ga je over tot kopen. Dan ben je nog echt niet te laat. Een uptrend kan jarenlang aanhouden. Maar 2 maanden uptrend kan ook een vals signaal zijn. Koersen zijn en blijven immers achtbanen. Om zeker te gaan dat je een echte beginnende uptrend te pakken hebt kijk je of er ook een oplopend volume is. Dit is overigens een gemakkelijke indicator die je als studie in elke TA chart kunt toevoegen, “on balance volume”. Deze moet ook oplopend zijn in dezelfde 2 maanden. Zo niet, dan is de uitbraak vals. Er zijn nog meer bruikbare indicatoren, maar dit zijn en blijven de belangrijkste en in principe voldoende.

gold1

Let ook eens op de uitbraak van 15 april. De uitbraak van 3 weken was te kort om een keerpunt te kunnen zijn. Hier moet je minimaal 6 weken tot 2 maanden hebben staan.

rgld1

Let vooral op het verschil tussen Gold (bovenste grafiek) en de royalty (Royal Gold). Het profiel is hetzelfde, maar een royalty hefboomt. De juiste mijnaandelen hefbomen zelfs nog harder.

 

Verkoopmoment

Ook hier veel fouten door onervaren of beginnende beleggers. Velen verkopen na 20%, 50% of 100% winst. Ziezo, dat kan ik alvast nooit meer verliezen is de gedachte. Nooit doen. Of ze verkopen juist niet als het 50% of 80% gedaald is. Want het komt wel weer goed is de gedachte. Ook, nooit doen. Winsten laat je doorlopen, ook door alle tussentijdse correcties heen. Stel dat je verkocht op 50% winst en 6 maanden later staat het op 200% winst. En 5 jaar later op 500% winst. Dan baal je als een stekker en koop je gegarandeerd dezelfde aandelen weer terug op de hoogste top ooit. Je hebt maar EEN vaste regel nodig. Verkoop je aandelen altijd na een daling van 20% van de hoogst bereikte top. Ongeacht of je nu op winst of verlies staat. Uit onderzoek is namelijk vast komen te staan dat een daling van 20% geen correctie meer is, maar een startende downtrend. Meestal daalt de koers ook veel harder onder die 20%, gewoon omdat weer alle beleggers mooi naar dezelfde grafiek zitten te kijken met dezelfde wetenschap. Je ziet bijna altijd dat het daarna harder en dieper doorzakt tot een van de Fibonacci-punten rond 30%, 50%, 60% tot 70%. Goud ging in ieder geval rond de 34% vanaf de top 1920 tot 1250. Een veel gezien Fibonaccipunt. Maar zover wil ik hier niet gaan. Onthoud hiervan alleen dat 20% altijd een fatale grens is.

rgld2

 

Je ziet hier duidelijk dat de daling voorbij de 20% veel harder ging. Dit is een normaal verschijnsel wat je bijna altijd ziet, ook in andere grafieken.

 

Veiligheid boven alles

Als je bovenstaande aankoop- en verkoopcriteria aanhoudt, dan kan het al bijna niet meer misgaan. Bijna, want zo gemakkelijk kom je er ook weer niet vanaf. Maar je bent wel al een heel eind. De fundamentals moeten natuurlijk ook goed staan. In de edelmetaalmijnsector is dat een wespennest. Beter kun je hiervoor een abonnementje kopen. Fundamentele beoordelingen uitzoeken kost veel tijd en kennis en is bovendien saai. Als je wat minder te besteden hebt voor een gedegen spreiding, koop een fund. Een goed ETF fund is o.a. GDXJ, een mix van producers en midcaps. En dan nog kunnen zulke aandelen plotseling zwaar dalen om de raarste redenen. Om hierin veilig te gaan is het verstandig om tegelijkertijd naast de aandelen ook een long put optie erbij te kopen. Met een looptijd van rond een jaar en zo’n 5% onder de aankoopkoers. Stel 100 aandelen koop je aan de koers van 50, dan neem je een put van 47,50. Je maximale verlies is dan 250. Een optie heeft betrekking op 100 aandelen. Stel dat het aandeel zakt tot onder de 47,50, dan wordt de optie precies meer waard dan wat het aandeel minder waard wordt. Je aandelen zijn hiermee verzekerd tegen dalende koers. Ook tegen de grootste crash. Je verliest hier nooit meer dan 250 plus de betaalde premie voor de put.

Velen kopen de long put niet omdat dit ten koste gaat van de winst. Je moet dit zien als een huis verzekeren tegen brand. Als je huis na een jaar niet is afgebrand, dan ga je ook niet zeuren over de premie die je kwijt bent. Des te vreemder dat dit bij aandelen wel gebeurt terwijl het risico hoog is. De ervaren beleggers verdienen overigens die premie voor de long put weer terug door gelijktijdig short puts te schrijven, maar daar moet je ervaring en kennis van hebben en zover ga ik hier niet. Voor goudmijnaandelen en royalties is een long put erbij eigenlijk een must. De premie weegt ook minder op tegen de winsten die behaald kunnen worden.

 

Hefbomen zonder risico

Nog meer profiteren van een stijgende goudprijs is i.p.v. aandelen long call opties te kopen. Als voorbeeld nemen we de hierboven Royal Gold. Stel je koopt 100 aandelen RGLD voor 52 is 5.200. Stel de koers stijgt 100% naar 104. Dan heb je 5.200 winst.

Maar stel je koopt in plaats van die 100 aandelen 3 long calls. Maximale looptijd en 5% in the money (januari 2015, strike 50). Daar betaal je dan 11,30 x 3 is 3.390 voor. Dan moet je er ook 3 long puts bijdoen, want dit risico zonder put is veel te groot. Dit kost dan 3x 4,60 is 1.380 extra. Januari 2014, strike 47,50. Dit kost samen 3.390 + 1.380 is 4.770. Dan ben je nog iets minder geld kwijt dan 100 aandelen te kopen, plus je opties zijn hiermee ook nog verzekerd tegen dalende koers. Maar nu stijgt de koers ook 100% naar 104. Dan zijn je call opties minimaal 5.400 per stuk waard (104 – 50), x3 is 16.200. minus de 1.380 voor de 3 puts en minus de aankoop voor de calls is 11.430 winst. Dat is meer dan het dubbele met de aankoop van 100 aandelen zonder verzekering. En bovendien ook nog minder risico. Daarnaast, voor de ervaren belegger, kun je de premie voor de opties ook nog terugverdienen door lager te schrijven. En dan levert die constructie zelfs 13.000 tot 15.000 winst op.

Maar stel nu dat het aandeel helemaal niet stijgt, maar zakt naar 20. Bij de 100 aandelen ga je dan door de 20% heen op 41,6 en verlies je 1.040. Bij de optieconstructie verlies je bij koers 41,6 zo rond 3.000 op de call opties, ruim 90% verlies. Maar de put opties laat je doorlopen en noteren bij 20; 4.750 min 2.000 is 2750 per optie maal 3 is 8.250. min het verlies call 3.000 is 5.250 winst. Dus heb ik nog steeds 5.250 winst. Je verdient dus als het stijgt PLUS als het daalt. Alleen bij zijwaarts verlies je. Maar ik heb nog nooit goud- zilvermijnaandelen of royalties zijwaarts zien gaan. Overigens is zijwaarts erg winstgevend voor de short opties, maar ik beperk me nu alleen tot de longs.

In dit voorbeeld heb ik laten zien dat het een fabeltje is dat je met opties hefbomen op goud en zilver groot risico loopt. Zelfs juist minder, mits, MITS (met hoofdletters), je jezelf strikt de regels oplegt. En precies daar gaat het vaak mis. Op de een of andere manier wil men op gevoel handelen. Ook gokken geeft veel mensen een extra kick. Gokkers verdienen geen geld. Wat het verder nog is weet ik ook niet, maar 95% van de particuliere beleggers verliest geld, en 95% wil niet de bestaande regels volgen. De regels zijn ook niet speciaal. Duizenden beleggers kennen de hier beschreven regels allang want ze hebben dit geleerd bij meerdere particuliere cursussen die al jarenlang gegeven worden. Ik ken zeker drie cursussen die deze regels in het lesmateriaal hebben staan.

 

Overigens heb ik bovenstaand voorbeeld bewust niet recent gekozen. Wel een bestaande constructie van mijzelf, maar al een maand oud. De koersen en premies staan nu anders dan bij aankoop in dit voorbeeld en de shorts staan er ook niet bij. Ik wil namelijk hiermee geen beleggingsadvies geven. Enkel een voorbeeld van een veilige belegging in de goudmarkt volgens de bestaande regels. En ook nog een die in een dalende trend ook gewoon geld verdient. Het voorbeeld verduidelijkt verder de omslagpunten in de grafieken en hoe daarmee om te gaan volgens de beleggingsregels. Volgens die regels hoef je helemaal niet meer zelf na te denken welke kant de markt opgaat. De markt wijst je vanzelf de weg, mits je de regels volgt. Je gaat dan vanzelf short als je short moet, en long als je long moet. Kennis van TA en de regels is voldoende. De regels bedenkt ik ook niet zelf. Zo slim ben ik niet. De regels komen tot stand na dagelijks duizenden koersbewegingen te analyseren. Daar staan dagelijks duizenden softwareprogramma’s op te zweten. Vandaar dat het ook een wetenschap is en geen geloof.

 

Deze blog schreef ik juist nu omdat alle indicatoren voor de goud en zilvermarkt nu allemaal op groen staan. De omslag vanaf de bodem is een feit en dat is het punt om extra geld te verdienen. Het punt waar we nu twee volle jaren op hebben zitten wachten. Nu gaan we door totdat de shortsignalen weer gaan rinkelen. Ook dat kan jaren duren. En dan schakelen we weer helemaal om en gaan we even vrolijk door met geld verdienen zolang die shortsignalen aan de beurt zijn. Zo werkt het spelletje. Jouw persoonlijk gevoel of eigen regels spelen totaal geen rol hierin. Velen hebben moeite om daarvan los te komen en de meesten lukt dat ook niet. Ook wel steeds gedreven door veel te veel desinformatie. Dagelijks erger ik mij aan al die wijze raad in nieuwsbrieven en websites die je adviseren om bergafwaarts te kopen en je verlies goed vast te houden, ook al sta je al op 70% verlies. Als je dit leest, kijk dan nog eens terug naar beide grafieken hierboven! Nee, niet eens naar deze grafieken, kijk maar naar willekeurige grafieken. Neem APPL, GE, $SPX, of om het even wat. Je zult zien dat de signalen altijd en overal terugkomen en zelden valse signalen geven. Moet ook wel want het grote geld volgt die lijnen. Garantie heb je natuurlijk niet. Je komt ook zeker wel valse signalen tegen en daarom koop je ook de dekking. Als je daarmee niet kunt verliezen, dan kun je alleen nog maar winnen.

 

De volgende blog zal waarschijnlijk weer gaan over de valuta’s. Want er is nu wel heel erg veel vuurwerk in die hoek! De bewegingen zijn nu abnormaal. Zelfs de veilige havens zoals de Noorse kroon en de Ausi dollar zakken door het ijs. India moet opnieuw alle zeilen bijzetten om een nieuwe dreiging van hyperinflatie te bestrijden. Oei !, we zien nu toch echt wel tekenen die grote veranderingen gaan aankondigen. De EUR en de USD blijken opeens de veilige havens te zijn. Wie had dat gedacht? Hoe lang nog?

 

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Nadja

  Gerard, duidelijk verhaal. Het is in het leven roeien met de riemen die je hebt en gebruikmaken van je talenten, binnen de mogelijkheden die de omgeving biedt op dat moment dat je leeft. Het is te prijzen dat je opgedane kennis deelt hier, want ik ben er steeds meer van overtuigd dat wat hier ter sprake komt de kern van het economisch leven en haar problemen raakt. En dan niet alleen wat jij te berde brengt maar ook wat door anderen in de vele andere verhalen gebracht wordt.
  Ik was net op bezoek bij de vriend van een tweede kamerlid en hoorde dat ze geen vakantie hebben kunnen nemen in verband met grote perikelen in Den Haag. Het is crisis daar kan ik je vertellen, maar dan denk ik: weet men wel wat de kern van het probleem is, nee dus, vandaar de crisis.

  Valt het je overigens ook op dat de pijnpunten samenhangend met de crisis in het nieuws steeds frequenter gaan optreden? Bijvoorbeeld recentelijk hadden we het over de benarde situatie in Japan, die uitvoerig dagelijks op CNBC kwam, maar inmiddels is dat in het nieuws al weer vervangen door de gevolgen van QE voor EM-landen(inflatie, renteverhogingen en devaluaties) als ook door de dreigende interest verhoging boven 3% op 10-jaarsleningen in VS. Kortom: het ene grote issue komt aan bod, maar er wordt er binnen een mum van tijd weer een nieuw groot issue aan toegevoegd. Steeds sneller lijken de issues elkaar op te volgen. Heb jij die indruk ook? En dan te bedenken dat er na de Duitse verkiezingen in September weer Europese issues aan toegevoegd zullen worden, die nu ongetwijfeld binnenskamers gehouden worden.
  Als ik de situatie beoordeel kan het geen jaren meer duren tot er weer een knal gaat komen, maar kunnen we deze binnen enkele maanden verwachten. Dat is mijn mening en daar bereid ik me op voor.

 • Erk

  Gerard, re: Spaanse voetballer van 100 miljoen. Ik hoorde gisteren de Spaanse vakantieervaringen van mijn slager: overvolle stranden, hordes mensen die op straat slapen, maar….ondanks 25% werkeloosheid loopt alles door zonder noemenswaardige problemen, opstanden, maatschappijontwrichting, etc. Wij twee maken ons boos om zo’n verhaal over een voetballer, maar laten we ons realiseren dat de meerderheid gewoon doorgaat waar ze mee bezig zijn, hun eigen besognes en geneugten. Ons systeem kan blijkbaar heel wat aan wat dat betreft, en er zullen nog veel veel ergere dingen moeten gebeuren voor er iets verandert.

  vwb je statement over de valuta’s: “Het gaat vooral in de valuta’s verkeerd. De Australische dollar zakte door het ijs. En nu ook de Noorse kroon. De veilige havens. De zuid afrikaanse munt is ook al snel waardeloos geworden.”
  Is het zo dat deze valuta’s gedevalueerd worden door die betreffende landen om te vermijden dat men een vluchthaven wordt? Maar bv Noorwegen zal toch meer oog hebben voor de verhouding met EUR en USD? Zijn het echt de EM-valuta devaluaties die deze landen “dwingen” hun valuta te devalueren? Strekken de gevolgen zo ver?

 • Gerard

  Ha ha, slimme kerel !
  http://slimbeleggen.net/deze-grote-investeerder-gelooft-sterk-in-herstel-goudprijs/

  Beetje vreemd dat hij juist Newmont gekozen heeft. Er zijn zoveel betere.

 • Gerard

  Zat net even naar Knevel te kijken.
  Blijkt dat de Spaanse overheid 100 miljoen betaald voor een voetballer !!
  Ik dacht toch echt dat ze daar crisis hadden.

  Weten we ook meteen waar ons zuur verdiende belastinggeld aan besteed wordt dat via Brussel naar de Spaanse overheid gesluistd wordt…..

  Weet je ook meteen waarom we nooit meer uit de crisis kunnen komen. Dit communistische Brussel maakt alles kapot. De gewone man moet honger leiden zodat die communisten met geld kunnen smijten. Brussel begint al aardig op Noord Korea te lijken. Ze hebben schijt aan burgers, het is niet voor niks dat Samson en Pechtholt zoveel op hebben met dat Brussel. Ik prijs de dag dat burgers naar Brussel trekken en die schurken Europa uitjagen. Pas dan kan Europa uit de crisis komen, eerder niet. Zoveel heeft dat Brussel mij wel duidelijk gemaakt.

 • Gerard

  Nadja, dank voor de waardering.

  Wat betreft de papieren goud handel. Ik verwacht niet dat dit ooit gaat verdwijnen. Je zal ermee moeten leven. Of dat terrecht is of niet, en of het waarde heeft, doet er gewoon niet toe. Natuurlijk, de echte waarde van fysiek komt naar boven zodra het financieele systeem crasht. Maar dat kan over 3 maanden zijn, maar ook over 10 jaar. Dat weet niemand. Daarom vind ik ook dat 30% van je portfolio gedekt moet zijn maximaal. Misschien dat dit over 5 jaar weer anders ligt, dat weet ook niemand. Maar tot die tijd moet ik wel rendemend maken. En ik heb niks aan rendemend als de munt waardeloos wordt. Vandaar dat menigeen, waaronder Faber en Schiff, 30 – 70 als een ideale verhouding zien. Als het een niet wint, zoals goud de afgelopen 2 jaar, dan het andere wel.

  Helaas moet ik wel leven van mijn rendemend, want ik heb verder geen baan en inkomsten meer. Ik ben dus wel verplicht om proffesioneel hiermee om te gaan. En dan ook nog liefst op een veilige manier. Gelukkig lukt dat heel aardig.
  En dan geef ik er geen bal om of papier goud de zooi beinvloed. Ik kan het toch niet voorkomen. Als het zich zo voordoet, tja, dan profiteer ik er ook maar van.

 • Lamberto

  De Russen zijn zoals we weten goede schakers.
  Zie wat ze in Cyprus klaar gespeeld hebben.

  http://www.youtube.com/watch?v=fjdGh-r7PAo#t=13

 • Nadja

  En dan toch ook nog een TA-feit (100 day moving average): http://www.brotherjohnf.com/archives/215859
  “From Indian leases to negative GOFOs, from Chinese physical demand to Western bank paper gold deleveraging, and from practical mining cost floors to the ongoing playing out of the grandest experiment of monetary policy in history; there are a plethora of drivers for the price of the precious metal. But, for now, the only thing that counts is the 100-day moving average as gold prints its first positive closing breakout of 2013.
  This close above $1367 is the first since 12/12/12 and a positive technical indicator likely to bring the momo crowd in.”
  Het lijkt dat TA’ers en “andersdenkenden” elkaar hier vinden vwb de richting waarop de goudprijs gaat.

 • Nadja

  Hoi Gerard, bedankt voor je uiteenzetting. Het geeft denk ik een goed beeld hoe je als belegger professioneel moet werken. Voor mij zelf blijft het denken en doen met opties, calls. puts, futures, etc. een moeilijk gebeuren en daarom waag ik me er niet aan. Ik doe de dingen die ik begrijp, zoals beleggen in fysiek goud. Dat is en blijft schaars en zal dus zijn waarde behouden, zelfs toenemen omdat bv de wereldbevolking cq de middenklasse nog enorm gaat groeien, harder dan de beschikbaarheid van het goud.
  Interessant is voor mij te weten dat de prijs van goud op een papieren beurs bepaald wordt waar mensen de principes en trucjes (TA) zoals jij beschreven hebt toepassen. En zoals je ook schrijft er staat veel te veranderen:
  + (private) beleggers – waarvan ik er enkele ken, die jaren in goud via ETF’s belegd hebben en zich nu realiseren dat als het er op aan komt ze slechts een waardepapier hebben – stappen over naar fysiek beleggen
  + fysieke vraag vanuit China en EM-landen stijgt verder naar recordhoogtes, bv. als indekking tegen inflatie in die EM-landen (valuta-issues zoals je al meldde; ik ben ook benieuwd naar de volgende bijdrage hierover)
  + fysiek voorraden worden schaarser (er is maar een kubus van 22*22*22 meter goud bovengronds) en blijkbaar zijn er de afgelopen maanden vanuit de kelders in London tonnen goud via Zwitserland naar het Oosten fysiek verscheept
  + de door sommige grootbanken aangekondigde terugtrekking uit fysieke goudhandel
  + onverwachte, ongewenste en ongezonde gevolgen van kunstmatig lage rentes, QE en de afbouw hiervan
  + een DOW en S&P op top-hoogte, die eerder omlaag dan omhoog kunnen (crashen) met welke gevolgen voor goud?
  + een stijgende 10-jrs VS-obligatie-rente richting 3%, in eerste instantie wellicht ongunstig voor de goudprijs
  Omdat ik denk dat de papieren goudbeleggers het fysieke gebeuren maar half begrijpen en op dit moment achterlopen bij de feiten vwb de fysieke verschuivingen (deze zijn zelfs compeet oninteressant voor de paperboys+girls) denk ik dat de papieren goudprijs momenteel zeer gunstig staat en zolang ook de fysieke goudprijs hierdoor bepaald wordt, fysiek goud nu gunstig gekocht kan worden. Heel simpel dus, en gelukkig geen moeilijke opties etc. bij nodig.

 • knowtoomuch

  Nicoootje kon de discussie niet winnen, DUS ging hij keihard uitjanken bij het MDI …

  Zielig hoor, Nico, héél zielig allemaal …

 • knowtoomuch

  @Q&Q : En dan te bedenken dat China al zo’n 8 jaar Z-Afrika van de troon heeft gestoten qua gouddelving, en dus sindsdien N°1 wereldwijd is. In principe zouden ze maar 10 jaar hoeven te wachten om de grootste nationale (fysieke) goudvoorraad te krijgen, maar naa, China heeft blijkbaar haast. Véél haast.

  Om goede redenen natuurlijk …

  @ Nico : Ik kreeg 3 dagen geleden een mailtje van Dhr R. Van Zanten van deze site, waarin stond dat hij enkele postings van mij (onder het vorige artikel) heeft verwijderd naar aanleiding van een klacht bij het Meldpunt Discriminatie Internet.

  Mijn dank voor je ratterige aangifte tegen mijn postings, waarde Nico !

  Doe jij nou maar lekker jou (Zio-)plicht, dan doe ik mijn vaderlandse plicht, hè ?

  Vanzelfspreken heb ik Dhr Van Zanten beloofd deze site niet meer te ‘misbruiken’ voor het blootleggen van de Holokolder.

  Ik spreek je dus nog wel op andere sites, Nico, Hiellikkend Hasbaraatje van me ..!

 • Q&Q

  “Gaan de Chinezen de goudmijnen opkopen?”

  Terwijl de vraag naar goud in China enorm toeneemt, zoeken Chinese goudmijnen steeds meer buiten de landsgrenzen om koopjes te doen. Overnames en aankopen van activa door mijnen uit Hong Kong en China steeg dit jaar al tot een nieuw record van $ 2,2 miljard. Volgens Minning zijn er vijf goede reden voor de verovering van de goudmijnen door China:
  1.De vraag naar goud in China zal dit jaar boven de 1.000 ton uitkomen waardoor China India zal voorbij steken als grootste goudland
  2.Overnameprooien zijn goedkoop door de forse daling van de aandelen voor goudmijnen dit jaar
  3.Chinese goudmijnen produceren aan de goedkoopste kostprijs in de sector
  4.Chinese goudmijnen hebben toegang tot goedkope financiering
  5.De grote globale goudmijnen zijn bezig met mijnen te verkopen door hun te hoge kostprijzen en schuldratio’s

  http://www.beurs.com/2013/08/22/gaan-de-chinezen-de-goudmijnen-opkopen/29004

 • ron

  Zilver is going up..en goud ook, mooi voortzettingspatroon 25 in zicht
  http://oi40.tinypic.com/332m4wg.jpg

 • dave

  Volgens mij gaat goud nog veel lager. Papiergoud dan..

 • Erk

  Gerard, vwb je statement: “Het gaat vooral in de valuta’s verkeerd. De Australische dollar zakte door het ijs. En nu ook de Noorse kroon. De veilige havens. De zuid afrikaanse munt is ook al snel waardeloos geworden.”
  Is het zo dat deze valuta’s gedevalueerd worden door die betreffende landen om te vermijden dat men een vluchthaven wordt? Maar bv Noorwegen zal toch meer oog hebben voor de verhouding met EUR en USD? Zijn het echt de EM-valuta devaluaties die deze landen “dwingen” hun valuta te devalueren? Strekken de gevolgen zo ver?

 • Lamberto

  “Nelke” is het pseudoniem voor de voormalige stasi medewerker Peer Steinbrück, u weet wel de Duitse politiek leider van de SPD die in de voormalige DDR ook al zijn landgenoten verraadde.
  Zie eens wat hij voor ons Europeanen in gedachten heeft.
  Eenmaal een verrader, altijd een verrader!
  Wat is dat toch met die socialisten.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/08/22/spd-steinbrueck-deutschland-muss-fuer-rettung-europas-zahlen/

 • Erk

  Sebassol, geen paniek, hierboven is uitgelegd dat goud niet verwacht is op korte/midellange termijn omlaag te gaan. En Jim Rickards voegt daaraan toe: #Gold interesting today. Market priced in more tapering, but gold barely budged. Nice asymmetric behavior. Could pop when #Fed doesn’t taper.

 • Sebassol

  Goud is going down, morgen bij zonsopkomst zullen we zien hoever gezakt :)

 • Gerard

  Andreas,
  Re. Aan de andere kant ken ik ook mensen die indien ze belasting betaalt zouden hebben per direct 50% zouden hebben verloren.

  Ook waar. De belastingdienst wil al het spaargeld van burgers afpakken. Ook dit is een groot probleem. Maar eenmaal buiten de aangifte, is en blijft het zwart geld. Of beter, zwart goud :-)
  Witwassen kan wel, maar dat is ook weer een speciale tak van kennis waar je in moet verdiepen.

 • Gerard

  Sebassol
  Re. Maar kan de FED überhaupt wel stoppen met opkopen of halveren van hun opkoopprogramma? zijn ze niet bang dat de US-bond yield de hoogte in knalt?

  Ja, goede vraag.
  Ze kunnen niet stoppen. Hooguit proberen heel langzaam te temperen. Maar daar hebben ze flinke groei voor nodig en die is er niet.
  De US bonds gaan niet veel omhoog nu. Ze zijn nu banger voor de bonds van India en Indonesie.

  Zie het als volgt. Ze hebben met de QE programma’s iets in gang gezet waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Ze weten niet eens waar de bubbel gaat knappen. De financiële markten zijn zo hevig verstoord dat het op de gekste plaatsen fout loopt. Niemand weet hoe dit verder ontwikkeld, ook de centrale banken niet.

 • Gerard

  Erk
  Nee, geen Noren en Australiers. Aziaten van Emerging landen, met name India, Indonesie, Maleisie en Thailand.
  de Noorse en Australische munt staat daar los van. Die is gewoon gedevalueerd, net zoals toen met de Zwitserse Franc gebeurde. Ze willen geen vluchthavens.

 • Erk

  Gerard, dank voor je uitleg, kun je het beginstatement “Iedereen vlucht nu uit de lokale munt en belegt in USD.” uitleggen? Waarom gebeurt dit? Waarom vluchten EM-inwoners, Australiers en zelfs Noren (ja, ook deze valuta daalt in waarde) in de USD?

 • Sebassol

  @Gerard

  Maar kan de FED überhaupt wel stoppen met opkopen of halveren van hun opkoopprogramma? zijn ze niet bang dat de US-bond yield de hoogte in knalt?

 • Gerard

  Stafke,
  re. Doet me toch aan casino denken.

  Inderdaad, dat zie je heel goed. Veel mensen kicken daarop.
  Maar mij niet gezien!

  Overigens zijn de problemen in Azie wel helemaal foute boel voor grondstoffen.
  Dit gaat zilver in ieder geval ook voelen. Goud is nog niet helemaal duidelijk omdat dit niet onder grondstoffen valt in die zin.

 • Stafke

  Ik ben ook zoals andreas. Snap er niks van.
  Doet me toch aan casino denken.
  Daar zie je ook veel lui met een waterdicht systeem.
  Doe mij maar het fysieke spul.
  Als er iemand aan verdient verliest er ook ergens iemand he.
  Zo zie ik het toch.
  Boom bust cycles, het spel spelen waarbij de frontrunners winnen en de gewone kleine belegger
  Verliest in the end.

  Even een fysieke boodschap, het paardje komt er aan
  Ben er niet wild van

  http://www.silverlunar.com/2013/08/images-of-perth-mint-lunar-year-of.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+silverlunar%2Ftjpp+%28Silver+Lunar%29

 • ron

  En bennie zegt NO TAMPER, kan ook niet, up met die metalen:)

 • Oom Dagobert

  Dank u Gerard.

 • Gerard

  Erk
  Dit is erg ingewikkeld. De Em.markten zijn nu gedwongen om de rente fors te verhogen. Iedereen vlucht nu uit de lokale munt en belegd in USD. Met als gevolg grote vraag naar USD en dus wordt de USD te sterk, ten koste van de eigen munt. Maar het verhogen van de rente drukt de economie van de Em.markten weer naar beneden. Dus de inflatie stijgt daar nu harder terwijl de economie verder afneemt. Stagflatie heet die situatie. Nu tapering eraan dreigt te komen, verwacht men dat de USD nog sterker wordt en daarmee de kapitaalvlucht nog harder toeneemt. Waardoor de rente nog meer moet worden verhoogd in die Em.landen. Dit is de spiraal waarin ze nu vast dreigen te lopen.
  Dit is overigens niet het probleem voor de Em.landen. Het probleem zit in de Em.landen met te hoge schulden zoals India, Indonesie, Maleisie en Thailand. De hogere rente kan de overheid niet dragen op hun staatsschulden. De vrees is nu dat de ontwikkelde landen geld terugtrekken op hun staatsleningen. Als rente gaat stijgen gebeurt dat nu eenmaal (obligaties lijden verlies bij stijgende rente). je kunt hiermee eenzelfde situatie krijgen zoals we al eerder zagen op Griekse en Portugese rente.

  Overigens valt China buiten dit probleem omdat China een eigen policy heeft met de FED om USD tegen Yuan terug te ruilen via de achterdeur.

  Maar je ziet maar weer dat alleen al het spreken over tapering al de raarste en vreselijkste lijken in de kast kan wakker maken. Lijken waar niemand ook maar het bestaan van kende.
  Ooit zei iemand op CNBC over dit beleid van Centrale Banken; Het is als steeds harder rijden op een autobaan met een blinddoek om. Anders gezegd, ze weten totaal niet wat ze aan het doen zijn en al helemaal niet wat de gevolgen zijn.

 • Andreas

  Geen geld verdiend de afgelopen jaren. Ja, daar is wat voor te zeggen. Aan de andere kant ken ik ook mensen die indien ze belasting betaalt zouden hebben per direct 50% zouden hebben verloren. Daar kan zelfs de koersval van goud en zilver niet tegenop. Toch een slechte belegging dat eerzaam burgertje spelen. Maar dan is het bijzonder vervelend als zo’n pakkie geld ongeldig wordt verklaard. Dat zal je niet gebeuren met glimmertjes.

 • Gerard

  Of iemand 20%, 30% of 100% in fysiek stopt, is natuurlijk ieders eigen keuze en ook wel afhankelijk voor ieders persoonlijke situatie.
  Maar als je 100% fysiek zit, dan denk ik niet dat je de afgelopen 2 jaar iets verdiend hebt. Zelfs geld verloren waarschijnlijk. Iemand die wel aan spreiding deed, heeft zeker andere hoeken in portfolio die wel geld opleverden.
  Had iemand 2 jaar geleden gedacht dat goud en zilver zo lang in een dalende trend bleef zitten? Waarschijnlijk niet.

 • Gerard

  Andreas,
  Ik ken je persoonlijke situatie en daarom zal je ook niet zo veel hebben aan dit artikel. Maar hier gaat het in de blogs ook vaker over de goud- zilvermijnbouw. Het blijft goud en zilver, dus blijft het in de familie.
  :)

 • Kjell

  Bedankt voor het leerzame artikel Gerard!

 • Andreas

  Beste Gerard
  Zo, uitgelezen en mijn complimenten. Duidelijke uitleg. Maar nog steeds heb ik gien verstand van beleggen en ook gien wit geld trouwens. Ik rook en vind dan een matras een slecht idee. Stel je voor dat ik in slaap val en er meer gaat roken als mijn sigaret. Dus we maken er een hypothetische vraag van. Wat moet iemand doen met zwarte pegulanten met een slecht vochtig maar evengoed brandgevaarlijk matras? Want ondanks alle goed verzonnen rookgordijnen die door de roverheid worden opgeworpen heb ik nog steeds weinig vertrouwen in een langdurig voortbestaan van de euro. Ik praat er maar niet meer over want gebleken is dat mensen crisismoe zijn. En vermoeide mensen moet je uiteraard niet verder vermoeien met raadgevingen die tegengesteld zijn aan wat ze graag geloven.

 • Andreas

  Beste Gerard
  Ik stopte eigenlijk met lezen toen ik las 25% in fysiek edelmetaal en de rest in aandelen of andere beleggingen. Nu heb ik jou gesproken en weet wat je bedoelt. Maar ikzelf en misschien zeker weten zijn er ook anderen die helemaal geen ervaring of kennis hebben van deze materie of het gewoonweg niet aandurfen. Wat is het advies aan iemand die dus niet op de beurs durft te spelen maar wel een leuk spaarpotje heeft? Zo, en nou ga ik de rest van je verhaal lezen.
  Mvg
  Andreas

 • Erk

  Gerard, wederom dank voor je bijdrage hier. Voor mij zeker de moeite waard.

  Mag ik hier ook mijn statement uit de vorige herhalen? :-)
  “Het verhaal zou dus wel eens kunnen worden dat voor het oplossen van de 2008-crisis de uitgevers van de wereldreservemunten (USD, EUR, YEN, GBP) deze valuta massaal zijn gaan bijprinten, hiermee de emerging markets geinflateerd hebben en deze nu de prijs gaan betalen door verzwakking van hun munt.
  Ik begrijp wel niet waarom vooral deze EM-landen vrezen voor tapering. Kun je dat verklaren?
  Zou het kunnen dat dit keer de valuta-ontwikkeling cq crash de grote drijver achter de goudprijs-boom wordt aan het einde van de Kondratieff-winter? Weliswaar is er in het Westen geen grote inflatie, en zijn er zelfs sterke deflatoire krachten, maar in de nauw verbonden rest van de wereld ontstaat wel de gevreesde torenhoge inflatie die dan toch weer leidt tot een vlucht in de safe heaven goud.”

 • Sebassol

  @Surf & Gerard

  Als de beurzen nu zullen crashen, zullen goud en zilver dan juist niet de hemel in schieten? door het feit dat er nu gigantisch geprint wordt.

 • surf

  De zilver en goud goeroes halen hun pakken weer uit de motten ballen om ons te doen geloven dat we de daling achter de rug hebben na een week van een geringe stijging staan alle lichten weer op groen.

  Velen van hen houden er een verborgen agenda op na die ze niet met ons delen ze weten wel beter.

  De prijs wordt niet bepaalt door de fysieke markt maar door de papieren markt en dit zal niet snel veranderen ook al doen velen dit af als onzin.

  Zo lang er op de beurzen record naar record sneuvelt, zal goud en zilver blijven dalen.

  Tijdens de beurscrash van 2008 ging zilver in nog geen jaar 50% onderuit en goud 25% het is dus wachten op de volgende beurscrash dan wordt het pas weer interessant om in fysiek goud en zilver te stappen als de beurzen minimaal 30 A 50% gezakt zijn.

  Laat je niet gek maken door alle broodje-aapverhalen, die verhalen worden om de zo veel tijd weer eens uit de kas gehaald om de onwetende onder ons op het verkeerde been te zetten Einstein zij het al leer je geschiedenis anders kan je de toekomst niet voorspelen en dit geld ook voor de zilver en goud markt.

 • Sebassol

  Mooi stukje Geer, dank hiervoor.

 • Lamberto

  Goud is geen claim op welvaart of andermans prestatie, maar bezit.
  Het is welvaart.

  Dus waarom niet meer dan 30% van je opgespaarde fiat geld welke de komende decennia niet nodig is, omzetten naar fysiek goud.
  Beschouw het als fundering onder het welbehagen van je familie.
  Fysiek zilver zie ik als grondstof die uitermate geschikt is om perioden van politieke en financiële wanordelijkheden te overleven.

  Fiat geld sparen!!!!!!!!…… succes er mee.

  http://www.geldbubbel.nl/index.php/artikelen/17-goud-versus-de-illusie-van-papiergeld

 • Blaatgeit

  haha goed idee, sparen. Inflatie 3%, rente 1.5%. Tel uit je winst!

 • bob

  Tja zilver wordt zo gemanipuleerd dat er niets aan te verdienen valt en bovendien betaal je voor zilver 25% opslag boven op de zilverprijs, dus als je zilver koopt ben je 25% van je spaargeld direct al kwijt.

  Goud is beter, maar zie je toch dat de prijs in 1980 in korte tijd 80% daalde en nu weer is goud binne half gedaald van 44k per kilo naar 33k per kilo, dus ook weer 25% van je ingelegde spaargeld weg.

  Enige veilige is sparen.