24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over banken

Zoals u zult weten rommelt het in de zgn. emerging countries, dat wil zeggen landen met een opkomende economie als Argentinië en Turkije. Wellicht niet iets om u al te druk over te maken, tot u beseft dat Europese banken 3.000 miljard dollar aan leningen hebben uitstaan aan deze landen, vier keer zoveel als de Amerikaanse banken. Daarmee loopt Europa op dit gebied een veel groter financieel risico dan de VS mocht het verder uit de hand lopen. Een niet geheel denkbeeldig gevaar, aangezien het niet de eerste keer zou zijn dat de onrust zich verspreidde vanuit de opkomende landen.

een bank waar uw storting niet verloren gaat....

een bank waar uw storting niet verloren gaat….

en over banken gesproken… naar verwachting zullen de grote Amerikaanse banken $50 miljard kwijt raken om vervolging in verband met de door hun veroorzaakte schandalen rond de hypotheken af te kopen. Dit bedrag lijkt een redelijke schatting nadat JPMorgan in november vorig jaar haar aandeel in het gebeuren heeft afgekocht voor $13 miljard. Om de hoogte van deze boete op waarde te schatten is het goed om het totale bedrag aan fraude te berekenen. Een voorzichtige schatting levert het bedrag van 1000 miljard dollar op, opgebouwd over de afgelopen jaren. In dit verband valt die 50 miljard boete nog reuze mee, zeker als u bedenkt dat de boete aftrekbaar is van de belasting. Leuker kunnen ze het in de VS niet maken.

Overigens heeft datzelfde JPMorgan in 2013 in totaal voor $23 miljard aan boetes betaald aan de overheid en privé-ondernemingen om vervolging te voorkomen. Hoe dan ook, mede dankzij de hier boven genoemde belastingvoordelen resteerde er in 2013 voor de zes grootste Amerikaanse banken toch nog een netto-winst van $74,1 miljard, uiteraard dik en dik verdiend na al het goede werk.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk ook