24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over bijzondere metalen, een gerucht en vaccins

China is verwikkeld in een economische oorlog met het Westen. Enerzijds heeft China over een triljard aan Amerikaanse staatsleningen gekocht, wat China als schuldeiser op Amerika veel macht geeft. Anderzijds is Amerika door het bijdrukken van dollars druk bezig de waarde van de dollar, en dus van de staatsleningen, te verminderen zodat de Chinezen na een tijdje overblijven met een zak met lucht. Vandaar dat China druk bezig is de dollars uit te geven door wereldwijd grondstoffen en onroerend goed op te kopen. Tevens is China gestopt met het aankopen van Amerikaanse staatsleningen. Sterker nog, het blijkt dat men de laatste manden deze juist voor een deel weer verkocht heeft.

Dit is uiteraard een grote slag voor Amerika, die nu gedwongen wordt om zijn eigen staatsleningen op te kopen of dit in het geheim via de Bank of England te laten verlopen.

Nu de druk op financiële orde steeds groter wordt, loopt ook de druk tussen de komende en de gaande wereldmacht op.

In dit verband valt het bericht te duiden dat China zijn export van Rare Earth Metals (R.E.M.) met 72% gaat terugschroeven. R.E.M. worden voor zeer veel toepassingen gebruikt in kleine doch onmisbare hoeveelheden. China geeft aan dat dit is vanwege het milieu. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt heeft dit een groot effect op de beschikbaarheid voor de Westerse wereld op deze metalen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/rare-earth-metals.png

China, dat recent Japan gepasseerd is in economische omvang, is in toenemende mate in een handelsoorlog verwikkeld met het westen. China wil als opkomende macht uiteraard niet met het westen economisch ten onder gaan, en hoeft dat ook niet omdat het Westen de laatste decennia een groot deel van economische basis (fabrieken, productiecentra) verplaatst heeft naar China. Hoewel de vraag uit Amerika en Europa terug loopt, probeert China door het stimuleren van de binnenlandse vraag de productie op peil te houden.

Toch lukt dat niet helemaal, gezien het gegeven dat de afgelopen periode zo’n 200 fabrieken zijn gesloten en de migratie van werkkrachten van het platteland richting de steden tot stilstand is gekomen.

Daarnaast kampt China met een huizenbubbel die Amerikaanse trekken vertoont. Zo zijn de huizenprijzen op een all-time high, en is de grondprijs in Beijing het afgelopen jaar verdubbeld. Tegelijkertijd staan momenteel zo’n 66 miljoen huizen leeg, als teken dat de boel op klappen staat.

Bijzonder is het gerucht dat de voorzitter van de People’s Bank of China, Zhou Xiaochuan, het land stiekem zou hebben verlaten. Hij zou dit hebben gedaan onder druk van een verlies van 430 miljard dollar op Amerikaanse staatsleningen. Mocht het gerucht waar zijn, dan zal daarmee ook de grootste bubbels aller tijden, nl die van de Amerikaanse staatsleningen aan het ploffen gaan, wat wereldwijde implicaties zal hebben.

Ondanks alles zal China, gezien het feit dat men enerzijds nog een zak met dollars heeft en voldoende productiecapaciteit en anderzijds een grote bevolking met een toenemende consumptiedrang de Kondriateff-winter wel overleven.

Over overleven gesproken, zoals ik in mijn column Over vrijheid en Crisis aangaf moest Jane Burgermeister voor de rechter verschijnen vanwege haar openlijke kritiek op de grote Pharmabedrijven met hun wereldwijde vaccinatieprogramma’s.

Juist deze week werd bekend dat in Finland ten gevolge van griepvaccins een toename van 300 % is geconstateerd van kinderen met bijzondere neurologische afwijkingen, waarop de overheid het vaccinatieprogramma heeft stopgezet. Ook in Australië, waar het nu winter is, komen berichten van ernstige bijwerkingen, en in India zijn 4 kinderen overleden ten gevolge van vaccinaties.

Het lijkt er dus op, dat mw Burgermeister het wel eens bij het rechte eind zou kunnen hebben. Voor verdere info over het verloop van haar rechtszaak verwijs ik u naar de volgende video’s: (1) (2)

Met dank aan lezer Roland die zo vriendelijk was mij hierop attent te maken.

Bekijk ook