Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over bonnen, rechter – en linkerzakken

27-01-2011 Zilverpaul

Zelfs de Verenigde Naties doen nu al een voorstel om de dollar als wereldmunt te vervangen door iets anders. Zie deze bron.

Een beter teken aan de wand dat de economie van de US voltooid verleden tijd aan het worden is lijkt mijn inziens nauwelijks denkbaar.

Dit soort oproepen, gevoegd bij uitspraken van Alan Greenspan en Robert Zoellick, het hoofd van de Wereldbank, om goud weer in te voeren als fundering van een nieuwe monetair stelsel geven ook aan dat de dagen zijn geteld van het fiat systeem. Opmerkelijk is hierbij de rol van Greenspan, het vorige hoofd van de FED. De man is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de enorme bubbels (bv de huizenmarkt) die ontstaan zijn in de afgelopen twintig jaar waardoor de boel op wereldschaal nu in elkaar aan het donderen is, en nu hij op zijn lauweren rust begint hij een pleidooi te houden voor een verantwoord economisch stelsel wat op goud gebaseerd zou moeten zijn.

De eigenschap van leiders om na hun dienstjaren zich in te gaan zetten voor iets wat ze in hun actieve jaren hebben laten lopen kan op twee manieren worden uitgelegd; ofwel het geweten speelt de heren op, vooropgesteld dat dit aanwezig is, ofwel men probeert de nalatenschap op te poetsen door goede daden.

https://www.thesilvermountain.nl/img/jp-morgan.jpg

Het blijft opmerkelijk. Net als de rol van JP Morgan in het systeem van de Amerikaanse voedselbonnen. Zoals u zult weten is JP Morgan een van de drijvende krachten in de ineenstorting van het Westers financieel systeem, wat in de US tot gevolg heeft dat ondertussen al weer zo’n 43 miljoen Amerikanen ondersteund moeten worden met voedselbonnen. Zo’n moderne voedselbon ziet er uit als een creditcard, waarmee voedsel kan worden gekocht. En wat blijkt? JPMorgan is de firma die deze cards distribueert en regelt namens de Amerikaanse overheid. Men krijgt per bon betaald, dus des te meer bonnen, des te hoger de verdiensten!

Nog fraaier wordt het, als u weet dat wanneer je met JPMorgan contact wil opnemen omdat je card het bijvoorbeeld niet doet, je doorverbonden wordt met een Engels sprekende callcenter medewerker in ……India!

Overigens zult u ook wel gehoord hebben dat het Amerikaanse bedrijfsleven een tussentijdse opleving aan het meemaken is, dankzij de inspanningen van de FED met zijn QE2. Een mooi voorbeeld zijn de verdiensten van General Electric, een wereldwijd groot conglomeraat, die voor het vierde kwartaal een nettowinst rapporteerde van 4,5 miljard, veel meer dan een jaar geleden. Chapeaux heren! Alleen jammer dat men er vergat bij te vermelden dat men in de boekhouding de post voor onvoorziene uitgaven vermindert heeft met 1,5 miljard!

De CEO van dit bedrijf is vorige week aangesteld als opvolger van Paul Volcker als economisch adviseur met als taak de werkgelegenheid vanuit de private sector weer een boost te geven. Des te opmerkelijker, aangezien General Electric in 2009 18.000 Amerikanen heeft ontslagen. Met deze Immelt van GE hoeft het bedrijf zich geen zorgen te maken wanneer onverhoopt de boel verder in de soep draait; een volgende bail-out vanuit Washington (de rechter broekzak van Immelt) voor GE ( de linker broekzak van Immelt) zal mij bepaald niet verbazen.

Nee, je kan mopperen wat je wilt over die Barrie Soetoro, pardon, ik bedoel Barrick Obama, maar afgezien van de voortdurende oorlogen en Guantanamo Bay heeft hij zeker een boel Change gebracht.

https://www.thesilvermountain.nl/img/HUI-koers.png

Ondertussen lijkt de daling van goud en zilver tot een eind te komen. Met de expiratie van 26 januari kan de weg omhoog in de goud-en zilverprijs weer worden ingeslagen. Een ongehoorde hoeveelheid shortposities in goud zijn door de grootbanken afgewikkeld kunnen worden ( 81.752 contracten op 24 januari, het vorige record bedroeg 28.254 contracten uit 4 november 2009). De Nervous Nellies zijn hiermee uit de boom geschud en de weg lijkt hiermee open voor een volgende opwaartse beweging.

Zoals u in de grafiek van de HUI ( een index van goud en zilver- mijnbedrijven) kunt zien lijkt het 50-dagen gemiddelde steun te bieden (de blauwe lijn) en zowel de RSI als de MACD geven aan dat de bodem in zicht is.

Zilver expireert net onder de $27, en goud op ongeveer $1330.

Zilverpaul,  Silverstocks.nl • Mexican Seastar

  Lol !

  Ik weet het, ik zal echt wel totaal opnieuw moeten beginnen !
  Heel veel zelf doen ..

  Dank alvast & jij ook , het allerbeste.

 • seppel

  Schatteke, als je in de Ardennen gaat wonen, weet je op voorhand wat je te wachten staat. Het plattelandsgevoelen werkt met kippen, geiten, varkens, piepers (aardappelen oftewel patatten), ajuinen en dergelijke. Niet met computers, internetdinges en dergelijke.
  Je kan beter je gitaar inruilen voor een kettingzaag (ik bedoel daar niks mee) en een voorraadje hout voor de kachel aanleggen.
  Het ga je goed !
  Seppel

 • RB

  @ Mexican Seastar

  Piepers zijn aardappels. In Vlaanderen hebben jullie daar vast een ander mooi woord voor. ;-)

  Bij die blikken zwart brood gaat het om “pumpernickel in blik” en “volkorenbrood in blik”. Zo’n blik kost 3,50 euro en kan 10 jaar worden bewaard. Zie deze link: http://www.noodzaken.nl/noodrantsoenen-c-122.html

  Kijk ook eens op dit forum: http://eindspel.forum2go.nl/

 • Mexican Seastar

  Allerbeste Gerard, RB & andere sympathieke denkers hier,

  Wat zijn piepers? En wat zijn die blikken zwart brood, waar jullie het over hadden (de naam, het merk?)? Dank bij voorbaat !!!!!!!!!!

  BETREFT DE ZILVERPRIJS:
  Voorlopig denk ik echt dat er geen reden is tot paniek, of ik voel het althans niet zo aan.
  Maar je moest spreiden, hé !
  Ik verwachte (en hoop nog steeds) op een daling van zilver tot 25 of eronder. Om daarna opnieuw omhoog te gaan. Ik investeer dan bij 25, slechts minder dan 10% in wat ik eerder investeerde toen het zilver goed laag stond (15 of minder). Een klein bedrag dus.
  En zelfs als het zilver zou blijven dalen naar een laagtepunt onder het niveau van februari 2010 (15), dan nog spaar ik momenteel aan een intensiteit die gelijk staat met mijn (grotere) uitgave aan zilver in februari 2010: op 1 jaar tijd terug gespaard. Dus ik zal bij deze niet eens oppervlakkig in mijn vinger snijden.

  Maar … ik zou wel teleurgesteld zijn, dat wel.
  MAAR: niet in zilver op zich: ik hou van zilver Рal heel mijn leven. Ik zou mijn zilver d̩s temeer bewaren, omdat ik weet wat het waard is en ik dat geld kan missen, voor jaren, indien nodig.

  MET MIJN NEUS IN DE WERKELIJKHEID:
  Vandaag lag de electriciteit hier (verschillende dorpen) gedurende 6 uur plat (van 14 tot 20u), door een deffect aan een hoofdkabel. Ik heb aan de levende lijve mogen ervaren hoe het moet zijn om zonder stroom te zitten: straffe kost, als je het mij vraagt. Geen water, geen verwarming,
  geen licht, geen internet, geen tv, geen computer, NIKS – NADA – niksissimus!
  Ik kan je verzekeren, ik werd er behoorlijk creatief door…
  En ik dacht: ik moet mijn gitaar onder het stof halen, en een grote rol doek en verf inslaan, nadat ik een grote ton water heb geïnstalleerd in de kelder, samen met een soort langbranden stoof…
  En wat inslaan: conserven allerlei…

  Nog meer suggesties?
  <- Dankbaar bij voorbaat :)

  Liefs aan allen hier.

 • Zit

  Haha Lindsey Williams heeft dit allemaal voorspeld, fantastisch.

 • http://joostvalk@zonnet.nl High Five

  Dank…..

  De manipulatoren in wall street geven nu Egypte de schuld van de hoge olie prijs.

  http://nos.nl/artikel/215625-hogere-olieprijs-door-onrust-egypte.html

  De volgende zet is nu natuurlijk onrust in saoedi arabie te bevorderen zodat olie inderdaad naar 150 dollar gaat.

 • x

  Zien jullie het dan echt gebeuren? dat er niks meer te eten is? even heel reeel blijven en gezien dan he.

 • RB

  @ High Five

  We hebben hier inderdaad zo’n blik opengemaakt. Het smaakt net als dat dunne, Duitse volkeren/roggebrood. Kortom, prima te eten.

 • M. Koster

  Bijna alle analisten, zelfs van de banken, hadden de laatste maanden hogere koersdoelen. Dan weet je één ding zeker: je gaat zwaar verliezen als je niet verkoopt.

 • http://joostvalk@zonnet.nl High Five

  @RB Jij hebt het volkoren roggebrood geproefd en het is zeer goed te eten. ? Ik zit er aan te denken om tig blikken te kopen

 • M. Koster

  @Jullie

  Keiser praat onzin, edelmetalen dalen al weken. Komt doordat de speculaten dumpen. De stijging van zilver van 20 naar 30 was een en al speculantenlucht. Trouwens CNBC en analisten zijn contra indicators. Zodra die gaan roepen dat het gaat stijgen moet je juist snel verkopen.

 • http://joostvalk@zonnet.nl High Five

  @Freddie H. Die boeren kunnen over 10 jaar iedere vrouw krijgen die ze willen

 • http://joostvalk@zonnet.nl High Five

  @Gerard Gerard ik geloof niet dat je een juiste analyse geeft over de mensen op dit forum. Ik heb juist gezegd dat ik juist positief word als de analisten zwaar negatief zijn/worden. Ik ben daarom nu negatief over aandelen, obligaties en vastgoed. Ik heb ook wat putjes vastgoed. Fysiek goud en zilver moet je gewoon laten liggen. 100 dollar voor ounce zilver is een no brainer tussen nu en 2 jaar.

 • Gerard

  Jongens jongens toch. De correctie is nog niet voorbij! 1280 en 25 zijn de bodems voor goud & zilver. Binnen een week zitten we op deze bodems. GEDULD !
  Kijk naar de charts….

  Ga anders in aardappelen, die stijgen tenminste…

 • temp242

  Beste zilver en goud, bedankt voor deze gouden tip: ik ga zeker kijken.MVG.

 • zilver goud

  Ja helaas ik zat er naast had inderdaad niet verwacht dat zo wel zilver als goud
  Zouden dalen goud zelf nog meer dan zilver maar toch ga ik er nog steeds van uit
  Dat het om hoog zal gaan.
  Het word alleen heel moeilijk om een voorspeling te doen.
  Om dat we heelaas maar een heel klein beetje van alle informatie tot onze beschikking hebben.
  Wat de in de achterkamertjes van de grote jongens allen maal afspeelt kan je alleen maar naar gissen en als je het al te weten komt is het vaak achteraf dus te laat om er op te reageren.

  Maar er is ook een beetje goed nieuws tegenlicht gaat de komende 4 weken het financiële sisteem tegen het licht houden zie citaat:

  In 2008 ging ons financiële systeem keihard onderuit. En ondanks veel geruststellende woorden is er nog niets opgelost. De overheidsmiljarden verdwenen in het zwarte gat van de banken, de rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst. Maar hoe ziet die toekomst er uit? Tegenlicht gaat een maand lang de wereld over op zoek naar de financiële werkelijkheid die ons te wachten staat.

  Van avond deel 1 om 21.00 uur Nederland 2 als je dus wat meer inzicht wil hebben in de toekomst raad ik iedereen aan te kijken kunnen we er morgen over blogen.

 • Jullie

  Jan :
  Echt komisch die sukkels die gisteren riepen 4% erop morgen ik lach me rot het blijft gewoon in elkaar storten terwijl andere commodities de lucht in schieten.

  Max keiser denkt de verklaring te weten.

  http://www.maxkeiser.com/

  Ik zal het even samenvatten.

  ‘Gold and Silver alert: traders at JPM and other Wall St. firms instructed by Fed/Treasury to attack PM’s – HARD ON MONDAY – to try and boost dollar and reduce food/energy prices – as inflation fueled revolts go global – and regimes in US and UK are now looking vulnerable”. ‘

  En ‘Stacy Herbert (who is a financial commentator for Max Keiser) on Twitter that “Had lunch w/ private banker from Switzerland who said a ME buyer was looking to acquire 1200 tonnes of gold.” She was asked to re-iterate and re-state that 1,200 ton figure, as it was so unbelieveable, and she came back with “Nope, it was tonnes. I also asked in shock . . . about five or six times”.’

  Vooralsnog maak ik me niet druk, en zeg nou zelf, met al die onrust in de wereld is het gewoon erg merkwaardig dat goud omlaag is.
  Zelf reporters van CNBC vonden dit raar, kan je nagaan, ze spreken eens de waarheid…

  Verder gaan er geruchten dat de FED ‘binnenkort’ de rente’s gaat (moet) verhogen, wat gigantisch veel druk op de dollar zal zetten.
  Vergeef me dat ik het niet weet, maar het US congress moet eerdaags stemmen of ze de staatsschuld verder op mogen laten lopen. Zo ja : Meer ruimte voor inflatie –> lagere dollar. Zo nee : US gov moet direct beginnen met snijden en rente’s zullen omhoog gaan –> lagere dollar. ( omdat de economie dan weer te leiden krijgt )
  Win-win situatie voor goud, in in ieder geval de FRN.

 • x

  Je wordt bijna zeeziek als je naar zilver koers kijkt.

 • AJ

  @RB
  Bedankt. Ik ga kijken. Klinkt wel luguber trouwens, ‘eindspel’.

 • RB

  V. :
  @ Jan idd, verdiende loon voor die stomme alu-hoedjes hier.

  Alu-hoedjes heten hier zilverfolie-hoedjes. ;-)

 • Lars van der Heijden

  Amerika opent positief, nu afwachten of zilver doortrekt

 • V.

  @ Jan idd, verdiende loon voor die stomme alu-hoedjes hier.

 • Martijn

  Speculeren is altijd immoreel.. Speculation is the mother of all evil!

 • Henk

  Speculeren met voedsel is immoreel.

 • Jan

  Echt komisch die sukkels die gisteren riepen 4% erop morgen ik lach me rot het blijft gewoon in elkaar storten terwijl andere commodities de lucht in schieten.

 • RB

  Hier een paar sloganvoorstellen voor Moeder Aarde’s bodemschatten.

  Geen baren, maar bintjes.
  Piepers, het nieuwe goud.
  Een aardappeltje voor de dorst.

  ( ik geloof dat ik dringend moet gaan lunchen ;-) )