24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over bonnen, rechter – en linkerzakken

Zelfs de Verenigde Naties doen nu al een voorstel om de dollar als wereldmunt te vervangen door iets anders. Zie deze bron.

Een beter teken aan de wand dat de economie van de US voltooid verleden tijd aan het worden is lijkt mijn inziens nauwelijks denkbaar.

Dit soort oproepen, gevoegd bij uitspraken van Alan Greenspan en Robert Zoellick, het hoofd van de Wereldbank, om goud weer in te voeren als fundering van een nieuwe monetair stelsel geven ook aan dat de dagen zijn geteld van het fiat systeem. Opmerkelijk is hierbij de rol van Greenspan, het vorige hoofd van de FED. De man is hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de enorme bubbels (bv de huizenmarkt) die ontstaan zijn in de afgelopen twintig jaar waardoor de boel op wereldschaal nu in elkaar aan het donderen is, en nu hij op zijn lauweren rust begint hij een pleidooi te houden voor een verantwoord economisch stelsel wat op goud gebaseerd zou moeten zijn.

De eigenschap van leiders om na hun dienstjaren zich in te gaan zetten voor iets wat ze in hun actieve jaren hebben laten lopen kan op twee manieren worden uitgelegd; ofwel het geweten speelt de heren op, vooropgesteld dat dit aanwezig is, ofwel men probeert de nalatenschap op te poetsen door goede daden.

https://www.thesilvermountain.nl/img/jp-morgan.jpg

Het blijft opmerkelijk. Net als de rol van JP Morgan in het systeem van de Amerikaanse voedselbonnen. Zoals u zult weten is JP Morgan een van de drijvende krachten in de ineenstorting van het Westers financieel systeem, wat in de US tot gevolg heeft dat ondertussen al weer zo’n 43 miljoen Amerikanen ondersteund moeten worden met voedselbonnen. Zo’n moderne voedselbon ziet er uit als een creditcard, waarmee voedsel kan worden gekocht. En wat blijkt? JPMorgan is de firma die deze cards distribueert en regelt namens de Amerikaanse overheid. Men krijgt per bon betaald, dus des te meer bonnen, des te hoger de verdiensten!

Nog fraaier wordt het, als u weet dat wanneer je met JPMorgan contact wil opnemen omdat je card het bijvoorbeeld niet doet, je doorverbonden wordt met een Engels sprekende callcenter medewerker in ……India!

Overigens zult u ook wel gehoord hebben dat het Amerikaanse bedrijfsleven een tussentijdse opleving aan het meemaken is, dankzij de inspanningen van de FED met zijn QE2. Een mooi voorbeeld zijn de verdiensten van General Electric, een wereldwijd groot conglomeraat, die voor het vierde kwartaal een nettowinst rapporteerde van 4,5 miljard, veel meer dan een jaar geleden. Chapeaux heren! Alleen jammer dat men er vergat bij te vermelden dat men in de boekhouding de post voor onvoorziene uitgaven vermindert heeft met 1,5 miljard!

De CEO van dit bedrijf is vorige week aangesteld als opvolger van Paul Volcker als economisch adviseur met als taak de werkgelegenheid vanuit de private sector weer een boost te geven. Des te opmerkelijker, aangezien General Electric in 2009 18.000 Amerikanen heeft ontslagen. Met deze Immelt van GE hoeft het bedrijf zich geen zorgen te maken wanneer onverhoopt de boel verder in de soep draait; een volgende bail-out vanuit Washington (de rechter broekzak van Immelt) voor GE ( de linker broekzak van Immelt) zal mij bepaald niet verbazen.

Nee, je kan mopperen wat je wilt over die Barrie Soetoro, pardon, ik bedoel Barrick Obama, maar afgezien van de voortdurende oorlogen en Guantanamo Bay heeft hij zeker een boel Change gebracht.

https://www.thesilvermountain.nl/img/HUI-koers.png

Ondertussen lijkt de daling van goud en zilver tot een eind te komen. Met de expiratie van 26 januari kan de weg omhoog in de goud-en zilverprijs weer worden ingeslagen. Een ongehoorde hoeveelheid shortposities in goud zijn door de grootbanken afgewikkeld kunnen worden ( 81.752 contracten op 24 januari, het vorige record bedroeg 28.254 contracten uit 4 november 2009). De Nervous Nellies zijn hiermee uit de boom geschud en de weg lijkt hiermee open voor een volgende opwaartse beweging.

Zoals u in de grafiek van de HUI ( een index van goud en zilver- mijnbedrijven) kunt zien lijkt het 50-dagen gemiddelde steun te bieden (de blauwe lijn) en zowel de RSI als de MACD geven aan dat de bodem in zicht is.

Zilver expireert net onder de $27, en goud op ongeveer $1330.

Zilverpaul,  Silverstocks.nlBekijk ook