Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over boten en huizen

21-10-2010 Zilverpaul

Hoewel de Westerse wereld zich nu nog officieel in een deflatoire periode bevindt worden de tekenen aan de wand steeds beter zichtbaar dat er flinke prijsverhogingen aan komen. Onderstaande grafiek geeft de stijging van de grondstofprijzen weer.

Nu duurt het altijd even eer deze prijzen ook daadwerkelijk aan de consument wordt doorberekend (eerst probeert de fabrikant kosten te reduceren door goedkoper te gaan werken en personeel te ontslaan), maar op den duur zal de consument dit merken in zijn portemonnee.

Commodity Price % Increases

Year over Year

Agricultural Raw Materials

24%

Industrial Inputs Index

25%

Metals Price Index

26%

Coffee

45%

Barley

32%

Oranges

35%

Beef

23%

Pork

68%

Salmon

30%

Sugar

24%

Wool

20%

Cotton

40%

Palm Oil

26%

Hides

25%

Rubber

62%

Iron Ore

103%

Behalve dat de grondstofprijzen omhoog gaan zullen producten, die voor een fors deel in China gemaakt worden, ook stijgen omdat de lonen in China het afgelopen jaar gemiddeld zo’n 20 % zijn gestegen. De tijd is voorbij dat de Chinese werker de hele dag actief was voor een kommetje rijst. Ook dit zult u gaan merken in uw portemonnee.

Daarnaast gaan de premies voor de ziektekostenverzekering fors stijgen en wordt het standaardpakket jaar in-jaar verder uitgekleed. Ergo, ook op dit gebied zult u een financiële veer gaan laten.

Ook zullen de lonen komend jaar nauwelijks tot niet stijgen.

De reden dat onze lonen niet omhoog gaan wordt misschien nog wel het mooist geïllustreerd door onderstaande foto. U ziet hier de het superschip de Maersk. Het schip, wat gemaakt is in China, transporteert goederen in vier dagen van China naar Amerika. Het vervoert goederen voor Wall Mart, de grootste Amerikaanse supermarktketen. Het vervoert 15.000 containers en elf kranen, die het schip in minder dan twee uur weer lossen.

Het opmerkelijke in dit verband is dat de schepen na in Amerika gelost te zijn weer leeg terug varen naar China.

Een betere vergelijking hoe het staat met de Westerse economie in vergelijking met die uit het niet-westerse blok is naar mijn idee niet te maken.

Met het duurder worden van allerlei producten slaan we het pad in van de inflatie. Dit vuurtje gaat nog eens opgestookt worden door de volgende ronde van geldinjecties door de Centrale banken.

Hoewel het meeste van dit geld bij de banken in het zwarte gat zal verdwijnen zal op den duur een deel ook in de echte economie zichtbaar worden wat het feest compleet gaat maken.

In discussies tussen lezers van dit blog is de vraag behandeld of een hypotheek van een huis nu afbetaald zou moeten worden of juist niet in tijden van (hyper)inflatie?

Wellicht dat ik hier iets in kan toevoegen.

Mijn stelling zou zijn dat inflatie goed is voor situaties dat je schulden hebt, mits je inkomsten meestijgen met de inflatie.

Stel je hebt een schuld van €100.000. Nu zou je bijvoorbeeld nog 20 jaar moeten werken om dit bedrag af te betalen. Maar als geld minder waard wordt en je dus ook meer gaat verdienen, hoef je na een periode met inflatie nog maar 15 jaar te werken om dit bedrag op te hoesten. Bij een hyperinflatie kan dit helemaal snel gaan; als een brood bij de bakker €1000 kost is de schuld snel afgelost.

Het venijn zit hem achter de komma van de stelling. Hier spelen mijn inziens verschillende zaken een rol. Mits je je baan behoud zullen de lonen min of meer geïndexeerd, dus gelijk aan de inflatie, meebewegen. Het zal er dus van af hangen wat de officiële inflatie is. Als goederen die je nodig hebt in prijs stijgen en goederen die je niet nodig hebt in prijs dalen, is de officiële inflatie nul, maar je bent wel het haasje. Ook worden in de officiële inflatiecijfers lang niet alle kosten meegenomen. Kortom, het rekenen op een reëel officieel inflatiecijfer is een hachelijke zaak.

Daarnaast kan vanuit de politiek besloten worden tot het volgen van de nullijn. Als dat wordt volgehouden gaat het verhaal van het aflossen van een schuld bij inflatie in het geheel niet op.

Tevens is het de vraag of de baan kan worden behouden in tijden van grote economische neergang.

Kortom, het heikele punt is mijn inziens de mate van koopkrachtbehoud (= het meestijgen van het inkomen met de werkelijke inflatie) tijdens de inflatieperiode.

Het lijkt mij verstandig er maar van uit te gaan dat de de werkelijke inflatie maar beperkt wordt doorgetikt in je inkomen. Dat zal bijvoorbeeld kunnen betekenen, dat het meer moeite gaat kosten om de maandelijkse rente en aflossing op de schuld te voldoen (omdat alles duurder wordt en je inkomen niet stijgt).

Het lijkt mij dan ook verstandig nu al maatregelen te treffen om enerzijds de inflatie periode te “overleven” en anderzijds iets achter de hand te hebben wanneer het dieptepunt bereikt is.

Welke maatregelen dat zijn? Gewoon hetzelfde doen wat de niet-Westerse overheden doen. U raadt het al, het wordt eentonig: goud en zilver kopen.

 • Tinus

  Hoi Marleen,
  Misschien is het een idee om zilveren guldens en rijksdaalders te kopen. Daar kan je misschien straks nog een brood voor kopen bij een boer of zo. Ik zou ook een voorraad groente zaad kopen, dat is mischien straks wel meer waard dan goud en zilver.

 • Frits

  Als je geld over hebt, zou ik voor zilver gaan. Je euro’s worden sowieso minder waard.

 • MARLEEN

  zou ik nu nog goud kopen . WIE GEEFT MIJ ANTWOORD

 • Nico

  @Frans
  Om precies te zijn max 27 mijl – gemiddelde overtocht 14 dagen.

 • Frans

  4 dagen van China naar de US: dit klopt natuurlijk niet. 30 knopen doet de Maersk dat is ongeveer 55 km/uur. Laten we zeggen brommer snelheid. Maar ja, een brommer zinkt natuurlijk op dezelfde route en kan ook minder vervoeren.

 • Frits

  Alex: “[A]ls jij je schulden aflost incl rente dan loopt dat geld ook voor een deel om, namelijk het rente deel.. (het aflost deel aangenomen dat het aan de bank is verdwijnt terug in het administratieve zwarte gat van de bank)”

 • gerard

  @Alex, klopt wel bij goud zilver kopen, eens, maar schulden aflossen zeker niet.
  Dan stroomt het geld weer terug in het niets waar ooit de lening uit gekomen was!

 • gerard

  Oke, Alex. Zit zeker wat in.

 • Marc

  @wortelbea.
  Volgens mij heb je daar een puntje.

 • wortelbea

  toch wel vreemd hé, telkens er iets ‘belangrijks’ (G20) op de agenda staat daalt de goud en zilverprijs…
  een stijgende goude en zilverprijs wijzen op een wantrouwen, op onzekerheid. Zou er toevallig geen klein beetje marktmanipilatie zijn ?

 • Alex

  @Gerard
  Goed verhaal Gerard, wil er wel een kant tekening bij plaatsen als jij van je loon schulden gaat aflossen of sparen of goud/zilver kopen dan betekend dat niet dat O NUL is
  O is sowieso de omloopsnelheid van geld voor iedereen en niet alleen voor jou..
  En als jij je schulden aflost incl rente dan loopt dat geld ook voor een deel om, namelijk het rente deel.. (het aflost deel aangenomen dat het aan de bank is verdwijnt terug in het administratieve zwarte gat van de bank)
  als je goud of zilver koopt zet je voor jou geld ook de omloopsnelheid niet op 0 want je betaald het goud en zilver met geld.. en dat gaat naar de leverancier en van leverancier naar…enz enz..
  als iedereen in NL van het loon snel heel veel zilver en goud koopt zou je heel snel kunnen aannemen dat de omloopsnelheid van geld afneemt.. echter het tegendeel is waar de omloopsnelheid neemt juist heel veel toe..waardoor je meer inflatie krijgt waardoor er meer mensen goud en zilver kopen of andere waarden voor het geld wat minder waard wordt (inflatie) en is de circel (spiraal) weer rond. Als je niets doet met je geld dan het op de bank laten staan dan daalt de omloopsnelheid.

 • Nico

  Een kleine correctie:
  De “E” serie schepen van Maersk zijn naar mijn weten allemaal gebouwd op de werf van Odense. Een overtocht van Yantian naar Oakland in 4 dagen ????
  De capaciteit is 11000 TEU’s (20 ft containers), dus van de gebruikelijke 12 meter containers past er de helft op. Het cijfer 15000 slaat op het brandstofverbruik per uur in liters.
  Ik verkoop de Emma Maersk voor 100 philharmonikers (schaal 1:300) en wel gebouwd in China.

 • Gerard

  P.s.
  Kreeg al meteen commentaar hier.
  Het mandje van CBS dan? Dat is niet de kern-inflatie.
  Er zijn wel degelijk 2 berekeningen. Helaas worden ze te pas en te onpas door elkaar gebruikt.
  Deflatie meet men aan de hand van kern-inflatie. Daarop treft men print-maatregelen.
  De werkelijke inflatie komt ook altijd 3x (!) hoger uit dan het CBS-mandje. Reken maar na!

 • Gerard

  Maak in ieder geval je hypotheek “draagbaar”.

  De boot van Wal Mart is een hele goede. Dat legt zeker de vinger op de zwerende wond. Dat is wat Celente zich erg zorgen over maakt. Hiermee is VS een import-land geworden i.p.v. het ooit zo sterke export-land.

  Deflatie is vaak NIET wat mensen denken!! Deflatie betekent GEEN dalende prijzen!
  Deflatie betekent juist ook stijgende prijzen.
  Grondstoffen en zeker ook landbouwgrondstoffen worden duurder in deflatie-tijd. Ook diensten worden fors duurder. Bijv. de duurste taxirit ter wereld kun je maken in Japan. Ongeveer 200 euro voor een ritje door de stad. Het land waar ongeveer de deflatie is uitgevonden!!

  Hoe komt dat?
  Dat komt door de kromme berekening van inflatie/deflatie:
  Men heeft het dan over “kern-inflatie”. Dit is inflatie “exclusief” voeding en “exclusief” energie.
  Er blijft dus, tv’s, mobiele telefoons cdtjes, en noem maar op, over! Logisch dat daar deflatie uitkomt.
  Maar er is meer!
  De berekening van de “kern-inflatie” is als volgt.
  De formule is: M3 x O
  M3 is het totaal aan geld + giraal geld + schulden (M1+M2+M3).
  O is de omloopsnelheid van geld.
  Dwz: ik krijg loon, van dat loon koop ik brood bij de bakker, de bakker koopt van dat geld worst bij de slager, de slager koopt…. enz. Dit wordt vrij nauwkeurig gemeten.
  Maar….. indien ik van mijn loon schulden ga aflossen of sparen of goud&zilver kopen, dan is O NUL.
  Dan is niet alleen O = nul, dan daalt OOK M3!
  M3 x O = inflatie/deflatie.
  Daar moet je eens goed over nadenken…
  Want met deze officiele berekening kunnen prijzen wel degelijk fors stijgen!

  In deflatie:
  Wat duurder wordt: Energie, grondstoffen, voedsel, diensten.
  Wat goedkoper wordt: luxe artikelen, huizen.

  Wie nog twijfelt? Ga eens naar Japan op vakantie!

  Mijn mening: met dat als idioten bijprinten worden we alleen maar straat en straatarm.

 • RB

  @ Marc

  Op deze site worden de ontwikkelingen inderdaad behoorlijk goed bijgehouden.

  Iemand die dat ook doet, is lord Stirling van deze site (http://europebusines.blogspot.com/). Soms een beetje teveel een doemdenker en met een christelijke inslag, maar hij weet op een heldere manier strategische punten met elkaar te verbinden.

 • Freddie H.

  Wederom bedankt voor weer wat licht in de duisternis. Let the sun shine, Paul!

 • b36

  gelukkig daalt goud en de dollar

 • Marc

  Ik begin mij langzamerhand toch op mijn gemak te voelen.
  Alles is aanwezig.
  Schulden en cash in €, goud, zilver, en als goede buurman een boerderij met heel veel grond..
  Ik heb alles gedaan wat in mijn macht staat om mij financieel onafhankelijk te maken.
  Alleen mijn baan is iets waarvan ik nog niet weet of ik deze zal houden tijdens een crisis.
  Wie weet, ik werk op een bedrijf waar men grondstoffen voor kogelvrije vesten maakt.
  Maar niettemin in mijn omgeving merk ik dat mensen niet ontvankelijk zijn voor een aanstaande 2e crisis.
  Ik heb zelfs al mensen proberen te overtuigen om eens hun blik te werpen op het financiele doen en laten van diverse regeringen.
  Het interesseerd de mensen gewoon niet.
  Men doet alsof alles goed gaat.
  Dat de pensioenen minder waard worden, of de gezondheidszorg duurder wordt(zilverpaul schreef het al), het interesseerd gewoonweg niemand.
  Je voeld je net Remy.
  Het lijkt wel alsof wij, silverbugs, de enige zijn die deze ontwikkelingen in de gaten houden.
  Ik zie het dan ook niet langer als mijn taak om mensen in mijn omgeving te blijven waarschuwen voor een nieuwe en grotere crisis als de laatste.
  Ik probeer mijn zaakjes voor elkaar te hebben en werk er nog hard aan.

 • wortelbea

  @Zilverpaul
  hiermee stel je mij niet teleur hoor, integendeel: ik heb schulden in eur, en
  yep zilver :o)

 • Zilverpaul

  Beste Wortelbea,
  ik moet je teleurstellen…. De ECB drukt al jaren lang elk jaar 10 % van de geldhoeveelheid erbij…. en verder… de euro staat nu wel sterk t.o.v. de dollar…. maar de verwachting is dat de rollen volgend wel eens omgedraaid kunnen zijn als de europese monetaire unie fors onder druk komt te staan

 • wortelbea

  allemaal wel waar, en ik geloof ook weldat er inflatie aan komt, Maar….

  die prijsstijgingen zijn in dollar, en die is tov de euro serieus (welliswaar nietevenveel maar toch bijna) gezakt.

  dat bijdrukken is in Engeland, Amerika, Japan, niet bij de ECB…. (spijtig)
  door onze sterke euro zou het wel eens kunnen dat wij meer en meer zullen kunnen kopen met een euro: maw defelatie (oeps..)

  sterke euro = sleche export = slechtere economie bij ons….

  maw, de dag dat ECB toch aan QE doet, stort u dan maar volledig op zilver !
  of misschien anticipeer je daar al op ;o)

 • Wouter

  Goed verhaal Zilverpaul.
  Vraag blijft natuurlijk wel: Wanneer de burgers in het Westen steeds lager besteedbaar inkomen hebben of de Chinezen zelf hun economie nog wel op peil houden? De exportsector zal daar dan toch een flinke deuk oplopen.

  Conclusie van het verhaal is toch om een reservevoorraad cash aan te houden (het echte cash, goud en zilver uiteraard).