24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over China, de dollar en een nieuwe job

Terwijl er in het Westen alles aan wordt gedaan om de belangstelling voor goud en zilver zoveel mogelijk te temperen, is dat in China wel anders. Zo ziet u hieronder kleine goudbaartjes, voorzien van kinderfiguurtjes, om bij de viering van het Chinese nieuwjaar aan de (klein)kinderen te geven.

China

In de Daily Telegraph stond een artikel over de BIS ( Bank of International Settlements), waarin deze waarschuwde dat de opkomende markten erg gevoelig zijn geworden voor het terugschroeven van de Amerikaanse steunmaatregelen. Gesteld wordt dat door de enorme hoeveelheden dollars die deze landen bezitten ze sterk reageren op renteverhogingen en door in waarde dalende lokale muntsoorten. Wordt er immers minder geld bijgedrukt door de Amerikanen, zal de rente de neiging hebben omhoog te gaan. Tot slot wordt een vergelijking gemaakt met de Azië crisis in 2000, waarbij een crash in het Oosterse vastgoed, staatsleningen en aandelen de voorloper bleek voor de crash van de Nasdaq in 2000, welke in 2 1/2 jaar tijd een duikeling maakte van 5000 naar 1250 punten.

Nu is de FED natuurlijk ook op de hoogte van bovenstaande  feiten. Het zou me dan ook niets verbazen wanneer de verlaging van de maandelijkse steun aan de Amerikaanse economie vooral bedoelt is om de Oosterse munten onder druk te zetten, wat tot gevolg heeft dat de eigen munt ( de dollar) er in verhouding weer beter af komt. Zo is een stijging van de 10-jaars Amerikaanse rente boven de 3 % grens weer even van de baan en zijn alle ogen van de VS afgewend. Toch verandert hiermee niets aan de fundamentele zwakte van het ongedekte geldstelsel, maar wordt het meer de vraag welk land het eerst kopje-onder zal gaan. Zolang de USdollar ’s wereld’s reservemunt is, zal het de FED lukken met dit soort spelletjes de eigen hegemonie nog even in stand te houden, maar haar dagen zijn geteld. En met de FED de dollar en de andere ongedekte muntsoorten.

En in de tussentijd wordt in het Westen er alles aan gedaan om de aandacht van de massa’s af te leiden wat wat gaande is. Zo wordt dagelijks in het NOS journaal Rusland door het slijk gehaald in aanloop van de Olympische winterspelen, wordt de goudprijs onder de $1260 en de zilverprijs onder de $20 gehouden, en blijkt in Nederland niet de NSA maar de eigen overheid haar burgers massaal in de gaten te houden.

Plasterk ( met baard) in zijn nieuwe functie

Plasterk ( met baard) in zijn nieuwe functie

Helaas gaat alle aandacht dan meteen uit naar de positie van de minister in plaats van de noodzaak voor het verzamelen van zoveel gegevens. Maar ach, dat zijn we wel gewend. Zolang de bevolking nog kan worden afgeleid, kan men op de achtergrond ongestoord zijn gang gaan.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook