Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over contracten en opmerkelijk nieuws

24-02-2011 Zilverpaul

Zoals u wellicht zult weten worden op de Comex, de beurs waarin onder andere in zilver en goud wordt gehandeld, gewerkt met contracten waarin staat dat op een bepaald moment goud of zilver geleverd moet worden. De open interest is de maat voor het aantal uitstaande contracten.

De open interest van goud steeg 23 februari met 14.000 contracten naar de 502.000, maar ondanks deze grote toename in één dag van 7 % steeg de prijs van goud boven de $1400.

De open interest van zilver daalde die dag 5000 contracten naar 145.000, waardoor zilver de $34 niet kon doorbreken. Op die dag zijn er ruim 89.000 duizend contracten verhandeld , wat ruim twee keer zo veel is dan het aantal uitstaande contracten. Dit wijst op grote activiteit en manipulatie, maar ondanks dat steeg de zilverprijs toch netjes.

Overigens doen de prijzen voor goud en zilver het erg goed, gezien de prijsval van onder andere koper en stoffen als palladium en platina.

Tot 28 februari kunnen de februari contracten worden uitgeleverd, wat alleen al de helft van de voorraden van de Comex kan uitputten.

Vanaf 28 februari kunnen de eerste verzoeken voor levering van de Open Interest maart-contracten in fysiek zilver binnen komen bij de Comex. Vanwege het grote aantal uitstaande contracten ( 2 ½ keer meer dan de hoeveelheid aanwezige fysiek zilver bij de Comex) kan dit in principe de doodsteek gaan betekenen voor de Comex, omdat men de hoeveelheid zilver niet in huis heeft wanneer alle uitstaande contracten omgezet moet worden in fysiek zilver wanneer daarom gevraagd wordt. De vraag zal zijn of de contractanten per se het fysieke zilver geleverd willen zien, of dat men ook genoegen neemt met een premie van pakweg 30 % bovenop de officiële zilverprijs om het contract af te laten kopen.

Ook de boeren in India, een land waar van oudsher goud en zilver vooral in juwelen werden verwerkt, hebben zilver als investering ontdekt.

In april zal de US het schuldplafond van $14.284 triljard bereiken. Zonder toestemming van het congres kan de schuld niet verder omhoog gaan. Mocht er voor die tijd geen overeenstemming worden bereikt, bestaat de kans dat, zoals overigens onder Clinton al eens eerder is gebeurd, allerlei overheidsorganen de deuren zullen sluiten en uitgaven zoals uitkeringen en dergelijke worden gestopt. En ik durf nu al te voorspellen, dat in de onrust die dan zal ontstaan toch wel weer een manier zal worden gevonden om het schulden-plafond weer op te hogen.

In 2011 zal het overheidstekort naar verwachting uitkomen op $1,645 triljard, tegen $1,293 triljard in 2010. Kijk, dat gaat de goede kant op!

Naast de officiële tralala geluiden dat de economie de goede kant uit gaat ( wat gemakshalve verward wordt met een omzetstijging door een aantrekkende inflatie) worden ook in de FED steeds vaker geluiden hoorbaar dat toch niet alles even gesmeerd loopt. Zo pleitte Hoenig van de FED voor het opbreken van de grootste banken vanwege het feit dat deze grote banken teveel risico in zich dragen. Dit soort geluiden waren toch zo’n jaar gelden ondenkbaar vanuit de FED vesting.

Voor de liefhebbers van technische analyse hierbij een link naar een bijzondere vorm van TA, die een zilverprijs van tussen de $52 en $56 voorspelt in mei/juni van dit jaar.

Een andere indicator die aangeeft dat het sentiment in de goudsector nog lang niet zo bullish is wat men zou mogen verwachten, en dat we daarmee ook aan de vooravond staan van grote sprongen voorwaarts.

Soms wordt gewaarschuwd voor een verbod op goud en zilver, wat de prijs van deze edelmetalen zou doen kelderen. Ik ben daar niet zo bang voor: China, wat vier keer zoveel inwoners heeft dan Amerika, is vanaf 2004 een actief beleid aan het voeren dat de inwoners stimuleert goud en zilver in te slaan. Ondanks de eigen productie van zilver importeerde China in 2010 112 miljoen ounce, vier keer zoveel als in 2009.

Een opmerkelijk bericht van Bob Chapman, die weet te melden dat Hillary Clinton namens de Amerikaanse overheid China een overeenkomst heeft aangeboden waarin staat vermeld dat wanneer Amerika niet meer aan haar financiële verplichtingen tegemoet kan komen China het recht heeft om land, fabrieken of hele steden in eigendom te nemen. Zie deze link.

Tot slot nog een opmerkelijk bericht. De N.A.R., de Amerikaanse National Association of Realtors, de vereniging van makelaars, heeft moeten toegeven dat het de huizenprijzen in het verleden 20 % te hoog heeft ingeschat. Met andere woorden, de daling van de huizenprijzen in Amerika is een stuk erger dan eerder is aangegeven. Nu kwam het de makelaars natuurlijk wel goed uit om de cijfers een uplift te geven, want anders zou er helemaal niemand meer een huis kopen. De overheid kwam het ook goed uit, aangezien de huizenmarkt de kurk is geweest waar de Amerikaanse economie op heeft gedreven.

Ach, en zo’n berichtje, een jaar later, dat kan zo’n kwaad niet meer! Alleen jammer voor de huizenkopers vanaf 2006 die zich in de luren hebben laten leggen met een aankoopprijs die gemiddeld 20 % te hoog was.

En mocht u soms moeite hebben om uw bekenden te overtuigen van het belang om toch wat maatregelen te treffen, hierbij wat grafieken die de creatie van geld aangeven in de verschillende landen.De VS


Engeland


Europa


Japan


China


India

Met dank aan de GATA

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

 • Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info()

 • koert

  @rob

  Je hebt natuurlijk gelijk.
  Ik vind het zelf wel gemakkelijk als de juiste getallen en eenheden gebruikt worden.
  Zeker om alles in het juiste perspectief te zien.
  Om je een voorbeeld te geven:
  Obama gaat 1,1 biljoen bezuinigen de komende 10 jaar.
  Dit lijkt op ’t eerste gezicht indrukwekkend totdat je weet dat hij dit jaar 1,5 biljoen teveel uitgeeft.
  Die 1,5 biljoen is op z’n beurt weer 10% van het Bruto Nationaal Produkt, zeg maar wat de Amerikanen op 1 jaar met zijn alle verdienen.
  Je kunt ’t ook zo zeggen:
  “Ik kom dit jaar 1500 euro tekort, maar ik beloof je dat ik 110 euro zuiniger zal zijn”.

 • rob

  @koert

  Ach Koert, een biljoentje hier, een trillion daar. Een punt en een komma, de uitkomst blijft hetzelfde: QE into infinity!

 • koert

  het nederlandse miljoen is million in ’t engels.
  het nederlandse miljard (1000 miljoen) is billion in ’t engels.
  het nederlandse biljoen (1000 miljard) is trillion in ’t engels.
  het nederlandse biljard (1000 biljoen) is quadrillion in ’t engels.

  Dus “In april zal de US het schuldplafond van $14.284 triljard bereiken”; haal je de nederlandse en engelse eenheden door elkaar.
  Waarbij ook de punt en een komma een verschillende betekenis hebben in het engels en nederlands.
  “$14.284 triljard” is op z’n nederlands $14,284 biljoen en op z’n engels $14.284 trillion.
  Ook de andere bedragen die genoemd worden moeten dus enigzins aangepast worden.

 • Jullie

  Hier.

  Paging Blythe, we hear there are 19,500 silver contracts standing still, paging Blythe
  Okay here’s how its going to go today:

  1. Just in from a trader on the desk-Blythe is handing out 30-50% premiums OVER spot to settle in cash.

  2. 19,500 remaining resolute. So you see where her problem is still???

  3. In order to get this to ZERO, she needs to HAMMER the price today to entice more to settle for cash before Monday.

  4. Bring it you world corrupting whore, we have campaigns coming soon that are going to spread to the world this time.

  5. Just received another text, 4500 contracts will not be settling in cash no matter what the premium is…is this the Wynter Benton group? They are going to have to do better than that!

  Get ready for battle! Use this info to your advantage, put those bids in and wait for the thunder…you know how to thank me.

  http://silvergoldsilver.blogspot.com/2011/02/paging-blythe-we-hear-there-are-19500.html

  Wordt interessant om te zien maandag hoeveel contracten daadwerkenlijk levering eissen.
  Zou een mooie indicatie zijn om te zien of deze ‘bron’ echt is.

  Maar 30~50% premium om niet te hoeven leveren, holy crap !

  Zegt genoeg dat de zak met poep voor het ventilatortje hangt. :)

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Ik bedoel met donderdag en vrijdag nog veel contracten zijn afgehandeld

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  Quote willem middelkoop op vrijdag 25 februari 12:00:

  Met nog drie handelsdagen te gaan stonden er woensdag na sluiting nog bijna 40.000 contracten open. Dat zijn 200 miljoen ounces die mogelijk ingediend worden voor fysieke levering, terwijl de voorraad op de Comex uit een slordige 100 miljoen ounces bestaat.

  Ik weet niet of er vrijdag middag nog veel contracten zijn afgehandeld, maar het zou geinig zijn als die 40.000 contracten worden uitgeoefend.

  Verder las ik dat newmont mining flink meer kosten moet maken om koper en goud uit de grond te halen. Ik weet niet of andere bedrijven daar ook last van hebben, ik verwacht het eerlijk gezegd wel.

 • Erik

  Interessant artikel van willem middelkoop op IEX: http://www.iex.nl/Column/61740/Zilver-in-backwardation.aspx

 • Henk

  Als je nog jong bent is het aan te raden om elk jaar wat edelmetaal aan te schaffen. Probeer gebruik te maken van (tijdelijke) dalingen/correcties, hoewel dat natuurlijk niet altijd lukt.

 • Robin

  koos :@Robin Heb je je muntjes nu al gekocht?????

  Ja.. Ik heb met een maat er een 20-tal gekocht. Hij en zn pa raadde aan niet meteen zoveel te kopen, en het eerst even met zoveel te doen. Kan je later alsnog meer kopen. Maar, stel dat het wel gaa stijgen, en dat verwachten er veel, sla ik mezelf voor me kop dat ik er nu niet meer gekocht heb. Maarja, ben nog redelijk jong, dus nu zo maar even.

 • zilverpaul

  @ Safi: tot mijn verrassing is de alinea uit het artikel verdwenen.. heb het zelf ook niet

  en verder: Ik weet zo uit mijn hoofd niet wat de precieze waardes waren, maar mensen moesten hun goud inleveren voor €20 per ounce, en vervolgens verhoogde de Amerikaanse overheid de waarde van een ounce naar €35 ….

  De 22 % van de Amerikanen die hun goud daadwerkelijk hadden ingeleverd waren het haasje dus… maar wel legaal. dat scheelt :)

 • koos

  @Robin

  Heb je je muntjes nu al gekocht?????

 • zarathustra

  Robin :
  Misschien een erg domme vraag, maar toch stel ik hem;
  Ligt de koers stil in het weekend? Omdat ie niet blauw is. En niet groen of rood?

  Ja, in het weekend ligt de handel in goud en zilver stil. Tenminste, de officiële handel.

 • Robin

  Heeft iemand antwoord op mijn vraag? Heel simpel waarschijnlijk. Haha.

 • Safi

  @ Zilverpaul

  Oh ja, nog iets. Heb jij een voorbeeld van goud en zilver die in prijs daalden, toen overheden overgingen tot inbeslagneming? Ik weet dat in de VS de prijs van goud steeg, maar dat kwam doordat de dollar was gedevalueerd met 40%, volgens Michael Maloney. De mensen die hun goud behielden, zagen het in waarde stijgen.

  Alvast bedankt.

 • Safi

  @ Zilverpaul

  In het artikel van Bob Chapman kan ik niet vinden dat H. Clinton China een dergelijke overeenkomst heeft aangeboden. Heb jij daar een link van? Als dit waar is, dan is dit de ultieme verkwanseling, IMHO of misschien een van de velen.

 • gordijnen

  Bekijk dit voor extra informatie.

  http://www.kitco.com/kitconewsvideo/kitco_news.htm

  Fysiek zilver is de beste optie voor inflatie.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  high five :
  @zilver Ik kan maar geen bevredigend antwoord vinden hoe de deflatie en inflatie zich zullen ontwikkelen in de komende maanden.

  We zitten inderdaad in een deflatoire periode. Maar overheden zullen nooit of te nimmer die deflatie aanvaarden omdat het slecht is voor hun (niet voor ons). Alle vormen van opkomende deflatie zullen bestreden worden met geldcreatie…. en dus kunstmatige inflatie. Waardoor we dus eigenlijk in een inflatoire periode zitten.

  Inflatie is ook het enigste wat het schuldenprobleem kan oplossen. En alhoewel die overheden en banken doen alsof ze geen te hoge inflatie willen…. willen ze het wel.

 • Henk

  Robin :
  Misschien een erg domme vraag, maar toch stel ik hem;
  Ligt de koers stil in het weekend?

  In het weekend wordt inderdaad niet gehandeld op de edelmetaalmarkten.
  Zie http://www.kitco.com/
  Linksboven staat ‘Market is closed’ of ‘Market is open’

 • Silverstar

  Elke renteverhoging is dodelijk voor de economische groei die hier en daar nu net begint. Ik blijf erbij: in zilver moet je beleggen omdat het uiteindelijk een kwestie van vraag en aanbod is. Er lijkt gewoon te weinig van dat spul te zijn en er is, voor de huidige toepassingen, geen alternatief beschikbaar. Ik ben thans 30 jaar bezig met dit “spul” en ik kan tot geen andere conclusie komen. Wel denk ik dat de spotprijs wordt gemanipuleerd en dat dit tot een einde zou kunnen komen. Nu spreekt iedereen over de 28e ste maar ik moet het nog zien. Als je het spul fysiek hebt en dan ook nog voor de lange termijn, dan maken al die ups en downs niet zoveel uit. Als de trend maar omhoog blijft gaan. 1 advies , blijf weg van turbo’s op dit spul.