24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over contracten en opmerkelijk nieuws

Zoals u wellicht zult weten worden op de Comex, de beurs waarin onder andere in zilver en goud wordt gehandeld, gewerkt met contracten waarin staat dat op een bepaald moment goud of zilver geleverd moet worden. De open interest is de maat voor het aantal uitstaande contracten.

De open interest van goud steeg 23 februari met 14.000 contracten naar de 502.000, maar ondanks deze grote toename in één dag van 7 % steeg de prijs van goud boven de $1400.

De open interest van zilver daalde die dag 5000 contracten naar 145.000, waardoor zilver de $34 niet kon doorbreken. Op die dag zijn er ruim 89.000 duizend contracten verhandeld , wat ruim twee keer zo veel is dan het aantal uitstaande contracten. Dit wijst op grote activiteit en manipulatie, maar ondanks dat steeg de zilverprijs toch netjes.

Overigens doen de prijzen voor goud en zilver het erg goed, gezien de prijsval van onder andere koper en stoffen als palladium en platina.

Tot 28 februari kunnen de februari contracten worden uitgeleverd, wat alleen al de helft van de voorraden van de Comex kan uitputten.

Vanaf 28 februari kunnen de eerste verzoeken voor levering van de Open Interest maart-contracten in fysiek zilver binnen komen bij de Comex. Vanwege het grote aantal uitstaande contracten ( 2 ½ keer meer dan de hoeveelheid aanwezige fysiek zilver bij de Comex) kan dit in principe de doodsteek gaan betekenen voor de Comex, omdat men de hoeveelheid zilver niet in huis heeft wanneer alle uitstaande contracten omgezet moet worden in fysiek zilver wanneer daarom gevraagd wordt. De vraag zal zijn of de contractanten per se het fysieke zilver geleverd willen zien, of dat men ook genoegen neemt met een premie van pakweg 30 % bovenop de officiële zilverprijs om het contract af te laten kopen.

Ook de boeren in India, een land waar van oudsher goud en zilver vooral in juwelen werden verwerkt, hebben zilver als investering ontdekt.

In april zal de US het schuldplafond van $14.284 triljard bereiken. Zonder toestemming van het congres kan de schuld niet verder omhoog gaan. Mocht er voor die tijd geen overeenstemming worden bereikt, bestaat de kans dat, zoals overigens onder Clinton al eens eerder is gebeurd, allerlei overheidsorganen de deuren zullen sluiten en uitgaven zoals uitkeringen en dergelijke worden gestopt. En ik durf nu al te voorspellen, dat in de onrust die dan zal ontstaan toch wel weer een manier zal worden gevonden om het schulden-plafond weer op te hogen.

In 2011 zal het overheidstekort naar verwachting uitkomen op $1,645 triljard, tegen $1,293 triljard in 2010. Kijk, dat gaat de goede kant op!

Naast de officiële tralala geluiden dat de economie de goede kant uit gaat ( wat gemakshalve verward wordt met een omzetstijging door een aantrekkende inflatie) worden ook in de FED steeds vaker geluiden hoorbaar dat toch niet alles even gesmeerd loopt. Zo pleitte Hoenig van de FED voor het opbreken van de grootste banken vanwege het feit dat deze grote banken teveel risico in zich dragen. Dit soort geluiden waren toch zo’n jaar gelden ondenkbaar vanuit de FED vesting.

Voor de liefhebbers van technische analyse hierbij een link naar een bijzondere vorm van TA, die een zilverprijs van tussen de $52 en $56 voorspelt in mei/juni van dit jaar.

Een andere indicator die aangeeft dat het sentiment in de goudsector nog lang niet zo bullish is wat men zou mogen verwachten, en dat we daarmee ook aan de vooravond staan van grote sprongen voorwaarts.

Soms wordt gewaarschuwd voor een verbod op goud en zilver, wat de prijs van deze edelmetalen zou doen kelderen. Ik ben daar niet zo bang voor: China, wat vier keer zoveel inwoners heeft dan Amerika, is vanaf 2004 een actief beleid aan het voeren dat de inwoners stimuleert goud en zilver in te slaan. Ondanks de eigen productie van zilver importeerde China in 2010 112 miljoen ounce, vier keer zoveel als in 2009.

Een opmerkelijk bericht van Bob Chapman, die weet te melden dat Hillary Clinton namens de Amerikaanse overheid China een overeenkomst heeft aangeboden waarin staat vermeld dat wanneer Amerika niet meer aan haar financiële verplichtingen tegemoet kan komen China het recht heeft om land, fabrieken of hele steden in eigendom te nemen. Zie deze link.

Tot slot nog een opmerkelijk bericht. De N.A.R., de Amerikaanse National Association of Realtors, de vereniging van makelaars, heeft moeten toegeven dat het de huizenprijzen in het verleden 20 % te hoog heeft ingeschat. Met andere woorden, de daling van de huizenprijzen in Amerika is een stuk erger dan eerder is aangegeven. Nu kwam het de makelaars natuurlijk wel goed uit om de cijfers een uplift te geven, want anders zou er helemaal niemand meer een huis kopen. De overheid kwam het ook goed uit, aangezien de huizenmarkt de kurk is geweest waar de Amerikaanse economie op heeft gedreven.

Ach, en zo’n berichtje, een jaar later, dat kan zo’n kwaad niet meer! Alleen jammer voor de huizenkopers vanaf 2006 die zich in de luren hebben laten leggen met een aankoopprijs die gemiddeld 20 % te hoog was.

En mocht u soms moeite hebben om uw bekenden te overtuigen van het belang om toch wat maatregelen te treffen, hierbij wat grafieken die de creatie van geld aangeven in de verschillende landen.



De VS


Engeland


Europa


Japan


China


India

Met dank aan de GATA

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Bekijk ook