24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over dollars, euro’s, goud en zilver

Hoera, de euro is gered! Met het tweede pakket aan steunmaatregelen wordt de drenkeling Griekenland wederom geholpen. Hoewel, de drenkeling laat men gewoon in het water dobberen, zodat u nu al op uw vingers kunt natellen dat over niet al te lange tijd een derde pakket aan steunmaatregelen nodig zal zijn.

Nu de euro al een tijdje onder druk staat door de perikelen in Griekenland, zou men bijna vergeten dat de dollar evenzeer aan waarde inboet. Behalve het feit dat steeds meer niet-westerse landen de dollar niet meer gebruiken voor hun onderlinge handel is ook een sterke daling zichtbaar in het aantal dollars wat als reserve wordt aangehouden door landen als China en Rusland.

Men weet daar immers welke kant het opgaat met de Westerse valuta; zo heeft Rusland vanaf oktober 2010 haar dollar-overschot afgebouwd van 176 miljard naar 88,4 miljard nu. Eenzelfde trend is zichtbaar in China, al ligt het tempo daar lager. Het afgelopen jaar heeft China 73 miljard dollar gedumpt, waardoor het nu nog de ongelukkige eigenaar is van 1100 miljard dollar. Wellicht zal men een deel van dat overschot gebruiken om delen van Europa op te kopen als door de verdere verslechtering van de economie in Europa onderdelen in de aanbieding komen te staan. Vergeet ook Hong Kong niet, wat een duit in het zakje deed door afgelopen jaar $29 miljard te dumpen.

Kortom, de dollar is met zijn zwanenzang bezig. En met de dollar ook de uitgeverij van deze groene papiertjes, de staat Amerika, of beter gezegd de FED. Ondertussen is de VS druk bezig met achterhoedegevechten om de status van de dollar als wereld-reservemunt overeind te houden, maar met een steeds slechter resultaat. Irak en Libië konden nog gestraft worden nadat men had aangegeven van de dollarbetalingen voor hun olie af te willen, maar de geest is nu definitief uit de fles. Sancties tegen Iran worden omzeild doordat Iran haar olie in de handel met India gaat omruilen tegen goud, hiermee het dollarsysteem een extra tik verkopend. Hiermee heeft India definitief de kant gekozen van China, zich teweer stellend tegen de fraude en insolventie van het Westerse banksysteem. Iran zelf mag trouwens van de Amerikanen geen gebruik meer maken van het Swift systeem, een codering tussen westerse banken die het mogelijk maakt internationaal geld aan elkaar over te boeken. Hiermee wil de VS Iran een zware slag toebrengen. Het gevolg zal echter zijn dat via onder meer Hong Kong de Iraanse olie toch zijn weg zal vinden, waardoor de rol van de dollar als wereldmunt steeds verder onder druk komt te staan.

Door de toenemende druk op het Westerse fiat geldsysteem kunnen de Westerse banken niets anders doen dan nog meer geld bij te drukken, hun onvermijdelijke val in de diepte hiermee nog even uitstellend. Het gevolg zal wel zijn dat de houders van Westerse valuta, c.q. de bevolking van Europa en Amerika, binnen niet lange tijd de trotse eigenaren zullen zijn van vrijwel waardeloos geworden papier.

Goud kopen

Het antwoord op dit alles zijn de edelmetalen, echt goud en echt zilver, goudbaren, gouden munten, goudstaaf of zilverbaar of zilveren munten. Daarom is de regering van de VS ook bezig om plannen te smeden tegen bezitters van goud en handelaren in goud. Volgens een contact van Jim Willie is de Amerikaanse overheid bezig met pogingen om goud- en zilverrekeningen van Amerikanen in het buitenland te bevriezen. Dat zal mogelijk gaan lukken in landen als Engeland en Zwitserland, maar niet bij rekeningen in de oosterse contreien, zoals bijvoorbeeld Hong Kong. En hiermee wordt weliswaar bereikt dat men een deel van de eigen Westerse bevolking van zijn goudbezit afhelpt, maar ook dat nog meer rijkdom naar het oosten zal vloeien. Het oosten zal zich immers niets aantrekken van de Westerse maatregelen die alleen en uitsluitend zijn gericht op de belangen van Amerika en de Westerse bankiers die hun failliete systeem overeind willen houden.

 **********

Beleggen in zilver

Ondertussen is de zilverproductie in de VS fors teruggevallen, en begint de zilverprijs tekenen te vertonen van een komende opwaartse beweging. Na de correctie van 48 % vorig jaar is zilver in 2012 al weer ruim 20 % gestegen, daarmee een stevige bodem neerleggend voor de volgende beweging naar hogere sferen. Is het tijd om te beleggen in zilver? Een zilverbaar bijvoorbeeld of toch gouden munten?

Maar hoe de korte termijn beweging van goud en zilver ook moge zijn; de val die zich aan het voltrekken is van de Westerse valuta laat geen andere conclusie toe dan dat goud en zilver zullen overblijven als eenheid van koopkracht. Dankzij de machinaties van de Westerse centrale banken kunt u nu nog voor een spotprijs zilver inslaan, maar dat zal naar men mag veronderstellen binnenkort opeens over zijn. Het zijn nu immers nog in verhouding enkelingen die goud en zilver inslaan als verzekering tegen de collaps van het Westers monetair systeem, maar met het verstrijken van de tijd en het verergeren van de symptomen zullen steeds meer mensen tot de conclusie komen dat de euro’s en dollars hun langste tijd gehad hebben. Wanneer dat omslagpunt bereikt wordt kan ik u niet vertellen, maar wel dat de stijging in beide edelmetalen ongehoord zal zijn. Hoe ik dat zo zeker weet?

Simpel; eerder zijn al geldsystemen omgevallen, maar nog nooit op wereldschaal. En het huidige geld wat op wereldschaal aanwezig is en in steeds sneller tempo wordt bijgedrukt zal dan ook in een opkomende paniek worden ingewisseld tegen het in verhouding zeldzame en waardevaste goud en zilver.

Als u daarbij bedenkt dat uitgaande van de werkelijk inflatie vanaf het loslaten van de goudstandaard in 1971 de zilverprijs al boven de $500 zou moeten koersen, en goud tegen de $9.000, en u krijgt enig idee wat ons te wachten staat. Naast het grote leed wat het gros van de westerse bevolking zal treffen zullen onder de weinige goed-geinformeerden fortuinen worden gemaakt, wat u in ieder geval financieel zal kunnen beschermen tegen de storm die over ons heen gaat komen.

Denk u nu ik koop goud?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook