Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over dollars, euro’s, goud en zilver

21-02-2012 Zilverpaul

Hoera, de euro is gered! Met het tweede pakket aan steunmaatregelen wordt de drenkeling Griekenland wederom geholpen. Hoewel, de drenkeling laat men gewoon in het water dobberen, zodat u nu al op uw vingers kunt natellen dat over niet al te lange tijd een derde pakket aan steunmaatregelen nodig zal zijn.

Nu de euro al een tijdje onder druk staat door de perikelen in Griekenland, zou men bijna vergeten dat de dollar evenzeer aan waarde inboet. Behalve het feit dat steeds meer niet-westerse landen de dollar niet meer gebruiken voor hun onderlinge handel is ook een sterke daling zichtbaar in het aantal dollars wat als reserve wordt aangehouden door landen als China en Rusland.

Men weet daar immers welke kant het opgaat met de Westerse valuta; zo heeft Rusland vanaf oktober 2010 haar dollar-overschot afgebouwd van 176 miljard naar 88,4 miljard nu. Eenzelfde trend is zichtbaar in China, al ligt het tempo daar lager. Het afgelopen jaar heeft China 73 miljard dollar gedumpt, waardoor het nu nog de ongelukkige eigenaar is van 1100 miljard dollar. Wellicht zal men een deel van dat overschot gebruiken om delen van Europa op te kopen als door de verdere verslechtering van de economie in Europa onderdelen in de aanbieding komen te staan. Vergeet ook Hong Kong niet, wat een duit in het zakje deed door afgelopen jaar $29 miljard te dumpen.

Kortom, de dollar is met zijn zwanenzang bezig. En met de dollar ook de uitgeverij van deze groene papiertjes, de staat Amerika, of beter gezegd de FED. Ondertussen is de VS druk bezig met achterhoedegevechten om de status van de dollar als wereld-reservemunt overeind te houden, maar met een steeds slechter resultaat. Irak en Libië konden nog gestraft worden nadat men had aangegeven van de dollarbetalingen voor hun olie af te willen, maar de geest is nu definitief uit de fles. Sancties tegen Iran worden omzeild doordat Iran haar olie in de handel met India gaat omruilen tegen goud, hiermee het dollarsysteem een extra tik verkopend. Hiermee heeft India definitief de kant gekozen van China, zich teweer stellend tegen de fraude en insolventie van het Westerse banksysteem. Iran zelf mag trouwens van de Amerikanen geen gebruik meer maken van het Swift systeem, een codering tussen westerse banken die het mogelijk maakt internationaal geld aan elkaar over te boeken. Hiermee wil de VS Iran een zware slag toebrengen. Het gevolg zal echter zijn dat via onder meer Hong Kong de Iraanse olie toch zijn weg zal vinden, waardoor de rol van de dollar als wereldmunt steeds verder onder druk komt te staan.

Door de toenemende druk op het Westerse fiat geldsysteem kunnen de Westerse banken niets anders doen dan nog meer geld bij te drukken, hun onvermijdelijke val in de diepte hiermee nog even uitstellend. Het gevolg zal wel zijn dat de houders van Westerse valuta, c.q. de bevolking van Europa en Amerika, binnen niet lange tijd de trotse eigenaren zullen zijn van vrijwel waardeloos geworden papier.

Goud kopen

Het antwoord op dit alles zijn de edelmetalen, echt goud en echt zilver, goudbaren, gouden munten, goudstaaf of zilverbaar of zilveren munten. Daarom is de regering van de VS ook bezig om plannen te smeden tegen bezitters van goud en handelaren in goud. Volgens een contact van Jim Willie is de Amerikaanse overheid bezig met pogingen om goud- en zilverrekeningen van Amerikanen in het buitenland te bevriezen. Dat zal mogelijk gaan lukken in landen als Engeland en Zwitserland, maar niet bij rekeningen in de oosterse contreien, zoals bijvoorbeeld Hong Kong. En hiermee wordt weliswaar bereikt dat men een deel van de eigen Westerse bevolking van zijn goudbezit afhelpt, maar ook dat nog meer rijkdom naar het oosten zal vloeien. Het oosten zal zich immers niets aantrekken van de Westerse maatregelen die alleen en uitsluitend zijn gericht op de belangen van Amerika en de Westerse bankiers die hun failliete systeem overeind willen houden.

 **********

Beleggen in zilver

Ondertussen is de zilverproductie in de VS fors teruggevallen, en begint de zilverprijs tekenen te vertonen van een komende opwaartse beweging. Na de correctie van 48 % vorig jaar is zilver in 2012 al weer ruim 20 % gestegen, daarmee een stevige bodem neerleggend voor de volgende beweging naar hogere sferen. Is het tijd om te beleggen in zilver? Een zilverbaar bijvoorbeeld of toch gouden munten?

Maar hoe de korte termijn beweging van goud en zilver ook moge zijn; de val die zich aan het voltrekken is van de Westerse valuta laat geen andere conclusie toe dan dat goud en zilver zullen overblijven als eenheid van koopkracht. Dankzij de machinaties van de Westerse centrale banken kunt u nu nog voor een spotprijs zilver inslaan, maar dat zal naar men mag veronderstellen binnenkort opeens over zijn. Het zijn nu immers nog in verhouding enkelingen die goud en zilver inslaan als verzekering tegen de collaps van het Westers monetair systeem, maar met het verstrijken van de tijd en het verergeren van de symptomen zullen steeds meer mensen tot de conclusie komen dat de euro’s en dollars hun langste tijd gehad hebben. Wanneer dat omslagpunt bereikt wordt kan ik u niet vertellen, maar wel dat de stijging in beide edelmetalen ongehoord zal zijn. Hoe ik dat zo zeker weet?

Simpel; eerder zijn al geldsystemen omgevallen, maar nog nooit op wereldschaal. En het huidige geld wat op wereldschaal aanwezig is en in steeds sneller tempo wordt bijgedrukt zal dan ook in een opkomende paniek worden ingewisseld tegen het in verhouding zeldzame en waardevaste goud en zilver.

Als u daarbij bedenkt dat uitgaande van de werkelijk inflatie vanaf het loslaten van de goudstandaard in 1971 de zilverprijs al boven de $500 zou moeten koersen, en goud tegen de $9.000, en u krijgt enig idee wat ons te wachten staat. Naast het grote leed wat het gros van de westerse bevolking zal treffen zullen onder de weinige goed-geinformeerden fortuinen worden gemaakt, wat u in ieder geval financieel zal kunnen beschermen tegen de storm die over ons heen gaat komen.

Denk u nu ik koop goud?

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Henk

  @Gerard,
  Ik begrijp dat jij dus niet gelooft dat feitelijk de wereld wordt bestuurd door een erg klein groepje Big Money, die achter de schermen aan de touwtjes trekken van degenen die we politici noemen.
  Dan heb ik het niet over Bill Gates of Buffet, maar over anderen, die niet eens in de Quote 500 voorkomen, maar een veelvoud van die vermogens bezitten. Denk bijvoorbeeld aan de Rothschild familie.
  Zoals Mayer Amschel Rothschild het al omschreef in 17xx:
  “Let me control the currency of a country and I care not who makes the laws”

  In principe komt het optreden van Goldman Sachs wereldwijd in de buurt van deze doelstelling.

 • Z. Nelis

  @greetjes
  Het zou inderdaad heel goed kunnen dat het er ingeslopen is en dat ik in m’n oordeel naar ons burgers te streng ben geweest. Misschien een tikkeltje latent aanwezige christelijk bewustzijn in mij ;)
  Maar zeker, een schop onder onze kont verdienen OOK wij onderhand beslist wel.

 • Andreas

  Beste Temp
  Ik heb het vermoeden dat alle zilververbanden tezamem dit stinkende wondje niet kunnen bedekken. Lang niet zelfs. Dan kunnen wij maar beter op dat zilver passen. Of niet dan?

 • temp242

  Beste Andreas,met zilververbanden kan men stinkende etterende wonden echt goed genezen.MVG.

 • Andreas

  En nu sluit men allerlei compromissen om de onvermijdbare lagere levensstandaard nog even voor hun uit te schuiven. Ofwel gefaseerd in te voeren. Maar stel je eens voor dat er een partij zou zijn die werkelijk de oplossing zou hebben. Onderbouwd en doorgerekend. Denk je nu werkelijk dat die partij aan de macht zou komen? Nee, natuurlijk niet. Wij houden niet van harde heelmeesters. Wij geven de voorkeur aan stinkende wonden. En hopen dat het vanzelf geneest.

 • Ethan

  @Rien

  “Maar overdracht van draadloze electriciteit over grotere afstanden is imo een sprookje. De radio doet dat wel, maar kijk eens naar het rendement. Die is zo dicht bij 0 dat het verwaarloosbaar is.”

  Niet helemaal. Tesla gebruikte namelijk een andere manier van transmissie. Niet met de conventionele transversale golven, maar met longitudinale golven.

  Een voorbeeld van de eerste is de overdracht van energie tussen twee mensen waarbij een van de twee de energie levert door het touw op en neer te bewegen in een sinusvormige golf. De o ntvanger merkt daar niet veel van, veel verlies van de oorspronkelijke energie.

  Een voorbeeld van de tweede is als twee mensen samen een bezemsteel vastpakken. Als een van de twee dan richting de ander duwt, dan kun je wel aanvoelen dat dat veel meer aankomt.

  De “Tesla-overdracht” had dan ook veeeel minder verlies. Helaas is dit idee getorpedeerd door een zekere heer JP Morgan. Wie weet zegt die naam u uets ;)

  Bij het bovenstaande kun je denken: onzin.

  Prima, maar dan wil wel even aan raden om te kijken naar het werk en onderzoek van bijv. de Duitse Prof. Dr. Ing. Konstantin Meyl.

  http://www.meyl.eu/go/index.php?dir=10_Home&page=1&sublevel=0

  Met namde de video on demand hoek heeft wel wat staan.

  Deze longitudinale golven worden ook vaak gerelateerd en gelijkgesteld aan diepe onderwerpen zoals de zgn. Scalar Waves waarmee ook de meest geweldige verdedigings en vernietigingswapens te maken zijn. Je kunt er het weer mee manipuleren, aardbevingen mee maken en op grote schaal zelfs planeten mee op blazen als je veel energie koppelt met veel resonantie/oscillaties.

  Ik laat het hierbij, type op telefoon ;), maar als je geinteresseerd bent wil je echt aanraden om hier eens flink in te duiken. De potentie voor goede doelen is zo groot dat het een compleet nieuwe technologische revolutie zou veroorzaken!

 • Andreas

  Greetjes
  Met alle respect. Maar ik kan geen fout ontdekken in Gerard zijn stukje. Het is wat confronterend maar daarmee niet minder waar. Z.Nelis heeft ook weer gelijk dat VVD en CDA daar net zo hard aan mee gedaan hebben. Politiek leidt altijd tot een compromis. En een compromis is bepaald niet altijd de beste beslissing. Als in vroeger tijden in de wereldwijde grondwetten het aangaan van staatsschuld verboden zou zijn, stond de wereld er nu anders voor. En schuld is inderdaad een voorschot op de toekomst nemen. En een schuld aangaan om een machine te kopen waardoor je iets kunt fabriceren is heel wat anders als schuld aan gaan om te consumeren. Hierdoor is inflatie ontstaan en daarmee kun je manipuleren en de mensen voor de gek houden. Wat nu dan ook op grote schaal gebeurd. En door schuld voor consumptie toe te staan en daar geen maximum aan te verbinden kun je dus ook uitwassen die iedereen wel weet te benoemen in stand houden. En er is inderdaad geen politieke partij die daar niet aan mee gedaan heeft. Ik ken dan ook alleen maar slechte en hele slechte beleidslieden. Zalm heeft weliswaar woedend gereageerd op de schuldoverschrijding van Duitsland en Frankrijk, maar wist donders goed dat Griekenland aan geen enkel toetredingscriterium voldeed, en heeft toch ook ingestemd met toetreding. Daarom is er niet 1 politiker die mijn steun tot op heden verdiend heeft. Integendeel.

 • pietje

  De deelnemers aan de Republikeinse voorverkiezingen struikelen over elkaar om toch maar de meest radicale, onredelijke en krankzinnige kandidaat te zijn. Ze halen uit naar elk spoor van gezond verstand van de andere kandidaten – menselijkheid jegens vrouwen, medelijden met immigranten, de bereidheid om de rijken een beetje meer belastingen te doen betalen – en proberen hen zo te vernietigen.
  http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/De-Gedachte/article/detail/1400312/2012/02/27/Hoe-lang-nog-blijven-de-Republikeinen-tegen-seks.dhtml

  Na het lezen van dit artikel kan je maar een conclusie trekken Barack Obama
  Wordt gewoon weer gekozen als president van de VS.

 • Gerard

  @Z. Nelis
  HEEEL slecht op de hoogte. Het was “uitsluitend” de VVD die begrotingstekorten wilden tegenhouden. OOK al decennia lang. Te beginnen met Hans Wiegel, die Joop den Uyl altijd voor “Sinterklaas” uitmaakte.
  Iedereen weet dat de VVD altijd in een minderheid van een coalitie zat. Dit is de EERSTE keer dat VVD een meerderheid van de coalitie heeft. En dan NOG heb je met je partners rekening te houden. CDA is ook nooit een partij geweest die de gevaren inzag van ongecontroleerde geldsmijterij. Zelfs NU NOG willen die de belastingen nog harder verhogen ten bate van ongecontroleerde ontwikkelingshulp en immigratie.

 • Snel
 • Gerard

  @greetjes
  Kan allemaal wel zijn, maar ik vind het begrip “elite” wel heer erg breed. Warren Buffet? Bill Gates? Steve Jobs? Ook elite? Tatcher zag ik al voorbij komen? Wim Kok? Obama? Bush? elite? Of zijn alleen rechtse politici elite? Maar politici hebben toch nooit iets verkeerd gedaan toch?
  Het is allemaal zo vaag.

  Geef het toch gewoon toe. We zoeken gewoon honden om met stokken te slaan. Daarbij verliezen we de realiteit totaal uit het oog.

 • greetjes

  @Z. Nelis

  Ik kan het meer vinden met jouw stelling dan met die van Gerard deze keer (sorry Gerard) behalve dit: bij de inzet van het financieel kapitalisme, aangestuurd door De Elite (Reagan en Thatcher waren ook maar poppetjes in het spel) is dit zodanig verhuld gebeurd, dat je de burgers niet kwalijk kunt nemen dat ze dit pas later doorzien hebben. Degenen die het doorzagen (en we hadden toen nog geen internet) werden op zijn best belachelijk gemaakt of erger, verdwenen vand e aardbodem. Dat de burgers het nú nog niet wíllen zien: dat neem ik ze wel kwalijk. Sukkels!

 • greetjes

  @temp242

  Temp, ik vind het ook stil. Alsof we in een grote leegte zitten en het alle kanten op kan…

 • temp242

  Dat is prachtig gezegd beste Rien.MVG.

 • Z. Nelis

  @Rien
  Ik trek inderdaad mijn eigen (individuele) lijn en koers.
  Meer wellicht dan de mensen in mijn omgeving.
  Ondanks de onzekerheid van een dergelijk bestaan ben ik er van overtuigd dat ik er op de lange termijn wel bij vaar. Meer dan die ander.

  Desondanks zal ook ik altijd een sociaal wezen en politiek dier blijven.
  Het belang van een goede samenleving is ook (in) mijn belang.
  Het zou inderdaad zoveel makkelijker zijn wanneer dat niet zo was en wij als ‘solitaire tijgers’ zouden kunnen consumeren, eten, genieten en voortplanten maar het is niet zo.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Z. Nelis
  “Maar ik wil niet geloven dat het al te laat is.”

  Het is te laat voor de samenleving.
  Maar het hoeft niet te laat te zijn voor het individu.

  Waarom was je ook al weer op deze website? :-)

 • WijRos

  @Rien
  re. sponsoring oliemaatschappijen aan wereldverbeteraars.
  Beste Rien,
  We kunnen dat nooit weten. We kunnen echter wel bedenken wie de grote verliezers zullen zijn als kernenergie een belangrijke factor wordt. Het zal zowel de olie, gas en kolen producenten het meest treffen. Hoe mooi wind en zonne energie ook lijken het zal nooit meer dan 10% van de energie behoefte dekken. Kernenergie is de enige reële optie dus het is de moeite waard om tegenstanders te sponsoren. Hetzelfde hebben we gezien met de waddenverenigingen die tegen de chemie in Delfzijl waren. Met hulp van deze organisaties heeft Akzo met belastinggeld nieuwe oplossingen verkregen en is van duur, minder efficient personeel afgekomen. Als je een groot bedrijf bent dan is het niet zo moeilijk om de wereld verbeteraars op je hand te krijgen. Voor kleine bedrijven is dat uitgesloten.

 • Z. Nelis

  @Gerard

  “De burgerij stemt in de democratie vaak alleen maar op partijen die de hoogste schulden willen aangaan zoals voorheen de PvdA en heden de SP.”

  Suggestieve onzin natuurlijk. Bekijk de uitslagen van de afgelopen decennia en je weet wel beter. Gelegenheidscoalities hebben dit land geregeerd waarbij de VVD en het CDA zich niet onbetuigd hebben gelaten.

  “Logisch wel, omdat een verzorgingsstaat op uitsluitend schulden staat.”

  Is dat zo?
  De verzorgingsstaat draait alweer een tijdje mee en werd in het verleden niet altijd geschraagd door schulden. Pas met Thatcher en Reagan is er een voorschot genomen op de toekomst met als doel de te tot stilstand gekomen economie nieuw leven in te blazen.Niet door te investeren in bijv. innovatieve industrieën en diensten maar door stevig in te zetten op een financieel kapitalisme. Zie in dit verband de deregulering. Iets wat paradoxaal genoeg tot meer wanstaltige bureaucratie en regelgeving heeft geleid.
  Maar ja, een vervelingscultuur als de onze kan alleen verzadigd worden met consumentisme. En economische groei zou weleens een voorwaarde kunnen zijn voor dat consumentisme (creditcards, hypotheken, kredieten).
  Wie zijn er nu schuldig?
  Waarschijnlijk wijzelf, de verwende burgers.
  Hadden we maar een stevig nee moeten zeggen tegen de blijde intocht van Thatcher en consorten die onder de banier van het neoliberale denken ons kwam ‘verrijken’.
  Maar ik wil niet geloven dat het al te laat is.
  Somber ben ik wel.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @PP Re: Tesla

  Ik heb grrot ontzag voor die man. Als ik ooit een wat meer thuis kan zijn wil ik met name de tesla turbine eens maken. Awsome.
  Maar overdracht van draadloze electriciteit over grotere afstanden is imo een sprookje. De radio doet dat wel, maar kijk eens naar het rendement. Die is zo dicht bij 0 dat het verwaarloosbaar is.
  Overigens: het is verboden om electriciteit af te tappen van een zender als je toevallig dicht bij zo’n zender woont. Want over korte afstanden werkt dit wel degelijk.

  Bovendien: wie wil er in zo’n sterk electromagnetisch veld leven? Sommigen zijn nu al bang voor een 50Hz “veld”. :-)

 • greetjes

  @ Gerard

  De elite! Ontkennen heeft geen zin, dan ben je gewoon nog niet genoeg ontwaakt. Als ik het over De Elite heb dan bedoel ik de trollen bovenin de pyramide, die menen te mogen heersen over de wereld, maar dan wel achterlijk via rookgordijnen opwerpen en pure mind control. Noem er maar een paar: vaccinaties, chippen, vormen van corporaties, kartelborming, wapenindustrie, banken. Die Elite

 • x

  Al vaker gevraagd jullie mening over het hebben van fysiek koper misschien dat deze keer iemand wat er over wil/kan zeggen.
  Van het weekend weer 18.5 kilo in baar vorm gekocht 5/3/1 kilo 500/250 gram baren.

 • Henk

  Is full reserve banking verboden in ons land ?
  nos.nl/artikel/345652-grote-actie-tegen-witwassen-adam.html

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/viewforum.php?f=3 PP

  @ WijRos:

  Geen idee. Misschien is die energie zelfs nu al aanwezig ( zoals bliksem bvb ) en is het een kwestie van een manier te vinden om deze om te vormen en te geleiden.

  Tesla mag het weten ;o)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “Ik denk vaak dat de olie industrie de grootste sponsor is van de anti kernenergie beweging.”

  Denken of weten?
  Ik meen me te herinneren dat de anti kernenergie lobby in duitsland is opgestart door een amerikaanse met “big money” achter zich.
  Je kunt het natuurlijk niet hebben dat een macht als duitsland geheel onafhankelijk wordt!

 • WijRos

  @PP
  Beste PP,
  Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Het effect en de mogelijkheden zijn er, maar …. er wordt nu al eindeloos gediscussieerd over de effecten van de energie van mobiele telefoons en van hoogspanningsmasten op levende organismes hoe denkt u dat men zal reageren op deze grote hoeveelheden energie?

 • temp242

  (grote)stilte voor de storm…

 • pietje

  @WijRos
  Ik ben het met je eens dat de olie maffia alle ideeën betreffende alternatieve energie probeert te torpederen.
  De olie bedrijven hebben maar een doel en die staat gelijk aan die van banken winst maken en het maakt niet uit hoe.

 • http://www.permanenteportefeuille.eu/viewforum.php?f=3 PP

  @ WijRos:

  Nikola Tesla en zijn draadloze energieoverdracht.

  Uit wiki:

  In het verlengde van zijn hoogfrequente-spannings-experimenten probeerde Tesla vervolgens elektriciteit door de lucht te transporteren. Daarom bouwde hij op Long Island een proefinstallatie met zendtoren, bekend als de ‘Wardenclyffe Tower’. Maar toen bleek dat het stroomverbruik van eventuele afnemers niet te meten was, trokken de meeste investeerders zich terug. Bovendien zou bij eventueel succes het reeds bestaande elektriciteitsnet met alle investeringen in een klap overbodig en dus waardeloos zijn geworden.

  nl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

 • pietje

  @WijRos
  Je hoort mij niet zeggen dat wint energie de oplossing is in tegen deel.
  Zelf geloof ik meer in zonnen energie ook hier hebben ze te maken met nog veel problemen.
  Maar is dit met allen nieuwe technologieën zo!
  Alleen de voor uitzichten voor zonnen cellen en de technische ontwikkeling ziet er veel rooskleuriger uit dan voor wint energie.
  Over 10 A 15 jaar zullen er zonnen cellen zijn die zelfs in de nacht nog stroom opwekken en voor bijna iedereen betaalbaar zijn.

  Duitsland is al lang afgestapt van wind energie.
  Duitsland installeerden huiseigenaren en bedrijven vorig jaar een record van 7.500 megawatt aan zonne-energieprojecten het jaar hier voor was dat nog 3000 megawatt. Daarmee is het totaal vermogen in op 25.000 megawatt komen te liggen, ongeveer de helft van het wereldwijde vermogen aan zonne-energie.
  De energie die nu door zonne-energie wordt opgewekt in Duitsland staat gelijk aan 24 kolencentrales.
  Helaas zijn er nu plannen in de maak om de subsidie op zonne-energie tot wel 30 procent verlagen.
  Dit geld voor al voor de grote projecten en minder voor de burgers die panelen op hun dak willen plaatsen.
  .

 • WijRos

  @Edwin
  Beste Edwin,
  Ik heb het hier al vaker gezegd, manipulatie werkt zolang de markt het toe staat. Tot nu toe heeft alle manipulatie er toe geleid dat goudkopende landen voor lagere prijzen grote partijen konden inkopen. Wij, de kleine edelmetaal spaarders, moeten voordeel nemen uit de manipulaties en ons er verder niets van aan trekken.
  Op dit moment kan China alle manipuleerders kapot maken als ze dat willen en dat gaat gebeuren op het moment als ze de US$ de nek omdraaien.

 • WijRos

  @temp242
  Beste Temp,
  Ik weet niet wat u met Tesla bedoelt.
  Als u het Amerikaanse automerk bedoeld dan bent u niet goed geïnformeerd. Ik hou van elektrische aandrijvingen omdat die qua rendement, ruimte en koppel veruit het beste zin. Helaas moet de stroom eerst ergens opgewekt worden. Verder zijn er enorme problemen met de Tesla auto, als die even zonder stroom staat. Je kunt het ding niet slepen of zelfs maar bewegen. Je moet hem optakelen, op een vrachtauto zetten en hem naar de dealer laten brengen die hem dan oplaadt en reset. Ik heb begrepen dat hij 11 weken zonder opladen kan staan maar als je hem op een vliegveld parkeert en de batterij is al half leeg dan kan het gemakkelijk gebeuren dat hij na 3 weken niets meer doet.
  Qua milieu is een fiets zonder elektro-aandrijving natuurlijk het milieuvriendelijkste vervoermiddel. Alle mooie verhalen over de Prius en andere ingewikkelde modellen, die zijn niet alleen duur maar hebben ook veel randeffecten op het milieu bij de productie van grondstoffen voor deze auto-modellen.

  De mens moet leren minder stroom te gebruiken en minder te reizen, dat zijn de beste acties die echter niemand wil.

  Wij hebben een jaar geleden eens gereageerd op een publicatie van de meest ver van de realiteit afstaande bank in Nederland de ASN (die schijnen alleen engelen als werknemer te hebben).
  Zij hadden in één van hun milieu vriendelijke publikaties staan dat ze tegen eigenlijk alles zijn wat buiten hun kantoor gebeurt. We vroegen toen of ze ook op stoelen zaten, PC’s en telefoons gebruikten en of ze wisten waar die van gemaakt waren en op welke manier. Ze schreven ons per omgaande (automatisch?) dat we een uitvoerige reactie zouden krijgen. Echter ondanks herhaaldelijk aandringen hebben we nooit meer een reactie ontvangen. Het is echt onbegrijpelijk dat er Nederlanders zijn, die enige vorm van opleiding genoten hebben, die deze klinkklare onzin accepteren. Diezelfde imbeciele bankmensen zullen nu wel staan te roepen dat de NAVO (zonder wapens natuurlijk) in moet grijpen in Syrië.

 • jefke

  TESLA, wizard of wireless !

 • temp242

  Juist beste Wijros: T E S L A !

 • WijRos

  @pietje
  Beste Piet,
  Uw verhaal is begrijpelijk en slaat goed aan bij het grote publiek. Het probleem is dat het hele energie verhaal van Duitsland de grootste leugen is in de wereld op energie gebied. Er wordt wezenloos naar die molens etc. gestaard maar niemand is blijkbaar van zins achter de schermen te kijken om te zien wat er werkelijk moet gebeuren om al die molens te maken, te onderhouden en te vervangen. Door alle subsidies worden veel van de molens al weer vervangen voordat ze de energie opgewekt hebben die het gekost heeft om een molen te produceren, neer te zetten, te onderhouden, af te breken en te recyclen. Het zelfde geldt helaas voor zonnepanelen. De enige tot nu toe ontwikkelde overal toepasbare “milieu vriendelijke” energie productie wil niemand.
  Het eindresultaat is dat we doorgaan met wat het goedkoopste en het gemakkelijkste is: olie.
  Ik denk vaak dat de olie industrie de grootste sponsor is van de anti kernenergie beweging.
  Alle andere vormen van energie opwekking zullen zichzelf uitsorteren zo gauw de financiële crisis echt begint.

 • JH

  $35,- (b)lijkt een mooie weerstand. Vandaag wellicht een klein verlies. Daarna kan er weer rustig gebouwd worden naar boven!

 • pietje

  De voorbereiding van de wetgeving van de Europese Commissie gebeurt vaak door ‘expertgroepen’. Tweehonderd van de tweehonderdvijftig (76%) ‘experts’ komen direct uit de lobby van de financiële wereld: Deutsche Bank, Ernst & Young, Bank of America, Goldman Sachs, BNP Paribas, Dexia, etc. De wet gaat vervolgens naar de Europese Commissie. Bij topoverleg, zoals het steunplan in oktober, schuift de voorzitter van het International Institute of Finance (IIF), dhr. Ackermann, zelf aan bij de regeringsleiders. Het IIF is de enige wereldwijde organisatie voor financiële instellingen. Niet geheel zonder verbazing is dan ook tachtig procent van het geld in het steunplan naar financiële instellingen gegaan. Ook nu gaat het gros van het geld naar schuldenaflossing aan de financiële sector. Wellicht dat de volgende keer niet “Europa redt Griekenland” geldt als richtlijn voor de discours, maar we toekunnen naar “bank redt bank” -wat het eigenlijk al in 2008 had moeten zijn toen onze staat de banken overnam. Het zou een mooie kop zijn voor het FD bij een volgend steunplan.
  “Landen zijn de gijzelaar geworden van hun banken” zoals Joris Luyendijk in de NRC•Next van negentien januari al opmerkte, “nog even en het westen kent geen land meer met een paar banken, maar een paar banken met een land.” Het monetaire systeem en zo ons geld lijken wel het geloof van onze tijdsgeest. We zullen af moeten van het idee van geld als ruilmiddel naar geld als veroorzaker van ongelijkheid en sterk gecentraliseerde macht.
  Het kan anders. De bezuinigen op fictieve schulden weerhouden ons van het bouwen van een stabiele economie. Investeringen in duurzame technologie geven ons zelfredzaamheid en economische democratie. De energiemarkt is daar een goed voorbeeld van. Waar Griekenland afhankelijk is van dure leningen voor olie, kan IJsland het IMF de deur wijzen met volledig duurzame energie en zo haar democratie waarborgen. In Duitsland is duurzame energie een van de grootste industriële sectoren van het land. Meer dan 20% van de energie is duurzaam. Meer dan de helft van de zonne-energie opgewekt is niet in het bezit van bedrijven, maar van individuen. In Engeland is zojuist ‘s werelds grootste windmolenpark op zee gebouwd. En in Nederland? In Nederland bouwen we kolen- en gascentrales: eens een gidsland, stappen we nu terug in de tijd. Het wordt tijd om voor de toekomst te kiezen en voorbij de monetaire gijzeling van onze economie en democratie.

 • Edwin

  Manipulatie was afgelopen vrijdag, maar die is faliekant mislukt. Er was een 2de partij die alles direct opkocht. Volume was zeer hoog en resultaat…geen waterval. Niet eerder gezien.

 • Gerard

  @Henk
  “Dat is de kern van het probleem, zonder inkomsten kun je geen schulden aflossen.”

  Geweldige opmerking! Tot in de kern, midden op de zere plek. Maar dat geldt helaas niet alleen voor Griekenland! Dat geldt straks voor iedereen. Ofwel, vanaf heden voor steeds meer burgers, bedrijven en overheden.
  Dit is het fatale punt, de omslag, welke de inluiding geeft voor de Kondratieff-winter. Ofwel, zoals ook wel gezegd: “the point of no return”.
  Inkomsten (koopkracht) lopen dan langzaam steeds verder terug, tegelijkertijd lopen schulden steeds verder op.

 • Gerard

  Voorlopig zie ik nog geen aanstalten voor de aangekondigde manipulatie op zilver, voor de woensdag-expiratie 29 februari. Voor deze future-expiratie gebeurt dat ook niet zo vaak. WEL op de optie-expiratie daarvan, enkele dagen eerder. Dat was afgelopen donderdag 23 februari.
  Voorlopig staat zilver 2 uur na opening 0,5% hoger.
  We zullen zien.

 • Gerard

  @greetjes
  re: “Voor mezelf kom ik er nog niet uit of het het financiële systeem, ik bedoel de banken, of de overheid of de burgerij is. Vlg Gerard de overheid, maar ik kan daar nog niet helemaal in mee.
  Wie denkt mee?”

  Wie zijn de schuldigen?
  Natuurlijk denk ik altijd mee!
  Het financieel is een raar ding. Dat zijn zeker niet alleen de banken. Het is een groot spinneweb waar iedereen draadjes heeft lopen. Als er een draadje knapt, dan beweegt alles een of andere kant op.
  Het is in totaal iets wat zo gegroeid is over honderden jaren.

  De banken hebben natuurlijk boter op hun hoofd met hun woekerpollissen en rare constructies. Ze moeten leven van “schulden”. Zonder schuldopbouw gaan ze eigenlijk gewoon failliet.

  De burgerij stemt in de democratie vaak alleen maar op partijen die de hoogste schulden willen aangaan zoals voorheen de PvdA en heden de SP. Logisch wel, omdat een verzorgingsstaat op uitsluitend schulden staat. Daarnaast levert schulden ophoging voor hoge welvaart (schulden is immers een voorschot op de toekomst). Een voorschot dus op onze kinderen en kleinkinderen. Maar hoeveel gewone burgers die moeten kiezen begrijpen dit? Als ze dit beseffen, zijn ze mede schuldig, anders niet.

  Blijft er nog EEN partij over, de overheid. Die had dit WEL moeten weten. Maar stelden het belang van hun achterban voorop. En kozen heel bewust voor het stelen van onze kinderen en kleinkinderen. De banken, die vaak alleen bestaansrecht hebben bij schulden, namen de gretige overheden in gijzeling op hun beurt.
  En zo is het gekomen.

  Te hoge schulden in een bedrijf leidt meestal tot een faillisement. De concurrent neemt daar weer voordeel bij, en dus brengt dit geen problemen met de economie in totaal. Maar, dat ligt bij een overheid wel even wat anders! Hierin gaat de HELE samenleving failliet!
  Het waren Duitsland en Frankrijk die “het verdrag van Maastricht” (de 3% begrotingsnorm) in de vuilnisbak kieperde. Gerrit Zalm (toen nog VVD min.Financien) was hier toen woedend over. Hij waarschuwde dat dit volledig uit de hand ging lopen binnen 10 jaar. En of hij gelijk had!!
  Vervolgens lieten Mitterand en Merkel’s voorganger de begrotingsnormen OOK voor de zuidelijke landen volledig uit de hand lopen. Ze waren immers ZELF begonnen.
  De 2 hoofddaders voor Europa is wel duidelijk. Ook Trichet had deze 2 heren als hoofddaders aangewezen vlak voor zijn aftreden

  Dan zijn er nog de “elite” als schuldigen, volgens sommigen. Altijd zonder te zeggen wie die elite dan wel zijn en hoe en wat ze gedaan hebben. Ook al zo’n ruim begrip. Waarschijnlijk bedoelen ze Mitterand met de elite, en in dat geval hebben ze gelijk. Maar sommigen vinden dan weer iedereen die geld wil verdienen elite. Weer anderen gaan nog een stapje verder, en noemt iedereen die in een “Villa” woont de elite. De zogenaamde villa-elite zouden bovendien ook nog schuldig zijn aan de overheidsschulden. Dit zeggen dan weer de extremisten.
  Kern van het probleem is en blijft de “overheidschulden”. En mij lijkt dat degenen die de schulden gemaakt hebben, de hoofdschuldigen zijn. Lijkt wel zo logisch. M.a.w. als ik persoonlijk te veel schulden maak, kan ik toch ook niet mijn buurman de schuld geven alleen maar omdat die in een groter huis woont?
  De redenatie hieromtrend slaat vaak helemaal nergens op. Ik geloof dat tijdens de vorige “overheids-schuldencrisis” alle joden de schuld kregen. Zomaar wat schuldigen aanwijzen is dus ook nog eens gevaarlijk. Maar WEL iets om rekening mee te houden.

 • high five

  Heftig hoor. Maart 23 2013 is niet zo ver weg. Ze beginnen eerst met de sloebers die obama care nodig hebben. Ze doen niks overhaast die globalisten. De mensen moeten eerst wennen aan de chip. Huisdieren krijgen ze geïmplementeerd, dan de landlopers, dan de werkers etc etc.