24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over Draghi en zilver

De ECB bij monde van haar voorzitter Draghi maakte afgelopen donderdag bekend ongelimiteerd staatsleningen te gaan opkopen van de Zuid-Europese lidstaten. Op deze manier hoopt men de rente onder controle te houden, wat natuurlijk een nobel streven is. Des te nobeler, omdat de schuldpositie van de Zuidelijke lidstaten zo uit de hand is gelopen, dat elke rentestijging enorm veel zeer doet. Bovendien wil niemand meer de Zuid Europese schuldpapieren kopen, dus wil men het Europese monetaire systeem overeind houden, zal wel wel moeten.

Gezien de situatie op het monetaire wereldtoneel zullen de VS, Engeland en Japan dit voorbeeld gaan volgen en ook de geldkraan verder wijd open zetten. Ik schrijf verder, want de Fed koopt al sinds 2010 zo’n 80 % van de eigen Amerikaanse schuldpapieren op vanwege gebrek aan belangstelling door andere partijen.

Wat het effect zal zijn laat zich raden. Zowel de koopkracht van ons ongedekte geld zal dalen, maar tegelijkertijd zal de weerstand tegen deze politiek gaan toenemen onder de Duitse bevolking. Het wordt een hete herfst. Tot hoever durft Frau Merkel weerstand te bieden aan haar eigen bevolking, waarvan volgens een laatst gehouden poll een groot deel uit de euro wil stappen. En dan nog binnenkort een uitspraak van het Duitse hof op 12 september, die Jawohl of Nein gaat zeggen of het naar de Duitse grondwet toegestaan is de schulden van andere landen te financieren.

De verkiezingsuitspraken van de dames en heren politici in Nederland geven helaas weinig reden tot juichen. Op een enkele partij na is men neutraal tot positief ten opzichte van Europa. Op zich is natuurlijk niets mis met solidariteit ten opzichte van minder bedeelde Europagangers, maar wat men in feite doet is het staande houden van het Europese banksysteem wat ten koste gaat van de eigen bevolking, zowel in Nederland als ook in de Zuidelijke lidstaten. Al het geld wat immers al die kant op is gestroomd heeft immers niets verbeterd aan de plaatselijke economie aldaar, maar heeft alleen de onpeilbare diepte van de banktekorten even aan het oog onttrokken. De discussie zou dan ook mijn inziens niet moeten gaan over de vraag of Noord Europa de Zuidelijke lidstaten zou moeten willen helpen, maar of we met z’n allen het failliete bank-en geldsysteem nog langer in het zadel willen houden. En helaas, des te langer men in het zadel blijft, des te langer zal de Europese economie worden geparasiteerd.

Het is in dit licht dan ook geen wonder dat zowel goud als zilver zich aan het ontworstelen zijn aan de pull back die het hebben meegemaakt. Deze keer een blik op zilver, dat zich aan het uitwerken is over de neergaande beweging die zo’n anderhalf jaar heeft geduurd.

In een vorig artikel heb ik u mijn voorspelling gedaan waar naar mijn idee de zilverprijs zou kunnen eindigen: $500. Naar aanleiding van een aantal reacties van u lijkt het me goed hier enige toelichting op te geven. Ten eerste is die prijs van $500 een indicatie die gestoeld is op de huidige koopkracht van de dollar (en euro). Dat betekent dat wanneer alles op grond van een forse inflatie tien keer zo duur wordt, de zilverprijs zal uitkomen op $5000 per ounce. Ten tweede, deze richtprijs is gebaseerd op de huidige marktsituatie die gekenmerkt wordt door krapte op de fysieke markt, grote shortposities en een te verwachten run op edelmetalen als het geloof in ons geldsysteem steeds verder erodeert. En tot slot nog de volgende overweging: onze ervaring hoe rijk we zijn meten we veelal af aan onze naaste buren. Als ons huis net wat groter is dan de buren, de vakanties veelvuldiger en verder en de auto glimmender, voelen we ons rijk. Kortom, financiële voorspoed is dan ook ( deels) een subjectief gegeven. Met dit in het achterhoofd kijkt u nu naar de toekomst. Het overgrote deel van Nederland ziet de koopkracht van zijn gespaarde euro’s in meer of mindere mate verdampen. Kortom, de buren worden armer. Als u nu kans ziet door het bezit van edelmetalen uw koopkracht te vergroten, slaat u ten opzichte van uw buren een dubbele slag.

En hoewel geld ( koopkracht) niet gelukkig maakt, geeft een tekort aan geld zorgen en vermindert uw mogelijkheden om dat te doen wat u van belang acht tijdens uw aardse bestaan.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook