24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over ETF’s , edelmetalen en het Verre Oosten

Een veelgebruikte manier om in edelmetalen te beleggen zijn de zgn. ETF’s. Een ETF staat voor Exchange Traded Fund, waarbij u voorgehouden wordt dat u met de aankoop van aandelen ( zgn. i-shares) van het desbetreffende ETF bijvoorbeeld de goud- of zilverprijs volgt. Grote spelers zijn op dit gebied het GLD fonds van HSBC en het SLV fonds van JP Morgan.

Een werkelijk uitstekend artikel over ETF’s die u moet lezen als u in deze vorm belegd bent of wilt gaan beleggen vindt u hier.

Hoewel het geen makkelijke kost is, geeft het duidelijk de grote risico’s weer wat er met uw belegging kan gaan gebeuren wanneer de marktomstandigheden veranderen.

Vaste lezers van de site van Harvey Organ zal het misschien al wel zijn opgevallen, maar het SLV fonds kan zo maar een kleine 6 miljoen ounces zilver aan hun reserves toevoegen, en dat in een periode dat de Canadese Mint haar productie moet staken vanwege een zilvertekort en het Sprott fonds nauwelijks aan zilver kan komen. Het riekt naar iets, en het riekt niet fris.

Op ETF gebied is meer vermeldenswaard: HSBC (the Hongkong & Sjanghai Banking Corp), de uitgever van het ETF fonds GLD wat de goudprijs volgt, gaat hoogstwaarschijnlijk London na 19 jaar verlaten om zich te gaan vestigen in Hong Kong. Het goud wat HSBC beheert in het kader van het GLD fonds is erg gewild door zowel de COMEX, die onder druk staat, als ook door de Chinese overheid en staatsfondsen die er alles aan doen om het goud binnenboord te halen. Om te weten waar het met de economie naar toe gaat: follow the big money! Ook hier is weer duidelijk waar zich in de nabije toekomst het machtscentrum gaat vestigen van de wereldeconomie.

China heeft trouwens in de eerste twee maanden van 2011 200 ton goud ingeslagen. Dit getal is enorm, als u in aanmerking neemt dat in de eerste 10 maanden van 2010 China in totaal 209 ton goud heeft geïmporteerd.. Als China in dit tempo doorgaat consumeert het dit jaar de helft van de totale wereldwijde goudproductie.

In vergelijking: Amerika bezit officieel 8113,5 ton goud, opgeslagen in Fort Knox. Waarschijnlijk bestaat dit goud uit het zgn. Deep Storage goud, waarmee bedoeld wordt goud wat zich nog verborgen in de aardkorst bevindt op Amerikaans grondgebied. De grap doet dan ook al lang de ronde dat de bewaking voor Fort Knox er niet staat om het goud te bewaken, maar om er voor te zorgen dat niemand ziet dat er niets meer in de kluizen ligt. Fort Nix dus.

Ook de vraag naar zilver is enorm in China, zo heeft de ICBC (Industrial & Commercial Bank of China) alleen al in januari 13 ton zilver verkocht vergeleken met de hele verkoop in 2010 van 33 ton!

In India zijn door de overheid zilveren munten in omloop gebracht, bedoeld voor dagelijks gebruik. Wellicht is dit een eerste stap in het vervangen van de Rupee door goud en zilver. Op zich zou dat ook niet zo vreemd zijn, omdat India nu al de olie uit Iran betaald met goud en Rupees, en omdat de handel tussen China en India binnenkort ook in Yuan gaat plaats vinden. Zo wordt geleidelijk het papieren systeem in het nieuwe economisch machtscentrum vervangen door goud en zilver.

Vooralsnog lijkt het erop dat de correctie in de goud- en zilverprijs beperkt blijft en dat er in feite sprake is van een consolidatie, wat uiteindelijk alleen maar een teken is van een stabiele opgaande beweging. Mocht de prijs van goud en zilver zich namelijk zonder tussentijdse correcties of rustpauzes als een streep naar boven bewegen, zou dit kunnen eindigen in een uitputting.

Voorlopig hoeven we daar echter niet bang voor te zijn. Daarvoor zijn de fundamentele ontwikkelingen in het westerse monetaire systeem veel te beroerd. De patiënt is namelijk al overleden, de familie wordt verteld dat de patiënt aan de beterende hand is en alleen de Chinese en Indiase schoonmakers in het ziekenhuis weten wel beter.

Dat goud en zilver nog lang niet uitgeput zijn moge blijken uit onderstaande grafieken van de zgn. Open Interest. Goud bevindt zich op de bodem van het opgaande kanaal, en zilver heeft ook nog lang niet zijn toppen bereikt. Kortom, alle ruimte voor een verdere stijging.

In Japan wordt de nucleaire ramp nu officieel ingeschaald op het hoogste niveau, te vergelijken met wat gebeurd is in Tsjernobyl. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik vind het onbegrijpelijk dat de Japanse regering niet ingrijpt door de hele boel te bedekken met beton met borium. Japan, een klein en dichtbevolkt land loopt mijn inziens enorme risico’s zowel op het gebied van de directe volksgezondheid (straling en besmetting), maar nog grotere risico’s op het gebied van besmetting van voedselproducerende gebieden. Om verder nog maar te zwijgen van de besmetting die in Amerika meetbaar wordt en de effecten die het hele gebeuren gaat hebben op de wereldeconomie. Zie dit artikel en dit bericht op Zerohedge.

Je kan niet zeggen dat het saai is op het wereldtoneel.

Met dank aan Rich van de Scarborough Bullion desk en Jim Willie’s Hattrick letter.

Zilverpaul

silverstocks.nl

Bekijk ook