24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over Europa en onze toekomst

Duitsland heeft deze week bij monde van haar minister van financiën Schäuble aangegeven geld te willen gaan vrijmaken om noodlijdende Zuid Europese landen te gaan helpen. Voor deze opmerkelijke ommezwaai worden twee redenen aangegeven. De eerste reden is dat ⅔-de deel van de Duitse productie aan het buitenland verkocht wordt, en een buitenland wat financieel steeds verder wegzakt kan geen Duitse producten meer kopen. De tweede reden is van politiek binnenlandse aard, om zo de wind uit de zeilen te halen van politieke tegenstanders die Merkel van hardvochtigheid betichten. En dit laatste is zeker een punt van belang gezien de verkiezingen die over vier maanden in Duitsland worden gehouden. Via een mini- Marshall plan hoopt Merkel met gedoseerde hulp zowel voor- als tegenstanders van hulp aan Europa de mond te snoeren, wat als het lukt een sterk staaltje van politieke evenwichtskunst mag worden genoemd.

Of het uiteindelijk allemaal wat gaat uitmaken is echter vers twee. Hoewel Duitsland de economische powerhouse van Europa is, kan het nooit alleen de broek ophouden van de rest van Europa. Daar komt de vraag bij of er in de komende vier maanden nog meer Europese landen gecyprusd gaan worden. Mocht dat gebeuren, zal de kapitaalvlucht uit de banken fors gaan toenemen. Nu al is in Cyprus in maart 4 % van de tegoeden van de bank gehaald, en in april nog eens 7,3 %. Als u dan bedenkt dat de dekking bij banken slechts enkele procenten bedraagt wordt het al weer gauw tijd voor een extra storting van de ECB.

cyprus-bank-maandelijks

Daar komt bij dat een tweede Europese bail-in vergaande consequenties zal hebben voor de andere landen. Zo zagen Spanje en Griekenland in april haar banktegoeden met 1,5 % dalen, Portugal met 0,5 %, Ierland met 0,3 % en Italië met 0,1 %. Met een tweede bail-in zal het stuk lastiger worden het geheel te verkopen als een incidenteel gebeuren, en bestaat de kans dat de boel dan echt gaat schuiven. En dat zo’n tweede ‘incident’ niet ondenkbaar is, wordt bevestigd door Nigel Farage, euro parlementslid en ex-beurshandelaar, die voorspelt dat binnen twee maanden Slovenië aan de beurt zal zijn.

Juist vanwege dit soort redenen worden goud en zilver al vanaf november vorig jaar dagelijks onderdrukt in prijs, en wordt de gewone aandelenbeurs opgepompt. Door de edelmetalen in prijs te onderdrukken hoopt men het animo te verlagen, en door de reguliere beurzen te ondersteunen het geloof in het geldsysteem overeind te houden. Een kind kan echter bedenken dat dit niet eeuwig door kan gaan. De achilleshiel van het ongedekte geldsysteem zijn immers de edelmetalen, en juist deze zijn sinds Cyprus volop in de kijker gekomen. Een fraaie illustratie hiervan vindt u in de (verwachte) verkopen van zilveren Eagles en Maple leaf’s in de VS en Canada: de vraag overtreft het aanbod.

Silver-Eagle-Maple-Leaf-Sales-vs-Domestic-Production

Een simpele wetmatigheid zegt dan, dat de prijs dan omhoog gaat, net zolang er extra aanbod komt. Dat extra aanbod zal overigens niet door de zilvermijnen komen, aangezien de mijnsector al twee-en-een- half jaar zwaar onder druk staat en eerder minder dan meer gaat produceren. En in principe geldt hetzelfde voor goud, al is hier de dynamiek verschillend dan die van zilver omdat goud nauwelijks verbruikt wordt. Maar ook hier geldt dat het goud in recordtempo verhuisd naar de oprichters van het komend monetair systeem, de dollar-getrouwen ongedekt achterlatend.

Zijn het deze fundamentele factoren die ons huidig monetair systeem ernstig verzwakken, vermoed ik dat het een opstand van de bevolking uit een van de zuidelijke Europese lidstaten zal zijn die de boel laat klappen. Ik kan me niet voorstellen dat de massale jeugdwerkeloosheid in Griekenland en Spanje zonder gevolg zal blijven. Wanhopige mensen gaan wanhopige dingen doen. Liggen nu nog het aantal zelfdodingen in Zuid Europa op een recordniveau, zal op een bepaald moment de narigheid en agressie zich naar buiten richten in plaats van naar binnen.

Hoe dit drama zich ook zal gaan ontvouwen, een gewaarschuwd mens telt voor twee, Weet, dat de huidige goud- en zilverprijs hierbij van geen enkel belang is. Het gaat om de waarde die het heeft tijdens en na de grote omwenteling. Tijdens de omwenteling om deze turbulente tijd zo goed mogelijk door te komen, en na die tijd om middelen te hebben om uw bestaan weer vorm te gaan geven.

 

Zilverpaul

 

Voor een dagelijkse frisse wind door de haren: Zilverpaul.nl

Voor informatie over de geldmachines van de toekomst: Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook