Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over Europa en onze toekomst

01-06-2013 Zilverpaul

Duitsland heeft deze week bij monde van haar minister van financiën Schäuble aangegeven geld te willen gaan vrijmaken om noodlijdende Zuid Europese landen te gaan helpen. Voor deze opmerkelijke ommezwaai worden twee redenen aangegeven. De eerste reden is dat ⅔-de deel van de Duitse productie aan het buitenland verkocht wordt, en een buitenland wat financieel steeds verder wegzakt kan geen Duitse producten meer kopen. De tweede reden is van politiek binnenlandse aard, om zo de wind uit de zeilen te halen van politieke tegenstanders die Merkel van hardvochtigheid betichten. En dit laatste is zeker een punt van belang gezien de verkiezingen die over vier maanden in Duitsland worden gehouden. Via een mini- Marshall plan hoopt Merkel met gedoseerde hulp zowel voor- als tegenstanders van hulp aan Europa de mond te snoeren, wat als het lukt een sterk staaltje van politieke evenwichtskunst mag worden genoemd.

Of het uiteindelijk allemaal wat gaat uitmaken is echter vers twee. Hoewel Duitsland de economische powerhouse van Europa is, kan het nooit alleen de broek ophouden van de rest van Europa. Daar komt de vraag bij of er in de komende vier maanden nog meer Europese landen gecyprusd gaan worden. Mocht dat gebeuren, zal de kapitaalvlucht uit de banken fors gaan toenemen. Nu al is in Cyprus in maart 4 % van de tegoeden van de bank gehaald, en in april nog eens 7,3 %. Als u dan bedenkt dat de dekking bij banken slechts enkele procenten bedraagt wordt het al weer gauw tijd voor een extra storting van de ECB.

cyprus-bank-maandelijks

Daar komt bij dat een tweede Europese bail-in vergaande consequenties zal hebben voor de andere landen. Zo zagen Spanje en Griekenland in april haar banktegoeden met 1,5 % dalen, Portugal met 0,5 %, Ierland met 0,3 % en Italië met 0,1 %. Met een tweede bail-in zal het stuk lastiger worden het geheel te verkopen als een incidenteel gebeuren, en bestaat de kans dat de boel dan echt gaat schuiven. En dat zo’n tweede ‘incident’ niet ondenkbaar is, wordt bevestigd door Nigel Farage, euro parlementslid en ex-beurshandelaar, die voorspelt dat binnen twee maanden Slovenië aan de beurt zal zijn.

Juist vanwege dit soort redenen worden goud en zilver al vanaf november vorig jaar dagelijks onderdrukt in prijs, en wordt de gewone aandelenbeurs opgepompt. Door de edelmetalen in prijs te onderdrukken hoopt men het animo te verlagen, en door de reguliere beurzen te ondersteunen het geloof in het geldsysteem overeind te houden. Een kind kan echter bedenken dat dit niet eeuwig door kan gaan. De achilleshiel van het ongedekte geldsysteem zijn immers de edelmetalen, en juist deze zijn sinds Cyprus volop in de kijker gekomen. Een fraaie illustratie hiervan vindt u in de (verwachte) verkopen van zilveren Eagles en Maple leaf’s in de VS en Canada: de vraag overtreft het aanbod.

Silver-Eagle-Maple-Leaf-Sales-vs-Domestic-Production

Een simpele wetmatigheid zegt dan, dat de prijs dan omhoog gaat, net zolang er extra aanbod komt. Dat extra aanbod zal overigens niet door de zilvermijnen komen, aangezien de mijnsector al twee-en-een- half jaar zwaar onder druk staat en eerder minder dan meer gaat produceren. En in principe geldt hetzelfde voor goud, al is hier de dynamiek verschillend dan die van zilver omdat goud nauwelijks verbruikt wordt. Maar ook hier geldt dat het goud in recordtempo verhuisd naar de oprichters van het komend monetair systeem, de dollar-getrouwen ongedekt achterlatend.

Zijn het deze fundamentele factoren die ons huidig monetair systeem ernstig verzwakken, vermoed ik dat het een opstand van de bevolking uit een van de zuidelijke Europese lidstaten zal zijn die de boel laat klappen. Ik kan me niet voorstellen dat de massale jeugdwerkeloosheid in Griekenland en Spanje zonder gevolg zal blijven. Wanhopige mensen gaan wanhopige dingen doen. Liggen nu nog het aantal zelfdodingen in Zuid Europa op een recordniveau, zal op een bepaald moment de narigheid en agressie zich naar buiten richten in plaats van naar binnen.

Hoe dit drama zich ook zal gaan ontvouwen, een gewaarschuwd mens telt voor twee, Weet, dat de huidige goud- en zilverprijs hierbij van geen enkel belang is. Het gaat om de waarde die het heeft tijdens en na de grote omwenteling. Tijdens de omwenteling om deze turbulente tijd zo goed mogelijk door te komen, en na die tijd om middelen te hebben om uw bestaan weer vorm te gaan geven.

 

Zilverpaul

 

Voor een dagelijkse frisse wind door de haren: Zilverpaul.nl

Voor informatie over de geldmachines van de toekomst: Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Amstel (Bob)

  Beste Erk: over de Euro
  Ik heb gepoogd uit te leggen over de opbouw van de EUR, de basics. Dit betekend niet dat de Euro momenteel goed is om aan te houden, eender welke currency (=schuld)munt.

  Beste Nadja: over papieren diploma’s en foto’s
  Mijn grootvader staat ook op een foto, krijg ik hem dan ook terug?
  U maakt een belachelijke vergelijking tussen waarde, belofte-papieren en herinneringen.

  Beste Gerard: Sja, waarover al niet…

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Temp

  Maar waarom moet het mes dan groter worden? I dacht zo dat het stuk dat afgeneden moet worden groter moet zijn. De grootte van het mes waarmee men dat doet is irrelevant. ;-)

 • Temp242
 • Temp242
 • Q&Q

  Deutsche Bank heeft aangekondigd dat het een nieuwe kluis gaat openen voor de opslag van fysiek goud in Singapore. De kluis zou 200 ton goud kunnen bevatten en is de tweede grootste kluis van Deutsche Bank. Dit bewijst eens te meer de transfer van welvaart die in volle ontplooiing is van West naar Oost, aldus Mineweb.

  Met een goudprijs die op zijn laagste punt staat in twee jaar en na de goud crash van half april is de vraag naar fysiek goud fors toegenomen. De grootste vraag naar fysiek goud komt vanuit Azië waar er graag boven de spotprijs wordt betaald door de investeerders. Singapore onthief vorig jaar de verkoopstaksen op de verkoop van goud voor investeringsdoeleinden.

  Volgens Deutsche Bank is de tijd rijp om de goudvoorraden te diversifiëren, vooral richting Aziatische landen. In 2010 opende JP Morgan ook een gelijkaardige kluis in Singapore. Er is een gezegde dat waar het goud gaat, de welvaart gaat. Dit is het zoveelste bewijs van de welvaartstransfer van West naar Oost.

  http://www.beurs.com/2013/06/10/nog-niet-overtuigd-van-de-welvaartstransfer-van-west-naar-oost-lees-dit/24668

 • stafke

  nou, ik blijf achterover leunend met mijn cash wachten. Dat zakt en dat zakt en dat zakt.
  Tegen dat mijn 3 weken geleden bestelde zilver hier aankomt is het alweer 5%-8% minder waard.
  Aan 20usd doe ik terug een aankoop. Het lijkt er op dat de 20usd voor zilver toch bereikbaar is, iets wat ik eerst niet kon geloven.
  Een GSR van 63,9 en stijgend blijft me toch richting zilver doen neigen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Ik investeer op zeer lange termijn, deze dip raakt me niet. Ik ben in 2001/2002 actief geworden in goud en zilver, dus ik heb “makkelijk praten”.

  Armstrong geeft een nieuwe dip een hoge waarschijnlijkheid, en ik geloof dat hij hierop een betere kijk heeft dan ik.

  Ik denk dat goud en zilver in een primaire bull markt zitten tot het financieel-economisch systeem grondig vernieuwd is en er een nieuw optimisme komt dat het in de toekomst beter zal worden. I.e. het vertrouwin in de overheid hersteld is. Waarschijnlijk zijn dan alle huidige politici vervangen en zouden zelfs de huidige partijen wel eens vervangen kunnen zijn. Dit duurt dus nog even.

  Bovendien is er altijd nog de mogelijkheid dat freegold zich vroeg of laat doorzet.

 • temp242
 • Nadja

  OBL-Rien, vwb je persoonlijke mening, denk je dat de bodem nog niet gezet is voor goud? En zo ja of nee, waarom?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja Re: Keerpunt/bodem

  Als daar een eenduidig antwoord op was, dan zou de markt onmiddelijk efficient zijn!
  Het timen van de markt is iets wat iedereen voor zich moet ontdekken, iedereen moet een andere manier vinden. Zijn/haar manier.
  Timing gaat hand in hand met stop-loss en dat is gewoon een heel persoonlijke aangelegenheid. Je zult moeten uitvinden waarmee je persoonlijk om kunt gaan, en waarmee je “bewezen” winst kunt maken. Alleen dan functioneert je methode.
  Oh, en ps, je moet daarbij ook je eigen tijdspanne vinden. De ene probeert de markt te timen op minuten basis, de ander op dag basis en nog weer anderen op jaar basis.

 • Gerard

  QQ
  Re. “Voorkennis? Enorme hoeveelheid goud verkocht vóór publicatie banencijfer”

  Dat is niks nieuws. Dat zie je in aandelen ook. Deze info komt altijd eerst naar de betaalde instanties. Beschikbaar voor abonnees. Bij Bloomberg betaal je daar 100.000 euro per jaar voor. Ook CNBC heeft zulke abonnementen. Grote institutionelen hebben deze abonnementen. Ik heb dat zelf ooit gezien in het handelscentrum van de Amro. Een kwartiet tot een half uur later worden de gegevens verder verspreid via de media.

 • Nico

  De Goudzwendel

  Gepost op 9 juni 2013 door Peter B. Meyer

  Als ruilmiddel met waarde bestaat nog steeds slechts één ding dat de tand des tijds heeft doorstaan. En dat is goud maar ook zilver welke binnenkort je redder zullen zijn als we verder gaan in dit grote monetaire experiment van roekeloos gelddrukken door alle centrale bankiers in de wereld. Het is als plassen in het bed, in het begin voelt het opgelucht, maar naarmate de tijd verstrijkt, begint het ongemakkelijk te worden………

  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/06/de-goudzwendel/

 • Snel

  Gister kon je met een fietstocht geld bijmekaar fietsen voor je vereniging. Sponsor:Rabo.

  Het is toch eigenlijk helemaal idioot. Eest steelt Rabo je geld op een voor hun legale manier. En vervolgens laten ze je fietsen om het weer terug te krijgen. Althans een klein deeltje van het gestolen geld. De rest is natuurlijk voor de bonussen.

 • Andreas

  Sebassol
  Het begint steeds meer op ,,tafeltje dek je, ezeltje strek je,, te lijken.:)

  Maar dat is ook een sprookje. Net zoals de crisis volgens Hollande voorbij is. Moderne sprookjes voor grote mensen noemen we dat.

 • Sebassol

  @ Gerard & Andreas

  Dan drukken ze die rente toch met meer geld, oftewel nog meer opkopen van die obligaties! drukt de rente wel weer.