Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over fundamenten, analyses en zilver

04-07-2011 Zilverpaul

Met de redding van Griekenland wordt gaandeweg steeds meer duidelijk wie nu daadwerkelijk gered wordt: de Griekse burger, overheid of toch de banken? Deze tabel geeft een overzicht van de verschillenden partijen die allerlei leningen hebben uitstaan aan Griekenland. Dit geeft het beeld dat het vooral Europese overheden en banken zijn die met het komend failliet van Griekenland de bietenbrug op gaan. Het beeld wordt interessanter als we bekijken waar de Europese banken hun risico tegen een Grieks failliet hebben verzekerd, en in welke mate dit gedaan is. Het risico tegen een ondergang van een staatslening heet een Credit Default Swap (CDS). Om een indruk te geven; half juni kostte een CDS op een Griekse staatslening ruim 20 %. Deze torenhoge verzekeringspremie geeft dus (het tekort aan) vertrouwen weer in de markt op een gelukkige afloop.

Ruim de helft van de CDS-en blijkt nu bij Amerikaanse banken en verzekeraars te zijn verzekerd. Bij een failliet van Griekenland krijgt Europa dus een forse compensatie via de verzekering, waarmee de US een exposure blijkt te hebben van 82 % bij een failliet van Griekenland. Mits het hele systeem natuurlijk niet als een kaartenhuis in elkaar valt, want wordt ook de waarde van een CDS nogal onzeker.

De ECB is er trouwens ook alles aan gelegen de Grieken te ‘redden’. Helemaal als je bedenkt, dat de ECB $444 miljard heeft uitstaan in de PIIGS landen, en een daling van 4,4 % van deze uitstaande leningen al het failliet van de ECB zou betekenen. Zie ook dit artikel. Het is daarom ook geen verrassing dat de ECB veel geld mag lenen van de FED om de crisis te lijf te gaan. Zo kan de FED weer beweren dat er vraag is naar Amerikaanse dollars en wordt het insolvente Europese bankwezen van geld voorzien.

Ondertussen gaan onze Amerikaanse vrienden vrolijk door met het bijdrukken van geld. Weliswaar heet dit nu geen geen QE2 meer, maar het ‘herinvesteren’ van $300 miljard door het doorschuiven van aflopende staatsleningen in het komend jaar. Sinds de val van Lehman Brothers in 2008 heeft de FED trouwens fantastisch werk geleverd in de vorm van het bijdrukken van $ 2, 3 biljoen (2300 miljard). Dit heeft geresulteerd in een verhoging van het Bruto Nationaal Product van de US over de voorbije jaren van $14,26 naar $14,62 biljoen . Kortom, een investering van 2,3 biljoen heeft uiteindelijk geresulteerd in een groei van het BNP van 0,36 biljoen. Kijk, dat is een vette ROI ( return on investment) van zo’n 15 %, chapeaux!

Ondertussen zijn goud en zilver nog steeds bezig met een adempauze. Het sentiment wat betreft zilver is naar een dieptepunt gezakt, getuige bijgaande grafiek. U als regelmatige lezer weet dan al hoe laat het is: een screaming buy!

 

http://edelmetaal.nu/images/CMX-zilver.gif

Tot slot nog iets over het lezen van grafieken en technische vs fundamentele analyse, dit naar aanleiding van een lezersopmerking op de vorige column.

Als een technische indicator laag staat, zoals bovenstaande grafiek aangeeft, wil dat niet zeggen dat het nu snel beter gaat. Zoals in deze grafiek zichtbaar is, werd bij een dieptepunt in 2008 dit niveau een aantal keren aangeraakt voordat de weg naar boven definitief werd ingeslagen. Dit betekent dus dat een dieptepunt nu in 2011 best kan betekenen dat het nog enige tijd sappelen blijft. Als zo’n dieptepunt ( bij voorkeur) drie maal wordt getest, leert de praktijk dat dit een erg sterk technisch teken is dat de weg naar boven gaat worden ingeslagen.

Naast het lezen van grafieken (technische analyse) bestaat ook de fundamentele analyse, waarbij je op grond van verstandige redeneringen probeert een beeld van de toekomst te vormen waarop je je investeringsbeslissing baseert. Bijvoorbeeld: toenemende investeringsvraag naar zilver + gelijkblijvende productie —-> prijs van zilver gaat omhoog.

Mijn inziens hoort elke investering op zowel fundamentele als technische analyse gebaseerd te zijn. Toch wil dat niet zeggen dat dit, zeker op de korte termijn, altijd een winstgevende strategie is. Met name bij de edelmetalen wordt op de korte termijn enorm gemanipuleerd.

Als bijvoorbeeld de technische analyse van zilver aangeeft dat op $34 een belangrijke steun ligt, en hier dus veel beleggers via opties e.d. op anticiperen, wordt de prijs tijdens een expiratie vrolijk naar de $33,50 gewerkt waardoor veel opties waardeloos aflopen, om het uur na de expiratie weer even vrolijk boven de $ 34 te koersen.

Het blijft dus een kwestie van zo goed mogelijk beredeneerd een keuze te maken, waarbij het de kunst is vaker goed te zitten dan verkeerd. En soms kan een periode waarin niet gebeurd wat je zou mogen verwachten erg lang duren. Geduld is een schone zaak.

Tot slot nog een oefening in het interpreteren van grafieken:

NB: de Silver diffusie index is een soort conjunctuurmeter voor het vertrouwen in zilver. (Hoog DI-> laag vertrouwen)

http://www.edelmetaal.nu/images/zilver-londen-fix.JPG

 

Met dank aan zerohedge.com, Eric de Groot en lemetropole café (GATA),

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • WijRos

  re. afscheiding zuid Nederland, Zoals mijn naam al aangeeft ben ik een Groninger, ik denk dat Nederlands sprekend Europa er mee gediend is om het probleem gezamenlijk aan te pakken. Het probleem is groot en moet zoals aangegeven bij de wortel aangepakt worden.
  Ik begreep dat Rutte mijn opmerking van vanmorgen gelezen heeft want hij wil het parasieten apparaat numeriek reduceren. Hopelijk kunnen de belastingen dan omlaag en veel belangrijker alle regeling afgeschaft worden. Alle regelingen werken als een verdovend middel, je kweekt er zombies mee die met de verkeerde zaken bezig zijn. Ik las afgelopen week dat kinderen al enorme schulden hebben bij het parallelle parasieten apparaat; de banken. De banken bepalen hoe iemand denkt, praat en hoe groot hun vrijheid is. Daarom zie je ook dat er enorme samenwerking is tussen de banken en de ambtenarij. Je ziet het ook met de zogenaamde woekerpolissen waar de verzekeringen en de belastingen enorme voordelen van hadden. Intussen werd de burger slecht voorgelicht door zowel de overheid als de financiële industrie. Onze huidige minister van financiën heeft actief meegewerkt aan de woekerpolissen en nu doet hij net alsof het probleem alleen maar veroorzaakt werd door de verzekeringsmaatschappijen.

 • The Age of Kali

  @seppel
  Heel goed plan Seppel. Dat zou een mooi, ontwikkeld, rijk landje worden. Antwerpen, Leuven, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Brugge, Gent, Maastricht etc. etc. Niks mis mee!

 • Seppel

  Nu is het helemaal hommeles : Italië met zijn minister van financiën, onze vrienden van over de grote plas met hun jobs………..de beerput begint echt te stinken.
  Ons écht geld zou in de lift moeten zitten.

 • Oom Dagobert

  @ludo
  Inderdaad. Lijkt een leuk en handig betaalmiddel. Hier kan je alle kanten mee op. Indien de prijs binnen de perken blijft, dan spring ik zeker op de kar.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @ludo
  op zich wel leuk idee, ik zal eens uitzoeken of dat mogelijk is. Bedankt voor de suggestie.

 • Frits

  @ludo
  Ik ben zeker geïnteresseerd. In één grams bars in goud en in zilver. Mits de extra prijs niet te veel is natuurlijk.
  Als ik straks bij de boer in de rij sta voor aardappels, is het zo vervelend als ik m’n eagles moet breken.

 • ludo

  @Rolf : je verkoopt al bars die gegoten zijn door Heimerle+Meule m.n. de Cook Islands bars. Nu zag ik op hun site een ander product dat ik zeer interessant vind, namelijk de “Combibars” zie http://www.heimerle-meule.com/en/precious-metal-tradinginvestment-products/combibars.html
  Ik weet niet of er bij de andere posters interesse voor is, maar ik ben zeker kandidaat-koper

 • Gerard

  @The Age of Kali
  Niet zo’n gek idee, dat afscheiden van Zuid Nederland. Wat denk je hoeveel miljarden er van Limburg-Brabant naar den Den Haag gestroomd is?
  Een groot hek vlak onder de grote riolen lijkt mij een goed begin.

 • RB

  NATO Using Nuclear Weapons In Libya

  As part of a Libya international observer team, Middle East analyst Mahdi Darius Nazemroaya headlined his July 5 Global Research.ca article, “NATO War Crimes: Depleted Uranium Found in Libya by Scientists,” saying:

  Sites targeted include “civilians and civilian infrastructure.” Scientists from the Surveying and Collecting Specimens and Laboratory Measuring Group confirmed “radioactive isotopes (radioisotopes) at bombed sites” from field surveys conducted. Scientific analysis was conducted at the Nuclear Energy Institution of the Libyan Arab Jamahiriya.

  http://www.pakalertpress.com/2011/07/08/nato-using-nuclear-weapons-in-libya/

  Kadhaffi probeerde de gouden Dinar in te voeren. En dit is de reactie van de ‘beschaafde’ westerse wereld. Net als op de Balkan, in Irak en Afghanistan. De NAVO dumpt nucleair afval op de steden. Want de burgerbevolking beschermen – dat doe je samen.

 • RB

  The Rise of the Barter Economy

  Imagine a day when you go to buy a quart of milk, ask the price, and the cashier says, “that’ll be a tenth ounce silver.” As the US dollar’s decline accelerates, several efforts around the country are trying to make this vision a reality.

  Historically, paying for items in silver or gold was actually quite common. We happen to live in an unusual time and place where generations have grown up trading exclusively in paper. While my parents still used dimes made of silver, we have now gone several decades with no precious metals in any of our official coinage. But this system of money by government fiat is unsustainable.

  http://www.pakalertpress.com/2011/07/08/the-rise-of-the-barter-economy/

 • seppel

  @the Age of Kali
  Sluit je aan bij Groot Vlaanderen ! Een subliem idee, dé oplossing ! Ik bel onmiddellijk De Wever en Di Poeppo.
  En voor mij persoonlijk : prima. Winkelen doen wij toch al in Breda of Den Bosch.
  Wees welgekomen.

 • The Age of Kali

  @WijRos
  Een partij die Zuid Nederland afscheid van de rest van Nederland lijkt me interessanter en op termijn meer levensvatbaar. In Zuid Nederland heerst een andere mentaliteit en een andere cultuur dan in de rest van Nederland. Daarbij komt dat het volk uit de randstad nogal eens met aandoenlijke doch trieste arrogantie & hoogmoed naar Zuid Nederland kijkt.
  Ik heb niets met die psychiatrische patienten. Psychiatrische patienten die dan ook nog eens heel vaak hysterisch humanisme prediken dat werkelijk alles doet verkloten. Zowel in termen van maatschappelijke samenhang als monetair/economische omstandigheid.
  eea Zou Zuid Nederland of toch iig Brabant ook een hele, hele grote berg geld besparen.

 • The Age of Kali

  Mij lijkt dat je over een paar jaar een levendige, uitgebreide zwarte markt hebt in goud en zilver. Wanneer je slim bent of een handige connectie hebt kun je het tegen die tijd zonder enig probleem witwassen. Precies zoals dat nu in de drugswereld, de autohandel, vastgoed etc. etc. dagelijks gebeurt.
  De overheid is volstrekt niet almachtig en zij begrijpt ook wel dat ze enige souplesse toe moet passen, sowieso niet alles kan overzien. Wij als individuen kunnen de gaten zien en “samenwerken”. Boosheid en frustratie remmen slechts gecalculeerd lef, intelligente actie en creativiteit. Dat is onwenselijk.

 • WijRos

  Jongens niet zo zeuren over de belastingdienst, we kiezen zelf voor die ellende. We moeten het probleem bij de wortel aanpakken, stop alle uitkeringen, toelagen, garanties, belastingaftrek, subsidies, regelwaanzin, etc. Dan kan 90% van de overheid naar huis en de rest aan het werk met uitzondering van de doodzieken, zwaar invaliden en de echt geestelijk gestoorden. De influx van buitenlansders stopt dus de douane kan ook met 70% terug en zo zijn er veel inverdien effecten. Dit kan allemaal want het lukte 100 jaren geleden ook. We moeten af van de ambtenarij in de partijen. Het betekent dus weer een nieuwe partij zonder kopvodden flauwekul etc. maar gewoon met als slogan met 90% minder overheid.
  Wanneer beginnen we met die nieuwe partij?

 • temp242

  Gerard :Roubini: cris uitstel tot 2013:http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/27/Roubini-perfect-storm-wereldwijde-economie-in-2013.xml

  Allez, vooruit, voor één keer laat deze NWO jongen zich eens van de ‘optimistische’ kant zien. Men heeft tijd tot 2013!

 • Gerard
 • Gerard

  Beste RB,
  NIETS 1 januari en 31 december. Is afgeschaft.
  De opgave voor 2011 is als volgt: saldo per 31-12-2011.
  Levert veel meer op, vandaar.

  Beste X,
  Ik heb echt met je te doen! Keihard werken en belasting betalen, en achteraf tot op het bot uitgekleed worden. Belastingambtenaren zijn geen mensen, het zijn beesten. Let op, ze blijven je begluren om je later te bestelen van alles wat je hebt. Je kunt dit soort ambtenaren vergelijken met kampbewaarders in WOII. Mensen die hard werken zo ver mogelijk kapot maken is het enige waar die mee kunnen leven.
  Van je salaris nemen ze bij voorbaat de helft af, loonbelasting. Daarnaast nog eens 25% van je salaris voor AOW premie + pensioen. Je werkgever wordt ook nog eens verplicht voor jouw pensioen te betalen (anders lijkt het verschil bruto-netto te veel). Het pensioen wordt je ook nog een keer geheel afgepakt, want de schurken zorgen middels inflatie dat ze dat ook nog van je kunnen stelen. Er zijn arbeiders die 40 jaar pensioenpremie hebben betaald. Die zullen later niks krijgen. De belasting zorgt wel dat het allemaal op is t.z.t.
  Voor zulk tuig nog gaan werken? Nooit van mijn leven!
  Laat je niet vangen, werk zwart. Er zijn steeds meer bedrijven waar je zwart kunt beginnen.

  O ja, vergeet ik bijna, mocht je van het netto toch nog net iets overgehouden hebben, dan betaal je over alles nog eens BTW, accijns, wegenbelasting, OZB, huurwaardeforfait, ECOtax, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.
  En nu willen ze ook nog je opbrengst van al je goud en zilver!
  Ze kunnen mij de kloten op, ik stap lekker in het vliegtuig t.z.t. met mijn broekzakken vol.

 • temp242

  gordijnen :http://fd.nl/beleggen/2011/07/07/ruime-steun-voor-overnamebod-op-nyse-euronext
  Kan iemand toelichten wat dit gaat betekenen voor de koersen van edelmetalen?

  00

  Ze kunnen er beter één groot EURO-OBLIGATIE-HUIS van gaan maken ipv. luchtbeurs.
  Dat de Duitsers héél tevreden zijn is nogal logisch, me dunkt. Kunnen die lekker met hun HI-TEC computerprogramma’s de beurs manipuleren, ’t zal nodig zijn.
  Impact op de edelemetalen, in deze:NUL.

 • RB

  De waarde van je bezittingen op 1 januari en 31 december van het belastingjaar waarover je aangifte doet moet je opgeven in box 3 (tenzij het gemiddelde van deze twee bedragen onder de drempel blijft).

  Via box 3 betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 4% op deze bezittingen. Over het werkelijke rendement (d.w.z. de paar honderd euro waardestijging) betaal je geen belasting (want anders zou je dubbel belast worden).

  Het wordt anders als je van beleggen je werk maakt. Dan schuift alles naar box 1: geen belasting meer over fictief rendement, maar wel belasting over je werkelijke inkomsten.

  http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/Edelmetaal+(goud+en+zilver)+aangeven+bij+belastingaangifte%3F/p/183899?sid=f27269f8ef6055695fff0262981ffaa9/

 • gordijnen

  http://fd.nl/beleggen/2011/07/07/ruime-steun-voor-overnamebod-op-nyse-euronext

  Kan iemand toelichten wat dit gaat betekenen voor de koersen van edelmetalen?

 • gordijnen
 • gordijnen
 • x

  Elke keer als ik wat over de belasting hoor en box3 krijg ik de kriebels. Elke maand koop ik van de helft van me loon ( is niet veel werk in de detail handel en ben 20) wat zilver. inmiddels na zoveel maanden is dat wel redelijk aan het groeien maar inderdaad als ik het in 1 keer weg zal brengen dan ben ik de sigaar. Eigenlijk omdat ik me geld veilig wil stellen in zilver zorg ik er voor dat het moeilijker wordt al zal ik er morgen liever een auto voor kopen dit kan dus niet begrijp ik?

 • Gerard

  @RB
  Nee hoor, verlies is OOK winst bij de belasting!
  En OF ze kunnen rekenen daar!

 • RB

  En stel je verkoopt je zilver met verlies, mag je dat dan als kosten aftrekken? Hmm?

 • Gerard

  @Gene
  Ja, ik zou ook “iets” opgeven, niet alles. Als je aankopen deed onder de 10.000, wordt dat niet rechtstreeks aan de belasting doorgeven. Helaas staat het wel op je bankafschrift, en daar heeft de belastingdiens inzage in.
  Maar achteraf zal dat niet zo snel uitgeplozen worden indien je elk jaar netjes bijv. 20% van je totaal opgeeft. Dat ga je ooit nog eens gespreid inleveren, en had je al eens gespreid gekocht.
  Maar als je helemaal NIETS opgeeft, dan ga je denk ik bij voorbaat al nat.
  Ik was het vorige jaren ook vergeten, maar ga dit toch wel doen.
  Met een aanhanger in het vliegtuig zal ook wel een beetje opvallen, vrees ik. Maar met gouden muntjes gewoon in je knip valt het helemaal niet op bij de duane.

 • Wortelbea

  gewoon via de autostrade. en als het echt veel zilver is (de aanhangwagen van Gerard) – de karavan in: : tussen al die stroom hollanders die met hun karavan naar Frankrijk gaan kan dat toch geen probleem zijn ? :D

 • Gene

  Wat gerard zegt dus! Wel eens met drie kilo goud door de douane gegaan op schiphol?

 • Gene

  Cp, uiteraard moet je je zilver elk jaar opgeven in box 3 ongeacht of je winst of verlies maakt. Niet opgeven is dom want bij verkoop is de handelaar verplicht de fiscus op de hoogte te stellen. Je bent dan natuurlijk de spreekwoordelijke bukgeit. Naheffing over voorgaande jaren met 100 procent boete is geen pretje.

 • Gerard

  @cp
  Ik ken dat boeventuig! Die zijn heel geduldig.
  Stel: 5 jaar niets opgegeven in box 3.
  Dan rekenen ze over die 5 jaar 1,2% rendementsheffing + 100% boete.
  Daaroverheen komt dan rente, en wel 5 jaar over steeds het totaalbedrag.

  Als je dus een paar kilo goud hebt liggen (of een aanhangwagen zilver), dan kun je van dit geld best een vakantiereis naar China, India of Thailand betalen.

 • cp

  Stel je hebt voor flink wat geld aan zilver gekocht in 2010. Je hebt het niet opgegeven in je box 3. En stel dat in 2015 je een vette winst wilt incasseren. Je gaat naar TSM en verkoopt dat zilver. De belastingdienst wordt blij en zegt… dokken! Je maakt immers rendement.

  Echter, wat ik me dan nog afvraag is of ze nog zouden gaan zeuren dat je het niet hebt opgegeven bij je belastingaangiftes al die jaren.

  Hoe zien jullie dit?

 • cp

  Gerard :
  @RB
  De oplossing?
  Een vriend van mij doet het anders. Heeft gegin 90er jaren veel geld geerft. Kocht daar toen al goud en zilver voor. De HELE erfenis. Hij kan hiervan leven en is inclusief zijn pensioen.
  Hij gaat 2 keer per jaar naar Thailand op vakantie en stopt dan een halve kilo goud in zijn zakken. Daar kun je het op bijna elke hoek van de straat inwisselen. Je krijgt daar contant geld voor terug. In China zou dat zelfs nog eenvoudiger zijn. Daar wordt gewoon in supermarkten en speciale goudbeurzen verhandeld, inkoop + verkoop. Alles handje contantje. Maar in Nederland zijn volgens mij ook handelaren die inkopen. Veelal handelaren die sloopgoud opkopen misschien? Als daar straks markt is voor illegale inkoop, dan zal die er gemakkelijk komen.
  Je moet dus gewoon een leuke vakantie in Azie er aan vast gaan knopen.

  10

  Jammer, ik had een iets meer realistischer oplossing verwacht. Ik zou het nooit aandurven om op die manier je goud te vervoeren. Daarnaast, je spreekt dan nog over relatief kleine transacties. Als je in de loop der tijd 10 a 20 kilo goud hebt verzameld, en je wilt het verkopen, heb je toch echt een probleem. Zeker als je een vrouw hebt.. mee eens dat dit probleem minder is als je vrijgezel bent.

  Dat van die handelaren geloof ik ook niet echt. Daar bedenken ze wel weer wat op om dat ook tegen te gaan.

  Een ander probleem is dat als je opeens in de toekomst zegge 20.000 zilveren maple leafjes wilt inwisselen tegen een leuke koers, de belastingdienst niet alleen zegt… goh, wat een mooie opbrengst, mag ik even vangen, maar ook dat je het al die tijd hebt verzwegen. Boete?

 • pietje

  Voor de meeste van deze sites moet je betalen maar deze is nog gratis.
  Zie hier de live koersen van diversen grondstoffen waar onder zilver & goud.
  http://z24beurs.e24.com/commodities-amsterdam

 • Jullie

  India to import 350 tons of gold, 1200 tons of silver

  http://www.commodityonline.com/news/India-to-import-350-tons-of-gold-1200-tons-of-silver-40594-3-1.html

  Exclusive: Treasury secretly weighs options to avert default

  But behind the scenes, top Treasury officials have been exploring ways to prevent a financial meltdown that would be triggered if the government were unable to pay its bills on time, sources told Reuters.

  Treasury has studied the following issues:

  – Whether the administration can delay payments to try to manage cash flows after August 2

  – If the U.S. Constitution allows President Barack Obama to ignore Congress and the government to continue to issue debt

  – Whether a 1985 finding by a government watchdog gives the government legal authority to prioritize payments.

  The Treasury team has also spoken to the Federal Reserve about how the central bank — specifically the New York Federal Reserve Bank — would operate as Treasury’s broker in the markets if a deal to raise the United States’ $14.3 trillion borrowing cap is not reached on time.

  http://www.reuters.com/article/2011/07/07/us-usa-debt-exclusive-idUSTRE7660GE20110707?rpc=401&

  Yep, reken maar dat er genoeg dingen verzonnen gaan worden zodat de pers gewoon aan mag blijven staan…

 • Gerard

  @Edwin
  Beurzen gaan inderdaad weer helemaal “tegen de stroom in” fors omhoog. Fundamenteel kun je er helemaal geen geen zak van op aan op de beursindexen. Speculeren op dalende of stijgende beurzen doe ik nooit aan mee. Je kunt dan eigenlijk net zo goed even naar het casino gaan. Als ik het doe (in rustige tijden), dan aan twee kanten van de markt.
  Toch worden op aandelenindexen de meeste voorspellingen gedaan.

  De beurzen waren veel te volatiel afgelopen weken. Dat “voorspelt” meestal niet veel goeds. Dat wil zeggen: er is een richtingloosheid door onzekerheid en paniek in de markt.
  Het wachten is helemaal op de Q2 cijfers van de grote multinationals. Dus vanaf volgende week heb je de “echte” richting weer te pakken. Kan zomaar eens flink omhoog zijn, terwijl nu de meeste analisten zwaar negatief zijn.

 • Edwin

  Grappig en ook triest hoe de beurs weer iets omhoog gaat en dat velen dan net doen alsof er niets aan de hand is op de wereld. Samen zijn alle landen gewoon failliet maar we blijven uiteraard doorspelen….
  Titanic herhaling maar dan met financiele wereld? Goed plot voor nieuwe film!

 • WijRos

  @ RB
  een reële welvaartsstaat heeft nooit bestaan, het was een staat op de pof en nu krijgen we binnenkort de plof die daar bij hoort. Ik hoop dat we een weg vinden om de schuldige bankiers, politici en ambtenaren terug te laten betalen. In het kader van “pak de graaiers” voor mij zijn de bovenstaanden ergere misdadigers dan wat men in Nederland de zware criminelen noemt. Die laatste groep kun je namelijk mijden aan de eerste groep kun je niet ontkomen.

 • Gerard

  p.s.
  Een leuke vakantie in Thailand is nog altijd plezieriger dan al dat zilver in de kachel moeten smijten! Thailand is vooral erg leuk als je vrijgezel bent!

 • Gerard

  @RB
  De oplossing?
  Een vriend van mij doet het anders. Heeft gegin 90er jaren veel geld geerft. Kocht daar toen al goud en zilver voor. De HELE erfenis. Hij kan hiervan leven en is inclusief zijn pensioen.
  Hij gaat 2 keer per jaar naar Thailand op vakantie en stopt dan een halve kilo goud in zijn zakken. Daar kun je het op bijna elke hoek van de straat inwisselen. Je krijgt daar contant geld voor terug. In China zou dat zelfs nog eenvoudiger zijn. Daar wordt gewoon in supermarkten en speciale goudbeurzen verhandeld, inkoop + verkoop. Alles handje contantje. Maar in Nederland zijn volgens mij ook handelaren die inkopen. Veelal handelaren die sloopgoud opkopen misschien? Als daar straks markt is voor illegale inkoop, dan zal die er gemakkelijk komen.
  Je moet dus gewoon een leuke vakantie in Azie er aan vast gaan knopen.

 • WijRos

  Hier nog even een verhaaltje van Jim Rogers over China. Omdat hier soms ook zorgen over dat land gemeld worden. Europese en Amerikaanse beleggingsmensen schijnen hun problemen af te willen reageren op iets wat wel functioneert. Ik denk dat Rusland de Chinese weg ook kiest.

  http://www.cnbc.com/id/43629269/China_Bears_Have_It_Wrong_Jim_Rogers

 • Oom Dagobert

  @RB
  NEEN!!!!!!!!!! Ook op zulke lokaties gaan ze mij niet vangen!!!!!!!!!!
  Gewoon weg van alle mogelijke bemoeizucht!

 • RB

  Jahaa, in je geldpakhuis aan het Europlein zeker.

  Wacht maar tot de Zware Jongens van de Belastingdienst erachter komen. ;-)

 • Oom Dagobert

  @RB
  Ooit komt de dag van schaarste in de markt en dan ontluikt de zwarte markt. Gedaan met de BTW. We zullen de aasgieren wel de kop indrukken voor wat zilver betreft. Anderzijds; weet dat Kadaffi achter de Gouden Dinar staat voor het verhandelen van Olie. Weet ook dat beide producten recht evenredig evolueren. Weet dat olie eindig is en op termijn dus stukken van mensen gaat kosten. Ik ben ingedekt met fysiek (goud/zilver) en het zit zeker niet verscholen in een of ander rovershol van de bank. En uiteraard ook niet thuis daar er nog andere rovers de aardbol doorkruisen.
  Groetjes, Oom Dagobert.

 • RB

  Rating-agencies terroristen?

  We doen zo ons best. Shocken een paar decennia “welvaarts-staat” kapot. Geven alles op voor te-betalen-rente en schulden, en nog zijn banken en hun “psy-op”afsplitsing “rating-agenturen” niet tevreden. Nu zijn Portugese staatsleningen opeens compleet schrot. Portugal wordt beschermd door het EU-reddingsfonds, spaart zich Afrika binnen en de Portugezen zijn nog redelijk gelaten onder de gang-bang door IMF, EU en ECB. Maar voor rupsje-nooit-genoeg is het niet voldoende. Moody’s waardeert Portugal tot puin. “Financieel vandalisme!”, roepen EU-politici. “Het is niet eerlijk!”. “We moeten wat doen!”. Rating-agenturen, al jaren gezien al “betrouwbaar” en “onafhankelijk” door de politiek, speelden een niet onbelangrijke rol bij de verkoop van schrot-derivaten gebaseerd op Amerikaanse hypotheken. Die leuke papieren die onze Europese zombie-banken nog steeds off-balance verstoppen. Is er ooit een vinger naar Moody’s of Fitch uitgestoken? Nope. En nu maar huilen dat het allemaal niet-eerlijk-is. Ga gewoon uitzoeken wie short zit op Portugal, en “hair-cut” die staats-obligaties net zo lang tot iedere zombie-bank is omgevallen…..

  http://www.zapruder.nl/

  Hmm, zit wat in. Interessant standpunt.

 • pietje

  Foutje bericht had op een ander blog gemoeten namelijk bij deze link:
  perfect storm wereldwijde economie in 2013
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/27/Roubini-perfect-storm-wereldwijde-economie-in-2013.xml
  probeer toch de grote grijze massa een beetje waker te schudden.

 • pietje

  Bescherm je tegen deze storm en koop fysiek zilver of goud.
  Dan slaat jou schip ten minste niet om.

  Er worden steeds meer miljarden € en $ in het financiële sisteem gepompt.
  maar wat zien we daar nu van terug NIETS!
  We moeten alleen maar meer inleveren en dit zal nog wel even door gaan.
  Geld wordt steeds minder waard hier kan je niet tegen op sparen dus haal je spaargeld van de bank en koop zilver of goud dit zal je spaargeld in ieder geval beschermen tegen de inflatie.

 • pietje

  Technische analyse ( The royal bank of Scotland)
  Zilver: de stieren vergroten hun grip!
  Help de bull maar, aankopen doen voor de eerste rit naar 39,00, daarboven bijkopen voor de tweede rit……
  http://markets.rbs.nl/MediaLibrary/Document/TC-SILVER-07juli.pdf

 • RB

  BILDERBERG 2011 DISCUSSION LEAKED

  By Daniel Estulin

  Understanding the Bilderbergers and their way of thinking and what they are planning! Also, some hard facts…..and very grim reading! Be warned! See Conclusion. Here’s a few extracts……..

  From Wells Fargo and JP Morgan Chase and beyond, the system is imploding: banks, financial markets, bond markets, housing markets. And now, we can add the United States to the list of bankrupt nations. US dollar has lost 12% of its value in one year. And China, for the first time, has become a net seller of US treasury bonds. What it means is that the bond bubble is about to explode and when it does, take a front row seat and enjoy the fireworks. This is once in a lifetime opportunity.

  http://www.rumormillnews.com/cgi-bin/forum.cgi?read=209029

 • René

  @ Gerard,

  Ben ook wel benieuwd hoe jij dat dan doet.
  Zit wat dat betreft zelf wel een beetje in m’n maag met mijn fisiek

 • RB

  @ Gerard

  ‘Dat schorum bij de belasting krijgt mijn geld in elk geval NIET. Dan gooi ik het nog liever in de kachel. Maar ik heb alweer een heel andere oplossing!’

  Welke oplossing is dat dan?

 • RB

  Gerard :
  @Silverstar
  Nou zeg! Dat vind ik nogal wat! Geen vrije handel in goud en zilver meer in de VS vanaf 15 juli.
  Is overigens in Nederland ook niet. Als je goud zilver weer terugverkoopt aan Silvermountain, dan zijn ze verplicht dit bij de belastingdienst te melden. Dus de belastingdienst wacht heel geduldig en strijkt later wel JOUW winst op.
  Zodat die trekkers van JOUW geld weer grotere bonussen en grotere salarissen aan voetballers kunnen betalen. Want onder de 5 miljoen steken deze heren hun poot niet meer uit.
  Dat schorum bij de belasting krijgt mijn geld in elk geval NIET. Dan gooi ik het nog liever in de kachel.
  Maar ik heb alweer een heel andere oplossing!

  303 Stemmen

  Welke oplossing heb je dan?

 • Jan

  Goud alweer bijna op een record, nog minder dan een procent te gaan!

 • WijRos

  Als S&P en Moodies objectief zouden zijn dan zouden ze de US en geheel Europa een CCC geven.

 • Gerard

  Portugal vandaag “in een keer” 4 stappen lager afgewaardeerd door S&P. Junkstatus nu.
  Ook 4 stappen dichter bij “Der Untergang”!

 • Gerard

  @Silverstar
  Nou zeg! Dat vind ik nogal wat! Geen vrije handel in goud en zilver meer in de VS vanaf 15 juli.

  Is overigens in Nederland ook niet. Als je goud zilver weer terugverkoopt aan Silvermountain, dan zijn ze verplicht dit bij de belastingdienst te melden. Dus de belastingdienst wacht heel geduldig en strijkt later wel JOUW winst op.
  Zodat die trekkers van JOUW geld weer grotere bonussen en grotere salarissen aan voetballers kunnen betalen. Want onder de 5 miljoen steken deze heren hun poot niet meer uit.
  Dat schorum bij de belasting krijgt mijn geld in elk geval NIET. Dan gooi ik het nog liever in de kachel.
  Maar ik heb alweer een heel andere oplossing!

 • Silverstar

  @RB
  Hartelijk bedankt !

 • RB

  @ Silverstar

  Die zag ik vandaag ook voorbij komen – maar dan hier: http://livesilverprices.net/silver-gold-trading-banned/

  Twee zaken zijn belangrijk:
  1. First, the bill only affects derivative or non-backed trading of silver and gold.
  2. I also want to be very clear that this does not impact investors buying physical gold more silver.

  Dus koop je fysiek, dan is er niets aan de hand.

 • Silverstar

  Beste mensen, hierbij een link die ik niet echt op waarde en impact kan schatten. Wellicht iemand wel ?
  http://www.star-people.nl/index.php?module=news&id=7622

 • RB

  @ Jan

  Meerdere keren gestemd? Per persoon? Het script op deze website maakt dat onmogelijk. Jouw 13-15 afkeurende stemmen per reactie zijn echt afkomstig van 13-15 verschillende mensen.

 • gordijnen

  @RB

  Eindelijk actie. Wie betaald, bepaald. Tijd voor verandering. Dit mag je als EU toch niet meer serieus nemen. Tijd voor actie. Zilver kan nog wel wat steun gebruiken.

 • Jan

  @RB

  Zolang er meerdere keren gestemd kan worden zegt dat bitter weinig.

 • gordijnen
 • RB

  @ gordijnen

  Ik zag dat José Manuel Durão Barroso (hé, dat klinkt Portugees) zich al flink kwaad maakte.

 • gordijnen
 • RB

  Zo Jan, jij hebt een hoop duimpjes omlaag gescoord vandaag. Hoe zou dat komen, denk je? ;-)

 • Wortelbea

  Jan.. met de pet…

 • Gerard

  @Jan
  Beste Jan, ik luister ook graag naar de voorspellingen van Sprott. Heeft hij er ooit naast gezeten? NOOIT. Ook de forse correctie heeft hij perfect voorspeld. Zijn nieuwste voorspelling al gehoord? Daar zakt je dus echt de broek van af!
  Op http://www.slimbeleggen.net staat de link: luistert en huivert!

 • high five

  @Jan Graag niet zo belerend zijn aub. De post gaat over edelmetaal en als hij jou niet bevalt gewoon op de duim naar beneden klikken. Andere mensen vinden het wellicht geen onzin oke.

 • Gerard

  @Jan
  Dit is toch geen voorspelling? En ik hang er al helemaal geen tijd aan vast.
  36 is het diagonaalpunt in de downtrent. De echte serieuze top ligt inderdaad op 39 high five. Maar boven 36 ben je uit de downtrent.

 • Mike

  Kijk maar eens naar de services van Usmarkets – Zijn ook om te janken, igg wel degene die door Guy beheert worden…

 • pietje
 • pietje

  @The Age of Kali
  Afgelopen weekend is door Forex.com aangekondigd dat met ingang van 15 juli a.s. afscheid wordt genomen van OTC-producten in goud en zilver. OTC wil zeggen ‘Over the counter’. Een en ander is gebaseerd op de zogenaamde Dodd-Frank Act, zoals door het Amerikaanse Congres vastgesteld. Niet helemaal duidelijk is nog altijd welke producten onder deze Act vallen, maar het lijkt te gaan om futures en andere producten met een hefboom of een marginverplichting.

 • Jan

  Ene Guy Boscart waagt zich ook keer op keer aan zulke debiele voorspellingen over edelmetalen en gaat keer op keer gigantisch op zijn bek.

 • Jan

  @high five

  Schei nou toch uit met die onzin alsjeblieft

 • high five

  In principe is de dalende trend pas afgelopen als zilver standhoud boven $40,00. Bij $39,- is hij 2x afgeketst. Maar ik raad niemand aan te wachten totdat zilver boven de $39,- eindigt. Gewoon lekker het fysieke spul blijven kopen op deze niveau’s. Ook al gaat hij weer naar $31, op deze niveau’s ben je spekkoper naar de toekomst toe

 • Frits

  @Jullie
  Wij hebben geen constitutioneel hof. Wij hebben de praatclub van mevrouw von Amsberg.

 • Jan

  @Gerard

  We staan boven de 36, ik hoop dat je gelijk krijgt maar de kans is net zo groot dat je de deksel keihard op je neus krijgt, net als paul onlangs, hij waagt zich niet meer aan korte termijn voorspellingen ik hoop jij ook niet.

 • Gerard

  @cp
  36, en nu nog er doorheen. Daarna een vast bodem boven die 36. Zover zijn we dus nog niet. Maar daarna zal het hard gaan.

  Op slimbeleggen.net staat een radio-interview met Eric Sprott. Bijna 40 minuten, maar de moeite waard.

 • The Age of Kali

  @pietje
  Pietje, kun je ff melden of het negatief is voor goud/zilver retail investeerders?

 • cp

  36 gehaald.. !

 • Jullie

  Komt de goudstandaard terug in ‘een mandje’ ?
  ( een veel voorgestelde nieuwe valuta )
  Cruciaal is natuurlijk of goud en liefst ook zilver, ook in dat mandje komen.
  Feitelijk spreken we dan over een goudstandaard, omdat er dan een limiet zit aan de hoeveelheid geld die gecreerd kan worden.
  Maar ze zullen er wel lekker weinig goud indoen, zodat er de komende 100jaar nog genoeg geprint kan worden, hoe dan ook, interessant.

  Leuke read, wel lang :

  http://www.mineweb.com/mineweb/view/mineweb/en/page33?oid=130828&sn=Detail&pid=110649

 • Peter330

  Je hebt volkomen gelijk Seppel, het toeval wilde dat ik netkeek na m´n middag eten en toen was het beeld duidelijk anders dan nu. Bedankt voor de les, volgende keer pas na de aardappels kijken.

 • pietje

  Nog even ter aanvulling

  LOS ANGELES, 6 juli 2011 / PRNewswire / – De Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act heeft een ingrijpende invloed op de investeringen in Precious Metals zoals goud, zilver, platina en palladium, en veel beleggers zich niet bewust van de gevolgen.
  http://pressrelated.com/press-release-leland-national-gold-exchange-applauds-dodd-frank.html

 • Seppel

  @Peter 330
  Niet om de minuut op je scherm kijken, dan zie je een vertekend beeld.
  Kijk nu nog maar eens, je ziet noch een vrije val noch een correctie. Mogelijk zal de trend noordwaarts neigen.

 • pietje

  Heeft iemand wel eens van de Dodd-Frank Act gehoord deze wet treed inwerking op 15 juli wat de gevolgen hier van zijn daar lopen de meningen nog over uiteen.

  Maar dat deze wet invloed zal hebben voor de goud & zilver prijs daar is iedereen het wel over eens en wel in positieve zin.

  De verwachting is dan ook dat van af 15 juli de prijs gaat op lopen van zo wel zilver als goud.
  Zilver Paul weet jij hier soms meer van

  Hier onder volgt een citate van een Amerikaanse site:

  “Als gevolg van de Dodd-Frank Act aangenomen door de Amerikaanse Congres, een nieuwe verordening verbiedt ingezetenen van de VS uit de handel over de toonbank edele metalen, waaronder goud en zilver, zullen in werking gaan op vrijdag de 15 juli 2011,” Forex.com schreef
  http://www.marketwatch.com/story/dodd-frank-claims-niche-form-of-gold-trading-2011-06-22

 • pietje

  Voor iedereen die nog even de historische koersen wil terug zien is dit een geweldige link. Hier staat echt zo veel informatie op van zo wat alle fondsen, grondstoffen enz.
  Als je op deze site bent Klik ook eens op links echt de moeite waard.
  http://behr.nl/koersen/fondsen_historie#perSector

 • Peter330

  Hoe noemt men dit? Een vrije val of een correctie? In ieder geval zie ik een lijn recht naar beneden.

 • gordijnen
 • Gerard

  @WijRos
  Je hebt waarschijnlijk gelijk. Onder de zeebodem schijnt ook nog vreselijk veel gas te zitten. De productiekosten blijken te hoog. Indien gasprijs stijgt, gaat men daar wel boren en dan is het aanbod weer te hoog. Ik geloof ook niet meteen prijzen boven de 6. Maar als olie nu snel schaarser wordt en kerncentrales uit de mode? Een belangrijke stap is wel dat gas met de nieuwe techniek eindelijk eens vervoerd kan worden.
  Het is voor mij ook een bijprodukt. Goud, zilver en olie blijven te toppers.

 • x

  Verwacht zelf dat Zilver dadelijk opeens door de 36$ prikt. Even afwachten en we weten het.

 • WijRos

  @ Gerard
  er is erg veel aardgas in Noord Amerika (Canada en VS) door de fracking technieken en horizontaal boren. Dit kost echter veel geld waardoor heel veel leveranciers met verlies draaien. Dat is de reden dat de prijs fundamenteel omhoog moet gaan, maar ja, al die leveranciers moeten dat eerst afstemmen dat kost even tijd. De prijs kan dan wel even doorschieten maar reken maar niet meer op prijzen boven de 6 dollar. De enige manier om eraan te verdienen zonder al te grote risico’s is middels turbo’s binnen de technische plaatjes volgens mij.
  Olie is veel sterker omdat door de reeds gestarte 3e wereldoorlog, de olieprijs supersnel kan stijgen als het in koning Saud zijn land mis gaat. Dat is een kwestie van tijd maar ja het kan nog jaren duren want reken maar niet dat de NAVO daar de opstandelingen helpt of het moet al zijn om net als in Libië de koning er “razendsnel” uit te krijgen. Je ziet hoe snel dat gaat in Libië.
  Het probleem is zoals al eerder gezegd dat de trackers waardeloos worden als het financiële systeem inzakt. Ik hou het dus op een selectie van Noord Amerikaanse junior en goedkoop producerende olie en gas bedrijven. Met name in de Montana/Alberta bakken en de Canadeze teerzanden is nog voldoende bedrijven met erg kleine kantoren te koop voor redelijke prijzen.

 • Gerard

  @Mark
  September loopt de koers van goud en zilver altijd fors op vanwege de hogere vraag vanaf die maand. Dit is algemeen bekend. Maar de run up kan ook wel eens begin augustus beginnen.

  Eerst wil ik duidelijk de 36 lijn doorbroken zien. Misschien vandaag?

 • Mark

  Waarom september, wat is dat nou weer voor gelul in de ruimte.

 • The Age of Kali

  Zo’n dag als gisteren hebben we de afgelopen maanden al enkele keren meegemaakt. De dagen en weken erna zag je goud/zilver weer terugvallen.
  Daarom; op zijn vroegst gaan we vanaf september iets positiefs zien. Maar, en dat is ook zo, ik zit min of meer volledig in de markt want je weet maar nooit …
  Timing blijft nu eenmaal link met de voortschrijdende monetaire verwarring en gekte.

 • The Age of Kali

  @Gerard
  Socialisten zijn liev. Wanneer je van de hel houdt, natuurlijk.

 • Gerard

  @high five
  Olie had ik al, maar alleen trackers. Mijn favoriet is DIG. Deze heb ik een week of 3 of 4. De tweede positie heb ik helaas gemist. Wacht even op een kleine correctie (nu bovenkant keltner).
  Gas heb ik vorige week een eerste positie genomen. Bij verlaten downtrent koop ik de tweede positie, maar bij terugval verkoop ik de eerste positie weer.
  Olie is duidelijk: kopen en LANG vasthouden.
  Gas is niet duidelijk. Charts zijn nog niet overtuigend. Hier klopt iets niet. Ergens las ik dat er gewoon veel te veel gas is. Maar de innovatie in vervoer kan weer een pluspunt zijn. Overigens, moet je in die hoek ook eens aan SBMO denken. Maar hier ben ik dus duidelijk wel te laat.

 • WijRos

  @ Gerard, niemand zei dat TA niet deugt, het is self fulfilling dat is waar we over spraken. Eén scheet van Bernanke en zilver gaat naar 25 of de andere kant op. Dus die scheet is dan meer fundamenteel dan de TA zoals je ongetwijfeld al door had. Fundamenteel is edelmetaal goed dus geen paniek, ik en TAoK ook neem ik aan, houden natuurlijk ook veel rekening met de TA maar het is zeker niet wetmatig, FA wel gelukkig, daar ging de discussie over.

 • Gerard

  pietje :@high five Weet niet of je nog wel af moet gaan op grafieken of een cyclus.Waar de financiële wereld zich nu in bevind is nog nooit eerder voor gekomen.Dus hoe men hier op reageert is niet te voorspellen door middel van grafiekjes.Ik denk dat sentiment en angst een veel grotere rol spelen dan voor heen.Een artikel over weer een land in financiële nood heeft meer effect dan allen grafieken bij elkaar.Bedankt voor je reactie Wijros

  00

  Dan heb je het nog niet goed begrepen Pietje. Je moet ook niet reageren d.m.v. grafiekjes. Je moet reageren op Fundamentele analyse en dan ga op de grafiek je bevestiging zoeken. Die zit er ALTIJD, anders maak je een fout!
  Voorbeeld:
  Een iemand van mijn beleggingsclub kwam vorig jaar bij me met het ide om veel geld te stoppen in Solar. Hij deed de FA heel grondig. Maar na het bestuderen van de TA bleek het toch grondig scheef te zitten. Het was een grote downtrent. Daarop zou ik dus wachten op een “duidelijke” omkeer. Zeg duidelijke doorbraak en minstens 4 weken up. Kwam er dus niet. Had hij toch een hoop geld kunnen besparen om toch even te kijken!! De fout was dat dit subsidie-afhankelijke producten zijn.
  Omgekeerd ook. Als je denkt dat iets slecht is en je ziet op de charts alleen maar uptrent, dan ga je je huiswerk eens overdoen op de FA. Zo werkt het, en NIET anders.
  Maar er is meer!
  Als je 5 dagen op rij plotseling een scherpe downtrent ziet bij een goed aandeel, dan kun je er bijna donder op zeggen dat er een winstwaarschuwing zit aan te komen. Het is dus OOK een waarschuwing vooraf.
  Het is ook op nat.gas. Fundamenteel zit er echt wel een stijging aan te komen. Maar ik wil wel EERST de bevestiging zien op de charts. Vorige week was duidelijk te zien dat de koers van o.a. UNL onder de keltner channels zat, MACD keerde. Dan pas kies je een eerste positie. Maar zie ik bovenin weer een keerpunt op de downtrent diagonaal, dan verkoop ik weer. Daar zit zomaar 5% a 10% tussen.
  En natuurlijk geeft het ook wel eens valse signalen. Geld verdienen moet ook niet te gemakkelijk zijn. Maar als je NIET op charts kijkt, dan kun je inderdaad beter naar een goktent gaan.

 • Gerard

  Seppel :Wat gebeurt er in godsnaam met de koers van Ag/Au ? ‘t Is minstens explosief te noemen.Specifieke oorzaak ? Iemand ?

  00

  Echt niet zo moeilijk te verklaren. Kijk nog eens het vorige stukje van Zilverpaul. Vooral die grafiek short-long. Daarnaast kon je het ook al vermoeden via de link van Jullie in het vorige forum.
  Het lag er dus dik bovenop. Zelf heb ik in ieder geval bijgekocht op 1500 en 34. Zowel fysiek als papieren speculaties.

 • Gerard

  Niet zo vlug!
  Een zwaluw maakt nog geen zomer.
  Zilver zit nu exact op de bovenkant diagonaal van de downtrent. Je moet EERST zien dat het daar bovenuit breekt. Dat punt ligt op 36. De onderkant is niet geraakt dus daar ligt wel een kans. Morgen zal het wel iets hierop corrigeren denk ik. Maar dan zal de downtrent wel gebroken worden.
  Ook al zou die nog eenmaal in de downtrent terugvallen (31), dan nog zie ik uiterlijk augustus de weg omhoog.
  Maar het gaat wel hard op een dag!
  Die harde steun bleek wel degelijk 1500 en 34 te zijn! Wie riep hier zo hard dat Technische analyse niet deugt??

  Als ik zo die Rupo aanhoor, moet morgen HEEL Belgie goud en zilver gaan bestellen! Ik dacht dat alleen Nederland zulke extreme socialisten had, maar Belgie heeft snel bijgeleerd.
  Wil hij van Belgie Noord Korea maken of zo??
  Arme arme Belgen…..

 • Mo slim

  amai leuke prijzen om te zien vlak voor ik op reis vertrek:)
  en nu maar hopen op 40 dollar als ik terugkom binne twee weken, en goud 1600;)
  peace

 • The Age of Kali

  @WijRos
  idd; de oorlog is al gaande.

 • seppel

  Goede beslissing Edwin !

 • Edwin

  Ik had nog wat euro’s over dus even omgezet naar zilver. Ziet ernaar uit dat de bodem stevig neergezet is. Op naar de 50 (en hoger) ….

 • pietje

  @seppel
  Dit ruikt toch wel naar voor kennis bij onze (vrienden) aan de overkant van de grote plas .
  Moody’s verlaagt de kredietwaardigheid van Portugal en zilver en goud beginnen aan een op mars.
  De vraag blijft kopen ze nu de fysieke markt op, of wordt er weer volop gespeculeerd papier op beurs.
  Weet iemand hier iets over?

 • Edwin

  uhhmmm 1,68 dollar omhoog? Dat gaat snel.
  Erg benieuwd wat deze plotselinge/snelle beweging veroorzaakt.

 • seppel

  Allez, Moody’s geeft Portugal nog een BA2, vier trappen naar omlaag, = junk. Nu is er geen houden meer aan, dat wordt dweilen met de kraan open.
  Ons zilver en goud zou nog wel eens een heel fel ritje voor de boeg kunnen hebben.
  Wie nog wil kopen : c’est le moment suprême !

 • WijRos

  @TAoK
  die oorlog is al gaande Kali, die zou binnenkort eens kunnen overslaan naar Europa zoals Kadafi al aangeeft. Men is zodanig arrogant dat men het niet eerder in de gaten krijgt tot een NAVO kantoor opgeblazen wordt of zo iets. We zien wel wat er gaat gebeuren. Men is enorm machtsblind in zowel Europa als de VS dat kan niet goed gaan.

  @ hi 5, zou mij niet verbazen als olie nog een stuk lager gemanipuleerd wordt. Ik wacht nog even met olie kopen. Kijk niet raar als het nog even naar 60 gaat (kun je nog herinneren dat ik een week of 2-3 geleden zei dat zilver 32 kon worden men vond dat toen erg negatief). Met al het gerommel in de markt heb je weinig aan TA of FA om de korte termijn te voorspellen. De markt is een enorme goktent.

 • Edwin

  tweede helft is erg informatief. Voor de mensen die nog niet naar Keiser reports kijken.
  Ook hierbij is kritisch denken een pre, zoals altijd met alle media.

  http://www.youtube.com/watch?v=PtIDKtaTz3M

 • The Age of Kali

  @WijRos
  Mee eens alhowel ze wel een oplossing gaan bieden: oorlog. Wanneer history is still any guide natuurlijk. En waarom zou ze dat niet zijn? Ik zou het niet weten, eerlijk gezegd.

 • pietje

  @high five
  Ben nu al weer 4% te laat !

 • The Age of Kali

  @high five
  idd High, dat ga ik vaker doen! :-) :-) :-)

 • high five

  @pietje
  zo is dat. Gewoon blijven kopen.

 • pietje

  @high five
  Weet niet of je nog wel af moet gaan op grafieken of een cyclus.
  Waar de financiële wereld zich nu in bevind is nog nooit eerder voor gekomen.
  Dus hoe men hier op reageert is niet te voorspellen door middel van grafiekjes.
  Ik denk dat sentiment en angst een veel grotere rol spelen dan voor heen.
  Een artikel over weer een land in financiële nood heeft meer effect dan allen grafieken bij elkaar.
  Bedankt voor je reactie Wijros

 • high five

  age of kali heeft het nog niet gezegd of zilver gaat bekant met 4% omhoog. Geinig is dat altijd. De bodem is altijd daar als je het niet meer ziet zitten en absoluut geen stijging meer verwacht.
  Wat een belegger goed altijd moet beseffen is: Waar in de cyclus bevindt de belegging zich op dit moment.
  Ik val in herhaling. Voor edelmetalen zitten we wat mij betreft op dit moment in een correctie in de bullmarkt die op zijn vroegst pas in 2016 is afgelopen.

  Heb je nog olie en gas trackers gekocht Gerard ? Olie lijkt ook de korte termijn dalende trend te verlaten.

 • WijRos

  @ pietje, ze pakken het schulden probleem niet aan. Ze doen het net als in Europa, ze printen geld en lenen het aan elkaar uit. Het hele schulden plafond verhaal is een schijn vertoning tussen de braven en de braven of tussen idioten en idioten het is maar hoe je het noemen wilt. Verwacht de komende maanden nog geen oplossingen. De omstandigheden gaan hier oplossingen afdwingen, de politiek en de banken zullen geen oplossing bieden.

 • pietje

  Zilver&goud stijgen hard van daag.

  Volgens mij heeft dit temaken met het nog niet genomen besluit hoe Amerika de staatsschuld gaat aanpakken.
  Zo lang ze hier nog geen pasent antwoordt op hebben kan het nog wel eens een helle heette zomer worden!

  Of is het gewoon weer speculatie?

 • Jullie

  Vergeet ook het Duitse constitutionele hof niet, zij willen onderzoek of de ‘bail-out’ aan Griekenland wel legaal is.
  Volgens de EU-grondwet (kots) is het namelijk verboden om landen direct financieel te helpen wanneer het in de problemen zit.

  Dit is al zo goed als zeker dat het eigenlijk niet mag.

  Straks gaan de Duitse rechters hierover oordelen, en dan zou het best nog wel eens kunnen zijn dat die miljarden steun in ieder geval van de Duitsers niet doorgaat.

  Zou erg mooi zijn.

  De Duitsers zijn de Euro ook al meer dan zat, het zou mooi zijn om Duitsland te paaien, en dat het constitutionele hof in NL ook een onderzoekje gaat doen.
  Zodat we er mooi samen uitkunnen.

  Wat wat mij betreft wel zeker is, is wanneer de bail-out aan Griekenland toch goedgekeurd word, dat een volgende bail-out van de PIGS landen uitgesloten is, dat gaan de Duitsers gewoon niet pikken, welk land het ook is. Genoeg is genoeg.

  Hoe dan ook, ben erg benieuwd wanneer de uitspraak komt van het hof, zal vast nog wel een maand of 2 duren. (hoewel het waarschijnlijk ook binnen een week KAN, maargoed… )

 • gordijnen

  Banken praten in Parijs over nieuw plan Griekse schuld
  dinsdag 05 juli 2011, 14:42
  update: dinsdag 05 juli 2011, 14:48 Email-a-FriendNaam ontvanger E-mail ontvanger Naam verzender E-mail verzender Verzenden Een groep van grote internationale banken komt later vandaag bijeen in Parijs om te praten over een gewijzigd voorstel voor deelname aan de oplossing van het Griekse schuldprobleem. Meer over dit onderwerp
  Steunplan Grieken riskant Schäuble: regering moest Grieken wel steunen Export naar Griekenland neemt verder af S&P’s: Grieks reddingsplan leidt mogelijk tot default EurocrisisDe vergadering wordt geleid door het Institute of International Finance (IIF), meldt persbureau Reuters op gezag van anonieme bronnen. Afgelopen vrijdag zei het IIF al dat banken meerdere opties overwegen voor het Griekse probleem. De vergadering zou gebruikt worden om die opties uit te werken.

  Griekenland heeft een tweede reddingspakket nodig, bovenop het pakket van € 110 mrd dat vorig jaar is afgesproken en dat in delen wordt uitgekeerd. Europese leiders hebben echter gezegd dat als er een nieuw plan komt, de zittende investeerders in Grieks staatspapier, waaronder veel banken, ook een bijdrage moeten leveren.

  Frans akkoord

  Vorige week bereikten Franse banken en verzekeraars een akkoord over een plan waarbij ze beloven om, in een complexe constructie, een deel van de Griekse schulden die binnenkort aflopen opnieuw te investeren in Griekenland. Daarbij wordt het geld gestoken in obligaties met een looptijd van maar liefst dertig jaar. Na dat principeakkoord toonden ook andere banken zich bereid om een stap te zetten, waaronder de Duitse banken.

  Tijdens de vergadering in Parijs wordt onder meer over het Franse plan gesproken. Mogelijk worden aanpassingen voorgesteld. Volgens de Financial Times staat op de agenda om de voorgestelde rente die de Grieken moeten betalen fors te verlagen. In plaats van ten minste 5,5 % zou het gaan om het driemaands interbancaire tarief (euribor) dat momenteel op 1,56% staat, plus een opslag van slechts 1,7%. Bovendien zouden banken een groter deel van de aflopende schuld moeten herinvesteren in Griekenland.

  Wanbetaling

  Onduidelijk is hoe het probleem moet worden opgelost dat de kredietbeoordelingsbureaus het plan kunnen opvatten als een wanbetaling. Bureau S&P liet eerder deze week weten dat inderdaad zo te kunnen zien. In dat geval komt er een kettingreactie op de financiële markten op gang, want allerlei kredietderivaten (verzekeringen tegen wanbetaling) treden dan in werking.

  Bovendien heeft de Europese Centrale Bank (ECB) eerder gezegd geen overheidspapier als onderpand te accepteren dat de status wanbetaling heeft. Dat zou tot grote problemen leiden voor Griekse banken, die voor hun financiering volledig afhankelijk zijn van de Griekse obligaties die ze in Frankfurt kunnen inwisselen voor liquide middelen. De ECB zou het probleem kunnen omzeilen, aldus bronnen, door te zeggen dat het papier wordt geaccepteerd zolang niet alle ratingbureaus het sticker wanbetaling op Griekenland hebben geplakt.

 • rob

  @Seppel
  Ik heb nog even wat bijgekocht, want de bodem is gezet.

 • Seppel

  Wat gebeurt er in godsnaam met de koers van Ag/Au ? ’t Is minstens explosief te noemen.
  Specifieke oorzaak ? Iemand ?

 • WijRos

  @ Wortelbea, ik ben het met je eens mbt. de TA. Ook bij de DI analyses van Eric zie je dat de zgn voorspellende index niet hard is en altijd achter de feiten aanloopt. Al deze indexen worden gebruikt voor investeringsbeslissingen door bankiers, verzekeringen en pensioenfondsen en zijn daardoor een self fufilling. Je kunt ze dus wel gebruiken voor aan- of verkoop beslissingen omdat anderen dat ook doen. Ik hou mij op lange termijn dan ook alleen vast aan de fundamentele analyse.
  Dat betekent zolang Keynesianen de wereld blijven regeren zolang zullen edelmetalen en grondstoffen fundamenteel stijgen.

 • WijRos

  @ Silverpaul , volgens mij is de ROI circa – 84% ! In het echte bedrijfsleven vindt men 15% onder huidige omstandigheden nog niet eens zo slecht. Met – 84% kun je alleen bij de overheid terecht en de bankiers zullen het geweldig vinden want die hebben het verlies geconsumeerd.

 • WijRos

  @ Edwin, S&P doet heel braaf wat de VS overheid hun aangeeft. De aandacht afleiden op Europa en China. Intussen gaat de ene na de andere staat kapot. Minesota heeft een GDP van 267 wat maar 13% kleiner is dan Griekenland ( GDP 305), California heeft een GDP van 1936 wat ruim 6 x zo groot is als Griekenland. Dus laat CNBC en de NYT eerst maar eens in eigen huis kijken daar zijn de echte problemen voor de wereld. Bedenk dat de US$ nog steeds de belangrijkste valuta is. (alle getallen in miljarden US$)

 • Edwin

  Oeps… Frans plan voor vrijwillige deelname banken van doorrollen Griekse schulden wordt gezien als Default door S&P. Spannend want veel van de andere “plannen” komen eigenlijk op hetzelfde neer. Dus misschien toch een bankroet (volgens 1 financiele beoordelaar dan)??

  bron op http://www.cnbc.com/id/43628867

  Wie wordt er straks ter verantwoording geroepen als alle beloften/uitspraken onwaar blijken?
  Oh ja, dat is waar … in NL uiteraard … Dhr Nie. Mand.

 • Seppel

  De ceiling wat optrekken en klaar is kees. Zo werkt het momenteel toch. Uitstellen en nog eens uitstellen. Letterlijk “tijd kopen”, met vals geld weliswaar.

 • Edwin

  @The Age of K. Er is nog 1 puntje wat in de zomer opgelost moet worden….
  verhoging van de debt ceiling van USA. Dat kan nog aardige bewegingen op gang brengen. Ook omdat veel mensen op vakantie zijn en er een kleinere groep het sentiment bepaald. Bij angst voor problemen kan het toch nog een Hot Summer worden.

 • Edwin

  Geweldig die CDS, rondpompen van geld en tegelijkertijd veel geld verdienen. Het mooiste is dat ze alle risico’s (want het gaat uiteindelijk om een risicoverzekering) gewoon bij het publiek neerleggen omdat de politici en financiele adviseurs in de broekzak zitten (soms bewust en vaak door gebrek aan kennis).
  Ik ben voorstander voor een verbod op dit soort risicoverzekeringen. Gewoon iedereen zijn eigen ondernemingsrisico laten houden. Gaat het mis, jammer dan …. is een bedrijf failliet.

 • The Age of Kali

  En intussen liggen de jongens die de markten richting geven met hun luie ballen aan de stranden van Californie, Florida, Zuid Frankrijk, Italie en nog wat andere hemelse gebieden op de planeet.
  Mij lijkt dat we tot minimaal september niets hoeven te verwachten. James Turk heeft het dus waarschijnlijk mis dat we een hot summer gaan krijgen. Ik lees ook niets meer over backwardation. Kortom, tijd voor vakantiereces.

 • Gerard

  Prima artikel weer van Zilverpaul.
  Die 300 miljard herinvestering zou mogelijk niet kloppen. Volgens RTLZ zou er in augustus een expiratie zijn van 500 miljard staatsleningen VS. Hiervan zou een groot deel NIET hefinancierbaar zijn. Dus ze weten ook nog waar de leningen vandaan komen. Vandaar dat het schuldenplafond op 2 augustus klaar MOET zijn. Maar waar RTLZ steeds deze informatie vandaan haalt weet ik niet. Ze weten wel altijd de exacte datum en het bedrag te noemen van zowel inschrijving als expiratie. En dat niet alleen voor de VS maar ook Europa.

 • Bobbie

  Beste Zilverpaul,

  Bij welke zilverprijs adviseer jij op het moment te kopen en te verkopen?
  En voor goud?

 • temp242

  Alles voor de graaiers.

 • high five

  Die biljoenen van Ben zijn gelijk Amerika uitgevlogen en veroorzaken inflatie in China/Azië.

 • Dave

  @Wortelbea

  Dit was al bekend.

 • Wortelbea

  Aha America heeft er dus alle belang bij dat Griekenland niet down gaat. dat wist ik niet, alweer interesante info. Thx Paul !
  Technischge analyse geloof ik niet, is volgens mij enkel self fulfilling. maar ieder zijn mening..