Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over fundamenten, analyses en zilver

04-07-2011 Zilverpaul

Met de redding van Griekenland wordt gaandeweg steeds meer duidelijk wie nu daadwerkelijk gered wordt: de Griekse burger, overheid of toch de banken? Deze tabel geeft een overzicht van de verschillenden partijen die allerlei leningen hebben uitstaan aan Griekenland. Dit geeft het beeld dat het vooral Europese overheden en banken zijn die met het komend failliet van Griekenland de bietenbrug op gaan. Het beeld wordt interessanter als we bekijken waar de Europese banken hun risico tegen een Grieks failliet hebben verzekerd, en in welke mate dit gedaan is. Het risico tegen een ondergang van een staatslening heet een Credit Default Swap (CDS). Om een indruk te geven; half juni kostte een CDS op een Griekse staatslening ruim 20 %. Deze torenhoge verzekeringspremie geeft dus (het tekort aan) vertrouwen weer in de markt op een gelukkige afloop.

Ruim de helft van de CDS-en blijkt nu bij Amerikaanse banken en verzekeraars te zijn verzekerd. Bij een failliet van Griekenland krijgt Europa dus een forse compensatie via de verzekering, waarmee de US een exposure blijkt te hebben van 82 % bij een failliet van Griekenland. Mits het hele systeem natuurlijk niet als een kaartenhuis in elkaar valt, want wordt ook de waarde van een CDS nogal onzeker.

De ECB is er trouwens ook alles aan gelegen de Grieken te ‘redden’. Helemaal als je bedenkt, dat de ECB $444 miljard heeft uitstaan in de PIIGS landen, en een daling van 4,4 % van deze uitstaande leningen al het failliet van de ECB zou betekenen. Zie ook dit artikel. Het is daarom ook geen verrassing dat de ECB veel geld mag lenen van de FED om de crisis te lijf te gaan. Zo kan de FED weer beweren dat er vraag is naar Amerikaanse dollars en wordt het insolvente Europese bankwezen van geld voorzien.

Ondertussen gaan onze Amerikaanse vrienden vrolijk door met het bijdrukken van geld. Weliswaar heet dit nu geen geen QE2 meer, maar het ‘herinvesteren’ van $300 miljard door het doorschuiven van aflopende staatsleningen in het komend jaar. Sinds de val van Lehman Brothers in 2008 heeft de FED trouwens fantastisch werk geleverd in de vorm van het bijdrukken van $ 2, 3 biljoen (2300 miljard). Dit heeft geresulteerd in een verhoging van het Bruto Nationaal Product van de US over de voorbije jaren van $14,26 naar $14,62 biljoen . Kortom, een investering van 2,3 biljoen heeft uiteindelijk geresulteerd in een groei van het BNP van 0,36 biljoen. Kijk, dat is een vette ROI ( return on investment) van zo’n 15 %, chapeaux!

Ondertussen zijn goud en zilver nog steeds bezig met een adempauze. Het sentiment wat betreft zilver is naar een dieptepunt gezakt, getuige bijgaande grafiek. U als regelmatige lezer weet dan al hoe laat het is: een screaming buy!

 

http://edelmetaal.nu/images/CMX-zilver.gif

Tot slot nog iets over het lezen van grafieken en technische vs fundamentele analyse, dit naar aanleiding van een lezersopmerking op de vorige column.

Als een technische indicator laag staat, zoals bovenstaande grafiek aangeeft, wil dat niet zeggen dat het nu snel beter gaat. Zoals in deze grafiek zichtbaar is, werd bij een dieptepunt in 2008 dit niveau een aantal keren aangeraakt voordat de weg naar boven definitief werd ingeslagen. Dit betekent dus dat een dieptepunt nu in 2011 best kan betekenen dat het nog enige tijd sappelen blijft. Als zo’n dieptepunt ( bij voorkeur) drie maal wordt getest, leert de praktijk dat dit een erg sterk technisch teken is dat de weg naar boven gaat worden ingeslagen.

Naast het lezen van grafieken (technische analyse) bestaat ook de fundamentele analyse, waarbij je op grond van verstandige redeneringen probeert een beeld van de toekomst te vormen waarop je je investeringsbeslissing baseert. Bijvoorbeeld: toenemende investeringsvraag naar zilver + gelijkblijvende productie —-> prijs van zilver gaat omhoog.

Mijn inziens hoort elke investering op zowel fundamentele als technische analyse gebaseerd te zijn. Toch wil dat niet zeggen dat dit, zeker op de korte termijn, altijd een winstgevende strategie is. Met name bij de edelmetalen wordt op de korte termijn enorm gemanipuleerd.

Als bijvoorbeeld de technische analyse van zilver aangeeft dat op $34 een belangrijke steun ligt, en hier dus veel beleggers via opties e.d. op anticiperen, wordt de prijs tijdens een expiratie vrolijk naar de $33,50 gewerkt waardoor veel opties waardeloos aflopen, om het uur na de expiratie weer even vrolijk boven de $ 34 te koersen.

Het blijft dus een kwestie van zo goed mogelijk beredeneerd een keuze te maken, waarbij het de kunst is vaker goed te zitten dan verkeerd. En soms kan een periode waarin niet gebeurd wat je zou mogen verwachten erg lang duren. Geduld is een schone zaak.

Tot slot nog een oefening in het interpreteren van grafieken:

NB: de Silver diffusie index is een soort conjunctuurmeter voor het vertrouwen in zilver. (Hoog DI-> laag vertrouwen)

http://www.edelmetaal.nu/images/zilver-londen-fix.JPG

 

Met dank aan zerohedge.com, Eric de Groot en lemetropole café (GATA),

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • WijRos

  re. afscheiding zuid Nederland, Zoals mijn naam al aangeeft ben ik een Groninger, ik denk dat Nederlands sprekend Europa er mee gediend is om het probleem gezamenlijk aan te pakken. Het probleem is groot en moet zoals aangegeven bij de wortel aangepakt worden.
  Ik begreep dat Rutte mijn opmerking van vanmorgen gelezen heeft want hij wil het parasieten apparaat numeriek reduceren. Hopelijk kunnen de belastingen dan omlaag en veel belangrijker alle regeling afgeschaft worden. Alle regelingen werken als een verdovend middel, je kweekt er zombies mee die met de verkeerde zaken bezig zijn. Ik las afgelopen week dat kinderen al enorme schulden hebben bij het parallelle parasieten apparaat; de banken. De banken bepalen hoe iemand denkt, praat en hoe groot hun vrijheid is. Daarom zie je ook dat er enorme samenwerking is tussen de banken en de ambtenarij. Je ziet het ook met de zogenaamde woekerpolissen waar de verzekeringen en de belastingen enorme voordelen van hadden. Intussen werd de burger slecht voorgelicht door zowel de overheid als de financiële industrie. Onze huidige minister van financiën heeft actief meegewerkt aan de woekerpolissen en nu doet hij net alsof het probleem alleen maar veroorzaakt werd door de verzekeringsmaatschappijen.

 • The Age of Kali

  @seppel
  Heel goed plan Seppel. Dat zou een mooi, ontwikkeld, rijk landje worden. Antwerpen, Leuven, Eindhoven, Breda, Den Bosch, Brugge, Gent, Maastricht etc. etc. Niks mis mee!

 • Seppel

  Nu is het helemaal hommeles : Italië met zijn minister van financiën, onze vrienden van over de grote plas met hun jobs………..de beerput begint echt te stinken.
  Ons écht geld zou in de lift moeten zitten.

 • Oom Dagobert

  @ludo
  Inderdaad. Lijkt een leuk en handig betaalmiddel. Hier kan je alle kanten mee op. Indien de prijs binnen de perken blijft, dan spring ik zeker op de kar.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @ludo
  op zich wel leuk idee, ik zal eens uitzoeken of dat mogelijk is. Bedankt voor de suggestie.

 • Frits

  @ludo
  Ik ben zeker geïnteresseerd. In één grams bars in goud en in zilver. Mits de extra prijs niet te veel is natuurlijk.
  Als ik straks bij de boer in de rij sta voor aardappels, is het zo vervelend als ik m’n eagles moet breken.

 • ludo

  @Rolf : je verkoopt al bars die gegoten zijn door Heimerle+Meule m.n. de Cook Islands bars. Nu zag ik op hun site een ander product dat ik zeer interessant vind, namelijk de “Combibars” zie http://www.heimerle-meule.com/en/precious-metal-tradinginvestment-products/combibars.html
  Ik weet niet of er bij de andere posters interesse voor is, maar ik ben zeker kandidaat-koper

 • Gerard

  @The Age of Kali
  Niet zo’n gek idee, dat afscheiden van Zuid Nederland. Wat denk je hoeveel miljarden er van Limburg-Brabant naar den Den Haag gestroomd is?
  Een groot hek vlak onder de grote riolen lijkt mij een goed begin.

 • RB

  NATO Using Nuclear Weapons In Libya

  As part of a Libya international observer team, Middle East analyst Mahdi Darius Nazemroaya headlined his July 5 Global Research.ca article, “NATO War Crimes: Depleted Uranium Found in Libya by Scientists,” saying:

  Sites targeted include “civilians and civilian infrastructure.” Scientists from the Surveying and Collecting Specimens and Laboratory Measuring Group confirmed “radioactive isotopes (radioisotopes) at bombed sites” from field surveys conducted. Scientific analysis was conducted at the Nuclear Energy Institution of the Libyan Arab Jamahiriya.

  http://www.pakalertpress.com/2011/07/08/nato-using-nuclear-weapons-in-libya/

  Kadhaffi probeerde de gouden Dinar in te voeren. En dit is de reactie van de ‘beschaafde’ westerse wereld. Net als op de Balkan, in Irak en Afghanistan. De NAVO dumpt nucleair afval op de steden. Want de burgerbevolking beschermen – dat doe je samen.

 • RB

  The Rise of the Barter Economy

  Imagine a day when you go to buy a quart of milk, ask the price, and the cashier says, “that’ll be a tenth ounce silver.” As the US dollar’s decline accelerates, several efforts around the country are trying to make this vision a reality.

  Historically, paying for items in silver or gold was actually quite common. We happen to live in an unusual time and place where generations have grown up trading exclusively in paper. While my parents still used dimes made of silver, we have now gone several decades with no precious metals in any of our official coinage. But this system of money by government fiat is unsustainable.

  http://www.pakalertpress.com/2011/07/08/the-rise-of-the-barter-economy/

 • seppel

  @the Age of Kali
  Sluit je aan bij Groot Vlaanderen ! Een subliem idee, dé oplossing ! Ik bel onmiddellijk De Wever en Di Poeppo.
  En voor mij persoonlijk : prima. Winkelen doen wij toch al in Breda of Den Bosch.
  Wees welgekomen.

 • The Age of Kali

  @WijRos
  Een partij die Zuid Nederland afscheid van de rest van Nederland lijkt me interessanter en op termijn meer levensvatbaar. In Zuid Nederland heerst een andere mentaliteit en een andere cultuur dan in de rest van Nederland. Daarbij komt dat het volk uit de randstad nogal eens met aandoenlijke doch trieste arrogantie & hoogmoed naar Zuid Nederland kijkt.
  Ik heb niets met die psychiatrische patienten. Psychiatrische patienten die dan ook nog eens heel vaak hysterisch humanisme prediken dat werkelijk alles doet verkloten. Zowel in termen van maatschappelijke samenhang als monetair/economische omstandigheid.
  eea Zou Zuid Nederland of toch iig Brabant ook een hele, hele grote berg geld besparen.

 • The Age of Kali

  Mij lijkt dat je over een paar jaar een levendige, uitgebreide zwarte markt hebt in goud en zilver. Wanneer je slim bent of een handige connectie hebt kun je het tegen die tijd zonder enig probleem witwassen. Precies zoals dat nu in de drugswereld, de autohandel, vastgoed etc. etc. dagelijks gebeurt.
  De overheid is volstrekt niet almachtig en zij begrijpt ook wel dat ze enige souplesse toe moet passen, sowieso niet alles kan overzien. Wij als individuen kunnen de gaten zien en “samenwerken”. Boosheid en frustratie remmen slechts gecalculeerd lef, intelligente actie en creativiteit. Dat is onwenselijk.

 • WijRos

  Jongens niet zo zeuren over de belastingdienst, we kiezen zelf voor die ellende. We moeten het probleem bij de wortel aanpakken, stop alle uitkeringen, toelagen, garanties, belastingaftrek, subsidies, regelwaanzin, etc. Dan kan 90% van de overheid naar huis en de rest aan het werk met uitzondering van de doodzieken, zwaar invaliden en de echt geestelijk gestoorden. De influx van buitenlansders stopt dus de douane kan ook met 70% terug en zo zijn er veel inverdien effecten. Dit kan allemaal want het lukte 100 jaren geleden ook. We moeten af van de ambtenarij in de partijen. Het betekent dus weer een nieuwe partij zonder kopvodden flauwekul etc. maar gewoon met als slogan met 90% minder overheid.
  Wanneer beginnen we met die nieuwe partij?

 • temp242

  Gerard :Roubini: cris uitstel tot 2013:http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/27/Roubini-perfect-storm-wereldwijde-economie-in-2013.xml

  Allez, vooruit, voor één keer laat deze NWO jongen zich eens van de ‘optimistische’ kant zien. Men heeft tijd tot 2013!

 • Gerard
 • Gerard

  Beste RB,
  NIETS 1 januari en 31 december. Is afgeschaft.
  De opgave voor 2011 is als volgt: saldo per 31-12-2011.
  Levert veel meer op, vandaar.

  Beste X,
  Ik heb echt met je te doen! Keihard werken en belasting betalen, en achteraf tot op het bot uitgekleed worden. Belastingambtenaren zijn geen mensen, het zijn beesten. Let op, ze blijven je begluren om je later te bestelen van alles wat je hebt. Je kunt dit soort ambtenaren vergelijken met kampbewaarders in WOII. Mensen die hard werken zo ver mogelijk kapot maken is het enige waar die mee kunnen leven.
  Van je salaris nemen ze bij voorbaat de helft af, loonbelasting. Daarnaast nog eens 25% van je salaris voor AOW premie + pensioen. Je werkgever wordt ook nog eens verplicht voor jouw pensioen te betalen (anders lijkt het verschil bruto-netto te veel). Het pensioen wordt je ook nog een keer geheel afgepakt, want de schurken zorgen middels inflatie dat ze dat ook nog van je kunnen stelen. Er zijn arbeiders die 40 jaar pensioenpremie hebben betaald. Die zullen later niks krijgen. De belasting zorgt wel dat het allemaal op is t.z.t.
  Voor zulk tuig nog gaan werken? Nooit van mijn leven!
  Laat je niet vangen, werk zwart. Er zijn steeds meer bedrijven waar je zwart kunt beginnen.

  O ja, vergeet ik bijna, mocht je van het netto toch nog net iets overgehouden hebben, dan betaal je over alles nog eens BTW, accijns, wegenbelasting, OZB, huurwaardeforfait, ECOtax, enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts.
  En nu willen ze ook nog je opbrengst van al je goud en zilver!
  Ze kunnen mij de kloten op, ik stap lekker in het vliegtuig t.z.t. met mijn broekzakken vol.

 • temp242

  gordijnen :http://fd.nl/beleggen/2011/07/07/ruime-steun-voor-overnamebod-op-nyse-euronext
  Kan iemand toelichten wat dit gaat betekenen voor de koersen van edelmetalen?

  00

  Ze kunnen er beter één groot EURO-OBLIGATIE-HUIS van gaan maken ipv. luchtbeurs.
  Dat de Duitsers héél tevreden zijn is nogal logisch, me dunkt. Kunnen die lekker met hun HI-TEC computerprogramma’s de beurs manipuleren, ’t zal nodig zijn.
  Impact op de edelemetalen, in deze:NUL.

 • RB

  De waarde van je bezittingen op 1 januari en 31 december van het belastingjaar waarover je aangifte doet moet je opgeven in box 3 (tenzij het gemiddelde van deze twee bedragen onder de drempel blijft).

  Via box 3 betaal je 30% belasting over een fictief rendement van 4% op deze bezittingen. Over het werkelijke rendement (d.w.z. de paar honderd euro waardestijging) betaal je geen belasting (want anders zou je dubbel belast worden).

  Het wordt anders als je van beleggen je werk maakt. Dan schuift alles naar box 1: geen belasting meer over fictief rendement, maar wel belasting over je werkelijke inkomsten.

  http://rechtenforum.nl/forum/thread/title/Edelmetaal+(goud+en+zilver)+aangeven+bij+belastingaangifte%3F/p/183899?sid=f27269f8ef6055695fff0262981ffaa9/

 • gordijnen

  http://fd.nl/beleggen/2011/07/07/ruime-steun-voor-overnamebod-op-nyse-euronext

  Kan iemand toelichten wat dit gaat betekenen voor de koersen van edelmetalen?

 • gordijnen
 • gordijnen
 • x

  Elke keer als ik wat over de belasting hoor en box3 krijg ik de kriebels. Elke maand koop ik van de helft van me loon ( is niet veel werk in de detail handel en ben 20) wat zilver. inmiddels na zoveel maanden is dat wel redelijk aan het groeien maar inderdaad als ik het in 1 keer weg zal brengen dan ben ik de sigaar. Eigenlijk omdat ik me geld veilig wil stellen in zilver zorg ik er voor dat het moeilijker wordt al zal ik er morgen liever een auto voor kopen dit kan dus niet begrijp ik?

 • Gerard

  @RB
  Nee hoor, verlies is OOK winst bij de belasting!
  En OF ze kunnen rekenen daar!

 • RB

  En stel je verkoopt je zilver met verlies, mag je dat dan als kosten aftrekken? Hmm?

 • Gerard

  @Gene
  Ja, ik zou ook “iets” opgeven, niet alles. Als je aankopen deed onder de 10.000, wordt dat niet rechtstreeks aan de belasting doorgeven. Helaas staat het wel op je bankafschrift, en daar heeft de belastingdiens inzage in.
  Maar achteraf zal dat niet zo snel uitgeplozen worden indien je elk jaar netjes bijv. 20% van je totaal opgeeft. Dat ga je ooit nog eens gespreid inleveren, en had je al eens gespreid gekocht.
  Maar als je helemaal NIETS opgeeft, dan ga je denk ik bij voorbaat al nat.
  Ik was het vorige jaren ook vergeten, maar ga dit toch wel doen.
  Met een aanhanger in het vliegtuig zal ook wel een beetje opvallen, vrees ik. Maar met gouden muntjes gewoon in je knip valt het helemaal niet op bij de duane.

 • Wortelbea

  gewoon via de autostrade. en als het echt veel zilver is (de aanhangwagen van Gerard) – de karavan in: : tussen al die stroom hollanders die met hun karavan naar Frankrijk gaan kan dat toch geen probleem zijn ? :D

 • Gene

  Wat gerard zegt dus! Wel eens met drie kilo goud door de douane gegaan op schiphol?

 • Gene

  Cp, uiteraard moet je je zilver elk jaar opgeven in box 3 ongeacht of je winst of verlies maakt. Niet opgeven is dom want bij verkoop is de handelaar verplicht de fiscus op de hoogte te stellen. Je bent dan natuurlijk de spreekwoordelijke bukgeit. Naheffing over voorgaande jaren met 100 procent boete is geen pretje.

 • Gerard

  @cp
  Ik ken dat boeventuig! Die zijn heel geduldig.
  Stel: 5 jaar niets opgegeven in box 3.
  Dan rekenen ze over die 5 jaar 1,2% rendementsheffing + 100% boete.
  Daaroverheen komt dan rente, en wel 5 jaar over steeds het totaalbedrag.

  Als je dus een paar kilo goud hebt liggen (of een aanhangwagen zilver), dan kun je van dit geld best een vakantiereis naar China, India of Thailand betalen.

 • cp

  Stel je hebt voor flink wat geld aan zilver gekocht in 2010. Je hebt het niet opgegeven in je box 3. En stel dat in 2015 je een vette winst wilt incasseren. Je gaat naar TSM en verkoopt dat zilver. De belastingdienst wordt blij en zegt… dokken! Je maakt immers rendement.

  Echter, wat ik me dan nog afvraag is of ze nog zouden gaan zeuren dat je het niet hebt opgegeven bij je belastingaangiftes al die jaren.

  Hoe zien jullie dit?

 • cp

  Gerard :
  @RB
  De oplossing?
  Een vriend van mij doet het anders. Heeft gegin 90er jaren veel geld geerft. Kocht daar toen al goud en zilver voor. De HELE erfenis. Hij kan hiervan leven en is inclusief zijn pensioen.
  Hij gaat 2 keer per jaar naar Thailand op vakantie en stopt dan een halve kilo goud in zijn zakken. Daar kun je het op bijna elke hoek van de straat inwisselen. Je krijgt daar contant geld voor terug. In China zou dat zelfs nog eenvoudiger zijn. Daar wordt gewoon in supermarkten en speciale goudbeurzen verhandeld, inkoop + verkoop. Alles handje contantje. Maar in Nederland zijn volgens mij ook handelaren die inkopen. Veelal handelaren die sloopgoud opkopen misschien? Als daar straks markt is voor illegale inkoop, dan zal die er gemakkelijk komen.
  Je moet dus gewoon een leuke vakantie in Azie er aan vast gaan knopen.

  10

  Jammer, ik had een iets meer realistischer oplossing verwacht. Ik zou het nooit aandurven om op die manier je goud te vervoeren. Daarnaast, je spreekt dan nog over relatief kleine transacties. Als je in de loop der tijd 10 a 20 kilo goud hebt verzameld, en je wilt het verkopen, heb je toch echt een probleem. Zeker als je een vrouw hebt.. mee eens dat dit probleem minder is als je vrijgezel bent.

  Dat van die handelaren geloof ik ook niet echt. Daar bedenken ze wel weer wat op om dat ook tegen te gaan.

  Een ander probleem is dat als je opeens in de toekomst zegge 20.000 zilveren maple leafjes wilt inwisselen tegen een leuke koers, de belastingdienst niet alleen zegt… goh, wat een mooie opbrengst, mag ik even vangen, maar ook dat je het al die tijd hebt verzwegen. Boete?

 • pietje

  Voor de meeste van deze sites moet je betalen maar deze is nog gratis.
  Zie hier de live koersen van diversen grondstoffen waar onder zilver & goud.
  http://z24beurs.e24.com/commodities-amsterdam

 • Jullie

  India to import 350 tons of gold, 1200 tons of silver

  http://www.commodityonline.com/news/India-to-import-350-tons-of-gold-1200-tons-of-silver-40594-3-1.html

  Exclusive: Treasury secretly weighs options to avert default

  But behind the scenes, top Treasury officials have been exploring ways to prevent a financial meltdown that would be triggered if the government were unable to pay its bills on time, sources told Reuters.

  Treasury has studied the following issues:

  – Whether the administration can delay payments to try to manage cash flows after August 2

  – If the U.S. Constitution allows President Barack Obama to ignore Congress and the government to continue to issue debt

  – Whether a 1985 finding by a government watchdog gives the government legal authority to prioritize payments.

  The Treasury team has also spoken to the Federal Reserve about how the central bank — specifically the New York Federal Reserve Bank — would operate as Treasury’s broker in the markets if a deal to raise the United States’ $14.3 trillion borrowing cap is not reached on time.

  http://www.reuters.com/article/2011/07/07/us-usa-debt-exclusive-idUSTRE7660GE20110707?rpc=401&

  Yep, reken maar dat er genoeg dingen verzonnen gaan worden zodat de pers gewoon aan mag blijven staan…

 • Gerard

  @Edwin
  Beurzen gaan inderdaad weer helemaal “tegen de stroom in” fors omhoog. Fundamenteel kun je er helemaal geen geen zak van op aan op de beursindexen. Speculeren op dalende of stijgende beurzen doe ik nooit aan mee. Je kunt dan eigenlijk net zo goed even naar het casino gaan. Als ik het doe (in rustige tijden), dan aan twee kanten van de markt.
  Toch worden op aandelenindexen de meeste voorspellingen gedaan.

  De beurzen waren veel te volatiel afgelopen weken. Dat “voorspelt” meestal niet veel goeds. Dat wil zeggen: er is een richtingloosheid door onzekerheid en paniek in de markt.
  Het wachten is helemaal op de Q2 cijfers van de grote multinationals. Dus vanaf volgende week heb je de “echte” richting weer te pakken. Kan zomaar eens flink omhoog zijn, terwijl nu de meeste analisten zwaar negatief zijn.