Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Dat was even schrikken: zilver 3 % omhoog, en goud 1,5 %. Gelukkig blijven andere zaken wel het vertrouwde zelfde, zoals in de VS waar de rechter heeft bepaald dat de $18 miljard schuld van de stad Detroit opgehoest mag gaan worden vanuit onder meer de pensioengelden. Gelukkig is al in 2005 een wet aangenomen waarin staat vermeld dat allerlei derivaten hoger in aanzien staan dan pensioengelden. In de praktijk zal dit inhouden dat de bankiers wel uitbetaald gaan worden voor hun verliezen, en dat dit ten koste zal gaan van de gepensioneerden. Men kan alles zeggen van die bankiers, maar niet dat men geen vooruitziende blik heeft. Geen wonder ook, aangezien zij als enigen precies weten hoe de vork in de steel zit. Moet u nu ook niet meteen denken aan de bail-in wetgeving die voor de hele Westerse samenleving afgelopen periode is aangenomen?
Toch moet men oppassen niet alle bankiers en economen over een kam te scheren. Zo probeert professor in de economie Laurence Kotlikoff, ondersteunt door 1000 andere economen, een wet in het congres aangenomen te krijgen die iets probeert te doen aan de volgens de professor meer dan 200.000 miljard dollar aan lange termijn schuld en verplichtingen die Amerika ‘rijk’ is. Nog nooit hebben zoveel economen, waaronder 15 winnaars van Nobelprijzen, geprobeerd aandacht te vragen voor dit netelige onderwerp. Ik geef ze weinig kans.
Tot slot een verhelderende grafiek die de verhouding tussen de goudprijs en de rente op langlopende staatsleningen (de zgn. T-bonds) weergeeft. Tot oom Ben grof met geld begon te strooien in 2002, was de goudprijs een leidende indicator voor de rente. Na 2002 gebeurde er echter iets vreemds: de goudprijs steeg fors maar de rente daalde maar en daalde maar. Hoogst merkwaardig, want een stijgende goudprijs heeft alles te maken met een gebrek aan vertrouwen in de dollar, maar dat gebrek aan vertrouwen zou normaliter ook moeten leiden tot een stijgende rente op langlopende staatsleningen. Iets klopt er dus niet, en wedden dat de goudprijs het bij het rechte eind heeft?
In de rechter donkere kolom ziet u de toestand van de afgelopen anderhalf jaar weergegeven: een oplopende rente en een dalende goudprijs. Er zal echter een moment komen dat de normale wetten van vraag en aanbod weer gaan gelden, en dat een fors klimmende rente vergezeld zal gaan met een goudprijs die ook noordwaarts zal gaan oplopen. Wie herinnert zich nog januari 1981, toen de 20 jaars staatsleningen 15 % rente opleverde.
Een troost voor goud- en zilverliefhebbers die met tranen in de ogen naar de huidige goud- en zilverprijzen kijken…. des te langer de huidige koersonderdrukking duurt, des te heftiger zal de opwaartse beweging worden…. of wellicht explosie
Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.