24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over goud, zilver en een nieuw blog

Zowel goud als zilver houden even pas op de plaats na de meegemaakte stijging van beide edelmetalen. De huidige weerstanden die overwonnen moeten worden zijn stevig; zowel goud op 1800 maar vooral ook zilver op een niveau van 35 worden verdedigd met forse shortposities die zijn ingenomen door de bullion banks.

Hoelang deze pat-situatie blijft bestaan is onduidelijk. Wellicht moeten eerst de Amerikaanse verkiezingen achter de rug zijn voordat er beweging in de zaak komt, maar misschien komt er ook een kat uit een zak gesprongen die de nodige reuring zal geven. Zo is het op korte termijn altijd lastig om te voorspellen welke kant de markt opgaat, en dit geldt zeker voor de markt die te maken heeft met de grondstoffen voor ons toekomstig geld: goud en zilver.

Ik lees wel eens reactie dat zilver door zowel zijn gebruiksfunctie in allerlei artikelen als door zijn monetaire rol als geld bij de komende monetaire collaps veel minder hard gaat stijgen dan goud, juist vanwege een wegvallende vraag naar zilver. Maar stel u nu eens voor; op een bepaald moment ontstaat de mijn inziens onvermijdelijke inflatiegolf, die zal uitgroeien tot vloedgolven die de koopkracht van de euro’s, dollars, ponden en Yen’s in enkele jaren zal gaan wegspoelen. Ergens in die periode zal een buitengewoon grote vraag ontstaan naar goud en zilver, omdat deze in koopkracht minimaal hun waarde zullen behouden. Ofwel, in een periode van hyperinflatie wordt alles wat je nodig hebt waanzinnig duur, maar zullen goud en zilver als toevluchtshaven ook waanzinnig in prijs gaan stijgen. Anders gezegd, er zal in dat proces een grote vlucht plaats vinden naar goederen die hun koopkracht zullen behouden. In feite is dit proces nu al druk gaande. Kijk maar naar de Oostelijke landen die nu als een dolle goud aan het inkopen zijn. Men weet daar wat er gaat komen, en bereidt zich voor.

De vraag zal mijn inziens worden of er bij een inflatie-golf nog überhaupt goud verkrijgbaar zal zijn, want waar tegen zal de eigenaar van goud dit ruilen in een proces van gierende geldontwaarding? Hoogstens tegen een gebruiksgoed wat op dat moment benodigd is, maar vanwege de steeds oplopende waarde van goud zal dit slechts mondjesmaat gebeuren.

Wat ik maar wil zeggen; de vraag naar zilver zal exponentieel stijgen; de eventueel voorkomende dip in het gebruik van zilver voor allerlei gebruiksgoederen ver overtreffend. Rekent u zelf maar na; elke maand gaat op grond van QE 3 voor tig  miljard het systeem in, en er zijn al geluiden uit het FED kamp dat dit binnenkort al weer verhoogd gaat worden. En de uitspraken van de monetaire gezagsdragers dat dit geld binnen het banksysteem blijft en dus geen inflatoir effect heeft? De kruik kan zolang te water tot hij barst, en de heren doen waarschijnlijk zelf ook nooit boodschappen.

Hoe dan ook, het zal me niets verbazen als er op een bepaald moment geen goud of zilver meer te koop zijn. Wie wil dan nog zijn zilveren muntje willen inwisselen tegen een bankpapier waar 1000 op staat, als je beseft dat dit papiertje binnen korte tijd een deel van zijn koopkracht kwijt is?

En of uiteindelijk de waarde van zilver 100, 1000 of 10.000 wordt; het is in wezen totaal onbelangrijk. De waarde van zilver en goud zal bepaald worden door wat je er tegen kan ruilen. En of dat ruilen zal gaan bestaan tegen een tezijnertijd nieuw gevormde munt, dat zien we dan wel weer. Ik wil maar aangeven; goud en zilver zijn het aankomende geld. Daarom hebben de monetaire autoriteiten en banken er in het Westen ook zo hartgrondig de pest aan, en proberen door plotselinge prijsdalingen edelmetalen een onbetrouwbaar imago te geven. Alles er op gericht dat het voor hen zo profijtelijke systeem maar zo lang mogelijk in de lucht blijft, en mag u tot uw 66-ste, 67-ste of wat dan ook door blijven werken om uw hoofd financieel boven water te houden.

Kortom, de conclusie mag zijn dat u als zilver-of goudbelegger altijd de langere termijn voor ogen moet houden. Niemand weet immers precies wanneer de bom barst, maar wanneer het barst kon het wel eens snel gaan. In ieder geval kunt u goud en zilver nu nog  aanschaffen tegen de  kunstmatig laag gehouden prijzen voor goud en zilver.

Met dank aan het banksysteem, want zo ben ik ook wel weer!

 

PS: Beste lezer,

Hierbij wil ik u attenderen op een nieuw blog, waarin de dagelijkse realiteit op monetair~ en edelmetaalgebied van een smakelijke, doch voedzame saus wordt voorzien. U raadt al wellicht de naam van het blog: Zilverpaul.nl

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook