Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over goud, zilver en u

29-08-2012 Zilverpaul

Zo’n twee-en-een- half jaar geleden, toen ik regelmatig artikelen ging schrijven voor dit blog, waren berichten in de reguliere media die verslag deden wat zich werkelijk aan het voltrekken was in de economie bijzonder dun gezaaid. In de afgelopen periode is echter veel veranderd. Hoewel de effecten van de economische deconfiture in het Westen nog steeds stelselmatig door de overheden worden gebagatelliseerd, valt het niet meer te ontkennen dat het niet goed gaat. Her en der verschijnen zelfs artikelen in de reguliere pers die een blik werpen op een aantal actuele thema’s. Wat dacht u van dit Duitse blad voor managers, waarin de volgenden items vermeld staan: Amerika exportiert seine probleme in die Welt, Libor-Beben droht erste US-Banken zu erschüttern, Goldman Sachs genießt ungewohnte Ruhe , Superreiche fluten US-Wahlkampf mit Geld en als hoofdartikel: US-BUDGET: Die USA stehen an der Klippe.

Over het algemeen echter wordt de bevolking slecht geïnformeerd, en nog steeds staan de kranten vol van de zoveelste reddingspoging om de economie te redden. Nu wordt de bevolking in Europa voorbereid op het afscheid van Griekenland, met geruststellende woorden dat daarmee het gevaar geweken zou zijn. Hoe dan ook, men probeert de bevolking als de bekende kikker in het alsmaar warmer wordend bad te bezweren dat alles onder controle is.

Om deze bezwering kracht bij te zetten zijn de afgelopen jaar goud en zilver in prijs naar beneden gewerkt, maar het heeft er alle schijn van dat we nu aan de vooravond staan van een volgende megabeweging naar boven. Effect van een jaar prijsdalingen is wel dat het animo om in edelmetalen te investeren, en dit geldt nog meer voor de mijnbouwaandelen in deze edelmetalen, tot een dieptepunt is gezakt. En dat dieptepunt is nu net het kenmerk van een beginnende opgaande beweging in een bullmarkt. Het slimme geld is al druk bezig posities in te nemen, wat te merken is doordat de dieptepunten in de prijs van goud en zilver zijn verlaten. De stemming onder de particuliere belegger is echter nog matig.

Geen wonder, want wanneer u uw zilver heeft aangekocht toen de stemming in de particuliere markt op zijn top was, stond de prijs ook op zijn top, en zit u nu tegen een virtueel verlies aan te kijken.  Dan kan het geen kwaad om de zaak op iets langere termijn in ogenschouw te nemen. Hieronder ziet u het presteren van de belangrijkste financiële middelen over de afgelopen vijf jaar.

 

Het moge duidelijk zijn; goud en zilver staan aan kop, ondanks de prijsdaling die beide edelmetalen hebben meegemaakt. Olie en graan hebben het ook overigens ook uitstekend gedaan, maar beide grondstoffen zijn wat lastiger voor u als belegger in fysieke vorm te bewaren.

Waarom het geen kwaad kan om in ieder geval een deel van uw spaarcentjes buiten het banksysteem onder te brengen, leren ons de perikelen rond de ondergang van de Sentinel Management Group. De CEO en hoofd trading van dit bedrijf zijn afgelopen januari aangeklaagd vanwege het stelen van $500 miljoen aan geld van klanten. Uiteraard zou je dan mogen verwachten dat de overheid er alles aan zou doen om dit geld van de klanten zo veel mogelijk terug te geven. De werkelijkheid leert echter anders:

Het gestolen geld werd gebruikt bij de Bank of New York Mellon als onderpand voor een lening waarmee allerlei risicovolle financiële producten werden gekocht. De eventuele winst zou ten gunste komen van de CEO en het hoofd trading. Nu dit spel fout is gelopen, heeft de rechtbank uitspraak gedaan: de bank of New York Mellon staat vooraan de rij om eventuele tegoeden te incasseren, en de klanten van de Sentinelgroup komen achteraan te staan. In de praktijk betekent dit dat ze ( grotendeels) naar hun eigen geld kunnen gaan fluiten. De bank gaat dus altijd voor aangezien het netjes door de rechtbank wordt besloten, en blijkt het toezicht tegen fraude en diefstal door de FDIC en SPIC dus in de praktijk niets voor te stellen.

Hoewel dit voorbeeld zich afspeelt in het verre Amerika, geeft het maar aan dat in tijden van nood een machtssysteem er alles aan zal doen om zichzelf in stand te houden, ten koste van de individuele burger. Het is maar dat u het weet.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • oli

  @Gerard,

  De M3 interesseert mij wel, jij (+- betrouwbare) M3 cijfers voor europa ?
  nog beter toevallig in een grafiekje ?

 • Gerard

  En WEER zwaait Bernanke de beleggers een vette worst voor de neus “zonder” iets te doen.

  Angstiger word ik van Draghi. Er is flinke oneenigheid binnen de ECB met de Duitsers. Dat is niet voor niets. Hier gaat de printer WEL in de hoogste versnelling. En dan NIET vrijwillig, ze kunnen niet anders meer. De M3 USD valt redelijk mee, maar ik ben wel geschrokken van M3 EUR !! Dit ziet er echt niet goed uit.

  Volgende week zullen we het weten.

  Overigens, goud heeft vandaag bijna de “ALL TIME HIGH” geevenaard !! Op 32 euro na om precies te zijn. Die was op 9-9-2011 1376. Vandaag 1344 (oz in EUR).

  Als hier dus iemand beweert dat hij geld verloren heeft met goud, dan snap ik daar dus helemaal niks van. Hij kan dus nog maximaal 2% verlies geleden hebben in het ergste geval. En wel MINDER dan een jaar.

 • Gerard

  @Silvester
  re “Jongens vinden jullie het niet een beetje te hard gaan met het edelmetaal?
  Straks moeten we er weer aan geloven.”

  Jeetje! Al maanden was het overduidelijk dat de bodem onder 30 zilver en 1600 voor goud lag.
  Een duidelijkere bodem kon je niet wensen. Niet alleen mijn woorden, ook Zilverpaul wees hier al op, en ook enkele medebloggers hier.

  Gaan we weer twijfelen? Dan moet je opletten voor jezelf. Twijfelaars nu gaan straks instappen op 48 zilver en 1900 goud, let maar op!

  Het gaat inderdaad hard omhoog, maar het herstelpatroon vorige week was extreem heftig. Natuurlijk krijgen we hier wel weer een kleine correctie op. Maar die gaat in ieder geval een hogere bodem neerzetten.

  Zelf was ik al fors voorzien in 2009 en 2010, maar kon het gewoon niet laten liggen op 27,50 en 1600. Maar wel in trackers deze keer.

  Het gaat wel wat hard deze keer, maar dat is zeker gerechtvaardigd. Er is een enorme inhaalslag te maken t.o.v. M3.

 • René

  Prettig weekend!

 • temp242
 • temp242

  Het slimme geld bestaat niet.

 • temp242
 • Xander

  Een beetje miljonair kan al het benodigde zilver voor al die raketten kopen. Maar de rijken zitten niet in zilver. Het slimme geld zit in goud.

 • Xander

  Zo weinig? Dat is samen dus een paar ton, dat heeft weinig tot geen invloed op de prijs.

 • Pingback: Reactie op Over goud, zilver en u door pietje | Pinnen()

 • temp242

  Vergeet ook niet de productie van honderden kruisraketten.
  Per raket zo’n tien kilo zilver. bron: Onze RB indertijd.

 • Silvester

  De markt is te gevoelig. Vooral van zilver. De heren gaan zo weer short met een leuke stijging, maar we wachten af.

  Met het goud maak ik me geen zorgen. De grootste kopers zijn centrale banken, dat zegt al genoeg.

 • temp242

  Inderdaad Beste RCPL, we naderen september. De dikke hangende vetbuiken kruipen uit hun strandstoel en hijsen zich terug in maatpak. Showtime!MVG.

 • RCPL

  @Silvester

  Nee, totaal niet.
  Goud heeft vandaag -met kracht- een zeer belangrijke weerstand doorbroken, namelijk 1671 USD. Nu kunnen we eindelijk de opgaande trend hervatten. Ik had me juist zorgen gemaakt als de goudprijs was afgeketst op de 1671, want dan had je sterke topvorming gekregen.

  Zilver min of meer hetzelfde verhaal.

 • Silvester

  Nou we wachten af.

 • temp242
 • temp242

  Beste Marc,
  In essentie gaat het verhaal om het volgende De Beerput Gaat Open.MVG.

 • temp242

  Beste Silvester, kan zijn, maar ik denk dat ze straksjes hun ponzigeld hard gaan nodig hebben om hun derivatenbom af te houden. MVG.

 • Silvester

  Jongens vinden jullie het niet een beetje te hard gaan met het edelmetaal?
  Straks moeten we er weer aan geloven.

 • pietje

  13 denken dat zilver en goud het niet hallen.
  Even een tussen standje:
  Zilver nu 31,60 dollar
  Goud nu 1690,80 dollar
  Met nog enkelen uren te gaan
  Gaan we het halen of niet ? ja/nee

 • oli

  @RCPL
  ik vindt dat wel. alles volgt de hoge inflatie, waarom niet het aantal letters in een zin ?

 • RCPL

  Marc :
  @ Temp 242
  Wat betekend het verhaal achter jou geplaatste link eigenlijk?
  Mijn engels is helaas niet zo goed.

  00

  Ach ja, helaas is het Nederlands van Snel ook niet zo goed.. ;-)

 • Snel

  @pietje

  Ik vindt 32.50 wel erg stoer hoor.
  Bedoel je niet 31.50?

 • Marc

  @ Temp 242

  Wat betekend het verhaal achter jou geplaatste link eigenlijk?
  Mijn engels is helaas niet zo goed.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Thanks Ben!

 • WijRos

  Het lijkt er op dat iedere keer als helicopter Ben spreekt, hij ook aandelen koopt op de markten. Want alle negatieve berichten eindigen de laatste maanden steeds in hogere indexen in de VS en soms ook in Europa. Merkwaardig is dat deze keer ook de edelmetalen stijgen ondanks geen enkele verdere toezegging op meer easing. Blijkbaar zijn er toch nog velen die denken dat de easing nabij is.

 • pietje

  Sluiten zilver en goud vandaag boven de 32,50 en 1700 dollar per ounce
  JA groen of Nee rood

 • Marko

  @Pietjen

  Ik zou die juwelen lekker houden. Goudstaven kan de overheid confisceren als de nood aan de man is. Juwelen niet.

 • temp242
 • RCPL

  De PM bewegingen zien er niet slecht uit!
  Goud lijkt nu ein-de-lijk die cruciale weerstand op 1671 USD te nemen. En zilver heeft voormalige barrière 30,5 USD als springplank gebruikt.

  Zouden de PM’s nu daadwerkelijk de uptrend weer hervatten?

 • pietje

  De beleidsagenda in september

  – 6 september vergadert de raad van bestuur van de ECB. President Draghi heeft de hoop gewekt dat de ECB maatregelen zal nemen om de slecht functionerende markten voor staatsobligaties van verschillende landen vlot te trekken, en de verwachting is dat hij de ECB-plannen hiervoor bekend zal maken.

  Ik wil erop wijzen dat Draghi in zijn korte tijd als ECB-president zeker niet te weinig heeft gedaan. Hij was nauwelijks in functie of de ECB maakte de onterechte rentestijgingen van begin vorig jaar ongedaan. Besluitvaardigheid was het kenmerk van de marktinjectie van ruim duizend miljard euro, waarmee de ECB in december en maart begon.

  – 9 september maakt de Europese Commissie haar plannen voor een Bankenunie bekend. Die zijn van groot belang, want de bankenunie is cruciaal in het proces om de euro op lange termijn te laten overleven. Het plan zou ook het vertrouwen in het Europese bankwezen een stimulans kunnen geven.

  – 12 september: het Duitse constitutionele hof doet uitspraak over de vraag of het ESM in strijd is met de Duitse grondwet. Ik ben geen jurist, maar als we op het recente verleden mogen afgaan, zal het hof zijn fiat geven, maar wel voorwaarden stellen aan de relatie tussen het permanente noodfonds en het Duitse parlement. Men zegt dat Draghi de bekendmaking van de ECB-plannen voor de aankoop van staatsobligaties tot na de uitspraak van het hof zal uitstellen.

  – 12 september: Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. Nederlandse verkiezingen spelen internationaal meestal geen rol, maar dat is dit keer misschien anders. Na de opkomst van de rechtse eurosceptici van de PVV een paar jaar geleden staat volgens de peilingen nu de eveneens eurosceptische, maar zeer linkse SP op grote winst en zou deze zelfs de grootste partij kunnen worden. Nederland, een van de oprichters van de EU, is altijd zeer pro-Europees geweest en een verkiezingsoverwinning van de SP zou een belangrijk signaal zijn.

  – 13 september: het beleidscomité van de Fed (FOMC) komt bijeen, en de notulen van de laatste vergaderingen doen vermoeden dat de Fed een kleine stap zal zetten. We dachten dat de Fed niet tot verdere verruiming zou overgaan, omdat het FOMC sterk verdeeld leek en de economie niet slecht genoeg is om verdere maatregelen te rechtvaardigen.

  Maar uit de meest recente notulen blijkt dat de leden van het FOMC de economie sneller willen zien groeien en bereid zijn daar een steentje aan bij te dragen. Gezien de meningsverschillen binnen het beleidscomité lijkt een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming onwaarschijnlijk; daarvoor zou het, denken wij, economisch veel slechter moeten gaan.

  Wel lijkt het bijna zeker dat de Fed via haar verklaring de markten ervan zal proberen te overtuigen dat zij het accommoderend beleid zo lang als nodig is zal voortzetten en ‘zal doen wat nodig is’ in plaats van zich op een bepaald bedrag vast te pinnen.

  Het zou me niet verbazen als ook andere beleidsmakers tot actie overgaan, maar ik kan hier niet alles behandelen en ik heb geen specifieke verwachtingen. In mijn jonge jaren heb ik de goede oude beleggerswijsheid geleerd: ‘Sell in May and go away, but remember to come back in September.’

  In mei (aandelen) verkopen is dit jaar weinig lucratief gebleken, en ik hoop dus maar dat u dat niet gedaan hebt. Maar ik raad u in ieder geval sterk aan om in september op de uitkijk te staan, anders mist u een hoop actie.

  Dit alles neemt niet weg dat de goud-enthousiastelingen de wind voorlopig nog wel stevig in de zeilen kunnen houden.
  citaat.

 • pietje

  Zilver binnen één half uur 2,5% in de min maar dan 3,5% omhoog idem voor goud maar er is geen manipulatie.

 • seppel

  Ook niet moeilijk, Bernanke heeft z’n printer al gestart.

 • seppel

  Au en Ag : een echte jojo vandaag.

 • Gerard

  @Rien
  Ze hebben een vijver van 15.000 miljard om in te vissen.
  Als er geen kort papier meer is, dan nemen ze lang papier. 2e hands markt als eerste. Als die op is dan kopen ze nieuwe uitgiften.
  Ik denk dat dit nog wel even kan doorgaan.

 • Pietjen

  Weet er iemand waar je 18kt juwelen kan laten zuiveren voor blokjes goud?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Operatie twist was het verkopen van korte termijn papier uit QE2 en het kopen van 10 jaar papier (?)
  Nu hebben ze geen kort papier meer, en 70% van de 10 jaar.
  Twist is nu over.

  Niets doen is waarschijnlijk geen optie.

 • Gerard

  @Turbo Wally
  Dat beloven ze al 6 maanden.
  Vanmiddag 4 uur zullen we het weten FED.
  Volgede weet de ECB.

  Rien,
  Dit opkopen zullen ze permanent blijven doen. QE3 bestaat dus al en is volop bezig.
  Kijken we naar de ecb, feb balans, dan blijkt QE zelfs steeds harder draaien. Sterker nog, momenteel parabolisch en heden stijl omhoog.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard GEEN QE3
  De fed heeft nu al zo’n 70% van alle 10 jaars obligaties.
  Ben benieuwd wat ze als volgende gaan doen…

 • Turbo Wally

  @ Gerard

  Had Draghi en Bernanke niet gezegd dat ze eventueel de kannonen zouden boven halen ?

 • jefke

  Gevangenen (of beter verdachten) mag je dus nu gewoon doodmartelen. In welke land of zo dat maakt zelfs niet uit: ze zorgen wel dat alles onder Amerikaans recht valt. http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1493612/2012/08/31/VS-zet-onderzoek-naar-dood-gevangenen-in-geheime-CIA-gevangenissen-stop.dhtml?show=react

  @Gerard: er zijn zelfs konijnen die kunnen vogelen !!

 • Gerard

  Een super plaatje!
  Must see:

  http://www.slimbeleggen.net/blog/2012/08/28/de-cyclus-van-het-beleggerssentiment-infographic/

  Dit plaatje hoort elke belegger, in goud, zilver of aandelen maakt niet uit, uitprinten en boven z’n bed spijkeren en elke avond even bestuderen.

 • Gerard

  Morgen Jackson Hole.
  Ik kan je nu alvast met 95% zekerheid zeggen dat er GEEN QE3 komt.
  De VIX ging te hard omhoog vandaag.

 • Gerard

  @Andreas
  Vissen die kunnen vliegen noemen ze toch vogels?

 • Gerard

  Laten we gewoon een polletje doen.

  Duim omlaag, kikker of vis koken.
  Duim omhoog, Bernanke of Draghi koken.

 • Nico

  Exclusive Video Surfaces of Bernanke Departing for Jackson Hole | Donuts | Morgan Stanley Troubles?

  http://www.youtube.com/watch?v=nyPWywA7Zbg&feature=player_embedded

 • Andreas

  Gerard
  Draghi op koken? Goed idee, maar dan wel de deksel op het pannetje. Ik moet er niet aan denken dat hij er te vroeg uit springt.

 • Andreas

  Gerard
  Wel eens van vliegende vissen gehoord? Jij weet ook helemaal niets van het dierenrijk, barbaar. :)

 • Gerard

  En volgens mij hadden ze die Draghi ook even op koken mogen zetten!

 • Gerard

  Een gewone vis koken. Is dat niks dan?
  Die kan er tenminste niet uit springen.

 • temp242
 • De Heraut

  Hoewel, via de puppet masters en de manipulatie van de goud en zilverprijs is het opeens alweer minder OT :)

 • De Heraut

  Totaal OT, maar speciaal voor de humor van Andreas; Kermit

  http://www.funnyjunk.com/funny_pictures/506652/Kermit/

 • Andreas

  En wie doet nou een kikker in een pannetje. Niemand toch? Dus waarom zouden wij dezelfde denkbeeldige kikker dan niet in een magnetron doen. Het is hetzelfde als geloven dat Griekenland zijn schulden terugbetaald. Dat gaat ook niet gebeuren. Maar onze politici kunnen er heerlijk op fantaseren. Aan de rode duimpjes bij Gerard te zien neemt het gevoel voor humor hier snel af. Nu is Kermit ook wel populair. Maar zelfs Kermit zou hier om kunnen lachen.

 • Andreas

  Pietje
  De kikkers waren er dus eerder als de pannetjes heet water. Och, het is beeldspraak. Maar desalnietemin moeten we ons niet met een rietje in het kluit laten sturen.

 • pietje

  @zilverpaul
  Ach de reptielen waren er al toen de dinosaurus nog rond liep hier op de aarde en zijn veel verder geëvolueerd dan de mens.
  Wij mensen komen net om de hoek kijken en 99% snapt nog steeds niet wat er aan de hand is en daar wordt ook dankbaar gebruik van gemaakt.

 • zilverpaul

  @ Pietje
  verdorie, je hebt gelijk! Dan verklaar ik hierbij, zoals afgesproken, dat mijn beeldspraak ten aanzien van het opwarmen van water waar een kikker zich in bevindt, niet zal leiden tot het smartelijk overlijden van het amfibie, maar tot een gerichte actie door het dier om zo uit deze gevaarlijke situatie te ontkomen.

  Maar mag ik dan wel de conclusie trekken dat 98 % van de westerse mensen dommer is dan de kikker, omdat deze mensen wel gewoon hun volledige bezit in euro”s dollars, yen’s en ponden, staatsleningen en dergelijke aanhouden, terwijl om hen heen het monetaire systeem in elkaar dondert?

 • Gerard

  @oli
  Ho, ik zeg niet dat je het moet doen. Was maar een alternatief voor het koken.
  Maar ook dit zal de crisis zeker niet oplossen.

  Morgen jackson hole. Waarom op vrijdagavond nabeurs?

 • Edwin

  Wat in USA al legaal is geworden komt ook naar EU met meer centralisatie.

  goed artikel over onze “democratie”

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/10484/Rene-van-Leeuwen/article/detail/3308121/2012/08/30/Word-wakker-eurofielen-en-herstel-de-democratie-in-ere.dhtml

 • pietje

  zilverpaul :@ pietjegraag ontvang ik van je het wetenschappelijk rapport m.b.t. de kikker. Ik zal dan de eerste zijn om mijn verkeerde beeldspraak te corrigeren.

  80

  dr victor hutchinson university oklahoma

  De legende is geheel onjuist De ‘kritieke thermische maxima’ van vele soorten kikkers zijn bepaald door verschillende onderzoekers in deze procedure, het water waarin een kikker is ondergedompeld wordt geleidelijk verwarmd tot ongeveer 2 graden!. Fahrenheit per minuut. Naarmate de temperatuur van het water wordt geleidelijk verhoogd, de kikker zal uiteindelijk meer en meer actief in pogingen om het verwarmde water ontsnappen. Als de container formaat en opening laat de kikker te springen, het zo zal doen. ” Natuurlijk, als de kikker niet werd toegestaan om te ontsnappen zou uiteindelijk beginnen te tekenen van hittestress, spierspasmen, warmte strengheid, en de dood laten zien.
  http://www.conservationmagazine.org/2011/03/frog-fable-brought-to-boil/

 • zilverpaul

  @ Jens,

  Beste Jens,
  Bij mijn weten is er geen Nederlandse broker die aandelen direct registreert.

  mvg, Zilverpaul

 • oli

  Als zelf onze Gerard raar begint te doen dan is het einde misschien echt wel nabij…

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @kikker

  http://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_frog

  Voor 1900 zijn er onderzoekers geweest die beweren dat het kan, na 1900 niet meer.

  PS: Wat betreft de lemmingen die zelfmoord begaan, dat is een Disney verzinsel. Lemmingen doen dat niet.
  Er zijn nog wel meer urban myth’s over dieren :)

 • Cinelux

  WS: Inderdaad, vooral de laatste zin is nogal vreemd.

 • ws

  @Gerard

  Kan hier de humor niet van inzien.

 • Gerard

  @pietje
  Heb je een kikker in de magnetron al eens geprobeerd?
  Dat lijkt mij zeker zo leuk!

 • Jens

  @ zilverpaul
  Bij deze zou ik graag eens informeren of je soms een bank of broker kent die aandelen van exploiratie & mijnbedrijven rechtstreeks kan registreren (DRS) ipv in straatnaam.
  We lijken er vooralsnog niet in te slagen zo’n broker of bank te vinden in belgie.
  Misschien bij jullie ?

 • zilverpaul

  @ pietje
  graag ontvang ik van je het wetenschappelijk rapport m.b.t. de kikker. Ik zal dan de eerste zijn om mijn verkeerde beeldspraak te corrigeren.

 • Silvester

  Nou ik denk dat we nog lang niet de bodem van goud en zilver gezien hebben.
  Niet dat ik het erg vind.

  Dit spelletje kan nog wel even doorgaan. Men blijft toch vertrouwen houden in het papiergeld. Wieweet duurt het nog wel jaren voordat de bom barst.

  Ik maak me geen zorgen, lekker genieten van je centen.

 • Edwin

  in USA is het 100% gelegaliseerde criminaliteit.

  CEO’s van grote banken/handelsbedrijven, die aan een bepaalde persoon zijn verkiezing hebben bijgedragen, kunnen alles doen. Honderden miljoenen stelen van klanten (ook daar is dat op dit moment al absoluut verboden) en er wordt niet 1 arrestatie gedaan.

  Dit zal steeds vaker voorkomen, totdat een volk hun regering (en justitie?) het land uitschopt, of nog drastischere maatregelen neemt.

 • pietje

  Zilver Paul, even een fabeltje uit de wereld helpen een kikker blijft niet rustig in een pannetje zitten als het gas er onder wordt aan gezet dit is wetenschappelijk aangetoond.

  Ik ben het volkomen met je eens de overheid is niet te vertrouwen en daar maak ik me grotten zorgen over.

  Ze kunnen van de enen op de andere dag besluiten om alle mijnen te nationaliseren of al het goud en zilver dat in privé bezit is te confisqueren.

  Ik vind dat het nog wat te vroeg is om van een positieve correctie voor edelmetalen te spreken.
  Als het één weekje om hoog gaat kan je hier niet uit concluderen dat deze trend zich voort zal zetten.
  Voor alsnog gaat het deze week gewoon zijwaarts en knallen de prijzen niet om hoog, maar wat niet is kan nog komen ja kan niets uitsluiten.

 • Marc

  Ondanks de info op diverse blogs ben ik toch de weg even kwijt wat er nu op dit moment gebeurd in de wereld.
  Vanaf Juli is de info al wat magertjes en dat wat er geschreven wordt is feitelijk oud nieuws.
  Het heeft er alle schijn van dat het de eurofielen aardig lukt om het bekende blikje verder de straat in te schoppen.
  Koersdoelen zijn iets voor sterrenwichelaars die graag hun producten verkopen, maar wij hebben er niets aan.
  Manipulatie? kan zijn, maar wij burgers kunnen hier niets aan doen.
  Wanneer valt het blikje in de afgrond?
  Er is geen mens die het weet.
  Degene die het weten verkopen waarschijnlijk ook PM’s.
  Ben ik nu ineens anti goud en zilver?
  Bij lange na niet, maar ik blijf wel realisties.
  PM’s doen het alleen goed op de lange termijn en dan bedoel ik 10 a 20 jaar.
  De korte pieken zijn in mijn ogen bubbels die alleen een trent kunnen inluiden maar meer ook niet.
  Kan ik er ooit van met pensioen?
  Mischien!!