24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over goud, zilver en u

Zo’n twee-en-een- half jaar geleden, toen ik regelmatig artikelen ging schrijven voor dit blog, waren berichten in de reguliere media die verslag deden wat zich werkelijk aan het voltrekken was in de economie bijzonder dun gezaaid. In de afgelopen periode is echter veel veranderd. Hoewel de effecten van de economische deconfiture in het Westen nog steeds stelselmatig door de overheden worden gebagatelliseerd, valt het niet meer te ontkennen dat het niet goed gaat. Her en der verschijnen zelfs artikelen in de reguliere pers die een blik werpen op een aantal actuele thema’s. Wat dacht u van dit Duitse blad voor managers, waarin de volgenden items vermeld staan: Amerika exportiert seine probleme in die Welt, Libor-Beben droht erste US-Banken zu erschüttern, Goldman Sachs genießt ungewohnte Ruhe , Superreiche fluten US-Wahlkampf mit Geld en als hoofdartikel: US-BUDGET: Die USA stehen an der Klippe.

Over het algemeen echter wordt de bevolking slecht geïnformeerd, en nog steeds staan de kranten vol van de zoveelste reddingspoging om de economie te redden. Nu wordt de bevolking in Europa voorbereid op het afscheid van Griekenland, met geruststellende woorden dat daarmee het gevaar geweken zou zijn. Hoe dan ook, men probeert de bevolking als de bekende kikker in het alsmaar warmer wordend bad te bezweren dat alles onder controle is.

Om deze bezwering kracht bij te zetten zijn de afgelopen jaar goud en zilver in prijs naar beneden gewerkt, maar het heeft er alle schijn van dat we nu aan de vooravond staan van een volgende megabeweging naar boven. Effect van een jaar prijsdalingen is wel dat het animo om in edelmetalen te investeren, en dit geldt nog meer voor de mijnbouwaandelen in deze edelmetalen, tot een dieptepunt is gezakt. En dat dieptepunt is nu net het kenmerk van een beginnende opgaande beweging in een bullmarkt. Het slimme geld is al druk bezig posities in te nemen, wat te merken is doordat de dieptepunten in de prijs van goud en zilver zijn verlaten. De stemming onder de particuliere belegger is echter nog matig.

Geen wonder, want wanneer u uw zilver heeft aangekocht toen de stemming in de particuliere markt op zijn top was, stond de prijs ook op zijn top, en zit u nu tegen een virtueel verlies aan te kijken.  Dan kan het geen kwaad om de zaak op iets langere termijn in ogenschouw te nemen. Hieronder ziet u het presteren van de belangrijkste financiële middelen over de afgelopen vijf jaar.

 

Het moge duidelijk zijn; goud en zilver staan aan kop, ondanks de prijsdaling die beide edelmetalen hebben meegemaakt. Olie en graan hebben het ook overigens ook uitstekend gedaan, maar beide grondstoffen zijn wat lastiger voor u als belegger in fysieke vorm te bewaren.

Waarom het geen kwaad kan om in ieder geval een deel van uw spaarcentjes buiten het banksysteem onder te brengen, leren ons de perikelen rond de ondergang van de Sentinel Management Group. De CEO en hoofd trading van dit bedrijf zijn afgelopen januari aangeklaagd vanwege het stelen van $500 miljoen aan geld van klanten. Uiteraard zou je dan mogen verwachten dat de overheid er alles aan zou doen om dit geld van de klanten zo veel mogelijk terug te geven. De werkelijkheid leert echter anders:

Het gestolen geld werd gebruikt bij de Bank of New York Mellon als onderpand voor een lening waarmee allerlei risicovolle financiële producten werden gekocht. De eventuele winst zou ten gunste komen van de CEO en het hoofd trading. Nu dit spel fout is gelopen, heeft de rechtbank uitspraak gedaan: de bank of New York Mellon staat vooraan de rij om eventuele tegoeden te incasseren, en de klanten van de Sentinelgroup komen achteraan te staan. In de praktijk betekent dit dat ze ( grotendeels) naar hun eigen geld kunnen gaan fluiten. De bank gaat dus altijd voor aangezien het netjes door de rechtbank wordt besloten, en blijkt het toezicht tegen fraude en diefstal door de FDIC en SPIC dus in de praktijk niets voor te stellen.

Hoewel dit voorbeeld zich afspeelt in het verre Amerika, geeft het maar aan dat in tijden van nood een machtssysteem er alles aan zal doen om zichzelf in stand te houden, ten koste van de individuele burger. Het is maar dat u het weet.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook