Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over goud, zilver en u

29-08-2012 Zilverpaul

Zo’n twee-en-een- half jaar geleden, toen ik regelmatig artikelen ging schrijven voor dit blog, waren berichten in de reguliere media die verslag deden wat zich werkelijk aan het voltrekken was in de economie bijzonder dun gezaaid. In de afgelopen periode is echter veel veranderd. Hoewel de effecten van de economische deconfiture in het Westen nog steeds stelselmatig door de overheden worden gebagatelliseerd, valt het niet meer te ontkennen dat het niet goed gaat. Her en der verschijnen zelfs artikelen in de reguliere pers die een blik werpen op een aantal actuele thema’s. Wat dacht u van dit Duitse blad voor managers, waarin de volgenden items vermeld staan: Amerika exportiert seine probleme in die Welt, Libor-Beben droht erste US-Banken zu erschüttern, Goldman Sachs genießt ungewohnte Ruhe , Superreiche fluten US-Wahlkampf mit Geld en als hoofdartikel: US-BUDGET: Die USA stehen an der Klippe.

Over het algemeen echter wordt de bevolking slecht geïnformeerd, en nog steeds staan de kranten vol van de zoveelste reddingspoging om de economie te redden. Nu wordt de bevolking in Europa voorbereid op het afscheid van Griekenland, met geruststellende woorden dat daarmee het gevaar geweken zou zijn. Hoe dan ook, men probeert de bevolking als de bekende kikker in het alsmaar warmer wordend bad te bezweren dat alles onder controle is.

Om deze bezwering kracht bij te zetten zijn de afgelopen jaar goud en zilver in prijs naar beneden gewerkt, maar het heeft er alle schijn van dat we nu aan de vooravond staan van een volgende megabeweging naar boven. Effect van een jaar prijsdalingen is wel dat het animo om in edelmetalen te investeren, en dit geldt nog meer voor de mijnbouwaandelen in deze edelmetalen, tot een dieptepunt is gezakt. En dat dieptepunt is nu net het kenmerk van een beginnende opgaande beweging in een bullmarkt. Het slimme geld is al druk bezig posities in te nemen, wat te merken is doordat de dieptepunten in de prijs van goud en zilver zijn verlaten. De stemming onder de particuliere belegger is echter nog matig.

Geen wonder, want wanneer u uw zilver heeft aangekocht toen de stemming in de particuliere markt op zijn top was, stond de prijs ook op zijn top, en zit u nu tegen een virtueel verlies aan te kijken.  Dan kan het geen kwaad om de zaak op iets langere termijn in ogenschouw te nemen. Hieronder ziet u het presteren van de belangrijkste financiële middelen over de afgelopen vijf jaar.

 

Het moge duidelijk zijn; goud en zilver staan aan kop, ondanks de prijsdaling die beide edelmetalen hebben meegemaakt. Olie en graan hebben het ook overigens ook uitstekend gedaan, maar beide grondstoffen zijn wat lastiger voor u als belegger in fysieke vorm te bewaren.

Waarom het geen kwaad kan om in ieder geval een deel van uw spaarcentjes buiten het banksysteem onder te brengen, leren ons de perikelen rond de ondergang van de Sentinel Management Group. De CEO en hoofd trading van dit bedrijf zijn afgelopen januari aangeklaagd vanwege het stelen van $500 miljoen aan geld van klanten. Uiteraard zou je dan mogen verwachten dat de overheid er alles aan zou doen om dit geld van de klanten zo veel mogelijk terug te geven. De werkelijkheid leert echter anders:

Het gestolen geld werd gebruikt bij de Bank of New York Mellon als onderpand voor een lening waarmee allerlei risicovolle financiële producten werden gekocht. De eventuele winst zou ten gunste komen van de CEO en het hoofd trading. Nu dit spel fout is gelopen, heeft de rechtbank uitspraak gedaan: de bank of New York Mellon staat vooraan de rij om eventuele tegoeden te incasseren, en de klanten van de Sentinelgroup komen achteraan te staan. In de praktijk betekent dit dat ze ( grotendeels) naar hun eigen geld kunnen gaan fluiten. De bank gaat dus altijd voor aangezien het netjes door de rechtbank wordt besloten, en blijkt het toezicht tegen fraude en diefstal door de FDIC en SPIC dus in de praktijk niets voor te stellen.

Hoewel dit voorbeeld zich afspeelt in het verre Amerika, geeft het maar aan dat in tijden van nood een machtssysteem er alles aan zal doen om zichzelf in stand te houden, ten koste van de individuele burger. Het is maar dat u het weet.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • oli

  @Gerard,

  De M3 interesseert mij wel, jij (+- betrouwbare) M3 cijfers voor europa ?
  nog beter toevallig in een grafiekje ?

 • Gerard

  En WEER zwaait Bernanke de beleggers een vette worst voor de neus “zonder” iets te doen.

  Angstiger word ik van Draghi. Er is flinke oneenigheid binnen de ECB met de Duitsers. Dat is niet voor niets. Hier gaat de printer WEL in de hoogste versnelling. En dan NIET vrijwillig, ze kunnen niet anders meer. De M3 USD valt redelijk mee, maar ik ben wel geschrokken van M3 EUR !! Dit ziet er echt niet goed uit.

  Volgende week zullen we het weten.

  Overigens, goud heeft vandaag bijna de “ALL TIME HIGH” geevenaard !! Op 32 euro na om precies te zijn. Die was op 9-9-2011 1376. Vandaag 1344 (oz in EUR).

  Als hier dus iemand beweert dat hij geld verloren heeft met goud, dan snap ik daar dus helemaal niks van. Hij kan dus nog maximaal 2% verlies geleden hebben in het ergste geval. En wel MINDER dan een jaar.

 • Gerard

  @Silvester
  re “Jongens vinden jullie het niet een beetje te hard gaan met het edelmetaal?
  Straks moeten we er weer aan geloven.”

  Jeetje! Al maanden was het overduidelijk dat de bodem onder 30 zilver en 1600 voor goud lag.
  Een duidelijkere bodem kon je niet wensen. Niet alleen mijn woorden, ook Zilverpaul wees hier al op, en ook enkele medebloggers hier.

  Gaan we weer twijfelen? Dan moet je opletten voor jezelf. Twijfelaars nu gaan straks instappen op 48 zilver en 1900 goud, let maar op!

  Het gaat inderdaad hard omhoog, maar het herstelpatroon vorige week was extreem heftig. Natuurlijk krijgen we hier wel weer een kleine correctie op. Maar die gaat in ieder geval een hogere bodem neerzetten.

  Zelf was ik al fors voorzien in 2009 en 2010, maar kon het gewoon niet laten liggen op 27,50 en 1600. Maar wel in trackers deze keer.

  Het gaat wel wat hard deze keer, maar dat is zeker gerechtvaardigd. Er is een enorme inhaalslag te maken t.o.v. M3.

 • René

  Prettig weekend!

 • temp242
 • temp242

  Het slimme geld bestaat niet.

 • temp242
 • Xander

  Een beetje miljonair kan al het benodigde zilver voor al die raketten kopen. Maar de rijken zitten niet in zilver. Het slimme geld zit in goud.

 • Xander

  Zo weinig? Dat is samen dus een paar ton, dat heeft weinig tot geen invloed op de prijs.

 • Pingback: Reactie op Over goud, zilver en u door pietje | Pinnen()

 • temp242

  Vergeet ook niet de productie van honderden kruisraketten.
  Per raket zo’n tien kilo zilver. bron: Onze RB indertijd.

 • Silvester

  De markt is te gevoelig. Vooral van zilver. De heren gaan zo weer short met een leuke stijging, maar we wachten af.

  Met het goud maak ik me geen zorgen. De grootste kopers zijn centrale banken, dat zegt al genoeg.

 • temp242

  Inderdaad Beste RCPL, we naderen september. De dikke hangende vetbuiken kruipen uit hun strandstoel en hijsen zich terug in maatpak. Showtime!MVG.

 • RCPL

  @Silvester

  Nee, totaal niet.
  Goud heeft vandaag -met kracht- een zeer belangrijke weerstand doorbroken, namelijk 1671 USD. Nu kunnen we eindelijk de opgaande trend hervatten. Ik had me juist zorgen gemaakt als de goudprijs was afgeketst op de 1671, want dan had je sterke topvorming gekregen.

  Zilver min of meer hetzelfde verhaal.

 • Silvester

  Nou we wachten af.

 • temp242
 • temp242

  Beste Marc,
  In essentie gaat het verhaal om het volgende De Beerput Gaat Open.MVG.

 • temp242

  Beste Silvester, kan zijn, maar ik denk dat ze straksjes hun ponzigeld hard gaan nodig hebben om hun derivatenbom af te houden. MVG.

 • Silvester

  Jongens vinden jullie het niet een beetje te hard gaan met het edelmetaal?
  Straks moeten we er weer aan geloven.

 • pietje

  13 denken dat zilver en goud het niet hallen.
  Even een tussen standje:
  Zilver nu 31,60 dollar
  Goud nu 1690,80 dollar
  Met nog enkelen uren te gaan
  Gaan we het halen of niet ? ja/nee

 • oli

  @RCPL
  ik vindt dat wel. alles volgt de hoge inflatie, waarom niet het aantal letters in een zin ?

 • RCPL

  Marc :
  @ Temp 242
  Wat betekend het verhaal achter jou geplaatste link eigenlijk?
  Mijn engels is helaas niet zo goed.

  00

  Ach ja, helaas is het Nederlands van Snel ook niet zo goed.. ;-)