24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Over gouden kiezen en Zwitserse Franken

De rente op twee jarige staatsleningen van Griekenland blijft maar oplopen… het is nu 50%! Een duidelijker teken hoe het vertrouwen in de Europese steunmaatregelen voor dit land gewaardeerd worden is moeilijk denkbaar.

SUMMARY ONE-YEAR CHART INTERACTIVE CHART
Value 50.30
Change -0.073 (-0.144%)
Open 49.30
High 51.74

De Zwitserse frank zakt vandaag tussen de 8 en 9 % ten opzichte van de andere valuta, ontstaan door interventie van de Zwitserse centrale bank. Dit doet deze bank omdat door de groeiende onrust steeds meer kapitaal wegvlucht uit de euro en dollar en verhuist richting de Zwitserse munt, die daardoor fors in waarde stijgt waardoor de export van Zwitserland flinke klappen oploopt.

Ondanks, of moet ik dankzij, het feit dat Zwitserland geen deel uitmaakt van het Euro-systeem wordt het nu gedwongen mee te doen met het laten afzinken van de eigen munt. Een spel, waar de dollar, euro, pond en Yen zeer bedreven in zijn geworden. Deze gezamenlijke race naar de bodem van de zee houdt deze valuta ten opzichte van elkaar redelijk in evenwicht, wat naar buiten toe een mooi stabiel plaatje oproept.

Wat er feitelijk gebeurd is veel minder rooskleurig; de koopkracht van deze valuta vermindert in snel tempo wat zich vertaalt in de prijs van goud en zilver. Eigenlijk hoort de Zwitserse frank dus ook in dit edelmetaalrijtje, al is men daar in Zwitserland dus niet zo blij mee en wordt men gedwongen mee te doen met het afwaarderen van de eigen munt. Toch zal de Zwitserse centrale bank door haar in verhouding beperkte grootte dit spel niet lang kunnen volhouden; als de financiële markten in een stampede richting uitgang gaan hollen zullen draconischer maatregelen nodig zijn.

Zowel de Griekse rente op haar staatsleningen als de bewegingen van de Zwitserse munt zijn redenen waarom steeds meer kapitaal een goed heenkomen probeert te zoeken. Ondertussen beginnen de Europese banken elkaar met steeds grotere argusogen te bezien, waardoor het uitlenen van geld onderling tussen de banken steeds moeizamer verloopt. De markt droogt zo in rap tempo op wat de kans op een volgende ronde geldbijdrukken, of een breuk in het euro-systeem, dichter bij haalt.

De dagen van de politiek van Frau Merkel om door te gaan met het opkopen van Europese junk is door de verkiezingsnederlaag van afgelopen weekend zijn geteld. Tevens doet het Bundesverfassungsgericht morgen uitspraak over de rechtmatigheid van bail-outs. Mocht het hof hier Nein tegen zeggen, zijn de Duitse, Europese en Mondiale rapen gaar.

Naast bovenstaande redenen voor goud om in waarde te stijgen wordt ook het aanbod waarschijnlijk snel minder. Dit zal niet komen door een verminderde aanbod vanuit de mijnen, want dit ligt redelijk stabiel op zo’n 2500 ton per jaar. Dat zal ook bovendien niet snel kunnen veranderen, want het duurt vele jaren eer na een goudontdekking een mijn kan worden gebouwd. Een groot deel van het jaarlijkse aanbod in goud, zo’n 1650 ton van de totale jaarlijkse aanbod op de markt van ongeveer 4150 ton, bestaat uit sloopgoud uit kiezen, trouwringen etc. etc. Door de vele reclame die de laatste tijd is gemaakt om vooral je oude goud maar in te wisselen voor die mooie euro’s, zal deze markt langzaamaan opdrogen. Immers, het goud van oma kan maar worden een keer ingewisseld en een gouden kies kan maar een keer worden getrokken.

En verder heb ik zo’n bakbruin vermoeden dat de centrale banken ook niet zitten te springen om hun goud op straat te gooien. Zij weten immers wat ze er voor terugkrijgen……. euro’s en dollars.

En verder bijzonder nieuws: vorige week kwam een reportage uit van een Amerikaans tv station dat in London, onder strenge geheimhouding, een kijkje mocht nemen in de grote goudkluis van de GLD ( zie column: ‘een explosieve toestand’). De reporter mocht daarbij een gouden staaf vasthouden, zichtbaar voor de camera met het serienummer er op. Blijkt nou net dat serienummer helemaal niet voor te komen op de lijst met serienummers die het fonds op zijn website heeft staan. Bovendien stond het vele goud opgestapeld op houten pallets. Nu moet u weten, dat goud een bijzonder zwaar metaal is, en ik heb me dan ook laten vertellen dat mocht het goud echt zijn dit nooit op zulke eenvoudige pallets zou kunnen rusten zonder dat de boel er door heen zou zakken. Ik weet niet of dit laatste klopt, maar het is in ieder geval een vrolijke anekdote.

Tot slot nog over zilver; er wordt her en der wel beweerd dat 1 miljardair al het aanwezige zilver van de COMEX zou kunnen opkopen waardoor de hele onderdrukking van de zilverprijs in een keer afgelopen zou zijn. Dat kan theoretisch wel kloppen, maar een knappe die aan zo veel zilver kan komen. Het heeft het Sprott fonds maanden geduurd om een veel kleinere hoeveelheid uit de markt te halen. De beheerder van de COMEX zal het in ieder geval niet kwijt willen, want dan is hij in een keer haar manipulatiewapen kwijt. Ze zal het absoluut niet kwijt willen, voor geen goud.

Nou ja, bij wijze van spreken dan.

 

Zilverpaul

 

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook