Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Over margins en kanaries

10-05-2011 Zilverpaul

Op mijn vorige artikel over het verhogen van de margin op zilverfutures als manier om de prijs van zilver naar beneden te werken heb ik verschillende reacties mogen ontvangen. Daarom is het wellicht handig een korte toelichting te geven.

Als de prijs van bijvoorbeeld zilver stijgt, kan de CME, de eigenaar van de COMEX, de margin op zilverfutures verhogen. Het margin is een bepaald bedrag wat u als dekking op uw portefeuille moet hebben staan ter dekking van het risico als ( in dit geval zilver) opeens in fors in waarde daalt.

Op zich is dit een hele logische constructie, ter bescherming van de futureshandelaar en de CME, die ook niet zit te wachten op handelaren die in de financiële problemen komen bij koersschommelingen.

Waarom ik al eerder heb gesteld dat deze marginverhogingen nog een ander doel dienden, was omdat deze marginverhogingen vrijwel altijd samen vielen met een optie-expiratie. Zo’n optie-expiratie is een moment waarin de ene partij bv zilver moet leveren tegen een bepaalde prijs, iets waar de andere partij op heeft “gegokt”. Als de zilverprijs flink is gestegen is de partij die de zilveropties heeft verkocht de klos, want die moet dan betalen of zilver uitkeren tegen een prijs die lager ligt dan de huidige koers.

De verkopers van futures en opties zijn veelal de grote banken. Deze hebben er dus belang bij dat bij het expiratiemoment de zilverkoers lager ligt dan wat de opties als uitoefenprijs hebben, anders lijdt men verlies. Door juist op dat moment met een marginverhoging te komen die futurehandelaren de verplichting geeft meer geld achter de hand te hebben, moet de futurehandelaar dus op dat moment ergens dat geld vandaan zien te toveren. Heeft me dat niet, zal men een deel van de zilverposities moeten verkopen waardoor de zilverprijs daalt, en zo wordt de koers dus door manipulatie van de markt naar beneden gewerkt.

Waarom het de afgelopen week zo stuitend was, omdat zelfs in een markt die al fors gedaald was de margins èn vaak èn met grote stappen zijn verhoogd! Dat heeft niets meer te maken met het beschermen van de futurehandelaar, maar alleen nog maar met het beschermen van de COMEX, de CME, en de grote banken. Het is bovenal merkwaardig dat de CME als eigenaar van de COMEX de regels uitvaardigt, omdat de belangen van beiden verstrengeld zijn.

En verder:

Zilver en goud hebben gebodemd. Wellicht volgt over enkele dagen nog een hertest op de bodem, maar vanaf dat moment zou je een verdere beweging naar boven mogen verwachten.

Waarom een beweging naar boven? Nou, bijvoorbeeld omdat:

 • bekend is geworden dat Mexico vorige week 100 ton goud heeft gekocht,
 • de Amerikaanse minister van Financiën Geithner het schuldenplafond met 2 triljard dollar wil verhogen, bovenop de huidige 14,3 triljard;
 • volgens der Spiegel Griekenland gedreigd heeft uit de euro te stappen en de oude drachme weer in te voeren,
 • volgens Jason Hommel de hoeveelheid papieren zilver niet 100 maar misschien wel 1000 keer groter is dan het fysieke deel;
 • Eric Sprott op het dieptepunt van de markt zowel fysiek zilver als mijnaandelen heeft gekocht;
 • Jim Rogers ook heeft ingeslagen, net als Hinde Capital;
 • ondanks de grote daling van de zilverprijs het aantal contracten tot levering maar zeer beperkt is afgenomen, wat er op wijst dat de actie van JPMorgan en kornuiten maar zeer beperkt zoden aan de dijk heeft gezet ( sterker nog; hun positie is aanzienlijk verzwakt omdat men de marginverhogingen niet ongelimiteerd kan doorvoeren. Als de margin net zo zo veel waarde heeft als het contract houdt het feest op);
 • ook België op de lijst staat voor een downgrade door de kredietbeoordelaars:
 • APMEX, een grote leveranciers van Silver Eagles, hun leveringen hebben opgeschort tot 31 mei vanwege overweldigende vraag.

En aan dit laatste voorbeeld wordt maar duidelijk welke richting het zal opgaan: Elke keer als de zilverprijs verlaagd wordt, zal de vraag toenemen waardoor het tekort nijpender wordt en de val van de COMEX dichterbij komt. Kortom, men heeft de eerste week van mei een slag gewonnen, maar zo verliest men de oorlog.

En een oorlog is het, want het gaat uiteindelijk over het bestaansrecht van de dollar, en daarmee van Amerika als leidende natie in het Westerse bondgenootschap. De prijs van zilver en goud zijn beiden de kanarie in de mijn. Gaat de kanarie dood, ziet men in de mijn dat de lucht vergiftigd is en zal men zo snel mogelijk naar de uitgang hollen om de mijn te verlaten.

Zo is het, en zo zal het gaan. We zijn het point-of- nno-return gepasseerd, en geen marginverhoging kan hier iets aan veranderen, alleen maar uitstellen. Maar des te langer men het uitstelt, des te hoger zal de prijs zijn die de bevolking van de westerse samenleving zal moeten betalen. De pensioenpotten zullen fors leger blijken, de verzekering uitkeren met waardelozer geworden geld, uw spaargeld fors minder waard.

En de kans op oorlogen wordt groter, door een bevolking die in opstand komt of door regeringen die zo onder druk komen te staan dat men geen andere uitweg meer ziet, teneinde de waarheid maar niet te hoeven verkondigen.

Onze kinderen zullen weer vanaf vooraan mogen beginnen. Hopelijk zijn ze wat slimmer dan wij.

Zilverpaul

silverstocks.nl

Afbeelding: goldharvest.blogspot.com

 • Frits

  @temp242

  ‘Lipsky’s family are from Iowa and are Jewish.’

  http://en.wikipedia.org/wiki/John_Lipsky

 • Frits

  Miljoen, miljard, biljoen, biljard, triljoen, triljard = 10^21. Hoezo niet-Nederlands? Misschien is het niet correct gebruikt, maar het is wel een Nederlandse term. http://nl.wikipedia.org/wiki/Triljard

 • zilverpaul

  @ Koert : ik ga daar naar kijken… :)

 • koert

  hoi zilverpaul

  prima artikel. . . maar let toch eens op het juiste gebruik van eenheden.
  ‘triljard’ is niet-nederlands , maar ook niet-amerikaans.

 • temp242

  Timbo :Dat klopt snel, er is wel 1 ding veranderd, men is vollop fysiek aan het kopen, dat hadden we niet bij de vorige crisis.
  Ik geloof ook wel in een daling zoals vorige maal, dit door de futures, maar dit gaat een koop beweging brengen naar fysiek, dan is het de vraag, kan je dan nog fysiek kopen? ( kijk de eagels momenteel)
  De toekomst zal het uitwijzen….

  Volledig juist, het fysieke zit, althans voorlopig stevig in vaste handen.
  Papier daarentegen…

 • Timbo

  Dat klopt snel, er is wel 1 ding veranderd, men is vollop fysiek aan het kopen, dat hadden we niet bij de vorige crisis.

  Ik geloof ook wel in een daling zoals vorige maal, dit door de futures, maar dit gaat een koop beweging brengen naar fysiek, dan is het de vraag, kan je dan nog fysiek kopen? ( kijk de eagels momenteel)

  De toekomst zal het uitwijzen….

 • temp242

  IK WORD HIER ZOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO MOE VAN!!!

  ZILVER MAG GEEN KANARIEPIET SPELEN!!! ZEKER DE KOMENDE DRIE-ZES MAANDEN NIET!!!

  PROBEER DAT TOCH EENS TE BEGRIJPEN!!!

  ANGSTHAZEN!

 • temp242

  gordijnen :IMF directeur Strauss-Kahn volgens mij een Palestijnse achternaam. John Lipsky (2e man) dacht ik ook. Kan geen toeval wezen. Nu deze 2 personen opstappen vrijwillig. Wie dan wel?
  Nout Wellink maakt een goede kans als directeur van de NWO.

  De eerste is een Jood. De tweede is een Amerikaan.

 • Snel

  Daar zou ik nog maar niet zo zeker van zijn Edwin. We hebben in 2008 de beurzen onderuit zien gaan en zilver ging net zo hard mee. Zou maar zo weer kunnen gebeuren.

 • x

  @Edwin

  Volgens mijn zegt Gordijnen helemaal niet dat ze moet verkopen! Ze zegt wat anders namelijk dat je kan verkopen wanneer je het geld nodig heb en of een betere investering heb/weet dan zilver!

  Denk dat je de zin op een niet serieuze manier moet lezen Edwin.

 • Edwin

  @gordijnen
  Verkopen op een dal? dus lage prijs/weinig winst of zelfs verlies? Dat is niet zo’n goed advies. Zou nu eerder een goed koop moment worden, zeker met een prijs tussen $25-30.

  Physiek zilver/goud loopt niet weg dus gewoon wachten tot we weer hogere prijzen krijgen. Kan even duren maar komt met deze economie vanzelf.

 • gordijnen

  @ill-b

  Als je een betere bestemming voor je geld weet, dan is dit het moment om te verkopen.

  Volgens mij had je dan beter 2 of 3 weken geleden beter kunnen verkopen.

  Ik hoor graag of je iets hebt gevonden wat meer rendement opleverd?