24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Overdenkingen

De afgelopen forse daling van zilver, en in mindere mate die van goud, heeft sommigen aan het twijfelen gebracht over het investeren in edelmetalen. Immers, zou zilver niet nog veel meer kunnen zakken, en wat blijft er dan nog over van mijn investering? Een enkeling raakt zelfs in paniek;

heb ik de situatie wel goed ingeschat, waarom ben ik überhaupt in edelmetalen gegaan?

Daar komt bij dat elke substantiële daling van uw portefeuille een rotgevoel geeft, net zo goed dat het prettig is als uw investering in waarde stijgt. Niets menselijks in ons vreemd.

Op zich zijn bovenstaande vragen die op kunnen komen prima. Er is niets mis mee om van tijd tot tijd uw investeringsstrategie en uitgangspunten onder de loep te nemen. Immers, uw inzichten kunnen veranderen, of in de wereld om u heen kunnen zich veranderingen voordoen die een andere keuze kunnen rechtvaardigen.

Laten we daarom als eerste de wereld om ons heen beschouwen. Wat is er het afgelopen jaar verandert? Oorlog in Noord Afrika; Europa wat politiek en economisch steeds verder onder druk komt te staan; de US die zijn schuldenplafond van 1, 5 biljoen heeft bereikt en nu de pensioenfondsen aan het leegplunderen gaat; Japan, de derde economie van de wereld die forse economische en ecologische schade oploopt; opkomende landen als China die goud en zilver inslaan; Centrale banken die gestopt zijn met de verkoop van edelmetalen; een groeiende krapte op de zilver markt…..

Kortom, het economisch financieel systeem komt steeds meer onder druk te staan. Opkomende inflatie, dalende valuta wereldwijd ( gemeten tegenover waardevast geld, dat wil zeggen goud en zilver), een schuldenlast voor banken en overheden die steeds onhoudbaarder wordt, maar bovenal geen enkel uitzicht op herstel. De genomen maatregelen zijn er vooral op gericht om de boel draaiende te houden, en het onderliggend ziekteproces gaat ongehinderd door.

Sla de krant maar open; wat u nu leest over omvallende regimes, in opstand komende bevolking in Noord Afrika en Zuid Europa, een zich uitbreidend oorlogsfront in Libië, staten in Amerika die zich in toenemende mate verzetten tegen de federale overheid, een toenemende tendens om de rechten van de burgers in het Westen te beperken onder het mom van terrorismedreiging etc. etc.

Als u het een jaar geleden had voorspeld had niemand u gelooft. Toch gebeurt het, en beetje voor beetje wordt zo de pan water verwarmd waar de Westerse kikker in zich bevindt.

Dit nu in overweging nemende, en wetende dat zilver een jaar geleden $18 per ounce kostte, en na een top van $49 nu op ongeveer 35 $ uitbodemt, waar maken wij ons dan druk over?

Natuurlijk, het spel wordt niet eerlijk gespeeld, maar geen enkele macht zal zonder slag of stoot zijn macht vrijwillig overdragen. Eerst zal alles worden ondernomen om het fort te verdedigen, worden vertragingstactieken gebruikt en pas als alles is geprobeerd zal het bastion vallen onder de toenemende druk. Alles wat leeft wil blijven leven, en dat geldt voor individuele mensen maar ook voor instituten die macht hebben. Er zal alles aan worden gedaan om de macht te behouden, en pas de dood of het failliet zal hier verandering in brengen. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

Kortom, macro-economisch heeft u geen enkele reden om uw investering in edelmetalen vaarwel te zeggen; eerder het tegendeel is waar.

Blijft het punt dat het weinig prettig is als uw investering zomaar 25 % in waarde daalt! Wellicht kan de overweging hierbij behulpzaam zijn, dat wij ons in feite in een overgangssituatie bevinden. Aan de ene kant bevindt zich onze gebruikelijke economische werkelijkheid, waarin u in euro’s uw bezittingen en schulden heeft. Dalen uw bezittingen dan plotseling door bijvoorbeeld de zilverprijsdaling brengt dat allerlei emoties met zich mee. Angst om in financiële moeilijkheden te komen, woede vanwege de manipulatieve kant van het geheel, niets menselijks is ons vreemd.

Aan de andere kant echter staat u ook al in een nieuwe economische werkelijkheid, waarbij niet meer het aantal euro’s of dollars tellen, maar het aantal ounces edelmetalen, bouwgrond, land en andere stoffelijke zaken in uw bezit. Omdat we zo gewend zijn in onze oude economische werkelijkheid te leven, zit daar het zeer bij een forse daling van uw bezittingen. Bekijken we de zaak met de nieuwe bril, is er helemaal niets verandert! Sterker nog, biedt een forse daling u de mogelijkheid tegen een lage prijs extra edelmetalen aan te schaffen.

Feit blijft dat u momenteel in twee economische werelden leeft. U moet het nog doen in de oude wereld, maar zolang u er voor zorgt dat u geen risico’s neemt waardoor u in de oude wereld euro’s te kort komt om uw gewone leven te kunnen leiden, is er werkelijk niets aan de hand.

Emoties als angst en woede zijn als investeringsstrategieën slechte raadgevers. Het is misschien ook wel daarom dat grootheden uit investeringsland als Jesse Livermore, Bert Seligman en Jim Sinclair aan meditatie deden en doen, om zodoende zicht te krijgen om hun emoties en zich niet daardoor te laten leiden.

De wereld staat aan de vooravond van een grote omwenteling. De barbaren staan voor de Europese poorten, en als Europa is gevallen zal uiteindelijk ook Amerika ten onder gaan. In de onrust van dit tumult is het verleidelijk u mee te laten slepen in de gekte van de dag.

De wereld om ons heen wordt steeds gekker, laten we zelf proberen gezond te blijven.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Bekijk ook