Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Overdenkingen

21-05-2011 Zilverpaul

De afgelopen forse daling van zilver, en in mindere mate die van goud, heeft sommigen aan het twijfelen gebracht over het investeren in edelmetalen. Immers, zou zilver niet nog veel meer kunnen zakken, en wat blijft er dan nog over van mijn investering? Een enkeling raakt zelfs in paniek;

heb ik de situatie wel goed ingeschat, waarom ben ik überhaupt in edelmetalen gegaan?

Daar komt bij dat elke substantiële daling van uw portefeuille een rotgevoel geeft, net zo goed dat het prettig is als uw investering in waarde stijgt. Niets menselijks in ons vreemd.

Op zich zijn bovenstaande vragen die op kunnen komen prima. Er is niets mis mee om van tijd tot tijd uw investeringsstrategie en uitgangspunten onder de loep te nemen. Immers, uw inzichten kunnen veranderen, of in de wereld om u heen kunnen zich veranderingen voordoen die een andere keuze kunnen rechtvaardigen.

Laten we daarom als eerste de wereld om ons heen beschouwen. Wat is er het afgelopen jaar verandert? Oorlog in Noord Afrika; Europa wat politiek en economisch steeds verder onder druk komt te staan; de US die zijn schuldenplafond van 1, 5 biljoen heeft bereikt en nu de pensioenfondsen aan het leegplunderen gaat; Japan, de derde economie van de wereld die forse economische en ecologische schade oploopt; opkomende landen als China die goud en zilver inslaan; Centrale banken die gestopt zijn met de verkoop van edelmetalen; een groeiende krapte op de zilver markt…..

Kortom, het economisch financieel systeem komt steeds meer onder druk te staan. Opkomende inflatie, dalende valuta wereldwijd ( gemeten tegenover waardevast geld, dat wil zeggen goud en zilver), een schuldenlast voor banken en overheden die steeds onhoudbaarder wordt, maar bovenal geen enkel uitzicht op herstel. De genomen maatregelen zijn er vooral op gericht om de boel draaiende te houden, en het onderliggend ziekteproces gaat ongehinderd door.

Sla de krant maar open; wat u nu leest over omvallende regimes, in opstand komende bevolking in Noord Afrika en Zuid Europa, een zich uitbreidend oorlogsfront in Libië, staten in Amerika die zich in toenemende mate verzetten tegen de federale overheid, een toenemende tendens om de rechten van de burgers in het Westen te beperken onder het mom van terrorismedreiging etc. etc.

Als u het een jaar geleden had voorspeld had niemand u gelooft. Toch gebeurt het, en beetje voor beetje wordt zo de pan water verwarmd waar de Westerse kikker in zich bevindt.

Dit nu in overweging nemende, en wetende dat zilver een jaar geleden $18 per ounce kostte, en na een top van $49 nu op ongeveer 35 $ uitbodemt, waar maken wij ons dan druk over?

Natuurlijk, het spel wordt niet eerlijk gespeeld, maar geen enkele macht zal zonder slag of stoot zijn macht vrijwillig overdragen. Eerst zal alles worden ondernomen om het fort te verdedigen, worden vertragingstactieken gebruikt en pas als alles is geprobeerd zal het bastion vallen onder de toenemende druk. Alles wat leeft wil blijven leven, en dat geldt voor individuele mensen maar ook voor instituten die macht hebben. Er zal alles aan worden gedaan om de macht te behouden, en pas de dood of het failliet zal hier verandering in brengen. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar.

Kortom, macro-economisch heeft u geen enkele reden om uw investering in edelmetalen vaarwel te zeggen; eerder het tegendeel is waar.

Blijft het punt dat het weinig prettig is als uw investering zomaar 25 % in waarde daalt! Wellicht kan de overweging hierbij behulpzaam zijn, dat wij ons in feite in een overgangssituatie bevinden. Aan de ene kant bevindt zich onze gebruikelijke economische werkelijkheid, waarin u in euro’s uw bezittingen en schulden heeft. Dalen uw bezittingen dan plotseling door bijvoorbeeld de zilverprijsdaling brengt dat allerlei emoties met zich mee. Angst om in financiële moeilijkheden te komen, woede vanwege de manipulatieve kant van het geheel, niets menselijks is ons vreemd.

Aan de andere kant echter staat u ook al in een nieuwe economische werkelijkheid, waarbij niet meer het aantal euro’s of dollars tellen, maar het aantal ounces edelmetalen, bouwgrond, land en andere stoffelijke zaken in uw bezit. Omdat we zo gewend zijn in onze oude economische werkelijkheid te leven, zit daar het zeer bij een forse daling van uw bezittingen. Bekijken we de zaak met de nieuwe bril, is er helemaal niets verandert! Sterker nog, biedt een forse daling u de mogelijkheid tegen een lage prijs extra edelmetalen aan te schaffen.

Feit blijft dat u momenteel in twee economische werelden leeft. U moet het nog doen in de oude wereld, maar zolang u er voor zorgt dat u geen risico’s neemt waardoor u in de oude wereld euro’s te kort komt om uw gewone leven te kunnen leiden, is er werkelijk niets aan de hand.

Emoties als angst en woede zijn als investeringsstrategieën slechte raadgevers. Het is misschien ook wel daarom dat grootheden uit investeringsland als Jesse Livermore, Bert Seligman en Jim Sinclair aan meditatie deden en doen, om zodoende zicht te krijgen om hun emoties en zich niet daardoor te laten leiden.

De wereld staat aan de vooravond van een grote omwenteling. De barbaren staan voor de Europese poorten, en als Europa is gevallen zal uiteindelijk ook Amerika ten onder gaan. In de onrust van dit tumult is het verleidelijk u mee te laten slepen in de gekte van de dag.

De wereld om ons heen wordt steeds gekker, laten we zelf proberen gezond te blijven.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 • Gerard

  @wortelbea
  “” kan mij dan iemand uitleggen waarom wij nog steeds zoveel uren moeten werken ? “”
  Simpele vraag, simpel antwoord: De overheid roomt het af. Ook de banken doen daaraan mee.
  Door inflatie hoog te houden blijft die molen draaien. Mocht geld een sterke waarde krijgen (bijv.goudstandaard) dan heb je die problemen niet. Inflatie is in feite “geldvernietiging”, daarom blijven we met hard werken eve arm.

 • greetjes

  @PatDC
  Hier ben ik het nou mee eens. En laat je niet gek maken door stromingen: opposites zijn in werkelijkheid opposames!

 • wortelbea

  oeps… Rolf, kan er naast de ‘like’ knopjes misschien ook een speller check bij :p

 • wortelbea

  nog even over die prodctiviteit (ook al is het blijkbaar niet populair :$)
  ik vind gewoon dat we als mensheid veel verder hadden kunnen staan als we allen samen werkten voor de mensheid. Als de productiviteit verhoogt, dan mag een bedrijf daar natuurlijk van profiteren, en ook meer winst maken. geen probleem. maar er mag wel wat terugvloeien naar iedereen. Dit is nu helaas niet het gavel. Als ik via IT iets automatiseer om het werk van de werknemers te vereenvoudigen, waardoor ze bv maar de helft zo hard meer moeten werken, wat gebeurt er dan ?
  de helft krijgt zijn ontslag. punt uit. Dat is het spijtige, tegenwoordig werken we blijkbaar allemaal enkel voor het geld.
  ik zou het veel aangenamer vinden moest ik door een verbetering te maken aan een proces, iedereen kunnen helpen. niet enkel de eigenaar van een bedrijf.
  die betaald mij toch om dat te doen ? inderdaad, maar mag het eens wat gedeeld worden ?

  Als wij zozeer profiteren van de verhoogde productiviteit, kan mij dan iemand uitleggen waarom wij nog steeds zoveel uren moeten werken ? We hadden al lang minder moeten werken om te overleven, en veel meer tijd moeten kunnen besteden voor wat ook telt: familie, vrienden, vrijwilligerswerk, kunst, genieten.

 • Edwin

  Ben het 100% met PatDC eens,
  definities en labeltjes geven geen complexe situaties weer.
  De financiele groepen mensen die banken of hedge funds bezitten trekken teveel welvaart weg uit de rest van de wereld. Is lange tijd “goed” gegaan maar hebben het zelfs te goed gedaan …. begint zichtbaar te worden met de nieuwe media.

 • PatDC

  Er is kapitalisme noch socialisme. Er is vrije markt noch sociale gemeenschap. Dat zijn gewoon namen geplakt door voor- en tegenstanders. Er zijn gewoon twee grote bevolkingsdelen, het ene deel netto-bevoordeeld door de Roverheid, het andere deel netto-benadeeld door de Roverheid. Het eerste deel is te groot geworden en dat is de simpele reden dat er economische problemen zijn.

 • high five

  @wortelbea en @gerard. Wie profiteert van de gestegen arbeidsproduktiviteit. Dat is een hele moeilijke discussie. De ene keer de werknemer, de andere keer de werkgever/aandeelhouder.
  Laat ik zeggen dat een stijgende welvaart voor mij alleen kan worden bereikt door een stijgende arbeidsproduktiviteit en nieuwe produkten in de ruimste zin van het woord. Hoe de koek van de welvaart verdeeld wordt is een andere zaak.
  Ik heb wel de indruk dat maatschappijen met een vrij egalitaire inkomensverdeling gelukkiger zijn en stabieler.

 • Gerard

  @Wortelbea,
  Het was een beetje een vreemde opmerking. Het duidt erop dat je het niet goed begrijpt. Is normaal, vooral socialistisch denkers begrijpen die “lijn” niet.

  De consument betaald “ALTIJD” alles.
  Als bijvoorbeeld de directeur autofabrikant 10 miljoen extra belasting moet betalen, dan wordt dit doorberekend in het product naar: achtereenvolgens:
  -fabriek naar de exporteur
  -de exporteur naar de importeur
  -de importeur naar de de dealer
  -de dealer naar de consument
  -de consument naar de ………??
  De consument betaalt “ALTIJD” alles.
  Dat is zo in het kapitalisme + in het socialisme.
  Laat je dus in het vervolg door vakbonden, overheden en politieke partijen NIKS meer wijsmaken!!

 • Gerard

  @wortelbea
  Daar hebben we allemaal van geprofiteerd.
  Als een productieproces goedkoper wordt, dan profiteren we er allemaal toch van.

  Meer vrije tijd geven aan werknemers zal alleen maar kunnen indien de concurrent dat ook doet natuurlijk. In principe is dat extra loonsverhoging. Ik zie daar niet meteen het verband met goedkopere productielijn?

  Het kan natuurlijk wel bij goedkoper wordende producten dat de overheid daarop de accijnzen + BTW + BPM + alles en nog wat, verhoogd. Dan zien we sterk bij auto’s bijvoorbeeld.
  Ik zou zeggen, de roverheid profiteerd dan als enige?

 • Zilverpapier

  iedereen die hier maar zit te roeptoeteren dat de economie er zo slecht voorstaat omdat weet ik veel wat er allemaal aangedraagd wordt, vergeleken met de jaren 1979/1980 is er helemaal niks aan de hand, en die crisis is ook vanzelf opgelost. giet gewoon eens 1 paar dagen achter elkaar 1 paar bakken gerstenat naar binnen, ik weet zeker dat het meerendeel van de hier postende economen van de koude grond de economie 1 stuk rooskleuriger gaat zien.