24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Overzicht geeft inzicht

Terwijl goud en zilver met de dag meer glans krijgen, en de HUI, de index van de grootste goudmijnbedrijven dit jaar al 25,9 % gestegen is en de GLDX, waarin de wat kleinere producenten zijn ondergebracht zelfs al 45,5 %, kan het geen kwaad het lange termijnplaatje er weer eens bij te halen.

Onderstaand ziet u een grafiek vanaf 2000, waarin de groene lijn de CinC  weergeeft, ofwel het geld wat in omloop is gebracht in deze periode. Zoals u kunt zien  is deze geldhoeveelheid verdubbeld. De opbrengst van de US-T-Bonds bedroeg 42 %, ongeveer evenveel als de Dow Jones. Opmerkelijk is dat de veel bejubelde Dow Jones de groei van de geldhoeveelheid bij lange na niet heeft kunnen bijbenen, een feit om in gedachte te houden als u weer eens iemand de loftrompet hoort afsteken over de het presteren van de beurs.

CinC

Ook is duidelijk dat zowel goud als zilver, ondanks de forse correctie die we de afgelopen jaren achter de rug hebben gehad, het aanmerkelijk beter hebben gedaan als de reguliere aandelenbeurzen en de groei van de geldhoeveelheid die in circulatie is gebracht fors hebben overtroffen.

Als u dan bovendien bedenkt dat zowel de Amerikaanse staatsleningen als de Dow Jones zich ( bijna) op recordhoogten bevinden, en de goud en zilverprijzen zwaar onderdrukt zijn, moge het duidelijk zijn waarom ik momenteel nooit zou investeren in de gewone aandelenbeurzen. Hetgeen niet wil zeggen dat de zeepbel niet verder zou kunnen worden opgeblazen, maar het risico op een grote klap zal dan navenant toenemen. Dit toenemende risico vindt u ook terug in onderstaande grafiek, waarin u vindt weergegeven dat het percentage bedrijven met lagere winstcijfers dan verwacht hoger is dan het deel van de bedrijven die beter dan verwachte cijfers presenteerden.

hoop

Een andere manier om de huidige stand van zaken te beschouwen is door het lange termijn plaatje van goud erbij te pakken. Steeg goud na het loslaten van de goudstandaard meer dan 1900 %, is deze vanaf 2000 slechts met 413 % gestegen.

bull

Ruim voldoende opwaarts potentieel dus voor goud, en donkere wolken die zich samenpakken boven de Dow en de markt voor staatsleningen.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook