Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Vandaag de dag is de institutionele participatie, binnen de wereldwijde vermogensbeheer en beleggingsmaatschappijen in de goudmarkt minimaal. Maar door de lage rentetarieven en obligaties die bijna niets meer zijn, zien we tekenen dat dit snel verandert.
Zo is in Amerika het eerste grote pensioenfonds overstag gegaan. Het Ohio Police & Fire Pension Fund kondigden aan, dat het 5% van zijn vermogen aan goud zal toewijzen.
Dit volgt op de hielen van andere institutionele beleggers die goud of zilver kochten. Maar dit is het eerste grote pensioenfonds dit jaar, dat publiekelijk aankondigt dat het de goudmarkt heeft betreden. Het Ohio Police & Fire Pension Fund heeft $15,7 miljard aan activa onder beheer. De 5% die ze nu gaan investeren in goud, komt overeen met meer dan 750 miljoen dollar. Dit komt neer op ongeveer 2.5% van al het nieuwe goud, dat in omloop is gekomen voor in belegging van een fonds.
Als we dan wat meer onderzoek doen naar het Ohio Police & Fire Pension Fund, komen we erachter dat dit een zeer traditionele geld-beheerder is. Dat deze traditionele beheerder dus gekozen heeft om de goudmarkt te betreden, kunnen we zien als een verschuiving. Pensioenfondsen behoren typisch tot de meest conservatieve, op de lange termijn gerichte beleggers en springen normaliter niet in en uit posities. Deze publieke verschuiving van een groot fonds zal waarschijnlijk andere institutionele beleggers aansporen, om ook een toewijzing aan goud te overwegen. Dit is een trend waarvan we kunnen verwachten dat deze zal aantrekken, vooral in een wereld van negatieve rente. Het belangrijkste wat we hier uit mee kunnen nemen is, dat de meeste pensioenfondsen op dit moment geen directe blootstelling aan goud hebben. Maar als er meer pensioenfondsen kiezen om goud aan te kopen, kan dit zorgen voor een grote verandering binnen de goudmarkt.
In Nederland is dit een trend die wat langer op zich zou kunnen laten wachten. Omdat de Nederlandse pensioenfondsen eerst willen afwachten hoe zich dit ontwikkelt in de rest van de wereld. Dit komt ook mede doordat centrale banken goud zien als een risicovolle belegging, dit omdat goud heel volatiel is en geen cashflow oplevert. Wat pensioenfondsen ook weerhoudt van het inkopen van goud is het feit dat in 2011 het pensioenfonds Verenigde Glasfabrieken verplicht werd, door de Nederlandse Bank, om hun goud portefeuille te verminderen van 13% naar 3%.
De redenen aangevoerd door de wereldwijde centrale banken zijn eigenlijk niet meer houdbaar. Dit doordat de afgelopen jaren centrale banken zijn begonnen met het vergroten van hun eigen goudvoorraden om zich te beschermen tegen valutarisico en geldontwaarding. Nu het vooruitzicht heerst van een langdurig lage rente maakt dit goud steeds aantrekkelijker, ook voor partijen als vermogensbeheerders en pensioenfondsen.