24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Per september: negatieve spaarrente in Duitsland

Slecht nieuws voor vermogende spaarders bij de Hamburger Sparkasse: per 1 september zullen alle klanten met tegoeden van een half miljoen euro of meer op hun betaal- of spaarrekening een negatieve rente moeten gaan betalen. De Duitse bank heeft aangekondigd dat deze klanten een negatieve rente gaan krijgen van 0,4%. Dit tarief komt overeen met het tarief dat de ECB in rekening brengt aan commerciële banken voor overtollige reserves.

De Hamburger Sparkasse is niet de eerste bank in Duitsland om deze maatregel te nemen, maar wel een hele grote speler. Met meer dan 32 miljard aan spaartegoeden in beheer en 130 filialen is dit de tweede grootste spaarbank uit Duitsland. Dit betekent dus ook dat met deze maatregel een hele grote groep spaarders in Duitsland geraakt wordt. Andere banken die voorheen al dergelijke negatieve rentes in rekening brachten waren veel kleiner. Zo had de Duitse spaarbank Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee al in 2016 dit besluit genomen voor spaartegoeden vanaf EUR 100.000. Maar dit was een kleine lokale speler en geen grote bank met 130 filialen..

Elders wordt al langer gerekend met negatieve spaarrentes. In Zwitserland is een negatieve rente van 0.75% van toepassing bij veel banken. Veel particulieren wijken om deze reden uit naar andere vormen van beleggen en sparen.

Bekijk ook