24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Perth Mint beschuldigd van aankopen ‘onethisch’ goud

Deze week werd de Perth Mint ervan beschuldigd goud te kopen van een veroordeelde moordenaar in Papua Nieuw Guinea. In navolging van deze beschuldigingen zijn zowel de London Bullion Market Association (LBMA) als de premier van West Australië een onderzoek gestart naar de activiteiten van de Perth Mint.

De beschuldigingen zijn geuit na onderzoek van de The Australian Financial Review. Tijdens het onderzoek van de krant kwam naar voren dat de Perth Mint jaarlijks goud ter waarde  $200 miljoen koopt van het bedrijf Golden Valley. Dit bedrijf, gelegen in Papua New Guinea, is in handen van Justin Parker die veroordeeld is tot 13 jaar cel voor het doodslaan van een helikopter monteur. Bij het bedrijf Golden Valley lijkt echter meer aan de hand te zijn. Zo worden ze er ook van verdacht goud te kopen bij kleinere mijnen die gebruik maken van kinderarbeid en ook het milieu ernstige schade toebrengen. 

De Perth Mint, dat eigendom is van de regering van West Australië, is een van de grootste goud raffinaderijen ter wereld. De beschuldigingen aan het adres van de Perth Mint zijn opvallend te noemen aangezien de raffinaderij elk jaar geaccrediteerd wordt door de London Bullion Market Association (LBMA). Onderdeel van deze accreditatie, die ‘LBMA good delivery’ wordt genoemd, is een jaarlijks onderzoek naar de toeleveranciers van de Perth Mint. De LBMA wil er namelijk voor zorgen dat alle goudraffinaderijen die bij de organisatie zijn aangesloten alleen gebruik maken van ‘ethisch’ goud. Dit houdt in dat ze niet samenwerken met goudmijnen die bijdragen aan conflicten, waar mensenrechten worden geschonden of waar gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Voor de goudraffinaderijen zelf is het ook van belang dat ze aangesloten zijn bij de LBMA. Investeerders op de ETF markt vereisen namelijk dat de futures op de markt ondersteund worden met goudbaren van raffinaderijen die aangesloten zijn bij de LBMA. 

Vandaag kwam naar buiten dat in navolging van deze beschuldigingen de Perth Mint per direct stopt met het afnemen van goud van kleinere mijnen in Papua Nieuw Guinea. In de verklaring van de voorzitter van de raffinaderij, Sam Welsh, wordt gezegd dat de Perth Mint daarnaast ook stopt met het samenwerken met bedrijven die goud kopen uit ‘Artisanal Smallscale Mining’. Het onderzoek van de LBMA is echter nog in volle gang en mocht blijken dat de Perth Mint niet kan voldoen aan de regelgeving, dat kan het haar accreditatie verliezen.

Interesse in het kopen van gouden munten of zilveren munt? Bekijk hier onze collectie gouden munten en zilveren munten. 

Bekijk ook