24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

QE 142

De komende acht maanden pompt de FED 600 miljard om de banengroei te stimuleren en er voor te zorgen dat de inflatie niet te laag wordt. Met dat laatste wordt bedoeld dat de Amerikaanse economie aan het inkrimpen is en dat men daar een halt aan wil toeroepen.

En dan nu naar de werkelijkheid: het gaat niet om 600 miljard, maar om 900 miljard, omdat 300 miljard er via zijwegen sowieso ingepompt worden. En typisch toch, een maatregel die acht maanden duurt? Zou het probleem na acht maanden over zijn? Oh, gelukkig, ik lees dat men de mogelijkheid open laat om de maatregel te verlengen naar, stel, een jaar. De 900 miljard wordt dan 1,5 triljard op jaarbasis wat precies hetzelfde bedrag is dat de Amerikaanse overheid elk jaar tekort komt. Dat is toevallig!

In feite gaat de FED dus het komend jaar alle Amerikaanse staatsleningen opkopen. Er bestaat een woord om deze situatie aan te duiden: failliet.

Ondertussen wordt de berg aan derivaten alleen maar groter, zal de rente gaan oplopen waardoor ook het totale rentebedrag van de schulden omhoog zal gaan waardoor je mag verwachten dat medio volgend jaar de eerste berichten hoorbaar zullen worden van een QE3, om de economie een laatste zetje de goede kant op te geven. Dit spel zal doorgaan tot QE142, of zoveel eerder de hele boel in elkaar stort.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg-n6OL9-nlevvBdIOv2CrwYDlU9J9w14zUN1jB0A8ni8Y244&t=1&usg=__gFfEH3T2F4YZF5oAbJ4hlg5vv0g=http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg-n6OL9-nlevvBdIOv2CrwYDlU9J9w14zUN1jB0A8ni8Y244&t=1&usg=__gFfEH3T2F4YZF5oAbJ4hlg5vv0g=http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg-n6OL9-nlevvBdIOv2CrwYDlU9J9w14zUN1jB0A8ni8Y244&t=1&usg=__gFfEH3T2F4YZF5oAbJ4hlg5vv0g=

Bedragen als 900 miljard worden steeds gewoner. Zetten we het echter af tegen de hoeveelheid goud die de Amerikaanse regering officieel in huis heeft (280 miljoen ounces) is dit bedrag tegen de huidige goudkoers 2,4 maal zo groot als de waarde van het Amerikaanse goud. Dan is stijging van de goudkoers daags na de aankondiging van QE2 van 3 % nog heel bescheiden te noemen. Des te meer daar er waarschijnlijk nog maar heel weinig over is van de Amerikaanse goudvoorraad.

Geen wonder dan ook dat de goudprijs de 2% regel 4 november jongstleden ruim heeft doorbroken. (de 2 % regel houdt in dat het goudkartel een dagelijkse stijging met meer dan 2 % tegen houdt door bij het mogelijke stijging boven die grens enorme hoeveelheden papieren goud te verkopen en zodoende de prijs te drukken). Bij mijn weten heeft deze regel jaren stand gehouden.

De druk op het systeem wordt steeds groter. Zo werd gisteren bekend dat JP Morgan en HSBC een nieuwe aanklacht voor manipulatie van de zilvermarkt op grond van de RICO wet, de Racketeering Influences and Corrupt Organizations, voor de broek hebben gekregen. Hoewel het Amerikaans federaal rechtssysteem op de hand van de grootbanken is wordt het voor de dames en heren steeds moeilijker net te doen alsof er niets aan de hand is.

De nieuw aangekondigde geldinjectie door de FED zal ongetwijfeld gevolgd worden door een soortgelijke actie van de ECB. In feite werd dit al bevestigd door Trichet die verklaarde dat Europa niet het Amerikaanse voorbeeld zou volgen. Kijk, dat is nou het voordeel wanneer men altijd het tegenovergestelde zegt dan wat men bedoelt. De ECB kan ook moeilijk anders dan het voorbeeld van over de grote plas volgen. Doet men dat niet zal de euro te veel stijgen ten opzichte van de dollar en komt de concurrentiepositie van Europa te veel onder druk komen te staan. Verder is de ECB onderdeel van het hetzelfde globale geldsysteem als de FED en zal het dus nooit besluiten het zieke systeem aan te pakken.

Opmerkelijk was trouwens een bericht dat ik las in de krant over de begroting van de Europese unie. Deze gaat volgens jaar iets van zes procent omhoog. Men probeert dit feit wel te verdoezelen door aan te geven dat dit geld pas grotendeels in 20112 besteed gaat worden, maar daar trappen wij natuurlijk niet in. Hoe dit te rijmen is met de bezuinigingen die veel Europese lidstaten aan het doorvoeren zijn weet ik ook niet. Wellicht is het een teken dat de werkelijke macht steeds minder bij de lidstaten ligt als wel bij het grotere verband.

Gelukkig staat het Nederlands parlement zijn mannetje. Met pittige debatten over het tweede paspoort, het vakantiehuisje van de minister en voorstellen over de dierenpolitie weet ik gelukkig zeker dat men zich in Nederland nergens zorgen over hoeft te maken.

Bekijk ook