Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

QE 142

05-11-2010 Zilverpaul

De komende acht maanden pompt de FED 600 miljard om de banengroei te stimuleren en er voor te zorgen dat de inflatie niet te laag wordt. Met dat laatste wordt bedoeld dat de Amerikaanse economie aan het inkrimpen is en dat men daar een halt aan wil toeroepen.

En dan nu naar de werkelijkheid: het gaat niet om 600 miljard, maar om 900 miljard, omdat 300 miljard er via zijwegen sowieso ingepompt worden. En typisch toch, een maatregel die acht maanden duurt? Zou het probleem na acht maanden over zijn? Oh, gelukkig, ik lees dat men de mogelijkheid open laat om de maatregel te verlengen naar, stel, een jaar. De 900 miljard wordt dan 1,5 triljard op jaarbasis wat precies hetzelfde bedrag is dat de Amerikaanse overheid elk jaar tekort komt. Dat is toevallig!

In feite gaat de FED dus het komend jaar alle Amerikaanse staatsleningen opkopen. Er bestaat een woord om deze situatie aan te duiden: failliet.

Ondertussen wordt de berg aan derivaten alleen maar groter, zal de rente gaan oplopen waardoor ook het totale rentebedrag van de schulden omhoog zal gaan waardoor je mag verwachten dat medio volgend jaar de eerste berichten hoorbaar zullen worden van een QE3, om de economie een laatste zetje de goede kant op te geven. Dit spel zal doorgaan tot QE142, of zoveel eerder de hele boel in elkaar stort.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg-n6OL9-nlevvBdIOv2CrwYDlU9J9w14zUN1jB0A8ni8Y244&t=1&usg=__gFfEH3T2F4YZF5oAbJ4hlg5vv0g=http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg-n6OL9-nlevvBdIOv2CrwYDlU9J9w14zUN1jB0A8ni8Y244&t=1&usg=__gFfEH3T2F4YZF5oAbJ4hlg5vv0g=http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRg-n6OL9-nlevvBdIOv2CrwYDlU9J9w14zUN1jB0A8ni8Y244&t=1&usg=__gFfEH3T2F4YZF5oAbJ4hlg5vv0g=

Bedragen als 900 miljard worden steeds gewoner. Zetten we het echter af tegen de hoeveelheid goud die de Amerikaanse regering officieel in huis heeft (280 miljoen ounces) is dit bedrag tegen de huidige goudkoers 2,4 maal zo groot als de waarde van het Amerikaanse goud. Dan is stijging van de goudkoers daags na de aankondiging van QE2 van 3 % nog heel bescheiden te noemen. Des te meer daar er waarschijnlijk nog maar heel weinig over is van de Amerikaanse goudvoorraad.

Geen wonder dan ook dat de goudprijs de 2% regel 4 november jongstleden ruim heeft doorbroken. (de 2 % regel houdt in dat het goudkartel een dagelijkse stijging met meer dan 2 % tegen houdt door bij het mogelijke stijging boven die grens enorme hoeveelheden papieren goud te verkopen en zodoende de prijs te drukken). Bij mijn weten heeft deze regel jaren stand gehouden.

De druk op het systeem wordt steeds groter. Zo werd gisteren bekend dat JP Morgan en HSBC een nieuwe aanklacht voor manipulatie van de zilvermarkt op grond van de RICO wet, de Racketeering Influences and Corrupt Organizations, voor de broek hebben gekregen. Hoewel het Amerikaans federaal rechtssysteem op de hand van de grootbanken is wordt het voor de dames en heren steeds moeilijker net te doen alsof er niets aan de hand is.

De nieuw aangekondigde geldinjectie door de FED zal ongetwijfeld gevolgd worden door een soortgelijke actie van de ECB. In feite werd dit al bevestigd door Trichet die verklaarde dat Europa niet het Amerikaanse voorbeeld zou volgen. Kijk, dat is nou het voordeel wanneer men altijd het tegenovergestelde zegt dan wat men bedoelt. De ECB kan ook moeilijk anders dan het voorbeeld van over de grote plas volgen. Doet men dat niet zal de euro te veel stijgen ten opzichte van de dollar en komt de concurrentiepositie van Europa te veel onder druk komen te staan. Verder is de ECB onderdeel van het hetzelfde globale geldsysteem als de FED en zal het dus nooit besluiten het zieke systeem aan te pakken.

Opmerkelijk was trouwens een bericht dat ik las in de krant over de begroting van de Europese unie. Deze gaat volgens jaar iets van zes procent omhoog. Men probeert dit feit wel te verdoezelen door aan te geven dat dit geld pas grotendeels in 20112 besteed gaat worden, maar daar trappen wij natuurlijk niet in. Hoe dit te rijmen is met de bezuinigingen die veel Europese lidstaten aan het doorvoeren zijn weet ik ook niet. Wellicht is het een teken dat de werkelijke macht steeds minder bij de lidstaten ligt als wel bij het grotere verband.

Gelukkig staat het Nederlands parlement zijn mannetje. Met pittige debatten over het tweede paspoort, het vakantiehuisje van de minister en voorstellen over de dierenpolitie weet ik gelukkig zeker dat men zich in Nederland nergens zorgen over hoeft te maken.

 • Tinus

  Ik heb zelf een osmose water filter aangesloten op mijn leidingwater, en in mijn noodpakket: `basic water needs`
  http://www.watercool.nl/waterfilters_boten_caravan_camper.html

 • Niels

  @Ludo, klopt! Ik werk ook mee aan een betere wereld;)

 • Ludo

  @Niels : het is geen reclame, er is wel degelijk een link met zilver :-) zo lees ik “Het Ultracarbâ„¢ element, vervaardigd van zilver geïmpregneerd keramiek …” :-)

 • Niels

  @seppel, ik geloof niet dat dit blog bedoelt is om reclame te maken, maar als je naar boven scrolled, vind je bij reactie 19 het adres dat ook naar Belgie verzend:)

 • seppel

  @niels, als je ook exporteert naar je zuiderburen, mag je er alvast eentje leveren. Met een zilverprijs die naar de 30 swingt kan ik het me net permitteren !

 • Niels

  Als gezinnen meer dan 80 liter gefilterd water per dag willen drinken kunnen ze beter geen British Berkefeld aanschaffen;)

 • Willem

  Ik heb zelf nog 2 katadyns liggen, mocht je belangstelling hebben, dan zit je gunstiger als de winkel om de hoek. Ik heb er destijds 5 gekocht en heb er dan nog voldoende over.
  Nadeel van de Berkefeld, die ik zelf ook overwogen heb, vind ik de snelheid. De Berkefeld doet heeft voor mij een te beperkte capaciteit. Tenminste, voor zover uit mijn informatie bleek.

 • Niels

  @ goezinnen, Je kan ze vinden op http://www.basicwaterfilter.com. Daat staat ook een lijst op met specificaties over wat ze ze doen.

 • goezinnen

  Dank je wel Willem, woon in Amsterdam er zijn er genoeg om de hoek.
  Vind de prijs nogal meevallen.

 • Willem

  Bezuinigen op één van de meest primaire zaken wanneer er werkelijk iets is, lijkt me niet verstandig. Ik raad daarom gewoon het waterfilter van Katadyn aan, de Katadyn pocketwaterfilter is met stip de beste. Kost wat, maar dan heb je in ieder geval het beste. Wanneer het nodig is, is dat toch prettig. Overigens ook een mooie capaciteit, 50.000 liter, en 20 jaar garantie.

 • goezinnen

  Niels waar verkoop je dan de waterfilters?
  Ben er naar op zoek.

 • Frits

  @Niels

  Maar Niels, heeft het water uit de berkefeld dan ook zo’n hoge boviswaarde? LOL

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bovis_scale

 • Niels

  Bedankt voor de tip Rob maar drink toch liever water uit de British Berkefeld waterfilter, al is het maar omdat ik ze zelf verkoop:)

 • rob

  @ Niels

  Hier een goedkoper adresje voor een goed werkend waterfilter:

  http://nulpuntenergie.net/index.php/water/56-water-filter-set

 • Ludo
 • Seppe

  In “Comment” van de Financial Times oppert Robert Zoellick, voorzitter van de Wereldbank, om goud als “wisselanker” te gebruiken. ’t Is duidelijk dat de Heer Zoellick geen kleine jongen is, en dat men her en der aan de top ook begrijpt dat het zo niet verder kan…..

 • Alexander

  @Paul en allen
  Wederom weer een goede post Paul.. en als ik de comments lees ben ik blij dat hier meer mensen zijn met open ogen.. in tegenstelling tot de mensen in mijn vrienden en werkkring. Het is toch knap hoelang het lukt de mensen van de domme te houden.. Echter denk ik dat Q1 2011 de oogjes langzaam open zullen gaan van een deel van de mensen.. eerst zal natuurlijk de “dubble dip” (weer) gaan inburgeren als uitspraak via de media.. Paar kwartalen later kan het niet anders dan dat iedereen begint in te zien dat het serieus fout aan het gaan is.. vraag me af wanneer de run op goud en zilver zal beginnen.

  @Paul misschien is het iets om deze petitie te promoten op je blog? http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad

 • Niels

  Misschien nog een drinkwaterfilter zoals deze Ludo>
  http://www.basicwaterfilter.com/british_berkefeld_rvs_waterfilter.php

 • Ludo

  Eigen watervoorziening via boorput – check
  Eigen warmtevoorziening (hout voor x jaren) – check
  Eigen electriciteitsvoorziening via zowel benzine- als dieselaggregaat – check

  Nu nog wat pluimvee & dringend leren tuinieren in plaats van lavendel te kweken :-)

 • rob

  @Wouter

  Helaas is de ECB niet zo verstandig en volgt het al een jaartje het pad van de FED. Je euro wordt nu al elk jaar 10% minder en deze geldontwaarding is in een versnelling aan het gaan.
  Over enkele weken hebben Ierland en Spanje weer extra geld nodig en zal de aankondiging van de ECB-reddingsactie de euro flink doen dalen.
  We zitten in het WK geldontwaarding en het ziet er naar uit dat de UK wint, Amerika goede tweede, Europa drie en de yen en zwitserse franc in de achterhoede.

 • Wouter

  “De ECB kan ook moeilijk anders dan het voorbeeld van over de grote plas volgen. Doet men dat niet zal de euro te veel stijgen ten opzichte van de dollar en komt de concurrentiepositie van Europa te veel onder druk komen te staan”

  Indien de euro steeds steeds verder stijgt t.o.v. de dollar dat is niet ongunstig.
  Wanneer de ECB het voorbeeld van de FED volgt dan hebben we binnen no time een flinke inflatie ieder jaar. Denk aan de “doubling time” van Dr. Bartlett. Een inflatie van 7% per jaar zorgt voor een “doubling time” van 10 jaar. Oftewel een halvering van je koopkracht in je valutamunt. In dit daglicht doet de ECB er verstandiger aan om niet het voorbeeld op te volgen van de FED.

 • Roland

  @Gerard
  Hallo Gerard; Uiteraard heeft de bevolking er hard aan meegedaan, we zijn er allemaal bij betrokken. Mijn punt is meer dat regeringen, al jaren terug met den Uil etc, mede gestimuleerd door de banken, het volk eerder stimuleerde dan verantwoordelijk met de toendertijd “hoorn des overvloeid” om te gaan. Ik denk dat we qua gedachten wel op dezelfde lijn zitten, op kleine details nagelaten. Dit blog lijkt me meer geschikt om de grote lijnen met nieuwe lezers te delen.
  Mensen moeten wakker worden anders zijn we straks allemaal slaven onder de nieuwe Wereld Order. Ik hoop ook van harte dat goud en zilver niet naar die “fantastische” bedragen gaan want wil je nog werkelijk in zo’n wereld leven?

 • RB

  Vogels? ;-)

  Bericht ziet er authentiek uit. Laat die zilvervloot maar komen.

 • Gerard
 • Gerard

  @Roland, het maak denk ik niet meer zoveel uit wie er wel of niet aan de macht komt. Republikein of Democraat, geen enkel verschil in deze failliete zooi. Ook Marc Rutte niet met zijn dierenpolitie kan niets meer doen voor Europa. Hoe meer hij bezuinigd, des te harder smijten ze elders met geld.
  We hadden 20 jaar geleden die “geld wegsmijtende” regeringen moeten wegstemmen. Maar neen, hoe harder ze het geld weggooiden, hoe meer schulden ze maakten, des te meer kiezers!
  DAAR ZIJN WIJ ZELF FOUT AAN ! En NIET de politici van nu!

  Het is toch al te laat voor iedereen.Zolang wij maar proberen om nog meer schulden te maken, blijven de mensen geloven dat er niet aan de hand is. De rekening komt dan gewoon wat later.

 • Zilverpaul

  Beste Marc,
  Ik begrijp uit je opmerking dat je een directe link veronderstelt tussen de acties van de ECB en de begroting van de EU. Dit directe verband is er echter niet.
  De ECB kan dus 10 % meer geld bijdrukken terwijl de begroting van het Europees parlement met 8 % kan dalen of stijgen.
  Het geld wat de ECB bijdrukt kan bv gebruikt worden om staatsleningen op te kopen van de Griekenland of Ierland, die verder niemand meer wil.
  De begroting van de Europese unie gaat over vragen als hoeveel steun men wil geven aan de landbouwsector, hoeveel men gezamenlijk wil investeren in ICT etc etc

 • Marc

  sorry voor de onduidelijikheid.
  De ECB druk geld bij maar geeft daar geen ruchtbaarheid aan.
  Gezien het feit dat de EU hier dus rekening mee moet houden moeten zij dus verklaren waar die extra jaarlijkse 10% heen gaan.
  Wat ik precies bedoelde is dat de EU dus 6% extra uitgaven in het vooruitzicht stelt om die extra bijgedrukte euro’s in omloop te brengen.
  Zou dit kunnen kloppen?

 • Zilverpaul

  Beste Marc,
  ik snap je vraag niet helemaal. In ieder geval, de Europese unie en de ECB zijn twee verschillende dingen. De ECB zal net als de FED ook meer geld gaan creeren uit het niets, waardoor hier ook de prijzen meer zullen gaan stijgen. Elk jaar wordt trouwens al 10 % meer geld bijgedrukt door de ECB.

 • Marc

  @zilverpaul
  Is die 6% verhoging van de uitgaven van de europese unie geen verdoezeling van de werkelijkheid?
  Is het niet zo dat hier de inflatie gaat oplopen en de EU daarop al geanticipeerd heeft.
  De ECB maakt niet bekend dat ze aan Q.E. doen.
  Dus wat weten wij ervan wat de waarde van de euro doet.
  Anders gezegd, waarschijnljk de ECB doet ook wat ze wild.

 • johan
 • Jan

  Beste ZilverPaul,

  Je spreekt wijze woorden, met aan het einde een stukje ironie.
  Maar als jouw stukje vandaag in een nederlandse krant zou staan, verklaart 99% van de lezers je voor gek. Doen ze bij mij ook, want “alles gaat immers nog steeds goed”. Terwijl het water steeds warmer wordt en de kikkers erin, levend dreigen te verbranden, blijven ze toch rustig zitten. ze passen hun innerlijke temperatuur aan, totdat ze dood zijn van de hitte.
  Dat is de situatie. Wat me nog steeds verbaasd is dat ( ook bijv. vanmorgen in de Telegraaf) dat de edelmetalen zo duur worden, maar dat niemand inziet dat edelmetalen eigenlijk nooit duurder wordt, maar dat ons geld steeds minder waard wordt.

 • Roland

  Maar liefst 17% van de Amerikanen krijgen nu wat te eten via voedselbonnen; dat is 1 op 5.9 mensen. Hier een interview met een net nieuw gekozen “Tea Party” Congressman: http://www.mediaite.com/tv/shep-smith-grills-recently-elected-tea-party-candidate-john-runyan/
  In mijn mening; als de US het van dit soort mensen moet hebben is OE142 geenzins ondenkbaar. Trouwens, zouden paraments leden in Europe veel anders / beter zijn?
  Mijn vraag is; waar ligt de “pijngrens” waarbij de mensen eens echt wakker worden en zich in de financieële materie gaan verdiepen zodat eindelijk eens door krijgen dat ze BIG TIME door regeringen / banken opgelicht zijn?
  Ja, ZilverPaul is “scherp” omdat hij niet naar RTLZ en ander rubbish kijkt, maar via internet leest over mensen die over de mannen “achter het gordijn” rapporteren.
  En over internet gesproken; Een stukje “luxe” waarmee “men” al druk aan het sleutelen is zodat “andersdenkende” straks tot in de kiem gesmoord kunnen worden. Bijvoordbeeld een geslaagde “bankrun” op 7 Dec zou een ideaal excuus zijn om de internet-teugels eens stevig aan te halen.
  Per slot van rekening moet massa via de media in slaap gehouden worden zodat het “kaalpluk-programma”, tot aan ECB142 toe, uitgevoerd kan worden !
  Hoe lang gaat deze “madness” nog door !?
  En voor de bankrun……..”Lets bring it on” !!!

 • Procambarus

  Het is zonneklaar dat de VS bezig zijn hun schulden te “ontwaarden”. Definitieve bevestiging hiervoor krijgen we als duidelijk wordt dat het bijdrukken, ook na de impuls van $880 miljard gewoon doorgaat. Dan breken er “gouden” tijden aan voor zilver.

 • zarathustra

  Down with the EU!!!

 • http://edelmetaalblog silvershadow

  Een wakker man die Zilverpaul!!
  Wederom scherpe analyse.

 • Gerard

  In Zimbabwe zijn ze ook zo begonnen: Zimbabwe2, Zimbabwe3, Z4,………………Z142.