24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

QE10 komt eraan!

Wie weet nog waar de teller staat wat betreft de rondes van geld bijdrukken door de centrale banken? Officieel staat de teller op twee, maar laten we eens kijken hoeveel keer er daadwerkelijk geld in het bankensysteem is gepompt sinds QE1.

QE1 bestond uit twee rondes; één van $800 miljard en een tweede ronde van $850 miljard. QE 2 volgde nog later dat jaar toen de FED Mortgage Backed Securities(MBS) en Collateral Debt Obligations (CDO’s) aankocht. MBS en CDO’s zijn schuldpapieren op grond van respectievelijk hypotheken en en schuldovereenkomsten die, in dit geval, niemand meer wil hebben omdat ze enorm in waarde waren gedaald.

QE3 volgde eind 2009 en bestond uit het voor 9 maanden lang, elke maand, $75 miljard in het bankensysteem pompen.

QE4 en QE5 bestond uit het geld sturen naar Fannie Mae en Freddie Mac, waarvan de teller nu al op $150 miljard staat en wat nog tijden zal doorgaan. Binnenkort zullen overigens de huizen van beide door de Amerikaanse overheid gesponsorde instituten in pakketjes van 10.000 stuks worden doorverkocht, en u kunt al raden wie deze optrekjes voor een weggeefprijs van de markt kunnen prikken.

Maar goed, na QE 5 volgt QE6, oftewel ZIRP, de Zero Interest Rate Policy, een vreemde eend in de bijt. Geen officiële gelddrukkerij, maar heeft wel hetzelfde effect door de ¼ % rente die tot 2014 doorloopt.

Vervolgens Operatie Twist, oftewel QE7, waarbij voor $400 miljard langlopende obligaties werden gekocht met als doel de lange rente op de kapitaal markt nog verder te drukken.

Daarna volgt QE8 in de week na Kerst 2011, waarin 523 Europese banken zo’n $ 626 miljard aan steun krijgen om staatsleningen aan te kopen. Komen we tot slot aan QE9, op 29 februari jongstleden verstrekt, de dag dat menige goud- en zilverbelegger zich verslikte in het avondmaal vanwege de brutale sell-of van beide edelmetalen. En kijk eens aan; precies op dat moment kwam nog eens $712 miljard vrij om de Europese banken overeind te houden.

Het gevolg van al die QE’s is dat de prijzen van voedsel en energie flink stijgen, terwijl de geldkraan voor het bedrijfsleven slechts spaarzaam druppelt. Een bank moet tenslotte zijn prioriteiten stellen, nietwaar?

Vindt u het dan nog raar dat ten tijde van QE8 de verkoop van 4000 goudcontracten de goudprijs deed dalen, gevolgd door 10.000 contracten op 29 februari? Denkt u aan fysiek goud kopen?

Geconcludeerd mag dan ook worden dat het geld bijdrukken zich in steeds sneller tempo opvolgt, wat hand -in-hand gaat met het steeds vaker onderdrukken van de goud- en zilverprijs. Maar is dit iets om moedeloos van te worden?

Op korte termijn zeker, omdat hoewel echt goud en echt zilver op de lange termijn zich nog steeds opwaarts bewegen, het niet altijd fijn is om regelmatig geconfronteerd te worden met soms forse dalingen van uw goudbaren of zilverbaar.

Wie de zich steeds snellere opvolging van noodmaatregelen voor ogen houdt zoals die hiervoor de revue zijn gepasseerd, kan echter volgens mij tot geen andere conclusie komen dat de dagen van ons huidig geldsysteem geteld zijn.

Deze stelling wordt ondersteund door het gegeven dat Griekenland, hoewel zo’n 75 % van zijn schuld is geherstructureerd, voor de overige 25 % van zijn schuld nog steeds het predicaat Junk-status heeft. Kortom, 100 % van de Griekse schuld was junk! En bovendien, als een Griekse staatsschuld van 25 % al goed is voor de junk- status, wat dacht u dan niet van verreweg de meeste Europese landen die met veel meer dan 25 % schuld door het leven gaan?

Het systeem is onherroepelijk kaputt. En des te langer men op de ingeslagen weg doormoddert door steeds meer geld in het bankensysteem te pompen, des te groter zal de klap worden. Papieren geld zal zijn waarde verliezen. Als u er maar voor zorgt niet gered te hoeven worden door het bankensysteem, zoals met Griekenland gebeurt. De Griekse economie wordt kapot bezuinigd, de economie valt in elkaar, en alle zogenaamde steun komt in de zakken van de heren bankiers. Denkt u al ik koop goud? Een goudstaaf, gouden munten of goudbaren?

Toch is er ook nog een sprankje hoop. Duitse bankiers ( niet mw. Merkel) zetten zich steeds feller af tegen het Westers banksysteem, en zijn bezig verbindingen te leggen met Rusland en China. Behalve dat dit opkomende economieën zijn die enorme hoeveelheden goud opkopen, zullen deze landen de nieuwe economische wereldmacht gaan vormen. Duitsland zal zich hierbij waarschijnlijk kunnen aansluiten, en wellicht Nederland ook.

Maar eerst zal ons huidige monetaire systeem nog in elkaar moeten storten. In vele rondes van QE, tot de ballon zo ver wordt opgeblazen dat hij vanzelf knapt. Koop goud of gaat u beleggen in zilver?

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

Bekijk ook