Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

QE10 komt eraan!

25-03-2012 Zilverpaul

Wie weet nog waar de teller staat wat betreft de rondes van geld bijdrukken door de centrale banken? Officieel staat de teller op twee, maar laten we eens kijken hoeveel keer er daadwerkelijk geld in het bankensysteem is gepompt sinds QE1.

QE1 bestond uit twee rondes; één van $800 miljard en een tweede ronde van $850 miljard. QE 2 volgde nog later dat jaar toen de FED Mortgage Backed Securities(MBS) en Collateral Debt Obligations (CDO’s) aankocht. MBS en CDO’s zijn schuldpapieren op grond van respectievelijk hypotheken en en schuldovereenkomsten die, in dit geval, niemand meer wil hebben omdat ze enorm in waarde waren gedaald.

QE3 volgde eind 2009 en bestond uit het voor 9 maanden lang, elke maand, $75 miljard in het bankensysteem pompen.

QE4 en QE5 bestond uit het geld sturen naar Fannie Mae en Freddie Mac, waarvan de teller nu al op $150 miljard staat en wat nog tijden zal doorgaan. Binnenkort zullen overigens de huizen van beide door de Amerikaanse overheid gesponsorde instituten in pakketjes van 10.000 stuks worden doorverkocht, en u kunt al raden wie deze optrekjes voor een weggeefprijs van de markt kunnen prikken.

Maar goed, na QE 5 volgt QE6, oftewel ZIRP, de Zero Interest Rate Policy, een vreemde eend in de bijt. Geen officiële gelddrukkerij, maar heeft wel hetzelfde effect door de ¼ % rente die tot 2014 doorloopt.

Vervolgens Operatie Twist, oftewel QE7, waarbij voor $400 miljard langlopende obligaties werden gekocht met als doel de lange rente op de kapitaal markt nog verder te drukken.

Daarna volgt QE8 in de week na Kerst 2011, waarin 523 Europese banken zo’n $ 626 miljard aan steun krijgen om staatsleningen aan te kopen. Komen we tot slot aan QE9, op 29 februari jongstleden verstrekt, de dag dat menige goud- en zilverbelegger zich verslikte in het avondmaal vanwege de brutale sell-of van beide edelmetalen. En kijk eens aan; precies op dat moment kwam nog eens $712 miljard vrij om de Europese banken overeind te houden.

Het gevolg van al die QE’s is dat de prijzen van voedsel en energie flink stijgen, terwijl de geldkraan voor het bedrijfsleven slechts spaarzaam druppelt. Een bank moet tenslotte zijn prioriteiten stellen, nietwaar?

Vindt u het dan nog raar dat ten tijde van QE8 de verkoop van 4000 goudcontracten de goudprijs deed dalen, gevolgd door 10.000 contracten op 29 februari? Denkt u aan fysiek goud kopen?

Geconcludeerd mag dan ook worden dat het geld bijdrukken zich in steeds sneller tempo opvolgt, wat hand -in-hand gaat met het steeds vaker onderdrukken van de goud- en zilverprijs. Maar is dit iets om moedeloos van te worden?

Op korte termijn zeker, omdat hoewel echt goud en echt zilver op de lange termijn zich nog steeds opwaarts bewegen, het niet altijd fijn is om regelmatig geconfronteerd te worden met soms forse dalingen van uw goudbaren of zilverbaar.

Wie de zich steeds snellere opvolging van noodmaatregelen voor ogen houdt zoals die hiervoor de revue zijn gepasseerd, kan echter volgens mij tot geen andere conclusie komen dat de dagen van ons huidig geldsysteem geteld zijn.

Deze stelling wordt ondersteund door het gegeven dat Griekenland, hoewel zo’n 75 % van zijn schuld is geherstructureerd, voor de overige 25 % van zijn schuld nog steeds het predicaat Junk-status heeft. Kortom, 100 % van de Griekse schuld was junk! En bovendien, als een Griekse staatsschuld van 25 % al goed is voor de junk- status, wat dacht u dan niet van verreweg de meeste Europese landen die met veel meer dan 25 % schuld door het leven gaan?

Het systeem is onherroepelijk kaputt. En des te langer men op de ingeslagen weg doormoddert door steeds meer geld in het bankensysteem te pompen, des te groter zal de klap worden. Papieren geld zal zijn waarde verliezen. Als u er maar voor zorgt niet gered te hoeven worden door het bankensysteem, zoals met Griekenland gebeurt. De Griekse economie wordt kapot bezuinigd, de economie valt in elkaar, en alle zogenaamde steun komt in de zakken van de heren bankiers. Denkt u al ik koop goud? Een goudstaaf, gouden munten of goudbaren?

Toch is er ook nog een sprankje hoop. Duitse bankiers ( niet mw. Merkel) zetten zich steeds feller af tegen het Westers banksysteem, en zijn bezig verbindingen te leggen met Rusland en China. Behalve dat dit opkomende economieën zijn die enorme hoeveelheden goud opkopen, zullen deze landen de nieuwe economische wereldmacht gaan vormen. Duitsland zal zich hierbij waarschijnlijk kunnen aansluiten, en wellicht Nederland ook.

Maar eerst zal ons huidige monetaire systeem nog in elkaar moeten storten. In vele rondes van QE, tot de ballon zo ver wordt opgeblazen dat hij vanzelf knapt. Koop goud of gaat u beleggen in zilver?

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003407059474 Anwar

  begrijp dat je wil zeggen dat we soms ergnes een grens moeten trekken. Maar hoe wil je die grens bepalen en waarom trek je de grens bij het recreebren van een Neanderthaler?Ik heb nog een vraag voor je. Uit eerdere discussies begrijp ik dat je christen bent en dat je in een god gelooft. Stel nu dat het wetenschappers lukt een Neanderthaler te creebren (wat overigens echt nog niet zou lukken). De Neanderthaler heeft een naar menselijke maatstaven erg laag IQ maar kan praten en basale causale verbanden begrijpen. Ik ben benieuwd hoe jouw god dan tegen de Neanderthaler aan zal kijken. Ik weet niet precies hoe je denkt over het bestaan van een ziel en waar die vandaan komt maar krijgt de Neanderthaler dan van god ook een ziel net als de mens (aannemende dat de ziel van god komt)? Of zou god dat uit principe niet doen omdat de nieuwe-Neanderthaler door de mens is gecreeberd? En wat als de Neanderthaler wel een ziel ontvangt, waar trekt god dan de grens? Wat als we nog oudere mensachtigen zouden (re)creebren wie krijgt er dan wel een ziel en wie niet? En zouden chimpansees dan ook geen recht hebben op een ziel? Misschien sla ik de plank volledig mis maar ik ben echt benieuwd wat je daarvan denkt.

 • Ethan

  Ok, wie zit er nu aan de knoppen van de spot prijs? :P

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ WijRos

  “Wij” helpen de opstandelingen in Syrie? Nee hoor, dat doen “zij”. Zij zijn onze gekozen leiders die na hun verkiezing beginnen met rare U-bochten, compromissen sluiten en coalities in elkaar frommelen. En daarmee verwatert onze stem en zijn onze zogenaamde democratie en inspraak een lachertje.

  Hier, mooi voor op een tegeltje: “De maatschappij, dat zijn zij. Wij horen daar niet bij.”

 • Lamberto