Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

QE10 komt eraan!

25-03-2012 Zilverpaul

Wie weet nog waar de teller staat wat betreft de rondes van geld bijdrukken door de centrale banken? Officieel staat de teller op twee, maar laten we eens kijken hoeveel keer er daadwerkelijk geld in het bankensysteem is gepompt sinds QE1.

QE1 bestond uit twee rondes; één van $800 miljard en een tweede ronde van $850 miljard. QE 2 volgde nog later dat jaar toen de FED Mortgage Backed Securities(MBS) en Collateral Debt Obligations (CDO’s) aankocht. MBS en CDO’s zijn schuldpapieren op grond van respectievelijk hypotheken en en schuldovereenkomsten die, in dit geval, niemand meer wil hebben omdat ze enorm in waarde waren gedaald.

QE3 volgde eind 2009 en bestond uit het voor 9 maanden lang, elke maand, $75 miljard in het bankensysteem pompen.

QE4 en QE5 bestond uit het geld sturen naar Fannie Mae en Freddie Mac, waarvan de teller nu al op $150 miljard staat en wat nog tijden zal doorgaan. Binnenkort zullen overigens de huizen van beide door de Amerikaanse overheid gesponsorde instituten in pakketjes van 10.000 stuks worden doorverkocht, en u kunt al raden wie deze optrekjes voor een weggeefprijs van de markt kunnen prikken.

Maar goed, na QE 5 volgt QE6, oftewel ZIRP, de Zero Interest Rate Policy, een vreemde eend in de bijt. Geen officiële gelddrukkerij, maar heeft wel hetzelfde effect door de ¼ % rente die tot 2014 doorloopt.

Vervolgens Operatie Twist, oftewel QE7, waarbij voor $400 miljard langlopende obligaties werden gekocht met als doel de lange rente op de kapitaal markt nog verder te drukken.

Daarna volgt QE8 in de week na Kerst 2011, waarin 523 Europese banken zo’n $ 626 miljard aan steun krijgen om staatsleningen aan te kopen. Komen we tot slot aan QE9, op 29 februari jongstleden verstrekt, de dag dat menige goud- en zilverbelegger zich verslikte in het avondmaal vanwege de brutale sell-of van beide edelmetalen. En kijk eens aan; precies op dat moment kwam nog eens $712 miljard vrij om de Europese banken overeind te houden.

Het gevolg van al die QE’s is dat de prijzen van voedsel en energie flink stijgen, terwijl de geldkraan voor het bedrijfsleven slechts spaarzaam druppelt. Een bank moet tenslotte zijn prioriteiten stellen, nietwaar?

Vindt u het dan nog raar dat ten tijde van QE8 de verkoop van 4000 goudcontracten de goudprijs deed dalen, gevolgd door 10.000 contracten op 29 februari? Denkt u aan fysiek goud kopen?

Geconcludeerd mag dan ook worden dat het geld bijdrukken zich in steeds sneller tempo opvolgt, wat hand -in-hand gaat met het steeds vaker onderdrukken van de goud- en zilverprijs. Maar is dit iets om moedeloos van te worden?

Op korte termijn zeker, omdat hoewel echt goud en echt zilver op de lange termijn zich nog steeds opwaarts bewegen, het niet altijd fijn is om regelmatig geconfronteerd te worden met soms forse dalingen van uw goudbaren of zilverbaar.

Wie de zich steeds snellere opvolging van noodmaatregelen voor ogen houdt zoals die hiervoor de revue zijn gepasseerd, kan echter volgens mij tot geen andere conclusie komen dat de dagen van ons huidig geldsysteem geteld zijn.

Deze stelling wordt ondersteund door het gegeven dat Griekenland, hoewel zo’n 75 % van zijn schuld is geherstructureerd, voor de overige 25 % van zijn schuld nog steeds het predicaat Junk-status heeft. Kortom, 100 % van de Griekse schuld was junk! En bovendien, als een Griekse staatsschuld van 25 % al goed is voor de junk- status, wat dacht u dan niet van verreweg de meeste Europese landen die met veel meer dan 25 % schuld door het leven gaan?

Het systeem is onherroepelijk kaputt. En des te langer men op de ingeslagen weg doormoddert door steeds meer geld in het bankensysteem te pompen, des te groter zal de klap worden. Papieren geld zal zijn waarde verliezen. Als u er maar voor zorgt niet gered te hoeven worden door het bankensysteem, zoals met Griekenland gebeurt. De Griekse economie wordt kapot bezuinigd, de economie valt in elkaar, en alle zogenaamde steun komt in de zakken van de heren bankiers. Denkt u al ik koop goud? Een goudstaaf, gouden munten of goudbaren?

Toch is er ook nog een sprankje hoop. Duitse bankiers ( niet mw. Merkel) zetten zich steeds feller af tegen het Westers banksysteem, en zijn bezig verbindingen te leggen met Rusland en China. Behalve dat dit opkomende economieën zijn die enorme hoeveelheden goud opkopen, zullen deze landen de nieuwe economische wereldmacht gaan vormen. Duitsland zal zich hierbij waarschijnlijk kunnen aansluiten, en wellicht Nederland ook.

Maar eerst zal ons huidige monetaire systeem nog in elkaar moeten storten. In vele rondes van QE, tot de ballon zo ver wordt opgeblazen dat hij vanzelf knapt. Koop goud of gaat u beleggen in zilver?

 

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

 • Lamberto
 • Gerard

  @Boefke
  Dat is ook zo. De eigenschap van goud en zilver zijn daardoor zo verschillend.

  Om de olieprijs “kunstmatig” omlaag te halen, heeft VS + Europa een truukje toegepast. De strategische reserves worden aangespannen. Beide continenten hebben namelijk zo’n grote voorraad. Werd wel vaker gebruikt om de prijs “vlak” te houden. Bovendien een voorraad voor calamiteiten.
  Maar ieder zal begrijpen dat die gebruikte voorraden eens weer aangevuld moeten worden.
  Het is dus een lapmiddel.
  Op korte termijn schijnt het nu te helpen want de olieprijs daalt licht.

 • WijRos

  @RB
  re. George Carlin: The Illusion Of Choice

  Beste RB, wat doen we met deze kennis?
  We blijven het goed vinden om opstandelingen in Syrië te helpen met geld en wapens en daarna zijn we ontsteld dat Asaad terugschiet.
  Het maakt niet uit wat we kiezen in NL het ene is slecht het ander is misschien nog slechter.
  We moeten ontwikkelingslanden blijven corrumperen met ontwikkelingshulp hebben we vorige week gehoord van allerlei CDA borstbeelden om onze invloed te behouden! Vroeger werd dat corruptie genoemd volgens mij.
  Een aantal NL volkshelden hebben een jaar of 3 geleden een onschuldige piloot Poch vlak voor zijn pensioen aangegeven net als dat in 1940-1945 gebeurde. Nu zit de man al bijna 3 jaren vast en dat kan nog 2 jaren duren in een land waar het rechtssysteem net zo subjectief is als in NL.

 • Ethan
 • http://endotworldasweknowit.blogspot.com/ Boefke

  @Gerard

  De hoeveelheid goud bedoel je hier vermoed ik. Als je kijkt naar wat er per jaar gewonnen wordt aan goud, en de bovengrondse stock is deze gewonnen hoeveelheid peanuts.

  Bij zilver ligt dit anders, daar geldt bijna hetzelfde als voor de meeste grondstoffen. De bovengrondse stock is laag tot de gewonnen jaarlijkse hoeveelheid.

  Dit wordt gezien als Bullish door de meeste zilverkopers.

  Naar mijn bescheiden mening geeft dit juist aan dat je met een grondstof te maken hebt gelijk aan koper, nikkel of iets dergelijks.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard
  Dit moet echt in bold Gerard:

  Kijk naar de paniek in augustus 2011. Alles crashte, koper, goud, zilver, beurzen, soft, lettelijk ALLES crashte! Behalve olie. Crude oil gaf een kort tikje op 90, dat was alles.
  Wat er nu dus gebeurt, is nooit eerder gebeurt. Het is helemaal nieuw.

  Echt, er is wezenlijk iets dramatisch aan het veranderen.

  Ik vind dit zo ongeloofelijk belangrijk. Veel belangrijker dan dat wat er met zilver of goud gebeurt. Dit is echt de mamoet in de porcelijn winkel!

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  George Carlin: The Illusion Of Choice

  http://www.youtube.com/watch?v=gcSBOoYSbtw&feature=player_embedded#!

  George Carlin over de illusie van vrije keuze. Goeie kerel.

 • Gerard

  @WijRos
  “Bij deze prijzen zal men ook stoppen met nieuwe investeringen dus de oilieproductie gaat dan heel snel afnemen net als eind 2008 begin 2009.”

  Dat is nu wat ik probeer al maanden uit te leggen:
  HET grote verschil met 2008. Een hevige recessie deed de olieprijs in elkaar zakken. Dat gebeurt dus nu gewoon NIET. Terwijl: de recessie NOOIT hersteld is van 2008. De recessie (zonder extra geldprint) gewoon doorging.
  Nog een voorbeeld:
  Kijk naar de paniek in augustus 2011. Alles crashte, koper, goud, zilver, beurzen, soft, lettelijk ALLES crashte! Behalve olie. Crude oil gaf een kort tikje op 90, dat was alles.
  Wat er nu dus gebeurt, is nooit eerder gebeurt. Het is helemaal nieuw.

  M.a.w. Wat Wijros hier aangeeft, “had dus al gebeurd moeten zijn!”.

  En natuurlijk doet geldhoeveelheid ook een duit in het zakje, klopt zeker wat Wijros zegt. Maar dan nog. De verhoudingen liggen scheef.
  Er wordt wel vaker een andere logische reden aangehaald. En dat is dat de vraag naar olie vanuit India en China toeneemt. Oke, dat is een goeie, dat kan waar zijn. Maar dat betekent dan wel dat Europa en VS nooit meer uit recessie kunnen komen. Het verandert NIETS aan hetgeen ik veronderstel! Want als dit laatste waar is, dan is het nog veel erger! Dat betekent dat het oosten steeds meer en sneller olie consumeert, en VS en Europa steeds minder, waardoor wij wegzakken in steeds diepere recessie en inflatie (=stagflatie).

  Echt, er is wezenlijk iets dramatisch aan het veranderen.

 • Gerard

  @Rien,
  “PS: Vanwege het hoge energie gebruik bij de productie kun je de grondstoffen die nu boven de grond zijn ook zien als een vorm van “gestolde energie”. Maw, grondstoffen boven de grond zullen duurder worden met stijgende energie prijzen. Daarom is peak oil ook bullish voor zilver en goud. ”

  Oke, maar je vergeet dat er (buiten goud en een gedeelte zilver) geen grondstoffen boven de grond zijn. Op het moment dat ze gebruikt zijn in de industrie komen deze grondstoffen hooguit nog op een recylcle-berg te liggen.

 • Henk

  “Lijstje met beste landen om te wonen”

  Daar mis ik toch echt scandinavische landen, Nieuw Zeeland, Zwitserland en enkele Zuid-Amerikaanse landen.

 • WijRos

  @Nico
  Beste Nico,.
  De Baltic Dry wordt niet meer gezien als een goede index omdat er een enorme overcapaciteit aan dry bulk schepen is. Door de hause in 2004 tot 2008 waren er nog heel veel schepen in bestelling toen in 2008 opeens de markt veranderde. Daarna is de index veel minder zeggend geworden.

 • Maria
 • Lamberto

  Beste Greetjes,

  Muammar Khaddafi is met medeweten van de NATO door een stel gangsters, welke alleen voor eigen gewin in Libya aanwezig zijn vermoord, maar zijn gedachtengoed is nog steeds springlevend.
  De strijd in Libya is nog lang niet gestreden.
  http://www.algaddafi.org/

 • Nico

  De DBI (Baltic Dry Index) is een van de meest zuivere voorspellende indicatoren van economische activiteit. Deze meet de vraag naar vervoer van grondstoffen, voorbereiding van productie en beschikbaarheid van schepen om vracht te vervoeren.

 • Nico

  Baltic Exchange Dry Index (BDI) & Freight Rates

  http://investmenttools.com/futures/bdi_baltic_dry_index.htm

 • Nico

  Volg de Baltic Dry index!
  toen steeg de index vandaag daalt hij ,niet goed voor grondstoffen op het moment.
  http://www.dekritischebelegger.nl/grondstoffen/volg-de-baltic-dry-index/

 • wortelbea

  er mocht op het blog toch ook een viske zitten hé ? :p

 • wortelbea

  at Wijros & Didi…

  moet je zelf uitvissen…. vissen… ;-)

  banken pensioensparen en edelmetalen …. ik dacht het niet ;-)

 • Nico

  Spanje, een ramp in wording
  Nu de banken weer geld zat hebben en de beurzen het vanaf 1 januari goed gedaan hebben lijkt alles koek en ei te zijn. Ook het weer werkt mee, met in de Benelux heerlijk lenteweer. Wat zullen we ons zorgen maken…
  De beursstijging, waar kwam die uit voort? Is dat op kracht, of omdat er erg veel cash bij banken is gebracht?
  En die financiële problemen, zijn die nu over?
  http://beurz.com/spanje-een-ramp-in-wording/?utm_source=MailingList&utm_medium=email&utm_campaign=20120401

 • Didi

  Wortelbea, heb jij een link naar info ivm dat op edelmetalen gebaseerde pensioenspaarfonds ?

  Thnx

 • Ethan

  Ook heftig qua implicaties:

  ForgeryGate: Congress Knows Obama Is A Fake
  http://www.dailypaul.com/224157/forgerygate-congress-knows-obama-is-a-fake

 • Ethan

  RUSSIA TODAY: BRICS say “bye, bye” to the US dollar

  golden-rule.org/2012/04/01/us-dollar-to-be-newest-cast-member-on-amcs-the-walking-dead/

 • greetjes

  thnx Andreas

  ik blijf wel lezen

 • greetjes

  RB, ik vind net op twitter een artikel van Chris Duane met een link naar een interview met Ty Andros. Die heeft een speciale theorie over de aankoop van de 450 MILLION hollow point bullets:

  http://dont-tread-on.me/?p=15580

 • Andreas

  Greetjes
  Je hebt van mij net een groen duimpje gekregen. Gewoon omdat ik je lief vindt. En dat vindt ik ook een goede reden.

 • WijRos

  @greetjes

  Beste Greet, op Mexico na zijn het wel de best bewaakte gevangenissen. Om in te leven zou je nog kunnen denken aan Australië of Mexico maar zeker niet bij voorkeur.

 • greetjes

  Ik krijg een duimpje naar beneden voor mijn opmerking over peakoil. Misschien onwetendheid over wat het begrip inhoudt? Er is nog wel veel olie, maar die kost meer aan energie om naar boven te halen (hetzelfde verhaal als met mijnbouw). Bovendien is de beste kwaliteit al opgebruikt, ook zo met kolen. Er moet dus véél aan geraffineert worden voordat het in de tank van je auto kan. Kóst ook veel meer energie om het te maken. Maar ik ben hier de sukkel en krijg van wie? duimpje naar beneden? Lees er dan eerst zelf over, alsjeblieft.

  Waarom moest Khadaffi weg? Nou, ik doe nog een poging: omdat Libië “the sweetest crude oil” heeft, waar bankiers natte dromen van krijgen. Die hoefde bijna niet geraffineerd te worden en kan je zo in je tank gooien. That’s why!

  Ik verbaas me onprettig over deze reactie omdat voor mij op dit forum alle informatie samen komt, waar ik vragen over heb. Het is al eerder gezegd; alles is met elkaar gelinkt. Ik hoopte hier vrij mijn vragen te kunnen stellen of mijn bijdrage aan vondsten te kunnen geven. Nee, wel wakker zijn op gebied van z&g en lekker blijven slapen als het over peakoil gaat. Waanzin! Waarom is Halliburton hele landschappen aan het vernietigen en het bereid hele steden en dorpen te vergiftigen als we nog zoveel olie hadden?

  Maar ik vind het goed, ik ben er es weg van. Doei!

 • greetjes
 • WijRos

  re. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) riep de deelnemers aan de conferentie op al hun contacten met mogelijke overlopers te gebruiken. ”We moeten hen ervan overtuigen dat er geen toekomst is voor Syrië onder Assad”, aldus Rosenthal.

  Hier aan kun je zien hoe ver NL gaat om een wit voetje bij Obama en Saud te halen.

  Ik ben benieuwd wanneer Rosenthalen en Obama in Den Haag berecht worden wegens aanzetten tot volksopstand en volkerenmoord.

 • WijRos

  re. Roemer wil snijden in bureaucratie

  Ik had niet verwacht een fan van Roemer te worden maar als dit zijn belangrijkste actie punt gaat worden dan kan hij op mijn steun rekenen.
  Helaas heeft hij ook veel dwaze ideeën.

 • WijRos

  re. Peak Oil

  Er is nog enorm veel olie, gas en kolen dus van peak kun je niet spreken. De kosten, zoals boven al genoemd, zowel financieel als het om onze leefomgeving gaat zullen steeds groter worden om aan de vraag te voldoen.

  Met iedere eenheid olie, gas of kolen die we verbruiken produceren we meer CO2. Uit het verleden weten we, dat dit beter was voor algen, planten en reptielen of mensen er ook goed in kunnen leven weten we nog niet.

 • WijRos

  @wortelbea
  re. nieuw spaarfonds.

  Beste Bea,
  U zult eerst eens heel goed moeten onderzoeken of ze genoemde fondsen ook daadwerkelijk hebben. Het probleem met banken is dat ze veel liegen hetgeen nog eens bekrachtigd wordt door een accountantsbureau.

  Kortom het plan is goed maar ik geef er geen cent voor want als het systeem instort zal blijken dat ze het ingekomen geld verpatst hebben aan geweldige Euro en dollar obligaties en niet in fysieke edelmetalen.

 • Jullie

  Tuurlijk, en dan gaan ze zeker short met al dat pensioengeld ?

 • wortelbea

  KBC, rabobank en ING belgie bieden voortaan een nieuw spensoienspaarfonds aan met als basis edelmetalen !!
  de verdeling zou +- 40% goud zijn, 30%zilver, 20% overige edelmetalen en een 10% in mijnbouw bedrijven.
  als dat niet vernieuwend is.

 • Andreas

  Willem Middelkoop heeft ook een duidelijk boek geschreven over peak-oil.

 • greetjes

  @Lamberto

  en doe gerust eens de crash course van Chris Martenson, die lult ook niet uit zijn nek. Heeft een volstrekt logisch verhaal.
  Peakoil it is.

 • Lamberto
 • Maria

  @Wijros

  Bedankt voor uw uitleg. Leer nog iedere dag bij via dit blog.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, je vergeet de grote hoeveelheid geld in omloop die een prijsverhogende werking heeft en de winning van zowel olie als gas wordt ook steeds maar duurder, niet alleen in fiat geld maar ook in barrels per barrel. Al dat horizontale boren en alle fracking en EOR technieken kosten veel energie en geld!

  Dus het peak oil effect uit zich het meest in de energie kosten per gewonnen eenheid energie.

  Dus al liggen de economieën ook compleet op hun rug, dan zal de winning van olie niet meer goedkoper worden dan 60 US$ per barrel. Bij deze prijzen zal men ook stoppen met nieuwe investeringen dus de oilieproductie gaat dan heel snel afnemen net als eind 2008 begin 2009.
  Ik ga er echter wel van uit dat de olie prijzen samen met de beurzen en de economieën nog een erg diepe val gaan maken.
  De BRICS zullen de olieprijs echter weer snel doen opveren denk ik.

 • De Heraut

  Goede analyse, Rien, ik ben bang dat je gelijk hebt

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  “Ik heb vaak geprobeert wat meer over de materie olie, peakoil, alternatieve energie, enz. te weten te komen.”

  Ik wet nog dat ik ergens rond 2005 het boek van Mat Simmons las “Twilight in the dessert”. Dat boek heeft me bijna van het idee peak-oil afgebracht!
  Als er 1 ding duidelijk wordt in dat boek, dan is het dat we niets weten over de werkelijke voorraden.

  Toch ben ik aanhanger van de theorie gebleven vanwege de vraag kant, de ouderdom van de infrastructuur en de exponentiële groei.

  “Ik denk dat als de olie zo duur blijft, het met grondstoffen en mijnbouw nog slechter zal gaan.”

  Trek dat lijntje even door: Alles is daarvan afhankelijk. Het kan de mijnbouw slechter gaan, maar het zal de samenleving nog veel slechter gaan omdat we niet zonder mijnbouw kunnen. Confiscatie en “winst” afromen dmv belasting zal contra productief blijken: het versneld de collapse.

  Als je dat combineert met de complexiteit van de samenleving dan is het moeilijk om met vertrouwen in de toekomst te kijken.

  PS: Vanwege het hoge energie gebruik bij de productie kun je de grondstoffen die nu boven de grond zijn ook zien als een vorm van “gestolde energie”. Maw, grondstoffen boven de grond zullen duurder worden met stijgende energie prijzen. Daarom is peak oil ook bullish voor zilver en goud.

 • Gerard

  Ik heb vaak geprobeert wat meer over de materie olie, peakoil, alternatieve energie, enz. te weten te komen.
  Het is een groot schimmige veld. Volgens mij zullen wij NOOIT te weten komen of peakoil aan de orde is of niet. Ook de kenners in het vak weten helemaal “niets” van de werkelijke voorraden.
  De grote olielanden willen ons steeds weer laten geloven dat olie schaars wordt vanwege de prijs. Ze laten de prijs alleen maar dalen indien de vraag afneemt door te hoge prijs waardoor de economie tot stilstand komt. Het eeuwig durende kat en muis spelletje.

  Toch blijft nu de prijs veel te hoog bij snel instortende economie. De wal keert altijd het schip. Voor het eerst zie je deze ontwikkeling NIET.
  Grondstopprijzen en mijnbouw heeft hier enorm last van om 2 redenen:
  1. de mijnbouw heeft zeer hoge energiekosten.
  2. Juist door die hoge energiekosten neemt de vraag af (inzakkende economie).
  Deze 2 samen zijn erg bearish en dat is wat we nu zien. Ook dat is voor het eerst dat dit zo samenkomt.
  Ik denk dat als de olie zo duur blijft, het met grondstoffen en mijnbouw nog slechter zal gaan.
  Het is (volgens mij) precies de reden waarom de mijnbouwsector zo slecht gaat.
  Komt nog eens overheen dat juist door deze hoge inflatie het voor steeds meer mensen onmogelijk wordt grondstoffen te consumeren, waardoor de vraag nog harder wegzakt.

 • Gerard

  @greetjes
  Ik weet niet echt of je dit allemaal geloven moet.

 • greetjes

  Israel heeft een vliegveld gekocht in Azerbeidjan, aan de noordgrens van Iran

  http://www.foreignpolicy.com/articles/2012/03/28/israel_s_secret_staging_ground

 • greetjes
 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  If You Don’t Know This You Are Doomed

  http://www.thecomingdepressionblog.com/if-you-dont-know-this-you-are-doomed/

  Max Keiser legt het allemaal nog een keertje uit.

 • WijRos

  Maria, wegens de moderatie nogmaals:

  re. Alleen de olie-rakkers zullen koste wat kost dit te proberen te voorkomen dat het op de markt komt. Dan zijn ze klaar met zakken vullen.

  Beste Maria, voor je de olie jongens van alles verwijt moet je eerst kennis verzamelen.
  Hieronder een link van de mensen die er volgens mij het verste mee zijn.
  hier is de link: http://www.originoil.com

 • greetjes

  @Block

  dus tot zover de correlatie tussen koper- en zilverprijzen?

 • greetjes
 • Maria

  @Gerard,

  Het is mogelijk om zeewier met ekoliebakterieen te mengen wat een zeer goede vervanger is voor olie als brandstof. Men is hier al heel ver mee.
  Alleen de olie-rakkers zullen koste wat kost dit te proberen te voorkomen dat het op de markt komt. Dan zijn ze klaar met zakken vullen. Heb hier pas een reportage over gezien maar weet niet meer op welke zender. Ik kan dus geen link plaatsen.