Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

QE3 en de gevolgen voor zilver en goud

14-10-2011 Zilverpaul

Het kan bijna niet anders dan dat binnenkort maatregelen bekend zullen worden gemaakt om de economie te ‘redden’. Waar het tot voor kort groot nieuws was als een land of bank werd gedowngraded; nu tuimelen de downgrades over elkaar heen. Dat dit juist nu gebeurt en niet pakweg drie maanden geleden heeft mijn inziens niets te maken met het feit dat de financiele positie van banken en overheden nu opeens zoveel slechter is dan drie maanden terug. In feite hadden de downgrades al vanaf 2008 moeten plaats vinden, maar is door het aanpassen van de boekhoudregels de schijn nog een tijd opgehouden dat het allemaal wel meeviel.

De term ‘aanpassen van de boekhoudregels’ is eigenlijk wel een fraai eufemisme voor wat er werkelijk gebeurde: bezittingen die de helft minder waard waren geworden door bijvoorbeeld het inzakken van de Amerikaanse huizenmarkt mochten door de verandering van de boekhoudregels nog voor de 100% volle waarde in de boeken worden gemeld, zodat uiterlijk er met de hypotheek verlenende instantie niets aan de hand was.

Deze aanpassingen om de werkelijkheid te verdoezelen is trouwens een hoofdtaak van de centrale bankiers. Volgens voormalig Fed-lid Randy Grozner is men tijdens de grote meetingen 90 % van de tijd bezig met de vraag hoe de maatregelen aan het publiek te verkopen, en maar 10 % van de tijd met de maatregelen zelf.

Maar waarom er nu zoveel downgrades worden verstrekt, terwijl dat in het nabije verleden op zo’n kleine schaal gebeurde? Naar mijn mening zijn hier een drietal redenen voor. Ten eerste omdat zo de ratingbureaus iets van hun geloofwaardigheid kunnen terugwinnen. Wat dacht u wat er met de bureaus en hun directies zou gaan gebeuren, als plotseling de hele boel in elkaar klapt en men zich gaat afvragen waarom hier nooit voor gewaarschuwd is?

Ten tweede gebeurt dit nu omdat de werkelijke situatie zo verslechterd is, dat niet downgraden geen optie meer is. Ten derde vermoed ik dat deze stortvloed van downgrades wordt gebruikt om zo de bevolking rijp te maken voor de te publiceren maatregelen. En dat de steumaatregelen ongehoord zullen zijn, valt op te maken aan deze hoeveelheid voorwerk die verricht is in de vorm van downgrades, persverklaringen, uitdijende noodpotten, regeringsvoornemens etc.

Het kan bijna niet anders dan dat de nieuwe maatregelen zullen bestaan uit een nieuwe ronde QE3. Of in gewoon Nederlands, uit het bijdrukken van grote hoeveelheden geld. Het zal niet zo genoemd worden, omdat QE2 uiteindelijk ook niet gewerkt heeft. Maar daar wordt dus die 90 % van de tijd dan ook aan besteedt.

Het gevolg zal zijn dat de banken, financiële instellingen en overheden weer even vooruit kunnen. Afhankelijk van de hoeveelheid geld toch snel zo’n 6 tot 12 maanden. Daarna begint het spel weer opnieuw, want de patiënt is feitelijk al klinisch dood en wordt door hart-long machines nog in leven gehouden. Het beeld dringt zich op van Russische leiders ten tijde van het communisme; die werden ook nog jaren warm gehouden totdat men officieel kwam te overlijden. Deze vergelijking gaat overigens ook op meer gebieden op, omdat de Westerse economie veel trekjes begint te krijgen van een centraal aangestuurde geleide economie, waarbij de vrijheid van burgers steeds meer in het gedrang komt. Wat hier ook bij hoort is een gemeenschappelijke vijand, om het ongenoegen en angst van de bevolking naar buiten te kanaliseren zodat het zich niet richt op de eigen politici en bankiers. In dit licht vertaal ik ook het recente wapengekletter jegens Iran en China; als teken dat de heersende macht steeds meer onder druk komt te staan.

En wat betekent dit alles nu voor goud en zilver, de enige financiële ankers in deze tijd van een losgeslagen economie? En ankers zijn het, omdat wanneer het edelmetaal bij u in bezit is u niet bloot staat aan het risico van omvallende tegenpartijen, zoals u bij verzekeringen, spaartegoeden, pensioenpotten e.d. wel hebt. Mits u het uiteraard op een veilige plek hebt ondergebracht.

Het zou mij niets verbazen wanneer de aankondiging van de nieuwe steunmaatregelen gepaard gaan met een daling van goud en zilver, hoewel je uiteraard precies het tegenovergestelde zou mogen verwachten. Het zou ook kunnen zijn dat de correctie in goud en zilver van de afgelopen maanden in feite al de voorloper waren van de te nemen maatregelen, zodat de boost die goud en zilver zullen krijgen in de lange termijn grafieken minder zullen opvallen.

In feite is de korte termijn echter minder van belang ( hoewel het natuurlijk menselijk is je gelijk elke dag bevestigd te willen zien). We weten nu eenmaal dat er in de prijsvorming van goud en zilver grote beïnvloeding plaats vindt door het bankkartel. Omdat er in de prijsvorming maar zeer beperkt sprake is van een vrije markt, is het mijn inziens ook zeer gevaarlijk te veel te varen op technische analyse. Een voorwaarde voor deze techniek is namelijk een vrije markt van vraag en aanbod. En ook het bankkartel weet precies waar de weerstands- en steunlijnen zich bevinden.

Nee, goud en zilver zullen hun waarde vooral bewijzen na afloop van de doodstrijd van ons huidig financieel bestel. Hoe lang dit nog duurt? Niemand weet het. Al is het wel zo, dat de druk op het systeem exponentieel toeneemt, omdat de opstapelende tekorten steeds moeten worden aangevuld met steeds grotere bedragen die op hun beurt ook weer zullen vragen om nog grotere ondersteuning, tot het financiële systeem uiteindelijk gevuld is met ontelbare hoeveelheden geld met een waarde van nul.

 

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • sticky fingers

  helemaal mee eens bea, maaramerikaanse rating bureau’s kijken niet objectief, of alleen naar europa.

 • http://heladatzeiiknetniet wortelbea

  “Europa denkt aan een tijdelijk verbod op ratings.”
  Hahahahahahaaaa !

  Kan het nog belachelijker ?
  het meten verbieden, ja daarmee lost je het probleem op.
  Iedereen weet toch dat het meten de oorzaak van de wijziging van het gemete object is ?
  als iemand hoge koorts heeft, dan moet je gewoon stoppen met het meten van de lichaamstemperatuur, en dan is de koots weg. simpel hé ?

  alle problemen van de wereld zijn opgelost:

  teveel schulden ? niet meer naar uw rekeninstand kijken. probleem opgelost !
  honger in de wereld ? gewoon niet meer naar de beelden kijken. probleem opgelost !
  geweld op straat ? gewoon omkijken. kijk ! kijk ! er is geen geweld meer !
  veel werkloze mensen ? maar nee, pas de statistieken aan, en het is opgelost !
  te veel roet in de lucht. nee hoor, gewoon niet meer meten. hehe weeral opgelost.

  zielig…

 • Gerard

  @WijRos
  Heel Europa terug naar de eigen munt is helaas niet mogelijk. Daar hebben ook wij te grote schulden voor. Blijven zitten in de Euro gaat overigens ook niet.
  Hier is geen oplossing. Alleen een totaal faillisement.

 • WijRos

  @Gerard
  Beste Gerard,
  Er gaan steeds weer nieuwe verhalen over het noodfonds, ik wacht af tot het daadwerkelijk volgestort is. Ik hoop nog steeds dat Merkel weer bij zinnen komt en de hele zaak afblaast. Zarkozy is net zo gek als Kadafi daar kun je toch geen zaken mee doen. Ik las vanavond in de nieuwsbrief van Bill Bonner, die vroeg zich af wie Frankrijk en Duitsland moet gaan redden als de rest gevallen is. Hij gaat er, net als ik, van uit dat alles gaat vallen en dat iedereen terugkeert naar zijn eigen munt. wij worden doemdenkers genoemd omdat men vind dat onze oplossing niet leuk is. Uiteindelijk zullen alle schulden afgelost moeten worden voor we weer verder kunnen. Dat is net als dat de vakbonden of de politiek iets onduidelijk vinden als het niet in hun straatje past.

 • WijRos

  @Gerard
  re speculaten.
  Beste Gerard, zoals vaak ben ik het helemaal met u eens. Zoals u weet, ben ik tegen alle vormen van overheidssubsidies, garanties en belastingaftrek. In de landbouw is dat helemaal uit de hand gelopen. Het ultieme doel van de overheid is om de voedsel productie geheel te kunnen manipuleren. Nu is het zo dat als dat even niet lukt, noemt men dat speculatie. Ik heb veel bewijzen dat alleen de overheid door haar uiterst domme acties speculatie in de hand werkt. Ik denk soms zelfs dat zij de privé de grootste speculanten zijn. Ik ga er van uit dat overheidsdienaren niet gecontroleerd worden op misbruik van voorkennis dat doet men alleen bij niet overheidsfunctionarissen.

 • Jan

  @temp242: inderdaad. Als dat de manier is waarop ze de nieuwe maatschappij-ordening tot stand gaan brengen… Die indignado-beweging: veel geschreeuw en weinig wol. Moet nog altijd vernemen waar ze juist voor staan: mensen die zeer ongenuanceerd tegen ‘het kapitalisme’ zijn en geen haalbare oplossingen voorstellen, daar heb ik een broertje dood aan. Anarchisten en idealistische jongeren: het lijkt wel mei ’68 all over again en dat heeft ook niet bepaald zoden aan de dijk gezet.

 • Gerard

  Iemand gelezen hoe het nieuwe noodfonds eruit komt te zien?
  2200 miljard met hefboomconstructie! Hoe krijg je het verzonnen!
  23 oktober weten we meer.Voor mij is het duidelijk. Dit houdt een keer op.
  Bereid je in 2012 maar voor op de eindfase. “Die Endlusung” zeiden de Duiters in de 30er jaren.
  De volgende stap: Eentje zonder democratie en eentje met klassenstrijd. Weimar 2.0.

  Italie staat inmiddels alweer op 5,9%. Hooguit een week nog en dan zitten de Fin.ministers en PM’s weer aan het buffelt in Brussel de zoveelste oplossing te bebenken.
  Draghi (de kamaraad van Straus Kahn en Geitner) laat ze een andere wind ruiken in het ECB kantoor! Draghi, de echte Weimar-specialist.

 • Gerard

  @Jullie
  Ik zie en hoor gewoon geen enkel geluid dat het kapitalisme (er is maar 1 vorm van kapitalisme) goed is, geen enkel iemand die het kapitalisme verdedigd.
  Niemand die tot de kern komt, en niemand die de ECB en haar hoofdrol bekritiseerd.
  Niemand die het probleem in de kern begrijpt.

  Allemaal bekritiseren ze de sympthomen, niet de oorzaak.

  Geweldig Jullie. Helemaal mee eens.
  Maar bestaat het kapitalisme en de vrije markt dan nog? Volgens mij niet.

 • Gerard

  @WijRos
  Wat betreft voedselspeculatie. De ergste reden zijn de “landbouwsubsidies”. Hierdoor gingen boeren in arme landen failliet. Ze konden de concurrentie niet aan tegen Europese boeren.
  Het is de “geleide” economie naar USSR model waar arme landen aan kapot gaan.
  Dit compenseren met duizenden miljarden ontwikkelingsgeld heeft de bevolking van die landen alleen maar lui gemaakt. In de landbouw zou de “vrije markt” weer terug moeten. Dan heb je op termijn ook geen ontwikkelingshulp meer nodig.

 • Gerard

  @Z. Nelis
  “Overigens is er laatst nog een rapport -van ik meen de VN- uitgekomen waar de speculanten wel degelijk aangewezen worden als een belangrijke oorzaak van toenemende voedselschaarste in de ontwikkelingslanden.”

  De rookgordijnen worden weer opgelaten. Dit hoort bij het spel desinformatie met informatie te mengen. De reden is het vertrouwen in de “echte daders” te waarborgen.
  Het is gewoon niet waar.

  Teveel geld in de markten pompen is de oorzaak van stijgende voedselprijzen. Hoe meer geld bijgeprint, des te hoger de voedsel en energieprijzen. In China stijgen de voedselprijzen 25% per jaar. Het is bekend dat China extreem bijgeprint heeft. Een veelvoud van bernanke.

  Precies wat Celente al zei, goud en zilverbezitters krijgen straks de schuld. Uiteindelijk zijn dat speculatieproducten.

  Een klassenstrijd in de maak. Zal dat de problemen dan oplossen?
  NEEN!
  Maar “nieuwe” politiek zal dit straks gaan aangrijpen om aan de macht te komen. Dit loopt altijd verkeerd af.

 • greetjes

  @Mexican Seastar
  Beste Mexocan Star, ik heb zelf het gevoel dat je bij elke bank net zo veilig of onveilig bent, wat je wilt. Triodos en ASN zijn wel de enige 2 banken die transparant zijn en weg blijven van dubieuze en oorlogsgerelateerde investeringen. Ik heb zelf niet veel (spaar)geld. Wat ik had, heb ik omgezet in 1/3 goud en 2/3 zilver. Laatst een beetje goud bijgekocht bij Rolf, dus misschien in fiat geldwaarde is de verhouding een beetje verschoven. En ik houd een paar honderd euro cash geld voor een paar weken boodschappen standby. Naast mijn blik voorraad ;-)

  Triodos zal geen slechte keus zijn als je een filiaal in de buurt hebt? Ik denk dat er weinig veilige havens zijn overgebleven.

 • temp242