24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Rally goudprijs suggereert een hogere prijs voor zilver

Nu steeds meer beleggers maar ook centrale banken hun vermogen omzetten van aandelen en fiatgeld naar (fysiek) goud is de goudkoers gestegen tot $1.140 per troy ounce (31,103 gram) puur goud. Omdat edele metalen als goud als effectieve hedge tegen inflatie worden gezien is er aanzienlijk meer vraag naar goud de afgelopen tijd met als gevolg oplopende goudprijzen.

In de kielzog van goud is er ook meer vraag naar zilver. Zilver, ook wel ‘poor man’s gold’ genoemd, wordt vaak gezien als het kleine broertje van goud. De prijzen van goud en zilver zijn dan ook altijd aan elkaar gerelateerd geweest, waarbij goud de toon aangeeft voor zilver. Zodra één van de edelmetalen te ver stijgt of te ver daalt, maken beleggers vaak de omschakeling naar het andere metaal dat op dat moment ondergewaardeerd is. Op dit moment is dit het geval met zilver.

Gold Silver Ratio

Om te bepalen wanneer goud of zilver is overgewaardeerd of ondergewaardeerd kan men kijken naar de gold silver ratio. Deze ratio geeft aan hoeveel gram zilver je kan kopen met 1 gram goud. Vanaf 1970 tot nu is de ratio altijd tussen de 1:20 tot 1:80 geweest waarbij het meest voorkomende ratio getal 1:54 was.

Op dit moment staat de gold silver ratio op 1:64. Met 1 gram goud kun je dus 64 gram zilver kopen. Dit suggereert dat goud overgewaardeerd is en/of dat zilver ondergewaardeerd is. Met de kennis in het achterhoofd dat de volatiliteit bij zilver vele malen hoger ligt dan bij goud zal in relatief korte termijn deze ratio weer kunnen oplopen ten gunste van zilver. Deze hoge volatiliteit is toe te schrijven aan het feit dat de zilvermarkt vele malen kleiner is dan de goudmarkt. Als beleggers switchen van goud naar zilver, kan er dus 64x meer zilver dan goud worden gekocht, wat voor een enorm toenemende gevraagde hoeveelheid zorgt.

Naar verwachting zal de vraag naar zilver als belegging in geheel 2009 oplopen tot meer dan 207 miljoen troy ounce zilver, volgens schattingen van GFMS. De US Mint, uitgever van de populaire Silver Eagle zilveren munten heeft aangegeven dat er dit jaar al 25 miljoen Silver Eagle munten van 1 troy ounce zilver verkocht zijn. Doordat de industrieel vraag naar zilver in 2009 naar schatting met 20% afneemt, treed er geen tekort op op de zilvermarkt.

http://edelmetaal.nu/goud-zilver-2009.gif

Zilver heeft ten opzichte van goud een hoger rendement gehaald in 2009. De gold silver ratio was in begin 2009 opgelopen tot 1:84, wat aangaf dat zilver enorm ondergewaardeerd was t.o.v. goud. Vanaf dat moment is zilver met 65% gestegen, waar goud met ‘slechts’ 30% steeg.

Bekijk ook