Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Rapport World Gold Council over goudmarkt China

15-04-2014 Rolf van Zanten

Vandaag kwam een nieuw rapport uit van de World Gold Council waarin onderzoek wordt gedaan naar de goudmarkt in China. In het rapport wordt de inschatting gemaakt dat de vraag naar goud in China de komende vier jaar met ongeveer 25% zal stijgen. Een groot deel hiervan is afkomstig van de groeiende groep particulieren in China die fysiek goud aankopen. Naar verwachting is deze groep goed voor een totale vraag van 1350 ton goud per jaar. De Chinese goudmarkt is daarmee de grootste goudmarkt van de wereld en goed voor ongeveer 28% van de totale wereldwijde vraag naar goud.

goud-china-infographic

De opkomst van China

Het is in China al heel gebruikelijk om gespaard vermogen om te zetten in fysiek goud, al dan niet in de vorm van beleggingsgoud of in de vorm van goudbaren en gouden munten. De Chinese overheid maakt het sinds 1990 steeds eenvoudiger en toegankelijker om fysiek goud te kopen. De afgelopen jaren werd goud aangeboden bij locale postkantoren en ook via de (staats) TV zenders werd het beleggen in goud bevorderd.

De omvang van de Chinese goudmarkt wordt bepaald door de grote groei van spaarsaldi van particulieren. In China is het gebruikelijk om spaargeld om te zetten in goud in de vorm van gouden baren of gouden sieraden. Daarbij groeit de bevolking van China gestaag en de omvang van de middenklasse neemt tevens toe. De World Gold Council heeft berekend dat de middenklasse in China de komende zes jaar flink zal toenemen tot 500 miljoen mensen. Overigens is met het totale spaargeld van zo’n $7,5 triljoen slechts een klein deel geïnvesteerd in goud: zo’n $300 miljoen.

Nek-aan-nekrace met India

Tot vorig jaar was India de grootste goudmarkt ter wereld. Doordat er echter importheffingen worden geheven bij de invoer van goud is het volume verhandeld goud afgenomen. Ook heeft de prijsdaling ervoor gezorgd (goud daalde 28% in waarde gedurende het jaar 2013) dat in China nog meer goud werd gekocht. In tegenstelling tot de goudmarkten in het Westen is het in Azië gangbaar om goud te kopen na of tijdens prijsdalingen, waar in het Westen men voornamelijk goud aankoopt bij stijgende goudprijzen. Door de invoerheffingen in India is er in dat land overigens een levendige handel ontstaan in de vorm van goudsmokkel, naar schatting van de World Gold Council werd er in India in 2013 ongeveer 200 ton goud binnengesmokkeld.

Het volledige rapport kunt u downloaden op de website; Gold.org

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Nadja

  Pietje, re: 30’er jaren
  De gelijkenis tussen nu en de dertiger jaren is dat er een deflatiespiraal aan de gang is, veroorzaakt door te hoge schulden.
  Wat anders is dat toen het monetaire systeem nog enigszins aan goud gekoppeld is, terwijl het huidige monetaire systeem gebaseerd is op de dollar die geen echte dekking meer heeft, vooral papier.
  De noodzakelijke reset nu zal daarom ook een kwadraat worden van die van toen. Mijn vader woonde in die tijd in een klein dorp en die heeft van de crisis wel iets meegekregen maar over het algemeen boerden de boeren gewoon door. Hoe anders zal het nu worden met zoveel mensen afhankelijk van de overheid.
  En ja je hebt gelijk de overheid zal niets schuwen, met alles moet je rekening houden als je vermogend bent, ook met je fysieke goud. Maar dat dit een safe heaven wordt in de komende deflationary collapse staat voor mij vast.

 • pietje

  De huidige financiële crisis wordt vaak vergeleken met die in de jarendertig daarom wordt je geadviseerd om goud te kopen.
  Maar is men wel op de hoogte van het geen wat er toen is gebeurt in de jarendertig hier onder volgt een korte samenvatting.
  Na de beurscrash van 1929 nam de behoefte aan krediet sterk af en was de natuurlijke reactie van de bevolking om schulden af te lossen en te sparen. Hierdoor kromp niet alleen de geldhoeveelheid in circulatie, maar ging ook de omloopsnelheid van het geld omlaag. Het gevolg was een deflatie die zorgde voor dalende prijzen en stijgende werkloosheid. Mensen die veiligheid zochten in het verzamelen van fysiek goud werden ervan beschuldigd de crisis te verergeren, omdat hun spaargeld op die manier niet beschikbaar was voor nieuwe leningen of consumptie. De goudprijs begon op de internationale markt te stijgen tot boven de $20,67 per troy ounce, het niveau waarop de Amerikaanse dollar door de Federal Reserve aan goud was gekoppeld.

  Om de deflatiespiraal en een run op de Amerikaanse goudreserve te doorbreken besloot president Roosevelt in 1933 om het goud van de Amerikaanse burgers te vorderen, tegen een vergoeding van $20,67 per troy ounce. Na de invordering werd de waarde van de dollar opnieuw vastgezet, op een veel hogere koers van $35 per troy ounce goud. Wie zijn goud netjes had ingeleverd voor papieren claims op goud (dollarbiljetten) zag zijn koopkracht in goud dus met 69% dalen.
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 • Gerard

  Ingenieur,

  Wat toeslagen betreft, helemaal met je eens. Het toeslag systeem wordt duur door de bureaucratie eromheen. De zorg bijvoorbeeld bestaat voor 25% uit zorg, en 75% administratie kosten. Daar zit overigens de toeslagkosten nog niet eens bij. Om maar aan te geven hoe idioot onze systemen zijn opgekrikt. Je vraagt je soms af hoe slim die politici in werkelijkheid zijn!
  Dit gebeurt alleen in Nederland. En in geen enkel ander land in de wereld.

  Toch niet te lichtzinnig denken over de Oekraïne. Ik dacht zelf in het begin ook zo. Totdat je je hierin verdiept. Een heel klein vlammetje aan een lange lont. Maar op jet einde kan dit toch behoorlijk knallen. Eigenlijk ligt hier een oorlogsverklaring op de loer tussen de totale EU met Rusland. Rond de oude bezette gebieden is er al een grote opbouw van leger opbouw gaande door zowel de EU als Rusland. Ook komen er meerdere nieuwe legerbasissen bij in Polen en Letland. In Turkije werden al eerder legerbasissen opgericht waar ook Nederland oorlogsmateriaal naartoe sleepte.
  Dus er broeit toch wel wat.
  Laat je niet te veel leiden door de media hierover. Dit is overheidscensuur rond die brandhaard.