Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Vandaag kwam een nieuw rapport uit van de World Gold Council waarin onderzoek wordt gedaan naar de goudmarkt in China. In het rapport wordt de inschatting gemaakt dat de vraag naar goud in China de komende vier jaar met ongeveer 25% zal stijgen. Een groot deel hiervan is afkomstig van de groeiende groep particulieren in China die fysiek goud aankopen. Naar verwachting is deze groep goed voor een totale vraag van 1350 ton goud per jaar. De Chinese goudmarkt is daarmee de grootste goudmarkt van de wereld en goed voor ongeveer 28% van de totale wereldwijde vraag naar goud.
De opkomst van China
Het is in China al heel gebruikelijk om gespaard vermogen om te zetten in fysiek goud, al dan niet in de vorm van beleggingsgoud of in de vorm van goudbaren en gouden munten. De Chinese overheid maakt het sinds 1990 steeds eenvoudiger en toegankelijker om fysiek goud te kopen. De afgelopen jaren werd goud aangeboden bij locale postkantoren en ook via de (staats) TV zenders werd het beleggen in goud bevorderd.
De omvang van de Chinese goudmarkt wordt bepaald door de grote groei van spaarsaldi van particulieren. In China is het gebruikelijk om spaargeld om te zetten in goud in de vorm van gouden baren of gouden sieraden. Daarbij groeit de bevolking van China gestaag en de omvang van de middenklasse neemt tevens toe. De World Gold Council heeft berekend dat de middenklasse in China de komende zes jaar flink zal toenemen tot 500 miljoen mensen. Overigens is met het totale spaargeld van zo’n $7,5 triljoen slechts een klein deel geïnvesteerd in goud: zo’n $300 miljoen.
Nek-aan-nekrace met India
Tot vorig jaar was India de grootste goudmarkt ter wereld. Doordat er echter importheffingen worden geheven bij de invoer van goud is het volume verhandeld goud afgenomen. Ook heeft de prijsdaling ervoor gezorgd (goud daalde 28% in waarde gedurende het jaar 2013) dat in China nog meer goud werd gekocht. In tegenstelling tot de goudmarkten in het Westen is het in Azië gangbaar om goud te kopen na of tijdens prijsdalingen, waar in het Westen men voornamelijk goud aankoopt bij stijgende goudprijzen. Door de invoerheffingen in India is er in dat land overigens een levendige handel ontstaan in de vorm van goudsmokkel, naar schatting van de World Gold Council werd er in India in 2013 ongeveer 200 ton goud binnengesmokkeld.
Het volledige rapport kunt u downloaden op de website; Gold.org
Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.