24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De reactie van de wereldwijde sieradenmarkt op de hoge goudprijs

Sinds het begin van dit jaar heeft de onzekerheid rondom het coronavirus ervoor gezorgd dat veel investeerders hun toevlucht zochten in goud als ‘safe haven’. Dit had als gevolg een sterk stijgende goudprijs. Tegelijkertijd nam de vraag naar goud vanuit industrieën, zoals de sieradenmarkt, sterk af. Zo laten cijfers van Gold hub zien dat in het eerste kwartaal van 2020 de wereldwijde vraag naar sieraden is afgenomen met 39% naar 353.8 ton.  Dit ligt ver onder het vijf jarige gemiddeld van 558 ton. De wereldwijde sieradenmarkt leed onder de hoge goudprijs in combinatie met de impact van het coronavirus. 

Zo zwakte in China de vraag naar sieraden met 65% af in vergelijking met vorig jaar waarmee het op het laagste punt was in 13 jaar. Deze verminderde vraag werd gedreven door kleiner wordende consumenten budgetten in combinatie met de stijgende goudprijs. Zo schonk het gemiddelde inkomen met 3.9% in vergelijking met vorig jaar. Hierdoor stelden Chinese consumenten hun niet-essentiële inkopen uit. Zo daalde de verkoop in de retail met 19%, terwijl de uitgaven aan eten en drinken steeg met 13%. Sommige verkopers van gouden sieraden van 24k wisten door de inzet van innovatie en online verkooppunten hun verkopen iets te laten groeien. Inmiddels in de Chinese overheid ook begonnen met het invoeren van maatregelen om de Chinese consumptie te stimuleren. Zo geven ze e-vouchers uit die uitgegeven kunnen worden aan recreatieve activiteiten en zijn grote Chinese sieradenwinkels begonnen met het aanbieden van korting op hun producten. Een klein positief effect hiervan was al in maart te zien. Het blijft echter de vraag of dit doorzet. 

Ook de Indiase sieradenmarkt is hard geraakt in het eerste kwartaal en de vraag daalde met 41% in vergelijking met vorig jaar. Hoewel het in het begin van het jaar nog kon profiteren van het ‘huwelijksseizoen’ daalde de vraag in de rest van het kwartaal hard door de stijgende goudprijs en leed het ook onder de strenge lockdown maatregelen. Voor nu ziet het er naar uit dat de lockdown maatregelen nog zullen voortduren tot ver in mei. Het blijft daarnaast de vraag of sieradenwinkels kunnen innoveren en verkoop kunnen generen uit online platformen.  

In de rest van Azië werd vooral de vraag naar sieraden in Indonesië en Thailand hard geraakt en daalde in beide landen de vraag met meer dan 40%. In Japan daarentegen vielen het verlies mee en kromp deze markt ‘slechts’ met 10%.

Ook in Turkije en landen in het Midden-Oosten daalde de vraag naar sieraden met ongeveer 10% ten opzichte van vorig jaar. In Turkije werd de afnemende vraag nog enigszins gecompenseerd door een toenemende vraag naar sieraden van 22K goud als ‘’safe haven’. Daarnaast is de daling ook minder sterk doordat de Turkse markt een slecht eerste kwartaal kende in 2019. In het Midden-Oosten was de impact van het virus verreweg het grootst in Iran en daar daalde de vraag dan ook het hardst. In tegenstelling tot Egypte waar zelfs geen lockdown maatregelen zijn genomen en de sieradenmarkt nagenoeg niet geraakt is. 

Ook de vraag naar sieraden in de Amerikaanse markt daalde licht, met zo’n 3.7% in vergelijking met vorig jaar. De dalende vraag wordt vooral toegeschreven aan de stijgende werkloosheid waardoor consumenten een voorzichter uitgavenpatroon hebben. 

In Europa daalde de vraag naar sieraden met wel 15% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. Met name in landen die hard getroffen zijn door het coronavirus zoals Italië en het Verenigd Koninkrijk daalde de vraag naar sieraden met wel 20% of meer. 

Omdat in veel landen de maatregelen tegen het coronavirus ook nog van kracht zijn in het tweede kwartaal is het afwachten hoe de vraag naar sieraden zich zal ontwikkelen. Daarnaast is de goudprijs ook nog steeds hoog wat de vraag zeker zal beïnvloeden. 

Benieuwd naar onze gouden producten? Bekijk hier onze gouden munten en goudbaren

Bekijk ook