Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Recht zo die gaat

20-04-2011 Zilverpaul

Met afstand de wereldeconomie beschouwend kan ik niet anders dan tot de conclusie komen dat in grote lijnen alles verloopt zoals is voorspeld. Amerika’s invloed kalft af, met in haar kielzog het gehele westers economisch systeem. China en Rusland komen op, Europa is bezig te desintegreren. Goud is bezig met een ( nog door de westerse machthebbers gereguleerde) opmars, en alleen het kleine broertje zilver is de heren door de vingers geglipt vanwege een niet te onderdrukken disbalans tussen vraag en aanbod.

Op korte termijn zijn de tussentijdse bewegingen moeilijker te voorspellen. Dit geldt niet zozeer voor goud en zilver, want deze zullen door blijven stijgen, met tussentijdse correcties en stagnaties in de reis naar het noorden.

De beweeglijkheid zal hem vooral gaan zitten in de valuta van de verschillende landen. Nu is wel duidelijk dat de fundamentele beweging zuidwaarts is ten opzichte van het ware geld wat goud en zilver zijn, maar tussentijds kunnen zich onverwachte bewegingen voordoen. Zo steeg de dollar op de dag dat de VS een downgrade kreeg van Moody’s ten opzichte van de euro. Een beweging die precies het tegenovergestelde is dan wat je zou moge verwachten. Immers, de waarde van een munt kan je beschouwen als de waarde van een aandeel van een land. Gaat het goed met het land stijgt het aandeel (de munt), en omgekeerd idem dito.

De stijging van de dollar is alleen te verklaren doordat op de dag van de downgrade duidelijk werd dat Griekenland zijn schulden zou moeten gaan herstructureren. Herstructureren betekent dat de boel onherstelbaar kapot is en dat de houders van in dit geval Griekse staatsleningen genoegen moeten gaan nemen met bijvoorbeeld een waardedaling van hun inleg van bijvoorbeeld 30 %. Logisch in dit licht dat de euro nog meer onderuit ging dan de dollar, omdat de mogelijkheid bestaat dat Griekenland wordt bijgestaan vanuit de Europese vleespotten wat de waarde van de euro onder druk zette.

Kortom, de waarde van de dollar en de euro zullen ten opzichte van elkaar telkens stuivertje gaan wisselen, op grond van allerlei korte termijn ontwikkelingen.

Zo zou het mij ook niet verbazen dat de dollar, met in haar kielzog de Amerikaanse staatsleningen, tijdelijk weer in waarde zullen gaan stijgen. Immers, met de nu wel definitief aandoende ineenstorting van Griekenland, met onvermijdelijk Ierland en Portugal in haar kielzog, zal de euro fors onder druk komen te staan zodat de meute toch maar haar toevlucht neemt tot de Amerikaanse munt en schuldpapieren.

De rentestijging die de ECB doorvoerde van een kwart procent, de waarschijnlijke ontmanteling van Griekenland, de opkomst van een politieke stroming in Finland tegen de Europese bail-outs; het zijn mijn inziens allemaal tekenen aan de wand dat de Nordic euro er aan zit te komen. Duitsland kan het zich immers niet meer veroorloven om nog langer de Europese kar te trekken. Wanneer men door zou blijven gaan met het storten van penningen in de zuidelijke putten zou Duitsland zelf ook ten onder gaan. Daarnaast wordt het in Duitsland, net als in Finland, steeds moeilijker voor de politiek om de steun aan de zuidelijke landen te verantwoorden. De rentestijging zet de Zuid-Europese landen fors onder druk omdat men zulke hoge schulden heeft, waar men nu bovendien meer rente op moet gaan betalen.

In eerdere artikelen heb ik de datum van juni genoemd als invoerdatum van de Nordic Euro. Of we die datum gaan halen weet ik niet, maar wel duidelijk is dat de bewegingen wel die kant op gaan.

Een saillant detail in verband met de downgrade van de US is het commentaar van onze Nout Wellink, die tegenover Reuters verklaarde de downgrade niet zo te snappen, want de “US is immers een in wezen gezonde economie en ik weet nog wel andere landen die ook een tripple A status hebben die er slechter voor staan”. Need i say more.

Ook opmerkelijk nieuws is het feit dat een Amerikaanse universiteit voor een miljard van zijn vermogen geïnvesteerd heeft in fysiek goud. Behalve dat deze stap niet onopgemerkt zal blijven in het officiële land der vermogensbeleggingen en dus navolging zal krijgen, is er nog een opmerkelijk detail. De Universiteit heeft zijn goud gedeponeerd bij de HSBC, een der grote wereldbanken. Nu maar hopen voor de oliebaronnen dat de HSBC iets eerlijker omgaat met de klantbezittingen dan de andere grote banken.

Kortom, alles gaat zoals voorspelt, recht zo die gaat,zeker als men de lijnen in de gaten houdt. Net als bij de ineenstorting van het Romeinse rijk zullen ook eerst de buitengebieden ten prooi vallen aan de barbaren, zoals nu Europa op het punt van instorten staat (monetair en politiek gezien), de olieproducerende landen steeds meer onderhevig raken aan politieke onrust, Japan door natuurrampen Amerika niet meer kan steunen waardoor uiteindelijk ook Rome zal vallen.

Laat u in de tussentijd niet van de wijs brengen door lieden die grote dalingen van de goud- en zilverprijs voorzien. Hoewel tussentijdse correcties van de goud- en zilverprijs best wel zullen gaan plaats vinden, stijgen deze metalen uiteindelijk omdat het vertrouwen in het westers geldstelsel aan het wegvallen is, en deze schade is onherstelbaar. Zilver bevindt zich ondanks de dagelijkse grote stijgingen nog steeds in backwardation, wat betekent dat men liever het zilver nu geleverd ziet tegen een hogere prijs dan later tegen een lagere prijs geleverd zou worden (met het risico dat er dan geen zilver meer is om te leveren). Echt feestelijk wordt het als ook goud in backwardation gaat.

Ik wil eindigen met een opmerking over onze vrijheid, wat voor mij de reden is om het goud en zilver op te zoeken omdat mij dit financiële onafhankelijk kan geven en hopelijk deels zal beschermen tegen de narigheid die een ineenstortend financieel systeem met zich mee kan brengen.

Op Europees niveau ligt een wetsvoorstel om alle natuurlijke geneesmiddelen fors in te perken. Ongeacht of u of ik nu veel van deze middelen gebruik maken, maak ik groot bezwaar tegen het feit dat ik zo gedwongen ga worden gebruik te moeten gaan maken van de handel van de grote farmaciebedrijven.

Ik wil u dan ook graag deze link onder uw aandacht brengen: http://www.savenaturalhealth.eu/

Met dank aan Albert Cuyp en Roland,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 • RK

  @PatDC

  Hoeft niet altijd omgekeerd evenredig, zilver is de laatste tijd sterker geworden.
  En winstneming is ook een logisch gevolg.

 • PatDC

  Als zilver zou lager corrigeren dan zou de Dollar moeten hoger corrigeren. Wat gebeurt er in de VS dat de waarde van de dollar zou doen toenemen?

 • RK

  Gerard :

  TheDude :By the way, ik denk dat er een kortstondige correctie zal plaatsvinden in de komende weken. Geen hele grote (ik gok max 15%) maar de boel is m.i. nu toch even te snel voorverhit. Zie het maar zo: de beste taart bak je niet door hem kortstondig in een 300 graden hete oven te smijten
  Na deze correctie gaan we naar mijn idee weer gestaag verder omhoog, op naar de $75/oz

  Ik begin nu ook te geloven dat de correctie op 48 USD uitkomt op zilver.
  Iemand hier had die link gegeven van de technische analyse van de laatste 10 jaar.
  Wat je hieruit soms wel eens kunt opmaken is een bepaald patroon. Dat hadden ze op die site heel mooi gedaan. Ik had dat nog nagekeken en klopte precies.
  Ik weet die link niet meer. Wie heeft hem nog?

  Die had ik geplaatst. Zal hem even voor je uit mijn mail halen.
  Volgens de TA vanaf $48. De stijl oplopende koers is een patroon die zich eens in de zoveel tijd voordoet. Zilver schiet dan buiten de trading channel.
  Ik ben uitgestapt omdat ik dinsdag pas weer traden kan. 4 dagen onder deze condities niet kunnen traden vindt ik link, dus ben op $46+ uitgestapt.

  “Ik heb de zilverprijs bestudeerd en ik heb fibonacci retracement niveaus getrokken vanuit de bodem van 1993 (dus niet zoals velen kijken naar de bodem 10 jaar geleden.)
  Zoals we kunnen zien uit de grafiek heeft de koers altijd weerstand gehad bij een 38.20% niveau.
  Eenmaal dit niveau gesloopt werd, ontstond er een enorme rally, meestal gaande tot het 100% niveau, behalve in 2008, waarbij zilver gedumpt werd vanwege de liquiditeitscrisis. Dit riep een halt toe aan de stijging van de zilverprijs en de grondstoffen in het algemeen. Zilver stootte toen op het 61,8% niveau.
  Deze trend werd echter weer hervat in 2009, nadat zilver gebodemd was rond 8-9 dollar.
  In 2010 ondervond de koers weer weerstand bij het 38.20% niveau, en eenmaal deze werd doorbroken, ontstond er wederom een enorme rally.
  We zijn inmiddels het belangrijke 61,80% niveau gepasseerd, waardoor alle deuren openstaan voor een rally tot het 100% niveau, dat momenteel op ongeveer 48 dollar per ounce ligt.
  Dat betekent dat zilver nog meer dan 30% potentieel zou hebben, ondanks de forse stijging afgelopen najaar.
  (wil je de grafiek groter zien, klik er dan op)
  http://profitimes.com/wp-content/uploads/2011/03/silver3.png

 • Mike

  Bijkopen dan :0)

 • Gerard

  TheDude :By the way, ik denk dat er een kortstondige correctie zal plaatsvinden in de komende weken. Geen hele grote (ik gok max 15%) maar de boel is m.i. nu toch even te snel voorverhit. Zie het maar zo: de beste taart bak je niet door hem kortstondig in een 300 graden hete oven te smijten
  Na deze correctie gaan we naar mijn idee weer gestaag verder omhoog, op naar de $75/oz

  Ik begin nu ook te geloven dat de correctie op 48 USD uitkomt op zilver.
  Iemand hier had die link gegeven van de technische analyse van de laatste 10 jaar.
  Wat je hieruit soms wel eens kunt opmaken is een bepaald patroon. Dat hadden ze op die site heel mooi gedaan. Ik had dat nog nagekeken en klopte precies.
  Ik weet die link niet meer. Wie heeft hem nog?

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @RB ach laten we toch eens ophouden met die global warming. Het is allang bekend dat dit fabeltje in de wereld is gebracht om een wereldbelasting door te voeren. Laat ze eerst eens ophouden met chemtrailen

 • http://joostvalk@zonnet.nl high five

  @Maria Waar ligt die tanker.?

 • RB

  @ Maria

  Daar had ik het in eerste instantie vandaan, maar ik wil graag ook altijd het originele artikel zien.

 • Maria

  @RB

  Kijk even op zapruder.nl voor het artikel in het nederlands vertaald.

 • RB

  Spaarlampen stoten kankerverwekkende stoffen uit

  De spaarlamp, de opvolger van de gloeilamp, blijkt een gevaar te vormen voor de volksgezondheid. De lichtbron stoot kankerverwekkende stoffen uit. De spaarlamp blijkt ook gevaarlijk te zijn als hij brandt. Dat meldt de Britse krant The Telegraph op basis van een onderzoek door een Duits laboratorium.

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Wetenschap/295165/Spaarlampen-stoten-kankerverwekkende-stoffen-uit.htm?rss=true

  Bericht hoort hier niet echt thuis, ik weet het. Maar onze gedachte volksvertegenwoordiger ex-minister Cramer had het, zelfs met de kennis van toen, gewoon moeten weten. Lampen met kwik erin is rotzooi. Er zouden, net als bij sigaretten, waarschuwingen moeten komen op de spaarlampverpakkingen: “Bescherm kinderen: laat hen niet spelen in de buurt van spaarlampen” en “Stoppen met spaarlampen vermindert het risico op levensbedreigende aandoeningen”. Ik heb vandaag alle spaarlampen eruit gedraaid en vervangen door spotgoedkope gloeilampen van een Duitse bouwmarkt.

 • Zilverpapier

  The two main silver ETFs (SLV) and (DBS) have gone absolutely parabolic over the past few weeks. Both are currently trading more than two standard deviations above their 50-day moving averages, and just when they seem about as overbought as they can possibly get, they get even more overbought.

 • Maria

  @Thedude
  Zou wel eens zilvercontrole (huis aan huis kunnen zijn) LOL
  Net als bij de oudjes de tandenborstelcontrole.

  @RB
  Onze zoon is stuurman op een tanker en ligt al daaaaaagen te wachten op lading.
  Zou dus best eens waar kunnen zijn.

 • Gerard

  TheDude :@Maria : eens, maar ik vermoed dat men nog wel meer truukjes achter de hand heeft naast QE3. Welke dat zijn/worden blijft natuurlijk gissen!

  4 miljard “per dag” komt Obama tekort. Niemand koopt die nog. Het MOET van de FED komen, is het niet door de voordeur, dan door de achterdeur, maar komen MOET het. Elke dag opnieuw.

 • Gerard

  @Maria
  De problemen worden NIET door geschoven naar 2012 – 2013.
  Zoals RB ook al terrecht opmerkte, de wereld is nu razendsnel aan het veranderen.
  Kijk eens naar de inflatie! ALLES is gewoon 10% duurder dan eind 2010. Benzine, brood, pilsje op terras, sigaretten, noem maar op! ALLES 10% is enkele maanden (behalve huizen en TV’s). In de VS en UK wordt al gesproken over 15%.

  En inderdaad, QE3 komt er gewoon, of ze het bekend maken of niet. Ze kunnen niet anders. Niemand koopt nog VS schuldpapier. Zie de USD eens dalen. Zie de zilverprijs, nu net over de 6% gestegen naar 46,60.

  Ik zat afgelopen zondag nog met enkele ondernemers om de tafel. Allen hebben nu moeite om de kop boven water te houden. Maar deze heren zijn nu al bang dat ze over 2 jaar weer geen personeel te kunnen krijgen, want dan groeit de economie weer als altijd. Nog even een jaartje uitzieken, en dan is alles weer als vanouds, zo zeggen ze!

  Heb nu ECHT medelijden met de stakers. Het dringt maar niet door….

  Het ziet er heel veel slechter uit dan een jaar geleden. Ik denk dat we binnenkort echt gaan zien gebeuren waar we het hier al 2 jaar over schrijven…

 • Mike

  Dat de prijs nog verder omhooggaat

 • greetjes

  ?

 • x

  En dat houdt in dat?

 • greetjes

  8 minuten geleden door Willem Middelkoop op Twitter geplaatst: April 21, 2011
  Steve Quayle

  One of the worlds largest precious metal distributors, whom I have been doing business with for over 30 years, has just advised me that they have suspended sales on all their Hallmark silver one ounce rounds, 10 ounce bars and 100 ounce bars indefinitely. This will effectively drive the premiums through the roof on all available market place silver products. I can tell you point blank, this has never happened before. You’re going to be surprised and amazed at the rate of increase in the price of silver.
  Delivery is your primary concern. Period!

  http://www.stevequayle.com/News.alert/11_Global/110421.alert.Steve.silver.html

 • RB

  @ Maria

  De ontwikkelingen gaan nu zo ongelooflijk snel, dat ik niet eens vooruit durf te kijken naar 2012 en 2013. We leven nu al in een heel andere wereld dan eind 2010. Wat vind je bijvoorbeeld van dit bericht?

  China’s Sinopec cuts off oil exports
  Chinese oil giant Sinopec has stopped exporting oil products to maintain domestic supplies amid disruption concerns caused by Middle East unrest and Japan’s earthquake, a report said Wednesday. The state-run Xinhua news agency did not say how long the suspension would last but it reported that the firm had said it also would take steps to step up output “to maintain domestic market supplies of refined oil products”.

  http://www.energy-daily.com/reports/Chinas_Sinopec_cuts_off_oil_exports_state_media_999.html

 • TheDude

  @Maria : eens, maar ik vermoed dat men nog wel meer truukjes achter de hand heeft naast QE3. Welke dat zijn/worden blijft natuurlijk gissen!

 • Maria

  Die Q3 gaat er echt komen. Alleen niet in het openbaar aangekondigd maar in het geniep.
  Vervolgens zal de goud- en zilverprijs fors dalen. De beurzen zullen omhoog gaan en alle fopspenen zijn weer gesoupeerd. Het probleem is natuurlijk niet opgelost. Het wordt een kwestie van doorschuiven naar eind 2012-13? Dit is mijn visie. Graag de visie van de forumbezoekers.