24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Reddit zorgt voor stijging edelmetaalprijzen

Afgelopen donderdag werd er een enorme groei in de prijzen van zilver, platina en palladium ervaren. Binnen twee uur tijd steeg de zilverprijs met maar liefst 6,5%, naar bijna $27 per troy ounce. Ook platina en palladium schoten omhoog, maar zijn inmiddels weer gedaald. Zilver daarentegen staat nog steeds zo’n 5% hoger.

Naast de zilverprijs schoten er ook meerdere aandelenkoersen van zilvermijnen met 10 tot 20% de hoogte in. Het gaat hier om mijnbouwbedrijven als MAG Silver, Wheaton Precious Metals, Hecla Mining, Endeavour Silver, Fortuna Silver Mines en Pan American Silver.

Reddit

Op Reddit wordt opgeroepen om massaal in zilver te investeren en aandelen SLV, grootste zilver-ETF ter wereld, te kopen. Reddit is een platform waarop beleggers op zoek zijn naar aandelen van de kleinere en onbekende bedrijven, waardoor de koers opgedreven wordt. Er zijn namelijk steeds meer beleggers die de strijd aangaan tegen de grote speculanten en hedgefondsen. Reddit bleek ook achter de hoge koersstijging van Gamestop te zitten. De koers van het aandeel Gamestop steeg van zo’n $5 naar $350, als gevolg hiervan verloren hedgefondsen en speculanten grote bedragen. Op Reddit wordt er nu naar zilver gekeerd, aangezien er beweerd wordt dat de koersen van edelmetalen worden gemanipuleerd door banken. Op Reddit is te lezen dat banken dit doen om de inflatie te verbloemen. Er valt echter te discussiëren over of deze uitspraken daadwerkelijk waar zijn.

Manipulatie

Er zijn meerdere banken waarbij boetes of schikkingen op het pad zijn gekomen naar aanleiding van het manipuleren van de goud- of zilverprijs. Het ging hier vaak om de manipulatie van de dagelijkse fixing om op deze manier beleggers uit de markt weg te drukken. Ook wordt spoofing gebruikt om de koers te beïnvloeden. Spoofing houdt in dat de markt wordt misleidt door middel van spookorders. De spookorders geven de indruk dat de markt zal zakken, waardoor andere aangezet worden tot het invoeren van verkooporders. De spookorders worden vervolgens geannuleerd, waarna de “spoofer” gemakkelijk en snel winst kan maken. Of er echt een structurele manipulatie plaats vindt op de goud- en zilvermarkt is echter onduidelijk.

Zoals eerder vernoemd roept Reddit beleggers op om te investeren in aandelen SLV, waardoor beleggers die short zitten op zilver hun posities moeten sluiten. Als gevolg hiervan kan de zilverprijs de lucht in schieten. Donderdag schoot de zilverprijs met 5% omhoog, maar het is uiteraard nog onduidelijk of deze groei tijdelijk is of dat er wellicht sprake is van een nieuwe trend. Daarnaast lopen er deze week zilvercontracten af op de Amerikaanse termijnmarkt. Deze maandelijks terugkerende verschijning heeft vaak extra volatiliteit als gevolg, aangezien handelaren hun posities moeten afwikkelen of doorrollen. Dit zou ook de oorzaak van de stijgende zilverprijs kunnen zijn.

Bekijk ook