24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Rente blijft ongewijzigd door Europese Centrale Bank

Vanmiddag is het meest recente besluit over de rentestanden bekend gemaakt door de Europese Centrale Bank (ECB). De rentetarieven blijven op de huidige, lage niveaus, en wellicht wordt in maart wel verder ingegrepen. Zoals verwacht werd vooral gekeken naar de herfinancieringsrente en deze rente blijft op 0.05% staan. De depositorente blijft ook staan op het huidige niveau van -0.3%.

Een dergelijke negatieve rente betekent dat banken geld moeten toeleggen om hun kapitaal te stallen en de ECB hoopt dat op deze manier de banken eerder geneigd zullen zijn om het geld dan uit te lenen aan bijvoorbeeld bedrijven of particulieren. Op die manier zal als gevolg daarvan de inflatie kunnen stijgen. Verder gaf Mario Draghi, president van de Europese Centrale Bank, aan dat het opkoopprogramma ervoor zorgt dat geld lenen toegankelijker wordt voor bedrijven en particulieren. Dit programma zal dan ook doorgezet worden tot tenminste maart 2017 waarbij maandelijks 60 miljard euro aan leningen wordt opgekocht. In maart wordt een belangrijkere update verwacht over het beleid. Mogelijk wordt het beleid dan aangepast gebaseerd op de vooruitzichten over de inflatie en de economische groei in de eurozone.

De goudprijs staat op een lichte plus maar heeft gezien de beperkte impact van het besluit van vandaag verder weinig bewogen. De aandelenkoersen reageren positief op het nieuws van Draghi die hint op verdere stimuli en zo noteert de AEX op het moment nog boven de 400 punten.

Bekijk ook