24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Rentebesluit

De rente op de 10 jaars Amerikaanse staatsleningen is ongemerkt richting de 3 % aan het lopen, vandaag sluitend op 2,85%. Nadat medio 2102 deze rente tot onder de 1,5 % was gezakt, vertelt deze oplopende rente ons dat het buitenland de staatsleningen aan het verkopen zijn. De koper is nu immers de FED zelf, die ondertussen zo’n 1/3 deel van deze markt in portefeuille heeft. Het is alsof de bakker zijn eigen brood opkoopt vanwege gebrek aan klandizie. Overigens wel een bijzonder gegeven; een bijna 100 % stijging van de rente in een periode dat de economie op z’n gat ligt.

Morgen komt de FED bijeen, en de vraag die boven de markt hangt is of ze doorgaan met het maandelijks ophoesten van 85 miljard dollar. Ik kan mij overigens niet voorstellen dat dit maandelijks steunbedrag aan het failliete banksysteem wezenlijk verlaagd zal worden. Immers, wie zou dan de eigen staatsleningen moeten opkopen? Doet men dat namelijk wel, zal de rente snel oplopen naar 4, 5 en 10 %. Hoe de onroerend-goed markt of financiële markt er dan uit zal zien hoeft u zich niet af te vragen; slechter dan slecht. Het schuld-overladen systeem zal immers niet overleven bij de gemiddelde rente van de afgelopen 25 jaar van 6%. Bedenk daarbij, dat het totaal aan inkomstenbelasting in de VS ongeveer 1000 miljard dollar bedraagt. Bij een 6 % rente zal dan bijna elke dollarcent die binnenkomt bij de overheid doorgesluisd moeten worden als rente op de uitstaande schuld.

Wil de VS dus vanaf morgen niet verder onderuit gaan, zal weinig veranderen aan de lage rente-stand en de maandelijkse bijdrage van 85 miljard aan het failliete banksysteem.  Een zienswijze die overigens wordt onderschreven door Mark Carney, het hoofd van de centrale bank van Engeland, die gisteren in de House of Lords aangaf grote risico’s te zien in het terugschroeven van het maandelijks opkopen van 85 miljard aan staatsleningen.

Hoort u het ook eens uit onverdachte hoek.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 

 

 

 

Bekijk ook