24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Rentes en dollar frustreren goudprijs

Om en nabij 2.050 dollar. Zoveel kostte een troy ounce goud in de zomer van vorig jaar. Tegenwoordig is het spannend of de goudprijs net boven of net onder 1.700 dollar zal sluiten. Het is geen toeval dat tegelijkertijd met de daling van de goudprijs, de Amerikaanse langetermijnrentes begonnen te stijgen. Stond de toonaangevende tienjarige rente in de zomer van 2020 op ongeveer 0,55 procent, inmiddels is dat tarief geklommen naar 1,7 procent. Goudprijs is een beetje allergisch voor stijgende rentes, zoals uit de grafiek hieronder blijkt. Als de rente stijgt, wordt beleggen in veilige staatsobligaties aantrekkelijker dan in bijvoorbeeld goud.

goudprijs vs dollarkoers

Wáárom de rentes stijgen, is ook belangrijk. Als dat komt doordat beleggers hogere inflatie verwachten, dan kan dat goed uitpakken voor goud. Stijgt de rente vooral omdat men en masse de economie sneller ziet groeien, dan is het lastiger voor de goudprijs om te stijgen dan voor San Marino om tegen Oranje te scoren.

De Amerikaanse langetermijnrentes begonnen dus de stijgen in de zomer van vorig jaar. De belangrijkste reden is dat toen duidelijk werd dat Joe Biden wel eens Donald Trump zou kunnen verslaan bij de presidentsverkiezingen. Een Democraat in het Witte Huis met een kans op een Democratische meerderheid in beide Kamers van het parlement, beleggers zien de begrotingstekorten dan klimmen. Begin november bleek Joe Biden Trump te verslaan waarna begin januari de Democraten ook nog een meerderheid wisten te veroveren in de Senaat. De kans op nieuwe ronde(s) van steun voor de economie nam zienderogen toe wat de rentes verder opstuwde.

Met het nieuws dat er een vaccin werd ontwikkeld tegen corona, nam de verwachting toe dat de economie voor het eerst sinds het begin van de coronapandemie sterk, langdurig en onbelemmerd zal kunnen herstellen omdat lockdowns niet meer nodig zullen zijn dankzij het vaccin.

Dat vooruitzicht en het vooruitzicht op hogere begrotingstekorten en een verder stijgende staatsschuld, drukten de langetermijnrentes verder omhoog en de goudprijs omlaag. De inflatie begon ook te klimmen net als de inflatieverwachtingen, maar het was allemaal te weinig om de goudprijs aan te jagen.  

Het vooruitzicht op een sneller herstel van de Amerikaanse economie dan die van de eurozone betekende ook enige speculatie dat de Fed eerder dan de ECB het monetaire beleid minder ruim zal maken. Dat op zijn beurt zorgde voor een sterkere dollar. Sinds begin van dit jaar is de EUR/USD  gezakt van 1,22 naar iets onder 1,17. Een sterkere dollar is ook al iets waar goudprijs het benauwd van krijgt.

De Fed gebruikt elke gelegenheid om vooral te benadrukken dat ze geenszins van plan is de monetaire koers te wijzigen. Ik ben geneigd de bank voorlopig te geloven. Met de inentingscampagne die vlotter verloopt dan enkele weken geleden, vooral in de VS waar elke volwassen Amerikaan eind april gevaccineerd zal kunnen worden, zou het niet verbazen als de stemming ten aanzien van de economische ontwikkelingen in de komende maanden verder verbetert en de langetermijnrentes nog iets klimmen. Het gure weer voor de goudprijs lijkt daarmee nog aan te houden.

Maar als de langetermijnrentes nog verder klimmen, kan dat herstel weleens in gevaar komen. Met elke basispunt stijging neemt de kans toe dat de Fed die stijging zal proberen af te stoppen. Stijgende rentes kunnen namelijk het economisch herstel in dit stadium in de kiem smoren, iets wat de inflatie weer omlaag zou kunnen drukken waarbij gemakkelijk deflatiegevaar kan ontstaan, iets wat de centrale banken koste wat kost willen voorkomen. Zij zullen de te verwachten inflatiestijging in de komende maanden daarom vooral als tijdelijk en gevolg van eenmalige factoren, beschouwen.

Wanneer duidelijk wordt dat de Fed écht niet in actie zal komen wanneer de inflatie verder oploopt (omdat de bank die stijging als tijdelijk beschouwt), kan de omgeving voor edelmetalen verbeteren maar een terugkeer naar de niveaus een beetje in de buurt van die van zomer vorig jaar, dat lijkt lastig te worden.  Voor beleggers in goud met een langere horizon dan dit jaar alleen, komt het allemaal neer op de vraag: ‘hoe zeker ben je ervan dat de inflatie de komende jaren structureel zal klimmen’.

Bekijk ook