24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Review seminar Edin Mujagic

Woensdag 25 januari organiseerden we in samenwerking met Edin Mujagic een seminar bij The Silver Mountain, waarbij Edin sprak over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Europa, de rol van Trump, de gevolgen van inflatie en meer. Edin Mujagic heeft een hele studie gemaakt naar de monetaire geschiedenis in Nederland en weet daarnaast ook heel veel te vertellen over de financiële wereld en de manier waarop alles met elkaar verweven is. Daarnaast heeft hij aan de levende lijve ondervonden hoe het is om in een land op te groeien met hyperinflatie.

Zijn presentatie begint bij het rentebeleid in Amerika. In december heeft de FED aangekondigd de rente te verhogen en ook in 2017 nog drie keer de rente verder te verhogen. Hiermee wordt een signaal afgegeven, als een bewijs van vertrouwen in de steker wordende economie. De werkloosheid ligt nu rond de 4,6% in Amerika en de verwachting is dus dat dit verder afneemt. Maar zoals we allemaal weten zijn dat dit de officiële cijfers waarbij een heel grote groep niet wordt meegeteld, de ontmoedigde werklozen maar ook werkzoekenden die niet aan alle criteria voldoen om meegeteld te worden.

En is die rentestijging wel echt zo substantieel? Niet lang geleden stonden de rente nog op 5%. Iets wat de mensen die nu besluiten over de rentestanden nog nooit hebben meegemaakt..

rentestanden-fed

Eén van de belangrijkste thema’s uit de presentatie van Edin Mujagic was dan ook het vraagstuk of de renteverhoging er onder Trump echt van gaat komen en of dit wel gunstig is voor de Amerikaanse economie. De maatregelen die Trump wil gaan nemen, zoals het introduceren van importbeperkingen of hoge importkosten zijn in het verleden ook al eens genomen. Zonder succes. Want als Amerika de importtarieven verhoogt op producten die goedkoop in China gemaakt kunnen worden, dan reageert China door zelf ook importtarieven te verhogen. En is het dan wel in het belang van de Amerikaanse economie? Als we terugkijken naar de geschiedenis dan zien we wat goed is voor een economie en wat slecht is voor een economie. Denk daarbij aan inflatie, deflatie, hoge rentestanden of lage rentestanden e.d.. Eén van de mooiste sheets uit de presentatie van Edin Mujagic was dan ook degene waarbij een opsomming stond van positieve en negatieve zaken waaruit blijkt het beleid van de FED haaks staat op wat we in het verleden hebben geleerd.

Ook kwam de werking van de FED ter sprake. Het is aannemelijk dat Trump hier een grote invloed op uit gaat oefenen en dat zodra het contract van de huidige voorzitter Janet Yellen afloopt (februari 2018) iemand anders op haar plek neer zet. De vraag is dan hoe afhankelijk de FED nog is en wat voor invloed dat kan hebben op toekomstige beslissingen voor wat betreft rentestanden en het monetaire beleid.

Een review van één van de aanwezigen bij het seminar:

Spreker, schrijver en econoom Edin Mujagic gaf bij The Silver Mountain een lezing waar ik persoonlijk met heel veel scepsis naartoe ging, vanwege het thema “De FED en de goudprijs – in 2017 rente omhoog, goudprijs omlaag?”

Na het lezen van “De Big Reset” van Willem Middelkoop, “End The FED” van Ron Paul, diversen van Murray N. Rothbard en nog wat van dergelijke boeken geloof ik al bij voorbaat weinig meer van iemand die de FED nog serieus neemt. Maar, vraag ik mijzelf, is dat eerlijk? Alle conspiracy-feiten die over de FED bekend zijn geworden in de afgelopen decennia betekenen geenszins dat we daarom niet meer met de FED te maken hebben.

Dat de manipulatie van grote banken in prijzen van edelmetalen afgelopen jaren uitgebreid aan het licht is gekomen betekent ook niet dat die manipulatie gestopt is. Je leest iets over een schikking en daarna zie je in de koersen dat de poppenkast gewoon vrolijk verder gaat.

Het voordeel van de huidige manipulatie is natuurlijk dat waarheidszoekers en wakkere mensen zoals klanten van The Silver Mountain voor een absolute bodemprijs fysiek zilver kunnen kopen. Waarvoor dank aan de zogenaamd hoge heren Illuminati! Met een knipoog aan de wakkere lezer van dit stukje uiteraard, want wie zal met absolute zekerheid kunnen zeggen dat wij het einde van de genoemde manipulatie op een normale manier zullen meemaken?

Goed, ik wil ook niet naïef zijn, en als waarheidzoeker doe ik al sinds ongeveer 2005 mijn eigen research naar van alles en nog wat, conclusie: het is een rare wereld. Wanneer je het belang van edelmetalen hebt leren begrijpen – zoals waarschijnlijk de meeste klanten van The Silver Mountain – dan ben je op z’n minst bekend met het hierboven genoemde boek van Middelkoop en bijvoorbeeld op YouTube: Mike Maloney – “Hidden Secrets of Money” (vooral episode 4) en dan heb je weinig meer op met de FED.

En toch, de lezing van Edin zette mij even op mijn plek.

Natuurlijk, veel van wat voorheen conspiracy-theory heette is vandaag de dag onmiskenbaar conspiracy-FACT. Alleen, laten we niet doorschieten in het extreme.

Wat (en vooral wie) is nu nog geloofwaardig?

Wel, in mijn ogen in ieder geval Edin Mujagic.

Om te beginnen is Edin een hartelijke persoonlijkheid met een bijzonder levensverhaal. Afkomstig uit voormalig Joegoslavië en begin jaren negentig gevlucht naar Nederland. Spreekt vloeiender en accentlozer Nederlands dan ikzelf, en ik ben toch echt 100% Hollander, maar dat is het ‘m juist, ondergetekende valt onder de categorie “boer uit Gouda”.

Edin stelt zich persoonlijk voor met handdruk – sterker nog: vrijwel iedereen gaf de rest even een hand – en zagen aan de grote ronde tafel heel even een gelijkenis met “Davos” en de Bilderbergers.

Edin stelde meteen voor: tutoyeren en voornaam alsjeblieft. Op vakkundige wijze nam hij ons mee in de wereld van de FED en in de wetenschappelijke feitenkennis omtrent rentebeleid en de invloed van het rentebeleid op de koersen van edelmetalen. Eerlijk is eerlijk, zelfs voor iemand die niets van de FED moet hebben was het erg interessant. Goed te volgen en geen speld tussen te krijgen. Feiten zijn feiten. Edin was beslist niet onwetend als het gaat om de conspiracy kant van het onderwerp, maar zijn benadering is toch vooral de wetenschappelijke kant. Heel verfrissend voor iemand zoals ik.

Na afloop kregen we met dank aan Rolf en Justin ook het boek van Edin mee, en ook daarvoor geldt: echt boeiend! Edin beantwoordde de meest uiteenlopende vragen vanuit zijn eigen invalshoek en vakkennis en op de vraag over de goud-zilver-ratio kwam het meest eerlijke antwoord dat ik ooit van een spreker hoorde: “dat weet ik niet, dat valt buiten mijn vakgebied.”

Kijk, zoiets dwingt bij mij respect af. Daar kunnen sprekers die zich liever in allerlei bochten wringen om dit antwoord maar niet te hoeven geven nog wat van leren. Wat Edin vertelt is boeiend én geloofwaardig. Wat de FED en andere manipulatoren er achter de schermen verder allemaal omheen verzinnen doet daar niks aan af.

In tegenstelling tot de rest – iedereen was natuurlijk in grote zwarte geblindeerde limousines komen voorrijden – was ik zelf met de trein en heb ik helaas de helft van de Q&A gemist, maar daartegenover stond dat ik tijdens de terugreis een begin kon maken met het boek van Edin. “Boeiend en geboeid”, zo heet Edins boek, over de monetaire geschiedenis van Nederland. Een hele andere categorie dan “De Big Reset”, maar desalniettemin zeker een aanrader!

Toegegeven, mijn persoonlijke boeken top drie is al jaren hetzelfde: op 1 de Bijbel, op 2 De Big Reset en op 3 Communicatie Met Mijn Echtgenote Voor Dummies… Maar Edins boek komt in mijn top tien studieboeken over geld, goud, economie en geschiedenis. Hopelijk vindt hij het niet erg om geplaatst te worden tussen Murray Rothbard en Ron Paul.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook