Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Review seminar Edin Mujagic

01-02-2017 Rolf van Zanten

Woensdag 25 januari organiseerden we in samenwerking met Edin Mujagic een seminar bij The Silver Mountain, waarbij Edin sprak over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Europa, de rol van Trump, de gevolgen van inflatie en meer. Edin Mujagic heeft een hele studie gemaakt naar de monetaire geschiedenis in Nederland en weet daarnaast ook heel veel te vertellen over de financiële wereld en de manier waarop alles met elkaar verweven is. Daarnaast heeft hij aan de levende lijve ondervonden hoe het is om in een land op te groeien met hyperinflatie.

Zijn presentatie begint bij het rentebeleid in Amerika. In december heeft de FED aangekondigd de rente te verhogen en ook in 2017 nog drie keer de rente verder te verhogen. Hiermee wordt een signaal afgegeven, als een bewijs van vertrouwen in de steker wordende economie. De werkloosheid ligt nu rond de 4,6% in Amerika en de verwachting is dus dat dit verder afneemt. Maar zoals we allemaal weten zijn dat dit de officiële cijfers waarbij een heel grote groep niet wordt meegeteld, de ontmoedigde werklozen maar ook werkzoekenden die niet aan alle criteria voldoen om meegeteld te worden.

En is die rentestijging wel echt zo substantieel? Niet lang geleden stonden de rente nog op 5%. Iets wat de mensen die nu besluiten over de rentestanden nog nooit hebben meegemaakt..

rentestanden-fed

Eén van de belangrijkste thema’s uit de presentatie van Edin Mujagic was dan ook het vraagstuk of de renteverhoging er onder Trump echt van gaat komen en of dit wel gunstig is voor de Amerikaanse economie. De maatregelen die Trump wil gaan nemen, zoals het introduceren van importbeperkingen of hoge importkosten zijn in het verleden ook al eens genomen. Zonder succes. Want als Amerika de importtarieven verhoogt op producten die goedkoop in China gemaakt kunnen worden, dan reageert China door zelf ook importtarieven te verhogen. En is het dan wel in het belang van de Amerikaanse economie? Als we terugkijken naar de geschiedenis dan zien we wat goed is voor een economie en wat slecht is voor een economie. Denk daarbij aan inflatie, deflatie, hoge rentestanden of lage rentestanden e.d.. Eén van de mooiste sheets uit de presentatie van Edin Mujagic was dan ook degene waarbij een opsomming stond van positieve en negatieve zaken waaruit blijkt het beleid van de FED haaks staat op wat we in het verleden hebben geleerd.

Ook kwam de werking van de FED ter sprake. Het is aannemelijk dat Trump hier een grote invloed op uit gaat oefenen en dat zodra het contract van de huidige voorzitter Janet Yellen afloopt (februari 2018) iemand anders op haar plek neer zet. De vraag is dan hoe afhankelijk de FED nog is en wat voor invloed dat kan hebben op toekomstige beslissingen voor wat betreft rentestanden en het monetaire beleid.

Een review van één van de aanwezigen bij het seminar:

Spreker, schrijver en econoom Edin Mujagic gaf bij The Silver Mountain een lezing waar ik persoonlijk met heel veel scepsis naartoe ging, vanwege het thema “De FED en de goudprijs – in 2017 rente omhoog, goudprijs omlaag?”

Na het lezen van “De Big Reset” van Willem Middelkoop, “End The FED” van Ron Paul, diversen van Murray N. Rothbard en nog wat van dergelijke boeken geloof ik al bij voorbaat weinig meer van iemand die de FED nog serieus neemt. Maar, vraag ik mijzelf, is dat eerlijk? Alle conspiracy-feiten die over de FED bekend zijn geworden in de afgelopen decennia betekenen geenszins dat we daarom niet meer met de FED te maken hebben.

Dat de manipulatie van grote banken in prijzen van edelmetalen afgelopen jaren uitgebreid aan het licht is gekomen betekent ook niet dat die manipulatie gestopt is. Je leest iets over een schikking en daarna zie je in de koersen dat de poppenkast gewoon vrolijk verder gaat.

Het voordeel van de huidige manipulatie is natuurlijk dat waarheidszoekers en wakkere mensen zoals klanten van The Silver Mountain voor een absolute bodemprijs fysiek zilver kunnen kopen. Waarvoor dank aan de zogenaamd hoge heren Illuminati! Met een knipoog aan de wakkere lezer van dit stukje uiteraard, want wie zal met absolute zekerheid kunnen zeggen dat wij het einde van de genoemde manipulatie op een normale manier zullen meemaken?

Goed, ik wil ook niet naïef zijn, en als waarheidzoeker doe ik al sinds ongeveer 2005 mijn eigen research naar van alles en nog wat, conclusie: het is een rare wereld. Wanneer je het belang van edelmetalen hebt leren begrijpen – zoals waarschijnlijk de meeste klanten van The Silver Mountain – dan ben je op z’n minst bekend met het hierboven genoemde boek van Middelkoop en bijvoorbeeld op YouTube: Mike Maloney – “Hidden Secrets of Money” (vooral episode 4) en dan heb je weinig meer op met de FED.

En toch, de lezing van Edin zette mij even op mijn plek.

Natuurlijk, veel van wat voorheen conspiracy-theory heette is vandaag de dag onmiskenbaar conspiracy-FACT. Alleen, laten we niet doorschieten in het extreme.

Wat (en vooral wie) is nu nog geloofwaardig?

Wel, in mijn ogen in ieder geval Edin Mujagic.

Om te beginnen is Edin een hartelijke persoonlijkheid met een bijzonder levensverhaal. Afkomstig uit voormalig Joegoslavië en begin jaren negentig gevlucht naar Nederland. Spreekt vloeiender en accentlozer Nederlands dan ikzelf, en ik ben toch echt 100% Hollander, maar dat is het ‘m juist, ondergetekende valt onder de categorie “boer uit Gouda”.

Edin stelt zich persoonlijk voor met handdruk – sterker nog: vrijwel iedereen gaf de rest even een hand – en zagen aan de grote ronde tafel heel even een gelijkenis met “Davos” en de Bilderbergers.

Edin stelde meteen voor: tutoyeren en voornaam alsjeblieft. Op vakkundige wijze nam hij ons mee in de wereld van de FED en in de wetenschappelijke feitenkennis omtrent rentebeleid en de invloed van het rentebeleid op de koersen van edelmetalen. Eerlijk is eerlijk, zelfs voor iemand die niets van de FED moet hebben was het erg interessant. Goed te volgen en geen speld tussen te krijgen. Feiten zijn feiten. Edin was beslist niet onwetend als het gaat om de conspiracy kant van het onderwerp, maar zijn benadering is toch vooral de wetenschappelijke kant. Heel verfrissend voor iemand zoals ik.

Na afloop kregen we met dank aan Rolf en Justin ook het boek van Edin mee, en ook daarvoor geldt: echt boeiend! Edin beantwoordde de meest uiteenlopende vragen vanuit zijn eigen invalshoek en vakkennis en op de vraag over de goud-zilver-ratio kwam het meest eerlijke antwoord dat ik ooit van een spreker hoorde: “dat weet ik niet, dat valt buiten mijn vakgebied.”

Kijk, zoiets dwingt bij mij respect af. Daar kunnen sprekers die zich liever in allerlei bochten wringen om dit antwoord maar niet te hoeven geven nog wat van leren. Wat Edin vertelt is boeiend én geloofwaardig. Wat de FED en andere manipulatoren er achter de schermen verder allemaal omheen verzinnen doet daar niks aan af.

In tegenstelling tot de rest – iedereen was natuurlijk in grote zwarte geblindeerde limousines komen voorrijden – was ik zelf met de trein en heb ik helaas de helft van de Q&A gemist, maar daartegenover stond dat ik tijdens de terugreis een begin kon maken met het boek van Edin. “Boeiend en geboeid”, zo heet Edins boek, over de monetaire geschiedenis van Nederland. Een hele andere categorie dan “De Big Reset”, maar desalniettemin zeker een aanrader!

Toegegeven, mijn persoonlijke boeken top drie is al jaren hetzelfde: op 1 de Bijbel, op 2 De Big Reset en op 3 Communicatie Met Mijn Echtgenote Voor Dummies… Maar Edins boek komt in mijn top tien studieboeken over geld, goud, economie en geschiedenis. Hopelijk vindt hij het niet erg om geplaatst te worden tussen Murray Rothbard en Ron Paul.

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Howard

  APEX FINANCE, LLC

  Heb je een lening of financiering nodig om welke reden dan ook
  als:
  A) Persoonlijke lening, zakelijke uitbreiding,
  B) Business Start-up, Onderwijs,
  C) Schuldconsolidatie,
  D) harde geldleningen of elk type financiële bijstand

  Als u geïnteresseerd bent in het verkrijgen van een lening die u zoekt, kunt u ons hier alstublieft contact opnemen bij (megaloan@apexfinancellc.com), omdat wij u klaar zijn om u beter te dienen.

  Het goede nieuws is nu dat er nog geen verschuldigd bedrag (zoals registratievergoeding, leningvergoedingsvergoeding, juridische kosten enz.) Betaald moet worden voordat uw lening wordt toegekend als we voldoen aan internationale monetaire wetten (Europese Unie, Internationaal Monetair Fonds) .

  Vriendelijke groet,
  Howard Bruce.
  Directeur

 • Huub

  :-)

 • ronaldw

  Ja, omkopen met maple leafs, daar kan niemand tegenop (grapje).

 • Huub

  Bedankt Ron!
  En ik heb vanochtend meteen ook wat Maple Leafs gekocht.

 • Djennis

  we zullen er aan moeten wennen dat elke keer als de prijzen van edelmetaal lekker oplopen, er op een gegeven moment (meestal vrijdag na 15.00 uur, hoezo manipulatie?) de prijzen van de koersen goud/zilver door papieren dump fors bijgesteld worden…, het spel zit zo nou eenmaal in elkaar.

 • ronaldw

  Ok, zo heb ik er nog niet naar gekeken, dat “kwaliteitsverhalen” het snelste van de voorpagina zouden verdwijnen. Misschien heb je een punt, maar daar kan Rolf beter op reageren, als ie dat zou willen.

  Maar waarom zou Rolf Gerards kwaliteitsverhaalverhaal snel van de voorpagina willen laten verwijnen? Ik denk dat Rolf net als de meeste anderen hier alleen maar blij is met zijn bijdrages.

  Moeten nieuwe stukjes dan beoordeeld worden naar kwaliteit in samenhang met plaatsing. Wie doet dat dan en wat zijn de criteria etc. Dat riekt toch wel een beetje gauw naar een soort van elitair blog, een blog voor de ingewijden met voorkennis etc. Hebben daar juist niet veel mensen hun buik van vol…
  Als je alleen kwaliteit wilt kun je ook wel flink gaan schrappen in alle reacties. De emoties en woede omtrent manipulatie en allerlei ander gesjoemel van overheden, banken etc. worden hier ook volop geventileerd. En dat is ook niet allemaal kwaliteit, maar kan toch ook waardevol zijn voor schrijvers (uitlaatklep) en evt. nieuwe kopers (lezen van ervaringen). Ook dus voor beginners op het pad van investeren in goud en zilver. Al is het maar om te zien en te voelen, hoe hobbelig, volatiel, misleidend en frustrerend dit pad kan zijn.
  Rolf wil PM verhandelen en biedt dit blog aan voor iedereen die overweegt PM te kopen of te verkopen en/of meer info hieromtrent wil krijgen.

  Even goed vrienden hoor Huub, want ik waardeer altijd jouw bijdrages en veelal inhoudelijke vragen aan Gerard en meer , doch ik heb het vaker in het leven mis zien gaan waar een “kwaliteitsslag” plaats had gevonden.

 • Arjan

  Hier idem!

  Die boeken geven het verhaal weer zoals het zou moeten gaan, dat weten wij allemaal.

  De werkelijkheid is helaas anders, grotere machten verstoren het geheel en dat is iets waarmee wij maar moeten leren leven.

 • http://www.thesilvermountain.nl/blog Rolf van Zanten

  Nou vooruit, ik heb Gerard weer bovenaan gezet ;-)
  Kunnen jullie daarop verder.

 • Djennis

  Eens…!

 • Huub

  Laten we het woord momenteel populaire woord “elite” svp niet misbruiken, het gaat om kwaliteit. En inderdaad de hoeveelheid mag van mij omhoog, maar het valt me wel op dat de kwaliteitsverhalen het snelste van de voorpagina verdwijnen. En trouwens ook voor de marketing van het forum – ik maak er graag bekenden op opmerkzaam – is het beter er voor te zorgen dat kwaliteit getoond wordt.

 • Oom Dagobert

  Huub; je hebt gelijk. Zo’n belangrijk stuk van Gerard naar de tweede plaats sturen :(

 • ronaldw

  Kom op zeg, hoe meer verhalen, hoe beter.
  Je kan zo naar Gerards stukje toe, alswel alle andere verhalen hier, gewoon wat chronologisch in tijd binnenkomt en is volgens mij ook het enige juiste beleid.
  Niet flauw doen zou ik willen zeggen of wil je een soort van elite blog i.p.v. een open podium…

 • Huub

  Hey Rolf, waarom is al na twee dagen zo’n degelijk verhaal van Gerard van de blog-frontpage verwijderd? Moeten we het nu weer dertig dagen doen met bovenstaande? :-(

 • seppel

  De FED lijkt opmerkelijk rustig. Willen waarschijnlijk ome Donald niet tegen de rosse haren strijken. Dus geen renteverhoging, nu niet, en misschien de rest van het jaar ook niet. Want ome Donald wil primo een lage dollar en secundo zo goedkoop mogelijk lenen om zoveel mogelijk uit te geven. Good for gold.

 • Djennis

  Ik kan mij ook achter de mening van Joep de kat scharen!

 • gumibeer

  @JOEPDEKAT Dat is de beste les Joep !! en dat in 1 zin .Korte lezing van jou maar meest effectief . Ik denk dat veel lezers van het eerste uur dat ook steeds meer beginnen te begrijpen .
  Jij kent mij langer en weet dat ik ook eerst andere gedachte had [en jij denk ik ook in het begin]
  Al doende leert men en begrijpen we allemaal dat er iets mis is maar dat we geen zinnig woord kunnen zeggen over het verloop van PM .
  mvg ;-]

 • joepdekat

  Zolang men goud en zilver op grote schaal kan blijven manipuleren is er geen zinnig woord te zeggen over de prijs hoeveel boeken je ook hebt gelezen.