24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De rol van de goudreserves van Centrale Banken tijdens de coronacrisis

De Centrale Banken hebben een druk eerste kwartaal van 2020 achter de rug. Terwijl de ene naar de andere maatregel is genomen om de impact van de coronacrisis op de economie te minimaliseren, was er vanuit de Centrale Banken ook nog aandacht voor het aanvullen van hun goudreserves. 

Onderzoek van Gold hub wijst uit dat centrale banken in het eerste kwartaal van 2020 in totaal 145 ton goud kochten. Dit is acht procent minder in vergelijking met vorige jaar, maar ligt wel boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. In totaal waren er zelfs zes banken die hun goudreserves aanvullen met ten minste een ton goud. 

De grootste koper onder de centrale banken was Centrale Bank van Turkije. Turkije kocht 72.7 ton goud waardoor de totale goudvoorraad van Turkije is gegroeid tot 485.2 ton, wat neerkomt op 29% van de totale reserves. Andere Centrale Banken die voor ten minste meer dan 1 ton aan goud kochten waren de Centrale Banken van de Verenigde Centrale Emiraten, India, Kazachstan en Oezbekistan.

De andere grote koper onder de Centrale Banken was die van Rusland. Die kondigde aan het eind van het eerste kwartaal aan dat het een einde gaat maken aan hun 14 jaar durende goudinkoop programma. Vanaf 1 april zal de Centrale Bank van Rusland geen goud meer kopen, terwijl zij sinds het einde van 2005 wereldwijd de grootste koper waren. In het eerste kwartaal van 2020 voegde het nog 28 ton goud toe wat hun totale reserve laat groeien tot 2299,2 ton goud. De Russische Centrale Bank heeft ook een lastig eerste kwartaal achter de rug door de lage olieprijs en de economische impact van het coronavirus. Het niet doorzetten van het inkopen van goud zal ongetwijfeld een grote impact hebben op de wereldwijd net inkoop van goud.

Alhoewel de inkoop cijfers achter bleven bij voorgaande jaren, verkochten weinig banken hun voorraden. De grootste verkoper onder Centrale banken was die van Sri Lanka. Dit land zag haar goudreserves afnemen met 6.2 ton. Ook Duitsland en Tajikistan verkochten relatief veel goud, respectievelijk 2.3 ton en 2.1 ton.

Meer recentelijk bleek ook dat Venezuela graag een deel van haar goudreserve wil verkopen om deze tijden van crisis te overkomen. Dit proces wordt echter bemoeilijkt door het feit dat een deel van de goudreserves van het land zijn opgeslagen bij The Bank of England. De Britse regering erkent Maduro niet als wettige president van het land en weigerde in het verleden al vaker de voorraad vrij te geven. Het huidige verzoek van Venezuela is om de opbrengsten van de verkoop te sturen naar de United Nations om zo maatregelen die genomen worden in strijd tegen het coronavirus te financieren. Een voormalige hoofd van de United Nations hulp, Jan Egeland, riep op dat landen de sancties tegen landen als Venezuela moesten opheffen in deze tijden van crisis en hen toegang moet geven tot hun reserves. Zowel de Venezolaanse regering als de Bank of England was niet beschikbaar voor commentaar over hoeveel goud het ging en de verdere gang van zaken.Duidelijk is wel dat in tijden van crisis Centrale banken hun goudreserves hard nodig hebben en als belangrijk onderdeel zien van hun nationale reserves. 

 

0ok interesse in de aankoop van goud? Bekijk hier onze gouden munten en goudbaren

 

Bekijk ook