24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Royal Mint slaat haar grootste munt ooit

Onlangs heeft de Royal Mint de welbekende “Queens Beasts” serie afgesloten met een munt die alle 10 de dieren weergeeft. Deze 10 dieren zijn de Leeuw van Engeland, Griffin van Edward III, Eenhoorn van Schotland, Rode Draak van Wales, Black Bull of Clarence, Valk van Plantagenets, Yale van Beaufort, Witte Leeuw van Mortimer, Witte Paard van Hannover en Witte Windhond van Richmond. Tijdens de kroning van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II in 1953 waren deze dieren aanwezig. De beeldhouwer James Woodford ontwierp voor ieder beest een heraldisch beeld die tijdens de kroning bij de westelijke ingang van Westminster Abbey opgesteld werden. De 10 dieren staan symbool voor het erfgoed en de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Dit is hetgeen dat Hare Majesteit Koningin Elizabeth II heeft geërfd op het moment dat zij gekroond werd. Momenteel zijn de Queen’s Beasts te vinden in het Canadian Museum of History in Quebec. Replica’s die ook door James Woodford zijn gemaakt, houden de wacht in Kew Gardens.

Ter afsluiting van de serie, heeft de Royal Mint haar grootste munt ooit geslagen. Ter ere van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II. De munt is geslagen in maar liefst 10 kilo puur goud. Het proces heeft 400 uur geduurd, waaronder vier dagen polijsten. Dit indrukwekkende proces heeft geleid tot een munt met een diameter van 20 cm.

Het slaan van de munt was uiteraard een stuk moeilijk dan normaal. Er werden aan het begin van het proces moderne technieken gebruikt om het beste resultaat te creëren. Graveermachines zorgde ervoor dat het ontwerp op zorgvuldige wijze op de munt aangebracht kon worden. Na de graveermachines diende een meester-gereedschapsmakers met de hand de munt verder te bewerken. Alle markeringen die tijdens het snijproces waren aangebracht, dienden verwijderd te worden om het beste resultaat te kunnen krijgen. Het proces werd afgerond met een laser die het oppervlak van de munt doffer maakte.

De Royal Mint heeft een lange weg van maar liefst 400 uur moeten afleggen, maar het resultaat is het waard. De 10 kilo Queen’s Beasts munt is de grootste die het munthuis ooit heeft geslagen. Het indrukwekkende gewicht sluit aan bij het schitterende design en creëert een verbluffende munt. Inmiddels is de munt al verkocht aan een anonieme koper.

Bij The Silver Mountain is het mogelijk om de 1 troy ounce gouden Queens Beasts completer te bestellen. Dit is dezelfde munt als de gouden 10 kilo munt, maar dan in kleiner formaat.

Bekijk ook