Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
Vandaag verscheen een artikel in het Financieel Dagblad waaruit blijkt dat Schone Edelmetaal te Amsterdam, de leverancier van Umicore goudbaren en zilverbaren, haar fabriek waarschijnlijk gaat sluiten. Schone Edelmetaal is één van de grootste namen uit de goudmarkt in Nederland en is al sinds 1739 actief.
Schone Edelmetaal
Schone Edelmetaal is opgericht in 1739 en in eerste instantie was dit bedrijf actief als keurmeester van goud en zilver van de Wisselbank. In de loop van de tijd breidde de onderneming haar werkzaamheden uit en zo levert Schone ook goud en zilver aan als leverancier van diverse Europese munthuizen. Ook wordt oud goud omgewerkt tot nieuwe goudbaren. Goud dat wordt teruggewonnen uit sieraden, laptops en mobiele telefoons wordt in de fabriek van Schone omgesmolten tot fijngoud in de vorm van goudbaren.
Sinds 2003 is Schone Edelmetaal, als onderdeel van het voormalige Degussa, in handen van Umicore. Dit is één van de grootste spelers wereldwijd qua recycling van goud en zilver en ook de goudbaren van Umicore behoren tot de meest geliefde en best verhandelde baren. De productie van deze goudbaren is altijd in Amsterdam geweest en uitgevoerd door Schone Edelmetaal. Niet lang geleden is het productieproces daar aanzienlijk verbeterd en zijn ook de nieuwe goudbaren met certificaat in het assortiment opgenomen.
Dalende omzet in goud
Schöne Edelmetaal heeft een stormachtige groei de rug gehad waarin beleggers naar goud vluchtten. Toen in 2008 de kredietcrisis uitbrak begonnen particulieren steeds meer goudbaren te kopen en in Nederland kopen de meeste beleggers in goud de bekende goudbaren van Umicore. Zodoende steeg de omzet van Schone Edelmetaal van 83 miljoen euro in 2009 tot 281 miljoen euro in 2012. Toen de klad in de vraag naar goud kwam en de omzet dus daalde werd het steeds moeilijker voor Schone om haar kosten te dekken. Zo viel de omzet in 2016 uit op 83,5 miljoen euro met een winst van 0,1 miljoen euro. Lage winstmarges zijn in de goudmarkt gebruikelijk echter zijn de kosten om de fabriek draaiende te houden waarschijnlijk te hoog om de productie in Nederland nog veel langer te kunnen laten plaatsvinden.
Zoals het er nu uit ziet zal Schone Edelmetaal in Nederland wel actief blijven met een verkooppunt waar tevens goud omgewerkt kan worden. De productie van goudbaren zal naar verwachting naar het buitenland worden overgebracht naar andere fabrieken van Umicore. Daarmee zouden tientallen medewerkers van Schone hun baan verliezen.