24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Schuldencrisis, de eindfase

Vijf jaar na het uitbreken van de kredietcrisis kunnen we nu een bepaalde richting constateren die wijst naar de eindfase. Vijf jaar lang was het een grote brei van voorspellingen, maatregelen, noodfondsen, de ene QE na de ander, crashes en minicrashes op aandelen, goud en zilver crashes, obligatie crashes, failliete banken en landen, en ga zo maar door, kwamen om beurten aan bod. Kilometers teksten van informatie en desinformatie werden er mee volgeschreven. De massamedia en politiek deden hun uiterste best het echte probleem onder de mat de houden en deden daar nog een zee aan desinformatie over heen. Ziet u door de bomen het bos nog? Ik kan alleen maar zeggen, let op voor desinformatie.

Laten we eens het financiële systeem zelf bekijken. Want naast alle ellendige ontwikkelingen in de crisis ligt hier wel het grootste gevaar. In een artikel, onlangs in het FD verschenen, heeft Nout Wellink gezegd dat de Centrale Banken het financiële systeem niet onder controle hebben. Daar is het te groot en te globaal voor geworden. Dat wil zeggen dat een totale crash zoals in 2008 elk moment weer kan gebeuren. Het vertrouwen kan zomaar wegvallen in bepaalde assets of gebeurtenissen. Bijvoorbeeld, het vertrouwen tussen banken onderling, vertrouwen in overheidsschulden, vertrouwen in bepaalde valuta, vertrouwen in geld, bubbels, en zo zijn er nog vele oorzaken aan te wijzen. De grootte van die financiële markten kan zomaar een (tijd)bom vormen onder het hele systeem. Deze markten zijn overigens nu dubbel zo groot als in 2008, het jaar waarin de financiële markten instortten. Wat eigenlijk vooral niet onder controle is, is het feit dat de stromen van geld nu met de steeds verdergaande innovatie in de digitale wereld met EEN druk op de knop de hele wereld over vliegen met duizenden miljarden tegelijkertijd. En dat soms per seconde. Dat hier al erg overspannen op gereageerd werd, bewees onlangs het feit dat Bernanke alleen al de twee woorden “misschien tapering” in de mond nam en meerdere valuta’s in de grotere schuldenlanden in de opkomende landen waren een crash nabij. Rentes moesten hals over kop met procenten tegelijk verhoogd worden. Zo wankel is dus dit systeem geworden. Maar op dit systeem komt wel een heel groot probleem af.

collapse

De ontwikkelingen op dit moment

Het grote probleem op dit moment zijn de veel te ver doorgeschoten en veel te groot geworden overheden. Vooral in noord Europa. De overheidsschulden lopen steeds harder op. Wat de overheden nodig hebben is een zo hoog mogelijke inflatie. Het enige echte doel van QE’s, ook al ontkennen ze dat. Alleen schuldverdamping door inflatie kan de overheden misschien nog redden. Het liefst zien ze hierin niveaus zoals Argentinië met een inflatie van 10% tot 20% per jaar. Maar wat daar schijnbaar wel lukt, lukt hier niet. Japan probeert dit zelfs al 20 jaar zonder succes. Of het ooit zal lukken? Dat is de vraag. De deflatoire krachten zijn en blijven hardnekkig hoog en worden zelfs sterker. Als het niet lukt de inflatie hoog te krijgen, en daar lijkt het wel op, dan gaan overheden stuk voor stuk failliet. Veel te veel mensen zijn nu afhankelijk geworden van de overheid. Dit zit vooral in uitkeringen, toeslagen en ambtenarij. Maar ook een groot deel van de particuliere sector werkt in opdracht van de overheid. De hele crisis verplaatst zich nu naar de overheden. De eindfase. De overheid heeft twee keuzen. 1. Hard bezuinigen met als doel geen begrotingstekort meer. Maar wel met het risico dat de economie geheel tot stilstand komt. 2. Niet bezuinigen maar meer geld uitgeven om de economie draaiende te houden. Met het gevolg nog hogere schulden en rentelast. Kiezen ze voor optie 1, dan zinkt het schip. Kiezen ze voor optie 2, dan zinkt het schip. En meer opties zijn er niet. Deze kat zit dus akelig in het nauw. Een kat in het nauw kan nog rare sprongen maken. Zo zijn er plannen in de maak om spaargeld eenmalig te belasten met 10% tot 20%. Dit werd besproken tijdens de meeting van het IMF met de ministers van financiën midden oktober. In een klap dus heel Europa 20% armer. Let op uw spaargeld. Dit is echt geen veilige haven meer.

Minister Dijsselbloem had al eerder gezegd dat Cyprus als template genomen zal worden voor de volgende probleemgevallen. In Cyprus gingen de banken op slot en werd het totale spaargeld in een klap gesaneerd. Zo ziet die template er dus uit. Gewoon “plop” en weg is jouw geld. Zo gaat de goocheltruc. Deze diefstal is legaal ook nog. Dan besef je pas goed dat de overheid van ons allemaal is. Houd er maar rekening mee, vroeg of laat gaat dit hier ook gebeuren. Ze gaan uiteindelijk het geld toch halen waar het nog is. Totdat er niemand nog iets heeft. Men kweekt een land vol kale kippen. Een dekking in fysiek goud en zilver is nu meer aan de orde dan ooit tevoren. En de prijs is bovendien laag voor instappers die nog niet voorzien zijn.

sok-spaargeld

Tenslotte nog even over de goudprijs zelf. Het begint er steeds meer op te lijken dat 1200 a 1300 USD per oz de “fair value” is van goud. Fundamenteel zal goud niet ver onder de 1200 terug kunnen. Want langduriger onder dit niveau zal mijnsluiting tot gevolg hebben. Eerst de low-grade mijnen, daarna de grotere met hogere kosten. Veel kopermijnen hebben goud als bijproduct dus dat zal gewoon doorgaan. Er wordt altijd gemijnd. Het zal dus nooit helemaal stilvallen. Maar het totaal aan gedolven goud zou dan te hard dalen om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. Dat is althans de consensus van de specialisten in de goudmarkt. Zo beweren vele kenners zoals o.a. Richard O’Brien (ex CEO Newmont) en veel anderen die dat op CNBC verklaarde.

Op mineweb.com stond het ook veelvuldig te lezen. Daar tegenover wordt de manipulatie op de goudprijs steeds heftiger. De contracten worden ook steeds groter. Het gaat tegenwoordig met meer dan 5000 contracten op de futuremarkt tegelijk. Dat is zo heftig dat in oktober al tweemaal de handel moest worden stilgelegd. Omgerekend gaat het om miljoenen ounces in enkele seconden. Maar dat moet ook wel met zoveel geweld, omdat de bodem steeds meer weerstand biedt. Eigenlijk is dit wel een bevestiging van een bodem. Volgens GATA zit achter die grote contracten uitsluitend de FED. Gezien de enorme omvang kan dat ook haast niet anders. Manipuleren van alles en iedereen is nu eenmaal hun vak.

En dan het technische plaatje ter bevestiging van het fundamentele. Op onderstaande grafiek is duidelijk de meervoudige bodem van 1275 zichtbaar. Algemeen is de regel dat 3x een afketser op de bodemtik een harde absolute bodem vormt. Maar er is ook een top van 1350 met meerdere afketsers. De goudprijs zit dus gevangen binnen die bandbreedte. Maar je ziet nu dat de lange termijn downtrend de bovenkant van de bandbreedte gaat kruisen. Dan gaat goud richting kiezen. Maar wees niet bang om tussen 1200 en 1275 te kopen. Het is zowel fundamenteel als technisch de bodem. Ga zeker niet verkopen omdat de media hel en verdoemenis voorspellen als de goudprijs toch eventjes de 1150 aantikt! Laat je niet verjagen want dezelfde voorspellers zaaien de verdoemenis om zelf goedkoop te kunnen kopen. En media zijn alleen maar de papagaaien tegenwoordig. Zo gaat dit spelletje. Verkopen doe je op z’n vroegst ergens tussen 1600 en 2000. Maar daar zal je echt even geduld voor moeten hebben. Gaat volgende week zeker niet lukken.

 

gold

Er lijkt een bandbreedte te vormen tussen 1275 en 1350.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook