Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Schuldencrisis, de eindfase

23-10-2013 Gerard

Vijf jaar na het uitbreken van de kredietcrisis kunnen we nu een bepaalde richting constateren die wijst naar de eindfase. Vijf jaar lang was het een grote brei van voorspellingen, maatregelen, noodfondsen, de ene QE na de ander, crashes en minicrashes op aandelen, goud en zilver crashes, obligatie crashes, failliete banken en landen, en ga zo maar door, kwamen om beurten aan bod. Kilometers teksten van informatie en desinformatie werden er mee volgeschreven. De massamedia en politiek deden hun uiterste best het echte probleem onder de mat de houden en deden daar nog een zee aan desinformatie over heen. Ziet u door de bomen het bos nog? Ik kan alleen maar zeggen, let op voor desinformatie.

Laten we eens het financiële systeem zelf bekijken. Want naast alle ellendige ontwikkelingen in de crisis ligt hier wel het grootste gevaar. In een artikel, onlangs in het FD verschenen, heeft Nout Wellink gezegd dat de Centrale Banken het financiële systeem niet onder controle hebben. Daar is het te groot en te globaal voor geworden. Dat wil zeggen dat een totale crash zoals in 2008 elk moment weer kan gebeuren. Het vertrouwen kan zomaar wegvallen in bepaalde assets of gebeurtenissen. Bijvoorbeeld, het vertrouwen tussen banken onderling, vertrouwen in overheidsschulden, vertrouwen in bepaalde valuta, vertrouwen in geld, bubbels, en zo zijn er nog vele oorzaken aan te wijzen. De grootte van die financiële markten kan zomaar een (tijd)bom vormen onder het hele systeem. Deze markten zijn overigens nu dubbel zo groot als in 2008, het jaar waarin de financiële markten instortten. Wat eigenlijk vooral niet onder controle is, is het feit dat de stromen van geld nu met de steeds verdergaande innovatie in de digitale wereld met EEN druk op de knop de hele wereld over vliegen met duizenden miljarden tegelijkertijd. En dat soms per seconde. Dat hier al erg overspannen op gereageerd werd, bewees onlangs het feit dat Bernanke alleen al de twee woorden “misschien tapering” in de mond nam en meerdere valuta’s in de grotere schuldenlanden in de opkomende landen waren een crash nabij. Rentes moesten hals over kop met procenten tegelijk verhoogd worden. Zo wankel is dus dit systeem geworden. Maar op dit systeem komt wel een heel groot probleem af.

collapse

De ontwikkelingen op dit moment

Het grote probleem op dit moment zijn de veel te ver doorgeschoten en veel te groot geworden overheden. Vooral in noord Europa. De overheidsschulden lopen steeds harder op. Wat de overheden nodig hebben is een zo hoog mogelijke inflatie. Het enige echte doel van QE’s, ook al ontkennen ze dat. Alleen schuldverdamping door inflatie kan de overheden misschien nog redden. Het liefst zien ze hierin niveaus zoals Argentinië met een inflatie van 10% tot 20% per jaar. Maar wat daar schijnbaar wel lukt, lukt hier niet. Japan probeert dit zelfs al 20 jaar zonder succes. Of het ooit zal lukken? Dat is de vraag. De deflatoire krachten zijn en blijven hardnekkig hoog en worden zelfs sterker. Als het niet lukt de inflatie hoog te krijgen, en daar lijkt het wel op, dan gaan overheden stuk voor stuk failliet. Veel te veel mensen zijn nu afhankelijk geworden van de overheid. Dit zit vooral in uitkeringen, toeslagen en ambtenarij. Maar ook een groot deel van de particuliere sector werkt in opdracht van de overheid. De hele crisis verplaatst zich nu naar de overheden. De eindfase. De overheid heeft twee keuzen. 1. Hard bezuinigen met als doel geen begrotingstekort meer. Maar wel met het risico dat de economie geheel tot stilstand komt. 2. Niet bezuinigen maar meer geld uitgeven om de economie draaiende te houden. Met het gevolg nog hogere schulden en rentelast. Kiezen ze voor optie 1, dan zinkt het schip. Kiezen ze voor optie 2, dan zinkt het schip. En meer opties zijn er niet. Deze kat zit dus akelig in het nauw. Een kat in het nauw kan nog rare sprongen maken. Zo zijn er plannen in de maak om spaargeld eenmalig te belasten met 10% tot 20%. Dit werd besproken tijdens de meeting van het IMF met de ministers van financiën midden oktober. In een klap dus heel Europa 20% armer. Let op uw spaargeld. Dit is echt geen veilige haven meer.

Minister Dijsselbloem had al eerder gezegd dat Cyprus als template genomen zal worden voor de volgende probleemgevallen. In Cyprus gingen de banken op slot en werd het totale spaargeld in een klap gesaneerd. Zo ziet die template er dus uit. Gewoon “plop” en weg is jouw geld. Zo gaat de goocheltruc. Deze diefstal is legaal ook nog. Dan besef je pas goed dat de overheid van ons allemaal is. Houd er maar rekening mee, vroeg of laat gaat dit hier ook gebeuren. Ze gaan uiteindelijk het geld toch halen waar het nog is. Totdat er niemand nog iets heeft. Men kweekt een land vol kale kippen. Een dekking in fysiek goud en zilver is nu meer aan de orde dan ooit tevoren. En de prijs is bovendien laag voor instappers die nog niet voorzien zijn.

sok-spaargeld

Tenslotte nog even over de goudprijs zelf. Het begint er steeds meer op te lijken dat 1200 a 1300 USD per oz de “fair value” is van goud. Fundamenteel zal goud niet ver onder de 1200 terug kunnen. Want langduriger onder dit niveau zal mijnsluiting tot gevolg hebben. Eerst de low-grade mijnen, daarna de grotere met hogere kosten. Veel kopermijnen hebben goud als bijproduct dus dat zal gewoon doorgaan. Er wordt altijd gemijnd. Het zal dus nooit helemaal stilvallen. Maar het totaal aan gedolven goud zou dan te hard dalen om aan de hoge vraag te kunnen voldoen. Dat is althans de consensus van de specialisten in de goudmarkt. Zo beweren vele kenners zoals o.a. Richard O’Brien (ex CEO Newmont) en veel anderen die dat op CNBC verklaarde.

Op mineweb.com stond het ook veelvuldig te lezen. Daar tegenover wordt de manipulatie op de goudprijs steeds heftiger. De contracten worden ook steeds groter. Het gaat tegenwoordig met meer dan 5000 contracten op de futuremarkt tegelijk. Dat is zo heftig dat in oktober al tweemaal de handel moest worden stilgelegd. Omgerekend gaat het om miljoenen ounces in enkele seconden. Maar dat moet ook wel met zoveel geweld, omdat de bodem steeds meer weerstand biedt. Eigenlijk is dit wel een bevestiging van een bodem. Volgens GATA zit achter die grote contracten uitsluitend de FED. Gezien de enorme omvang kan dat ook haast niet anders. Manipuleren van alles en iedereen is nu eenmaal hun vak.

En dan het technische plaatje ter bevestiging van het fundamentele. Op onderstaande grafiek is duidelijk de meervoudige bodem van 1275 zichtbaar. Algemeen is de regel dat 3x een afketser op de bodemtik een harde absolute bodem vormt. Maar er is ook een top van 1350 met meerdere afketsers. De goudprijs zit dus gevangen binnen die bandbreedte. Maar je ziet nu dat de lange termijn downtrend de bovenkant van de bandbreedte gaat kruisen. Dan gaat goud richting kiezen. Maar wees niet bang om tussen 1200 en 1275 te kopen. Het is zowel fundamenteel als technisch de bodem. Ga zeker niet verkopen omdat de media hel en verdoemenis voorspellen als de goudprijs toch eventjes de 1150 aantikt! Laat je niet verjagen want dezelfde voorspellers zaaien de verdoemenis om zelf goedkoop te kunnen kopen. En media zijn alleen maar de papagaaien tegenwoordig. Zo gaat dit spelletje. Verkopen doe je op z’n vroegst ergens tussen 1600 en 2000. Maar daar zal je echt even geduld voor moeten hebben. Gaat volgende week zeker niet lukken.

 

gold

Er lijkt een bandbreedte te vormen tussen 1275 en 1350.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Nadja

  En nog dit:
  Deflatie in aantocht: La sombra de la deflación: http://www.elconfidencial.com/economia/2013-11-05/la-economia-entra-en-riesgo-de-deflacion-con-una-caida-generalizada-de-los-precios_50256/ … pic.twitter.com/XSl3V791qU via @AmbroseEP

 • Nadja

  Gerard, het voordeel van mijnen is dat je momenteel geen hoogtevrees hoeft te hebben. Het voordeel van onder de grond werken :-)
  Ik deel je goudprijsvisie maar ben wel benieuwd hoe goudprijs gaat reageren als eerst aandelen een correctie gaan maken en het vervolgens breed doordringt dat de crisis niet vanzelf oplost, bijprinten geen oplossing is slechts een groter risico voor valuta, overheden in de problemen gaan komen en er eerst een schuldensanering nodig is om er uit te geraken. De aandelencorrectie kunnen we komende maanden verwachten – zoals jij ook denkt -, en de publieke verbreding van het inzicht dat we er niet uit geraken zal natuurlijk langzaam groeien. Vandaar dat mijn verwachting is dat goud gelijk met deze inzichtstrend omhoog gaat in de komende jaren: langzaam maar gestaag, zoals het plaatje in “de kern van het probleem” weergeeft.

 • Gerard

  Nadja
  Goed gezien. Ook wat last van hoogtevrees nu. Maar ik probeer altijd bodem te pikken. Maar ik trek op de mijnen strak een STP. Op hoogte komt er dan een long put bij. Op laagte long calls. Ze zijn er volatiel genoeg voor. En goed voorspelbaar ook nog. De bodems van goudmijnen zijn steeds goed zichtbaar.

  Maar investeren kun je ook erg goed in opkomende markten nu. Daar ligt het ook erg laag. Ook daar valt nu bodem te pikken. De meeste andere sectoren staan nu veel te hoog. Vooral technologie.

  Goud heeft langzaam de dalende lijn weer opgepakt. We zien hierboven al 2 keer een hogere bodem. Het wachten is op de volgende. We hebben 1200 en 1275 gehad. Nu zou dat 1290 a 1300 kunnen zijn. Het wachten is op de bevestiging deze week.
  Gezien de zwakke economie en de toenemende deflatie dreiging, geloof ik nog steeds in zijwaarts voorlopig. Met een absolute bodem rond 1200.

 • Nadja

  Gerard, bedankt.
  Nu je het over de PM-mijnbouw hebt: het viel me op dat vandaag de HUI met bijna drie procent hoger gesloten is, terwijl PM zelf onveranderd gebleven is. Heel misschien lopen de mijnen voor op het PM, wat al eens eerder gebeurd is. Mijnen staan heeeel laag en lijken alleen omhoog te kunnen of……nog een hele tijd op dit niveau. Maar zou het ook niet kunnen dat beleggers vrees krijgen voor de hoogte van reguliere aandelen, net als jij Gerard, en dus op zoek gaan naar bv. de nu ondergewaardeerde mijnaandelen? Dat vele geld moet toch ergens naar toe. Je merkt dat ik het hoop want ik heb ook in mijnen belegd.

 • Gerard

  Nadja
  Zolang ze als idioten geld blijven printen, zolang gaan de aandelen omhoog. Ondanks alle slechte angst aanjagende berichten.
  Maar de aandelen stijgen nu al vanaf maart 2009, en dat is wel erg lang. Ik verwacht daarom ook hoge volatiliteit vanaf januari. Er zijn nog geen tekenen voor deflatie in de VS, wel in Europa. En daarom blijf ik toch veelal op de VS zitten.
  Het maakt mij ook niet zo heel veel uit welke kant het opgaat. Ik draai de trades heel snel om.
  Het is bijvoorbeeld niet verkeerd op de top van de AEX (stel einde eindjaarsrally) een hoge long put voor 2 jaar te kopen. Gaat het dan omhoog, is prima. Gaat het omlaag dan loopt die supervol terwijl alle trades snel gekeerd worden.
  Tja, ik zeg het zo vaak. Het beleggen van vroeger bestaat niet meer. Je MOET anders gaan denken. Kijk wat er met de goud en zilvermijnbouw gebeurt. Op die zware dalingen worden ze op Wall Street natuurlijk schatrijk.

 • Gerard

  Lamberto
  re. Echter na het zien van deze documentaire ben ik bang dat hij en vele anderen tijdens hun beurshandel in de ootje worden genomen.

  Valt wel mee. Ik weet hoe het werkt. En dat is belangrijk.
  Je moet alleen erg wakker blijven wanneer ze particuliere beleggers op het verkeerde been zetten.
  En ja, wie het dichtst bij het vuur zit, die warm zich het best. Wij die er wat verder vanaf zitten moeten veiligheid vaak wat duurder afkopen.
  Daarbij werken ze op Wall Street 2 kanten op. De meeste particulieren werken EEN kant op (omhoog). Die tijd is voorbij, die mensen verliezen geld als water.
  Als particulier moet je 3 kanten op werken. Natuurlijk omhoog en omlaag, wat ze op WStr. doen, maar ook geld pakken op zijwaarts.
  Verder hanteren W.Str. dezelfde charts voor TA als wij. Op tijd je lijntjes trekken en daarop handelen. Zij doen ook niet anders.

 • Lamberto

  In tegenlicht werd opening van zaken gegeven hoe er momenteel op Wall Street wordt gehandeld.

  http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/de-wall-street-code.html

  Klikken op: De Wall Street Code

  Ik moest tijdens het kijken meteen aan Gerard denken.
  In de loop der tijd heb ik geconstateerd dat hij een slimme rakker is die weet hoe de hazen op de beurs lopen.
  Echter na het zien van deze documentaire ben ik bang dat hij en vele anderen tijdens hun beurshandel in de ootje worden genomen.
  Ben dan ook benieuwd wat zijn reactie na het zien van deze uitzending zal zijn.

 • Ron

  Re:
  Men had moeten weten dat de rente niet meer omhoog gaat, maar pas weer na een grote reset.
  Ook bij een laatste redmiddel…hyperinflatie?

 • Nadja

  Gerard, ik had nog een vraag voor jou in mijn reactie van 11u:12 :-)
  En nog een vraag op welke manier je beleggingstechnisch met de laatste toekomstvooruitzichten (deflatie) omgaat. Volgens het plaatje in “de kern van het probleem” gaan aandelen in winter omlaag en PM omhoog. Hoewel er tot nu toe manipulatie van de winter plaatsvindt (bv. door QE de temperatuur wat hoger houden), denk je dat we nu het finale, onvermijdelijke scenario volgens het plaatje in gaan?

 • Gerard

  Erk
  Re. Gisteravond Brandpunt gezien over de rentederivaten? De economen van de Rabo en hun klanten hebben de economische geschiedenis niet bestudeerd. Men had moeten weten dat de rente niet meer omhoog gaat, maar pas weer na een grote reset.

  Pas op. Zo doen ze zich voor. Reken maar dat ze dit weten. Alleen wil de financiële wereld absoluut niet dat de bevolking dit weet.

 • Erk

  Sorry voor degeen die het niet interessant vindt dat ik vandaag zo veel post, maar toch nog twee tweets van Jim Rickards:
  + Thing about #gold, when most are ready to buy there won’t be any. “No one told you when to run / You missed the starting gun” #PinkFloyd.
  + Story says it all. #Gold prices drop as gold coin sales hit record http://bloom.bg/17BrbbB . When you suppress the price, physical disappears.

 • Erk

  Nico: re: Bij verlies van vertrouwen zullen mensen nog hard assets voor hun papier willen

  Juist, maar fysiek goud wordt momenteel al in recordvolumes aangekocht door Centrale Banken, Chinezen en particulieren. De enige die volgens mij bij deze lage prijzen nog verkopen zijn bullionverkopers. zoals SM en AG, totdat het laatste vrij beschikbare goud uitgeleverd is. Zijn moeten zich aan de papieren prijzen houden, maar tot het moment dat er geen fyziek meer is. Ik ken echt niemand uit mijn kring die zijn/haar in de afgelopen jaren gekochte goud verkoopt bij de huidige prijs, en ik kan het begrijpen ook, dus dat zal voor velen op deze wereldbol gelden. De een aantal jaar geleden hier in de buurt begonnen goudhandelaar die juwelen opkoopt heeft bijna niets meer te doen. En China zal dit jaar bijna de gehele 2013 mijnproductie consumeren.
  Het ridicule van het huidige goudpricingsysteem is dat het voor verkoop beschikbare fysieke goud schaarser kan worden, terwijl de handelsprijs daalt. Maar dat wel maar op tot het moment dat de laatste ounce geleverd is. Knoop dit goed in je oren. Binnen enige tijd komt dit moment er aan. De wereld kan heel snel veranderen, dat hebben we gezien.

 • Erk

  OBL-Rien, dan zal ik tot vrijdag wachten met overmaken :-)

 • Erk

  Lamberto, het blijkt maar weer eens dat arme muntenpoetsers :-) het bij het rechte eind kunnen hebben en het soms HEEL SNEL kan gaan.
  Het monetaire stelsel en haar banken is een zeer FRAGIEL systeem. Ik kan het boek ANTIFRAGIEL zeer aanraden om de begrippen fragiel en antifragiel te kunnen doorgronden en dan te begrijpen dat we weliswaar geleerd hebben tegen banken op te kijken als zijnde robuust, maar dat ze zo in elkaar donderen als de zwarte zwanen arriveren. Tegen het verlies in vertrouwen van het publiek zijn ze NIET bestand.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Erk, ik ga er eigenlijk van uit dat we nog deze week ons geld van de rabo naar de notaris overmaken… 1 weekje zullen ze het toch nog wel uithouiden????

 • Erk

  OBL-Rien: re: ik hoop dat de rabo het nog even volhoudt….. tot we ons nieuwe huis betaald hebben… :)

  Ik hoop dat het niet mijn spaargeld is dat voor jouw geld garant staat, want dat ga ik er binnenkort van af halen. Wij waren geen klant bij de Rabo maar vanwege alle onzekerheden na 2008 heb ik daar een spaarrekening bijgenomen om spaargeld te kunnen verdelen. De lagere rente voor lief genomen, maar wel triple-A er voor terug. Das war ein Mal, dus nu ben ik weer snel weg daar met mijn geld.
  Ik heb trouwens gehoord dat ik niet de enige zal zijn die daar vertrekt. 24% van de klanten overweegt het volgens een enquete. Dat zou dus wel eens een bankrun kunnen veroorzaken lijkt me.

 • Erk

  Ik ben echt superbenieuwd hoe als ECB besluit de rente te verlagen men dat nieuws beargumenteerd gaat worden. Bijna het hele volk weet dat rente verlaagd moet worden als economie niet goed gaat.
  Misschien dat Rutte en Blok gaan zeggen dat dat gedaan wordt om de in de lift zittende huizenverkopen te blijven stimuleren omdat je zo goedkoop kunt lenen :-)

 • Lamberto

  @Erk

  Er rekening mee houdende dat de Rabobank in oktober jl. een boete heeft gekregen van € 770.000.000, – , en het hek van de dam is nu ze ook nog door de Amerikaanse hypotheekbank Fannie Mae om de Liborfraude zijn aangeklaagd, vrees ik het ergste.
  Want als er een schaap (F M) over de dam is zullen er meer volgen om te proberen een deel van hun verliezen gecompenseerd te krijgen.
  Ook de voortgaande ineenstorting van vastgoedprijzen zullen geen positieve bijdrage leveren aan de balans van Nederlands grootste coöperatieve bank.
  ——————-

  Op 25-05-2013 heb ik op dit blok de onderstaande posting geplaatst.

  Wat is er toch bij de Rabobank aan de hand.
  Enige tijd geleden kwam in het nieuws dat er 6000 medewerkers moesten verdwijnen.
  Vandaag komt het nieuws naar buiten dat de komende jaren opnieuw nog eens 2000 medewerkers richting uitgang worden gezonden.
  Ook worden 300 kantoren gesloten.
  En dan te bedenken dat ze om de bank op koers te houden anno 2008 ook al 9,1 miljard dollar bij de FED en een ander potje hebben geleend.
  Zou de enorme daling van de vastgoedprijzen hier de oorzaak van zijn.
  Als je de berichten van de afgelopen decennia moet geloven, is de Rabobank een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.
  Mocht zoals de deskundigen voorspellen de vastgoedprijzen in Nederland nog eens tussen de 20-30% dalen, dan vrees ik het ergste.
  Wat ben ik als arme muntenpoetser blij dat mijn bankrekening tot het minimale is gereduceerd.
  Bij banken is het verstandig om als de zon nog hoog aan de hemel staat, de paraplu welke u tegen allerlei onheil kan beschermen al op zak te hebben.

  http://nos.nl/artikel/266417-meer-nederlandse-leningen-bij-fed-dan-bekend.html

  http://www.nrc.nl/nieuws/2013/04/29/problemen-lokale-banken-rabobank-eisen-tweede-slachtoffer-in-top/

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3447157/2013/05/25/Topman-Rabobank-verwacht-nog-2000-ontslagen.dhtml

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Erk, ik hoop dat de rabo het nog even volhoudt….. tot we ons nieuwe huis betaald hebben… :)

  Nico: zoals boven aangegeven, wij vluchten al in sachwerte ;)

 • Nico

  Erk
  Je hebt gelijk bankiers zouden moeten weten dat de rente alleen maar omlaag kan bij oplopende schulden,geldzucht de oudste zonde van de mens zal hier wel weer aan ten grondslag liggen,
  maar bedankt dat je waarschuwt want een kleine 14500€ heb er nog bij de rabo opstaan,word tijd dat het onder het”matras” verdwijnt.

 • Erk

  Nieuws/tweet-garing over Deflatie:
  KELLOGG TO CUT 7% OF JOBS
  Public investment in the US has hit its lowest level since the second world war: http://on.ft.com/1dHqD2V
  Voor een kort interview zoek ik mensen die een deel van hun salaris moesten inleveren, met dreiging van ontslag. b.vantoor@volkskrant.nl
  Co-op to close 50 bank branches in rescue bid http://f24.my/1aYFvYl
  Fed’s Bullard: no hurry to taper because of low inflation http://dlvr.it/4G4Dqn

  slechts een selectie die aantoont dat het menens is.

 • Nico

  Rien
  @Nico, ze geven een goede reden voor deflatie, maar waarom zou er daarna inflatie ontstaan?

  Ik vermoed verlies van vertrouwen in zowel de overheid als het hele financiele systeem.
  Want vooral mensen met schulden(en de overheid) en die zijn er nogal wat ,komen dan nog meer in de problemen,en trekken de economie nog verder in het slop.
  Bij verlies van vertrouwen zullen mensen nog hard assets voor hun papier willen hebben,waardoor de omloopsnelheid oploopt en daarmee inflatie.

 • Lamberto

  Paul Craig Roberts-Fed Trapped by Money Printing

  Is de moeite van het luisteren meer dan waard.

  http://www.youtube.com/watch?v=GIMiKBbdGzo&feature=c4-overview&list=UUG-G8LLr38fQUNZU8K0t-EA

 • Erk

  OBL-Rien: re: eindfase
  In termen van Kondratieff zijn indelingsmodel is de eindfase nu wel aan de gang.
  Het einde van de winter, de deflationary collapse.
  Tenminste als je uit de economische geschiedenis wilt leren.
  Gisteravond Brandpunt gezien over de rentederivaten? De economen van de Rabo en hun klanten hebben de economische geschiedenis niet bestudeerd. Men had moeten weten dat de rente niet meer omhoog gaat, maar pas weer na een grote reset.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk, er bestaat geen eindfase. Er is alleen maar nu.
  Begin, einde, midden, pause etc zijn concepten die achteraf door historici vergeven worden. Ze hebben geen betekenis voor de toekomst.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nico, ze geven een goede reden voor deflatie, maar waarom zou er daarna inflatie ontstaan?

 • Erk

  Kijk en dit is een van de problemen waar het Europese bestuur, incl onze regering mee zit als de ECB de rente gaat verlagen: “an ECB rate cut would require a rejection of the current recovery hypothesis” … .trumpeted wildly over the summer
  Vrienden hier, het gaat er zo langzaamaan op aan komen. We zitten in de fuik en als het grote publiek daar lucht van krijgt is het hek van de dam en goud de safe heaven.
  Fysiek goud wordt momenteel in recordvolumes aangekocht door Centrale Banken, Chinezen en particulieren (zie record-muntverkopen): http://gulftoday.ae/portal/59bc6b4a-adf9-47b4-885e-90c2a9450657.aspx
  Maakt u op voor de eindfase!

 • Nico

  een goed artikel van ruim een jaar geleden.

  Eerst deflatie, dan inflatie

  Posted on 6 juni 2012 door Elmer Hogervorst

  In ons boek Geld, goud en zilver schrijven Eric Mecking en ik het volgende over inflatie en deflatie: Kijkend naar het officiële CPI-cijfer zien wij de komende jaren wel enkele trends ontstaan. De omloopsnelheid van het nieuw bijgedrukte geld is laag, waardoor hyperinflatie voorlopig niet aan de orde is. Bij een nieuwe forse economische dip zien wij de geldvoorraad M3 eerder verder krimpen dan toenemen. Wij denken daarom dat de kans op deflatie in de komende jaren groter is dan hoge inflatie of hyperinflatie. Waarschijnlijk krijgen we eerst deflatie en daarna hoge inflatie.

  Vanmiddag verschijnt een artikel van Ron Boer op DFT dat geheel in lijn is met onze visie. In het artikel “Eerst deflatie, dan inflatie” wordt het eerste boek van Eric Mecking, ‘Deflatie in aantocht‘, met naam en toenaam genoemd:

  Wie wil weten hoe het fenomeen deflatie werkt, en hoe je in die situatie moet handelen, die dient het boek ‘Deflatie in aantocht’ van de historicus Eric Mecking te lezen. Het boek, oorspronkelijk al verschenen in 2005, heeft als weinig hoopgevende ondertitel: ‘Waarom huizen- en aandelenmarkten ineen zullen zakken.’ De basisregel is dat in een wereld van deflatie alles met schuld in de problemen komt. De bezittingen dalen immers in waarde, maar de schuld blijft staan. Voor een huizenbezitter ziet het plaatje er als volgt uit: je huis daalt (fors) in waarde maar de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek blijft intact.
  http://goudtekoop.wordpress.com/2012/06/06/eerst-deflatie-dan-inflatie/

 • Erk

  Heeft nog iemand spaargeld staan bij de Rabobank?
  Kijk op twitter eens naar de tweets van @huizenprijzen, die vanochtend grafieken over hypotheekschulden en bankbalansen laat zien waar je angstig van wordt.
  Naam van Rabobank wordt niet getoond, maar weet dat deze bank 60% van de hypotheekmarkt heeft.
  Een heel apart fenomeen: deze bank kwam als “winnaar” uit de kredietcrisis en zou het als eerste misschien niet gaan redden. Voor de eerste twee verliezers (ABNAMRO, SNS) was er nog overheidssteun, maar of dat ook voor deze verliezer gaat gelden is de vraag. Krijgen we een bankenrun?

 • Nadja

  Gerard, waarom zou je zolang QE aanhoudt niet blijven geloven in de bullmarkt voor aandelen? Vanwaar die verandering in vooruitzichten?
  Als de bullmarkt voor aandelen wegvalt betekent dat dat het wereldwijd rondzwemmende geld, inclusief hetgeen maandelijks door FED, BOJ, BoE en binnenkort wellicht ook de ECB (om deflatie te bestrijden) bijdrukt, ergens anders in belegd moet worden. Rentes zijn al bijna nul, dus wat blijft er nog over dan? Pensioenfondsen zullen in nog grotere problemen gaan komen, overheden, etc.. Gaan we echt de hel tegemoet? Ik vraag me af waar we over een jaar staan. Vooral ben ik bevreesd als het breder bekend en geaccepteerd wordt dat “we” niet uit de deflatie-spiraal gaan geraken. Dan krijgen we een periode dat de situatie via de MSM uitgelegd gaat worden aan het grote publiek, deze opwarmen voor het onherroepelijke schuldsaneren, hetgeen weer de weg vrij maakt voor de politiek om ingrijpende maatregelen te gaan nemen tegen de minderheid die geen schulden hebben.
  Als jij hier nu zelfs stelt dat die dreiging serieus genomen moet worden, word ik bang.

 • Gerard

  Toch moet je die deflatie dreiging wel serieus nemen.
  In elk geval ben ik nu voor het eerst in jaren niet meer zo overtuigd van de bull market aandelen. Ik denk dat we toch aan het toppen zijn. Een matige eindjaarsrally misschien, maar daarna is het niet verkeerd een groter deel even cash te parkeren.
  Er zijn mij nu te veel tekenen voor deflatie. Dalende commodities, sterk dalende olieprijs, oplopende werkloosheid, sterk dalende lonen. Dreigende renteverlaging ECB. Veel te sterke euro. Hogere lonen worden geloosd, lagere lonen worden daarvoor in de plaats gezet. En ga zo maar door. De lijst wordt alleen maar langer.

 • Erk

  Het feit dat inflatie in EU zo gekelderd is richting deflatie, heeft veel nieuws en zorgen te weeg gebracht. Tweet: To avoid Japan-style deflation ECB must do more than just cut rates. Negative deposit rate or outright QE – Morgan Stanley. Binnenkort is er in ieder geval weer een rentebesluit door Draghi/ECB en gaan we zien of ECB ook bevreesd is voor dit horror-scenario.

 • Erk

  Goed dat je dit onder de aandacht brengt Stafke. Niet gek laten maken. Dat gebeurt alleen in de “manie”-fase, maar die zijn wij hier allen voor omdat we weten wat er gaat gebeuren en kunnen daar onze acties op afstemmen.

 • Stafke

  Dat de 2013’s er uit gaan en de 2014’s er aan komen wil niet zeggen dat er plots tekort is he.
  Remember april. Toen zagen we premies ook plots omhoog gaan, ”tekorten”.
  Of de zilvervloot waar zo lang op gewacht werd en men zich voor moest haasten.
  Ik heb gewacht en veel lager gekocht.

  Dus aub, laat je niet gek maken.

 • Erk

  Q&Q: zie bericht van US Mint: http://createsend.com/t/r-7D8E802D076289882540EF23F30FEDED
  + men meldt silver shortage
  + en dat sales record jaar 2011 spoedig gebroken wordt
  Je komt er niet onder uit: er zijn dit jaar volumineuze fysieke bewegingen gaande voor zowel zilver als goud.

 • Erk

  Q&Q, re: kan ik nog mooi wat bijkopen!

  Mee eens, mijn mening is dat we nu in een periode zitten waarin:
  + de deflationaire krachten zeer krachtig zijn
  + zolang QE’s gebeuren er voor beleggers meer te halen valt op de beurs
  + er downwards fiatgoud-prijsmanipulatie plaatsvindt door de bullionbanken in opdracht van China
  en dus voor het aanschaffen van PM een luwte-periode is en nu dus het juiste moment is (bv. beneden de 1350 voor goud) om te kopen. Perfect voor de lange termijn fysieke PM-belegger.
  En zelfs al gaat het nog wat lager (onwaarschijnlijk gezien de verwervingskosten voor nieuw PM, zoals voor goud ongeveer 1200) dan nog is duidelijk dat het op een dag ooit weer naar veel hogere niveau’s gaat.Dat moment hangt af van hoe lang de collapse/crash nog op zich laat wachten, maar omdat dat moment op 3 mei 2014 kan zijn of eventeel 9 juni 2019, zou ik dit moment aangrijpen om minstens 10-20% van je vermogen in PM aan te houden.

 • Q&Q

  @ Gerard

  Het meest interessante van deze verhalen vind ik dat Zilver toch uiteindelijk steeds beter uit de bus komt in verhouding tot goud! ;)

  Verder zie ik wel wat de toekomst brengt, van mij hoeft het niet zo snel omhoog! ( kan ik mooi nog wat bijkopen!) ;)

 • Gerard

  Q&Q
  Een beetje oppassen met zulke verhalen. Vele blogs schrijven elkaar klakkeloos over. De dollar valt, hyperinflatie en goud naar 7000 per oz en zilver naar 250. Het standaard verhaal vanaf 2008.
  Alleen, het gebeurt niet.
  Voorlopig is het probleem steeds meer… Deflatie.

 • Q&Q

  “Jim Willie’s Stunning Claim: The Game is Over. King Dollar is Dead! – Gold to $7,000 Silver to $250+!”

  Many analyst writers choose the Black Swan analogy to describe deeply ominous events in progress, with little forward notice. The analogy simply does not fit anymore, as an armada of black swans is more appropriate, spotted on regular and frequent sightings.
  The US financial fortress died in September 2008.
  The Grand Paradigm Shift is in progress. My sources indicate that 5000 metric tons of Gold bullion moved from London to points East between April and July 2012. The flow eastward never stopped. The pace has continued. The Gold bullion continues to be shipped in enormous staggering volume.
  The agreements have already been made on the new Gold Trade Settlement system with its newly imposed Gold Trade Standard. They have agreed on a $7000/oz gold price, with a similarly exalted silver price of at least $250/oz.
  Decisions have been made final. The implementation is slow but steady.
  The game is over. The King Dollar is dead.

  Lees verder:

  http://www.silverdoctors.com/jim-willie-the-game-is-over-king-dollar-is-dead/

 • Nico

  Welkom in het nieuwe Japan: het heet Europa…
  De Japanse ervaring vertelt ons dat deflatie een gevaarlijk fenomeen is (‘As such, it is important to remember that from a policymaker’s perspective disinflation is the worst of all evils in economics,’ schrijft Steen Jakobsen, de chief economist van de Saxo Bank op zijn blog): men weet wanneer ze begint, maar nooit wanneer ze zal eindigen.
  Centrale bankiers zijn veel efficiënter in het bestrijden van inflatie (verhoog de rente tot de economie afkoelt), dan deflatie (want het is niet omdat je geld bijdrukt, dat dit geld noodzakelijk in de economie terechtkomt, wat wel een vereiste is om groei te creëren).http://m.express.be/business/nl/economy/welkom-in-het-nieuwe-japan-het-heet-europa/197953.htm

 • Nico

  Gepubliceerd op 2 nov 2013

  Erik Geenen, beleggingsactivist, geeft een interessante lezing over monetaire geschiedenis, de huidige economische crisis en de rol van de banken en overheden hierin.
  http://www.youtube.com/watch?v=cVOI3liU3Xc#t=28

 • Gerard

  Nadja
  2018 a 2020 is het gegeven dat een deflatieperiode (winter) normaal 20 jaar duurt.
  Ook Eijffinger noemde die 20 jaar in het laatste vraaggesprek met RTL7.
  Maar niemand weet het echt.

  Erk
  Economische groei en inflatie hebben een sterke correlatie met elkaar. Groei betekent namelijk vraag naar geld en dus krediet. Wat stijgende rente en lonen en dus koopkracht met zich mee brengt.
  Bij economische krimp uiteraard het omgekeerde.
  Men doet nu erg optimistisch, maar wat is nu 0,1% groei? Helemaal niets. De groei van de bevolking is groter, dus per saldo alsnog een daling.

 • Nadja

  Gerard,
  re: 50+:
  goed “gezien”, ben ik inderdaad :-) (maar wel NIET van die partij)

  re: deflationary collapse in 2018-2020:
  klopt het dat je weer wat opschuift, overigens gelijk ik ook, maar niet gelijk Prechter?

  re: inflatie 0,7%
  de Euro is vanwege inflatie-nieuws gezakt omdat de verwachting is dat de ECB de rente zal gaan verlagen. Dat wordt feitelijk een nog gunstiger scenario voor aandelen. Echter toen Japan de deflatie-periode rond 1990 in ging, daalde de Nikkei van 40.000 naar 10.000. Zie je dat hier ook gebeuren en waarom wel/niet?

 • Erk

  Gerard, re: inflatie
  Kun je de relatie uitleggen tussen economische groei en deflatie?
  Reden voor mijn vraag is dat het laatste groeicijfer van Spanje recentelijk +0,1% was en het inflatiecijfer – 0,1%. Is dat “normaal” dat deze zich tegengesteld bewegen of met andere woorden welke relatie zou je normaliter mogen verwachten in een deflatie, mocht er al een relatie zijn?

 • Gerard

  Nadja
  Re. Vroeger waren mensen veel meer met hun toekomst bezig en incasseerden de dagelijkse problemen en tegenslagen vaak veel beter.

  Ja, die ervaring heb ik ook. Mag ik daaruit opmaken dat je minimaal 50+ bent ?
  Nooit netjes om dames naar de leeftijd te vragen, maar bij voorbaat excuus. :)

  Overigens is daar wel een verklaring voor. Vanaf de jaren 70 werd steeds meer op de overheid gerekend. Vooral in Nederland. Het duurt nog jaren voor mensen beseffen dat dit niet meer bestaat.
  Pas dan gaan ze weer aan hun toekomst denken.

 • Gerard

  Nadja,
  Re. Het lijkt er op dat men stelt dat door aankomende deflatie de rente op Griekse obligaties daalt.
  Vind je dat een juist statement?

  Absoluut!
  Inflatie zakt nu erg hard in Europa. Naar 0,7%. Dat gaat echt Japan scenario worden. Voor degenen hier die Prechter zo afgekraakt hebben, jammer voor jullie. Hij heeft weer gelijk gekregen!
  Het wordt deflatie gelijk Japan, geen ontkomen meer aan. Nu wel heel erg duidelijk geworden. Vooral de dalende koopkracht en de voortdurende stijging werkloosheid is een hard feit voor deflatie.
  Steek je geld nu maar onder je matras, gegarandeerd dat je er volgend jaar MEER voor kunt kopen. Mits het geen voedsel is natuurlijk.
  Wat ook zeker lijkl nu is de gevreesde deflationary collapse, die tussen 2018 a 2020 te verwachten is.

  Overigens, griekse leningen drijven hoofdzakelijk op risico opslag. Griekse leningen worden bijna helemaal door de ECB opgekocht. Vandaar de daling.

 • Nico

  Vandaar dat goud weer even uit de gratie is,de dollar wint weer terrein,een constant jojo spelletje.

 • Nico

  Het ziet er naar uit dat Eric Mecking nu pas gelijk gaat krijgen,in 2005 zij hij dat ze(de ECB.) de rente aantal keren kunnen verlagen, meer munitie heeft ze niet,maar hij heeft er toen niet mee gerekend en ook Middelkoop niet dat er Qe’s (nucleaire optie) zouden gaan volgen,een langere vorm van uitstel dus.

  Te lage inflatie bedreiging voor Europa

  Inflatie is de vijand van elke noeste spaarder en inflatiebestrijding behoort tot de kerntaken van de ECB. Maar een te lage inflatie is óók niet goed.

  De inkt op het papier over de sterke euro versus de dollar was nog niet droog, of de euro kreeg alweer een tik te verwerken. Reden: té lage inflatiecijfers. De donderdag verschenen HICP (Harmonised Index of Cosumer Prices) in de Eurozone kwam verrassend laag uit: 0,7 procent. Dat is, jaar op jaar vergeleken, het laagste inflatiepercentage in vier jaar. Daar is de ECB niet gelukkig mee gezien haar doelstelling om de HICP iets beneden de 2 procent te houden.

  Lage inflatie: roep om renteverlaging

  De opvallend lage HICP triggerde prompt een aantal analisten tot het schrijven van rapporten waarbij zij het vermoeden uitten dat de ECB de rente volgende week zal verlagen met 0,25 procent. En als het niet volgende week is, dan toch zeker begin september. We betwijfelen of het erg zinvol is om de al erg lage rente van 0,5 procent met nog eens 0,25 procent te verlagen, maar sluiten het niet uit. Niet zozeer volgende week al, maar in december zou kunnen. Veel zoden aan de dijk zal het beslist niet zetten, maar als signaal dat de ECB er bovenop zit, het zou zomaar kunnen.

  Japan scenario?

  De grootste angst van de meeste marktvorsers, en ook van de ECB, is een soort van Japan scenario, oftewel: deflatie. Deflatie lijkt leuk, uw geld wordt meer waard, maar geldt als verstikkend voor de economie. Immers, u wordt ‘beloond’ met uw geld niet uitgeven omdat u daar morgen meer voor kunt krijgen dan vandaag. In Japan weten ze daar alles van. Inflatie bestrijden is lastig, deflatie bestrijden bijna ondoenlijk. Als consumenten eenmaal gewend zijn aan het fenomeen dat alles goedkoper wordt, is het een Hercules taak om ze weer aan te sporen tot consumeren.

  De euro is onder al dit geweld ‘zomaar even’ €0,03 weggezakt ten opzichte van de dollar: er gaan nu geen 1,38 dollars in een euro, maar 1,35. De bordjes zijn snel verhangen op de valutamarkten, dat moge duidelijk zijn. Voorlopig geldt dat het een gezonde zaak is dat de euro wat stoom afblaast ten opzichte van de euro. We zijn benieuwd wat de ECB volgende week te melden heeft.
  http://slimbeleggen.net/lage-inflatie-bedreiging-europa/

 • Nadja

  Gerard, ik zag volgende melding op twitter: GREEK 10-YEAR YIELD DROPS BELOW 8%, FIRST TIME SINCE JUNE 2010 // Deflation setting in then
  Het lijkt er op dat men stelt dat door aankomende deflatie de rente op Griekse obligaties daalt.
  Vind je dat een juist statement?
  Ik zou zeggen dat dreigende deflatie tot problemen bij de de overheid gaat leiden en dus een hoger risicopremie in de vorm van rente zou moeten worden betaald bij uitgifte van obligaties.

 • Nico

  Europe moves nearer Japan-style deflation trap with shock price falls

  ECB warned it must take immediate and pre-emptive action to head off the risk of full-blown deflation by next year.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10418951/Europe-moves-nearer-Japan-style-deflation-trap-with-shock-price-falls.html

 • Lamberto

  Fannie Mae begint rechtszaak tegen de volgende banken.

  Die Klage richtet sich auch gegen die Schweizer Banken UBS und Credit Suisse sowie gegen Barclays, Rabobank, Royal Bank of Scotland und die US-Institute Bank of America, Citigroup und JPMorgan Chase.

  http://www.manager-magazin.de/unternehmen/banken/libor-skandal-fannie-mae-verklagt-deutsche-bank-a-931184.html

  Als meer banken die zich benadeeld voelen dit voorbeeld van Fannie Mae volgen, kan het er voor de RABO boeren nog wel eens donker uit gaan zien.

 • Q&Q

  “Jim Sinclair: goud gaat naar $50.000”

  We zijn op weg naar de vernietiging van ons geld, zegt Jim Sinclair in een interview met Greg Hunter van USA WatchDog. We zien de ontwikkeling waarbij de Verenigde Staten transformeert van de meest machtige staat ter wereld naar een of andere bananenrepubliek.

  Volgens Jim Sinclair zal de Amerikaanse dollar totaal vernietigd worden als hyperinflatie optreedt. Een van de aanstokers zou kunnen zijn wanneer Saoedi-Arabië de dollar laat vallen. Als de Saoedies hun olie niet meer verkopen in dollars, zal de koopkracht van de dollar zienderogen dalen en betalen ze in de Verenigde Staten vier tot vier keer zoveel voor hun brandstoffen.

  Cyprus

  Naarmate de VS steeds verder in de afgrond glijdt, zullen de pensioenen en de spaartegoeden geconfisqueerd worden door de overheid. Cyprus diende als blueprint voor verdere confiscaties in de Westerse wereld. In Cyprus liep het geconfisqueerde percentage op tot 83 procent van de tegoeden. Dit kan de VS ook nog verwachten, aldus goudexpert Jim Sinclair, wiens vader nog vriend/partner was van legendarische belegger Jesse Livermore.

  Jim Sinclair verwacht ook veel van de Singapore Gold Exchange waar hij een zitje wist te verkrijgen als adviseur. Op deze beurs zal er enkel fysiek goud verhandeld worden, geen future contracten – er moet een levering van fysiek goud plaatsvinden. Dit betekent dat er geen short selling of manipulatie van de prijzen kan plaatsvinden. Dit zal de werkelijke waarde van goud onderscheiden van de papieren waarde.

  Discount goudmijnaandelen

  Jim Sinclair ziet in dit alles dan ook als gevolg fors hogere prijzen voor goud. Gezien de huidige omstandigheden kan dit tegen 2016 al oplopen tot $ 3.200 – $ 3.500 of bijna het drievoudige van vandaag. Tegen 2020 kan de goudprijs zelfs door stijgen naar $ 50.000 aldus Jim Sinclair.

  Bij Slim Beleggen zien we ook een gouden toekomst voor goud en dan zeker voor de goudmijnaandelen. Goudmijnaandelen noteren momenteel met een discount van bijna 50% ten opzichte van de ondergewaardeerde goudprijs. Hoe langer het duurt vooraleer de realiteit terugkeert op de markt, des te sterker de opmars zal zijn.
  – See more at: http://www.beurs.com/2013/11/01/jim-sinclair-goud-gaat-naar-50-000/33784#sthash.BGsNUF3w.dpuf

 • Nadja

  Re: Vele jaren aanhouden

  Waarom?
  + daar waar in 2008 het probleem bij de banken lag, zijn deze versterkt qua kapitaal en tevens zijn in derivatenhandel tov 2008 enige verbeteringen aangebracht als ik het goed begrepen heb
  + het volgende grote probleem zal dus bij de overheden optreden (zie verhalen van Gerard), maar die kenmerken zich door een heeeele lange adem. De collapse van het Romeinse Rijk nam honderden jaren in beslag. Individuele staten zijn inmiddels wel gecrasht (Ijsland, Cyprus), maar ons land en de Euro-zone kunnen nog wel wat hebben. Zolang Duitsland het goed doet en ons tekort op 70% zit – en 100% nog lang niet in beeld is – kan het nog jaren duren.
  + en het volk?: die zijn bang en houden zich dus koest. Die trend zal ook nog lang aanhouden en je weet “The trend is our friend”. Er wordt wel eens (trots) door de politiek gezegd dat deel van de vooruitgang in de afgelopen decennia was het hebben van mondige burgers, maar die roeren hun mond NIET meer om in “opstand” te komen tegen een bedreigde toekomstige leef- en werksituatie. De verwende burgers kijken net als de politiek nog maar naar het vandaag en morgen, naar de hypes. Vroeger waren mensen veel meer met hun toekomst bezig en incasseerden de dagelijkse problemen en tegenslagen vaak veel beter.

 • Nadja

  OBL-Rien, gelijk heb je, ik hoor liever ook niet bij het orkest :-) maar kijk en luister liever toe vanuit de reddingsboot. Klingt als leedvermaak maar is niet zo bedoeld want ik moet ook constateren dat ik mijn mening altijd geuit heb en wat er ook gebeurt mijn naasten zal bijstaan.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Vele jaren aanhouden

  Ja, maar ook nee.
  Het kan nog vele jaren goedgaan, maar het moment waarop het breekt is onvoorspelbaar. Morgen of op 3 mei 2018? Wie het weet mag het zeggen.
  Als je op dat moment niet in de reddingsboot zit, dan is het te laat.

  Dus hoewel dit nog lang kan duren, de potentiele prijs die betaalt moet worden als het gebeurt is te hoog voor mij. Dan maar te vroeg de reddingsboot in.

 • Nadja

  En mijn onderbuikgevoel zegt dat dit kan nog vele jaren kan aanhouden voor men het levensreddende vlot nodig heeft cq de frisse lucht moet zoeken. Wie zal het zeggen? Ook de geleerden weten het niet. Want het is me opgevallen dat ook mensen als de hier hoogaangeschreven Prechter al jaren geleden waarschuwden voor een aandelencrash, die maar niet werkelijkheid wordt.

 • Nadja

  OBL-Rien, re: je vorige reactie.
  HEEL goed gezien, heel raak gezegd.
  De financiele wereld heeft door globalisme als nimmer te voren de mogelijkheid om met haar geld (lees: “genees”middelen) van van de zwakste broeder naar de minder zwakke broeder te gaan. Maar ze zijn en blijven allemaal ziek. Wanneer realiseren ze zich dat ze op zoek moeten naar de uitgang van het ziekenhuis om de patienten te kunnen redden waar de frisse lucht is?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  En zo wisselt iedereen voordurent van zinkend schip naar zinkend schip.
  Zonder ook maar naar het levensreddende vlot te kijken….

 • Nadja

  Gaat Europa Japan achterna?
  “All key measures of eurozone inflation fell dramatically in October, stunning the markets and leaving the region dangerously close to a Japan-style deflation trap. Consumer price inflation (CPI) plunged from 1.1pc to 0.7pc, the lowest since the financial crash in 2008-2009. “This is a massive downward surprise,” said Gizem Kara from BNP Paribas. A string of debt-crippled states are now sliding into deflation, with Italy buckling over the late summer. The underlying rate is even lower once austerity-linked tax rises are stripped out.
  The shock data came as EMU-wide unemployment jumped to a record 12.2pc in September, with a further 74,000 people losing their jobs. Youth jobless rates reached 40.2pc in Italy, 57.6pc in Greece and 56.6pc in Spain. “This is playing out in a very similar way to Japan in the early 1990s,” said Albert Edwards from Societe Generale. “All it needs now is an unexpected recession and Europe will slide into outright deflation. The risk is a trade shock from Asia. That is when the markets will start to panic.”
  Gerard, de Euro is vanwege bovenstaande nieuws gisteren gezakt omdat de verwachting is dat de ECB de rente zal gaan verlagen. Dat wordt feitelijk een nog gunstiger scenario voor aandelen. Echter toen Japan de deflatie-periode rond 1990 in ging, daalde de Nikkei van 40.000 naar 10.000. Zie je dat hier ook gebeuren en waarom wel/niet?

 • Erk

  http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1732974/2013/10/31/Washington-haalt-hard-uit-naar-Duits-economisch-beleid.dhtml

  VS steeds meer in het nauw en begint zelfs andere tonen aan te slaan, zelfs naar bondgenoten?

 • Q&Q

  @Gerard

  re: Alleen EEN probleem.
  Het is nu GEEN 2008…..

  De ratio is wel ongeveer hetzelfde! ;)

  http://taxfreegold.co.uk/goldsilverratioshistoric1970onward.html

 • Nadja

  En als je het wel beschouwt is het een vreemde gedachte dat een depressie omgezet kan worden in economische groei door geld bij te printen. Ieder weldenkend mens begrijpt dat bijprinten van geld geen oplossing biedt om de economie te keren. Wat QE alleen oplevert is dat de financiele instellingen hun balansen kunnen “versterken” en niet gaan omvallen om zo het huidige financiele en monetaire systeem te kunnen handhaven.

 • Nadja

  Sebassol, had gekund. 1000$ is overigens het bedrag wat nu elke vier maanden door de FED bijgeprint wordt (85 miljard$/314 miljoen inwoners = 270$ per inwoner per maand).
  Probleem is dan wel dat je dan acute geldontwaarding/verlies van valutavertrouwen hebt en economie er dus niet beter van wordt. Door het via QE aan financiele instellingen te betalen, hoopt de overheid dat het alleen de echte economie ingaat als er uitzicht op aflossing is. Helaas….het QE-geld blijkt voor deze instellingen meer rendement op te leveren als het geld in het beurscasino gespendeerd wordt in plaats van het aan de echte economie uit te lenen. Waarom? Omdat de echte economie in een depressie zit, overcapaciteit heeft – dus weinig investeringen vraagt – en met koopkrachtvermindering geconfronteerd wordt.

 • Sebassol

  Als ‘ze’ nou echt inflatie willen, waarom geven de CB’en dan niet iedereen €/$1000,-???

 • Nadja

  Sorry, de vertraagde link bij mijn vorige posting.
  http://fd.nl/economie-politiek/242033-1310/inflatie-eurozone-snel-naar-beneden
  De deflatoire krachten worden steeds sterker.

 • Nadja

  Ook dit doet PM geen goed, maar uiteindelijk natuurlijk wel.
  De overheden zouden dit dit jaar al moeten merken in hun belastingopbrengsten.
  En volgende vraag is hoe ze uit deze deflatiespiraal gaan komen.
  De rente is al bijna nul en geldverruiming (QE) werkt niet (zie JP en VS).
  De overheidstekorten zullen nu verder toenemen.
  De volgende stap is dat de rente op staatsobligaties oploopt en de overheden verder in zwaar financieel komen, opmaak naar de eindfase.

 • Gerard

  Nadja
  We zullen het moeten afwachten of dit geld ooit in de economie komt.
  In Japan lukte dat in 20 jaar nog steeds niet. Ondanks een constante werkloosheid van 4%.
  Europese werkloosheid groeit hard, nu 12,5%. En Euro inflatie daalt nu fors naar 0,7%. En trend blijft dalende!
  Zal goud en zilver weer enige tijd GEEN goed doen….

  Maar zeg nooit nooit, zeker niet in de economie.
  Wat niet is kan snel komen.

 • Gerard

  Q&Q
  re. “Zilver klaar voor een stijging van 400 %”

  Alleen EEN probleem.
  Het is nu GEEN 2008…..

 • Sebassol

  Of gewoon de ECB ook volop mee laten printen met de andere landen…. hoe makkelijk wil je het hebben?

 • Lamberto

  Ik weet niet of we zo blij moeten zijn met deze loonsverhoging.
  De Euro staat al hoog ten opzichte van de Dollar.
  Ben bang dat de Europese export er onder gaat lijden.
  10% langer werken voor hetzelfde salaris had meer zoden aan de dijk gezet.

  http://www.valuta.nl/dollar_euro

 • Sebassol

  Was gister trouwens bij een bijeenkomst/lezing van Jan Rotmans, zeer interessante lezing met een frisse blik op de toekomst.

 • Sebassol

  Mijn werkgever heeft net te horen gekregen dat hij 2 ton mag inleveren op zijn rekening courant, was ff flink schrikken voor hem dat hij het met minder werkkapitaal moet doen in de toekomst.

 • Nadja

  Ron, goed punt! De (grote) bedrijven hebben veel geld. Zie ook de lezing van Klaas Knot/DNB bij afscheid Jan Hommen/ING waarbij hij laat zien dat NL-spaargelden zijn toegenomen, maar dat particulieren hun absoluut en relatief aandeel hierin hebben verlaagd en bedrijven omgekeerd. De DNB zet in op propageren van loonstijgingen, wat inflatoir werkt.

  En nog uit London:
  http://www.telegraaf.nl/buitenland/22018515/__Londen_wil_buitenlandse_huizenhandel_dimmen__.html
  De Engelse roverheid wil ook haar graantje meepikken en ziet weer kansen. Zo gaat het geld weer bewegen.

 • Ron

  Metaal cao +4,2%…hoezo krijgen ze dat voor elkaar dan in crisistijd?
  De eerste tekenen van geld vloeien in de echte economie..in rap tempo opvolgend?
  Gaan ze dan eindelijk zien dat als ze dat niet doen ze hun eigen ramen ingooien?
  Loonsverhoging:
  Baas blij (meer koopkracht is meer verkopen)
  Werknemer blij ( meer koopkracht)
  Rutte blij ( meer BI)
  Iedereen blij met hogere lonen/geldontwaarding.

 • Nadja

  Gerard, re: Daar is hoge economische groei voor nodig.

  Om het casinogeld in de echte economie te brengen is EEN methode het creeren van economische groei of het vooruitzicht daar op. Meer geld komt dan in omloop en de omloopsnelheid zal toenemen, beide inflatoir.
  Maar ik vraag me of of het krijgen van economische groei de ENIGE methode is. Immers je ziet nu toch langzaam aan dat met op de beurs “verdiend” geld aan de haal gegaan wordt. Zo wordt in London maand op maand duurder vastgoed ge-/verkocht en in de VS kopen hedgefunds grootschalig huizen voor verhuur op. Beide zijn transacties die casinogeld in de echte economie brengen. Of het op korte termijn zoden aan de dijk zet weet ik niet, maar anderzijds kan ik me niet voorstellen dat de groei van de beurs maar doorgaat en dus dat geld toch ooit een keer doorgegeven gaat worden naar de echte economie.

 • Q&Q

  “Zilver klaar voor een stijging van 400 %”

  De zilverprijs kan zo’n 400 procent stijgen vanaf dit niveau. Op zich is dit moeilijk te geloven voor een activa dat dit jaar 30 procent van zijn waarde heeft verloren. Maar de zilverprijs zit in dezelfde situatie met veel gelijkenissen zoals eind 2008,… waarna de zilverprijs een stijging van 400 procent kon voorleggen.

  De zilverprijs heeft er al een rebounce opzitten van 20 procent sinds de laagste koers eind juni. De trend op korte termijn is terug stijgend nadat er een serie van hogere bodems werd gezet. Ten slotte is de zilverprijs door zijn 50-daags gemiddelde gegaan. Dit zijn exact dezelfde condities die de zilverprijs in 2008 klaar zette om een stevige rally te beginnen.

  Als de zilverprijs door $ 23 kan breken, ligt de weg open naar $ 25. Maar als de zilverprijs ook deze horde kan nemen, is er weinig of geen weerstand tot $ 30. Dan kan het ineens hard gaan, dan kan de trein ineens vertrokken zijn. Ook in 2008 geloofde niemand erin dat dit kon gebeuren.

  – See more at: http://www.beurs.com/2013/10/31/zilver-klaar-voor-een-stijging-van-400/33702#sthash.lkiPO9QH.dpuf

 • Gerard

  Nadja
  Re. + dat er spelers met het geld aan de haal gaan naar buiten het casino en dit zo in de echte economie brengen.

  Daar is hoge economische groei voor nodig. Die is er niet, en die komt waarschijnlijk ook niet. De vraag naar dat geld ( hypotheken, bedrijfsinvesteringen, enz ) blijft dalen.

 • Gerard

  Nadja
  Re. Heb jij trouwens nog een verklaring voor het feit dat de papieren goudprijs vannacht een tikje gehad heeft ondanks QE-voortzetting?

  Ja hoor. Kijk nog maar even op de grafiek hierboven. Technische analyse. De tik op de 1350 is het keerpunt.
  De enige reden.

 • Ron

  Ooit het spellletje monopoly gespeeld?..vast wel.
  Hoe vaak je het spel ook speeld de uitkomst is altijd hetzelfde.
  In het begin krijgt iedereen “gratis” geld van de bank en heeft iedereen even veel.
  Vanaf dat moment wordt het verschil rijk/arm steeds groter totdat er 1 alles heeft en de rest niks.
  We zitten in het einde van het spel, de helft is al falliet, pas als er helemaal niks meer te halen/winnen valt is het game over.
  Er is 1 die nooit verliest en dat is diegene die het geld uitdeeld:)

 • Nadja

  Gerard, volgens dit verhaal gaat de S&P500 gelijk op met de QE: http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/10/30_One_Of_The_Most_Important_Charts_You_Will_Ever_See.html
  Dan weet je waar die aandelenbeurs-stijgingen op gebaseerd zijn!
  Het is het spel in het casino van de financiele markten, waar de bank waardepapiertjes (staatsobligaties) is aan het omwisselen is voor fishes om het spelen aan de gang te houden.
  Maar ooit komt het moment:
  + dat de waardepapiertjes op zijn
  + dat er spelers met het geld aan de haal gaan naar buiten het casino en dit zo in de echte economie brengen
  en dan:
  + is het feest voorbij
  + blijkt er zoveel geld te zijn dat het steeds waardelozer wordt

  Daarom beleg ik in hard assets, ik ben geen casinomens.

  Heb jij trouwens nog een verklaring voor het feit dat de papieren goudprijs vannacht een tikje gehad heeft ondanks QE-voortzetting?

 • Gerard

  Re. Maar de S&P500 staat torenhoog….

  Die gaat wel met de QE mee omhoog.
  Aandelen hebben altijd al een sterke correlatie met M3.
  Maar S&P is nu wel aan het toppen. Gaat even terug naar onderkant bandbreedte. AEX ook overigens.

 • Sebassol
 • Lamberto

  Arm und Reich – Wie geteilt ist Deutschland?

  Moet het huidige Duitsland zoals in de documentaire getoond Europa van de ondergang redden?
  Bekijk de documentaire en u ziet dat de utopische gedachten die onze Europese bestuurders met hun bankiersvrienden voor ons in gedachten hebben, gedoemd is op een groot fiasco uit te lopen.
  De scheiding in de Duitse samenleving die steeds meer in de richting van een plutocratische schijndemocratie beweegt kan zo hoog oplopen, dat op burgeroorlog lijkende toestanden kunnen gaan ontstaan.
  Ik heb het hier al vaker geschreven, “Redde wie zich redden kan”, iedereen zal in de toekomst op zichzelf aangewezen zijn.
  Daarom zijn het bezit van edelmetalen hoe weinig ook, voor het overleven van de komende collaps zo belangrijk.

  http://www.youtube.com/watch?v=cA8MvPFrms8

 • Nadja

  Ron van Zanten, ter info: de klok van uw blog-systeem staat nog steeds op zomertijd. De zomer is nu echt voorbij!

 • Nadja

  Gerard, re: FED besluit

  Geen tapering en goud omlaag. Dat had ik nier verwacht. Jij wel?
  Als er wel ge-taper-ed zou worden, zou goud dan nog verder omlaag gegaan zijn?
  Was de naar 1355 opgelopen goudprijs omdat rekening gehouden werd met een verhoogde QE?
  Wat ik wel zie is dat werkgelegenheidsgroei lager is en dat een teken is van minder groei en minder inflatie, dus niet gunstig voor goud. Aanhoudend deflatoire krachten dus, die het lijken te gaan winnen.
  Maar de S&P500 staat torenhoog….

 • Gerard

  Goud wil maar niet door de 1350.
  Maar wik ook niet echt naar beneden.
  Blijft treuzelen.
  1350 blijft een erg belangrijke grens. Vooral omdat die zo meervoudig is.
  Eenmaal vlot erdoor, kan het wel eens hard gaan. Dan ligt er geen weerstand meer tot 1425.
  Overigens, de USD verzwakt verder. Dat zou het vuur onder de goudraket moeten zijn.

 • Nico

  VS hebben zichzelf in de voet geschoten

  Steeds meer analisten zetten vraagtekens bij de positie van Verenigde Staten. Het lijkt nog maar een kwestie van tijd voordat de grote kredietbeoordelaars de kredietstatus van de VS opnieuw gaan verlagen. De politiek instabiliteit vertaalt zich meer en meer in een druk op dollar. Volgens veel kenners kan de dollar juist voor een slimme belegger nu zeer interessant rendement opleveren. Een koers van 1, 45 in de euro aan het einde van dit jaar is niet langer ondenkbaar.
  Figuur 1 Dollar gaat steeds meer terrein op de euro verliezen

  De Amerikaanse export heeft een waarde van $ 1,564 biljoen (2012)
  De Amerikaanse import heeft een waarde van $ 2,299 biljoen ( 2012)
  Valuta-analisten denken dat de dollar nog dit jaar door de barrière van 1,40 kan breken
  De dollar wordt bedreigd door de politieke sabotage van de republikeinen
  De discussie over het schuldenplafond kan voor de VS in februari 2014 alsnog een faillissement betekenen
  Een nieuwe ronde Sequester in 2014 zal de economie van de VS zwaar treffen.
  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/economie-vs/vs-hebben-zichzelf-de-voet-geschoten/

 • Nico

  Bernie heeft gesproken en goud maakt een flinke duik,sentiment speelt weer een grote rol.

 • Nico

  Ze vergeten er bij te vertellen dat je er ook geen zorgen meer van hebt.

 • Nico
 • Erk

  OBL-Rien, ik ben het helemaal met je eens.

  re: (Dit neemt niet weg dat ik de grote goud-dumps zeer verdacht vind)
  Voor mij is dit geheel verklaarbaar. De partij die momenteel belang heeft bij een lage prijs is China.
  Er is dit jaar al meer dan 1700 ton FYSIEK goud via de Shanghai beurs verhandeld. Het gaat om tientallen miljarden dollars en ieder procent dat de fiatgoudprijs (=papieren goudprijs) lager is betekent dat ze nog meer kunnen kopen voor hetzelfde geld. Tevens zijn het de bullionbanks die fysiek goud in de ETF-stocks kunnen leveren aan China, hetgeen ook al aangetoond is door exportgegevens van goud vanuit UK via Zwitserland (waar zich 70% van de goudsmelterijcapaciteit in de wereld bevindt) naar China. China betaalt de bullionbanken voor die diensten. De HSBC is zo’n bank, afgekort Hongkong and Shanghai Banking Corporation! De relatie tussen deze bank en China bestaat dus al bijna 150 jaar. En dat sinds begin dit jaar vele bullionbanken een lagere goudprijs voorspellen is ook onderdeel van de service. Het ontmoedigt de fiatgoudbeleggers, ETF-beleggingen nemen dus af en de ETF-stocks kunnen afgebouwd worden voor verscheping naar China.
  En tot slot: het feit dat China dit jaar massaal – week op week – fysiek goud koopt is ongetwijfeld een GEPLANDE actie, zo werkt dat in semi-communistische landen. En de Chinezen zouden geen Aziaten zijn als ze zo’n verwervingsactie niet grondig voorbereid hadden door in dit geval de bullionbanks mee te laten helpen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard

  Re: “Goud mag absoluut NIET de veilige haven worden.
  Dat zou een vlucht UIT geld betekenen met rentestijging tot gevolg.”

  Dat lijkt tegenstrijdig met de huidige economische wereld. Immers de Fed heeft geen controle over goud en kan alleen geld bijdrukken of vernietigen. De fed kan altijd overheidspapier kopen om de rente te drukken.

  Een overheid wil mogelijk geen concurentie tussen goud en staatspapier, maar zolang die een CB heeft om hun papier te kopen…

  En daarbij, door goud te kopen verdwijnt er geen geld. Als iemand goud koopt dan heeft de verkoper dit geld en zal er iets mee moeten.

  Ik begrijp daarom de logica niet dat de fed en/of overheid geïnterreseerd zouden zijn in een lagere goudprijs. Ik kan me wel voorstellen dat deze niet zouden willen dat goud explosief stijgt. Dat zou teveel singaalwerking geven. Maar een gelijdelijke stijging? Ik denk niet dat ze daar iets tegen hebben.

  (Dit neemt niet weg dat ik de grote goud-dumps zeer verdacht vind)

 • Erk

  Correcties:
  Mound = mijns
  Fit = dit
  Bier = niet
  Pm net als de goudatandaard = om net als de goudstandaard
  Feitleijk = feitelijk

 • Erk

  Lamberto, bedankt voor de link.
  Ik moest er twee uur voor gaan zitten maar absoluut de moeite waard.
  Ook dit verhaal gebaseerd op wat gebeurd is in de laatse 100 jaren toont mound inziens aan dat fit niet door kan gaan en gaat klappen. Ik verbaas me wel geregeld dat het nog bier geklapt is maar het is natuurlijk ook zo dat velen de prijs al betalen, zoals de werkende belastingbetalers die nu jaar op jaar minder koopkracht zullen krijgen.
  Vreemd eigenlijk ook dat die groep dat vooralsnog blijft pikken. Is men bang? Gebrek aan leiders die de.kern van het probleem kunnen benoemen misschien?
  Er zijn te veel verschillende belangen (prive, bedrijven, overheden) en een gebrek aan een moreel kompas. Ik bedenk me net dat misschien daarom wel ooit de bijbel bedacht pm net als de goudatandaard zaken in het gareel te kunnen houden. Het “georganiseerd” oplossen van deze situatie gaat niet lukken. Maak je dus maar op voor een revolutie die feitleijk al is aan het opbouwen.

 • lamberto

  Op Arte Thema tv werd vanavond een goede documentaire uitgezonden met als titel:

  Banken, Banker, Bankster – Der grosse Reibach/Der Tanz der Geier.

  http://www.youtube.com/watch?v=6Z4AWKB1Rsw

  De inhoud is de moeite van het luisteren meer dan waard.

 • Gerard

  Nico,
  Dat zijn de FED notulen. Dat is altijd de eerste woensdag van de maand.
  Beurzen zijn dan altijd erg rustig op dinsdag en woensdag.
  Leuk weetje overigens, want dan pak je daarop snel op de dagopties (AEX of SPX) een short strangle mee.
  AEX sluit op woensdag 16.00 uur. En dan zijn de notulen nog niet openbaar.

 • Gerard

  Erk
  re. Ik begrijp wel nog steeds niet wat het de FED zou uitmaken of de goudprijs nu 1300 of 1500 is.

  Dat is niet zo moeilijk.
  Goud mag absoluut NIET de veilige haven worden.
  Dat zou een vlucht UIT geld betekenen met rentestijging tot gevolg.

  Het gaat ze hierbij niet zozeer om de lage prijs. Het is vooral ook volatiliteit die beleggers uit goud gejaagd heeft.

 • Q&Q
 • Erk

  en weer boven de 1350.
  goud blijft flirten.
  ik zei het al: de duit of de FLUIT.

 • Nico

  Gerard
  Er schijnt deze week weer eens op een uitspraak of beslissing van Bernie gewacht te worden,de beurzen stagneren daardoor ook.

 • Erk

  Gerard, ik heb de afgelopen maanden gemerkt dat er na het sluiten van de beurzen in het Oosten en voor het opengaan van de beurzen in Europa/London grote verkooporders geplaatst worden. Vandaag is blijkbaar ook weer zo een dag. Je zou zeggen dat dat niet meer toevallig is vanwege gelijke timing en de grootte van de verkopen en omdat u hierboven ook al zei dat manipulatie plaatsvindt met de steeds grotere contracten als mogelijk bewijs.
  Ik begrijp wel nog steeds niet wat het de FED zou uitmaken of de goudprijs nu 1300 of 1500 is. Wel kan ik een door China aan de bullionbanken betaalde service begrijpen, die voorziet in: levering van fysiek ETF-goud (van bullionbanks naar China) en het laaghouden van de prijs.
  Ik ben geen goudbeurs-deskundige, maar heb wel in het leven geleerd dat de verklaring van bijna alles wat het daglicht niet kan verdragen in: het is de duit of de fluit.

 • Gerard

  Goud blijft flirten met de 1350 grens.
  Niet echt duidelijk gekeerd, maar ook niet gebroken.

 • Erk

  Pieter Omtzigt CDA ‏@PieterOmtzigt
  Rutte vertelde half jaar geleden aan Kamer dat gebouw EU binnen budget gebouwd wordt. Niet dus:
  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/10/28/kosten-explosion-350-millionen-euro-fuer-eu-palast-in-bruessel/

 • lamberto

  @Temp242

  Sarkozy is zeker al fondsen aan het verzamelen om met een volle oorlogskas de strijd voor de komende presidentsverkiezingen van Frankrijk aan te kunnen gaan.
  Sinds hij heeft meegewerkt om zijn financiële beschermengel Khaddafi van het politieke toneel te laten verdwijnen, moet hij zelf de eindjes aan elkaar proberen te sprokkelen.
  Zoals de geschiedenis aantoont, zijn politici tot alles in staat om hun macht te behouden of terug te veroveren.
  De waarheid zullen we dus wel nooit te weten komen.

 • lamberto

  De inhoud van dit bericht lijkt te bevestigen dat de valutaoorlog binnen niet te lange tijd zal muteren in een echte handelsoorlog.
  Wat er daarna komt kunnen we in de geschiedenisboeken lezen.

  http://trends.knack.be/economie/nieuws/bedrijven/toyota-blijft-grootste-autobouwer-ter-wereld-dankzij-abenomics/article-4000435677944.htm

 • Gerard

  Erk
  Op CNBC werd verteld dat Japan juist meer exporteerde. Vooral de auto-industrie.
  Dit zijn de nieuwste cijfers van afgelopen nacht.
  Overigens is de handelsbalans van Japan een uiterst volatiel cijfer.

 • Gerard

  Nadja
  Michiel, re: Maar is het niet zo dat deflatie uiteindeijk kan uitmonden in inflatie?

  Helemaal juist wat je daarover schrijft.
  Maar toch even naar de kern van de vraag van Michiel.
  Een hyperinflatie kan gemakkelijk vanuit deflatie ontstaan. En de reden is vertrouwen. Dit kan gebeuren indien de spread tussen inflatie en kerninflatie te groot wordt. Dit heb ik vaker hier uitgelegd. Dit kan dus gebeuren indien prijzen voedsel en energie sterk oplopen terwijl koopkracht daalt. Tegelijkertijd duurzame goederen wat in kerninflatie zit ook hard daalt, en het ondanks de lage prijs niet verkocht wordt. We zien dit momenteel in tv’s en mobiele telefoons en abonnementen, kleding, schoenen, maar vooral ook auto’s. Erger nog, als huizen blijven dalen in prijs.
  Maar de tijd moet het leren, data uit het verleden is er niet.

  Daarom zijn al die QE programma’s een groot experiment. Niemand weet hoe dit afloopt, sterker nog, niemand weet of taperen ooit zal kunnen. Veel economen zijn van mening dat met taperen het hele kaartenhuis instort. Een van die economen is prechter. Daarom zal taperen helemaal nooit gebeuren volgens Faber. Beide hebben dit juist, naar mijn mening. Maar het is en blijft theorie.

 • Temp242
 • Temp242

  Beste Erk, eerst en vooral de vraag is gesteld aan Onze Gerard, maar soit, ik kan het niet laten: Japan bestaat straks niet meer.(en een groot deel van de ‘wereld’ ook niet meer, precies volgens ‘plan’.Mvg.

 • Erk

  Gerard, re: Japan
  Vanochtend hoorde ik dat de Nikkei-index weer 2,2% gestegen was tijdens de laatste sessie.
  Voorts was de handelbalans verder verslechterd (import > export), terwijl de hoop was meer te kunnen exporteren dankzij lagere Yen. Of gaat de dollar nog harder onder uit en is het een kwestie van wie is de sterkste tussen de zwakken?
  Zijn er nog opmerkelijke en/of noemenswaardige zaken over Japan en zijn Abenomics te noemen? Is alles nog op schema voor de deflationary collapse?

 • Temp242

  Voor de Liefhebbers onder ons:

  http://www.goldbarren.de/barrenbilder/
  Mvg.

 • Q&Q

  Volgens legendarisch belegger Marc Faber kunnen Amerikaanse aandelen wel eens dood geld blijken te zijn de komende jaren. Hij ziet meer potentieel voor goud en goudmijnaandelen. China koop dit jaar vermoedelijk meer fysiek goud dan de globale productie, dit kan betekenen dat de goudprijs rond dit niveau zijn bodem heeft gevonden.

  De goudmijnaandelen zijn ook moeilijk duur te noemen. Verschillende goudmijnen zullen het niet overleven, het is dus belangrijk om te kijken naar de mijnen die reeds extra kapitaal hebben opgehaald en die voldoende reserves hebben om de komende jaren te overleven. Daarnaast kijkt Faber ook naar Europese aandelen die het de laatste jaren veel minder goed doen. Volgens Faber zijn er veel Europese bedrijven die een globaal karakter hebben en daarom ten onrechte achter gebleven zijn. Een van die sectoren is bijvoorbeeld de Europese telecomsector. – See more at: http://www.beurs.com/2013/10/28/marc-faber-amerikaanse-aandelen-dood-geld-goud-op-bodem/33526#sthash.bNMwnsXt.dpuf

 • Nadja

  Michiel, re: Maar is het niet zo dat deflatie uiteindeijk kan uitmonden in inflatie?
  Er zijn geen historische referenties van de afloop van een deflationary collapse, behalve dat het uitmondde in een oorlog (WO2).
  Wat er op de weg naar de collapse gebeurt is wel te bedenken: door te hoge schuldenlasten daalt de koopkracht, zullen bedrijven niet meer investeren, mensen ontslaan, en komt de overheid die al met recordschulden opgezadeld zat verder in het nauw. Als beleggers zien aankomen dat overheden in het nauw komen zullen ze hogere rente gaan vragen als risicovergoeding voor aan de staat geleend geld. En dan blijken de overheden hun schulden niet meer te kunnen betalen.
  De overheden proberen groei en inflatie te creeren door de rente kunstmatig laag te houden en geld bij te drukken. Tot nu toe is dat geld vooral in het financiele systeem blijven steken en niet de reele economie ingegaan. In de laatste weken komt er nieuws uit over vastgoedbeleggingen door het snelle geld in London en VS, een teken van dat nu de aandelenmarkten torenhoog staan het bijgedrukte geld toch langzaam een weg gaat vinden naar de reele economie. Langzaam maar zeker. Het duurt alleen even omdat ook vele landen hetzelfde doen. Als alleen de dollar bijgedrukt zou worden, zou deze nog een stuk lager staan. Als QE doorgaat, hetgeen onvermijdelijk lijkt, is het een kwestie van tijd dat deze ongedekte bankbiljetten in de reele economie terecht komen, zal de valuta in de reele economie dus ontwaarden, het vertrouwen hierin verloren gaat, en hoge/hyperinflatie ontstaan.

 • Gerard

  Q&Q
  Wat een mooi stuk van die schuurman! Super.
  Zo is net precies.
  Zo zie je maar weer, onze politiek is er niet voor het volk.
  Bewijs keihard geleverd.
  Ze zitten er alleen voor hun eigen clubje.
  Dat hadden een tijdje terug onze Andreas en ik al door.

 • http://www.goudengeld.nl Michiel Peters

  @Q&Q Weer een mooi stukje om te lezen.

  Maar even iets anders. Als het de FED al jaren niet lukt om door QE en laaghouden van de rente om de inflatie omhoog te brengen, dan zal dat wel te maken hebben met de deflatiore krachten uiteraard. Maar is het niet zo dat deflatie uiteindeijk kan uitmonden in inflatie? Immers worden bepaalde zaken goedkoper, waardoor er weer vraag ontstaat. Natuurlijk maakt dit het wel lastig door alle bezuinigingen en onzekerheid nu, maar is dit niet ook gewoon een beetje self fullfillment? (ook al heb je met veel meer zaken te maken)

 • Q&Q

  Een oudje maar wel actueel…

  “GELD ALS DICTATORIAAL- INSTRUMENT”

  http://pieterstuurman.blogspot.nl/2009/09/geld-als-dictatoriaal-instrument.html

  Het uitkleden van de AOW, de WW, het verhogen van de ziektekostenpremie, de verkeersboetes, de energiebelasting enzovoort: het stuit op veel onbegrip. De meeste mensen gooien het op een niet te stuiten geldhonger van de overheid. Men heeft het over “roofridders” of “graaiers”. Het lijkt ook allemaal onbegrijpelijk, totdat je beseft wat het doel ervan is.

  Het doel is:

  Geld te kunnen gebruiken als instrument om een zo groot mogelijke groep dwingend aan te sturen en daarmee het gedrag van de bevolking te dicteren. Bijvoorbeeld iedereen harder en langer laten werken.

  Als je dat eenmaal door hebt, zie je ook dat het een lange-termijn plan is. Een traject dat al jaren geleden is ingezet. Om het doel te bereiken moet je een aantal stappen doorlopen:

  1- Nivelleren.

  Zolang er een groot verschil is in besteedbaar inkomen, zullen financiële maatregelen altijd maar een klein deel van de bevolking treffen. Dat is niet efficiënt. Wanneer je in dat geval de middenklasse dwingend wil aansturen d.m.v. financiële maatregelen, zal de onderklasse niet overleven.
  In de jaren 80 en 90 heeft er een verschuiving plaatsgevonden van de onderklasse naar de middenklasse. Bestond er voor die tijd een groot inkomensverschil tussen bijvoorbeeld een metselaar en een universitair geschoolde werknemer, nu is dat verschil veel kleiner. De onderklasse is als het ware opgetild naar de middenklasse. Het gevolg is, dat de hele bevolking (op een kleine elite na) nu beschouwd kan worden als middenklasse. Als dat eenmaal bereikt is en je nu de duimschroeven aandraait, heeft daar vrijwel de hele bevolking last van, zonder dat er een grote groep aan onderdoor gaat (die dan weer moet worden ondersteund en op wie de maatregel dan geen effect heeft). Dit degradeert de gehele voormalige middenklasse tot een onderklasse zonder financiële vrijheid. En dat maakt dus vrijwel de gehele bevolking bestuurbaar d.m.v het instrument geld. En dat is de bedoeling.

  2- Verschuiven van variabele kosten naar vaste kosten.

  Variabele kosten zijn variabel. Dat wil zeggen dat mensen hierin keuze hebben. En keuze is vrijheid, en dat wil je niet. Wil je mensen d.m.v. geld in een bepaalde richting dwingen, dan moet je die keuze beperken of liever nog, helemaal wegnemen. Vandaar dat het aandeel van ons besteedbaar inkomen dat opgaat aan vaste kosten enorm gestegen is. Hogere belastingen, kunstmatig verhogen van woonlasten, energie, ziektekostenverzekering etc. Om dit mogelijk te maken bij een gegeven inkomensniveau, moeten de variabele kosten eerst dalen. Het aandeel van ons inkomen bijvoorbeeld dat we uitgeven aan voedsel is steeds verder gedaald. Hierdoor werd een stijging van de vaste lasten mogelijk gemaakt. En vaste lasten zijn vaste lasten omdat er niet of nauwelijks op bezuinigd kan worden. En dat is natuurlijk de bedoeling als je mensen wil dwingen.

  3- Maak van variabele kosten vaste kosten.

  Een paar voorbeelden:

  Voedsel.
  Voor voedsel geldt dat de uitgaven hieraan gedeeltelijk bestaan uit vaste, en gedeeltelijk uit variabele kosten. Iedereen moet eten. Maar je zou duur eten kunnen kopen, of goedkoop. Wanneer daarin in de praktijk een grote spreiding bestaat, en je wil mensen bijvoorbeeld harder en langer laten werken d.m.v. een financiële maatregel (bijv. verhogen van de energiebelasting) , dan tref je alleen die mensen die al goedkoop voedsel kopen. De rest gaat simpelweg bezuinigen op voedsel voordat ze zich laten dwingen tot harder en langer werken. Dat is dus niet efficiënt. Dat is de werkelijke reden achter de “prijzenoorlog” in de supermarkten, die tot gevolg heeft gehad dat de variëteit en de kwaliteit van het aangeboden voedsel sterk vermagerd is. Als er simpelweg alleen nog maar goedkoop voedsel in supermarkten (speciaalzaken verdwijnen) verkrijgbaar is, hebben mensen geen keuze. In eerste instantie lijkt dat gunstig voor de consument, totdat je beseft dat de vrijgekomen bestedingsruimte direct wordt ingepalmd door het verhogen van de vaste kosten.

  Auto
  In de jaren 60 was autorijden pure luxe. De auto werd gebruikt voor recreatie of familiebezoek. Nu is dat heel anders. Eerst werd de maatschappij rondom de auto ingericht. Het werd in verhouding tot het inkomen steeds goedkoper, en dus voor steeds meer mensen bereikbaar. Wonen en werken werden uit elkaar gehaald. Forenzenwijken en industrieterreinen bijvoorbeeld. Vervolgens werd autorijden zo vervelend mogelijk gemaakt. Een oerwoud aan slecht afgestelde stoplichten, een enorme hoeveelheid verkeersdrempels, onzinnige 30km zones, miljoenen boetes en het sociaal verdacht maken van de “vervuilende automobilist”, zorgen ervoor dat niemand meer autorijdt die het niet echt moet. Zo heb je van een variabele post een vaste kostenpost gemaakt. Door die vaste kosten nu verder op te schroeven, beperk je de bestedingsruimte en krijg je meer dwingende macht over de bevolking met het instrument geld.

  Energie.
  Het opschroeven van energieprijzen heeft weinig zin als mensen op het verbruik kunnen bezuinigen. Een verhoging van de prijzen zal dan leiden tot een lager verbruik, in plaats van harder en langer werken, wat het eigenlijke doel is. Promoot daarom zoveel mogelijk energiebesparing. Maak “verspilling” asociaal. Als iedereen een Hr-ketel heeft, en dubbel glas, maak dan spaarlampen verplicht, zodat iedereen niet meer dan het absolute minimum aan energie verbruikt. Pas als er niet meer bezuinigd kan worden, heeft het opvoeren van de energiekosten het beoogde effect.

  Het zijn maar een paar voorbeelden, en er zijn er vast nog meer te vinden, maar al deze maatregelen bij elkaar hebben tot gevolg dat het overgrote deel van de bevolking een steeds kleinere keuze heeft in de manier waarop het inkomen besteed wordt. Vrijwel het gehele inkomen gaat op aan vaste kosten. Als dat eenmaal bereikt is (en zover is het bijna), dan kunnen die vaste kosten verder worden opgeschroefd en ontstaat een direct verband tussen een financiële maatregel en het effect daarvan op het gedrag van de bevolking. Mensen hebben immers geen keuze meer en geld is nu een dictatoriaal instrument geworden.

  Merk ook op dat deze trend al decennia vrijwel lineair is dus onafhankelijk van het op dat moment “gekozen” kabinet. Het laat nogmaals zien (voor wie het nog niet wist) dat de “democratie” een wassen neus is, en dat onze “volksvertegenwoordigers” van alles vertegenwoordigen, maar zeker niet het volk.

  Pieter Stuurman

  Geplaatst door Pieter Stuurman op dinsdag, september 15, 2009

 • Gerard

  re. VS op enig moment goud plotseling kan herwaarderen tov de dollar.

  Nee, dit is onzin. Goudprijs wordt bepaald op vraag en aanbod op de futuremarkt.
  Wat je wel eens leest is de vergelijking met de jaren 30. Maar toen was goud officieel gekoppeld aan een goudstandaard met de USD. En dan gelden andere regels. Daar is nu geen sprake van. Goud is een “vogelvrije” asset.

 • Erk

  Gerard, gaat goed. Het ziet er vooralsnog naar uit dat je vraag positief beantwoord kan gaan worden. 1360 nu, niet onverwacht na die verhalen in belangrijke MSM-bladen gisteren over voortgaande QE, door FED gewenste inflatie en de backwardation van goud.

  Volgens mij is mijn vraag van 14:47 niet helemaal beantwoord. Dat goud nu omhoog gaat omdat de dollar zwakker is begrepen. Maar heeft de VS-overheid de mogelijkheid als laatste redmiddel (na QE’s en renteverlagingen) om de dollar te devalueren? Je hoort wel eens mensen roepen dat VS op enig moment goud plotseling kan herwaarderen tov de dollar. Is dat een realistisch verhaal en zal dit helpen de gewenste inflatie aan te zwengelen?

 • Gerard

  Surf
  re. Volgens Gerard zijn er maar twee manieren om de crises te bestrijden bezuinigen of bij printen of wel zwart of wit alleen zitten tussen zwart en wit nog duizenden andere kleuren Gerard.

  Bezuinigen of met geld gooien. Wat zit daar dan nog tussen?
  Zoiets van, een beetje zwanger zijn?

  Verder heb je wel gelijk. Markten kunnen zeker onverwachte kanten op vliegen. En dat gebeurt regelmatig.

 • Gerard

  Gaat de weerstand 1350 goud sneuvelen vandaag?

  Erk
  Goudprijs tov de usd blijft hetzelfde.
  De zwakke usd heeft goud omhoog geduwd.
  Voor de rest is het gewoon vraag en aanbod.
  Maar we weten dat manipulatie vooral gericht is op groter aanbod.

 • Erk

  De FED gaat inflatie omhoog brengen: http://www.nytimes.com/2013/10/27/business/economy/in-fed-and-out-many-now-think-inflation-helps.html?_r=1&
  Wat een vreemd verhaal! Zelfs met lage rente en QE lukt het al jaren niet. Wat voor gereedschap is er nog over om inflatie aan te jagen naar 6%.
  Gerard, zijn er misschien nog mogelijkheden om de dollar te devalueren? Je hoort wel eens mensen roepen dat VS op enig moment goud plotseling kan herwaarderen tov de dollar. Is dat een realistisch verhaal en zal dit impact hebben op de inflatie?

 • Sebassol
 • lamberto

  @ Andreas

  Zoals algemeen bekend zijn de gelukkige slaven de bitterste vijanden van de vrijheid.

  Omdat het morgen geen dag is om naar buiten te gaan, heb ik om de tijd te doden hier een documentaire geplaatst die de moeite van het bekijken meer dan waard is.

  Operation Gladio – Full 1992 documentary BBC

  http://www.youtube.com/watch?v=GGHXjO8wHsA

 • Andreas

  Rutte gaat ervan uit niet afgeluisterd te zijn door de NSA. Dat kan wel eens heel goed waar zijn. De NSA luisterd inderdaad geen nietszeggende figuren af. Wees er maar trots op meneer Rutte. Het geeft direct aan hoe de rest van de wereld over U denkt. Niet de moeite van het afluisteren waard.

 • lamberto

  @Surf

  U schrijft: “ We behoren niets voor niets tot de rijkste landen ter wereld”.

  Zie inhoud onderstaande link.

  http://www.destaatsschuldmeter.nl/

 • surf

  Volgens Gerard zijn er maar twee manieren om de crises te bestrijden bezuinigen of bij printen of wel zwart of wit alleen zitten tussen zwart en wit nog duizenden andere kleuren Gerard .
  Innovatie, dat is de oplossing of wel het land met de meeste kennis wind en daar zijn we hier in Nederland er goed in we behoren niets voor niets tot de rijkste landen ter wereld.
  Verder staat deze column vol met aannames en oud nieuws en vol ontwaarheden gewoon bangmakerij iets waar de goud en zilver maffia goed in is bang makerij.
  Weten we nog het vliegtuigje vol zilver van Rolf de kans van je leven om je geld kwijt te raken dat was het en niets minder.
  Als goud en zilver zo veilige haven waren waar om zijn ze dan zo door het putje gegaan.
  Ik hoor de meute al weer brullen MANIPULATIE gelul toen de zilver en goud prijs om hoog knalden in begin 2011 waren er 1000 en 1 verhalen waar om maar in geen één verhaal kwam het woord manipulatie voor om dat men wil geloven wat men wil geloven.
  één paar jaar geleden was er nog een olie te kort we weten nu wel beter. Sterker nog Australië wordt over een paar jaar een van de grootste olie producent ter wereld groter dan Saudi-Arabië wie had dat gedacht zo zie je maar niets is zeker alleen dat je dood gaat.

 • Nadja

  Goud-Backwardation in de MSM:
  In FinancialTimes, John Dizard notes potential strain on paper gold:
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/445c613a-2ce4-11e3-8281-00144feab7de.html?siteedition=uk#axzz2iv5q8EJ7
  http://www.gata.org/node/13175

  Screen-traded fiat gold could get very violent wake-up call – Mike Kosares
  http://www.usagold.com/cpmforum/2013/10/26/fiat-gold-could-get-very-violent-wake-up-call/

 • Erk

  De FED gaat inflatie omhoog brengen: http://www.nytimes.com/2013/10/27/business/economy/in-fed-and-out-many-now-think-inflation-helps.html?_r=1&
  Wat een vreemd verhaal! Zelfs met lage rente en QE lukt het al jaren niet. Wat voor gereedschap is er nog over om inflatie aan te jagen naar 6%.
  Gerard, zijn er misschien nog mogelijkheden om de dollar te devalueren? Je hoort wel eens mensen roepen dat VS op enig moment goud plotseling kan herwaarderen tov de dollar. Is dat een realistisch verhaal en zal dit impact hebben op de inflatie?

  Trouwens Gerard, het siert je dat je een fout geschreven woord (waarschuwd–>t) herstelt. Volgens mij ben je nog van de generatie die een foutje moeilijk kan aanzien :-)

 • Marc

  @Nadja
  Je schrijft: Krugman heeft ooit de nobelprijs gewonnen en moeten hem mischien wel serieus nemen.
  Obama heeft ooit de nobelprijs voor de vrede gewonnen.
  De man heeft gewetensloos veel onschuldige doden op zijn naam staan, voerd oorlog op bijna ieder continent en krijgt de nobelprijs voor de vrede!!!
  Dan moet je de commisie die de nobelprijswinnaars echt niet meer serieus nemen.

 • Gerard

  Erk
  Post van 11.29. Schuld van huishoudens en bedrijven nemen af. Het verplaatst zich naar overheidsschulden. Per saldo kan het dus wel wat afnemen, ook door faillissement saneringen, maar het loopt wel in het meest vreselijke schuldengat uiteindelijk, de overheid.
  Elk kleinschalig faillissement afhandeling is weer een kleine afbouw. Dit raakt de economie niet dramatisch. Wel persoonlijke drama’s. Maar het is wel een afbouw van schulden.

 • Gerard

  Waarschuwt met een t natuurlijk. Let even niet op mijn schrijffoutjes. Ik knal er vaak te snel wat neer…
  :)

 • Gerard

  Erk
  Re. Kun je svp eens die REAL INTEREST rates uitleggen? Welke zijn dat en hoe hangt dit samen met inflatie? Ik dacht dat in tijden van deflatie interest laag was.

  Precies dat is waar prechter steeds voor waarschuwd.
  Op dit moment ligt rente nog onder de inflatie. Maar een belangrijke parameter voor rente is risico afweging. Daar is het dus ook van afhankelijk. Ze noemen dat bijvoorbeeld ook de spread duitsland spanje op rente van staatspapier. Zulke spread 2% tegen 4,5% bestaat op basis van risico afweging.

  Veel economen meten real interest rates af op een vergelijking tussen 10 jaars staatsleningen.
  Op http://www.pigbonds.info zie je ze mooi bij elkaar staan.

 • Nico

  Europa’s vergeten crisis: huishoudens en bedrijven zijn bedolven onder de schulden
  Niet enkel de Europese overheden zitten tot over hun oren in de schulden. Ons continent puilt ook uit van de ‘zombiebedrijven’ en van de gezinnen met onhoudbare schuldenlasten……..http://www.express.be/business/nl/economy/europas-vergeten-crisis-huishouden-en-bedrijven-zijn-bedolven-onder-de-schulden/197661.htm

  En maar roepen dat we de crisis achter ons hebben ,terwijl het meeste nog voor ons ligt.

 • Erk

  Gerard, http://www.marketwatch.com/story/the-euro-zones-next-big-crisis-deflation-2013-10-23?mod=wsj_share_tweet
  In dit artikel staat: “deflation pushes up real interest rates. If rates are, say, 1%, and inflation is running at 2%, then there is a negative real interest rate of 1%. But when you have deflation of 1% a year, the real interest rate goes up to 2%. ”
  Kun je svp eens die REAL INTEREST rates uitleggen? Welke zijn dat en hoe hangt dit samen met inflatie? Ik dacht dat in tijden van deflatie interest laag was.

 • lamberto

  @Erk

  In de link staat dat Reserve Bank Of Zimbabwe een biljet heeft uitgegeven van 100 triljoen dollars.

  Volgens de berichten in kranten, op TV enz. is de bevolking van Zimbabwe door het beleid van Robert Mugabe en zijn maffioso clan volledig verarmt.
  Velen zullen het volgende spreekwoord toch kennen, “Het vet wil altijd boven drijven”.

  In the Herald Online stond enkele jaren geleden een artikel over Robert Mugabe.
  Ook zijn adres stond er bij vermeld.
  Ik kon het niet laten en heb dit toen opgezocht.
  Open Google Earth.
  Type: Harare Zimbabwe Matkovitch Cresent (Enter)
  Op het scherm ziet u onder Matkovitch Cresent een straat met de naam Borrowdale Book Rd.
  Aan deze weg tegenover Matkovitch Cresent ziet u een grote villa met een blauw dak.
  Rechts naast dit huis ziet u een groot Zonnepaneel.
  Dit is nu de Afrikaanse hut van Uncle Bob.
  Kijkt u ook even verder op het beeldscherm en zie welke armzalige hutjes daar nog meer zijn gebouwd.
  De Mugabe clan is het goed gegaan in het leven.
  Beter dan die blanke boeren die het land zijn uitgeschopt.

 • Erk

  Gerard, zie hier: US-debt as percentage of GDP. The Total Credit Market Debt (TCMD) is a measure of all the various forms of debt in the U.S. That includes corporate, state, federal, and household borrowing. So student loans are in there, as are auto loans, mortgages, and municipal and federal debt. It’s pretty much everything debt-related.
  http://www.peakprosperity.com/blog/83361/fed-can-only-fail
  Kun je echter verklaren waarom er sinds 2010 een daling van 370 naar 350% opgetreden is?
  Het lijkt een breuk van de trend, maar ik zou graag jouw mening hierover vernemen.

 • lamberto

  Luxus-Leben bis zum Untergang: Die sagenhaften Privilegien der EU-Politiker

  De EU politiek in Brussel bepaald veelal welke beslissingen genomen worden die richting geven aan de financiële gebeurtenissen waarmee we als inwoners van Europa dagelijks te maken hebben.
  Zoals we ook allen de laatste jaren hebben kunnen ervaren, zijn veel genomen beslissingen verkeerd uitgepakt en bedoeld om ons financieel te knechten.
  Om over democratische wetmatigheden maar te zwijgen.
  Omdat we dagelijks op dit blog het wel en wee betreffende de financiële gebeurtenissen bespreken, lijkt mij de inhoud van onderstaande link de moeite van het lezen waard.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/10/26/luxus-leben-bis-zum-untergang-die-sagenhaften-privilegien-der-eu-politiker/comment-page-1/#comments

 • Erk

  Het snelle geld van Wall Street stort zich weer op de Amerikaanse huizenmarkt. Deze keer zijn het huurhuizen:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3533717/2013/10/26/Het-snelle-geld-van-Wall-Street-stort-zich-weer-op-de-Amerikaanse-huizenmarkt.dhtml
  Om meer huizen te kunnen kopen, zoekt Blackstone nu geld op de internationale kapitaalmarkt. Deutsche Bank, Credit Suisse en JP Morgan gaan op ‘roadshow’ met huurobligaties. De beleggers krijgen hiervoor ‘stabiele’ huurinkomsten die meegroeien met de inflatie. En ‘weinig’ risico; volgens een aantal financiële media zou een grote kredietbeoordelaar de huurobligaties al de hoogste ‘triple A-rating’ hebben gegeven. ‘Veiliger dan Amerikaanse staatsobligaties.’
  Gerard, dit is weer een voorbeeld alweer beleggersgeld dat zijn weg in de reele economie vindt door aankoop van vastgoed. Deed me aan London denken, waar zelfs al van prijsopdrijving sprake is.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Re: Krugman

  Ik ben van mening dat 99% van de economisten geen andere functie hebben dan overheidsbeleid rechtvaardigen. Krugman is een zeer goede economist.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja Re A & C

  Elke overeenkomst met reëel bestaande landen is puur toevallig en onbedoeld :)

  Kijk even naar feiten:
  a) De US heeft een interventie programma voor de markten.
  b) Er is een partij (of partijen) die regelmatig zeer grote orders zonder rucksicht op verliezen gewoon op de markt dumpt.
  c) China koopt de laatste paar jaren enorm veel fysiek goud kennelijk zonder de markt naar boven te drijven.

  Dus we hebben:
  1) Motief
  2) Middelen
  3) Resultaten

  En daarbij: Als je iemand anders ongestraft voor jou excessen kunt laten opdraaien, dan….

  PS: De straf wordt overigens alleen maar uitgesteld.

 • Gerard

  Nadja
  Maar de. Japanse burger is wel 30% van zijn spaargeld kwijt met Abenomics. Goud zou ze beschermd hebben.
  Maar de tijd zal het leren. Je kunt wel heel lang hiermee doorgaan, maar niet eeuwig. Schulden met nog meer schulden oplossen. Als de rente gaat stijgen, zakt het kaartenhuis in.

 • Nadja

  Gerard, OBL-Rien: (KRUGMAN): DEBT Crisis CAN’T HAPPEN In Country With OWN CURRENCY. Abenomics HASN’T Reduced ATTRACTIVENESS Of JGB’s
  http://www.nytimes.com/2013/10/25/opinion/krugman-addicted-to-the-apocalypse.html

  Kennen jullie Krugman? Hij heeft ooit de Nobelprijs gewonnen. We zouden hem dus serieus moeten nemen, ondanks hij dit schrijft bv over Japan:
  “Look at Japan, a country that, like America, has its own currency and borrows in that currency, and has much higher debt relative to G.D.P. than we do. Since taking office, Prime Minister Shinzo Abe has, in effect, engineered exactly the kind of loss of confidence the debt worriers fear — that is, he has persuaded investors that deflation is over and inflation lies ahead, which reduces the attractiveness of Japanese bonds. And the effects on the Japanese economy have been entirely positive! Interest rates are still low, because people expect the Bank of Japan (the equivalent of our Federal Reserve) to keep them low; the yen has fallen, which is a good thing, because it make Japanese exports more competitive. And Japanese economic growth has actually accelerated.”
  Gerard, Rien, wat moeten we hiermee? Ik heb ooit gehoord dat Keynesianen goud niets vinden, maar nu ook nog dit soort teksten tegenstrijdig aan onze opvattingen, dan raak ik de draad kwijt.

 • Gerard

  Erk
  En dan had ik nog volgende vraag: is het inderdaad zo dat de historie uitgewezen heeft dat (hyper)inflatie vaak in de vastgoed begint?

  Dat is heel simpel. Hyperinflatie is “een vlucht uit geld”. Anders gezegd, mensen vertrouwen het geld niet meer en kopen daar zo snel als mogelijk vaste activa voor. Dit zagen we ook eind 70er jaren. Toen steeg onroerend goed extreem. Net zo extreem als goud overigens. Die andere vaste activa.
  Omdat iedereen “tegelijkertijd” wil kopen, stijgt de prijs steeds harder.

  In de geschiedenis gebeurt dit altijd na een oververhitting economie, in combinatie bij een vaak kunstmatig te lage (gemanipuleerde) rente. Een goed voorbeeld hiervan was de Weimar. Maar ook Nederland 1970 tot 1980 en miste de hyperinflatie op enkele dagen na.

  Hyperinflatie vanuit een schuldencrisis is nog nooit eerder voorgekomen. Hier is dan ook geen data van. Wat overigens niet wil zeggen dat het niet mogelijk is. Japan probeert dit al 20 jaar, niet gelukt. De Yen is afgelopen week alweer sterker geworden.

 • Oli

  Veel moeten we niet meer hebben in F*ckoshima.
  maar we moeten blijven genieten ! Have a nice WE folks ;-)

 • Oli

  OMG aardbeving…. sh*t…..

 • Gerard

  Houtskool, gedeeltelijk. De MBS gaat hoofdzakelijk als reserve post op de bankbalans (activa).
  Commerciële banken mogen NIET in aandelen handelen. Ook in de VS niet.
  Zakenbanken mogen dat wel, maar die mogen daarop geen hypotheken uitzetten.
  Die 40 miljard gaat overigens hoofdzakelijk naar Fanny Mae en Freddy Mac. 2 hypotheekbanken die in 2008 meer dan 1000 keer failliet waren. Maar omdat ze te groot waren om om te vallen, houdt de FED deze overeind totdat ze weer poten hebben om op te staan. Dat gaat nu nog zeker meer dan 5 jaar duren.
  Dit waren de 2 hypotheekverstrekkers die misbruik maakten van het soepele beleid en extreem lage rente van Greenspan. Het totale verlies van die 2 is eigenlijk nooit bekend gemaakt. Dit getal was niet eens meer op te schrijven.

 • houtskool

  @ http://www.thesilvermountain.nl/blog/6059/columns/schuldencrisis-de-eindfase.html/comment-page-1#comment-82839

  $40 miljard gaat naar hypotheekpakketjes (mbs) en komt terecht bij grote banken. Die lenen dat niet uit maar ‘investeren’ dat o.a. in de aandelenmarkt. Die nogal is opgepompt daardoor. De koerswinsten komen ook in de economie terecht. Inflatoir.

 • lamberto

  Economische crisis jaren dertig en tachtig vergeleken

  Door: Gert den Bakker

  http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=1&ved=0CDMQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.cbs.nl%2FNR%2Frdonlyres%2F5BE68786-97E2-4C7D-9D0D-3412BEB4DF23%2F0%2F2008p19p123art.pdf&ei=urVqUrTAD8qf0QWhpYCIDg&usg=AFQjCNGb9S-t4K9UG2qGjgF9aBx43XdGOA

  Onder aan beeldscherm openen.

  Als we de huidige crisis vanaf 2008 vergelijken met bovenstaande gegevens, ben ik bang dat ons nog veel onheil tegemoet komt.
  De Staatsschuld is torenhoog, en we geven jaarlijks nog steeds vele miljarden meer uit dan we verdienen.
  Doordat particulieren decennia lang gedacht hebben dat de bomen tot ver in de hemel groeiden, zijn ze door hun roekeloze bestedingspatroon steeds meer schulden gaan maken.
  Velen zitten hierdoor tot over hun oren in de financiële problemen en kunnen daardoor geen positieve bijdrage meer leveren aan een verbetering van de huidige zeer precaire situatie waarin Nederland terecht is gekomen.
  De gasbel is de kurk waarmee we ons allen nog enigszins boven water kunnen houden.
  Als we deze niet hadden gehad dan zag het er nu donker voor ons Nederlanders uit.
  Ik denk dat we dan in een Grieks drama terecht waren gekomen.
  Laten we op onze hoede zijn, wat niet is kan zeer snel komen!

 • Erk

  Gerard, re: de USD wordt nu wel heel erg zwak. Veel lager moet het echt niet meer worden.

  Kun je uitleggen wat het probleem daarmee is en voor wie?
  En dan had ik nog volgende vraag: is het inderdaad zo dat de historie uitgewezen heeft dat (hyper)inflatie vaak in de vastgoed begint? Ik kan zo geen reden of voorbeeld bedenken waarom juist daar en niet bijvoorbeeld in energie of voedsel.
  Bedankt alvast voor je antwoorden.

 • Q&Q

  Als we het over Ecuador hebben! ;)

  Al eeuwenlang gaan in Ecuador verhalen rond over legendarische steden die zijn verzwolgen door de jungle.

  Veel van deze verhalen zijn gebaseerd op de hypothese dat bepaalde Incasteden zijn verdwenen in het regenwoud en dat daar grote hoeveelheden goud verborgen liggen.

  Eén van de vele lokale legenden heeft betrekking op een beschaving die bekend werd vanwege de indrukwekkende lengte van de mensen die er deel van uitmaakten. Het gaat om mensen die ruim twee meter, en in sommige gevallen zelfs enkele meters lang werden.

  Lees verder:

  http://niburu.nl/archeologie/5417-verloren-piramidecomplex-gevonden-in-jungle-van-ecuador

 • Nadja

  @OBL-Rien, Re: Goud manipuleren door overheden

  Pure theorie?
  A= Amerika, C= China?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Nog even doorborduren:

  Stel de “derden” hebben geen goud meer, of willen geen goud meer verkopen tegen de te lage prijs. Wat gebeurt er dan?
  Wel, de beurs waar de prijs vastgepind wordt kan dan niet langer aan zijn verplichting voldoen. Dit zorgt voor een ontkoppeling van de goudprijs op die beurs van de fysieke goudprijs. Land C kan nu niet langer goedkoop inkopen.
  Land C heeft nu geen reden meer om land A te steunen met goederen of diensten gewaardeerd in de munt van land A. In plaats daarvan zou het meer zin maken om deze transacties te willen uitvoeren in bv goud.
  Dat zou in land A een ramp veroorzaken want hun munt zou dan heel snel in waarde zakken tov goud. Ook land C zou een economische opdoffer krijgen, maar omdat zij nu veel goud kan herwaarderen blijven de reserve verliezen beperkt.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @bobbie

  Re: Goud manipuleren door overheden

  Wie zegt dat de overheden goud verkopen? Als men in de futures markt de prijs omlaag duwt dan hoeft er geen fysieke levering te volgen. Laat gewoon de comex bust gaan indien nodig.

  Pure theorie: Stel land A heeft heel veel schulden aan land C. Land C is bang dat land A dit nooit zal kunnen inlossen. Welnu, stel dat land A een oplossing aanbied: men houdt de prijs van goud laag zodat land C goedkoop kan inkopen. Daarvoor houdt land C zich stil tov de schulden van land A. Gevolg: land A houdt zijn goud, land C kan goedkoop goud inkopen ten koste van derden, waaronder de mijnen.

 • bobbie

  Kan iemand mij uitleggen waarom de goudprijs van overheidswege (?) gedrukt zou worden? Want dan worden hun eigen goudvoorraden juist minder waard en waarom zouden ze zo goedkoop goud aan China verkopen en veel geld bij verkoop mislopen?

  Alvast bedankt.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nico

  Zodra ik de naam “Pritchard” zie opduiken dan weet ik dat het een anti-EU artikel zal zijn :-)
  Dat wil niet zeggen dat hij ongelijk heeft, maar wel dat hij altijd alleen de EU negatieve aspecten zal benadruken. Zeer eenzijdig dus.
  Overigens ben ik zelf ook tegen zulke organisaties als de EU, en weet ik ook wel dat dit experiment slecht zal eindigen. Maar de USD/EUR beweging van de laatste paar jaar spreekt ook boekdelen.

 • Erk

  Gerard, OBL-Rien, re: vlucht in Sachwerte
  Ja het geval London valt op, maar ook hier in NL is het zo dat met name in Amsterdam en randsteden de huizenprijzen stijgen. Dus op die plaatsen waar de financiele sector zit, dus het geld zal daar ook wel vandaan komen en niet van het gewone volk.
  Het (ongedekte) QE-geld nu nog in het bezit van de financiele sector zal hoe je het ook wendt of keert een keer in de reeele economie komen. Bv. pensioenfondsen potten nu nog op maar zullen in de toekomst meer gaan uitgeven dan binnen te krijgen. En dan is nu al blijkbaar een beweging gaande om gelden in vastgoed cq hard assets te investeren waarmee het al weer in de reele economie komt ipv op Beursplein 5 blijft.
  Gerard, is het inderdaad zo dat de historie uitgewezen heeft dat (hyper)inflatie vaak in de vastgoed begint? Ik kan zo geen reden of voorbeeld bedenken waarom juist daar en niet bijvoorbeeld in energie of voedsel.

 • Nico

  En ook dit artikel geeft het aan!

  The euro zone’s next big crisis: Deflation

  LONDON (MarketWatch) — What is the biggest danger to the euro /quotes/zigman/4867933/sampled EURUSD +0.10% zone right now? A fresh banking crisis? The end of quantitative easing in the U.S.? The rise of extremist, anti-euro politicians in countries from France to Italy to Greece? They are all a potent threat, and have the potential to knock the fragile recovery in the continent’s economy off course.

  But in fact the real threat is this — deflation………………………http://www.marketwatch.com/story/the-euro-zones-next-big-crisis-deflation-2013-10-23?mod=wsj_share_tweet

 • Nico

  Weer een duidelijk verhaal Gerard,deflatie ligt steeds meer op de loer,dat bevestigd het artikel via de link zeker.
  Europe already has one foot in ‘Japanese’ deflation grave.

  Europe is sliding into a deflationary trap, displacing Japan as the world’s epicentre of policy error. The effect is already causing debt ratios in half a dozen countries to ratchet upwards to the point of no return, making a mockery of the EMU debt crisis strategy. ……………………………………..http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/10400769/Europe-already-has-one-foot-in-Japanese-deflation-grave.html.

 • http://www.permanenteportefeuille.eu PP

  Gerard, wederom bedankt voor uw helder artikel.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard

  Ik sprak gisteren met een makelaar en een (bouwkundig) inspecteur. De makelaar was erg positief omdat hij in korte tijd 10 woningen had verkocht. Hij had het er erg druk mee. De inspecteur verteld ook dat hij de afgelopen tijd duidelijk meer opdrachten krijgt. Ik denk dat je hier hetzelfde aan het werk ziet als in de UK: de vlucht van geld in sachwerte. (Ik weet dat dit voor mij ook een belangrijke factor is!)
  De grap is natuurlijk dat de media dit spint als een opleving in de economie. Het dal van de huizenmarkt is bereikt…. NOT.

 • Gerard

  Erk
  Fout. Inderdaad, een gedeelte van de 85 miljard QE per maand gaat naar de bankbalansen. Ik heb hier al meermalen gezegd dat geld hierin nooit in omloop komt.
  Maar het merendeel van die 85 miljard gaan wel degelijk op de kapitaalmarkt in staatsleningen. En dat geld komt wel degelijk in omloop. We weten immers dat die QE3 uit 2 delen bestaat.

  Overigens, de USD wordt nu wel heel erg zwak. Veel lager moet het echt niet meer worden. Dan de inflatie in Engeland. Het grote kapitaal aldaar is al vaste activa aan het zoeken. Dat is heel vaal de start van hyperinflatie. Er is een run ontstaan op vastgoed. Prijzen stegen in september met 10%. Let wel, maand op maand. Niet eens jaar op jaar!!! Een stijging in 1 maand van 10% is echt extreem. Maar de BoE is al geruime tijd extreem aan het printen. Je verwacht het in Japan, en het gebeurt met de Britse pond.
  Zie hoe vreselijk onvoorspelbaar de wereld aan het worden is.

 • temp242

  Beste Erk,inderdaad de politiek kan de deksel op de Beerput houden,heeft ze namelijk meermaals bewezen.Mvg.

 • Erk

  Gerard, http://www.cnbc.com/id/100760150: QE is helemaal niet het bijprinten van geld.
  When the Fed buys the bonds away from the banks, they are apt to replace them with another store of value, such as stocks, rather than a medium of exchange. The money simply goes from one asset to another and does NOT contribute to expenditure that boosts growth and, ultimately, inflation.
  Logisch dus dat er geen inflatie ontstaat.

 • houtskool

  @gerard
  Goud meet je in grammen, niet in ‘prijs’. Waar elke ounce 56 of meer ‘eigenaren’ heeft, op papier, wat is dan het nut om nog langer te meten in ‘prijs’ ? Zodra men de claim wil verzilveren vissen 55 ‘eigenaren’ achter het net, en wordt, als pleister op de wonde, gesetteld in currency.

  De ‘prijs’ van edelmetaal is bullshit in een wereld waar de flow van CB interventie bepalend is voor het tijdstip van falen.

 • Erk

  temp242, re: Géén vuiltje aan de lucht?Néén één Grote Kernramp op komst, uiteraard nà de verkiezingen in mei 2014.

  waarom na de verkiezingen? Je suggereert hiermee dat de politiek de situatie kan controleren. Echt waar? Gaat die dominosteen niet eerder om?
  en een kernramp stopt niet aan de grens…moeten we ons hier in NL zorgen maken voor de stralingseffecten?

 • Nadja

  Gerard, het vertrouwen in VS krijgt de laatste tijd ook flinke tikken. Op meerdere niveau’s nu ook blijkt dat ze staatshoofden hebben zitten afluisteren. En uit dat circus rondom de debt ceiling bleek dat enkelingen daar de wereldeconomie in gevaar kunnen brengen. Dat probleem is slechts doorgeschoven, dus de dreiging is er nog steeds. En trouwens, waar rook is, is ook vuur.

 • Gerard

  Pats, goud tikt nu weer de 1350 aan.
  Het blijft altijd weer spannend of die grens nu eindelijk gebroken wordt.

  De USD verzwakt wel heel hard. Een hoofdreden dat de goudprijs stijgt.

 • Anna

  Gerard, bedankt weer voor je heldere analyse. Aan jouw hand meegenomen begrijp ik de financiele macro-economische wereld beter.
  Vraagje voor WijRoss: waarom niet doorverhuizen naar Uruguay, een van de meest fatsoenlijke landen van Zuid Amerika?

 • temp242

  Och ja Beste Erk, die onverlaat Noels, die is indertijd met zijn staart tussen zijn benen kunnen gaan lopen bij Petercam omdat hij nét voor de Grote Fortisroof zijn klanten zo “goed” geadviseerd had. Inderdaad de uitspraken van dàt Heerschap best met een ton zout nemen.Noels is een mannetje van het systeem.Zielig eigenlijk(voor hem)en uiteindelijk voor alle mensen die de uitspraken van zulk iemand voor waar nemen, we hadden bij de Fortisroof nog zo’n stand-up comedian namelijk Polleke,maar deze is zwakzinnig en doet zich voor als een intellectueel,dus het is hem vergeven.Terug even naar de Dexia-atoombom. Het water staat al voor zeker 50% van de vlaamse gemeenten aan de lippen, men moest eens weten hoeveel vlaamse scholen,zwembaden,sporthallen,rusthuizen,ziekenhuizen,culture centra gebouwd zijn met Dexia-geld. Géén vuiltje aan de lucht?Néén één Grote Kernramp op komst, uiteraard nà de verkiezingen in mei 2014. Noels wéét dat en doet alsof er niets aan de hand is, misdadig gedrag en bendevorming noem ik dit, geef mij dan maar De Heer Ivan van der Cloot, die zégt én schrijft(durft) de waarheid schrijven.Dhr. van der Cloot zal echter nooit deel gaan uitmaken van het systeem, het zal hem worst wezen en wel terecht!Het siert zulke mensen.MVG.

 • Erk

  emmrob, we kennen elkaar nog niet maar ik heet u van harte welkom hier. Uw statement past hier prima zo te zien.

 • emmrob

  We zijn aangeland aan het einde van een super-schulden-cyclus. Zo’n punt kenmerkt zich juist door het steeds sterker worden van deflatoire krachten (Japan) en insolvabiliteit van het bankwezen. Dit is dan ook een finale banken- en schuldencrisis. De Zero Interest Rate Policy (ZIRP) die via Quantative Easing (QE) wordt afgedwongen betekent wel uitstel, maar geen afstel.
  Een ultiem solvabiliteitsprobleem kan namelijk niet met schuldgedreven liquiditeit worden opgelost. Uiteindelijk gaan we van kwaad tot erger en zal blijken dat een monetaire reset de enige uitweg is. http://www.economie-macht-maatschappij.com/banken-schuldencrisis.html

 • Erk

  @Temp-242: hier net een Belgische Tweet: Geert Noels‏@GeertNoels4u
  Dexia kwam als beste leerling uit vorige Europese bankenstresstest, net voor finale crash. Best grote korrels zout klaarleggen dus.

 • Erk

  Gerard, ik vind dat je weer heel goed de zaken op een rij gezet hebt. Interessant te zien is dat het mogelijk is steeds een ander startpunt van feiten en argumenten te kiezen, maar dat steeds weer op hetzelfde uitgekomen wordt: dat het een onvermijdelijk scenario is. Dat geeft kracht aan je opvattingen.
  Net zag ik dit artikel in FD: http://fd.nl/dowjones/400694-1310/bank-of-england-ziet-werkloosheid-sneller-dalen-dan-verwacht_bron_dow_jones
  Het is weer een praatje voor de buhne: het FD feitelijk onwaardig. Terwijl met 375 miljard GBP per jaar bijdrukken en met een gemanipuleerde rente van 0,5%, een werkeloosheidsdaling van 7,8 naar 7,7% een resultaat is dat beter dan verwachting is (kan het minder dan 0,1?!) maar men stelt dat QE en rentestelling zo door moeten gaan, dan weet je genoeg. Wel interessant dat men wel zegt dat de rente in de toekomst misschien omhoog kan, maar niet dat de QE minder kan worden. Vandaar dat ik denk dat de BoE vooral inzet op geldontwaarding door verruiming van de geldhoeveelheid, om indirect zo uiteindelijk een zeer grote inflatie te realiseren.

 • houtskool

  En verkoop niet op $2000,- Koop alleen fysiek en zet het tijdens of na een collapse om in landbouwgrond. Bij falend fiat gaat de papieren prijs naar “0”, en de fysieke naar de maan.

 • houtskool

  Financialization; Self-destruct sequence.

  http://www.oftwominds.com/blogaug12/self-destruct8-12.html

 • Marc

  Deze uiteenzetting is zoals ik het een aantal mensen tevergeefs heb geprobeerd uit te leggen.
  Gerard is hier alleen een stuk duidelijker in, waarvoor dank.

 • Zilvervis

  Prima analyse. Ik kan me er helemaal in vinden.
  Hou vast aan je edelmetalen !!