24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

sell in may?

Sell in may and go away

(but remember, be back in september)

Jarenlang was dit een credo in beleggersland, waar in de zomerperiode vanwege vakanties weinig gebeurde op de beurs en door het geringe zomervolume de koersen wat opdroogden.

Dit gold ook voor goud en zilver, te meer omdat in India, van oudsher een land waar veel goud werd gekocht, in september religieuze feesten beginnen die gepaard gaan met het aankopen van goud.

Dit jarenlange credo is nu echter veranderd. De Indiase vraag bestaat nog wel vanaf september, maar China heeft de rol van India overgenomen in het aankopen van het meeste goud. En daar komt bij, dat het Europese kaartenhuis onder aanvoering van Griekenland bezig is uit elkaar te vallen. Monetaire onrust binnen de Europese gelederen zal de goudprijs in euro’s verder gaan aanwakkeren, wat over de hele wereld goud in de picture zal zetten.

Momenteel wordt in en over Griekenland onderhandeld hoe met de schulden van Griekenland en hun behoefte aan nieuwe leningen zou moeten worden omgegaan. De grote banken en instituten als het IMF en ECB propageren allerlei maatregelen zoals het verkopen van havens, eilanden, kunstschatten en de goudvoorraad van het land. Officieel is dit omdat zo de schuldenlast zal verminderen en omdat daarmee nieuwe leningen kunnen worden aangegaan.

Het alternatief is dat Griekenland zijn schulden zal gaan herstructureren, ofwel failliet zal gaan. Het zal u dan wellicht niet verbazen, dat juist de grote banken dan het haasje zijn omdat zij dan minimaal 50% kunnen gaan afschrijven op hun Griekse schuldpapieren. Omdat de bankensector toch al met touwtjes aan elkaar geknoopt overeind blijft, zal een dergelijke faillissement van Griekenland een spoor van vernieling achterlaten in bankenland. Voor de Grieken zelf is het mijn inziens verreweg het beste om zo snel mogelijk failliet te gaan. Hoewel dit gepaard zal gaan met een forse afschrijving op eventuele bezittingen en een val van het bruto nationaal product, kan door het weer invoeren van een eigen goedkope drachme een begin gemaakt worden met het opbouwen van een nieuwe economie, ondersteund door de goedkope lokale munt. Het grote voorbeeld hierbij is IJsland, wat een middelvinger heeft opgestoken tegen de grote banken en instituten en na een paar zware jaren nu weer een groei laat zien in de eigen economie.

GriekenlandDe Griekse bevolking voert grote druk op hun leiders uit om niet verder te gaan op het pad van bezuinigingen en verkoop van de landelijke eigendommen. Wil men daar geen revolutie hebben vermoed ik dat de Griekse regering uiteindelijk niet anders kan doen dan kiezen voor een herstructurering van hun schulden, daarmee het eind inluidend van het Europese experiment.

Immers, landen als Ierland, Spanje en Portugal staan er ook beroerd voor, met een morrende bevolking, waarbij de afschrijving van de Griekse bezittingen het systeem nog verder onder druk zal zetten. Kortom, als een dominosteen omvalt, is het rustig afwachten tot de hele boel pat ligt. Door onze zuiderburen zal het Griekse avontuur met argusogen gevolgd worden, aangezien hun grootste bank, het toch al wankele Dexia, dik in de Griekse waardepapieren zit.

Door de Europese perikelen lijkt de goudprijs in euro’s definitief boven de weerstand van €1060 te zijn uitgebroken, zo de weg vrijmakend voor een verdere stijging.

https://www.thesilvermountain.nl/img/Euro-goudprijs.gif

Ondertussen is zilver vrolijk bezig de weg naar boven te herpakken. Dit wordt ondersteund door de hedgefondsen, die hun longposities verder hebben afgebouwd en nu op een zelfde lage niveau zitten als in februari-maart 2010, toen zilver tussen de $16,50 en $17,30 stond. Daar komt bij dat er een reductie heeft plaats gevonden van de shortpositie op zilver door de bullion banks.

Dit betekent dat wanneer het wit-glimmende edelmetaal weer in de smaak gaat vallen van de grote marktpartijen, er een grote opwaartse beweging in het verschiet ligt.

Zo blijkt dat onze Blythe van JPMorgan zich uiteindelijk zelf in de voet geschoten heeft; ze heeft weliswaar wat tijd gewonnen door de zilverprijs naar beneden te werken, maar de druk op het systeem blijft aanhouden en er zal dan ook een moment komen in de nabije toekomst dat de COMEX officieel onderuit gaat.

Dit proces wordt ondersteund door de komst van de Hong Kong Mercantile Exchange, die vanuit het Verre Oosten de concurrent wordt van de Comex. Wanneer de HKMEX wat vet op de botten krijgt, is het afgelopen met het nachtelijk afzinken van de zilverprijs, omdat onze oosterse vrienden dat niet zullen toestaan.

Tot slot nog een opmerking over de prijs van de edelmetalen in relatie tot de rente. Een veelgehoorde stelling, vooral vanuit de officiële media, is dat een oplopende rente slecht is voor de waardeontwikkeling van goud en zilver. Op zich klopt deze stelling wel; wanneer u op waardepapieren vanwege een hoge rente veel rendement krijgt waarom zou u dan in edelmetalen investeren waarbij u het alleen moet hebben van een eventuele waardestijging?

Waarom dit echter nu niet meer opgaat, is mijn inziens tweeledig. Ondanks een renteverhoging van de ECB is de verwachting dat de officiële rente laag zal worden gehouden. Dat kan ook niet anders, omdat een hoge rente de schuld overladen Westerse economie ten val zal brengen.

En ook al krijgen we een periode met forse inflatie of zelfs hyperinflatie, met een daarbij oplopende rente, zal de vraag naar edelmetalen alleen maar toenemen, omdat niemand bij zijn volle verstand dan nog de trotse bezitter wil zijn van een papiertje met de handtekening van een een of andere centrale bank.

Kortom, het is net als bij ‘Sell in may’; veel beurswijsheden die nog wel waarde hebben in een normale markt kunnen in deze turbulente tijden met de vuilnisman mee. Deze tijd vraagt van u om zelf na te denken, voor zover u dat al niet deed natuurlijk.

 

Met dank aan le metropole cafe,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Bekijk ook