24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Seminar met Edin Mujagic over de goudprijs en rente in 2017

Op woensdag 25 januari geeft Edin Mujagic een seminar bij The Silver Mountain, met als thema ‘Edelmetalenprijzen: Fed – en de goudprijs – in 2017: rente omhoog, goudprijs omlaag?’. Dit seminar begint om 20.00 uur en er is nog ruimte voor een beperkt aantal bezoekers. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via email om informatie over de beschikbaarheid en het programma aan te vragen.

In onderstaande blog introduceert Edin zich. Hij zal met enige regelmaat zijn visie delen op ons blog en ook vaker seminars geven bij The Silver Mountain. In de loop van het jaar zullen we ook met andere sprekers seminars organiseren en u kunt zich dan via het blog inschrijven, waar deze seminars tijdig worden aangekondigd. Het seminar van 25 januari is nu kort dag aangekondigd aangezien we dit als eerste ‘proef-seminar’ met een aantal relaties reeds hebben gevuld.


Ruim 1.200 dollar per ounce. Dat is momenteel de prijs van goud. De laatste maanden is de goudprijs behoorlijk gestegen. Volgens velen zal 2017 echter een slecht goudjaar zijn. De gemiddelde verwachting is dat het huidige niveau zo ongeveer de hoogste prijs van dit jaar zal zijn; vanaf nu is voert de rit ons omlaag. Hier en daar zie ik bijvoorbeeld voorspellingen dat de goudprijs fors onder 1.000 dollar zal dalen.

En die verwachtingen kan ik niet vreemd noemen. De langetermijnrentes in de VS klimmen omhoog, de Fed is begonnen met een renteverhogingencyclus – dit jaar staan er drie op de agenda – en de dollar lijkt flink sterker te worden. Enerzijds door de renteverhogingen van de Fed en anderzijds door de grote kans op politieke onrust in de eurozone als gevolg van de verkiezingen dit jaar in onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland. Ondertussen is de ECB bezig met het verder verruimen van haar monetaire beleid.

Stijgende rentes en een sterkere dollar, het zijn twee krachtige tegenwinden voor edelmetalen. Vandaar dat die pessimistische voorspellingen voor de goudprijs best wel logisch te noemen zijn.

Maar…ik kan het niet helpen te vinden dat al die factoren die de goudprijs omlaag moeten drukken een beetje overdreven worden. Enerzijds doordat de angst overheerst en anderzijds doordat velen de moeite niet nemen wat vervolgvragen te stellen en een grondig onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de renteverhogingen door de Fed in 2017, die als een feit worden gepresenteerd. Je moet de Fed begrijpen – hoe de bank denkt en wat de interne mechanismen zijn die aan het werk zijn – om een inschatting te maken over het rentebeleid in 2017 en wie de bank begrijpt komt al snel tot een andere conclusie.

Waarom en welke conclusie dat is, daar zullen we dieper op ingaan tijdens onze seminar op 25 januari in Baarn.

Voor die tijd wil ik het even hebben over de genoemde verkiezingen in drie belangrijke en grote eurolanden dit jaar. In alle drie, Nederland, Duitsland en Frankrijk, doen partijen die anti-euro of zelfs anti-EU zijn. Met andere woorden: bij een winst van een of meer van die partijen komt de vraag terug of de euro er nog zal zijn over bijvoorbeeld 5 jaar. Een munt waarvan het voortbestaan onzeker is, dat is niet bepaald een munt waarvan je mag verwachten dat die in waarde stijgt. Dus inderdaad, grote kans dat de dollar daardoor verder terrein blijft winnen. Vergeet echter niet dat we dan voor het gemak heel wat relevante factoren buiten beschouwing laten.

Neem Nederland. Bij ons komt het nooit voor dat één partij een absolute meerderheid in de Tweede Kamer haalt, laat staan in beide Kamers tegelijkertijd. Dat betekent dat we altijd een coalitieregering hebben. Gezien het krachtenveld is de kans groot dat er altijd een partij in zal zitten die Nederland níet uit de euro wil hebben. En aangezien samen regeren compromissen betekent, is de kans groot dat ook bij een winst van een anti-euro blok Nederland de gemeenschappelijke munt niet zal opblazen. Het gaat mij even niet om het pro- of tegen de euro debat, dit zijn de relevante feiten waarmee beide kampen te maken hebben.

In de tweede plaats: in Frankrijk is het voor een uitdager zoals een anti-euro partij extreem moeilijk verkiezingen te winnen dankzij het mechanisme voor zetelverdeling (in het Parlement) en de manier waarop de President van het land wordt gekozen.

En wat Duitsland betreft: de onvrede over de euro is daar natuurlijk ook groeiende maar er spelen twee belangrijke factoren een rol. In de eerste plaats dat de pro-euro partijen nog steeds erg veel aanzien en steun hebben onder de bevolking wat de kans op overwinning groot maakt. Angela Merkel lijkt zeer impopulair te zijn door haar aanpak van de vluchtelingencrisis maar geniet desondanks veel steun onder de Duitsers.

Verder begrijpen de Duitsers maar al te goed dat hoe ontevreden ze ook zijn met de euro, hun economie zonder die munt op de korte termijn op zijn minst erg, erg veel en grote problemen zou krijgen. Stel dat de euro uit elkaar valt. Dan zouden de nationale munt terugkeren en die zouden allemaal fors in waarde dalen ten opzichte van de Duitse mark. Het onmiddellijke gevolg voor de export-kampioen Duitsland zou rampzalig zijn. En dan is er nog de diepgewortelde historie in de Duitsers. Zouden zij het op hun geweten willen hebben voor de derde keer in iets meer dan een eeuw Europa in een ramp te storten?

Met andere woorden, we moeten er rekening mee houden dat die angst voor de euro door de verkiezingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk groter is dan die in werkelijkheid is. Dat alleen al zal gevolgen hebben voor de waarde van de euro. En dan is er nog de Fed, zoals ik al zei. Maar daarover meer op 25 januari.


edin-mujagicOver Edin Mujagic

Mijn naam is Edin Mujagic, ik ben geboren in 1977, in Bosnië-Herzegovina en woon sinds 1992 in Nederland waar ik macro-economie heb gestudeerd, aan de Universiteit van Tilburg, en me gespecialiseerd heb in monetaire economie en de centrale banken. Ik schrijf over die en aanverwante onderwerpen en geef er lezingen over. Daarnaast ben ik een enorme liefhebber van geschiedenis in het algemeen en economische geschiedenis in het bijzonder. Dit boek verenigt dan ook die twee werelden die ik leuk vind.

In het verleden heb ik gewerkt als economisch analist en ben ik zes jaar lang redacteur economie geweest bij het zakenweekblad FEM Business. In Nederland schreef en/of schrijf ik regelmatig voor onder meer Elsevier, Follow The Money, onlinemagazine Jalta, Reformatorisch Dagblad, het Nederlands Dagblad, het Financieele Dagblad, de Volkskrant, NRC, Beleggers Belangen, Boerenbusiness.nl, IEX Profs maar ook als expert-blogger voor Instituut Clingendael of GoldRepublic bijvoorbeeld. Daarnaast zijn artikelen van mijn hand verschenen in kranten in ruim 20 landen wereldwijd.

Ik ben onder meer lid (het jongste ooit) van de Monetaire Kring, een discussieforum bestaande uit hoogste ambtenaren bij de centrale bank, het Ministerie van Financiën, hoogleraren economie en senior managers bij pensioenfondsen, banken en andere financiële instellingen. De leden van de Monetaire Kring komen regelmatig samen om de economische ontwikkelingen te bespreken.

Bekijk ook