Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Short Posities en gesubsidieerd zilver

12-10-2012 Arnold

Zilverupdate

Spannend wordt het. Echt spannend, vooral de komende dagen. Helemaal nu we zien dat alle technische indicatoren wijzen op een correctie naar beneden. De uptrend werd vorige week al doorbroken, bovendien hebben we bijna een dubbele top gehad, met recent zijwaarts prijsverloop met hoog volume. Dit alles is erg bearish. Maar ook de enorme toename van shortposities duiden niet op een stijging in de nabije toekomst. Als contrarian en als gelover in een fundamentele stijging van de zilverkoers denken we dan, we blijven long, maar er zijn teveel aanwijzingen voor een correctie naar beneden.

 

Veel technische indicatoren wijzen op een spectaculaire daling

 

Alle zilver ETF’s  zijn dus  verkocht. Vrijdag, na het herstel van de korte flash-crash toen het Amerikaanse  banencijfer werd bekendgemaakt, even short gegaan en een kleine winst genomen, en nu afwachten op de nachthandel a.s. zondag.

Komt er een correctie naar beneden dan staan we klaar om weer wat fysiek in te slaan. Duikt ie onder de $33,50, dan is de kans groot dat ie nog verder zakt, en zullen we weer een (kortdurende) shortpositie innemen.

Vrijdag was een dag waarop het eerst leek dat veel winsten werden genomen, en de prijs toch redelijk stabiel bleef tot 12 uur EST, (behalve tijdens de kleine flash-crash. Die herstelde overigens snel, wat lijkt te duiden op een consolidatie). Dit geeft een beetje hoop voor komende week. Later die dag leverde de zilver toch flink wat in om af te sluiten met een verlies van $0,46. Het lijkt erop dat heel wat shorts zijn geplaatst afgelopen vrijdag, zonder dat was de zilverprijs waarschijnlijk sky-high gegaan. Hoe lang gaat ze dit nog lukken?

 

Veel technische indicatoren wijzen op een spectaculaire daling

 

Toch nemen we nu geen risico. Beter is bij de zijlijn af te wachten wat er de komende dagen te gebeuren staat. Sluit zilver in NY duidelijk boven de $35,40 dan is dit een teken dat de bull run zich kan voortzetten. Dat is dan een geschikt koopmoment. Maar voor nu wachten we af, op het moment van $35,40, of de eventuele correctie naar beneden, die best eens tot $28,00 zou kunnen gaan, als de weerstand op de $33,50 wordt doorbroken. Dit is niet de verwachting, want er zal een hoop fysieke vraag ontstaan rond dit bedrag.

 

Mocht zilver sluiten boven de piek van $35,40, dan kan dit duiden op de volgende bull-run. Mocht er echter een situatie ontstaan zoals bij de vorige gemanipuleerde dalingen, dan is het best mogelijk dat indien weerstand rond $33,50 wordt doorbroken we zakken tot zelfs $27,50

 

Short Posities en gesubsidieerd zilver

In zilver steeg de short positie afgelopen week (t/m afgelopen donderdag) met een enorme hoeveelheid  van  6,181 contracten, (30.91 miljoen ounces). De commerciële netto short positie staat nu op 289.2 miljoen ounces. Dit is ongeveer 150 dagen van de wereldproductie zilver, en duidelijk is dus dat de verhoudingen in de zilvermarkt helemaal zoek zijn. We weten niet hoeveel van deze shorts  afgelopen vrijdag zijn ingelost, maar feit blijft dat we uiterst voorzichtig moeten zijn.

 

De COT grafieken moesten zelfs een nieuwe schaal maken om deze toename weer te kunnen geven.

 

Volgens Ted Butler is JPMorgan 34.000 Comex zilver contracten short, dit is 170 miljoen ounces. (Wow!) Dit is meer dan 30% van alle shorts in de gehele futuresmarkt van zilver. 1 Handelaar die 30% van de totale posities heeft. Hoe kan dat? Blythe Masters van JPMorgan zei afgelopen voorjaar dat JPMorgan zelf geen posities heeft, maar handelt voor haar klanten. Wie zijn dat dan? Waar zijn de financiële autoriteiten?

 

 

Het is duidelijk dat deze grote posities niets met een vrije markt te maken hebben, en dat de zilvermarkt wordt gebruikt door personen, instellingen of bedrijven om de zilverprijs kunstmatig laag te houden. Zoals Chris Powell van GATA zegt: “er zijn geen markten meer, slechts interventies.”

Over het waarom zijn op internet veel verschillende meningen te vinden, van inmenging van de FED, en de andere centrale banken, tot…. Google zelf maar. Maar dat is niet de vraag.

De vraag is hoe lang ze dit nog vol kunnen houden. Het lijkt erop dat het niet lang meer kan duren. Hoogstens nog een paar jaar. Misschien zelfs maar een paar maanden. Tot na de Amerikaanse verkiezingen zal het zeker doorgaan. We zien de laatste tijd echter dat de prijsmanipulatie naar beneden steeds vaker wordt gevolgd door een enorme fysieke vraag naar ons glimmende metaal, en dat de prijs dus steeds sneller hersteld.

Voor ons is duidelijk dat de manipulatie tot nog toe niet zo’n slechte zaak is geweest. We zijn er immers van overtuigd dat de manipulatie een keer moet en zal ophouden, met een enorme stijging in de prijs van alle edelmetalen, en zilver in het bijzonder, tot gevolg.

Het is dus fijn te weten dat zolang de manipulatie doorgaat fysiek zilver kan worden aangeschaft met een hoge korting. Gesubsidieerd zilver dus.

Daar profiteren we dan ook flink van! Dank je wel, “klanten” van  JPMorgan!!!!

 

Disclaimer: De mening van Arnold als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Janoi

  @Mr.B
  Die ‘silverdocters’ verspreiden eigenlijk selectieve en misleidende en ronduit foutieve informatie. Degenen die hun koop beslissingen baseren op wat ze beweren komen steevast op dik rood uit.
  Enkele voorbeelden:
  – telkens als het Registered gedeelte zilver van de Comex kluizen sterk daalt komen ze aandraven met zilvertekorten. Als het Registered gedeelte sterk stijgt, hoor je ze niet. Daarnaast is het Registered gedeelte maar een kwart van de totale Comex zilverstock, dat in zijn geheel daadwerkelijk aanwezig is (de lijst zilverbaren met serienummers is publiek beschikbaar ten alle tijde).
  – hun focus op de ‘short’ positie is eveneens misleiding. Een short positie kan niet bestaan zonder een long positie die ertegenover staat, om samen een contract te vormen. Als ‘JP Morgan’ dus X shortposities heeft, dan betekent dat dat JP Morgan X longposities tegenover zich heeft staan. JP Morgan is een bullion bank, en gebruikt die shortposities om hun zilverstock in te dekken (hedgen) tegen dalende prijzen. Als de prijs sterk stijgt, dan wordt het neerwaarts risico ook groter, en daarom neemt JP Morgan meer short posities, EN vindt ook klanten, mensen die een long positie willen. Eigenlijk reageert JP Morgan hier gewoon op mensen die speculeren op zilver via de futures markt (traders). Moest JP Morgan dat niet doen, ze zouden hun klanten botweg moeten weigeren om zilver terug te kopen wanneer de prijs hoog staat. Dat kunnen ze tov van hun klanten niet maken, en dus ‘hedgen’ ze zich met shortposities.
  Daarnaast is JP Morgan ook ‘swap dealer’, wat niet meer is dan een tussenpersoon voor speculatoren, en dat gaat van kleinere spelers tot institutionelen als pensioenfondsen en ‘goede doelen’.
  – Steevast zijn die zilverdokters bezig over hele jaartoevoer zilver op één dag verhandeld. Dat is ook een leugen. Als ik en u een long/short positie van 5000 ounces 100 keer verhandelen op een dag, dan hebben we voor 500000 ounces zilver verhandeld, terwijl het eigenlijk maar gaat over 5000 ounces. Hoge snelheid verhandelen is typisch voor electronische markten. Vaak worden dezelfde posities tientallen keren per dag verhandeld, vooral bij maandexpiraties, waarbij een resem herpositioneringen ‘standaard’ is.

  Die zilverdokters zijn vermoedelijk net die spelers die actief zijn op de papiermarkt. Ze hebben mensen nodig die de hogere prijzen betalen nadat ze zich zelf en masse inkochten. Daarna dumpen ze hun long posities, de prijs stuikt ineen, en dat steken ze dan op de commercial hedgers zoals JP Morgan, die dan zogenaamd X short posities ‘coveren’. Wel, niets nieuws, als de ‘long’ zijde van een contract ophoudt te bestaan (omdat ze dumpten) dan MOET de short zijde haar positie ook dumpen. Een contract kan niet bestaan zonder zowel koper als verkoper. Dit coveren gebeurt zelfs automatisch.

  Hoed je dus om zilver te kopen wanneer die zilverdokters en andere weer ‘bezig’ zijn met te pompen. Want effe later dumpen ze en sta je in het rood. Het juiste moment om zilver te kopen is NADAT ze dumpten. Niet ervoor.

 • Mr.B

  @ Wijros

  Kitco is niet te vertrouwen. Lees silverdocters – tf metalreport kijk brotherjohnf

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  Ik denk dat het er aan ligt door wie je dit objectief laat onderzoeken, lol.
  Maar het is wel zo dat je ook met lukraak kopen en een goede money management (bijna?) dezelfde resultaten kunt halen.

 • WijRos

  @Rien

  Beste Rien, objectief wetenschappelijk onderzoek (door wiskundigen) heeft steeds uitgewezen dat TA geen voorspellende werking heeft. Je kunt er alleen mee anticiperen hoe de gelovigen zich zullen gaan gedragen.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos

  TA is een kansspel waarbij je meerdere malen mag verliezen tegenover elke winst om er in totaal toch mee te verdienen.

 • WijRos

  @Gerard

  Beste Gerard, jij bent altijd een diep gelovige geweest in TA. Alles wat ik lees van TA-ers is dat de edelmetaalprijzen omlaag gaan. Als je Kico leest die spreken altijd over solid bottums waar de prijs dan steeds maar weer doorzakt. Wat zegt jouw TA nu?

 • Turbo Wally

  @Gerard
  Oke bedankt gerard

 • Gerard

  @Turbo Wally
  We lijken voorlopig af te ketsen op de bodem. Futures SP500 staat ook hoger.

 • Turbo Wally

  @ Gerard
  verwacht jij voor zilver en goud nog verdere dalingen, of hebben we het ergste gehad.
  Of gaan ze mee naar beneden met de sp ?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  Re: zombie-maatschappij

  Daar kan ik maar 1 antwoord op geven: Amen.

  Maar ik zou ik niet zijn als ik niet ook nog een lichtpuntje zie. Ken je het boek The Fourth Turning?
  In de tijd 2020-2025 zal er vrijwel met zekerheid een wijziging optreden. Ik ben optimistisch genoeg te denken dat deze positief zal verlopen. Gewoon omdat het dal waar we nu in verdwijnen zo ongelofelijk donker zal zijn.

  @Lamberto Re: Boek

  Onheilspellende voorspellingen waar al een deel aan het uitkomen is.
  Wat de massa sterfte betreft, ik denk dat hij gelijk heeft. Maar ik denk ook dat dit vooral buiten het oude westen zal zijn. Niet dat we er hier zonder kleerscheuren afkomen, maar ons overwicht is nog te groot. Van ons zal vooral het geweten belast worden…

 • Gerard

  Het sentiment is bar slecht op zondagavond. Ik vrees dat de bodem op de SP gaat sneuvelen maandagmiddag. Er komt een voorlopig einde aan de rally. Was toch wel een mooie rit.

 • Gerard

  @Lamberto
  Moet een heel goed boek zijn. Wat een realistische kijk op de toekomst. We gaan het zien!

 • WijRos

  @Andreas

  re. Dan hoop ik dat je de rente voor landen bedoelt.

  Beste Andreas, ik had het natuurlijk over de rente op staatsobligaties daar zit de kern van het probleem. Goedkoop lenen betekent ongeremd geld uitgeven. Het andere probleem is dat ALLE politici veel meer uit willen delen als dat er binnen komt.

 • gordijnen

  Klaas Knot weer op ned 1. Herhaling.

  De leugen regeert.

 • temp242
 • RCPL

  @gordijnen

  Dan kun je beter niet verhuizen naar Engeland (Londen, Birmingham), België (Brussel, Antwerpen), Zweden (Stockholm, Malmo) en Frankrijk (Parijs, Nice, Marseille)… daar is het minstens even erg. Gezien met m’n eigen ogen.

 • gordijnen

  Nederland wordt steeds gekker.

  Ik zag vandaag een moslim met een kale kop en grote baard in een beveiligingspak lopen.

  Die baard was wel 20 cm lang, dus zijn stropdas zie je gewoon niet zitten.

  Misschien is dit wel intergratie. Ik denk dat ik oud wordt, want ik zit hier echt niet te wachten op al die kabouters met baarden.

  Hun vrouwen zie ik altijd helemaal ingepakt. Als ze een aantal jaren getrouwd zijn dan worden ze erg dik en lopen te waggelend over straat. Meestal in een groepje.
  Het zijn net pinguins.

  Ik denk dat ik moet verhuizen of emigreren, want ik zie er veel te veel om mij heen.
  99% van de bevolking heeft nog niet door hoe Nederland in sneltreinvaart aan het veranderen is. Ik denk dat ze daar pas achter komen als het te laat is.

 • NIco

  WIjros
  Deels ga ik mee met dat idee,maar we hebben als burger ook een eigen verantwoording er is enword teveel op de pof geleefd,zelf heb ik de mentaliteit om geen slaaf van wie dan ook te willen zijn,dat geeft me een vrij en onafhankelijk gevoel.

 • Andreas

  Beste Wijros
  Dan hoop ik dat je de rente voor landen bedoelt. De banken rekenen al bijna 20% rente voor het klootjesvolk op rood staan. En dan nog alle kosten waaraan niet meer te ontkomen is omdat cash bijna uitgebannen is.

 • WijRos

  @Nico

  re. Het punt is namelijk, geld is niet van ons. Geld is van de grote bankiers. Wij mogen het, tegen rente, van ze gebruiken.

  Beste Nico, dit is een opmerking die volgens mij echt nergens op slaat. Het zijn niet de bankiers die ons in deze moeilijkheden gebracht hebben maar onze politici die bankiers en ambtenaren gebruiken om hun macht te vergroten. Het zijn ook de politici geweest die de bankiers gestimuleerd en gereguleerd hebben om allerlei waanzinnige hypotheken aan te gaan. Bij ons in Nederland zijn dat de renteaftrek en allerlei andere fiscale stimuleringsregelingen.

  Geld printen is iets wat gestimuleerd wordt door politici en overheden. De bankiers voeren het alleen maar uit.

  Het zou juist goed zijn als de bankiers de mogelijkheid kregen de rentes drastisch te verhogen waardoor de leencultuur afgeremd zou kunnen worden.

 • Nico

  De nieuwe wereldorde

  Geplaatst op 20 oktober 2012 door Tom Lassing

  In 1944 werd in Bretton Woods de nieuwe wereldorde vastgelegd. De dollar zou de basis van alle munten gaan vormen. Het was niet zo’n vreemde beslissing. Al een halve eeuw lang was Amerika het land van de techniek, van de vernieuwing, van de investeringen.
  Daarbij had Amerika de Tweede Wereldoorlog al bijna gewonnen, dus de vaststelling dat de dollar de belangrijkste munt ter wereld was, was slechts een bevestiging van een feit.
  Toch was het slechts een handtekening onder een papiertje en niet veel meer dan dat. Al voor de Eerste Wereldoorlog was de dollar in feite de belangrijkste munt in de wereld.
  Na de boerenoorlog in Zuid-Afrika was de macht van Engeland al fors teruggelopen. Engeland was oud nieuws. Er ging geen vernieuwing meer van Engeland uit. Alle vernieuwing kwam vanuit Amerika.

  Ik mag zo’n situatie van toen graag verplaatsen naar nu. Waar vindt nu de vernieuwing plaats? Waar is nu alles het grootst, het duurst? Niet in Amerika. Amerika is op heel veel gebieden oud nieuws. China en de landen om haar heen is de plaats waar het grote geld naar toe gaat.
  Amerika was in 1912 ook niet onomstreden. Bijna niemand geloofde toen dat Amerika serieus Engeland voorbij kon streven. Immers was Engeland al eeuwen een macht die enorm was.
  Toch was Amerika wel onafhankelijk geworden. Alle macht van Engeland had dat niet kunnen voorkomen.

  We zien nu dat China in feite Japan aan het dicteren is wat het moet doen. Japan heeft geen keuze. Het heeft zich totaal afhankelijk gemaakt van China. Immers staan de grote fabrieken van Japan tegenwoordig in China.
  Ook Amerika kan niets zonder China. Een bedrijf als Apple heeft alleen haar ontwerpafdeling en marketing nog in Amerika zitten. Alle productie zit in China.
  Amerika is niet verslagen, net zoals Engeland zonder militair verslagen te zijn pas in 1944 officieel afstand deed van haar wereldleiderschap. Onofficieel was die plaats al in 1916 verloren gegaan.

 • Nico

  De Duitse hyperinflatie van 1923

  Geplaatst op 20 oktober 2012 door Tom Lassing

  Hoe kon deze hyperinflatie indertijd ontstaan? Meestal wordt verwezen naar het feit dat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloor, maar in mijn ogen was dit slechts een vervelende bijkomstigheid die het proces wat versnelde…
  Wat er namelijk al veel eerder gebeurde, en wel op 4 augustus 1914, was dat Duitsland op dat moment de dekking van de munt door goud losliet.
  De oorlog was nog maar net begonnen en één van de eerste daden was in feite de munt uithollen om zo ‘meer geld’ te kunnen drukken.
  Direct na het loskoppelen van goud werd de Duitse regering een ongedekt krediet van 5 miljard toegekend.
  De basis voor de hyperinflatie was gelegd. De verloren oorlog maakte dat het proces van geldontwaarding alleen maar sneller verliep.
  Als we nu snel doorschakelen naar nu, dan zien we dat de Westerse regeringen ook een (honderden)miljarden krediet hebben opgenomen. Niet zo zeer voor alleen maar een oorlog, maar ook om de banken en om (in Amerika) enkele grote autofabrikanten te redden.
  Het proces is gelijk.
  De uitkomst is dat ook, alleen zal het wat langer kunnen duren omdat Duitsland niet alleen de oorlog verloor, maar ook tot herstelbetalingen gedwongen werd. In de huidige situatie zou alleen de betaling van rente op de schulden vergeleken kunnen worden met indertijd de herstelbetalingen van Duitsland. Zou de rente dus oplopen, dan staat dat wat mij betreft gelijk aan de herstelbetalingen die Duitsland moest doen. Het punt is namelijk, geld is niet van ons. Geld is van de grote bankiers. Wij mogen het, tegen rente, van ze gebruiken.
  Dát is het grote onrecht van tegenwoordig. Dát is waarom hyperinflatie onontkoombaar is. Het enige dat ik niet weet, is hoe lang we nog hebben voor het zich zal manifesteren.

 • Snel

  Nog een leuk stukje over de Rabo, sluit goed aan bij het vorige,

  http://aadverbaast.wordpress.com/2012/10/20/rabobank-de-bankwereld-is-verziekt/#comments

 • WijRos

  @Nico

  re. fofoa 3

  Beste Nico, dit lijkt mij een aannemelijk verhaal even als deel 2.

 • Nico
 • Nico

  okt 21 Waarom hyperinflatie waarschijnlijk is (3-FOFOA)

  Deel 3 van FOFOA’s ‘Waarom hyperinflatie waarschijnlijk is’. Heeft u de voorgaande delen gemist? Geen nood! Deel 1 is hier terug te lezen, en deel 2 vindt u hier. Speciale dank aan Nikolaos voor de vertaling! | ‘Het spel is om de economie van de Verenigde Staten langzaam te laten boeten voor haar excessieve expansie, doordat wereldwijd centrale banken langzaam maar zeker de steun voor de dollar reserves en de handel in dollars intrekken. Dat is meer dan voldoende om het eindspel voor de dollar in te luiden. Bernanke heeft dan nog maar een maatregel over: de geldpers overuren laten draaien. Daar zitten we nu al middenin, want printen doet Bernanke als geen ander.’ – FOA
  http://biflatie.nl/artikelen/38-inflatie-deflatie/43720-waarom-hyperinflatie-waarschijnlijk-is-3-fofoa-

 • belg

  @pietje
  Zijn de hoge heren in Brussel de realiteit uit het oog verloren
  Waarop baseren de heren het waandenkbeeld wat in twee eeuwen niet is gelukt in België, met twee volken die behalve de moedertaal vrijwel alles met elkaar gemeen hebben, wel in pakweg twee jaar zou kunnen met dertig volkeren die heel wat meer van elkaar verschillen?

 • pietje

  De Europese superstaat komt.

  Een Federatie van Europa, moet en zal er komen. Als het niet rechtsom zou gaan (eerst een politieke integratie, dan de economische met de euro, zoals aanvankelijk het plan van Nederland was), dan moest het maar linksom (eerst de euro en als die vast loopt in een crisis, dan zou de politieke integratie wel afgedwongen worden).

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/harrygeels/13091531/__De_Europese_superstaat_komt__.html

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  U kunt er van uitgaan dat ik persoonlijke vrijheid hoog in het vaandel draag, en alles in beweging zal zetten om dit ook zo te houden.
  Ik moet niets hebben van socialistische of andersoortige betutteling in welke vorm dan ook.
  Wat u als “communisme in zijn ergste soort” omschrijft, is naar mijn beleving een puur fascistische maatschappij waar de burger geen enkele rechtstreekse invloed meer op de gang van zaken kan uit oefenen.
  Als we zien hoe het er momenteel in Europa aan toegaat, zijn we al een heel eind in de richting van deze fascistische dictatuur opgeschoven.
  De socialisten en communisten zijn fascisten geworden.
  Zie wie er momenteel aan de touwtjes trekken. (Barroso, Merkel enz.)
  Zie ook het huidige Chinese politieke model.
  Om mijn gedachtegang te onderbouwen plaats ik hieronder een klein overzicht met de inhoud van het boek “Der bedrohte Frieden” welke door Carl Friedrich von Weizsäcker is geschreven.
  Indien u de mogelijkheid heeft om dit boek nog te kopen, raad ik u aan om van de inhoud kennis te nemen.
  Als we zijn stellingen een voor een aflopen, zijn we volgens mij al een heel eind gevorderd richting “Totale Catastrofe”.

  Hier volgt een klein overzicht van de inhoud:

  „Es ist schon bemerkenswert, was Carl Friedrich von Weizsäcker, der ältere Bruder unseres ehemaligen Bundespräsidenten, vor 25 Jahren (!) in seinem letzten Buch u.a. schrieb.
  Carl Friedrich von Weizsäcker
  “Der bedrohte Friede – heute”, Hanser, München 1994, ISBN 3446176977
  Von Weizsäcker sagte in seinem letzten großen Werk “Der bedrohte Frieden” 1983 Hanser-Verlag, innerhalb weniger Jahre den Niedergang des Sowjet Kommunismus voraus (er wurde ausgelacht).
  Seine Prognose, auf welches Niveau der Lohn,- Gehaltsabhängige zurückfallen würde, wenn der Kommunismus nicht mehr existiert, war schockierend.
  Weizsäcker beschreibt die Auswirkungen einer dann einsetzenden Globalisierung, (obwohl es damals dieses Wort noch nicht gab) so wie er sie erwartete.
  Zitat:
  1. ..Die Arbeitslosenzahlen werden weltweit ungeahnte Dimensionen erreichen.
  2… die Löhne werden auf ein noch nie da gewesenes Minimum sinken.
  3…Alle Sozialsysteme werden mit dem Bankrott des Staat zusammenbrechen. Rentenzahlungen zuerst. Auslöser ist eine globale Wirtschaftskrise ungeheurer Dimension, die von Spekulanten ausgelöst wird.
  4… ca. 20 Jahre nach dem Untergang des Kommunismus, werden in Deutschland wieder Menschen verhungern.
  5… Die Gefahr von Bürgerkriegen steigt weltweit dramatisch.
  6… Die herrschende Elite wird gezwungen, zu ihrem eigenen Schutz Privatarmeen zu unterhalten.
  7…Um ihre Herrschaft zu sichern werden diese Eliten frühzeitig den totalen Überwachungsstaat schaffen, eine weltweite Diktatur einführen.
  8… Die ergebenen Handlanger dieses Geldadels sind korrupte Politiker.
  9… Die Kapitalwelt fördert wie eh und je, einen noch nie dagewesen Nationalismus (Faschismus), als Garant gegen einen eventuell wieder erstarkenden Kommunismus.
  10… Zum Zweck der Machterhaltung wird man die Weltbevölkerung auf ein Minimum reduzieren. Dies geschieht mittels künstlich erzeugter Krankheiten. Hierbei werden Bio-Waffen als Seuchen deklariert, aber auch mittels gezielten Hungersnöten und Kriegen. Als Grund dient die Erkenntnis, dass die meisten Menschen ihre eigene Ernährung nicht mehr finanzieren können, jetzt wären die Reichen zu Hilfsmaßnahmen gezwungen, andernfalls entsteht für sie ein riesiges, gefährliches Konfliktpotential.
  11…Um Rohstoffbesitz und dem eigenen Machterhalt dienend, werden Großmächte Kriege mit Atomwaffen und anderen Massenvernichtungswaffen führen.
  12…Die Menschheit wird nach dem Niedergang des Kommunismus, dass skrupelloseste und menschenverachtende System erleben wie es die Menschheit noch niemals zuvor erlebt hat, ihr Armageddon.
  Das System, welches für diese Verbrechen verantwortliche ist, heißt “unkontrollierter Kapitalismus”.
  C. F. von Weizsäcker sagte (vor 25 Jahren), dass sein Buch, welches er als sein letztes großes Werk bezeichnete, mit Sicherheit von der Bevölkerung nicht verstanden würde und die Dinge somit ihren Lauf nehmen!
  Das deutsche Volk bewertete er wenig schmeichelhaft wie folgt:
  Absolut Obrigkeitshörig, des Denkens entwöhnt, typischer Befehlsempfänger, ein Held vor dem Feind, aber ein totaler Mangel an Zivilcourage!
  Der typische Deutsche verteidigt sich erst dann, wenn er nichts mehr hat, was sich zu verteidigen lohnt. Wenn er aber aus seinem Schlaf erwacht ist, dann schlägt er in blindem Zorn alles kurz und klein, auch das was ihm noch helfen könnte.
  Die einzige Lösung die Weizsäcker bietet, ist die Hoffnung:
  dass nach diesen unvermeidlichen Turbulenzen dieser Planet noch bewohnbar bleibt.
  Denn Fakt ist, die kleine Clique denen diese Welt schon jetzt gehört, herrscht nach dem einfachen aber klaren Motto:
  “Eine Welt, in der wir nicht das alleinige Sagen haben, die braucht es auch in Zukunft, nicht mehr zu geben”
  Wie bereits oben erwähnt, Weizsäcker rechnete nicht damit verstanden zu werden“.

 • NIco

  Klaas Knot in buitenhof om 12.00 op ned 1

 • WijRos

  @Gerard

  re. Communisme van de ergste soort, binnen 5 jaar. Een zombie-maatschappij.

  Beste Gerard, ik ben het helemaal met jou eens, alleen ….. het is al lang begonnen en niet pas over 5 jaren!

  Communisme is het ergste als de burgers het zelf nog niet in de gaten hebben zoals nu.

  NL is al sterk gezombifiseerd zoals we o.a. in Haren hebben kunnen zien. Kijk nu eens naar de rechtszaken betreffende deze zaak dat is toch zo klaar als een klontje.

 • Snel

  @Gerard

  Toch een prestatie van mij al zeg ik het zelf.
  Ik ben nog later dan jou :-).

 • Snel

  @WijRos

  Daar doelde ik eigenlijk ook op.
  De Rabo is in en in verrot.

 • Gerard

  @Rien
  Oke, ik snap wat je bedoelt.
  Er was jaren lang een basis voor iedereen, rijk of arm. Kinderbijslag voor iedereen, zorg voor iedereen, onderwijs voor iedereen. Het enige wat ze vroegen was dat mensen die meer verdienen meer belasting moeten betalen. Daar kon iedereen mee leven. Hierbinnen had ieder de ruimte om zelf hun leven in te delen.

  Dit is snel aan het verdwijnen. De overheid is failliet. Overal waar nog wat geld zit gaan ze het halen. Het wordt gezien als ongedierte. Als aangeschoten wild waar jacht op wordt gemaakt. Kijk eens naar de heksenjacht in Frankrijk. Ondernemers geven er de brui aan. Ze stoppen massaal en niemand heeft nog de kans iets te beginnen. Met de nieuwe belastingregels voor ZZPers per 2013 is het voor velen straks onmogelijk nog overeind te blijven. Ze vallen nu al bij bossen om of ze stoppen er al bij voorbaat mee. Kortom, de maatschappij wordt helemaal uitgehold.
  Media wordt gesencureerd of beinvloed met desinformatie. Je emails en telefoongesprekken worden afgetapt. Internetverkeer wordt afgetapt. Nu mag de overheid legaal elke computer hacken. Wetgeving deze week aangenomen. Het kwam niet eens in het nieuws.
  En wij slapen verder en vinden het goed?
  In mijn jonge jaren keken we naar de USSR, de Gestapo en de DDR. De Berlijnse muur. De vluchtelingen die over het ijzeren gordijn vluchten met gevaar voor eigen leven. Waarom? Omdat mensen totaal geen vrijheid meer hadden. Als zombies liepen te leven achter het gordijn. veel jongeren weten dat niet. Daarom vluchten ze naar het vrije Europa van toen.
  Maar ik zie in Nederland en in heel Europa hetzelfde gebeuren als toen in de USSR.
  We gaan het hier ook zien. Dit wordt zo’n zelfde zombie-maatschappij. Geen ondernemers meer, geen mensen meer met ambities.
  We horen niks anders meer dan dat de overheid de economie draaiende moet houden. Waarom niet meer consumenten en ondernemers?
  Waar ik dus op wijs is de draai die de maatschappij nu ondergaat. Ik ben 50+ en ken dus de situatie tot 30 jaar terug. Veel jongeren zien het niet. Ondernemersschap wordt gewoon gesloopt. Spaargeld of werkkapitaal wordt gesloopt. Veel faillisementen momenteel door het verstikkende ontslagrecht en men pakt het heel bewust NIET aan. Waarom niet?
  Communisme van de ergste soort, binnen 5 jaar. Een zombie-maatschappij. En daar durf ik mijn hele vermogen om te verwedden!

 • gordijnen

  @Lamberto

  Dank voor de informatie. Ik denk dat er nog veel gaat veranderen in deze wereld.

  Komt tijd komt raad. Kies op dit moment voor struisvogel politiek.

 • temp242
 • Lamberto

  Gordijnen #45

  U moet er rekening mee houden dat in de huidige samenleving door de Staat de meeste zaken zodanig zijn geregeld dat zij niets, maar dan ook niets te kort komen.
  Zo ook met de waarde die aan een zilveren of gouden 1 dollar munt wordt geplakt.
  Zoals u in het staatje welke aangeven in Lamberto #14 kunt zien, wordt de waarde van baren en/of munten die u in uw bezit heeft op 1 januari van het betreffende jaar door de belastingdienst vast gesteld.
  Hieronder een paar links die voor u als particulier van belang kunnen zijn.

  https://www.amsterdamgold.com/pdf/120104_Memo_Fiscale_aspecten_van_edelmetaal.pdf

  http://www.indicator.nl/upload/NLTABTAL_sample.pdf
  Zie bij 5.

 • Nico

  Vaarwel Nederland
  AMSTERDAM – Het bewijs dat de EU ziek is werd gisteren weer mooi gegeven door de voorzitter van het Europese Parlement, Martin Schultz. Deze beste man stelde in een interview van de Volkskrant dat Nederlanders navelstaren, alleen maar bezig zijn met Nederland en geen oog hebben voor de rest van de wereld. We zijn dus bekrompen en liggen altijd dwars. Omdat er unanimiteit moet zijn in de EU, worden beslissingen om de crisis op te lossen tegengehouden door een paar dwarsliggers zoals Nederland, Finland en het kleine Duitsland. U bent vast niet verbaasd dat ik zijn mening absoluut niet deel.

  De soevereine staat moet dood
  Het eerste plan van aanpak van de heer Schultz is dan ook om unanimiteit af te schaffen en dit wil hij uiteindelijk bereiken door een Verenigde Staten van Europa te creëren. Hij wil dus alle nationale regeringen afschaffen (of omtoveren in een soort provinciaal bestuursorgaan) en vervangen door één Europees parlement en één Europese regering. Waarom? Nou omdat de Verenigde Staten één markt, één munt, één centrale bank, één parlement en één regering hebben. Dit werkt want de financiële markten vertrouwen de VS, aldus de voorzitter. Maar de EU heeft dit alles ook op de
  …………http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/13098114/__Vaarwel_Nederland__.html

 • Ws

  @Gordijnen

  Hetzelfde probleem heb je ook met het zilveren bestek of thee/koffie servies wat men van oma hebt georven.
  Dat is toch gewoon een gebruiksvoorwerp.

 • gordijnen

  @Lamberto

  Ik heb niet zoveel verstand van edelmetalen. De prijs gaat omhoog en dan weer naar beneden.

  Wat ik wel weet is dat er bijvoorbeeld 1 dollar op staat.

  Dat is een ding dat zeker is en daar ga ik voor.

  Mocht deze speciale dollar heel veel meer waard worden, dan kan ik dit toch uitleggen.
  Wie had dit dan verwacht, want hoe vaak heb ik niet gelezen dat het risico volle investeringen zijn, die nu op hun hoogtepunt zijn.

  Mijn zilvere guldens en rijksdaalders kan ik zelfs niet meer opgeven, omdat deze niet meer als wettig betaalmiddel meer gelden.

  Sorry voor mijn lage opleidingsniveau.

  Met de wetenschap van nu, zou ik het toen anders hebben gedaan.

  Foutje bedankt

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard,

  Ik geloof niet dat ik feiten verdraai. Ik gaf slechts aan wat ik wenselijk achtte en wat ik verwerpelijk acht.

  Het probleem zit eigenlijk heel ergens anders: mensen die geen vermogen opbouwen moet hiervoor door het leven gestraft worden. Let wel, ik zeg: door het leven.
  Als je geen hulp kunt betalen, dan heb je geen recht op hulp, ook al kun je aan de samenleving appelleren.
  Ik zie in totaal 3 problemen:
  1) Inefficiente door regelgeving en beter weten => te hoge verpleeg kosten
  2) Geen verpleging naar eigen opgebouwd vermogen
  3) Gedwongen belasting en regelgeving zorgen er voor dat veel mensen geen eigen vermogen op kunnen bouwen

  Wat de rest van je betoog betreft, dat ben ik redelijk met je eens.

 • Porche space speed car

  Ik krijg stilletjes aan goesting om mij werkloos te maken, me een huis te kopen met genoeg land bij in Wallonië en te doen zoals zij doen.
  Gewoon off it all leven…

 • Andreas

  Beste Wijros
  Er zijn zat mogelujkheden. Het gaat erom dat de pakkans zo goed als nul is. Tenzij je ongelofelijke hoeveelheden tegelijk doet. Maar zo gek zijn we hier toch niet.

 • WijRos

  @Andreas

  Beste Andreas, als de FED wolfraam in goudbaren mag stoppen dan heb een goede reden om het onrecht te compenseren door het omgekeerde te doen. Het probleem zit hem meer in het uitleggen waarom of je zoveel wolfraambaren bij je hebt. In een kiel heb je een goede reden dus kan je weinig overkomen lijkt mij. Ik kan mij niet voorstellen dat er ambtenaren zijn die onder jouw schip duiken om te kijken wat je in jouw kiel hebt. Honden trainen werkt ook niet maar je zou je voor kunnen stellen dat als je naar de VS gaat dat ze daar afgerichte dolfijnen hebben. Ze hebben immers ook honden die dollars (hier in Argentina ook) en goud kunnen ruiken dus het africhten van dolfijnen lijkt mij een logische stap om de burger verder onder controle te krijgen.

 • WijRos

  @ Snel

  re. hoe verrot is verrot eigenlijk?

  Beste Snel, De wielersport is aanmerkelijk minder verrot dan de financiële wereld waarmee opnieuw bewezen is hoe ver de Rabobank afgedwaald en doorgerot is onder sint Wijffels en zijn onnozele opvolgers.

  Het is de vraag of je als buitenwereld je moet bemoeien met een aantal gekken die zich dood willen fietsen.

  De Rabobank die technisch failliet is, zag in elk geval een kans om hier zonder verdere kosten uit te komen.

  De Rabobank kan alleen nog gered worden als ze direct 50% van het personeel, dat toch al jaren op non actief zit, te ontslaan en drastisch gaan werken aan hun hypotheek portefeuille.

 • WijRos

  Beste Nico,

  re. tungsten carbide

  Wolfraam is een metaal maar wolfraamcarbide (Tungsten carbide) is een metaalachtige verbinding dat hard is (wordt bijborengebruikt) maar niet zo hard als bijvoorbeeld Silicium carbide of diamant.

  re. zilver

  Zuiver zilver wordt trouwens altijd zwart als het blootgesteld wordt aan waterstofsulfide dat heeft niets met het bijmengen van tin of lood te maken.

 • Snel

  Vandaag in het Noordhollands dagblad:

  Rabobank: Wij wensen niet verbonden te worden met deze door en door verrotte wereld.

  En een paar pagina s verder:

  Rabobank zette aan tot het vervalsen contracten.

  Tja dan vraag ik me af, hoe verrot is verrot eigenlijk?
  Het is niet verrrot, maar is de staat van ontbinding al ver voorbij.

 • Andreas

  Beste Nico
  Wat is dit toch een leerzaam blog. Nu weet ik ook waar ,zwart geld, vandaan komt. Maar waar het heen gaat is voor de fiscus een vraag en voor mij een weet. :)

 • Andreas

  Beste Nico
  Dat wist ik niet. Maar ik bedoelde aan te geven dat er veel mogelijk is. Ik denk dat ik dan maar een zeilbootje koop met een loden kiel en ga zeilen in???
  Ja, waar zal ik eens heen gaan. Europa is wel koud he? Dan die boot maar in een zeecontainer en lekker met pappa mee naar Azie. Och, wat zal ik daar lekker zeilen. Moet natuurlijk wel eerst zeilen leren maar misschien staat dat ook op you tube. En anders start ik de motor of gooi gewoon de boot weg. Die heb zijn geld dan wel opgebracht.

  Beste Gerard
  Het buitenland is groot. En we gaan bij alles uit van de huidige situatie. Maar we konden nog wel eens een heel andere wereld gaan zien. Geef alles op en belasting is een feit. Verzwijg het en belasting is pas een feit als er echt geen andere oplossing is. Ik kies voor verzwijgen.
  Overal op de wereld is er sprake van 1 wereldtaal en die heet GELD.
  Als ik ooit bij Petrus kom en moet vertellen dat ik belasting heb ontweken, ga ik ervan uit dat hij zal zeggen. Och, het is niet veel mensen gegeven uit de handen van criminelen te zijn gebleven.
  Beste Andreas, 10 wees gegroetjes en daar staat een hemelse Porsche voor je klaar. Met mooie meid. Het zal dan wel geen maagd zijn want die zijn allemaal opgebruikt door…..

 • Gerard

  @Jullie
  Ben het ook wel met je eens.
  Maar hetgeen Johan van de Velde zegt moet je toch niet meteen uitvlakken.
  Het net sluit zich inderdaad rond beleggers, zeker naar de toekomst toe. Je kunt straks geen kant meer op. De overheden zullen gruwelijk gaan jagen op beleggers. Zoveel is zeker.
  Geef in ieder geval IETS op. Maar zeker nooit alles!

  Andreas,
  Ik was een groot smokkelaar in vroeger jaren. Daar heb ik ooit het NOS Journaal mee gehaald. Maar daar gaat het niet om. Zowel koop als verkoop moet worden geregistreerd door de belastingdienst. ook in het buitenland.

 • Nico

  Andreas
  Wolfraam of tungsten carbide is bijna niet te bewerken op diamant na het hardste materiaal op aarde, wordt veel in mijn graafkettingen toegepast vanwege hoge slijtvastheid

 • Snel

  Tuurlijk Andreas en Jullie laat ze allemaal de %^&*&^%^$#$ krijgen. Eerlijk duurt het langst maar dan wel heeeeeel lang.
  Daar wacht ik dan maar weer niet op.
  Op zich wil ik wel alles volgens de regels doen maar… dan wel iedereen.
  Maar aangezien politici en aanverwanten al het slechte voorbeeld geven, sluit ik me daar graag bij aan.
  En ik moet Andreas en Jullie nageven, er is veel meer mogelijk dan je denkt.
  Maar je moet wel durven.

 • Nico

  dus geldontwaarding bestond toen ook al.

 • Nico

  Andreas
  Zilver is het meest witte geld in zijn zuiverste vorm
  barbaren van vroeger tijden deden er lood bij en werd het zwart.

  Door een bepaalde hoeveelheid andere metalen bij te mengen sloegen zij uit een bepaalde hoeveelheid zilver een groter aantal munten dan bij de vorige emissie, zonder nominale waarde aan te passen. Hierdoor neemt de geldhoeveelheid toe en wordt één muntstuk dus minder waard. Veel muntheren voegden echter zoveel tin en lood bij het zilver dat het geld zwart werd. Hier komt ook onze uitdrukking ‘zwart geld’ ook vandaan. Door het zwart geld waren er dus veel verschillen in zilvergehaltes. Maar ook het grote aantal verschillende munten was een probleem voor het geldverkeer.

  http://home.wanadoo.nl/ericck/hanze/economiegeld.html

 • Andreas

  Trouwens, als wolfraam gebruikt wordt om goud te vervangen en dat alleen met zeer hoogwaardige apperatuur te zien is. Dan is het voor mij niet zo moeilijk om een wolfraam machineonderdeel te maken op een draaibank waarin dan ruimte is voor ………..
  Gewoon een kwestie van improviseren. Wat de ene kant uit werkt, werkt ook de andere kant uit.

  Ik moet alleen nog effe leren hoe een draaibank werkt. Maar wedden dat ik dat snel leer. En een simpele draaibank kost slechts 500 eurootjes. En de uitleg staat op you tube.

 • Andreas

  Beste Jullie
  Ik ben het helemaal met je eens. Dat wil zeggen. Alles meer als 500 tot 1000 ounce zilver gewoon verzwijgen. Ik snap de angst voor zwart geld ook niet. Zover is het dus al gekomen in Big Brother Nederland. Nederland is niet groter als een postzegel op de wereldkaart. Met heel veel buitenland. En natuurlijk stap je niet op het vliegtuig met 100 gouden munten. Maar je kan met de auto zowel naar de Noordkaap als de Zuidkaap.
  Vroeger werd er boter gesmokkeld. Met een soortelijk gewicht van 1. En bijna geen waarde. En dan zullen we nu geen gouden muntjes kunnen smokkelen? Bangepoepers worden we meer en meer. Hou toch op en schei toch uit. Voor alles en iedere tijd is een oplossing. Voorlopig lost onze zeer gewaardeerde politie maar zo’n beetje 5% van alle aangiftes op. En daar zijn ze nog trots op ook. Na hard werken is het goed rusten in een flitsauto.
  Het is als met alles. Die 5% word groot in het nieuws gebracht en die 95% mislukking wordt stilgezwegen. En sommige mensen hier worden bang van die 5%. ik ben benieuwd hoe groot de burgerlijke onhehoorzaamheid nog wordt zodra uitkomt dat zo’n beetje alles door onze hooggeprezen politikers verkwanseld is.

 • Jullie

  Mar :
  Gerard,
  lees je stukjes altijd graag maar bedoel je nu dat je zilveren munten b.v. maple leafs en dergelijke niet hoeft op te geven in box 3 vind het een onduidelijk gebied iedreen zegt wat anders en je leest ook altijd wel wat anders volgens het overzicht op de site holland gold moet je het dus gewoon opgeven in box 3 bvd voor je antwoord

  Fuck ‘em all !

  Gewoon helemaal niks opgeven, krijg de $%%#@ maar, zoek het maar uit, gewoon zorgen dat ze niks kunnen vinden. Klaar.

 • Andreas

  Even een aanvulling
  Ongeveer 20 jaar geleden belandde de vader van mijn schoonmoeder in een verzorgingstehuis. De brave borst had de jaren daarvoor ieder jaar geld geschonken aan zijn kinderen. Dat geld moest voor een gedeelte terugbetaalt worden aan het verzorgingstehuis. Dat gaat ons dus niet gebeuren.

  Je mag jaarlijks 5000 euro schenken aan je kinderen. En nu stijgt zilver niet zo snel en is het puur een voorzorgsmaatregel. Maar zou om welke reden dan ook de stijging heel snel gaan is 5000 natuurlijk niet veel.

  Het ,als, gehalte is natuurlijk hoog maar je moet ergens vanuit gaan.

  Nogmaals, wij (kinderen) zien het nog steeds als haar geld. Maar wij zijn van mening dat wij er beter op kunnen passen en betere zorg kunnen kopen als wat de roverheid aanbiedt.en wij zien de zorg niet verbeteren. Men betaalt een leerlingverpleegster ongeveer 7 euro per uur en die mag dan de bejaarde duwen a 70 euro per uur. Ik denk dat ik maar een bejaardenuitlaatservice begin. De dagen dat het regent kunnen we dan mooi de was doen tegen hetzelfde uurtarief.

  Het is toch om je ogen uit je kop te schamen als samenleving. Ik ben dan ook een voorstander om uitkeringstrekkers verplicht dit soort werkzaamheden te laten verrichten. Uiteraard zonder verdere vergoeding.

 • InhetLicht

  De vraag is of je wil bijdragen aan een fascistische overheid en hun masters, zodat ze de strop kunnen aanschaffen die ze even later om je nek zullen sluiten. Sharon Jones verwoord het zo:

  https://www.youtube.com/watch?v=QTbox94WBzM

 • WijRos

  @Gerard

  re. Hebben we ook niet meer nodig volgens SP, Hollande en veel anderen,

  Beste Gerard, denk je nu echt dat de PvdA, D66 en het CDA iets anders willen. Het beleid en het gedrag wijzen allemaal in de richting van een communistische heilstaat zonder repressie natuurlijk maar wel met een politie, belastingdienst en andere overheidsmedewerkers die alles mogen om alle geld uit de producerende burger te persen. Zelfs de VVD wil dat nu ook als ik het laatste gebral van Opstelten heb gehoord mbt hacken van burger PC’s.
  NL is een gevangenis geworden waar alles wat afwijkt van de median strafbaar wordt gemaakt. Alleen ambtenaren mogen nog uitbuiten en corrumperen de rest wordt streng gestraft.

 • Mar

  Gerard,
  lees je stukjes altijd graag maar bedoel je nu dat je zilveren munten b.v. maple leafs en dergelijke niet hoeft op te geven in box 3 vind het een onduidelijk gebied iedreen zegt wat anders en je leest ook altijd wel wat anders volgens het overzicht op de site holland gold moet je het dus gewoon opgeven in box 3 bvd voor je antwoord

 • Gerard

  @Lamberto
  Maar volgens jouw gegeven link lijkt het dat Europa het grijze gebied danig aan het slopen is. 999 is dus belegging. Jammer. De strop wordt steeds strakker om je keel getrokken.
  Niets opgeven in box 3 gaat naar de toekomst toe steeds moeilijker worden.
  Altijd wel iets opgeven is nooit verkeerd. Alles opgeven is ook weer overdreven….

 • Gerard

  @Lamberto
  Zilver valt niet onder box 3 vermogen. daar is immers BTW over betaald.
  Heel anders ligt het met goud. Als belegging is dat onherroepelijk box 3.
  Maar een “verzameling” kan belastingvrij zijn, mits dat redelijk in verhouding ligt met je eigen vermogen. Daar ligt dus een behoorlijk grijs gebied.
  Goudbaren lijkt geen goed uitgangspunt voor een verzameling. Maar met munten kan dat natuurlijk wel. Een postzegel-verzameling hoef je ook niet in box 3 te zetten, mits de waarde in het redelijke blijven t.o.v. je vermogen. Een vast gegeven bestaat hier niet. Het is aan de inspecteur die dit aan de hand van de natte vinger kan beoordelen.

 • Gerard

  @Rien
  “Er is niets mis met het opgebruiken van gespaard vermogen als je ouder of hulpbehoevend wordt. Daar bouw je toch dat vermogen voor op?”

  Je verdraaid een klein beetje de feiten.
  Natuurlijk wil iedereen zijn gespaard vermogen opgebruiken als je ouder wordt. Ofwel wil je je eigen kinderen een goede start geven, ofwel wil je er zelf van genieten.
  Maar dat is heel iets anders dan dat de overheid dat geld van je afpakt!

  Vertel me dan eens, wat heeft het nog voor zin om een eigen huis te hebben als je er zelf niet meer van mag profiteren?
  Als je GEEN eigen vermogen opbouwd krijg je alles gratis, en in veel gevallen ben je ook nog BETER af.

  Maar ik begrijp de communistische gedachte erachter wel. Daar gaat het in europa ook gewoon naar toe. Griekenland was al lang communistisch. Frankrijk wordt dat nu ook.

  Opvallend is toch wel dat we de Mao gedachte steeds meer gaan aanhangen, terwijl in China nu de opbouw van eigen vermogen sterk gestimuleerd wordt. Overigens ook in andere communistische landen zoals vietnam en sinds de hyperinflatie nu ook al in Noord Korea. Allemaal gelijk blijkt dus niet te werken en dat weten ze juist in die landen als beste.

  Ik vind dus “spaargeld afnemen” dus in GEEN geval gelijk staan met “opgebruiken van gespaard vermogen”.

  Al je eerste levensbehoeftes vermogensafhankelijk maken gaat onherroepelijk leiden tot het niet meer op willen bouwen van vermogen. Dat gaat betekenen dat straks niemand meer een eigen huis wil. Ook ondernemersschap staat op dit moment vreselijk onder druk. Wie wil nu nog een eigen bedrijf? De motor van de economie wordt hiermee helemaal gesloopt. Hebben we ook niet meer nodig volgens SP, Hollande en veel anderen, want de overheid zorgt voor ALLES. Dat dit werkt zien we in griekenland en Noord Korea.
  Een failliete overheid gaat helemaal voor je zorgen. De droom van inmiddels heel Europa, gezien het stembusgedrag.
  Die droom zal een nachtmerrie blijken.

  Maar de schuld van die nachtmerrie is natuurlijk weer hebzucht. Iets wat Mao en Pol Pot ook lange tijd uit de menselijke eigenschap wilden verbannen. Zelfs hoger opgeleiden werd gezien als hebzucht.
  Iedereen wil graag z’n eigen leven zo aangenaam mogelijk inrichten. Iets wat je gewoon mag zien als gezonde hebzucht. Ook bedrijven die winst willen maken is hebzucht. Maar goed ook, ze moeten wel, want een bedrijf dat verlies nastreeft lijkt mij niet erg gezond.
  Ik zie echt een failliet Europa geheel vervallen in communisme. Daar twijfel ik met de dag minder aan.

 • WijRos

  @Rien

  re. het allerergste is

  Beste Rien het is natuurlijk ook niet juist dat degenen die wel gespaard hebben en voor een verzorgingstehuis moeten betalen ook nog eens extra moeten betalen om de zogenaamd sociaal zwakkere die al zijn geld er steeds doorgejaagd heeft, te moeten subsidiëren tot aan een begeleid rondritje van 70 Euro per uur toe.

 • WijRos

  @Rien

  re. Cor Wijtvliet

  Beste Rien, Cor Wijtvliet heeft gestudeerd en denk daarom allerlei Keynesiaanse theorieën te kunnen gebruiken die al sinds 1950 niet hebben gegolden. Ik geef weinig voor zijn verhalen, hij is ook close met allerlei adviesbureaus die veel gebruikt worden door overheidsinstanties. Dat is de meest zieke omgeving die je je kunt voorstellen. Die moeten overheidsverhalen een tintje geven alsof er ook naar de werkelijke wereld gekeken is.

  Ik neem aan dat u weet dat de overheid er primair voor zichzelf is en niet zoals de meerderheid denkt om ons te helpen. Dr. Cor Wijtvliet heeft dat nog niet ontdekt want hij parasiteert weer op de overheid. Je ziet hoe complex deze wereld aan het worden is.

 • WijRos

  @Nico

  re. Dat is de ramp! Dat is de deflatie! En dit is al begonnen.

  Beste Nico, deflatie is GEEN ramp het alleen heel slecht voor mensen die geld lenen net als dat inflatie een ramp is voor mensen die sparen / beleggen.

  Mensen die geld lenen hebben meer dan een halve eeuw extra voordeel gehad door de sterke inflatie waarom zouden nu de spaarders niet eens een voordeel mogen hebben.

  Geld lenen is slecht voor particulieren en overheden dat is waar het om gaat!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Johan de Velde

  The only way to win this game is by refusing to play….

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Nico

  Ik weet niet wie deze Cor is, maar hij verkiest het kennelijk niet naar de geschiedenis te kijken.
  Fysiek goud is in elke depressie gestegen in waarde. Of dit nu een deflationaire of een inflationaire depressie was. (Kleine regionale depressies uitgezonderd)

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  Er is niets mis met het opgebruiken van gespaard vermogen als je ouder of hulpbehoevend wordt. Daar bouw je toch dat vermogen voor op?

  In principe ben ik het dan ook eens met de aanpak: zelf betalen tot je niet langer kunt, en dan mag je een beroep doen op de gemeenschap.

  Waar het onrecht in zit is dat mensen in hun normale arbeidsleven gedwongen worden om te betalen voor ouderen en andere mensen die door de overheid als hulpbehoevend worden geclassificeerd en zo geen eigen vermogen op kunnen bouwen. En erger nog: de overheid dwingt om alle uitgaven via de overheid (of door de overheid opgelegde instanties) te doen zodat kosten en baten volledig uit balans zijn. Maar het allerergste is nog dat de overheid een bepaalde categorie van mensen stimuleert (of ronduit verbiedt) om hun hele leven geen vermogen op te bouwen en zo voor een te hoge belasting zorgt.

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  Met belangstelling heb ik uw betogen gelezen.
  Als ik het goed heb begrepen zegt u, gouden en zilveren (munten, baren) als verzameling hoeven niet bij de belastingdienst te worden opgegeven.
  Volgens mij geldt voor fysiek aanwezige baren en munten die niet als verzameling worden aangemerkt maar als belegging worden gezien dat ze in Box 3 van de belastingaangifte moeten worden opgegeven.
  Daarom aan u de volgende vragen.
  Wat is voor de fiscus het verschil tussen fysiek aanwezig gouden en zilveren baren en munten, om als verzameling of belegging te worden aangemerkt.
  Ook uw voorbeeld van oudjes die net hun huis verkocht hebben en nu alles op moeten maken, roept bij mij de nodige vragen op.
  Stel dat ze voor deze € 240.000, – 3 kilo goud baren, 100 gouden munten en 1 kilo zilveren munten hadden gekocht.
  Hoe moeten zij met hun eventuele kinderen dit dan verdelen om ook fiscaal alles netjes rond te breien.

  Aangifte inkomstenbelasting uit edelmetalen.
  ======================================
  http://www.hollandgold.nl/belasting-btw-en-edelmetalen

 • Nico

  Cor Wijtvliet heeft indringende boodschappen zoals deze:

  (Let op: A.u.b. niet alleen in goud investeren! In de deflationaire lijnen van de crisis zal de goudprijs enorm dalen. Cruciaal is de juiste combinatie van geld- en edel metaalbeleggingen.)

  Fase 1: Er worden steeds meer mensen werkloos. Deze mensen kunnen niets meer kopen. Vervolgens gaat het de bedrijven steeds slechter.

  Fase 2: De regering blijft miljarden in reddings- en conjunctuurprogramma’s pompen. Maar het geld verandert niets, omdat de banken geen kredieten meer verstrekken en het geld in het zwarte gat van het ineenstortende financiële systeem verdwijnt.

  Fase 3: De bedrijven moeten hun goederen steeds goedkoper aanbieden, om überhaupt nog kopers te vinden. Daardoor kunnen zij minder investeren, minder lonen uitbetalen en minder mensen in dienst nemen. De consumenten kunnen nog minder kopen en daardoor gaat het de bedrijven nog slechter. Zij moeten hun goederen nog goedkoper aanbieden …

  Dat is de ramp! Dat is de deflatie! En dit is al begonnen. Maar het gaat nog verder:

  Fase 4: De regeringen zien zich gedwongen steeds meer schulden te maken, omdat de economie in elkaar zakt, de belastinginkomsten dalen en tegelijkertijd de uitgaven in een steeds dollere spiraal stijgen.

  Fase 5: De regering dreigt niet meer te kunnen betalen. Om het officiële faillissement op te schuiven blijft nog maar een mogelijkheid over: geld drukken! De moordende deflatie met haar grijze stilstand wordt door een krankzinnig inflatiefase afgewisseld, een fase, waarin al het geld – ook uw geld, als u het niet tijdig in zekerheid brengt – van de ene op de andere dag niets meer waard is.

  Ach ja Cor verdient ook aan de crisis op deze manier,maar zijn verhaal bevat ook veel feiten waar je mee moet rekenen in de toekomst,want de toekomst zal het moeten uitwijzen wat hij aangeeft.

  https://shop.gevestor.nl/index.php?id=510856&qaff=CIH0014&banner=WCI_AZ1_562_144&nl_link=WCI_AZ1_562_144

 • http://Home Optimus

  Ondertussen kunnen we weeral rustig stellen dat goeroes aan beide kanten van de trade even hard kunnen lullen en eigenlijk EEN pot nat zijn. Oppassen met mooie verhaaltjes makkers …

 • Gerard

  Naast kinderbijslag, zorgtoeslag en studiefinanciering valt nu ook WMO en AWBZ onder de vermogenstoest.
  De hoogtes van de extra toeslagen worden pas na 1 januari bekend gemaakt.
  De kans zit er dus gewoon in dat je bijvoorbeeld ook meer gaat betalen voor medicijnen. We weten dus gewoon niet hoe ver ze gaan. Erg geheimzinnig allemaal. Het feit alleen al dat het niet in de troonrede mocht!

  http://www.programmavcp.nl/landelijk-nieuws/betere-verdeling-eigen-bijdrage-awbz-en-wmo-3026.html

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgtoeslag/vermogenstoets-zorgtoeslag

 • Gerard

  Leuk citaat van Tissen:

  “Zelfs volgens het IMF staan de banken aan de vooravond van een nieuwe en mogelijk fatale crisis a la Lehman Brothers in 2008.
  Zojuist werd bekend dat in Italië de bank Monte dei Paschi di Sienna tot junkstatus is afgewaardeerd. Eerder rolde deze bank als vanzelf door allerlei stresstests. Net als de voormalige Dexia bank.”

  Altijd goed zijn columns.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/het-spel-is-uit.xml

 • Gerard

  O ja, vergat ik nog te melden. De vermogenstoest is 80.000 + vrijstelling box 3van 21.000.
  Boven dat vermogen vervalt de kinderbijslag, zorgtoeslag en nog een paar dingen. Vanaf 1 januari 2013.
  Dus voor degenen die hun goud en zilver nog op willen geven na een ritje omhoog naar 2000 en 50?
  Ga je gang! Het kan wel eens heel wat meer gaan kosten dan die 1,2% box 3.
  In ieder geval de moeite waard om onder die grens te blijven.

 • Gerard

  @WijRos
  Je zit al iets te lang in Argentinie, vrees ik.
  De vermogenstoets is nieuw in de verzorging vanaf 1 januari 2013.
  De kosten lopen op aan de toets van je spaarcenten. Dit loopt op tot vele duizenden euros per maand. Ik ken al mensen die dit al treft en die hebben alleen maar een AOW uitkering. Eentje heeft nog een stamrecht uit de oude doos. 1000 gulden was toen een rijk pensioen. Nu 420 euro. Daar gaat bij ons nu een “inkomensafhankelijke zorgbijdrage” vanaf (ook van de AOW). Dan inkomstenbelasting er nog af. Het netto stamrecht bedraagt nu 118 euro per maand. En daar gaat nog een groot deel vanaf na 1 januari omdat de zorgbijdrage fors wordt verhoogd. Kan tot onder de 100 euro uitkomen. Dat hou je dus over na een leven lang werken voor je pensioen.
  Zoals Andreas al schreef is waar, je betaald zomaar 70 euro voor een wandelingetje met begeleiding.
  Voor wasgoed wordt soms 140 euro per week gerekend.
  De verzorgingskosten staan nu op 850 met een AOW van 950 zonder extra inkomen. De bedragen op de vermogenstoest is nog niet bekend gemaakt. Om een bankrun te voorkomen werd het NIET in de troonrede vermeld.
  Stel nu dat je zo 5 jaar in een bejaardentehuis nog te gaan hebt op een verkocht huis van 240.000. Dan is je geld echt voor 100% op. En dan moet je nog maar geluk hebben dat je het huis op tijd verkocht hebt gekregen, anders bouw je opnieuw een schuld op.
  Dat is Nederland in 2013.
  Daar hebben de bejaarden dus hun leven lang voor gewerkt!
  Het is een GROF SCHANDAAL!

  Lamberto, hier net boven, heeft de link staan naar de successierechten en schenkingsrechten. Die bedragen liegen er ook niet om.

 • WijRos

  @Gerard

  re. Dit geld wordt ze dus nu voor 100% afgenomen door de staat.

  Beste Gerard, als een oudere, kinderen heeft dan erven die toch nog steeds het leeuwendeel of niet? Ik ben niet op de hoogte van de nieuwe NL succesierecht wetgeving.

  100% direct naar de overheid lijkt mij wel veel.

 • Gerard

  @Andreas
  Natuurlijk kun je fysiek goud en zilver doorschuiven naar je kinderen. Daar merkt de belasting dus niks van. Het is en blijft een verzameling, geen belegging.
  En rijke bejaarden hebben nog een probleem met de vermogenstoets vanaf 2013. Die mensen moeten goud en zilver fysiek kopen. Veel mensen worden nu gedwongen naar de oude sok of onder het matras. En dat in bejaardentehuizen. Gewoon verschrikelijk.
  Veel oudjes hebben namelijk net een huis verkocht. Dit geld wordt ze dus nu voor 100% afgenomen door de staat. Stond overigens NIET in de troonrede, maar is wel degelijk wetgeving nu!
  Ik bedoel maar, al je kapitaal verliezen doe je toch al. Wat wil je nog meer verliezen dan?
  We zullen toch echt naar de belastingontduiking moeten, leuk of niet. Anders ga je gewoon alles verliezen. Zo erg is het al.

 • Lamberto

  Voor degene die er de pest hekel aan heeft, dat na zijn dood de nabestaanden nog opgezadeld worden met hoge belasting aanslagen, moeten de inhoud van onderstaande link maar eens lezen.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingtarieven/schenk–en-erfbelasting

 • gordijnen

  Straks een container vol met antiek, richting azie.

 • gordijnen

  Deze week weer op een antiek veiling geweest.

  Het zijn de chinezen die het antiek opkopen, voor een habbekrats.

  Europa koopt gaat voor de weggooi maatschappij Ikea.

  Gelukkig hoef ik mijn antieke goederen niet te verzekeren, want voor de verkoop is het niet geschikt.

  Elk nadeel heeft zo zijn voordelen.

 • Andreas

  Successierechten of belasting
  Ik heb weinig verstand van de dagelijkse analyses. Echter, ik denk wel vooruit of probeer dat althans.
  Toen ik met PM begon praattte ik wel daarover met broers en zwagers maar niet met mijn schoonmoeder. De beste vrouw was al oud en derhalve vond ik het niet nodig haar daarmee lastig te vallen. Tot ze bij mij kwam met de vraag: wat ben jij allemaal aan het doen?.
  Ik vertelde haar wat ik van de toekomst dacht en tot mijn verbazing zei ze. Dat heb je helemaal goed. En nu moet jij mijn geld maar eens omzetten naar PM. En zo gebeurde.
  Enige tijg geleden ben ik naar haar toe gegaan en met haar gesproken. Nu heeft ze het zilver aan ons geschonken. Dat wil zeggen. Aan alle kinderen. Wij zien het als haar oude dagsreserve maar mocht haar wat gebeuren en zilver gaat wel door het dak zijn wij reeds eigenaar en betalen derhalve geen successiebelasting. Dit heb ik geregeld met een notaris. Dan voorkom ik gelul achteraf. Het geld is immers niet overgemaakt. En dus is ook de waarde van zilver van die dag notarieel vastgelegd.
  Mocht ze ooit in een verzorgingstehuis of verpleegtehuis terechtkomen heeft ze ook geen vermogen meer die eerst eens opgemaakt kan worden met wandelingetjes van 70 euro per uur.
  Ik heb een wijze schoonmoeder die dus met haar tijd meegaat. Ik moet er trouwens ook niet aan denken dat ze in zo’n overheidstehuis terechtkomt. Daar stuur je je hond nog niet heen.

 • WijRos

  @Johan de Velde

  re. Het EU Politbureau in Brussel zal alles op alles zetten om iedere burger nauwlettend te volgen

  Beste Johan, daar is via een omweg democratisch voor gekozen. De westerling houdt er van om in een gevangenis te leven, dus kiest hij een systeem zodat hij er zijn hele leven in kan leven. Ik ben benieuwd wanneer men, de meerderheid in de VS en Europa, er achter komt in een gevangenis te zitten?

 • Gerard

  @Johan de Velde
  Helaas, helaas, het gaat heel moeilijk worden.
  Ik ben daar ook niet zo blij mee.

 • Lamberto

  In 1981 kreeg ik bij de Raiffeisenbank voor een bedrag van Hf. 200.000, – welke 30 dagen werd vastgezet het rente percentage van 14% uitbetaald.
  Moet je nu anno 2012 eens zien hoe hoog de inflatie op dat moment wel niet geweest moet zijn.
  Ik ben er vast van overtuigd dat de enorme schulden die wereldwijd zijn opgebouwd, alleen via een enorme inflatie of hyperinflatie terug gebracht kunnen worden.
  Moet u zich eens indenken wat er gaat gebeuren als we 14% rente op onze staatsleningen moeten gaan betalen.
  Deze kunstmatig opgeblazen financiële bom zal barsten, en dit zal in Europa zoals altijd gepaard gaan met veel leed en bloedvergieten.
  Daarom zal het mij een zorg zijn of edelmetalen stijgen of dalen.
  Ben het met Andreas eens, bezit van edelmetalen geven een rustig gevoel.
  En dit laatste is ook veel waard!

 • Johan de Velde

  Tot mijn verbazing lees ik hier dat mensen denken dat het bezit van PM’s zonder successierecht te betalen kan worden doorgeschoven naar nakomelingen.
  Niet dus ( afgezien misschien van iets ter waarde van een paar duizend euro)
  Als je ze ook op je balans hebt staan, tellen ze gewoon mee voor je nagelaten vermogen.
  Heb je grote hoeveelheden zwart gekocht, dan zullen je kinderen er straks mee in hun maag zitten, want je kunt nu al bijna nergens meer inwisselen voor cash, zonder je identiteitsbewijs te overleggen.
  Dus pas op met beleggings PM’s die niet op je inkomensaangifte vermeld.
  De overheid gaat het net rondom zwartspaarders steeds verder sluiten!!
  En wat denk je dat er gebeurd als je met bijv. 100 krugerranden in je baggage op het vliegveld verschijnt? Of bij een zwitserse bank aan de balie staat? “Meneer/ mevrouw, mag ik uw identiteitsbewijs eerst zien?”
  Je ontkomt niet aan de roverheid, temeer omdat steeds meer mensen digitaal gaan betalen.

  Hetzelfde zie je toch met het anonieme papieren treinkaartje? Dat bestaat over een jaar ook al niet meer. Big Brother weet straks precies waar jij je bevindt en hoe je gereisd hebt. Weleens camara’s langs de wegen zien hangen?
  Het EU Politbureau in Brussel zal alles op alles zetten om iedere burger nauwlettend te volgen; wees daarvan overtuigd! En daar gaan ze vast smoezen bij verzinnen die door 99% van onze bevolking geslikt wordt.

 • Andreas

  Beste Pietje
  Zullen we samen maar wat van ons verdriet gaan verdrinken. Heb toch wat geduld. Mijn ouwe moeder zei altijd: van je geld tellen wordt je arm.

  Even serieus.
  Dit is een proces van jaren en niet van weken of maanden. Kijk toch eens naar het verleden. Daar ligt onze leerschool. De crisis begon officieel in 2008. Bij het verleden spreekt men over 1929 tot 1946. Gewoon dus 17 jaar en daarna was het ook niet direct hosanna. Nee, de wederopbouw nam een aanvang.

  Ik lees met belangstelling de analytische stukjes. Maar het is allemaal de waan van de dag.
  We moeten oppassen dat ons leven niet nu al vergald wordt door dingen die pas over 2 jaar werkelijkheid worden. Ik heb rust door PM bezit. En laten we nu maar de dingen hun gang laten gaan. LEEF, zolang het ons gegund wordt. Anders lijden wij misschien nog wel meer als de onnozele Joris Driepinter of hoe je hem maar wilt noemen.
  En aan iedereen een prettig weekend.

  En dit van iemand die deze week toch wel zwaar getroffen is. :)
  Mvg
  Andreas

 • pietje

  Een kennis zit op zo duur betaalde site voor beleggers hier zetten ze ook info over edelmetalen op.
  Om 9 uur vanmorgen schreven ze dit:

  goud, de focus ligt nu op het betrokken merk 1720,00 dollar. Daar loopt een horizontale steun en het 50-dagen regel. Indien dit niveau minder duurzaam, zou verliezen tot het 200-dagen moving average zijn (huidige: 1661,70 dollar) verwacht. In dit gebied zal er een kans te stabiliseren. Naar de top van de cursus is beperkt door de korte termijn downtrend, die op dit moment iets meer dan US $ 1,750,00. Silver is op dit moment op de 50-daags voortschrijdend gemiddelde (momenteel 32,52 dollar) op basis, terwijl de prijs onder druk van bovenaf op de korte termijn downtrend (momenteel: 33,20 dollar). Hoewel de horizontale steun is gebroken op ongeveer 32,45 dollar, met ladingen tot aan de 200-daags voortschrijdend gemiddelde (momenteel: 30,96 dollar) verwacht.

  Maar vanmiddag om 4 uur kwam dit rapport weer binnen. We hebben het nog steeds over de zelfden dag.

  Goud kon echter gemakkelijk in het gebied van 1720,00 dollar zonder bullish beeld wordt beïnvloed. Eerste onder hen terug zou steunen op 1680,00 en 1640,00 dollar in beeld. Op 1750,00 dollar, zijn er nu een belangrijke weerstand, die de mogelijkheden voor herstel beperkt.
  Zilver kan op dit moment veroorloven vergoedingen aan 32,50 dollar, zonder vertroebeling op de middellange termijn positief imago zou doen. Onder hen relevant zijn steun net boven 30.00 en 28,45 dollar. Een belangrijke weerstand is nu iets meer dan 33,10 dollar.

  Er is echt geen pijl op te trekken wat zilver en goud gaan doen in de toekomst .
  Maar men wil graag geloven wat hem of haar voordeel op levert maar de waarheid is vaak een bittere pil.

 • pietje

  goud, de focus ligt nu op het betrokken merk 1720,00 dollar. Daar loopt een horizontale steun en het 50-dagen regel. Indien dit niveau minder duurzaam, zou verliezen tot het 200-dagen moving average zijn (huidige: 1661,70 dollar) verwacht. In dit gebied zal er een kans te stabiliseren. Naar de top van de cursus is beperkt door de korte termijn downtrend, die op dit moment iets meer dan US $ 1,750,00.

  Silver is op dit moment op de 50-daags voortschrijdend gemiddelde (momenteel 32,52 dollar) op basis, terwijl de prijs onder druk van bovenaf op de korte termijn downtrend (momenteel: 33,20 dollar). Hoewel de horizontale steun is gebroken op ongeveer 32,45 dollar, met ladingen tot aan de 200-daags voortschrijdend gemiddelde (momenteel: 30,96 dollar) verwacht.

 • Andreas

  Zo, en nu eerst een ………

 • Andreas

  Och och
  Dochter ontslagen, goud en zilver gezakt, schoenveter gebroken, lamp stuk, vrouw ongesteld, alsmaar regen, natte sokken, geen zout op mijn patat, mayonaise op, hond loops, fietsband lek, scheermesje bot, shag duurder, douche water koud, en mijn horoscoop voor volgende week niet beter.

  WAT EEN KUTWEEK.

 • WijRos

  Zoals hier vaak beweerd wordt is er geen manipulatie maar de prijzen zijn wel weer GEKELDERD. Velen zullen denken dat iedereen zijn fysiek edelmetaal aan het verkopen is.
  Het is dus weer kooptijd of moeten we nog wachten tot het zilver weer 28 is zoals hierboven aangegeven?

 • WijRos

  @Nico

  re hyperinflatie deel 2

  Beste Nico, dit laatste deel is een stuk realistischer en geloofwaardiger dan deel 1 waar allerlei flauwekul er bij gehaald werd over Argentina en Zimbabwe wat echt nergens op gebaseerd was.

 • gordijnen

  @Andreas

  Ik stop gelijk om nog boodschappen te doen bij marskramer.

  Was toch al een zoek partij om deze winkels te vinden.

  Deze maatschappij zijn wij zelf en gaat erg hard achteruit.

  Ik hoorde bij het uitlaten van de honden, dat er iemand eindelijk gaat verhuizen.

  Zij was nog de enige blanke in het portiek, maar wordt weggepest.

  8 x voordeur, 2 x brievenbus en 2 berging dicht gelijmd.

  Woningbouw bied z’n iemand dan een nieuwe woning aan, omdat de kosten te hoog worden.

 • Gerard

  S&P vandaag weer afgeketst op de 1460. Het feestje lijkt eindelijk even over.
  Er gebeurde ook niet veel. Beleggers wachten op de positieve berichten uit de top van Brussel morgen.
  Daarop kan alles best eens omhoog knallen.
  Want de uitkomst Brussel staat eigenlijk al vast.
  EEN federale regering! EEN bankenunie! EEN minister van financieen!
  Ach, mij maakt het niet zoveel meer uit. Nu stemmen we op mensen die uitsluitend aan hun zelf (de overheid) denken. Straks stemmen we nergens meer op en dan denken ze ook alleen aan hun eigen salaris en superbaantjes.
  Wat maakt het uit?
  Of je nu door de hond gebeten wordt of door een andere hond.

 • De Heraut

  Voor de liefhebbers: Andre van Duijn bij de bank (1980)

  http://www.youtube.com/watch?v=n-_OOvPpWOM

 • Lamberto

  Hier een kort commentaar geuit door Minister Louis Farrakhan over het debat tussen Obama en Romney.
  Vergeet niet dat Farrakhan de vertegenwoordiger is van 45.000.000 gekleurde Amerikanen die de Islam praktiseren.

  http://www.youtube.com/watch?v=fhUG6_HRayM

 • Andreas

  Dank je wel Lamberto
  Die paar stukjes in de media waren wel zeer partijdig.

 • Lamberto

  Ook deze beide heren zijn mede bepalend voor de prijzen van goud en zilver.

  http://www.youtube.com/watch?v=WD0RH9PLxQY

 • Andreas

  Beste Snel
  Dat verbaasdtdt mij niets. Het contract schijnt bij het hooftdtdkantoor vandaan te komen.

  Normaliter kies ik niet snel de zijde van mijn dochter. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het soms met de jeugd is. Maar dit is te gek voor woorden. Nu is mijn dochter wel een aparte maar wel een harde of snelle werkster. Maar na twee jaar tomatenplukken wilde ze wat anders.
  En toen ik hoorde dat de baas gereformeerd was had ik al enige twijfel. Maar ja, wie ben ik?
  Nou, volgens mij een ziener. :)

 • Snel

  Bij ons stopt de marskramer ermee….

  Heeft opheffingsuitverkoop.

 • Andreas

  Och och we blijven lachen
  Mijn dochter van 16 had een zaterdagbaantje bij de winkelketen ,marskramer,. Dat was niet verkeerd, aangezien ze toch werkervaring op doet. Het salaris van 2,90 euro BRUTO per uur is dan ook een echte deurintrapper. Zeker als je bedenkt dat een pilsje 2,50 euro kost. Maar goed,je moet onderaan beginnen. Vorige week kwam ze met een arbeidscontract thuis. Een a4tje vol met verplichtingen. En zo hoort dat. Ware het niet dat dit contract zo bomvol met schrijffouten stond die veel verder gaan als het op de juiste plaats zetten van d of t of dt, waar ik nog wel eens last van heb.
  Samen met mijn vrouw sprak ik mijn verbazing uit over zoveel stupiditeit. Het was echt om te janken. En daar komt de hedendaagse jeugd om de hoek kijken. Mijn dochter hoort ons aan en zet het direct op Twitter. En werd gebeld voor een gesprek door de marskramervestiging.
  En ik nog hoopvol ,, die wordt vestigingsmanager en mag dan direct de arbeidscontracten herschrijven,,. Nee hoor, ze werd ontslagen. Want het ,hoofdkantoor had gebeld,.
  Ja, haar werk was wel goed maar zo’n twitter kon toch echt niet. Ik zal wel weer een aparte zijn maar toen ik het hoorde ben ik begonnen met lachen en dat doe ik nu nog. Wat een achterlijk zooitje.

 • Wouter

  Het artikel is een beetje warrig en spreekt elkaar tegen.

  “Veel technische indicatoren wijzen op een spectaculaire daling”

  “Maar voor nu wachten we af, op het moment van $35,40, of de eventuele correctie naar beneden, die best eens tot $28,00 zou kunnen gaan, als de weerstand op de $33,50 wordt doorbroken. Dit is niet de verwachting, want er zal een hoop fysieke vraag ontstaan rond dit bedrag.”

  Er is inderdaad een enorme verkoopdruk op de papieren zilvermarkt. Echter op de fysieke markt staat er juist een enorme koopdruk. Wanneer je technische analyse toepast op goud/zilver dan staan we juist voor een spectaculaire stijging. Een golden cross bij goud en zilver en een death cross bij de goud/dow ratio en de goud/zilver ratio. Zolang de koers boven het uitbraakniveau rond 30,50 blijft blijf het verhaal zeer positief en dan wachten op de uitbraak boven de 35. Bij een definitieve uitbraak boven de 35 zullen veel papieren shorts hun verliezen moeten nemen en verwacht dan maar een gigantische stijging!

 • Anna
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Snel

  Als ik dat zo lees, dan bekruipt me het gevoeld dat ze een model gebruiken wat de meeste lezers van dit blog als grote onzin zouden beschouwen.
  Impliciet lijkt er tussen de regels te staan dat het geven van leningen die niet terug betaald kunnen worden lijdt tot inkomstengroei voert in duitsland/china/vs. Dat is natuurlijk BS.

 • Snel

  Griekenland.
  Doet maar voor 2% mee in Europa.
  Ik heb een aantal keren gelezen dat een Grexit geen problemen oplevert.

  Deze mannen tonen middels een berekening aan dat dat niet zo is.
  De zoveelste keer dat we zijn voorgelogen….

  http://banknieuws.blogspot.nl/2012/10/het-verlaten-van-de-eurozone-door.html

 • Gerard

  @Mark
  Oom Dagobert staat symbool voor het rijke gierige kapitaal. De pakhuizen vol geld en goud. Het staat symbool in deze tijd.

 • Mark

  Waarom eigenlijk Oom Dagobert en niet Donald Duck of Mickey Mouse als naam? Of een “normale” naam desnoods?

 • gordijnen

  Barroso, Van Rompuy, Schulz halen Nobelprijs.

  Altijd mooi als de niet democratische gekozen leiders van Europa, zo eensgezinds zijn.

  Misschien gemist deze uitzending?

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1297239

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  U.S. Exporting Record Amounts of Gold Overseas

  In a stunning development over the first seven months of the year, the United States has run up a huge gold deficit as it has exported a record 424 metric tonnes of gold. This is indeed a significant amount when the U.S. exported a total of 488 metric tonnes for the entire year in 2011.

  http://www.financialsense.com/contributors/steve-angelo/u-s-exporting-record-amounts-of-gold-overseas

  Interessant nieuws.

 • Gerard

  Foutje:
  Ik schreef:
  Dit proces is zich aan het versnellen.
  Dat klopt, maar ik bedoelde:
  Dit proces blijft zich “herhalen”.

 • Gerard

  @Oom Dagobert
  Sorry, je vraag was mij even ontgaan.

  Wat ik probeer duidelijk te maken is het volgende:
  Pas als de munt volledig kapot en niet meer waard is dan schijtpapier, pas dan willen wij dat zien als hyperinflatie.
  Sommigen weigeren te beseffen dat daar HEEL VEEL aan voorafging.

  Juist dat gedeelte wat daaraan vooraf gaat is zo belangrijk. Dat geeft duidelijke signalen af.
  Je kunt namelijk ver van te voren al weten of de geldprinterij leidt naar het Japan scenario, of het Weimar scenario. Maar je moet het dan wel snappen.
  En daarom zeg ik steeds dat hyperinflatie al plaatsvindt zonder dat het volk dat in de gaten heeft. En dat terwijl de prijs DAALT (zoals huizenprijzen).

  Ik denk hyperinflatie. En dat denk ik omdat:
  1. het kapitaal op de geldmarkt veel te fors toeneemt. Geld waar GEEN bestemming meer voor is, omdat er steeds minder schuld voor handen is en bovendien geen investeringen gedaan worden met dat geld.
  Pas nog in het nieuws dat de VS industrie dit jaar 2000 miljard cash geld overhield die NIET geinvesteerd worden. dat is een duidelijk signaal. Er zijn zelfs Duitse multinationals die tientallen miljarden stallen bij de ECB.

  2. Het sterk dalende percentage geld wat nog wel in schulden steekt, wordt er nu al uitgehaald. Het geld wordt UIT schulden getrokken wat de rente zal doen oplopen. Dat de rente NIET oploopt komt omdat de ECB en de FED dit gat blijft vullen met vers geprint geld. Waardoor het spel weer van voren af aan begint, maar dan 2x zoveel. Dus opnieuw stroomt dit geld weer als echt geld de kapitaalmarkt in (zonder omloopsnelheid). Dit proces is zich aan het versnellen.

  3. Nu de economie krimt neemt de vraag naar schuld en investering af. Dat terwijl het verse geld blijft toestromen. Dit maakt dat de omloopsnelheid ook afneemt wat de inkomstenbron is van de overheden. Overheden hebben wel steeds meer uitgaven. Dit gat wordt dichtgeprint door de ECB/FED. Dit geld gaat via via en wordt weer op de geldmarkt opgestapeld. De bedragen lopen nu sterk op.
  Het zijn de pakhuizen van Oom Dagobert die nu overvol raken terwijl de toestroom steeds meer wordt.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  De goudmijnsector blijft al geruime tijd achter op de goudprijs. Ondanks de historisch grote marges en de constante hoge goudprijs, blijven investeerders sceptisch over de mijnbedrijven. Het is dan ook een aparte sector om in te investeren, maar de winsten kunnen gigantisch zijn. Wanneer het definitieve keerpunt zich inzet, is moeilijk in te schatten, maar het pivot punt voor de Dow/Gold zou een goede indicator kunnen zijn.

  Nu dat het nieuwe pivot punt nadert, staat een nieuwe goudrush voor de deur. Een sterke stijging van de goudprijs kan de investeringen in de sector aanwakkeren, meer speculatief geld richt zich op goudmijnbedrijven. De nieuwe investeringsvloed zal nieuwe vondsten stimuleren en nieuwe grote mijnbedrijven creëren waardoor de sector terug in de spotlight komt te staan.

  http://www.fininfo-be.com/2012/10/15/welk-is-het-keerpunt-voor-goudmijnaandelen/

 • Nico

  Lamberto
  Is correct maar dat is deel 1 en was al gelinkt op dit blog.

 • Lamberto
 • Nico

  In navolging van deel 1, bij deze deel 2 van FOFOA’s artikel over hyperinflatie. Vertaald door Nikolaos.| In zijn boek The Crash Course beschrijft Chris Martenson drie niveau’s van welvaart:

  http://biflatie.nl/artikelen/38-inflatie-deflatie/43404-waarom-hyperinflatie-waarschijnlijk-is-deel-2-

 • Oom Dagobert

  @Gerard
  Beste Gerard,
  Telkens als je iets post herlees ik het onderwerp tot ik van mening ben het te begrijpen.
  Niettegenstaande ik mijn best doe, tast ik zoals velen nog wat in het duister. Wanneer ik dan om verduidelijking vraag wacht ik tevergeefs. (Zie post 3) Spijtig.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Rien

  Oeps, correctie op m’n vorige post: Ik denk in twee week termen, dus die 100 uur studie per week moet zijn >100 uur per TWEE weken.

  Sorry.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Gerard

  Het is moeilijk uit te drukken zonder gezien te worden als een snob.
  Maar ik denk dat mensen als Oli er wel komen.
  Gewoon nadenken met “hollandse” nuchterheid is DE manier.
  Alleen moet men wel bereid zijn om af en toe de denkbeelden bij te stellen.
  Ik kan niet voor jou spreken, maar ik ben net als Oli begonnen.
  Alleen is dat inmiddels al 10 jaar geleden.

  Na 3 jaar echt intensief studeren op de financiele marketen (>100 uur per week!!) dacht ik het allemaal wel te weten. … Dus niet.
  Hetzelfde dacht ik na 4 jaar en na 5 jaar. Maar pas na een jaar of 6, 7 kreeg ik zo langzaam het gevoel dat m’n leercurve aan het afvlakken was.
  Maar echt vlak, nee, dat zal wel nooit gebeuren.

 • stafke

  Aha, goed nieuws, volgens Hollande is de eurocrisis bijna voorbij!!!!
  Al bij al viel t nog mee he? En ik maar in paniek EM kopen.

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20121017_00338097

 • Gerard

  @Rien
  Ik wilde het al niet zeggen, op dat artkel van oil. Maar ik ben het zeker met je eens. Je lijkt echt de enige te zijn die het snapt, vooralsnog.
  Het is onvoorstelbaar hoe moeilijk men het begrip hyperinflatie uitlegt. Terwijl het eigenlijk best simpel is als je het eenmaal snapt.

 • https://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Lamberto
  Ja, dat was mijn fout, het is er gelijk ook weer afgehaald want dat klopt uiteraard niet.

 • seppel

  @Oom Dagobert
  Da’s ook mijn redenering Oompje, voor mijn voorraadje Au/Ag heb ik behoorlijk hard gewerkt. Niemand gaat me dit afpakken omdat niemand weet wat ik heb en waar ik het heb. De tollenaars van successie al evenmin. Mijn zoontjes kunnen er maar wel bij varen.

 • Lamberto

  Enrico #6

  Ik had uw bijdrage niet gelezen.
  Daarom mijn reactie, Lamberto #9

 • Lamberto

  The Silver Mountain op hol geslagen?

  Zie het aanbod van zilver Maple Leaf munten.

  Nu € 30,50 — Waarde € 30,20 —– korting – 1%

  U bespaart per munt € 0,30 –

  Ze hebben gisteren vast iets te zwaar getafeld!

 • Oom Dagobert

  @Enrico
  De groepsdeal staat al een paar dagen op de site. De eerste dagen was de prijs gunstig !
  Aanbiedingen zijn aantrekkelijk in een stijgend kanaal omdat men de prijs loskoppelt van de marktevolutie . In feite krijg je een “gratis” buffertje voor de volgende daling. Zo kocht ik heel recent Eagles met een korting van meer dan één € op het ogenblik dat ik mijn bestelling bevestigde. Nu verlies ik 10 cent maar wat maakt het uit. Bij elke aankoop grijns ik even naar de roverheid. En indien ik er niet van zal kunnen genieten dan schenk ik mijn rovershol aan mijn zoon i.p.v hem een smak successierechten te laten betalen wanneer ik mijn ogen sluit. Want ook dat is heel wat winst! En bijkomend; je kan het schenken aan wie je wil, los van notarisregels en noem maar op. Mijn trots is dat “IK” bepaal en niet de roverheid! Spijtig dat heel wat onwetende mensen daar niet aan denken.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @oli

  Oli, je bent goed bezig, maar niet alles is correct in mijn opinie.

  “veel mensen willen geld”

  Eigenlijk niet. Met enkele uitzonderingen willen de mensen geen geld maar dingen & services. Geld is alleen de facilitator.

  “en willen geld best ruilen tegen iets waardevols”

  Alleen indien dat waardevols meer waard is voor hun als het geld dat er voor verlangt wordt.

  “als er plots meer geld komt, en iedereen ziet en weet dat”

  Maar hoe weet je dat? hoe zie je dat? Voor de meeste mensen (inclusief bankiers) is dat volkomen onzichtbaar. Zoek maar eens op hoeveel geld er is, daar zijn hevige discussies over. Wat moet als geld geteld worden en wat niet.

  “geld, je hebt er daar al immers al veel van”

  Hoe is men daar dan aan gekomen? Als er geld bijgedrukt wordt komt dat niet direct bij de mensen terecht. Je lijkt hier bijna te zeggen dat de mensen geld in de handen gedrukt krijgen. (geld niet voor mij, ik moet er voor werken, en mijn baas gaat niet zo maar ineens meer betalen)

  “het resultaat is minder geld beschikbaar -> het wordt zeldzaam en dus subjectief meer waard”

  Incorrect, immers de overheid blijft niet op het geld zitten. Dit wordt uitgegeven en komt zo weer in de economie.

  Hier laat ik het even bij.
  Ik vind je poging lovenswaardig. Erg goed gedaan. Maar er zit meer achter. Dat ga je ongetwijfelt nog wel ondekken als je zo door blijft gaan.

 • Enrico

  Het zal aan mij liggen maar ik begrijp even niets van de groepsdeal voor de zilveren maples.
  De gewone prijs is 30,20 op dit moment, de groepsdeal is 30,50? Of gaat men er vanuit dat de prijs de komende 14 dagen (de duur van het aanbod) flink zal stijgen?

  Sorry maar ik ben nog niet zo’n goede belegger he….

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Dirk
  “Rien, u bent een dom iemand !”

  It takes one to know one :)

 • Snel

  Misschien? Een hele kleine kans. Er is dus toch nog hoop.

  Wat? Griekenland. Eruit?

  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/10_oktober/16/economie/Grieken_in_conflict_met_trojka.xml

 • gordijnen

  Ivo Opstelten interviewt Emily Ansenk, directeur Kunsthal15-12-2008 | Auteur: Koen van Santvoord | Beeld: Mark van den Brink | Interview: Ivo Opstelten

  Deze zomer werd Emily Ansenk (38), na twaalf jaar Scheringa Museum, directeur van de Kunsthal in Rotterdam. Scheidend burgemeester Ivo Opstelten wilde graag nog even met haar kennismaken, want de Kunsthal is een instituut in Rotterdam.

  http://managementscope.nl/magazine/artikel/360-kunsthal-emily-ansenk

  Geen bewaking in Kunsthal

  reactie van een lezer:

  Ik heb in mijn leven veel kunst gezien. De gestolen schilderijen ook. Top v/d top? Nee wel leuk maar verder niet echt spectaculair. Volgens sommigen is waarde tussen 6 en 50 miljoen. Zou het niet tussen 1 a 1.5 miljoen liggen? Zouden ze ooit terug gevonden worden? Wat gaat verzekering ervoor betalen ? Helemaal niets? 1 miljoen? 5 of 60 miljoen? Wie is uiteindelijk de winnaar? Ik ben benieuwd wat er verder gaat gebeuren. Wat is er ooit voor betaald? Is het wel echt? Leuke klus voor slimme speuder.

  De erfgenamen van deze gestolen collectie zitten toch ook in hun maag met deze kunstwerken.

 • Nico

  Cijfer Massage
  Weer een goed stuk van Peter B. Meyer

  De inflatie is twee procent dat is wat de statistieken zeggen. Maar deze statistische nummerkrakers masseren de cijfers. De reële inflatie is waarschijnlijk dichter bij de 5%. Misschien wel 10%, of zelfs hoger. Wie weet het?

  De Argentijnse ….http://www.edelmetaal-info.nl/2012/10/cijfer-massage/

 • Snel

  Dit vanaf een andere computer.

 • SC

  Beste Gerard,

  Dank voor je reactie.
  Heb vooralsnog bescheiden ingekocht.

 • gordijnen

  @oli

  Goed verhaal Oli, recht uit het hard.

 • Piet

  Zilver weer wat omhoog, prima. Maar doordat mijn winst in aandelen genoteerd staan in dollars verdampt alles weer. Wat is te verwachten voor de euro/dollar koers? Je zou toch zeggen dat door al die malaise in Europa de waarde van de Euro zou dalen.

  Als Spanje officieel een beroep doet op de noodsteun, is dat dan een positief teken voor de koers? Misschien is het dan een goed idee die dollars maar snel in te wisselen. SLV & GLD dobberen rustig op en neer.

 • Gerard

  @oli
  Denk niet dat die paniek bij burgers vandaan komt. Dat komt veeeeeel later pas.
  Het gaat om het grote geld. Geld bij banken, pensioenfondsen, hedgefunds, obligatiefunds, enzovoorts.
  Dit wordt kortweg op journaals “de financieele markten” genoemd.
  Iedereen vergist zich blijkbaar om welke bedragen het hier gaat.
  Het zijn bedragen die zich jaarlijks gaan verdubbellen. Het is een meervoud van alle schulden ter wereld bij elkaar!
  Een deel van dit geld steekt inderdaad in de schulden. Maar een meervoud ligt ergens doelloos. Als dit geld vaste activa gaat zoeken, dan valt een valuta pas.
  Daarom is iedereen doodsbang dat de financieele markten niet gerustgesteld worden.
  Terwijl tegelijkertijd de groei van dat doelloos geld niet meer te stoppen is.

 • Gerard

  Correctie ten einde…
  Zilver gaat voor de 3e maal 35 testen binnenkort. Blijkt harde noot vooralsnog.

 • Snel

  Is de correctie ten einde? Dan kan ik weer wat papier inslaan.

  Graag reacties voor 22.00 uur. IVM sluitingstijd NYSE. :-)

 • temp242
 • temp242

  Prachtig geschreven Beste Oli, recht uit de ziel.MVG.

 • oom dagobert

  @Dirk
  Beste Dirk,
  Niet iedereen kreeg de juiste bagage mee. Op dit blog trachten we door uitwisseling van gedachten inzicht te krijgen in de materie. Iemand als dom bestempelen is ongepast.

  Vriendelijke groet.

 • oli

  Dirk, waarom zo een onvriendelijke en argumentloze reaktie ?

 • Dirk

  Rien, u bent een dom iemand !

 • oli

  Oeps… precies wat veel geschreven.. sorry :p

 • oli

  zoveel over hyperinflatie..
  Ik ben iemand die niet veel weet, en alleen maar logisch nadenkt. en gewoon even nuchter nadenken.

  Hoe krijg je hyper inflatie ?

  Ik zal even niet spreken over kopen of verkopen, maar enkel over ruilen of “omzetten in”.
  uiteindelijk als je iets koopt : ruil je briefjes voor een goed, of vise versa.
  Laat ons even stellen dat de wet van vraag en aanbod klopt:
  voor iets wat je graag wilt, maar wat je niet veel van kan vinden wil je veel voor geven.

  Goed.. start..

  er is een bepaalde hoeveelheid geld. veel mensen willen geld (voor welke reden dan ook), hechten dus een bepaalde waarde aan geld, en willen geld best ruilen tegen iets waardevols, of omgekeerd iets waardevols ruilen tegen iets anders waardevols (eventueel geld).

  als er plots meer geld komt, en iedereen ziet en weet dat, en het is verdeeld bij de mensen, dan zullen de mensen minder snel bereid zijn om iets waardevols te ruilen tegen dat geld, je hebt er daar al immers al veel van.

  omgekeerd, als er heel weinig geld is dan ben je wel bereid om iets om te ruilen tegen niet zoveel geld (ter info dat iets dat je wil omruilen kan natuurlijk ook een dienst zijn, arbeid).

  als er veel geld echt beschikbaar is (bij de mensen/ bedrijven) dan wordt dat geld dus minder waard (= inflatie), en als er weinig geld is, dan wordt het meer waard (=deflatie).
  (je zou dit monaitaire inflatie of deflatie kunnen noemen, maar dit is niet juist, want ik spreek van beschikbaar geld, wat je vandaag kan uitgeven)

  Belangrijke nota: Het of weinig geld is een subjectief gegeven: het is vooral hoe je het aanvoelt:
  als jij heel veel geld hebt op een rekening, maar je weet dat niet meer, dan zal je je niet rijk voelen !

  Een ander belangrijk element is hoe je inschat of je in de toekomst veel geld zal hebben of juist niet. ook dat zal een invloed hebben op je besteedingen (hoe sterk je geld wilt omruilen tegen iets anders).

  onze overheid geeft geld uit, en heeft geld nodig, maar ai, het geeft meer uit dan dat het ontvangt. Dat is lastig, er wordt dus bijgeleend. de overheid geeft extra geld uit (er is dus meer geld), maar dat geld kwam van iedereen die een kasbon gekocht heeft (het geld dat in uw spaarpot zat zit nu in een kasbon, en kan je dus niet onmen, dus minder geld) -> beide zijn in evenwicht dus geen invloed.

  nu komt er en crisisje…

  de overheid heeft te weinig inkomsten: twee gevolgen
  1. beetje besparen = minder geld uitgeven
  2. mer geld gaan lenen = meer mensen die een kasbon kopen

  de mensen besteden minder geld (schrik voor wat komt) en sparen meer. komt goed uit ze kunnen die kasbon kopen.

  het resultaat is minder geld beschikbaar -> het wordt zeldzaam en dus subjectief meer waard
  omdat het crisis is hebben de mensen minder inkomsten, minder geld, sparen meer
  een vicieuse cirkel : er is steeds minder geld beschikbaar.
  ==> deflatie

  en dan het vervolg:
  De overheden hebben steeds meer geld tekort. -> meer lenen ? ja maar de mensen hebben geen geld meer om de schuld op te kopen. Dus de printer gaat aan, er wordt geld bijgemaakt.
  er is dus meer geld, maar zien de mensen dat ? hebben zij het gevoel dat er meer geld is ?
  hebben zij meer geld ? -> NEE ! geen inflatie hierdoor.

  na een tijdje komt er echter wel veel geld bij, en eten moeten de mensen toch doen -> inflatie op primaire geoderen, maar deflatie op niet levensnoodzakelijke dingen. (biflatie)

  als voor een bepaalde reden de economie een beetje aantrekt, of de mensen gaan minder sparen (minder angst voor de toekomst, of te lage rentevoeten) dan komt er plots weer geld vrij: er is weer veel geld beschikbaar : inflatie !
  nu er is ondertussen extra geld bijgedrukt. dus als dit allemaal weer vrijkomt, dan zit je plots met veel geld -> hoge inflatie.

  (nee hoge inflatie en hyper inflatie hebben niets met elkaar te maken).

  stel nu dat er iets gebeurt (en dat kan vanalles zijn) dat mensen beginnen te panikeren en ze willen hun geld ruilen voor iets voor hen op dat ogenblik heel waardevols is (dit panikeren kan zijn omdat ze vrezen dat weldra de winkels leeg zullen zijn, ofwel omdat ze geld teveel hebben, of omdat ze denken dat er bvb een hongersnood komt, of omdat ze denken dat iedereen volgende week dood gaat, of omdat ze denken dat alle banken gaan omvallen, of omdat de overheid enorm veel bijdrukt en het geld niet meer waard gaat zijn) dan heb je hyper inflatie.

  zo is het volgens mij….

  En nu in Europa of VS ?
  er wordt momenteel geld bijgemaakt, maar het wordt opgedroogd door de staatsleningen of om banken te redden. bedrijven die veel cash hebben blijven erop zitten, omdat ze er niets mee durven (kunnen) doen. -< geen sterke inflatie.

  maar als iedereen zijn geld begint te ruilen.. aiaiaiai…
  Wanneer de vonk komt ? en wat die vonk is : dit weet niemand.
  het kan het omvallen zijn van een bank, of een nakende oorlog, of eender welke op het eerste zicht onbelangrijke gebeurtenis. Hierbij is van belang dat het de indruk is die telt, niet de feiten.

  Denk aan iemand die in een drukke straat plots "er is een bom !" roept. breekt er panniek uit ?
  1 .dit hangt af van wat de mensen op dat ogenblik denken, niet of er al dan niet een bom is.
  2. wat ze denken hangt af van de context. is er net een bomaanslag geweest ?

  als er panniek uitbreekt, wat is dan de oorzaak ? daar kan je uuuren over disuteren: is het die dat geroepen heeft (ook al is er geen bom) is het de bom die er wel degelijk was, en welke een aantal ook gezien hebben en als eerst in panniek waren ? of is het de algemene context ?

  voila ik ben bijna uitgebabbeld.

  komt er hyper inflatie ?
  mja… volgens mij wel: eerst een goeie dosis inflatie omdat ze massaal gaan bijdrukken,
  en dan als blijkt bvb dat er geen pensionen meer zijn, of een gans land gaat failliet, en de meute wordt wakker dat het ook in eigen land kan gebeuren, met vberlies van alle spaargelden en pensioenen… mja… ik zou ook al mijn geld opdoen :-)

 • Edwin

  1984 is in Nederland aangekomen. Politie die zelf crimineel gedrag, ahum met toestemming vertoond. Veel Nederlanders zullen het weer geweldig vinden. Ondertussen houden ze geen rechten meer over. Want je hebt toch niets te verbergen? ROFL

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/16/steun-in-kamer-voor-plan-opstelten-om-politie-te-laten-inbreken-in-computers/

 • Lamberto

  Greetjes

  Overal aan gedacht.
  Zelfs aan 3 lagen dik gerecycled papier.
  En natuurlijk, “extra zacht”.
  Maar alle gekheid op een stokje.
  Ik ben geen doemdenker, maar een pure realist die al een hele tijd donkere wolken aan de horizon ziet verschijnen.
  Ik hoop dat ik mij vergis, dit is niet alleen beter voor mijzelf, maar ook voor de vele nog steeds onwetenden die op deze aarde ronddwalen.

 • greetjes

  excuus, de emoties werde me kennelijk even te veel: je kont mee af te vegen! Natuurlijk.

 • greetjes

  @Lamberto

  Je vergeet nog een maatregel: zorg dat je voldoende eten en toiletpapier in huis hebt om de eerste tijd door te komen. Toch zonde als je stantepede je zilver om moet ruilen om uiteindelijk e kont mee af te geven. Ik zeg het maar even plastisch.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Lamberto
  “Blijf rustig afwachten tot het tot einde van het huidige financiële fiat geld circus in volle hevigheid losbarst.
  Zorg er in tussentijd wel voor dat indien cash vermogen aanwezig, dit veilig in goud en zilver is omgezet.”

  Dat is een heel goede methode.
  Zelf moet ik ook nog wat fiat in steen omzetten, dus ik hoop dat het fiat nog even volhoudt ;-)

  Wat FOFOA zo moeilijk maakt is dat hij het thema freegold of RPG vanuit alle mogelijke hoeken behandeld. En dat is best wel lastig. Maar het eigenlijke freegold prinicpe is simpel.

  Als eerste is de realisatie dat geld twee functies vervult die een fiat munt niet kan vervullen zonder op een dag een implosie te ondergaan: betaalmiddel en spaarmiddel.

  De tweede is de realisatie dat deze functies zeer goed van elkaar gescheiden kunnen worden. Een fiat munt voor betalingen, en goud (of iets anders) als spaarmiddel.

  En dat is freegold in een notedop.

  Al de rest wat geschreven wordt is razend interresant, maar niet nodig om te begrijpen.

 • Gerard

  @WijRos
  Ook jij weet niet hoe hyperinflatie ontstaat. Je constateert alleen dat er hyperinflatie is.
  Dat is het verschil.

  Niemand wordt verteld hoe het ontstaat. Ook in Argentinie niet. Dat weten alleen Centrale bankiers en mensen die weten welke cijfers ze in de gaten moeten houden, zoals FOFOA.

  Geld bijprinten kan nooit leiden tot hyperinflatie. Daar horen andere cijfers bij. En oke, FOFOA heeft officiele cijfers gepakt die wat afwijken een paar tienden achter de comma.

  Geen enkel land ter wereld heeft ooit zoveel geld bijgeprint als Japan. 20 jaar lang onafgebroken. Een 10 voud van FED en ECB samen. En waarom daar dan GEEN hyperinflatie?

  De meest extreme geldprinterij uit de geschiedenis heeft 4 jaar lang plaatsgevonden in China. Gaat om 10.000den miljarden.
  We zien al dagen in het nieuws dat de inflatie in China DAALDE van 12% naar eergisteren 1,9%.
  Als jij vindt dat het verhaal van FOFOA onzin is, dan moet je dit OOK kunnen verklaren.

  India en Vietnam hebben ook inflatie van meer dan 25% per jaar, maar dat is GEEN hyperinflatie.

  Ik noemde 2 voorbeelden, maar feiten genoeg in de wereld waaruit blijkt dat ongelimiteerd geld bijprinten NIET tot hyperinflatie leidt. Daar komt behoorlijk wat meer bij kijken.

  Nogmaals, je kunt hyperinflatie als burger constateren als het eenmaal zover is, maar dan weet je nog lang niet hoe dit achter de schermen tot stand komt. Ook niet in Argentinie.
  Kun jij met zekerheid zeggen of Argentinie alleen maar hog inflatie heeft of hyperinflatie?

 • Lamberto

  Vol overgave heb ik geprobeerd de inhoud van onderstaande links tot mij te nemen.
  Voor mijzelf ben ik tot de volgende conclusies gekomen.
  Blijf rustig afwachten tot het tot einde van het huidige financiële fiat geld circus in volle hevigheid losbarst.
  Zorg er in tussentijd wel voor dat indien cash vermogen aanwezig, dit veilig in goud en zilver is omgezet.
  Op de bank alleen voldoende middelen aanwezig laten om het persoonlijke betalingsverkeer draaiende te houden.
  Op geen enkele manier meer meedoen aan het in en verkoop systeem op de beurs van papieren droomverwachtingen.
  Er komt een moment dat er niet meer op tijd gereageerd kan worden, en de verwachtingen in rook zijn opgegaan.
  Hiermee bedoel ik het voorheen aanwezige vermogen!
  Sinds ik deze beslissingen heb genomen, voel ik mij een stuk plezieriger.
  http://fofoa.blogspot.nl/2012/05/inflation-or-hyperinflation.html
  http://fofoa.blogspot.nl/2011/04/deflation-or-hyperinflation.html

 • Gerard

  @Rien
  De eerste regel is al complete onzin. Had de moeite genomen om het hele stuk te lezen, dan was je de broek erbij afgezakt. Van boven tot onder “onzin”. Duidelijk dat de schrijver er geen bal van snapt. ik ga daar ook niet dieper op in.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  PS: WijRos,

  Ik weet natuurlijk ook niets zeker. Ik probeer alleen dat te schrijven zoals ik vandaag tegen deze problemen aankijk.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos
  “Het probleem is dat vrijwel alle hyperinflaties op een andere manier tot stand komen en het dus niet zo gemakkelijk om het te standaardiseren.”

  Daar ben ik het met je eens. Iedere hyperinflatie is anders. Misschien had FOFOA in het bewuste artikel beter geen voorbeelden gegeven omdat dat van de eigenlijke argumentie afleid.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Roi, @WijRos, @Gerard

  Om eerlijk te zijn, ik heb niet de motivatie om het stukje te lezen, sorry.
  De eerste regel was genoeg om mij te demotiveren.

  “Hyperinflatie gebeurt wanneer een obligatiemarkt van een land breekt.”

  Huh? wat bedoelt hij hiier mee? Wat is oorzaak, wat is gevolg?
  Ik schrijf zelf ook niet altijd even begrijpelijk, maar ik kan hiermee niets beginnen. Er wordt imo niet gezegd.

  “Met andere woorden, de soevereine natie is niet langer in staat zichzelf te financieren.”

  Wat zegt hij nu weer? Ik begrijp de samenhang met de vorige zin niet.

  “Haar obligaties dalen (stijgende yields) tot het punt waar de overheid geld moet printen of failliet gaan.”

  Een obligatie is een stuk papier, de overheid kan er net zo veel van maken als nodig is.
  De obligatie markt stort pas in als er geen VRAAG meer naar de obligaties is. Wanneer juist iedereen en de overheid obligaties wil verkopen. Dat kan gebeuren in een hyperinflatie, maar hoeft niet. Het hoeft ook geen aanleiding te zijn tot geld printen en hyperinflatie.

  Het spijt me, maar ik zie er geen heil in dit helemaal door te spitten. De schrijver heeft IMO geen oog voor oorzaak en gevolg en drukt zich slecht uit.

 • Anna

  @WijRos

  WijRos, Wat was voor jou destijds de reden om naar Argentinie te verhuizen en niet naar bv. Brazilie? Immers, ik lees dat het land al vanaf 1970 in een financiele vrije val is geraakt. Heb je de luxe/de wil nog om te verhuizen? Of heb je een manier gevonden om te overleven of zelfs beter te worden van de (hyper)inflatie in je land? Ben benieuwd naar je persoonlijke verhaal.

 • WijRos

  @Gerard

  re. antwoord op 2 vraagjes

  Beste Gerard, er worden eigenlijk geen huizen verhandeld maar in peso gaan de prijzen snel omhoog want ieder wil van die rommel af, dat geldt echter al 10 jaren voor de peso.
  De koopkracht daalt al sinds het Kirchnerismo zijn intrede deed, vandaar een inflatie van 0 % (officieel) en loonsverhogingen van gemiddeld 30%. Er moet wel bij gezegd worden dat sommige loonsverhogingen voor de arbeiders totaal teniet werden gedaan door belasting of premie verhogingen.

  Ik heb nu jaren van echte hyperinflatie ervaring (als ondernemer) en ik begin te begrijpen dat je er dan GEEN verstand van hebt. In NL weet men het eenvoudig beter daar heeft men ………………nog nooit hyperinflatie gehad!

  BEGRIJP nu eens één keer dat alle financiële informatie gewoon nergens op slaat dus al die theorieën van jullie zouden wel eens niet kunnen deugen!!!!!

  Overweeg dat eens, dat is mijn vraag. Ik ben de laatste die zegt dat jullie het niet weten of lulverhalen zitten te verkondigen maar het is veel minder simpel dan in het fofoa verhaal geponeerd wordt omdat 3/4 van de financiële informatie gewoon niet juist is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dat was mijn boodschap, ik ben de laatste die beweert het wel te begrijpen.

 • Gerard

  @WijRos
  Een vraagje van belang.
  Zijn huizenprijzen dalende in Argentinië?
  Daalt de koopkracht?

 • WijRos

  Laatste stukje over 5 keer echte hyperinflatie in 40 jaren:

  Dit is een stukje wat ik ruim een half jaar geleden ergens heb geschreven:

  Zoals in bijna alle landen buiten West-Europa hebben wij in Argentinië een US dollar-economie en een lokale valuta-economie. De dagelijkse zaken worden met peso’s betaald terwijl vastgoed en duurdere artikelen in US dollars aangeboden worden. Vanwege ongecontroleerd geld printen zoals nu ook gebruikelijk is in Europa en de VS, is hier een enorme inflatie ontstaan. Officieel is de inflatie tussen 0 en 3 %, de laatste 8 jaren, maar de realiteit is dat we voor brood precies 10x zo veel betalen als 8 jaren geleden. De boeren krijgen de schuld natuurlijk (slechts 2% van de bevolking) maar deze krijgen in US dollar uitgedrukt minder geld voor hun tarwe dan 8 jaren geleden. Alle andere zaken zijn ongeveer in dezelfde mate duurder geworden en loonsverhogingen van 30 tot 40% ieder jaar is nu de norm.
  Er is de laatste weken een aanzienlijke “touwtrekkerij” ontstaan met betrekking tot de koers en de beschikbaarheid van de US dollar. De US dollar wordt al langer dan een jaar kunstmatig laag gehouden hetgeen extra inflatie heeft gecreëerd.
  Men heeft in Argentinië veel ervaring met inflatie want voor 1970 hadden we de Peso Monedo Nacional, die werd vervangen tegen een ratio 100 : 1 door de Peso Ley die op zijn beurt werd vervangen door de Peso Argentino in een ratio 10,000 : 1 in 1983. In 1985 werd deze vervangen door de Austral tegen een ratio 1000 : 1 die in 1992 weer vervangen werd door de Peso Convertible in een ratio 10,000 : 1. Even voor de rekenaar 1 Peso Convertible was in 1992 gelijk aan 10,000,000,000,000 Peso Monedo Nacional uit 1970 !
  De Peso Convertible werd in de Menem-periode gelijk gesteld aan de US dollar tot 2002. Nu is de officiële koers 4,49 en de meest vrije koers tot bijna 8 peso op een US dollar.
  Omdat alle uitgevoerde producten verkocht worden in US dollars heeft de regering een aantal maanden geleden besloten dat deze dollars eerst omgewisseld moeten worden in peso’s. Daarna moeten bedrijven de dollars weer terugkopen, voor een hogere prijs natuurlijk, nadat men daar schriftelijk toestemming voor gekregen heeft. De import en zelfs export van vrijwel alle artikelen is eveneens gebonden aan allerlei vergunningen die verleend moeten worden door de zittende administratie. Dit biedt natuurlijk enorme kansen voor de “ondernemende” politici zoals we die hier kennen.

  Inmiddels, oktober 2012, mag de dollar niet meer gebruikt worden voor onroerend en roerende goederen en is de handel in goud voor particulieren stopgezet. De handel met het buitenland ligt bijna helemaal stil.
  We gaan observeren wat er nu gaat gebeuren.

 • Gerard

  @WijRos
  Nee hoor, ik discussieer graag met jouw. Maar je kunt mij toch onmogelijk beschuldigen van geen duidelijke argumentatie.
  Maar ik geef het een beetje op. Rien? Waar blijf je?

  Nico, natuurlijk is hyperinflatie verlies van vertrouwen in geld. Maar niet door de burgers. Die blijven geld vertrouwen tot in de laatste fase van hyperinflatie. En overigens is hyperinflatie ook onmogelijk tijdens inflatie.

 • Nico

  Wijros
  Ik maak er niet veel woorden aan vuil, hyperinflatie in een notendop is verlies in vertrouwen in een munt waardoor een vlucht in hard assets ontstaat,maar dan massaal.

 • WijRos

  @ Roi,

  beste Roi, de reactie van Gerard heb je inmiddels meegekregen nu nog de opinie van Rien.

  Ik denk dat ik Gerard maar ga voordragen voor de Nobelprijs voor economie in 2013. Hij weet het allemaal zo goed dat discussie niet meer mogelijk is dat zie je ook met Krugman cs.

  Als ik met feiten aangeef waar het fofoa verhaal afwijkt van de werkelijkheid dan wordt dat gebagatelliseerd.

  Het probleem is dat vrijwel alle hyperinflaties op een andere manier tot stand komen en het dus niet zo gemakkelijk om het te standaardiseren.

 • WijRos

  @Gerard

  re. De Chinezen maken ONZE producten. Niet omgekeerd.

  Beste Gerard,
  Er zijn nog erg veel belangrijke en nodige infrastrukturele projecten die in China uitgevoerd moeten worden. Als ze het geld hebben om de duurste auto’s en andere zaken uit Europa te kopen dan zijn ze ook in staat deze zaken in China te kopen.

  Verder wordt steeds vergeten dat de belangrijkste productie van industriële artikelen in Europa, de VS en Japan voor China en in een mindere mate voor de rest van Azië zijn. Belangrijkis echter dat China in een sneltreinvaart deze producten zelf gaat produceren.

  Ik denk dat wij onze belangrijkheid, zoals zo vaak ons met onze plastic consumptie economieën, ver overschatten en dat China helemaal niet zo afhankelijk van ons is als dat we nog denken.

  We zullen het allemaal gaan zien de komende jaren.

 • Gerard

  @WijRos
  “Mijn stellige mening is dat China en Azië de economieën in de westerse wereld op gang zullen moeten houden.”

  De Chinezen maken ONZE producten. Niet omgekeerd.

  De Chinese economie is nog niet zover dat ze voor de binnenlandse vraag kunnen draaien. Dat komt wel, maar zal zeker nog enkele jaren duren. Minimaal nog 5 jaar. Tot dan zijn ze afhankelijk van ONZE vraag die stijl afneemt.

 • Gerard

  @Turbo Wally
  Laat je niet gel maken op dagkoersen.
  Het is 3 stappen vooruit, 2 achteruit, 3 vooruit, enzovoorts.
  Daarnaast, alle grondstoffen gaan nu omlaag. Dat komt door het slitvallen van de economie.
  Maar grondstoffen liggen nu aan de onderkant van de bandbreedte. En dat is kort bij de bodem.

  Aandelen stijgen alweer, correctie is daar al voorbij. Dat grondstoffen dalen en aandelen stijgen is weer even bijzonder. Dat komt omdat obligaties helemaal op de bodem liggen. En dat is een echte bodem! Eentje die we nooit eerder zagen. Op NUL !!
  Het nieuwe geld gaat dan toch naar aandelen, ondanks de vele winstwaarschuwingen.
  Het geld stroomt vooral naar non-cyclical.

 • Gerard

  @Roi
  Het spijt me Roi, maar die link naar goldonomic slaat echt nergens op.
  Het is een ongelooflijk lulverhaal. Hoe krijgt hij het bij elkaar verzonnen.
  Ik wil best de vinger leggen op alle fouten die hij maakt, maar het zijn er echt teveel. Reageer daar liever niet op.

 • SC

  Maar gelukkig hebben we Farage nog….

  http://goldonomic.be/nieuws/item/nieuws-oktober-2012

 • WijRos

  @Roi

  re. HYPERINFLATIE SCENARIO in fases.

  Beste Roi, dit is een aardig verhaal en een stuk eenvoudiger te verteren dan de fofoa stukken. Ik ben benieuwd wat onze experts, Gerard en Rien er van vinden.

 • oom dagobert

  @Roi
  Bedankt ! Ik heb het ondertussen al drie maal herlezen. Morgen neem ik het nog door.

 • Turbo Wally

  @Gerard
  Bedankt voor je reactie gerard, ik had namelijk ook al gekocht op 26, ik ga nog effe een weekje afwachten, en even bekijken.

 • seppel

  @Wijros
  Goede gelegenheid om eens te wikken en te herschikken………

 • WijRos

  @seppel

  re. ik heb 75 % van m’n mijnaandelen vandaag verkocht

  Beste Seppel,

  over een week weet je of het verstandig was. Het is volgens mij wel verstandig al het fysieke materiaal te houden. Zolang er nog gemanipuleerd wordt zullen de edelmetaal prijzen blijven stijgen. Neem maar van mij aan dat de short posities bij JPM weer enorm toegenomen zijn de afgelopen 2 handelsdagen.

  Gerard zal ongetwijfeld een sluitende theorie hebben waarom het gaat zoals we nu waarnemen, ik niet, m.u.v de manipulatie theorie.

 • Roi

  @Oom dagobert

  Ik vond deze informatie over hyperinflatie erg hulpzaam!

  HYPERINFLATIE SCENARIO in fases.

  http://goldonomic.be/academie/category/hyperinflatie-scenario

 • seppel

  @Wijros
  Kan zijn, maar ik heb 75 % van m’n mijnaandelen vandaag verkocht. Fysiek hou ik tot in het oneindige als het moet.

 • stafke

  Tjonge jong, tgaat hard.

 • Snel

  Sta er inderdaad van te kijken.
  Zodra ze aan de andere kant van de plas open gaan, de prijs zoveel naar beneden gewerkt wordt.
  Toch knap dat dit zonder manipulatie gebeurt.

 • WijRos

  Wat er nu even op de edelmetaal markten gebeurt heeft niets met manipulatie te maken.
  Het biedt in elk geval instapkansen.

 • WijRos

  @Gerard

  re. Chinese harde landing

  Beste Gerard, ik weet dat jij de Amerikaanse pers redelijk bijhoudt dus het moet je opgevallen zijn dat vrijwel alle Amerikaanse media met vreugde melden over de Chinese harde landing die we zouden krijgen. Men was even vergeten dat een harde landing in China met name nadelig zou zijn voor de consumenten economie in de VS. Het begint er op te lijken dat deze harde landing misschien helemaal niet plaats gaat vinden.
  Ik kwam deze opmerking (Chinese harde landing) trouwens ook verscheidene malen tegen in jouw betogen. Mijn stellige mening is dat China en Azië de economieën in de westerse wereld op gang zullen moeten houden.
  We hoorden Romney cs. ook herhaaldelijk afgeven op de Chinezen terwijl deze man blijkbaar niet in de gaten heeft dat met name de VS maar ok de EU, China hard nodig hebben om hun façades overeind te houden.

 • Oom dagobert

  Beste Gerard,
  In je post 44 heb je het op een bepaald ogenblik over:
  ” Dus pas NA de hyperinflatie gaat men geld bijprinten om Jan met de Pet van voedsel te voorzien.”
  Naar mijn bescheiden mening staat hyperinflatie voor duurdere goederen voor de armer wordende consument die steeds minder goederen “kan” kopen omdat de geldhonger van de producerende elite geen grenzen kent. Zo heb ik het althans begrepen.
  Mijn vraag:
  Wat bedoel je dan juist met hyperinflatie in de onmiddellijke toekomst ? Ik heb het dus niet over stap zes zoals ik hierboven beschreef.
  Sorry hoor. Ik ben ook maar iemand die een poging doet om een beeld te krijgen in de ingewikkelde puzzel.

 • Gerard

  @WijRos
  Waarom zouden wij een harde landing China willen?
  Lange termijn is China natuurlijk wel goed. Dit is wel een goed koopmoment China.
  maar China draait op productie voor Europa en de VS. Vandaar de harde landing omdat vooral in Europa de vraag afneemt. En zeker niet andersom. Dat maken wij niet meer mee.

 • Gerard

  @Turbo Wally
  Het lijkt er op dat de correctie alweer voorbij is. Had er iets meer van verwacht, maar kan nog.
  30? Denk het niet. We liggen nu op de bodem van de uptrend. Even zijwaarts zou ik eerder denken.
  Maar 30 of 32, wat maakt het uit? Precies op de bodem plannen lukt niemand, maar dat hoeft ook niet. We liggen nu dicht bij de bodem en dat is goed genoeg. De rit vanaf 26 heb je dan gemist, maar dit blijft zeker een goed koopmoment.

 • Turbo Wally

  @Gerard
  Beste Gerard, zoals steeds op dit blog lees ik altijd aandachtig je post, verwacht jij nu een ritje voor zilver beneden de dertig ?

 • Maria

  http://goudvergelijken.nl/blog/hyperinflatie-in-iran-zorgt-voor-explosie-goud/

  En vervolgens werd de goudprijs weer naar beneden gewerkt.

 • WijRos

  Beste Gerard, het lijkt er op dat de zogenaamde harde landing van China waar de hele westerse wereld zo op hoopte niet doorgaat. Jammer toch voor al die westerse koffiedikkijkers.

  Ik zou het echt geweldig vinden als China weer opkrabbelde en de westerse wereld laat zien wat je met hard werken en goed produceren kunt bereiken. Dat zou ook betekenen dat het misschien nog goed komt met Duitsland en dat NL dan ook kan meeliften.

 • WijRos

  @ Gerard,

  het lijkt er op dat de gedrogeerde mensen die onder mijn en jouw naam allerlei flauwekul de wereld in stuurden weer nuchter geworden zijn of nu slapen.

  Beste Gerard, het probleem in de westerse wereld is dat er niet meer geïnvesteerd wordt in productie capaciteit, daarom staat er veel geld bij Pimco. Men investeert niet omdat productie in de westerse wereld inefficient en duur is. Het overheidsbeleid is gericht op consumeren maar de meeste burgers beginnen in de gaten te krijgen dat dit een doodlopende weg is. Er komt een dag dat een belangrijk deel van het Pimco geld naar edelmetalen gaat stromen, daar wachten we met zijn allen op.
  Dit gedrag hoeft volgens mij niet to hyperinflatie te leiden alhoewel als er veel vraag naar edelmetaal komt dan zal de prijs nog meer stijgen. Men kan dat alleen voorkomen door de werkelijke rente drastisch te verhogen. De manipulatoren houden de rente laag dus zou er meer geld naar edelmetalen willen stromen maar dat beperken de manipulatoren door de edelmetaal prijzen te onderdrukken. Dit manipuleren resulteert echter wel in een verstoorde markt wat uiteindelijk weer tot hyperinflatie zou kunnen leiden of zie ik dat verkeerd?

 • Gerard

  @Rien
  “…Het lijkt me onwaarschijnlijk dat deze opgelost kan worden door gewoon alle schulden nietig te verklaren…”

  Daar maak je toch ook een foutje. Schulden kun je niet nietig verklaren. Je kunt alleen spaargeld nietig verklaren wat daar tegenover staat. Vaak is het niet eens spaargeld, maar gebouwen, bedrijfskapitaal, jouw pensioen, jouw spaarrekening, noem maar op.
  En wie maakt de keuzes dan?
  Gaan we Apple opheffen en failliet verklaren? Gaan we Shell opheffen? Of gaan we alle burgers hun spaarrekening afnemen?
  Niet zo eenvoudig.
  Schuld kun je alleen saneren als je bezittingen ook saneert.
  Welnu, de schulden zijn hoger dan het TOTALE BBP, soms x 2.
  Dus na 2 jaar alle inkomsten + bezit van letterlijk ALLES in beslag nemen, dan heb je genoeg om de overheidsschuld te saneren. Dan moet je nog wel even nadenken hoe je dan de private schuld, hypotheken en bedrijfsfinancieringen op gaat lossen.
  Overigens, als je alle bezit + inkomen van de VS in beslag neemt, dan heb je genoeg geld om slechts EEN jaar het begrotingstekort van 60% naar 0% te halen. Hier spreek je helemaal niet meer over schulden.
  Ben realistisch, dit is absoluut onmogelijk.

 • Gerard

  Aandelen, goud en zilver zijn dalende op een correctie.
  Logisch, het is weer “slecht nieuws showtime”.
  Veel particulieren staan al aan de kant.
  Maar achter de dijken liggen de Wall Street bankiers en andere bankiers weer op de loer met veer vers geld.
  Ze willen graag de particulier en anderen uit de markt jagen om er zelf weer goedkoop in te springen.
  Hoe doen ze dat? Veel slecht nieuws zaaien. En gaan daar zelf op short.
  Als de grafieken en cijfers aangeven dat er genoeg verkocht is, dan springen ze zelf weer op de kar!

  Zo wordt het spel gespeeld.
  DAT zijn de spelregels. Zo wordt het spel gespeeld. Ook JPMorgan zit aan tafel.

  Het domste wat je kunt doen is je te laten verleiden door de volatiliteit.

  Als je de spelregels niet snapt, moet je niet meespelen.

  Doe dus mee met het grote geld van de grote boys.
  Ga long als alles laag staat, ga short als alles hoog staat.
  Als je dit niet goed kunt volgen? Ga dan “buy and hold”.
  Maar als je gaat piepen als zilver EEN dollar zakt van 35 naar 34, terwijl zilver IN EEN RUK van 26 naar 35 steeg, dan ken je de spelregels niet.
  Je moet dan bij jezelf nagaan of je dit spel nog mee wilt spelen.

 • Gerard

  @WijRos
  re: “Beste Gerard, overweeg eens te denken dat het spaargeld niet meer aan huizen besteed wordt maar aan het veel belangrijker voedsel of energie.”

  Nu begrijp ik waarom jij het niet begrijpt.
  Het “spaargeld” wat hier bedoelt wordt is het geld dat bij Pimco, andere grote institutionelen en pensioenfondsen, en banken aanzwelt. Niet die 20.000 euro bij Arbeider Jan met de pet.
  Het bedrag is ongeveer hetzelfde, er staat alleen “miljard” achter… Op korte termijn miljard x10, x100, enzovoorts.

  Uw veronderstelling dat die Jan met de Pet van zijn 20.000 broodjes worst gaat kopen, is al 6 stappen verder dan wat het verhaal uitlegt.
  Dat staat ook duidelijk in dat verhaal. Dus pas NA de hyperinflatie gaat met geld bijprinten om Jan met de Pet van voedsel te voorzien. Dat heeft te maken met de loon-prijs-spiraal die daar weer achteraan loopt. Maar dit is dus ver voorbij de uitbraak van hyperinflatie waar de uitleg over gaat.

  Zonder het verder uit te leggen waarom: Marc faber heeft regelmatig geschreven dat, als het begrotingstekort meer dan 60% bedraagd, en deze nieuwe schulden door de ECB worden bijgeprint, dat dan hyperinflatie al een feit is. Ook al zie je het dan nog niet.
  Die 60% is belangrijk. Obama zit inmiddels aan 54%. Euro-zone zit op 4,5% en wil onder de 3%. Maar Euro-zone heeft WEL met terugtrekken van spaargeld te maken. Kijk maar naar staatspapier Zuid Europa. Dus zowel de VS als de EU hebben beide EEN handvat met de knop van de ondergang in handen.
  Wat is nu erger? Ik denk de VS.

 • Gerard

  Beste medebloggers, waarom reageren jullie op dit soort halve garen?
  Niet doen. Dat is het beste. Negeer die niksnutten.

 • SC

  t

 • RK

  Ik vermoed dat deze trollen, in ieder geval sommigen, professionals zijn.
  Betaald.

 • Nico

  Anna
  wellicht geeft dit enigzins antwoord op je vraag:

  Wat gebeurt er met je hypotheek als er veel inflatie (en looncompensatie) is…is iedereen dan met grote aflossingen gelijk van zijn hypotheek af ?

  http://www.goeievraag.nl/vraag/financien-werk/financien/hypotheek/gebeurt-hypotheek-inflatie-looncompensatie-iedereen.160223

 • Lamberto

  Silverman #38

  “Vandaag verkiezingen in België”.
  Hoe is het afgelopen met Geertrui Winders, u weet wel de echtgenote van Herman.
  Ze heeft voor de plaatselijke partij “Respect” meegedaan aan deze verkiezingen in Sint-Genesius Rode.

 • silverman

  alle complotten keren tegen hun eigen tegenwoordig. net een vriend gesproken op facebook. in belgie was het gemeenteverkiezingen vandaag. een coalitiepartij heeft 5 turkse kiezers ingezet om een sterke turkse kandidaat zogezegd minder sterk te maken.had vorige verkiezingen veel stemmen gehad en was schepen geworden. nu komt het:)
  deze partij heeft 7 zetels nu in de gemeenteraad nu. en grappige is. van de 7 zetels zijn 4 turken en 1 marrokaan vertegenwoordigd. wat een afstraffing!! de mensen hebben toch veel door tegenwoordig he.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Sommige mensen hebben blijkbaar niks leuks te doen in het weekend.
  Reacties bij deze verwijderd. Terug on topic!

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Anna

  Indexatie of een reset afgedwongen door de overheid is zeer waarschijnlijk. Is ook in het verleden voorgekomen.
  Maar de grootste fout die deze mensen maken is te denken dat tijdens een hyperinflatie iedereen geld in overvloed heeft. Het tegendeel is waar, elke cent die men heeft moet zo snel mogelijk in primaire levensbehoeften omgezet worden.
  En als derde argument ietwat filosofischer: het grote probleem van de crisis is de schuldenberg. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat deze opgelost kan worden door gewoon alle schulden nietig te verklaren (dit is wat hyperinflatie doet). Dan zou er geen leer-effect van uitgaan, en dus de samenleving nogmaals door dezelfde cyclus laten gaan. Maar dan veel korter, waarschijnlijk maar enkele jaren (2 of 3) ipv bijna 50 jaar. Een les wordt zolang gegeven tot deze geleerd is. Schulden maken is een slecht idee en deze les moet geleerd worden.

 • Nico

  Zeer interessant leesvoer over de zogenaamde Eu. de pdf’s zijn te downloaden en op te slaan.

  De Nazi achtergrond van de ‘EU te Brussel’

  Wat u altijd wilde weten over de ‘EU Brussel’– Maar niemand u durfde te vertellen!

  http://www.relay-of-life.org/nl/chapter.html

 • Anna

  In mijn omgeving denken sommige mensen dat (hyper)inflatie zal zorgen dat ze hun hypotheek zorgeloos, contant kunnen afbetalen. Persoonlijk denk ik dat openstaande schulden door banken zal worden geïndexeerd. Wie weet hoe dit elders/in het verleden is verlopen. En wat denken jullie dat zal gaan gebeuren?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Timbo

  “Van zodra Amerika in een hyperinflatie komt wordt de rest van de wereld hierin meegezogen want de dollar is nog te hard verweven.”

  Alleen als ze een ‘harde’ link met de USD handhaven.
  Het lijkt me meer waarschijnlijk dat de USD reserves die wereldwijd zijn aangelegd in US Bonds waardeloos worden in de lokale munt. Verdampende reserves kunnen gemakkelijk een deflatie ten gevolge hebben.
  Misschien belangrijker nog dan de reserves kan de flow zijn. Door de hyperinflatie in de US komt de flow van USD naar het buitenland tot stilstand. Dit betekend dat de lokale banken geen USD meer hoeven op te kopen, en er dus ook geen lokaal geld voor deze aankopen geprint hoeft te worden.

  Mij lijkt het meest waarschijnlijke scenario dan ook dat in vele productie landen die aan de US leveren er eerder sprake van deflatie zal zijn dan inflatie.

  Dit geldt natuurlijk alleen voor de eerste response. Want naarmate hun economie instort is er van alles mogelijk. En 1 ding is zeker: er is geen overheid ter wereld die vrijwillig deflatie op zijn economie loslaat.

 • Nico

  This is a First Edition eBook version of The Silver Bomb – Beyond the Return of Metal as Money published April, 2012 by Michael MacDonald and Christopher Whitestone.

  Een interessant ebook,ook al zijn we van veel ins & outs al op de hoogte:http://www.general-files.com/download/gs57592880h32i0/the-silver-bomb.pdf.html

 • Enrico

  @oom dagobert
  “Dan gaan ze wel elders hun etterbuilen uitbraken.”

  Die had ik nog nooit eerder gehoord! :-)

 • oom dagobert

  @Maria
  I.v.m het greintje
  Trek het je niet aan hoor. De oude rotten op dit blog weten beter. Dat arrogant, jaloerse gespuis keert zijn reet wel hoor. Weet dat uw mening in mijn smaak valt alsook deze van heel wat “vrienden van de wijze tafel”.
  Laat in de toekomst de rotte appels gewoon wegkwijnen. Dan gaan ze wel elders hun etterbuilen uitbraken.

 • Timbo

  Op een volgende lawines van misbruik van hun ontworpen systeem dat ze er zelf schrik hebben van gekregen. ( maar er zelf ook maar aan meedoen omwille van de mega winsten die er te rapen vallen)

  Deze markt komt ooit eens tot een brutale halt waarvan we enkel kunnen gissen welke gevolgen deze zal hebben.

 • Timbo

  @ Rien,

  Ik kan uw logica wel volgen over het afstoppen van een hyperinflatie door het afstoten van de zuidelijke landen, maar dit is een tijdelijk gegeven.

  Van zodra Amerika in een hyperinflatie komt wordt de rest van de wereld hierin meegezogen want de dollar is nog te hard verweven.

  Maar alvoor dit zou gebeuren zitten we nog met het volgende hekel punt: de banken met hun derivaten spel.

  Doordat men bij de vorige crisis deze niet aan banden heeft gelegd is deze markt nog gortiger bezig op een basis van een nog kortere termijnvisie.

  De derivatenmarkt die door Clinton werd verkocht om de vs een boost te geven hun economie is tot een onstopbaar gedrocht uit gegroeid.

  De uitvinders ( bollebossen van JP Morgan) kijken zelf van aan de zijlijn naar de onstopbare

 • Maria

  Waarom is mijn reactie verwijderd m.b.t. het geintje dat ze met mijn naam uithaalden al een half jaar geleden? Vreemde zaak. Wacht nog steeds op een reaktie.

 • Maria

  Ik wacht nog steeds op een reactie van de moderator ten aanzien van het geintje dat ze met mij uithaalden. Was ook een achterlijke die onder mijn naam reageerde. Is tot nu toe niks aan gedaan.
  Nu doet hetzelfde probleem zich weer voor en ik ben zeer benieuwd naar het handelen van de moderator. Blijf het dus volgen. Lees wel iedere dag de reaktie’s gelukkig.

 • Nico

  Trollen moet je niet voeden ,gewoon negeren dan sterven ze vanzelf een langzame dood,ze kicken gewoon op de boze reacties!

 • Lamberto

  Misschien is de inhoud van onderstaande link door de weblog beheerder te gebruiken om de rust op dit weblog terug te laten keren.

  http://www.eenmanierom.nl/de-locatie-van-de-verzender-van-een-e-mailbericht-te-achterhalen-aan-de-hand-van-een-ip-adres/

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Re: Inflatie en deflatie

  Inflatie en deflatie zijn oorspronkelijk gedefinieerd als een toename of afname van de geldhoeveelheid. Maar die definitie stamt uit de tijd van een goudstandaard. Daar werkt de definitie heel goed. Doorat er geen goudstandaard meer is heeft deze definitie geen zin meer.

  @Wijros Re: “Alle assets samen zijn in principe altijd hetzelfde waard als wat er aan valuta beschikbaar is.”

  Dat ben ik niet met je eens. De waarde van assets is afhankelijk van flow. Het is afhankelijk van de vraag hoeveel geld er door de asset markt stroomt. Is dit hoog, dan zijn assets veel waard, is dit laag dan zijn assets weinig waard. Dit is helaas geen wiskundige samenhang, want het de eigenlijke waardering van de assets heeft een vertraging tov de flow. De flow kan snel toenemen of afnemen maar de waarde van de assets volgt altijd met vertraging de flow.

  Om het anders te zeggen: er zit nooit geld in assets. Gelds stroomt altijd door de assets. Ik heb een huis, maar geen geld. Jij hebt geld maar geen huis. Jij koopt mijn huis. Nu heb jij een huis maar geen geld. Ik heb nu geld maar geen huis. Het geld is DOOR het huis gestroomd van jou naar mij.

  Het is juist de onbalans tussen de waarde van de assets en hoeveelheid gespaard kapitaal die tot problemen voert. Als de waarde van de assets te hoog wordt tov het gespaarde kapitaal moet dit tot een vertrouwensbreuk voeren. De vertrouwensbreuk komt tot stand omdat het ongeloofwaardig wordt dat de asset waarde gedekt kan worden door gespaarde kapitaal. De vertrouwensbreuk is definitief wanneer zelfs de rente op de lening die gebruikt is om een asset te kopen niet langer door de echte kapitaal stromen gedekt kan worden.
  Dan treed er een deflatie van de asset prijzen op. Let wel, dit moet niet resulteren in een toename of afname van de geldhoeveelheid. Ook hoeft er geen inflatie in consumables op te treden. Maw het prijsniveau zoals gemeten door de verschillende overheden kan onveranderd blijven.

  Let wel: Er zit geen geld in assets. Assets worden alleen geprijsd in geld.
  Omdat de flow door de assets afneemt verhuist het geld van courant rekeningen naar spaarrekeningen. Deze worden vaak indirect in obligaties geïnvesteerd en daarom zien we de ultra lage rentes op staatsobligaties. Zolang echter de overheden hun uitgaven niet wezenlijk opvoeren zal de prijsinflatie in toom gehouden kunnen worden.
  De hyperinflatie komt als het vertrouwen in de economie zelf afneemt. Ik kan vandaag nog een zonnepaneel kopen, maar kan ik dat morgen ook nog? Zal ik niet liever mijn geld vandaag omzetten in kapitaal?

  Als dat punt bereikt is zal het prijsniveau merkbaar stijgen en wordt vroeg of laat ook de overheid gedwongen zijn uitgaven te verhogen. Oorlogen zijn een uitstekende manier om “off-budget” de uitgaven te verhogen. In de US is men daarom dichter bij hyperinflatie dan in de EU. Hoewel de EU met al hun reddingsplannen snel dichterbij komt. Treden echter de zuidelijke landen uit, dan is hyperinflatie in de EU waarschijnlijk van de baan.

 • Silvester

  Trouwens figuren die denken dat hier onzin gebrabbeld wordt, moeten eens verder kijken dan hun neus lang is.

 • temp242

  Geen enkele mening gaat hier worden neergesabeld.
  Wel onwelvoeglijk gedrag.
  We zijn hier Heren en Dames, weliswaar excentrieke.

 • temp242

  Inderdaad Wijros, daarom met aandrang aan Rolf, verwijder dit sujet van deze blog aub.Met dank.

 • temp242

  Inderdaad Beste Oli, een geluk dat wij ‘elkaar’ goed kennen en aanvoelen en wéten van elkaar dat we altijd naar elkaar toe posten met wederzijds respect, uiteraard met recht op onze eigen meningen. Onvoorstelbaar wat zo’n onverlaat in staat zou kunnen zijn, mochten we niet zo’n samenhang hebben.
  Geef het op hahaha, je bent gebuisd als mol, blogs genoeg, succes op je zoek/slooptocht.

 • WijRos

  Volgens mij heeft deze site een veiligheidsprobleem. Bovenstaande nonsens is in elk geval niet van mij.

 • oli

  Hahahahahahaaaa,
  Als het een onschuldig grapje was, en je ziet dat het niet echt gesmaakt wordt,
  waarom blijf je dan aandringen en beledigen ?
  geef de eer aan jezelf en bye bye…
  voorstaan sta je op mijn ‘ignore’ lijst. vaarwel.

 • temp242

  Ik sluit me volledig aan bij Andreas, er is hier geen plaats voor zulke ‘grapjes’.
  Waarom?
  Omdat WIJ RESPECT hebben voor elkaar.
  Dààr kan jij nog iets van leren.
  Jij drijft mensen uiteen door ze tegen elkaar op te zetten, door namen te stelen van andere posters alhier.
  Laag, héél laag.
  We hebben hier respect voor ieders mening, uiteraard hoeven we het NIET eens te zijn met de andere posters, maar alles bekijken vanuit een andere invalshoek, hoe bizar, hoe geniaal soms ook, we leren ervan.
  Als dit blog mij alvast IETS heeft bijgebracht dan is het WAKKER WORDEN!
  Slaap jij maar rustig verder.

 • Andreas

  HaHaha
  Het doet mij deugd dat je mijn stukjes goed leest. En waarschijnlijk voel je je aangesproken door het door mij gebruikte ,simpele van geest,. Je hebt dan wel lang na moeten denken over een reactie. En heb je nu genoeg gezopen om moedig genoeg te zijn? Maar toch niet moedig genoeg om het onder je eigen naam te doen. Lafbek.

 • temp242

  … een andere blog te gaan vervuilen…

 • oli

  hahaha??? is blijkbaar al een lettergreep en een paar leestekens kwijt. nog even en hij of zij verdwijnt weer in het niets..

 • temp242
 • oli

  Andreas is er even niet: is aan zijn graan silo gaan opmeten om te zien of hahahaha?? er in past… lol.

 • temp242

  Als het pleuris uitbreekt gaan losers zoals onze loser hier direct door het putje.
  Dàt is een feit.
  Gaan leuke tijden worden, doe je mee Andreas?MVG.

 • temp242

  Voor ALLE duidelijkheid: ik heb NIETS tegen Xandernieuws: deze man brengt zéér goede nieuwsgaring. Maar zijn posters HOHO hé. Maar ja ze zijn Christelijk hypocriet;

 • oli

  oja ik kan ook een paar post uitvinden:

  Temp242:
  Gvd. Steends weer iemand die het moet komen verzieken. Ik deel spreek enkel over wat ik voel dat eraankomt. Als jullei het niet meer willen horen is het goed. Salu de kost ik ga met mijne honda bouletten gaan kopen voor mijn madam.

  Gerard:
  Wie hier geregeld mijn postings leest weet dat ik de feiten relateer, en het deel aan informatie waarover ik beschik deel met anderen. Het laag bij de grond uitschelden is niet aan mij besteed.

  Andreas:
  Godverdomme, als ik diene kl**zak te pakken krijg gaat hij er niet goed van afkomen. Het is niet de eerste die ik voor zo een gezever aanpak. kom maar af looser, ik steek u zo in een van mijn graansilos, en ge kunt dan gratis mee naar Afrika

  Gordijnen: Bijt ze honden bijt.

 • temp242

  Verdwaalde ga lekker posten bij Xandernieuws, dààr kom je aan je trekken.
  Vast en zeker een Christen?
  Hypocriete lul.

 • Andreas

  Het is gezien het gebrek aan leestekens in ieder geval een trol die ook op de trollenschool niet goed presteerde. En dat is waarschijnlijk de rode draad in zijn armzalige trollen bestaan.
  Lelijk, dom geboren en niets bijgeleerd. Ziedaar, de ware TROL.

 • temp242

  Blij dat je het OOK doorhebt, stel je voor Beste Andreas, straks krrijgen we zowaar ruzie door toedoen van iemand met één hersencel in zijn mismaakte kop.MVG.

 • temp242

  Inderdaad Beste Oli.
  De waarheid kunnen de meeste mensen blijkbaar nog niet aan.
  Kan onze Rolf hierbij geen waarschuwingsfilter inbouwen?
  Zo iets van: Om deze blog te kunnen raadplegen moet u mentaal stabiel zijn?

 • Andreas

  Kijk, het wordt wat later in het jaar en dan laat zo’n trol weer van zich horen. Uiteraard misbruik makend van andere namen. De lafbektrol is dat.

 • temp242

  Langs de andere kant wel goed nieuws dat er weer een nestbevuiler langskomt.
  Dat bewijst dat we het wéér helemaal verkeerd zien (lol).

 • oli

  Der staat hier ne klojo te spelen met de identiteit van anderen…
  zielig…

 • temp242

  Beste Wijros, IK ben hier de enige TEMP 242, die lul die denkt mijn goede naam hier te komen te bevuilen is ontmaskerd.
  Beste Zilverpaul, ik zou op het op prijs stellen dit uit te zoeken.
  Er is hier een nestbevuiler bezig die onze namen misbruikt.
  Wijros, ik was het NIET aangaande post 1!!! Laat dat duidelijk zijn!!! MVG.

 • oli

  temp, kijk eens goed naar de poster: het is niet 100% identiek, dus wellicht niet de echte
  enige echte Gerard ;-)

 • Andreas

  Het gaat goed zo met jullie. Verkeerd biertje gedronken? :)

 • temp242

  Beste Silvester, bedankt voor je link , zeer boeidend.MVG.

 • Silvester

  Ja dat goud verbod in Argentinie, heb ik ook van gehoord.
  Het schijnt ook te maken te hebben met witwassen van veel smerig geld.

  Of dat waar is?
  Ik weet het niet, wat ik wel weet is dat Goud geld is, en dat ik er erg blij mee ben.

 • temp242

  Bedankt Beste Wijros, ik ga direct eens naar je geplaatste link kijken, de eerste vier minuten zien er in elk geval goed uit. Graag wel ergens een bronvermelding van je post aangaande het verbod op verkoop van goud in Argentinië. Mvg.

 • Silvester

  Ja ik vind het ook niet erg, ik laat jullie gewoon nog een site zien waar je kunt praten over Goud Zilver of Hyperinflatie.

  Trouwens ook leuk om te lezen waarom een goudstandaard gewoon noodzakelijk is en het probleem oplost.

  http://www.ratiovincit.nl/Gouden_standaard.html

 • WijRos

  Misschien hadden deze allemaal al gezien, gevonden bij Jim Sinclair. Volgens deze mensen kunnen ze de interventies van de FED bewijzen

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wEFCgY5pN0c

 • temp242

  Beste Wijros, is het echt waar?(niet dat ik je niet geloof, integendeel), maar dat zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn. Hoe dan ook dit jaareinde zal in elk geval het eindspel gespeeld worden. MVG.

 • Lamberto

  “Ich glaube mittlerweile an den Knall”

  Ludwig Poullain, een van de laatste echte Bankiers die Duitsland heeft voorgebracht, heeft er een zwaar hoofd in of de huidige financiële problemen wel kunnen worden opgelost.
  Leest u het artikel in het Handelsblatt maar eens door.

  http://www.handelsblatt.com/unternehmen/banken/ludwig-poullain-das-endet-mit-dem-grossen-knall/4590890.html

  Het is voor mij meer dan duidelijk.
  Gewoon rustig afwachten tot de bom barst, en je niet meer opwinden over het omhoog of omlaag gaan van grafieken en andere hulpmiddelen die gebruikt worden om een gunstig moment te ontdekken om edelmetalen aan te schaffen.
  Zoals hier al vaker door mij verwoord, de “Preppers” zullen het beste uit de implosie die in de nabije toekomst plaats gaat vinden te voorschijn komen.

 • WijRos

  We moeten ons wel realiseren dat als het tot hyperinflatie gaat komen dat we dan aan goudprijzen van een miljoen euro per ounce of iets dergelijks moeten gaan denken. Je kunt je voorstellen wat er dan nog van onze pensioenen over is.

 • WijRos

  @Silvester

  Beste Silvester, hyperinflatie en de prijs voor edelmetalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden vandaar dat we onze discussie hier voeren. In Argentina is de verkoop van goud sinds vorige week verboden, dat zegt genoeg is het niet? Dat soort maatregelen hebben we in de 2001 crisis nooit gehad.

 • Silvester

  Misschien kunnen jullie op deze site ook posten over Hyperinflatie jongens.
  http://hyperinflatie.wordpress.com/

 • WijRos

  Beste Gerard en Rien,

  Ik denk dat we uitgedrukt in edelmetaal één of andere vorm van hyperinflatie zullen gaan meemaken bij alle belangrijke westerse valuta.

  Ik kan het echter niet laten jullie te vertellen dat Argentina helemaal geen hyperinflatie heeft gekend in de 2001 crisis. Onze munt was tot in 2001 1:1 gekoppeld aan de US$. Het probleem was dat alle economische activiteiten stil kwamen te liggen in Argentina en men kon geen geld meer lenen om gemaakte schulden af te betalen. Toen is het vertrouwen in de Argentijnse economie verloren gegaan en daarna is besloten de US $ los te laten hetgeen er toe heeft geleid dat de koers eerst 1:3 was en nu na alle problemen is het officieel slechts gedaald tot 1:4,7 maar de koers in de vrije handel is circa 1:6,2 of zelfs nog wat hoger. Ik verwacht echter nu wel een hyperinflatie in Argentina voor de westerse wereld aan. alles is er rijp voor ondanks dat er slecht één antwoord ja was.

 • WijRos

  @Gerard

  re. Daar gaat het dus scheef.

  Beste Gerard, overweeg eens te denken dat het spaargeld niet meer aan huizen besteed wordt maar aan het veel belangrijker voedsel of energie. Dan zal het ene duurder worden en het ander goedkoper. Dit omdat de hoeveelheid geld hierdoor niet wijzigt.
  In principe treedt dit nu ook al op: mensen kunnen het geld maar één keer uitgeven en besteden hun geld aan eerste levensbehoeften en hebben minder geld voor een huis.

  Het lijkt me dat luchtgeld wel samenpersbaar is (grapje).

  De drive om te sparen komt van de zorg hoe de slechte toekomst te overbruggen. Dit is volgens mij geen reden tot hyperinflatie.

  Volgens mij komt de hyperinflatie als er een mechanisme op gang komt waar geld in zodanige hoeveelheden geprint wordt dat hierdoor het vertrouwen verloren gaat in de betrokken valuta. We zullen dat echter bij vrijwel alle westerse valuta gelijktijdig gaan waarnemen de komende jaren, dat wordt een unieke ervaring, vrees ik.

 • Gerard

  @WijRos
  “Spaartegoeden kunnen dus nooit groter worden dan de waarde van de assets.”

  Je snapt het bijna. Het bijgeprinte geld gaat als echt geld in spaartegoeden zitten, maar de waarde van de assets DALEN. Nemen dus NIET toe. Assets zijn deflatior namelijk. Huizenprijzen dalen. Daar gaat het dus scheef.
  Op dit moment hopen de spaartegoeden zich extreem hoog op. Dit gaat steeds harder groeien. Het is echt geld, dus niet meer samenpersbaar.

  Vandaar dat de enige mogelijkheid rest om de schuldenballon steeds dikker op te blazen met lucht-geld. Beide ballonnen MOETEN even groot zijn, kost wat kost.
  Dat is PRECIES wat Bernanke en Draghi als gekken aan het doen zijn, de schuldenballon opblazen. Nemen de schulden desondanks toch af, dan barst de spaardersballon.
  Tegelijkertijd wil men dat geld niet meer in schulden stoppen. En dat is pas het startsein voor hyperinflatie. Dan print de CB dat geld erbij, wat vervolgens steeds sneller in de spaarderballon stroomt.

 • Gerard

  @WijRos

  Als je ergens op anticipeert, dan is het van belang dat je het ook snapt.
  Deze uitleg laat zien dat we onvermijdelijk naar hyperinflatie toe gaan.
  Iedereen kan mij dat wel vertellen, maar ik wil dan altijd zelf zien waarom dat dan zo is.
  Dan weet je ook precies waar je op moet letten. Dan vang je de belangrijke signalen op en kun je die ook plaatsen.

 • Enrico

  @Kees 999 puur

  kun je (of iemand anders wellicht) uitleggen wat dit bericht nu eigenlijk betekent. Zeggen ze nu dat ze zullen laten zien dat ze de prijs van zilver in een korte tijd kunnen laten stijgen?

 • Kees 999 puur

  Wynter Benton Group States Will Demonstrate Ability to Move Silver Beginning 10/16 2012
  http://www.silverdoctors.com/wynter-benton-group-states-will-demonstrate-ability-to-move-silver-beginning-1016/

 • WijRos

  Rien , Gerard,

  re. biflatie

  Ik zeg niet dat ik tegen de trend in het verhaal ben maar ik begrijp allerlei argumenten niet en velen zijn zoals ik boven aangegeven heb niet juist. Dus kunnen de conclusies misschien wel juist zijn maar dan zijn ze niet op juiste argumenten gefundeerd dat is en was mijn punt.

  Ik ben intussen geheel kwijt wat dit verhaal ons nu precies moet leren.

  Zouden jullie mij even kunnen helpen?

 • WijRos

  Gerard, Rien

  even ter herinnering:ik ben geen deflationist en ook geen (hyper-)inflationist als die al mochten bestaan.

  re. volgens fofoa: Eerst komt het verlies van vertrouwen (= hyperinflatie), pas daarna komt het massale geld printen om de overheid en haar verplichtingen overeind te houden.

  In de VS zien we precies het omgekeerde. er wordt massaal geld geprint in de VS er is echter nog geen verlies aan vertrouwen, dat zal mogelijk nog wel komen, dus het lijkt er op dat de deflationist ook hier gelijk heeft.

  re. deflationist vind volgens het verhaal: Want volgens de deflationisten is de beste keuze in deze crisis om cash aan te houden en Amerikaanse staatsobligaties aan te schaffen.

  Dat hoor ik hier ook regelmatig verkondigen door Gerard dus schijnt dan ook deflationair denker te zijn.

  Persoonlijk denk ik meer in termen van 50 – 100% edelmetaal/grondstof gerelateerde beleggingen met een eigen leningvrij huis, inboedel en voertuigen.

  re. Beiden inflaties versterkten elkaar, waardoor de spaartegoeden ballon zelfs groter is geworden dan alle wereldwijde bezittingen bij elkaar.

  Dit is een misvatting van de schrijver. Alle assets samen zijn in principe altijd hetzelfde waard als wat er aan valuta beschikbaar is. Spaartegoeden kunnen dus nooit groter worden dan de waarde van de assets. Wordt er meer geprint dan komen er meer spaartegoeden en de waarde van assets nemen toe. Dit noemt men ook wel inflatie hetgeen volgens mij altijd het gevolg is van een overschot aan valuta.

  re. Daarom zien we nog steeds lage prijsinflatie in 2012.

  Er is helemaal geen lage prijsinflatie in de westerse wereld. Cijfermatig is de inflatie laag omdat er allerlei producten in verdisconteerd worden die mensen NIET schijnen te kopen zoals huizen en vastgoed. Bijna alle voedsel, energie en services in de westerse wereld zijn met 10% in prijs toegenomen, dit is de “echte” inflatie.

 • Stafke

  @silverman, o, ik panikeer niet omdat t es zakt hoor. Mijn munten heb ik en houd ik, maar wat me stoort is de konstante euforie ‘haast je haast je voor we naar 100usd gaan, nu of nooit’.
  Tot we beginnen te dalen en we krijgen opnieuw een ganse uitleg. Lijntjes trekken op een koerstabel, er een uitlag aan geven en dan een rode voorspelkoers. ‘technische analyse’… Yea right, en dit in een (zogezegd) gemanipuleerde markt? Als t gemanipuleerd is, hoe kan je dan gaan analyseren?
  Natte vingerwerk noem ik t.
  Toch blijf ik overtuigd van EM als bescherming v kapitaal.
  We zullen ooit wel naar 100usd gaan, maar dan zal een brood 6euro kosten.
  Zo zie ik het.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @WijRos, Re: FOFOA

  FOFOA hangt zijn betoog niet op aan de grafieken. Deze vormen niet het bewijs voor zijn stelling. Hij gebruikt ze duidelijk als voorbeeld voor wat er mogelijk is:

  “Soms is er een deflationair voorspel, vlak voor de hyperinflatie optreedt. Zoals in Argentinië”

 • silverman

  stafke

  die gevoel begin ik ook te hebben. er is nog een tijd waar ik rekening mee ga houden met de hele gedoe. die datum is tussen november 2012 en mei 2013. veranderd dan niks dan weet ik genoeg. klimt het boven de 50 usd dan denk ik dat het verder kan oplopen. zoniet stap ik uit en zal alleen het goudgedeelte behouden. dit alleen om vermogen te beschermen. want ik zeg het alweer, ik zie dit eigenlijk als bescherming van vermogen. zilver zie ik als winst ,maar ja ,wachten tot mei 2013.

 • WijRos

  @Sebassol

  re. 4 vragen

  Beste Sebassol, we hebben het specifiek over Argentina om een aantal fofao theorieën te toetsen.

 • Stafke

  En met 50% EM bedoel ik fysiek he!

 • Stafke

  Super zeg, eerst wordt er in elk artikel hier gewag gemaakt van zotte koersen, 50usd, 100usd, hey the sky wordt the limit als je t overal leest bij de zilvergoeroe’s.
  Zie nu, ‘correctie’, even short gaan, Tzal terug naar 28 gaan, maar dan, DAN zijn we pas echt vertrokken…
  Ik ben nog maar een jaar in EM en wordt nu al moe van die profetiën van zilvergoeroe’s die duidelijk aan tunnelvisie lijden.
  En uiteindelijk blijkt dat diezelfden zelf op de papieren zwendel meedrijven. ‘vlug even winstje nemen’, enz enz, netjes verpakt als ‘we gaan long in fysiek’
  Jaja, maak mij wat wijs.
  Persoonlijk zit ik 50% in EM. Ik ga t hierbij houden. Er komt geen euro meer bij, enkel nog switchen tussen goud en zilver, en hopelijk zo tbergje doen groeien.

 • Sebassol

  Alle antwoorden zijn ja, deflatie in huizen is al langer aan de gang dan 2 of 3 maanden.

  Inflatie in voedsel mag dan wel 10 jaar geleden zijn begonnen, de stijging zal steeds heviger worden.

  De rente’s lopen in de “goede” landen nog niet echt op, maar in de “slechtere” al behoorlijk.

  De staatsschulden lopen bij bijna elke overheid flink op, ook dit zal steeds sneller gaan aangezien er steeds meer werkelozen etc. bij komen.

 • Nico

  VS op ‘knipperend geel alert’ voor hyperinflatie: Art Cashin

  Marc Howe | 13 oktober 2012
  Art Cashin – We lopen het risico van een beangstigende Hyperinflatie
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2012/10/12_Art_Cashin_-_We_Are_At_Risk_Of_A_Frightening_Hyperinflation.html

 • WijRos

  Beste Gerard,

  re. biifllatie

  even weer terug naar jouw 4 vragen ver Argentina.
  Jij verwachte 4 keer ja maar het was 1 keer ja.

  Wat nu?

 • WijRos

  @Gerard

  re. dat de VS industriëlen meer dan 2000 miljard aan “cash” geld hebben waar ze niets mee kunnen.

  Beste Gerard, ze hebben die cash verzameld omdat ze zeer zwaar weer verwachten. Ondanks de enorme cash posities zijn er nog velen die te weinig zullen blijken te hebben de komende jaren dat is mijn opinie. Veel bedrijven willen toch hun assets inclusief personeel in stand houden de komende jaren en dat gaat enorm veel cash vragen als er alleen maar verliezen gemaakt gaan worden. Persoonlijk denk ik dat alle 3 auto firma’s in de VS het loodje gaan leggen de komende 5 jaren met name omdat deze geen cash hebben kunnen vergaren.
  We zullen ook nog al wat bedrijven gaan verliezen in NL is mijn opinie. De kleine bedrijven gaan zodanig geschoren worden door de komende overheden dat velen het niet zullen overleven. Ik denk dat eerst de helft van de gerenommeerde bedrijven kapot moet zijn voordat er echt drastisch bespaard gaat worden op allerlei ministeries.

  Het geld bij de bedrijven wordt pas gevaarlijk als politici denken dat zij dat moeten gaan besteden. Het gevaarlijke geld zit bij de banken, de centrale banken manipuleren nu vrijwel alle markten met enorme hoeveelheden cash (vers geprint) en er is werkelijk niemand die hier precies zicht op heeft. Het cash bij de bedrijven daar heb ik geen zorg in, die verzamelen cash om hun bedrijf de komende jaren overeind te blijven houden. De cash gecreëerd door centrale banken daar zit het gevaar, dat is geld dat niet verdiend is, het is geld uit dunne lucht zoals de Amerikanen het noemen. Niemand hecht ook waarde aan de geld en juist dat maakt het bijzonder gevaarlijk.

 • Gerard

  Overigens Wijros, vandaag las ik ergens (ik dacht slimbeleggen.net) dat de VS industrieelen meer dan 2000 miljard aan “cash” geld hebben waar ze niets mee kunnen. Is dat ooit eerder gebeurd? NEE. Het geld klotst tot aan hun neusgaten. Juist DAT is het gevaarlijke geld waar FOFOA het over heeft. Je ziet het toch gewoon gebeuren?

 • Gerard

  @WijRos
  Wat de gewijzigde definities betreft van de werkloosheid VS, daar heb je een vet pluspunt.
  Ook ik heb daar van de week iets over gelezen. Veel grote beleggers kijken er al niet meer naar. Je zag beurzen er afgelopen week niet meer op reageren.
  Men kijkt nu steeds meer naar de werkende beroepsbevolking (18-65 – studenten), en dan zie je wel degelijk een dramatische stijging!
  Overigens, in Nederland zijn de werkloosheidcijfers ook dubbel zo hoog. Dat komt omdat elke parttimer als fulltimer wordt meegeteld. De Hans Kazans van de CBS. Dezelfde goochels zoals ze de inflatie 5% lager kunnen goochelen.

  De site shadowstats ken ik terdege. Op die site zit ik minstens eenmaal per week. Ik weet dat de officiele cijfers niet kloppen. Maar dat maakt de zaak alleen maar nog erger! En al zouden de cijfers van Fofoa wat te licht gewogen zijn, dat doet aan de uitleg hoe een monetair systeem ten onder gaat helemaal niets af.

 • WijRos

  @Snel

  Beste Snel, het zegt meer over de objectiviteit van het Nobel prijs team dan over de persoon die ze kiezen. Vorig jaar kozen ze een Chinees, ze hadden nu private Manning moeten kiezen die heeft veruit het meest zijn nek uitgestoken.
  Het team bestaat echter uit een stel schijters.

  Ik vraag me ook echt af hoe het kan dat de andere prijzen nog steeds niet naar Azië gaan. Daar wordt veruit het meeste onderzoek verricht op het gebied van beta en gamma wetenschappen. Desondanks nog steeds geen prijzen daar.

  Er is volgens mij iets helemaal mis met het comité die de keuzes maakt.

 • WijRos

  @Gerard

  re. Nobelprijs

  beste Gerard, ik ben het helemaal met je eens. Bedenk dat Obama dagelijks, persoonlijk zoals hij beweert, mensen vermoord middels zijn drones. Het is nu zo dat iedereen die gedood wordt door een drone per definitie een terrorist wordt. Als Romney gekozen wordt dan zal die nog wel even laten zien dat die nog heldhaftiger is en zal dus nog meer mensen doden. Het is afwachten wanneer ze actief worden in Zuid Amerika. In Noord Amerika worden ze al volop toegepast om te zien of burgers zich wel gedragen naar alle nieuwe overheidsregels.

  Leve de vrijheid.

 • Gerard

  Om nu JPMorgan de schuld te geven van de dalende zilverprijs gaat wel erg ver.
  Dit heeft er nu NIETS mee te maken.

  De koper-prijs tekent exact dezelfde rit omhoog en keert nu ook op de top.
  Zit JPMorgan nu ook al de koperprijs te manipuleren? Welnee.
  Maar JPMorgan volgt WEL het nieuws, iets wat niemand hier doet.
  Want dan had je ook geweten dat ik zeer korte tijd de economie 180 graden gekeerd was.
  We weten dat koper, goud en zilver dalen bij economische neergang.

  Welnu, wat is er gebeurt de afgelopen week? China harde landing, zeer slechte cijfers industrie Japan, IMF verlaagde de groeiverwachtingen fors, Griekenland met een dramatische krimp en nog slechtere vooruitzichten, Spanje idem, BHP komt forse vraagvermindering melden uit China, de vraag naar olie daalde onverwacht fors, Q3 cijfers vielen zwaar tegen, veel winstwaarschuwingen, …, en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. En dat allemaal in EEN week!

  tja, en dan zakt de zilverprijs even hard als de koperprijs, en dan heeft JPM het gedaan?
  Commodities zakken op zware stilval van de economie, dat weten we toch allemaal wel.

  Overigens, een forse rit van 27 naar 35, en dan gaat er 1 af. Waar praten we over.

  Desalnietemin, de SPX is vandaag ook licht onder de weerstand 1430 gesloten. De uptrend lijkt even gebroken. Erg dramatisch gaat het ook niet worden. De meeste beleggers staan al aan de kant.
  Maar de vraag naar koper zal opnieuw aantrekken vanuit China na een tijdje afkoeling, absoluut. En we weten dat zilver dezelfde beweging maakt als koper.

 • WijRos

  Beste Gerard en Rien, wat ik probeer uit te leggen is dat de informatie in het stuk die ze van de indec gekregen hebben, zijn alleen maar getallen die niets met enige realiteit te maken hebben. Dus de theorieën die jullie er aan willen hangen kun je niet aan deze cijfers toetsen.

  Dit geldt trouwens ook voor de werkloosheidscijfers in de VS. Als ze dezelfde rekenwijze zouden toepassen als voor Clinton dan zou de werkloosheid 23% zijn in de VS. Ze hebben trouwens vorige maand weer enige definities gewijzigd om betere getallen te krijgen.

  Ik raadt jullie aan eens de verhalen van John Williams te lezen http://www.shadowstats.com dan wordt je misschien iets voorzichtiger met het gebruiken van officiële cijfers zoals in de fofoa verhalen gebeurt.

 • Stafke
 • WijRos

  @Gerard

  re. vragen punt 44 vorige blad

  Beste Gerard,

  1. Er was geen deflatie in huizenprijzen totdat onlangs (circa 2 maanden geleden) de regering verbood onroerend goed in dollars te verhandelen. Er is nu vrijwel geen handel meer.

  2 inflatie in voedsel prijzen is 10 jaren geleden gestart en verhevigd zich tot nu toe

  3 wat er aan leningen is daar wordt een steeds hogere rente voor betaald, er wordt echter weinig geleend, er wordt geprint en gestolen je moet dan denken aan 20 tot 45% van de OMZET van bedrijven. Je kunt begrijpen dat niemand nog winst maakt in dit land. Alleen het genationaliseerde YPF heeft het beste kwartaal ooit gehad omdat er niet gewerkt is. Nagenoeg de hele productie ligt plat en dat schijnt bijzonder winstgevend te zijn.

  4 staatsschuld loopt weinig op want niemand wil geld uitlenen aan dit bewind.

  Dus slechts 1 vraag met het antwoord ja en niet 4.

 • Gerard

  Geweldig die politieke nobelprijs!
  De reden, zegt Koes bij PW, omdat ze een oorlog als WO2 hebben voorkomen!
  Die snapt er dus letterlijk niks van.
  WO2 was begonnen als een schuldenoorlog.
  En hoe kun je dat in de toekomst voorkomen? Ik denk door geen schulden te maken.
  En wat doen de EU-landen nu? Ik denk schulden maken.

  Vorig jaar kreeg die Yes-I-Can-Man Obama die prijs. Notabene de vogel die Amerika de afgrond in gestampt heeft!
  Geweldige firma, die Nobel-vogels!
  Wat zouden die knapzakken beuren aan gemeenschapsgeld?
  Een miljoentje of 100 zou toch wel redelijk zijn, toch? Ze moeten ook zo hard werken.

 • Sebassol

  En het zakt maar door, treurig het weekend in ben ik bang!

 • Nico

  Endeavour Silver Corp heeft een nieuwe video op haar YouTube kanaal geplaatst waarin te zien hoe het mijnbouwbedrijf zoekt naar nieuwe zilverbronnen. Met een speciale boormachine wordt een lange smalle staaf uit het gesteente gehaald, die vervolgens onderzocht wordt op de aanwezigheid van zilver. De video laat zien dat het vinden van een concentratie zilver alleen al een bijzonder arbeids- en kapitaalintensief proces is. Het filmpje geeft de zilverbelegger een interessante blik achter de schermen.
  http://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/video:-bodemonderzoek-zilver-in-beeld-gebracht/1233

 • Snel

  Leuk stukje dat ik tegen kwam op internet:

  Nobelprijs voor de vrede naar de EU: terecht
  Geplaatst door Joost Niemoller op 12 oktober, 2012 – 11:31
  Uit De dagelijksestandaard.nl

  Ze worden met het jaar gekker, daar in Oslo.

  Ronald Reagan maakte een einde aan de Koude Oorlog. Voor hem geen Nobelprijs voor de vrede. Obama kreeg de Nobelprijs voor de vrede om het simpele feit dat hij de verkiezingen had gewonnen. Vervolgens liet hij het Midden Oosten ontploffen. Daarmee is eigenlijk alles over die prijs wel gezegd. Het is een politieke prijs, die gegeven wordt voor elk links-pacifistisch ideaal, en die nooit gegeven wordt aan iemand die daadwerkelijk zijn nek uitstak om de vrede te bevechten. Wie hem ook kreeg: Jimmy Carter! De man die de Iraanse oorlogsmacht mogelijk maakte. Winston Churchill, die met oneindige inspanning Hitler bevocht kreeg na de oorlog de Nobelprijs voor de… literatuur.

  Na de Tweede Wereldoorlog ging de Nobelprijs voor de vrede naar geen enkele wereldleider die het nazisme had bevochten, maar ging die naar… Cordell Hull, de Amerikaanse minister die een belangrijke bijdrage leverde aan de oprichting van de Verenigde Naties. U weet wel, Cordell Hull. er gaat geen dag voorbij of we denken aan hem.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Het is dus een grote schande als je de Nobelprijs voor de vrede krijgt. En daarom is het volkomen terecht dat hij dit jaar is uitgedeeld aan de EU. De EU, u weet wel, die de nazi idealen over een groot verenigd Europa deelt. De EU die een einde maakte aan de Europese democratiën die na eeuwen zijn opgebouwd. De EU die in landen als Griekenland en Hongarije heeft geleid tot een opleving van het nazisme. De EU die met zijn open grenzen politiek actief bijdraagt aan een massale immigrantie van kansarmen die de Europese beschaving ondergraven en vroeg of laat tot burgeroorlogen zal leiden. De EU die de kwade krachten in de Palestijnse gebieden actief ondersteunt.

  De EU, vooral, die een einde maakte aan het meest succesvolle model dat een ongekende welvaart in de hele wereld veroorzaakt: De Europese natiestaat.

  Een organisatie die zoveel onheil veroorzaakt, die heeft deze schandelijke Nobelprijs voor de vrede meer dan verdiend.

 • Bekend bij TSM

  12.10.2012 : Mehrwertsteuererhöhung bei Silber
  Mehrwertsteuererhöhung bei Silber
  Bisher sind Silbermünzen mit 7% besteuert. Die EU fordert jetzt vom Bundesfinanzministerium eine einheitliche Besteuerung. D.h. eine Besteuerung von Silbermünzen mit 19% wird im nächsten Jahr kommen. Theoretisch kann der Bundestag dieses Gesetz noch bis zum 22.12 beschließen und es tritt dann am 1.1.2013 in Kraft. Dass Die Mwst. Erhöhung bei Silbermünzen kommen wird ist Fakt, fraglich ist nur noch der Zeitpunkt 1.1 oder später. Das heißt für den Anleger, möglichst jetzt noch Silber kaufen und hier den vergünstigten Mwst. Satz mit 7% mitnehmen, als im nächsten Jahr 19% zu zahlen. Im Augenblick ist Silber noch unterbewertet am Markt, was sich aber in den nächsten Wochen und Monaten ändern wird. Darüber hinaus wird sich der Euro nicht auf den hohen Niveau bei knapp 1,30 zum Dollar halten können, sondern Richtung 1,25 absinken. Insofern wird sich Silber in den nächsten Monaten auf dreifacher Hinsicht verteuern, Kurssteigerung von Silber in Dollar, Absinken des Euros und die Mwst. Erhöhung auf 19%. Deshalb unser Tipp: Heute noch Silber kaufen!
  Dus maakt niet uit dat we corrigeren. Op de tweede hands markt wordt volgend jaar sowieso 10% meer betaald. Tenminste als de bovenstaande plannen echt doorgaan.

 • Snel

  ai

 • Snel

  @Sebassol

  Beste Andreas,kijk dat hoort er ook bij he.
  Even een vredes prijsje geven aan Europa op de valreep. Straks is het te laat.
  Zo vredig is het in Griekenland en Spanje niet meer.
  Trouwens, Wilders was er niet over te spreken.
  Nu maar afwachten wat Farage er over te melden heeft.
  Zal weer een leuk filmpje worden van die Engelsman daar in het Vredespaleis in Brussel.

  Wat ik trouwens ook niet snap, is het volgende:
  Als zilver naar beneden wordt gemanipuleerd gaat goud even hard mee.
  Ik heb altijd gedacht dat het andersom was. Dat goud de leider is?

  Wie weet hier meer van?

 • Sebassol

  Goud en zilver flink op z’n retour vandaag….

 • Andreas

  EU krijgt Nobelprijs voor de vrede.
  Dat is op zich al een lachertje. Tenzij het de prijs is voor de lieve vrede. U kent dat gezegde wel. Terwille van de lieve vrede doe ik allerlei ongezonde concessies.
  Maar ik heb iets met prijzen. In Nederland bestaat de ,ondernemer van het jaar verkiezing en bijbehorende prijs,. Tot op heden zijn winnaars daarvan door het ijs gezakt en aan de schandpaal genageld. Denk even aan de heer Koops van Koops Tjuchem. Die prijzenswaardige figuur werd opgehangen door zijn medewerker dhr Bos die het niet kon verkroppen dat allerlei smeergeldpraktijken ook nog een prijs verdienden.
  Vorige week was in het nieuws de winnaar van ,mijn tent is top,. Niet met een nieuwe menukaart maar met een failliet. Zijn tent was dus niet zo top.
  En nu krijgt de EU en NATO leden de prijs voor de vrede. Nou prachtig. Ik weet niet of er ook een simbolisch beeldje bij zit, maar ik sluit niet uit dat dat beeldje binnen afzienbare tijd in een grote plas bloed te bewonderen is. Gevaarlijke prijzen zijn dit. Vooral gegeven aan mensen die het in de verste verten niet verdiend hebben.
  Och, de heer Koops heeft er ook ongeveer een jaar van kunnen genieten. Daarna achterhaalde de realiteit hem. Daarna was hij niet meer de ondernemer maar de smeerpoets van het jaar.
  Ik ben benieuwd hoe de toekomst gaat oordelen over deze Europese ,,winnaar,,
  Mvg

 • pietje

  De vraag is hoe lang ze dit nog vol kunnen houden. Het lijkt erop dat het niet lang meer kan duren. Hoogstens nog een paar jaar. Misschien zelfs maar een paar maanden.
  Voor JP Morgen is de zilvermarkt een bij zaak als je na gaat dat al het zilver in de wereld, uitgaande van $34 per ounce amper $68 miljard waard.
  68 miljard dit wordt maandelijks in de Amerikaanse markt gepompt door de FET een groot deel gaat naar de banken waar onder JP Morgen.
  Dit stond vandaag in de krant: Recordwinst voor JP Morgan de grootste bank van de Verenigde Staten, heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt, geholpen door meer inkomsten uit hypotheekverstrekking. Dat maakte JP Morgan vrijdag bekend. De nettowinst steeg van 4,26 miljard dollar in het derde kwartaal vorig jaar tot 5,71 miljard dollar (4,4 miljard euro).
  Dus blijf lekker dromen .

 • Dave

  Misschien is het wel de bedoeling dat iedereen zo lang mogelijk goud en zilver tegen afbraakprijzen kan kopen.