24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Silver Institute, zilver in 2020

De Silver Institute heeft haar nieuwe jaarlijkse rapport uitgebracht. Het rapport begint al sterk met harde feiten. De Silver Institute stelt namelijk vast dat de impact van de COVID-19 pandemie aanzienlijk was op zilver. De pandemie deed men zoeken naar een veilige haven, waaronder zilver. Als gevolg hiervan steeg de jaarlijkse zilverprijs met maar liefst 27%. Deze stijging was zo hoog dat het een nieuw record van $20,55 bereikte sinds 7 jaar. De pandemie heeft echter ook zo zijn negatieve gevolgen gehad. Een van deze gevolgen was de sluiting van de mijnen vanwege de verschillende lockdowns die over de hele wereld plaatsvonden. Deze sluitingen zorgden ervoor dat er minder zilver gewonnen kon worden. 

Vraag en aanbod 

De COVID-19 pandemie heeft zware gevolgen gehad op veel verschillende markten, waaronder uiteraard ook de zilvermarkt. Wat betreft zilver heeft de pandemie de vraag vanuit beleggers doen stijgen. Zoals eerder genoemd is de jaarlijkse zilverprijs met maar liefst 27% gestegen, wat heeft geleid tot een nieuwe recordhoogte. Veel mensen waren op zoek naar een veilige haven en vonden dat in zilver. Zilver kan u namelijk beschermen tegen onzekerheden en helpt de koopkracht van uw geld vast te houden. Omdat de pandemie veel onzekerheden met zich meebracht steeg de belangstelling naar zilver vanuit beleggers met 8%. De keerzijde van de pandemie was echter dat de mijnen tijdelijk gesloten zijn geweest waardoor de zilvervoorraad afnam. Vanwege de sluitingen daalde deze in 2020 namelijk met 5,9% op jaarbasis. Dit is de grootste daling van het afgelopen decennium en kwam voornamelijk voort uit de landen waar lockdown maatregelen ervoor zorgden dat er operaties tijdelijk stopgezet moesten worden. Voorbeelden hiervan zijn Peru, Argentinië, Mexico en Bolivia, waar een aanzienlijk lagere zilverproductie is geweest. 

*Hedging is een manier van het afdekken van een financieel risico, dat bij een investering komt kijken, met behulp van een andere investering. 

Zoals eerder genoemd is de netto fysieke investering gedurende het afgelopen jaar met 8% gestegen. Dit resulteerde in een nieuwe recordhoogte sinds 2016. Regionaal gezien kwamen de hoogste stijgingen uit de westerse markten. De Verenigde Staten steeg met 69% en Europa met 23%. De belangstelling van de beleggers werd gedreven door de toenemende onzekerheden die de COVID-19 veroorzaakte. Deze belangstelling werd nog verder versterkt door de prijszwakte die in maart voorkwam. 

Industriële vraag

Waar de vraag vanuit beleggers toe nam, nam deze vanuit de industrie af. Dit is deels het gevolg geweest van fabriekssluitingen. De vraag naar zilver vanuit de industrie daalde met 5,4%, wat het laagste is in 5 jaar. De daling verschilde echter wel in verschillende regio’s. In Europa was er een daling van 8%, waar er in Noord-Amerika juist een stijging van 2% was. Deze stijging kan verklaard worden door de toename in vraag naar zilverpoeder voor fotovoltaïsche toepassingen. In Oost-Azië was het erg verdeeld. China daalde, maar Japan en Taiwan stegen. 

Conclusie

Over het algemeen heeft zilver geprofiteerd van de COVID-19 pandemie. In het begin van de crisis vond er een daling in vraag plaats, wat het gevolg was van een daling in het besteedbaar inkomen. Deze daling veranderde echter snel in een stijging aangezien men op zoek was naar een veilige haven.  De Silver Institute verwacht dat ook in 2021 de vraag naar zilver sterk zal blijven. “Zilver zou moeten profiteren van het beste van beide werelden”, aldus de Silver Institute. Er wordt verwacht dat de vraag naar zilveren munten en zilverbaren met meer dan een kwart zal stijgen. Dit zal waarschijnlijk resulteren in een nieuwe recordhoogte sinds 2015. Zilver zal profiteren van zijn dubbelrol als investering en industrieel product. Gezien de stijgende vraag naar groene energie en de rol die zilver hierin speelt, zal de vraag vanuit de industrie sterk zijn. De Silver Institute verwacht dat zilver gedurende dit jaar zal stijgen tot een piek van $32, wat een totaal gemiddelde van $27,30 zal betekenen. Op jaarbasis is dit een stijging van 33%. Een lang verhaal kort, er wordt verwacht dat zilver ook dit jaar goed zal presteren en dat de vraag weer erg sterk zal zijn. Ditmaal zowel vanuit investeerders als vanuit de industrie.

Zoals afgelopen jaar de mijnproductie hier en daar vastliep, zal deze gedurende dit jaar weer sterk herstellen. Naar verwachting met 8,2% op jaarbasis. Tegen het einde van 2020 was de productie al grotendeels teruggekeerd naar de volledige capaciteit, maar dit zal gedurende dit jaar nog verder verbeterd worden. De herstellende capaciteit van de mijnen zal een grote drijfveer achter de productiegroei zijn. Metal Focus deed zelfs de uitspraak dat de zilverrally voor het einde van het jaar een hoogtepunt van $32 zal bereiken. Dit hoogtepunt zal resulteren in een jaargemiddelde van $27,30, wat maar liefst 33% hoger zal zijn dan de cijfers voor 2020.

Bekijk ook