Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Slagveld Europa, deel 2

17-11-2010 Zilverpaul

Vanwege de bijzondere ontwikkelingen een tussentijdse update:

Het leest als een thriller; de headlines van 16 november:

 • Het Griekse tekort is veel groter dan gedacht. In plaats van 13,6 % van het BNP blijkt het 15, 6 % te zijn.
 • De Portugese regering geeft aan zeer binnenkort financiële noodhulp nodig te hebben.
 • Ierland wordt onder druk gezet de bail-out te accepteren of anders verantwoordelijk te zijn voor een full-blown monetaire crisis binnen Europa
 • Oostenrijk houdt een bedrag van 190 miljoen tegen bestemd voor Griekenland
 • Finland maakt openlijk bezwaar tegen noodhulp aan Ierland

Zoals in Slagveld Europa al voorspeld, is het nu de beurt aan Europa om de aandacht af te leiden van QE2 Amerika door òf te imploderen òf akkoord te gaan met de Europese versie van QE2.

Opmerkelijk zijn vooral de rol van Oostenrijk en Finland. Van Finland is het te begrijpen, want zij zijn het enige land onder de Europese vlag met een enigszins gezonde economie. Opmerkelijker is de rol van Oostenrijk. Zou het land als verlengde arm van grote buur Duitsland nu de knuppel in het Europese hoenderhok hebben gegooid?

Hoe kwetsbaar alles in, wordt nog eens duidelijk gemaakt in onderstaande illustratie. U ziet van een aantal landen de externe schuld, waarmee bedoeld wordt de niet-publieke schuld, oftewel vooral de schuld van de nationale banken. U ziet dan meteen hoe kwetsbaar Ierland is met een in verhouding enorme externe schuld, oftewel ruim $ 515.000 per capita.

http://3.bp.blogspot.com/_5JJarCb6DPo/TOK_Y_vIj8I/AAAAAAAABnY/01i2zgc-LJM/s400/external+debt.png

De spaarzin van het Ierse bevolking zal dit probleem nooit oplossen, dat is wel duidelijk. Ook wordt duidelijk dat Nederland gezegend is met een in verhouding flink uit de kluiten gewassen financiële sector, en dan mogen we nog blij zijn dat meneer Grijpman Roenink zijn bank nog op de top heeft verkocht.

Interessant wordt ook de vraag of de IMF, lees het US, net als bij de bail-out van Griekenland nog een forse duit in het zakje gaat doen. Mogelijk is dat de interne politieke druk nu zo groot is geworden dat men het niet meer kan verkopen dat Europa ondersteund wordt. Wat ook mogelijk is dat Europa geslachtofferd wordt om de aandacht van de interne perikelen af te leiden, de euro door het putje gaat en de dollar triomfantelijk over blijft ( zolang het duurt).

Het worden uitermate interessante en turbulente weken in Europa. Haalt de euro 2011? En als de euro het nieuwe jaar haalt, hoe zal het zich verhouden tot de dollar, en nog belangrijker, met zilver en goud?

Dat de margin op zilver vastgesteld door de CME plotseling voor een tweede keer vandaag (16 november) is verhoogd geeft te denken. Enerzijds moet men wel wanhopig zijn om deze maatregel zo snel op de eerste te laten volgen. Vooralsnog heeft het nauwelijks effect op de zilverprijs, en goud blijft boven zijn steun hangen.

En dat doet een tweede vraag opkomen, van even groot belang als de vraag of de euro 2011 haalt. Zal de onderdrukking van goud en zilver 2011 halen, of zullen JP Morgan en HSBC noodgedwongen bakzeil moeten halen? De gevolgen daarvan zullen mijn inziens niet onder doen voor het ineenstorten van de euro, omdat het wereldwijde fiat-geldsysteem gekoppeld is aan de onderdrukking van de goud- en zilverprijs.

Het zijn interessante en uitdagende tijden waar wij in leven. Een globaal monetair systeem staat op het punt van omvallen, ongeacht of het morgen gebeurt of over vijf jaar.

 • Alex

  @Gerard idd ik weet van dat contact van Middelkoop en Rutte ik heb er ook wel respect voor.. ik vind het alleen jammer dat Rutte Middelkoop niet volledig geloofde en toch zijn eigen zienswijze er op nahoud terwijl Middelkoops zienswijze veel beter is.. Maar eens respect voor het initatief

  @Allen ik heb geen spaarhypotheek.. gelukkig heb ik helemaal geen huis..heb ook vrienden aangeraden die te verkopen maar daar wouden ze niet aan. In 2011 zou best wel eens de waarde vermindering in Euros waarschijnlijk gelijk aan de vermindering in 2009 .. als je de waarde van een huis omrekent in goud.. verliezen ze helemaal snel waarde..
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/conjunctuurbericht/inhoud/maand/2010-11-22-m11.htm?RefererType=RSSItem&RSSFeedTitle=Conjunctuur

 • Marc

  Tegen de tijd dat dat het zover is dat vele banken omvallen, hypotheken overgenomen gaan worden en hierdoor honderdduizenden mensen in de problemen komen, gaan we in heel andere tijden leven.
  Hier in Nederland e waarschijnlijk ook de rest van Europa gaan de mensen dan de straat op.
  De gewone mens laat zich in deze gevallen niet meer de wetten voorschrijven.
  Ik ben bang dat er langzaam aan opstanden zullen ontstaan die niet meer allemaal de kop ingedrukt kunnen worden.
  Dit omdat de politie macht relatief klein is en er net 10000 man uit de krijgsmacht zijn ontslagen.
  Eigenlijk wil ik liever niet in zo’n tijd leven maar het is niet anders.

 • Erik

  @gerald: het lijkt me dat je deze niet los kunt zien. Je kan namelijk:
  1) niet zomaar geld opnemen van je bankspaarrekening
  2) je kan hem niet bij een andere bank hebben
  3) je kan hem niet los afsluiten zonder hypotheek

  Ik denk dat een rechter zal aangeven dat het een combinatieproduct is en niet als een “pure spaarrekening” gezien kan worden.

  Toch de moeite waard om het uit te zoeken.

 • Gerard

  @Piet, rekenfoutje! Spaargeld gaat in het faillisement. Hypotheken worden graag door anderen overgenomen. Dus WEL spaarcentjes foetsie, dus NIET hypotheek foetsie!
  Gaat overigens in alle faillisementen zo.

  @Alexander, politiek is niks voor mij. Verdien als beroepsbelegger genoeg. Bovendien is Den Haag veel te ver weg. Economie is mijn ding, geen Pechtholt an andere maloten.
  Overigens, heeft Marc Rutte wel intensief contact gehad met Middelkoop over economische maatregelen. Daar heb ik dus wel alle respect voor!!

 • alex
 • Alexander
 • Alexander

  @RB
  nice RB… hoop dat iemand op mijn artikel wil stemmen over crash jp morgan buy silver http://www.nujij.nl/doelgericht-een-amerikaanse-bank-ten-gronde.10438651.lynkx
  dan schop je het artikel omhoog

 • http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/11/crash-jp-morgan-buy-silver/ Alexander

  @RB nice hopelijk crasht JP
  ik ben ook de link aan het verspreiden.. op verschillende sites enuh stem aub op mijn artikel op nujij.nl
  http://www.nujij.nl/doelgericht-een-amerikaanse-bank-ten-gronde.10438651.lynkx

 • Piet

  @Alexander
  Spaarhypotheek is toch bij de zelfde bank als je hypotheek, dus wel je spaargeld kwijt en niet je schuld? Dacht het niet he.

 • RB

  US Mint Reports Soaring November Month-To-Date Silver Coin Sales

  Is Max Keiser’s attempt to put JP Morgan out of business working following the mother of all silver physical squeezes? The price of silver has been stable in the past few days, but if the US official precious metal seller is to be trusted, this will not last long. According to the US Mint, sales of 1-ounce American Eagle silver coins are headed for the strongest month since at least May, Bloomberg reports.

  Hele artikel: http://www.zerohedge.com/article/us-mint-reports-soaring-november-month-date-silver-coin-sales-surpass-2010-high-following-ma

 • Alexander

  Spaar hypotheek toch niet zo veilig..
  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_33686.z24

 • Alexander

  oh en als Gerard of iemand anders vindt dat hij het beter kan doen dan laat het hem weten wat hij beter kan doen :) a.pechtold@tweedekamer.nl

 • Alexander

  @Gerard
  dat ik me zorgen maak is een beetje overstatement van mezelf ik wou alleen aangeven dat ik persoonlijk de kans op problemen vanuit de antibioticaresistentie gebeuren hoger schat dan oorlog.. maar je weet nooit banken investeren al in de geschiedenis vaak graag in Oorlogen. Vooral als hun eigen voortbestaan in gevaar komt.

  ben het wel met je eens en idd D66 incl Pechtholt zijn steken blind…veel zaken zijn om te lachen of te huilen, maar de bedoeling is juist de ogen te openen.. ik ben het ermee eens dat geen 1 partij het goed doet op economisch gebied…. ik ga in ieder geval niet op mijn handen blijven zitten..

 • Gerard

  @Alexander, je kunt je niet overal zorgen om maken. Het leven gaat altijd weer verder. Dat gebeurt al duizenden jaren. En wie het langst leeft heeft toch alles. Inclusief al het goud&zilver van de wereld.

  En politici zijn geen economen. Politici worden ook maar geleid door centrale banken. De overheden zijn in de problemen gekomen door geld “verbrassen”. Hoe meer geld “verbrassen”, hoe meer kiezers! En wij volk keken ernaar en stemden erop! En de banken lagen krom van het lachen.
  Politici die een beetje zuinig aan wilde doen en begrotingen keurig op orde wilde hebben werden uitgelachen en weggestemd. Dat is al zo sinds Joop den Uyl.
  Verwacht toch zeker niks van die Pechtholt. Die zanikmuts is zo blind als een koe!
  Was toch D66 geloof ik die zo graag de Euro wilde?? Omdat dat “oorlog” zou voorkomen zoals in de jaren 40. Dan val je toch plat van het lachen….als het niet zo triest was dat zulke suffers ons land willen besturen.

 • Alexander

  @shamrock
  idd maar het is geen angst die mijn raadgever is maar common sense.. oja en mensen als Willem Middelkoop, NIA (http://inflation.us/)

 • shamrock

  En toch angst, kan een slechte raadgever zijn!

 • Alexander

  @Erik
  ik heb nog niet heel veel verstand van rente.. maar dat de huizenprijzen gaan dalen dat is zeker.. buiten dat de huizenprijzen momenteel een luchtbel zijn die langzaam leeg loopt zal deze sneller en sneller gaan leeglopen.. eigenlijk dalen ze al sneller dan het lijkt.. de toenemende inflatie en toenemende geldhoeveelheid zorgen dat de prijzen minder hard (lijken) terug lopen.. ook de lagere rente is een stabiliserende factor.. ook al is de hypotheekrente in Nederland kunstmatig hoog.. gokken dat de huizenprijzen zullen dalen dat hoeft niet.. de VS is het laboratorium voorbeeld.. Je kunt ook in IJsland kijken wat er is gebeurd sinds hun crisis.. dit gaat ook in NL gebeuren hopelijk in mindere mate maar gebeuren zal het. De VS en IJsland zijn ons gewoon voor.. Maar ook in Europa zijn in sommige andere landen de prijzen al veel verder gevallen .. de huizenprijzen zijn afgelopen jaren gestegen door economische groei.. maar ook door verruiming van de krediet mogelijkheden..als je mensen een minder krediet geeft kunnen ze minder dure huize kopen en dalen de prijzen na verloop van tijd.. in de goede tijden zijn de krediet mogelijkheden verruimd en in de slechte tijd/nu zijn ze de krediet mogelijkheden aan het bevriezen en in de toekomst terwijl de kredietwaardigheid van de bevolking door de recessie omlaag gaat zullen de krediet mogelijkheden waarschijnlijk ook afnemen.. en extra bijdragen aan dalende vastgoed prijzen..
  Sowieso zal de koopkracht van Nederlanders langzaam maar zeker afnemen door economische recessie en het duurder worden van producten mede onder invloed van de stijgende olie prijzen. Zelfs in plastic wordt olie verwerkt, maar ook voor voedsel is olie nodig.. Het enige wat het dalen van huizenprijzen kan voorkomen is economische groei.. Helaas is economische groei onder invloed van de schulden crisis.. opraken van de olie.. de vergrijzing.. en de stijging van de zeespiegel waardoor we moeten investeren in verhogen van de dijken vrijwel niet mogelijk.. De economie moet 1,3 % per jaar groeien om alleen al te compenseren voor de kosten van de vergrijzing en stijging van de zeespiegel.. daar moet nog een variabel percentage bij voor het duurder worden van olie..laten we een zeer optimistisch getal nemen voor olie 0,2% dan moet de economische groei 1,5 % per jaar zijn om hetzelfde welvaartsniveau te behouden en wellicht volgende jaar bijvoorbeeld 1,55 % ga zo maar door.. hou dat in je achterhoofd als Nederland BV weer rooskleurige cijfers publiceert van 1,8 % economische groei.. en bedenk dan dat we de gevolgen van olie en vergrijzing nog moeten krijgen en de problemen van minder olie.. en de rest van de problemen van de schulden crisis..vanwege het falende financieel systeem. Belgie is ook een redelijk voorbeeld van een land die ons wat voor is qua economische recesie.
  http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_vastgoed/-Belgische_woningen_ruim_50_procent_te_duur-.8989088-3131.art
  Je woonlasten zijn waarschijnlijk niet waar je last van krijgt in de historie was het altijd zo dat de woonkosten omlaag gingen tijdens een depressie terwijl de kosten voor voedsel explosief stijgen.
  Volgens mij kunnen ze de hypotheek rente niet flink laten stijgen als niemand het kan betalen.. hetzelfde probleem waarom rente überhaupt niet omhoog kunnen in Europa en de VS tenzij er zeer flinke inflatie / hyperinflatie komt.. maar na enige hyperinflatie wissel je wellicht een goudstaaf in voor een huis..
  Ik hoop er sowieso op zoveel rendement met goud en zilver te hebben gemaakt dat tijdens het dieptepunt van de vastgoed crisis wel iets te kunnen kopen wat ik indien nodig voor een (groot deel) ‘cash’ kan betalen. Alleen indien nodig.. het hebben van schuld in hypotheek vorm kan nadelig of voordelig zijn afhankelijk of we met deflatie of inflatie te maken hebben. Het verstandigste is volgens mij een aflossingsvrije hypotheek waar je boetevrij een groot deel van kan aflossen of weer uit kan opnemen.. tijdens deflatie betaal je snel delen van je hypotheek tijdens inflatie laat je je schuld minder waard worden.. liefst doe ik zelf helemaal geen zaken met banken maar goed, noodzakelijk kwaad..
  Mijn plannen iig qua huis kopen staan nog niet vast het is zal afhankelijk zijn van de ontwikkelingen en of we met flinke deflatie of inflatie te maken krijgen in deze laatste fase van ons huidige financiële systeem. Nu woon ik in een woningbouw huurhuis en spaar zoveel mogelijk in goud/zilver vorm. Misschien ga ik wel helemaal niet kopen maar huur ik straks wat in de vrije sector, de huurprijzen zijn daar al aan het dalen en zullen net als de dalende koophuis prijzen verder dalen. Afwachten alles volgen en me verder inlezen hoe de economie precies werkt en wat er is te verwachten daar hou ik me net als veel hier mee bezig..

  @Iedereen
  Over Oorlog maak ik me ook wel iets wat zorgen maar over het volgende maak ik me een stuk meer zorgen.. ook daarom is het goed om thuis een voedsel voorraad te hebben en jezelf en je gezin in quarantaine te kunnen stellen:
  http://www.gezondheidsnet.nl/gezondheid-en-medicijnen/nieuws/4637/duizenden-doden-door-antibioticaresistentie
  ik zal er niet over uitwieden maar ook dat antibiotica zooitje is ook onder winstbejag (van dierenartsen) ontstaan

 • rinse

  de huizenprijzen gaan niet veel verder dalen, de banken hebben de hypotheek overgewaardeerd, wat tenslotte de huiseigenaren de kop gaat kosten, dus uiteindelijk de banken ook.
  nu is het zo dat de grondstoffen fors gestegen zijn, maar ook zorgverzekering, etc. dit komt er op neer dat de kosten ongeveer 10% stijgen komend jaar. dus de inflatie stijgt enorm. dus als de prijzen van de huizen gelijk blijven. met andere woorden, de prijs van je huis ontwaart langzaam maar zeker. inc. je geld…

 • Erik

  @Alexander: ik gok ook dat de huizenprijs wel zal dalen. Echter een van de redenen van die daling zal een stijgende rente zijn. Dat stukje te veel rente wat banken nu in rekening brengen zal niets zijn in vergelijking met de stijging die zal komen. Hierdoor zal je in beginsel weinig voordeel hebben van een instortende huizenmarkt, je maandlasten blijven immers gelijk.

  Hoe hoger de hypotheekrente hoe meer men kan betalen voor een huis en visa versa.

  Met andere woorden: zowel de huizenmarkt als de hypotheekrente zullen nooit gelijktijdig op een dieptepunt belanden.

  Wat niet wegneemt dat je op een dieptepunt een huis kunt kopen met een variabele rente en deze vast kunt zetten op het moment dat deze laag genoeg is voor je. Dit kan dan wel 10 jaar duren.

 • Alexander

  @Gerard
  boerderijtje ik ben iets in die richting van plan.. had er nu al 1 willen hebben echter wacht ik op het dieptepunt in de vastgoed markt en lagere hypotheek rente..(nma schiet eens op).. als voorbereiden ‘pomp ik me vol’ of me tuin ;) zoveel ik kan met goud en zilver.. fysiek/aandelen en daar koop ik straks hopelijk een boerderijtje van of een vrijstaand huis met een grote tuin waar ik ook e.e.a. kan..
  een tuin hebben waar je ook woont is belangrijk.. je kan er iig op kleine schaal wat verbouwen../ moestuin.. en konijnen houden… konijnen zijn voor bijvoorbeeld amerikanen tijdens de grote depressie in de jaren 30 belangrijk geweest als voedsel bron.. Als je kinderen hebt is het wel wat lastig om de lieve flappies periodiek op te eten haha goed tip wel gerard ik ben er helemaal mee eens

  @jan ga ik zeker kijken, tnx

  ik heb als het goed is a.s. Maandag de kans om Alexander Pechtold aan te schieten, en wil hem wat info overhandigen en de petitie over het Nederlandse goud ook al is deze nog niet teneinde.. De info gaat natuurlijk over de onderwerpen om proberen ze ogen te openen en zijn handen op elkaar te krijgen voor het terughalen/vragen van het Nederlandse goud uit Fort Knox.. als iemand nog tips heeft over wat hem precies aan informatie aan te reiken dan hoor ik het graag.. heb ook al wat ideeen. Maaruh post het hier of stuur het naar mijn (anonieme) email adres alexander.mnl.online@gmail.com had sowieso al wat ideeen van silverpaul gezien die ik deels erin zal verwerken,, zijn troonrede :D

 • jan

  @alex

  Dat is postitief kijk de film zeitgeist addendum maar eens …

 • Gerard

  @Alexander, je hebt mij inderdaad goed door. Natuurlijk profiteer ik van deze tijd, ook al word ik niet vrolijk van hetgeen ons overkomen gaat.
  Maar wil je jezelf echt indekken voor wat komen gaat, dan heb ik een tip!
  Koop een boerderijtje ver achteraf. Leer hoe je piepers moet plukken en een koe moet melken.
  Dat is 10 keer beter dan je vol pompen met goud&zilver!
  Boeren hebben nog nooit en te nimmer ergens last gehad van welke oorlog of ellende dan ook!
  Maar Celente, Faber en Schiff ten spijt, ook deze weten niet hoe het einde der economie en welvaart eruit gaat zien. En al zeker niet wanneer.

 • RB

  @ Marc

  Ga eens uit van het concept “kamperen in je eigen huis”. Wat heb je dan allemaal nodig?

 • Alexander

  @Marc
  nou marc mijn antwoord is op al jouw vragen volmondig ja.. op alternatieve brandstof na dat lijkt me niet nodig zo snel gaat de olie niet op …ik vraag mij zelf af of er veel verschil is tussen goud/zilver of eten inslaan tijdens een crisis verzekerd het je allemaal van eten.. als het goed is…… maar eten inslaan is nog zekerder dat je zelfs tijdens een mogelijk dieptepunt eten heb..
  dus doe en/en.. als ik mezelf als voorbeeld neem.. ik koop goud/zilver… ik ga binnenkort lang houdbaar eten inslaan en een moestuin beginnen in de achtertuin.. just incase… en het mooie is dat ookal komt er nooit een heel erg dieptepunt.. ik er sowieso wat aan heb omdat de voedsel prijzen duurder aan het worden zijn en nog veel duurder gaan worden.. dus geld heb ik er sowieso mee bespaard.. laatst las ik iets van iemand die aanraden tenminste voor 2 maanden voedsel op voorraad te hebben.,. het kan een streven zijn.. als we in een deflatie spiraal komen wil je geen schulden hebben komen we in sterke inflatie of hyperinflatie dan haal je er juist voordeel uit.. omdat de schulden verdwijnen als sneeuw voor de zon.. ik nijg er naar om te zeggen dat het veiligste is geen schulden te hebben die je niet in 1x zou kunnen af betalen..
  Wat ik een slimme strategie vind is en die ik volg is van al je eventuele geld zo snel mogelijk zoveel mogelijk edelmetaal kopen.. komt je salaris binnen meteen het deel wat je kan missen omzetten in edelmetaal of edelmetaal aandelen ervan.. verder zoveel mogelijk geld lenen bij de bank en daarvan nog meer edelmetaal kopen.. voorraad kast vullen.. moestuintje beginnen.. je koophuis eventueel vervangen voor een huurhuis.. (dat laatste is misschien discutabel)
  vooral geld lenen van de bank om daar edelmetaal van te kopen klinkt misschien gek.. maar is o zo slim.. je gebruikt de bank zijn geld voor je eigen verrijking..de rollen omgedraaid en je loopt er nu eens een keer zelf met de winst vandoor.. mocht het toch handiger blijken de bank terug te betalen dan verkoop je je edelmetaal met winst en betaal je de bank zijn centjes weer terug.. de rente die je moet betalen daar hoef je niet druk over te maken.. die word sowieso zwaar overtroffen door je ‘rendement’ oja verder nog de broekriem aanhalen.. zuinig leven.. tenzij je nu al een vermogen hebt om om te zetten in edelmetaal

  kies een zeer zuinig vervoermiddel vooral als je geen leasebak hebt en veel km’s rijdt .. de benzine en diesel gaan erg duur worden.. de enige remmende factoren nu op de prijzen is de terugvallende economien en dus minder vraag… maar de olie raakt langzaam maar zeker op.. ik zelf om zuinig te zijn elke dag motor naar het werk.. die rijdt 1 op 21,5 scheelt me toch 150 eur per maand mijn auto is een stuk minder zuinig.. 1 op 14

  ik leef verder heel zuinig heb draai elke euro om heb abonnementen en (overbodige) verzekeringen opgezegd.. ga zo maar door

  etens voorraad aanleggen dat kan nog wel een keer.. maar edelmetaal kopen moet je nu doen.. je kunt steeds minder van het spul kopen van je euro’s niet wachten dus..
  hebben jullie er iets aan denk je ? De oorlog moet je je niet zo druk over maken.. veel van wat we posten zien we al aankomen maar of er oorlog komt dat weet niemand hier.. tussen de rijke landen oorlog voeren is maar moeilijk voor te stellen gezien alle rijke landen zon beetje kernwapens hebben.. china en de us zouden als de een de ander binnenvalt krijt die gewoon een kernbom terug op zijn landje dus… tja.. (dat even om je gerust te stellen haha)

 • Ethan

  Helemaal eens met Marc.

  Ook interessant zijn (op volgorde van minst -> meest alternatief):

  http://www.zerohedge.com/
  http://urbansurvival.com/week.htm
  http://www.halfpasthuman.com/

 • sel

  Goede vragen Marc,
  Dit houdt mij ook wel bezig.

 • Marc

  Gezien de enorme hoeveelheid reacties is het niet ALLEEN zilver en goud dat ons bezighoud.
  Ook het wel en wee van de wereld leeft bij ons silverbugs blijkbaar, welliswaar met de edelmetaalwaarde in ons achterhoofd maar toch.
  Daarbij moet ik wel opmerken dat er hier mensen tussen zitten die een groot inzicht hebben in de financiele wereld.
  Ik zit toch regelmatig stukken te lezen maar tot dit inzicht kom ik niet.
  Daarom lees ik vaak op dit blog. omdat ik hier veel samengevatte info krijg.
  Wordt ik er nu rustiger op wetende wat er allemaal speelt op de globe?
  Moet ik mij nu al gaan voorbereiden op wat komen gaat?
  Moet ik nu al lang houdbaar voedsel gaan inslaan?
  Moet ik nu al op zoek naar alternatieve brandstof om het in de winter warm te hebben?
  Indien het inderdaad op een oorlog uitdraaid, zoals Gerard Celente voorspeld, heb ik mischien niets meer aan hetgeen ik al verzameld heb.
  Wat is wijsheid?

 • Roland

  @RB
  Yep, ook een Tukker ;-) Tja, over je zwager, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen :-)

 • RB

  @ Roland

  Ook een Tukker? Dan begrijp je ook vast wel dat mijn zwager eigenlijk zijn boerenverstand niet heeft gebruikt. “Spreken is zilver, ouwehoeren is goud.” ( of zoiets ;-) )

 • Alex

  @jan
  Is dat positief of negatief… Kende Zeitgeist niet…zat net op hun site te kijken.. http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?Itemid=442
  grote ‘organisatie’ zeg.. over de hele wereld lijken ze te zitten.. introductie verhaal komt mij wel goed over.. zover ik het snel door gescanned heb..

  @Roland Ook helemaal mee eens met jouw schrijven over vrijheid..onwetendheid..ontwakening etc ik geloof wel dat in een betere morelere maatschappij met eerlijkere verdeling.. er opeens veel meer blijkt te zijn voor >iedereen<..ok dit is een utopie.. en het heeft weinig zin erover te praten..maar stel je toch eens voor in onze maatschappij dat we geen leger geen justitie geen gevangenissen geen belastingdienst geen instanties die wetten controleren meer nodig hebben.. en bedrijven geen boekhouding hoeven bijhouden.. geen facturen sturen geen niks..(niet nodig iedereen draagt toch zijn steentje bij).. volgens mij hoeft dan iedereen nog maar 10 uur te werken per week te werken ipv 40 en heeft iedereen..genoeg..
  mja utopia. woonden we er maar:)

  ja haha vastbinden.. mijn kamelen liggen in de achtertuin begraven ;)
  Anyways terug naar Pauls.. Bericht snapt iemand nou waar die 470% nou precies op gebaseerd is.. 470% ongelovelijk zeg..en US zoveel lager?? ik heb even zitten vergelijken met
  http://ddp-ext.worldbank.org/ext/ddpreports/ViewSharedReport?REPORT_ID=13583&REQUEST_TYPE=VIEWADVANCED&DIMENSIONS=50
  en daar kun je onderaan zien dat onze externe schuld in miljoenen USD in 2010 redelijk lager is dan op het plaatje die ZilverPaul poste..over eind 2009…weet niet of de bron voor beide cijfers anders is.. nog heel hoog… als ZilverPaul of iemand anders nog wat meer weet te vertellen over die cijfers dan hoor ik het graag.. ik dacht namelijk altijd dat de positie van Nederland binnen europa redelijk goed was.. dat het met ons land en de andere noord europese landen beter ging dan met de rest (exclusief natuurlijk Engeland Ierland Ijsland)..beter.. ik bedoel minder slecht

 • Roland

  @RB
  Een mede Tukker die z’n boeren verstand gebruikt ;-).
  Je kunt op je klompen aanvoelen dat dit niet goed kan gaan; helaas…….

 • RB

  Ik heb mijn zwager – directeur van een toonaangevend bedrijf in Twente – verteld over investeren in fysiek zilver. Hij keek me aan alsof hij iets vies op de vloer zag liggen. We hebben het hier over een man die gewend is te denken in opties op aandelen, beleggen, de politieke situatie in de wereld en noem maar op. Onbegrijpelijk eigenlijk, maar het zegt wel iets.

  Verder denk ik dat de wereld zijn borst nat kan gaan maken. Israel heeft een tijdje terug een enorme – zeg maar gerust ENORME – partij militaire kerosine ontvangen van Amerika. Nu is dat niet zo erg, ware het niet dat er een soort houdbaarheidsdatum op dat spul zit. Vanaf ongeveer eind januari loopt die datum af en dus mogen we tot die tijd de adem inhouden en wachten of een groot luchtoffensief in het Midden-Oosten.

 • Roland

  @Alexander
  Volledig met je eens betreffende de “droefheid” waardoor PM’s in waarde stijgen. Inderdaad niets om over te juichen. Daar tegenover staat echter wel dat, in mijn ogen een feit, als er nu niet iets gebeurd we onze vrijheid gedag kunnen zeggen. In mijn ogen duiken er toch behoorlijke fascistische trekjes in onze westerse maatschappij(en) op. Uiteraard zou het fantastisch zijn als dit vreedzaam opgelost kan worden en we naar een maatschappij kunnen zoals bijvoorbeeld beschreven in jouw link.
  Een van de rode draden lopende door deze blog is toch wel de ontwetenheid / onverschilligheid van vrienden en kenissen van blog-schrijvers betreffende de heersende & aanstaande omstandigheden / gebeurtenissen.
  Een enorme spirituele ontwakening zal nodig zijn (en dan heb ik het niet over de “spiritualiteit” gepreekt in religies) waarin mensen weer gaan vertrouwen op hun eigen inwendige compass, hun eigenwaarde en de waarde/respect voor zijn omgeving.
  Zou deze ontwakening er komen dan kunnen overheden veel kleiner, 98% van de regels de ton in en zou een vrije economie weer kunnen bloeien. De huidige Powerplays behoren dan tot het verleden.
  Ik hoop van harte dat we zo’n kolosale transitie geweldloos kunnen maken.
  Ondertussen volg ik ZilvePaul’s advies wel op: Geloof in Allah, maar bind je kamelen vast.

 • jan

  @Alexander

  Als ik naar die link kijk moet ik gelijk aan Zeitgeist denken…

 • Alexander

  @Gerard
  Ja klopt inderdaad dankje voor de verbetering.. we moeten ons niet rijk rekenen.. veel dingen zullen zo duur worden dat het goud en zilver slechts compensatie zijn. Maar tegen de dan geldende normen relatief aan de rest van de bevolking zul je vast rijk zijn als je het nu goed doet..
  Middelkoop is trouwens zelf nu al rijk aan het worden van dezelfde economische inzichten als hij ons in de boeken uitlegt,,, het is ook een kwestie welke financiele middelen heb je nu en hoe goed zet je ze in… Ik draai zelf (en volgens mij meer mensen hier) elke euro om, om ze gelijk om te zetten in fysieke of papieren edelmetaal..en probeer dus al mijn financiele middelen zo goed mogelijk in te zetten. Ik snap je opmerking maar ik weet zeker dat ook jij blij bent als weer eens ziet dat je opties stijgen ook al heb je ook in je achterhoofd dat het een oorzaak heeft om niet vrolijk van te worden.

 • Gerard

  Wat een discussie inmiddels!!
  We moeten ons niet rijk rekenen. Goud&zilver fysiek is een “verzekering” voor je geld en mag je niet zien als speculatie. Want dan ben je verkeerd bezig. Dan kun je net zo goed papieren nep als SLV of GLD kopen. Voor speculatie zijn die zeker goed. NIET als verzekering.
  Indien goud 5x zo duur wordt, dan hoef je daar niet blij mee te zijn. Dan weet ik zeker dat er totaal geen welvaart meer is.
  Je hoeft je ook niet rijk te rekenen met een ander geldsysteem of wat dan ook. Dat lost ook de “onaflosbare” schulden-berg niet op.

  Om even met Middelkoop te spreken: een terminale patient kun je niet eeuwig in leven houden met steeds meer drugs. Uiteindelijk overlijd deze en pas daarna is de hoop op nieuw leven.
  M.a.w. de economie zal vroeg of laat bezwijken. Dan komt er iets wat wij niet weten… en daarna beginnen we allemaal bij NUL.
  Dit is ook altijd in de geschiedenis zo gegaan.

 • Alexander
 • Alexander

  @marc begrijpelijke reactie wel van je gezien we hier enthousiast posten over vuurwerk en explosies.. ik denk echter dat niemand hier op de crisis zit te wachten… als ik zo vrij mag zijn voor iedereen hier te spreken.. als we de keuze krijgen kiezen we niet voor een crisis… ook zou het betekenen dat we daardoor niet met ons zilver goud ‘rijk’ zouden worden.. maar ondertussen als je dat spul toch hebt aangeschaft zie je het graag in waarde stijgen.. er staat niemand te popelen voor economische ellende maar wel te popelen om de openbaring en het vallen van machtsmisbruikers, manipilateurs, vrekken en alle organisaties die ten koste van anderen zich verrijken.. en we popelen dus wel ja ook als dit alles toch gaat gebeuren om de verwachte stijging van edelmetalen.. dat laatste liever vroeger dan later… daarmee is het ook wel fijn eindelijk eens gelijk te krijgen en dat iedereen hun ogen eindelijk eens geopend worden..
  Anarchie en 3e wereld oorlog die dingen willen we allemaal niet kan me voorstellen dat je anders bent gaan kijken door wat je gezien hebt in die verre landen..
  Nogmaals niemand wil dat hier.. maar misschien is de crisis wel noodzakelijk en kunnen we het daarna beter doen.. zoals Armstrong het schrijft it’s just time..
  ik hoop vurig dat we geen 3e wereld oorlog krijgen.. en nog niets gelukkig wat daar op lijkt.. al ga je wel vraagtekens zetten als je kijkt naar de grote van Amerika’s leger macht.. en dat nu ondanks de druk om te bezuinigen nog geen cent op de defensie wordt bezuinigd .. wat zon beetje het enige is waar ze serieus op federaal niveau op kunnen bezuinigen gezien de lage belasting..
  we beschermen onszelf en onze familie zo goed mogelijk, door goud en zilver te kopen.. kijken verder hoe dingen zich ontvouwen en hopen er het beste van.. we kunnen sowieso (nog) niet veel doen pas als we met velen zijn..
  en verder is het rijk willen worden een natuurlijk streven in een maatschappij waar niet rijk zijn zeer problematisch is..

  Interessante opmerking van Albert Einstein.. respect voor die man.. hopelijk komt het zover ook niet..! zie mijn dochter ook graag opgroeien in een welvarend en machtsmisbruik vrij Nederland… met een duurzaam systeem.. en duurzame welvaart in een eerlijk systeem.. geen pyramide spel en geen welvaart ten koste van alles zoals het milieu, de derde wereld.. of de volgende generatie..

 • marc robben

  Leuk al deze speculaties over zilver en goud voor al waar ze op gebaseerd zijn.
  Vergeten we een ding niet als het echt mis loopt en er ontstaat een globale crisis en daar op volgent een 3e wereld oorlog.

  Misschien zijn we vergeten wat een van de grootten geleerden(Albert Einstein) van de vorige eeuw zij hij wist niet hoe de 3e wereldoorlog gevoerd zou worden maar de 4e zou men weer uit vechten met stokken en stenen.

  Wat heb je aan goud en zilver als je het nergens meer kwijt kan.
  Weinigen die hier op dit blog commentaar geven kunnen zich dit voor stellen. zelf heb 3x een jaar in die verzen landen vrijwilligers werk gedaan. In sommigen van deze landen heersten totalen anarchie. Als je dit heb mee gemaakt krijg je toch een anderen kijk op dingen zal eerlijk zijn heb ook wat kilootjes zilver aangeschaft maar wel met de hoop dat het niet uit de hand gaat lopen als de markt echt in stort .

 • rinse

  Het echte vuurwerk barst na oud en nieuw losss..
  ‘the fall down of the euro/dollar, to go up of the silver and gold…

 • Roland

  @Alexander
  Hoe meer je er in duikt, hoe meer schuim je op je lippen krijgt! ;-)
  As for the crash; “Lets bring it on” !!

 • Alexander

  @ZilverPaul.. nog niet? mooi!.. ZilverPaul voor president klinkt goed.. behalve dat je al een goede duit in de zak doet met je blog hier.. nog plannen om een beweging te starten ? ik zou er wel aan mee doen..

  en Freddie H. bedankt.. mijn ervaring in mijn eigen vrienden / kennissen /werk kring is dat ze het niet geloven.. het is gewoon business as usual, beetje crisisje.. nu gaat het alweer de goede kant op..(jullie kennen het vast ook wel van jullie kennissen.. als het niet anders in de mainstream media staat, dan is het niet zo, anders zou het toch wel op het nieuws / kranten / tv komen of door journalisten gemeld worden. We zijn gewend aan welvaart die is vanzelfsprekend waarom zou het anders gaan. Ze maken zich liever geen zorgen, het is ook een complexe materie. Die niet in hun straatje ligt.. ver van hun bed wat de machtige mensen en banksters allemaal over hun hoofd heen besluiten.

  De banksters en hun handlangers, (de positieve economien, media voorlichters en hoog geplaatste media magnaat vriendjes) houden ondertussen mooi de schijn op door toch op het laatste moment nog even een crisis, double dip of slechte cijfer te voorspellen (als zon crisis onderwater al in volle gang is) .. zo voelt iedereen zich eerlijk en tijdig geinformeerd. Geen reden om voor jezelf na te denken.. hoe kan het ook met een drukke baan daarna ligt iedereen liever voor de buis waar de main steam media je informeert..

  Als de banksters op het matje geroepen bij de Europese commissie of waar dan ook dan zeggen ze “kijk naar die andere banken.. die doen dit en dat.. we moeten toch wel meedoen anders worden we verpletterd in de markt” en “niemand kon de crisis toch zien aankomen” maar ondertussen wisten de slimme top mannen het al heel lang en zeggen ze al jaren tegen elkaar onder het genot van een borreltje en een sigaartje.. wat fijn he dat het ons nog steeds lukt het (corrupte) systeem draaiende te houden en onszelf blijven verrijken van iedereens geld.. . Waarna ze voldaan in hun (vast door een schulden slaafje pas gewassen) Jaguar naar huis rijden.. naar hun waarschijnlijk net zo op geld beluste vrouwtje…

  Ik ken zelf o.a. 1 van de voormalig vise presidenten van de ABN Amro persoonlijk (Ad Wagemagers) ..neem het mij niet kwalijk ;)….. in tegenstelling tot wat je zou verwachten is dat een heel aardige, sympathieke, integere man.. ter illustratie, die altijd netjes bid met zijn familie voor het eten en heeft een nette, beetje truttige vrouw die vaak aan goede doelen meewerkt.
  Nooit heb ik er met hem erover gesproken (was niet aan de orde en ondertussen overleden) en weet niet of hij morele afwegingen heeft moeten maken tijdens zijn loopbaan. Maar ik zou verwachten dat hij niet op de hoogte is geweest van de misstanden en gewoon zijn functie met goede bedoelingen heeft uitgevoerd en respect en ontzag voor zijn meerdere de directeur had… Deze subtop mensen vaak met pensioen nu schamen zich voor de banken sinds de krediet crisis… en wisten misschien een deel misschien niets.. bij de ING zijn de meeste medewerkers zelf genaait met het ING pensioenfonds. Want de top mannen, zijn niet alleen rijk geworden over de rug van de bevolking maar ook over de rug van hun eigen spaarders en medewerkers, zelfs dus die subtop die hun pensioen ook uitgekleed zien worden.
  Anyways hoop dat iemand mijn lange relaas hier een beetje interessant vindt, zelf vind ik dat hier door Paul en de lezers heel waardevolle meningen, informatie en linkjes bij elkaar gebracht worden..
  “Crash JP Morgan – buy silver” nice @Roland yeah goed nieuws! Ik ben klaar voor die zilver explosie :)

 • wortelbea

  @shamrock ik redeneer als volgt:
  als alles omvervalt, dan zal er wel zoiets als ovelevingshulp zijn, randsoen, bonnetjes. als je daarboven 2 maal per week iets extra kan kopen, dan zit je al niet mis.
  dus aantal weken x 2 = aantal ounces zilver ?
  zoiets ?
  maar het blijft natuurlijk persoonlijk en onvoorspelbaar.

 • Lerssi

  Ik denk dat een mooie hoeveelheid vanaf 100 oz is

 • shamrock

  Wat is een veilige hoeveelheid goud of zilver? hoeveel moet je bezitten om te (overleven).
  Want tot de euro of dollar valt gaat je leven wel door met alle uitgaven!

 • Zilverpaul

  @ alex
  nog niet

 • Roland
 • Marc

  @ Freddie H
  Voor als je het echt wil weten: Arcen ligt vanuit Maastricht gezien net achter Venlo.
  Beroemd vanwege de Thermaalbaden.
  Maar even serieus.
  Veel mensen lezen niet op dit soort sites.
  Zoals ik eerder al aangaf, het interesseerd de mensen gewoonweg niet.
  ok het feit dat M.Keizer oproept om zilver te kopen.
  Niemand van de mensen die ik ken heeft ervan gehoord.
  Dat is ons nadeel en het voordeel van de banken/leiders.
  Sterker nog de massa heeft geen weet van dit soort financiéle sites.
  Dta is ook wat zo beangstigend is.
  Iedereen laat zich gewoonweg in de maling nemen doorde banken/leiders.

 • Roland

  @Freddie H.
  Inderdaad schokkende getallen om te zien. Dit is ook het overweldigende bewijs dat we in een goud/zilver-bubbel zitten!! ;-)
  Ook onvoorstelbaar is de media op RTLZ en hoe ze de rollen omdraaien. Er is nu een stukje dat er niets mis is met de pensioenmarkt; het zijn de mensen die met pensioen gaan, die zijn het probleem !!! Kijk als iedereen nu doorwerkt tot hij omvalt, is er geen probleem; snap je?
  Ik zie het volgende al voor me: Goud- en Zilver-speculanten zijn de oorzaak van een falend fiat geld-systeem.
  Anyway: Er komen zeer positieve berichten van Max Keizer met z’n “Crash JP Morgen, buy silver”. Dit bericht spreid zich sneller dan de Mexicaanse griep en de participatie schijnt enorm te zijn !! Goed nieuws dus !!

 • Alex

  @Zilverpaul
  Misschien heb ik wel mijn goud in de kluis bij de bank.. zal je vast leuk vinden om bij je vriendjes de banksters in de kluis te vertoeven…………..daar in hun achtertuin vinden ze je nooit hahaha.. behalve als de banksters mijn goud komen toe eigenen.. dan hou jij ze wel tegen he? Dan kun je ook je blogjes schrijven from the hole (net als armstrong:) of from the goldstash

  Iemand ooit dat filmpje opgenomen door beveiligingscamera gezien van die inbreker die inbreekt in een grote bankkluis waarbij de deur achter hem dichtvalt en hij er niet uit kan.. en dan tussen het geld uiteindelijk stikt.. hij grijnst van te voren nog terwijl hij tussen de pakken geld ligt te zwemmen…. zal het je natuurlijk niet toewensen Paul maar moest toch even denken aan dit ironische filmpje..

 • http://www.RendementMaken.com Freddie H.

  Inderdaad, Zilverpaul.
  Tel je zegeningen! En dan toch maar: Zilverpaul for President!

  En Alex: keep up the good work!

  En ik begrijp wel dat mensen misschien meer geneigd zijn zich druk te maken om zaken waarop ze nog enige invloed verwachten te hebben.

 • Alex

  @Zilverpaul
  ah maar mijn goud ligt niet in de tuin maar in ………………….. sensuur :)
  iig veilig en onvindbaar! (als hier een boef meeleest dat hij het maar ff weet!), als je je eigen goud en zilvermuntjes dan meeneemt kun je dagobert duck naspelen en lekker zwemmen.. maaruh ontwijk je mijn vraag bewust? :) Of neem je me niet serieus :P

  @Freddie H.
  ik begrijp je mening maar tja het heeft gewoon weinig aandacht mensen zijn niet op de hoogte.. zien de problemen ook niet aankomen.. lezen alleen mainstream media… worden van de domme gehouden… zijn nog steeds zo naief zoals de meeste (ik iig) ook waren.. Daarom had ik de petitie starter een berichtje gestuurd dat de petitie eigenlijk een veel langere looptijd moet hebben (1 jaar ofzo, misschien wel langer)… want natuurlijk over een tijd gaan de ogen van meer mensen wel langzaam maar zeker open.. Het is daarbij ook een kwestie van media.. wie in Nederland weet van nou van deze petitie.. terwijl de andere petities misschien ‘gepromote’ worden door stichtingen, politieke partijen of aandacht hebben gekregen op locale zenders, websites ga zo maar door.. daarom wil je dat het beter gaat met deze petitie help mee het onder de aandacht te brengen.. mail het rond zet het op verschillende blogs forums (bijvoorkeur economie edelmetaal gerelateerd)
  wil je niet demotiveren maar een echt succes is in deze tijd nog niet te verwachten met deze petitie… er is nog teveel onwetendheid.. We geven niet op en gaan na deze gewoon met goede moet door met de volgende petitie.. we will be the last man standing.. waarin we overigens gelijk vragen om het goud z.s.m terug naar Nederland te halen.
  Anyways iedereen die van deze petities etc op de hoogte willen blijven of eventueel meedoen/meehelpen met andere acties stuur mij even een mailtje op mijn nieuwe email adres: alexander.mnl.online@gmail.com ik wil me wel inzetten om iedereen dan op de hoogte te houden van bijv deze petities.. of eigen voorstellen kun je er ook heen mailen.. ill help spread the word..

 • erik

  Iemand deflatie nabij van mecking eleven? Gaat ook over kontratieff. 5 euro bij bol.com op dit moment.

  Ok Ben benieuwd naar Julie visit op zijngebleven boek.

 • Zilverpaul

  @ Freddie
  Aan de andere kant; 530 is ruim voldoende om zowel de tweede kamer, eerste kamer, de regering en de top van het bankierswezen te vervangen.

 • http://www.RendementMaken.com Freddie H.

  “Zalig de armen van geest…”
  Dit is zeker niet laatdunkend of denigrerend bedoeld, maar ingegeven door een schokkende ontdekking die ik zojuist deed.
  Enige tijd geleden las ik op dit blog een oproep om een petitie (op petities.nl) te ondertekenen voor openheid over de Nederlandse goudvoorraad. Ik heb aan deze prima oproep uiteraard meteen gevolg gegeven en vandaag dacht ik: laat ik eens kijken hoeveel mensen nu ondertekend hebben.
  En daar kwam de schok. Vijfhonderdendertig landgenoten staan achter dit voorstel. Stel je voor 530 van de 17 miljoen!
  De schok werd nóg groter toen ik vervolgens keek bij andere petities. Een paar voorbeelden. Zo’n 50.000 maken zich druk dat Blijdorp moet openblijven. Nu vinden mijn kinderen het daar ook fantastisch, dus daar heb ik dan nog wel gevoel bij. Maar 80.000 mensen winden zich op over de ‘culturele kaalslag’ die plaatsvindt nu de overheid eindelijk eens serieus gaat nadenken over geld uitgeven (en vooral over de vraag waaraan). Of wat dacht je van 125.000 mensen die zich druk maken over de kinderbijslag.

  De moraal is duidelijk: de gemiddelde Nederlander is helemaal nog niet bereid om onder ogen te zien dat de vette jaren nu echt en definitief voorbij zijn. De overheid zorgt voor ons en voor onze speeltjes, en daarmee basta!
  Nee, slechts 530 denken na over ons echte kapitaal, het goud in de kluizen van Wellink. En om dat aantal toch nog maar even in perspectief te plaatsen. 484 mensen tekenen voor het openblijven van Stichting “De Oase” in Arcen…
  Where the f*** ligt Arcen, eigenlijk?

 • Zilverpaul

  @ Alex
  Lijkt me niet zo fijn om met jouw goud in jouw tuin begraven te liggen :)

 • Alex

  @Gerard
  die link van jou http://www.zefhemel.nl/?tag=kondratieff interessant.. het lijkt qua theorie een beetje op de econoom waarvan ik het schrijven lees… Martin Armstrong.. misschien ken je hem geloof dat ik hem via een linkje op deze blog voor het eerst op zijn site kwam.. Het is een belegger/econoom die in de Amerikaanse gevangenis zit. Veroordeeld voor zoiets als markt manipulatie en ponzi sceme.. (highly disputed) het lijkt me eerder een slachtoffer van tja.. de gevestigde orde.. anyways die man heeft een reputatie van de Markt te voorspellen en is .. was daar rijk mee geworden.. de theorie waarmee hij dat doet publiceert hij gewoon publiekelijk en hij schrijft economische stukken in de gevangenis soms zelfs vanuit de isoleercel. Zeer interessante stukken.. die theorie van hem is ook gebaseerd op een aantal terug kerende patronen/cycles om de zoveel jaar. In die cycles zie je dus tot eeuwen terug opkomende economien de val daarvan en oorlogen.

  Volgens zijn theorie is volgend jaar mei het diepte punt van de huidige malaise … we zullen het zien..wel erg snel.. dan moet het wel heel hard gaan en dat is natuurlijk mogelijk.. ik hou er rekening mee dat vanaf januari als het klopt het hard achteruit gaat..Maar zoals het er nu voorstaat lijkt het nog wel langer te duren voordat we bij het diepte punt zijn aangeland..
  http://armstrongeconomics.com/writings/
  ik heb wel met de man te doen, waarschijnlijk jaren onschuldig in de Amerikaanse gevangenis zijn schrijf materiaal/schrijfmachine en kleren worden soms afgepakt of hij beland soms dus in de isoleercel (waarom?) en nu ook nog eens ziek..waarschijnlijk heeft hij de markt niet gemanipuleerd maar uitsluitend voorspeld..

  zijn cycles: http://www.marketoracle.co.uk/images/2009/Mar/armstrong8-6yrcycle.jpg

 • Nico

  @Marc
  Toen de euro werd ingevoerd, kon iedereen bedenken dat dit zou werken als een communicerend vat. Italië is met de lire het sprekende voorbeeld geweest van een land waar het zuiden parasiteert op de ijver in het noorden. Hoe groter de monetaire unie, des te verleidelijker het wordt om je aan de eigen verantwoordelijkheid te onttrekken. Bij verzekeringen tref je dezelfde principes aan.
  Het communisme is aan apathie ten gronde gegaan; ons superieur geachte systeem zal weldra volgen. Voor sommigen misschien een verassing; voor anderen een bevestiging van bange vermoedens. Noorwegen heeft zich weloverwogen buiten de EU gehouden en kan voor de daarvoor verantwoordelijke minister een standbeeld oprichten.

 • Ethan

  @Rolf van Zanten

  Fijn om te horen dat er gewerkt wordt aan een nieuwe variant van deze website waarbij o.a. de 1 ounce Australische munten worden toegevoegd. :D

  Is er ook al enige indicatie te geven over wat voor tijdsbestek hiervoor staat? Komt echt niet op een dag of week/weken aan hoor. ;)

 • Alex

  @Roland
  wat je schreef over dat tekort physical zilver in de us, ik vraag me af of die margin verhogingen mogelijk tot gevolg hebben dat physical aantrekkelijker wordt en de futures minder aantrekkelijk.. al is physical natuurlijk niet zo hot voor speculanten

 • Alex

  @Piet
  Ik was ook even lost.. heb even goed gekeken op beide pagina’s maar op jouw link staat de staatsschuld maar de link van ‘mij’ daar is de schulden van huishoudens en organisaties bij opgeteld.. maar hoe het zo hoog komt heb ik ook geen idee van.. zijn het de banken die schulden hebben bij buitenlandse banken? Of misschien de Nederlandse huishoudens met torenhoge hypotheken vanwege de vastgoed luchtbel? Als bron zijn er databases van de IMF gebruikt lees ik.. en onderaan het artikel vond ik nog een interessante link.. uitsplitsing van schulden (geen idee of alles erbij staat etc..)
  http://ddp-ext.worldbank.org/ext/ddpreports/ViewSharedReport?REPORT_ID=13583&REQUEST_TYPE=VIEWADVANCED&DIMENSIONS=50

 • Gerard

  @Mike, een N bij de PIIGS zetten? Maar er maar meteen van:OIIGSNLUKVSJTYIOPWSZMNBHJOP.

 • Piet

  @Alexander
  Volgens mij staat er een nul teveel bij Nederland, want de externe staatschuld bedroeg in 2009 zo’n 347 miljard.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsschuld#Staatsschuld_in_Nederland

 • Alexander

  Hier het linkje waar ZilverPaul het blijkbaar vandaan had http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt dat andere plaatje van de wereld is ook wel appart om te zien dat de armste landen de minste externe schulden versus gdp hebben.. en NL zo hoog dat is wel even schrikken.. Gelukkig heeft Nederland relatief veel goud wel jammer dat het (hopelijk nog) in Amerika ligt. Dusuh help mee het terug te krijgen en teken deze petitie (1e uit een reeks)
  petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad

  @Marc zwartkijkers.. we zien het doom scenario aankomen.. maaruh die systeem/schulden crisis is een groot probleem maar het langzaam maar zeker opraken van de olie is wellicht nog een groter probleem en daarmee zeker dat een economisch (en maatschappelijk) doom scenario zich ook zal voltrekken..

 • Mike

  Goed stuk!

  Dieprode cijfers, Nederland in de grafiek 470% van het GDP aan external debt.
  Weet iemand hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen?

  Banken steun + officieele staatsschuld + ?

  Als deze cijfers kloppen moet de naam PIIGS worden uitgebreid met een N?

 • Marc

  Ik weet niet of we zwartkijkers zijn.
  10 jaar geleden had ik niet durven dromen dat de economie (lees wereld) er zo aan toe is als nu.
  Ik heb op de links geklikt die Alex geplaatst heeft en daar wordt je niet vrolijker van.
  DE geschiedenis herhaald zich echt, alleen is de voertaal nu in het engels.
  Het zijn niet alleen de stukjes van zilverpaul, maar ook alles wat ikzelf op het internet lees en tussen de regels hoor op TV.
  Het duurt geen 5 jaar meer voordat de boel ploft.
  En dan bekijk ik het nog erg kleurrijk.

 • Niels

  Hoewel ik denk dat het niet verkeerd is om vandaag de dag wat fysiek edelmetaal te bezitten, kan ik niet geloven dat de top van de pyramide het toestaat om goud tot bv 15.000 dollar te laten komen. Als ik de complot artikelen en filmpjes serieus zou nemen, dan geloof ik eerder dat ze een dikke vette false flag op New York laten neerkomen(waar zogenaamd een hoop goud van westerse landen is opgeslagen)
  Daaruitvolgend zou kunnen komen dat het niet ‘eerlijk’ is(nadat de dollar is gecrashed) om een nieuwe munt op goud te baseren en is een cashloze maatschappij en slavernij weer een stukje dichterbij.

  Of ben ik nu een zwartkijker?;)

 • Roland

  @Alex
  De mazen van het net worden met de dag kleiner; gebeurd het deze keer niet dan wordt het veel moeilijker om iets (globaals) te organiseren.
  Als kind kon ik vroeger spelen op de militaire landingsbaan in Twente. Zat er een man in een hokje die je van de baan affloot als er een Saab moest landen. Moet je nu eens proberen……
  Die TSA in de US hebben al helemaal het schuim op de lippen en de airport-security in de UK mag er ook best zijn.
  Uiteraard filtert Google elk “verkeer” woord eruit, maar ik krijg er steeds meer de lak aan; liever mijn menig gesproken dan de andere kant opkijken. Ik heb groot respect voor de tramchauffeur die tijdens de oorlog, toen zijn tram gebruikt werd om joden naar de trein te vervoeren, weigerde zijn tram te besturen en wegliep. Dat zijn in mijn ogen de ware helden.

 • Alex

  @Roland
  Roland 100% mee eens wat je schreef over illite kennis = macht..internet een krachtig wapen.. en ja gelukkig hebben we internet om kennis te vergaren!.. Dat geeft idd macht.. Het ziet het er voorlopig niet naar uit dat in Europa beperkingen komen op Internet (mja kat in het nauw..) als de sociale onrust begint toe te nemen weet je nooit wat de overheid onderneemt.. In Amerika worden all speciale teams getraind ben even vergeten hoe ze heten..
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=516643&r=1&tbl_archief=&amp;
  ook worden er in Amerika op hoge posities van Justitie mensen benoemd die voor het aan banden leggen van het Internet zijn en die mening ook uitspreken.. ze denken goed vooruit en brengen de stukken al de juiste plaatst, dat wetende past dat mooi bij dat plaatje wat je poste
  http://1.bp.blogspot.com/_H2DePAZe2gA/TOH1MmU2CRI/AAAAAAAAPFk/SWmUf5n17C4/s1600/cabal_chess.JPG
  In Europa zijn de Fransen voor het beperken van de Internet vrijheid bang voor de sociale onrust en terecht want Frankrijk zal daar meer last van krijgen dan de Noord (West) Europese landen.. Sowieso de zuid Europese landen schuilt meer gevaar.. voor anarchisten staat als Griekenland oh wacht de sociale onrust is daar al licht opgelaaid..
  http://www.depers.nl/binnenland/519319/PVV-laakt-internetplannen.html
  http://www.limburger.nl/article/20101024/CULTUURENMEDIA06/10240372/1008
  Zelf vraag ik me wel eens af of ik bij banken in de kijker speel door op zon site als dit te komen/posten.. maak me verder niet druk over
  @Zilverpaul maak jij je daar wel eens zorgen over ? Ik las tijdje je post over dat je thuis opgehaald werd, maar dat was meer een grapje mja als de tijden veranderen…. je mag altijd bij mij onderduiken dan verberg ik je bij mijn goud hahaha
  anyways ik denk dat de een duurzame oplossing niet ligt in een nieuw financieel stelsel of terug naar de goudstandaard maar het moraliseren van de wereldbevolking vooral in Amerika en China mogen de bevolking en vooral de machtige mensen een flinke (extra) dosis normen en waarden geïnjecteerd krijgen.. …voorbeeldje mijn overgrootvader is in Amerika overleden toen hij daar zijn baan kwijt raakte. Dat gaf hem veel stress hij kreeg een hart problemen en in het ziekenhuis aangekomen wouden ze hem niet helpen omdat hij de verzekering niet meer had kunnen betalen. Dus lieten ze hem maar doodgaan onderweg naar een ziekenhuis dat misschien wel hulp zou bieden.. De machtige bedrijven en mensen in in Amerika gaan echt over lijken om winst te maken. Die moraal verandering die moet beginnen bij de basis opvoeding en school.. de volgende generatie moet het beter doen.. ze hebben echter nu geen moreel leiders die dit gaan bewerkstelligen. De dollar is niet een zomaar een waardeloos papiertje maar een iemands schuldbewijs waar bloed zweet en tranen aan kleeft en alleen goed is om een vuurtje mee aan te stoken

 • Gerard
 • Roland

  @Roland
  Over Internet “vrijheid” gesproken, op Max Keizer webpage;
  http://maxkeiser.com/2010/11/17/max-keiser-crash-jp-morgan-buy-silver/

 • Zilverpaul

  @ Ludo: plaatje is van Zerohedge.com, maar kan hem helaas niet meer terughalen. Overigens zijn cijfers niet zo vreemd, gezien de geringe populatie met in verhouding een grote banksector

 • Roland

  Iets om over na te denken en vergelijk met de huidige situatie; “Why people don’t buy gold”.

  http://www.youtube.com/watch?v=Yjr7NtntWeQ

 • Roland

  @Alex
  Zoals ik al eerder schreef; ik denk dat niets heilig meer is en geen enkel middel zal worden geschuwd. Ik verwacht zeer zeker dat de illite alle wapens in stelling zullen brengen en dat de strijd niet zomaar gestreden is. Voorbeeld: Internet is voor ons een krachtig wapen en de toegang hiertoe zou voor het “gepeupel” wel eens “beperkt” kunnen worden uit (inter)nationaal belang. Dat zou een enorme “setback” zijn. Tijd zal leren.
  Belangrijkste is nu dat mensen financieële educatie ondergaan want kennis maakt macht. Ooit eens over nagedacht hoe diep scholen op financieën in gaan? Notabene een onderwerp welke in bijna elk facet van ons leven een rol speeld?
  “The name of the game: leave them in the dark and feed them with s**t”

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Ethan
  Er wordt gewerkt aan een nieuwe variant van deze website, waarbij o.a. de 1 ounce zilveren Lunar, Kookaburra en Koala munten worden toegevoegd.
  Overigens zullen binnenkort ook de 2011 kilo Kookaburra en Koala munten worden aangeboden, de eerste zilveren kilo munten van deze jaargang zijn reeds op voorraad.

 • Ethan

  Wow, inderdaad.. al zoveel rook signalen, niet best.. :(

  En dan hebben we ook nog oproepen in Frankrijk en Duitsland om de banken te gaan crashen begin december..

  http://www.youtube.com/watch?v=-Uop5R7E314

  Voor de mensen die openstaan voor alternatieve ideeen en theorien: dit ligt ook allemaal behoorlijk in lijn met wat het zgn. ‘WebBot project’ voorspeld heeft:
  http://www.halfpasthuman.com/mukamae.html

  (Heel erg in het kort: dit project stelt dat mensen op onbewust niveau een stukje in de toekomst kunnen kijken (bewezen door onderzoek aan Princeton University) en dat die onbewuste deel ‘doorsijpelt’ in woordkeuze en taalgebruik. Door massaal tekst via het internet binnen te slepen, a la Google, en te analyseren op trends e.d. komen hier weer dingen uitrollen. Apart maar er zit wel wat in wat werkt, ook al is het nog niet erg verfijnd. Meer @ http://www.halfpasthuman.com/altaprocess.html )

  P.S. Is er trouwens een kans dat op deze site ook in de toekomst zilveren munten uit Australie (Lunar, Kookaburra, etc.) te koop zullen zijn in ounce variant i.p.v. alleen de kilogram zware variant? Of zijn deze eerste/anderen haast niet meer te krijgen?

 • Alex

  @ZilverPaul wederom interessant stuk..!

  ik zit te twijlen ga ik nog meer short op de EURO of neem ik de juist (tijdelijk) gesloten Long positie in Zilver al weer in neem.. Zelf ben ik wel iets wat beduusd van wat de correctie in zilver met mijn rendement gedaan heef. De stubielere opmars die goud heeft begint weer naar me te lonken..
  Maar jou comment Roland die is ook wel erg interessant… onverwacht ook dat er nu al zilver physical tekort was.. ik dacht dat doordat de twee banken werden aangeklaagd wegens manipulatie dat de manipulatie ten einde was toch jammer dat het ze nog steeds zo goed lukt de koers te drukken.. ik ben wel eens benieuwt hoe die manipulatie precies werkt en of/hoe banken denken ooit de short posities weer te kunnen afbouwen of dat ze misschien hebben besloten te vechten tot de dood of slimme achterbakse truken hebben bedacht dit voor elkaar te krijgen.. ZilverPaul een lichtje please ? :-)
  @Roland denk dat het vuurtje pas komt bij wederom groot economies amerikaans nieuws qua omvang QE2.. misschien aankondiging QE3? voolopig zullen ze niet enorm slecht nieuws naar buiten brengen en duwen ze de cijfertjes netjes omhoog met hun geld druk pers zodat het er niet te slecht uitziet in de verkiezing.. denk dus dat je vuurtje op zijn vroegst na de us verkiezingen komt maar goed wie zal het zeggen kan vandaag nog zijn of over 3 jaar pas..

 • Roland

  @RB
  Ik heb alle kasten en broekzakken nog eens gechecked, het laatste geld bijelkaar geschraapt en Rolf een emailtje gestuurd om wat meer.

  Hier een interessant stukje uit vanmorgens Ed Steer’s Gold & Silver Report (Casey Research):

  Quote: I received an interesting comment from Reed Larsen, the General Manger of the Old Glory Mint out of West Jordan, Utah early yesterday morning. Unfortunately it arrived too late for my Tuesday commentary, but I’m more than happy to post it here, now. Apparently they’re seeing a little tightness in the physical market… and I’ll let Reed do the honours from this point…

  “I thought you might like to know that late last week we started to see some shortages in physical silver. Here’s what happened:

  “On Tuesday of last week, we experienced the largest volume day in the history of the Old Glory Mint. When the dust settled, we had taken orders totaling more than 2 metric tons of silver. We had no problem buying silver to fill those orders. However, the next day, and through the end of the week, a few of our suppliers started warning us that they were running low on physical silver, and a couple of them had sold out.”

  “Although our mint is well prepared to meet demand during short-term market squeezes like this one, we did start checking around with some of the major refineries, other suppliers and even some of the larger dealers around the country to see if a widespread shortage was developing. Everyone we talked with at both the wholesale and retail levels had seen a dramatic increase in demand at about the same time we did. We found that many refiners were experiencing heavy order volumes and production backlogs. Many dealers were sold out of most or all of their larger silver bullion bars, while others had no silver product available at all except for the ones that carry the highest premiums.”

  “The last time this sort of thing happened was approximately two years ago, when supplies dwindled to the point that almost nobody had anything available to sell (you might recall that even Kitco had nothing available for sale on their website for quite a while). Even though the price of silver itself didn’t seem to move much during the shortage, the real price (the “premiums” on the street) that we and others had to pay went through the roof because of the lack of availability of physical silver. In my mind, the fact that the “market” price of silver didn’t go into orbit back then is only attributable to the lid that ‘da boyz’ kept on the market.”

  “This time, I don’t know that they will be able to keep the lid on. If they can’t, then silver prices (and premiums) might be headed “to the moon” sooner than many of us think. Since typical turn-around times for mints are 3-13 weeks, when situations like this occur, it could be weeks or months before dealers are able to restock. In the interim, the squeeze will be on, and silver prices and premiums may head much, much higher than what we are seeing right now.”

  “Thanks for everything, Ed, and keep up the great work!”
  un-Quote.

  Er is al rook…….nu het vuurtje nog :-)

 • RB

  @ Roland

  Hear, hear.

  Ik heb mijn plicht gedaan door – katsjing! – een flink aantal zilveren nagels in de doodskist van JP Morgan te timmeren. ;-)

 • Roland

  @RB
  Ik hoop werkelijk dat de acties van Max Keizer en Alex Jones wat gaan opleveren daar, naar mijn inziens, als we nu niet onze mening uiten, in welke vorm dan ook, een “Opstand” steeds moeilijker gaat worden. We staan aan de vooravond van een groot moment.
  “Grappig” is wel dat de angst er al zo diep in zit dat “we” (uitzonderingen daargelaten) het als “ongelovelijk” zijn gaan ervaren dat als iemand een tijd lang zijn echte mening uit, hij nog in leven is ! Alsof “we” gewoon verwachten (en normaal zijn gaan vinden) dat zo’n iemand om zeep wordt geholpen zoals de Kennedys, Maarten Luther King, Gandhi etc. En als het gebeurd, “we” een gedachten hebben van; zie je wel en vervolgens zwijgend verder gaan, kop in het zand, en vanalles laten gebeuren. Hebben we dat al niet eens eerder meegemaakt, zo’n 60 jaar geleden bijvoorbeeld?
  Massale weerstand is niet tegen te houden of te onderdrukken. Voorbeelden ten over.
  Door gecoördineerde beurs manipulaties proberen de CME en bullionbanken de ruggegraad van oprukkende zilver- en goud-vigilantes te breken. Laten we proberen dit te voorkomen door (nog meer) fysiek zilver te kopen. De hoogste tijd voor een koekje van eigen deeg!

 • Marc

  Iemand een idee wat er gebeurd als de euro echt omkieperd?
  Wat gebeurd er met onze spaargelden?
  Wordt het de noordelijke euro of onze oude vertrouwde gulden?
  Allemaal vragen waar op dit moment niemand een antwoord op heeft.
  Buiten dat alles heeft zilverpaul over een ding gelijk.(over meer dingen trouwens)
  Het wordt wel allemaal heel erg stil gehouden.
  Het is op dit moment net alsof alleen Ierland een probleem heeft, want over onze eigen problemen rept niemand.
  Ondanks de daling in goud en zilver de afgelopen paar dagen maak ik mij hierom absoluut niet druk.
  Er zijn teveel dingen om je wel druk over te maken.
  Zilverpaul ligt telkens een tip van de sluier op.
  Maar wat wordt door de leidingevers nog meer verzwegen?

 • http://hyperinflatievkblog hyperinflatievkblog

  Citaat
  De gevolgen daarvan zullen mijn inziens niet onder doen voor het ineenstorten van de euro, omdat het wereldwijde fiat-geldsysteem gekoppeld is aan de onderdrukking van de goud- en zilverprijs.

  Uitstekend gezien en dat voor een Nederlander!

 • Wouter

  @Zilverpaul

  Wederom een goed artikel. Belangrijk is om je vermogen te beschermen. Euro’s verkopen en omwisselen voor andere valuta of goud en zilver. Omdat andere grote valuta’s er ook slecht voor staan (GBP, USD, JPY) heb ik de voorkeur voor goud en zilver.

  Het blijft schrikbarend hoe we bedondert worden door de Grieken! We hadden nooit aan één munt moeten beginnen. Ik zie het somber in voor ons. Of we betalen mee aan alle landen die financiele hulp nodig hebben of de eurozone valt uiteen met alle gevolgen van dien.

 • Ludo

  Dag Zilverpaul, wat is de bron van jouw plaatje -> ik ben erg verbaasd door de cijfers van Luxemburg??

 • Gerard

  @Zarathustra, Alle grondstoffen dalen fors. Heeft even niet alleen met goud&zilver te maken.
  Er zat een trend-omslag aan te komen. De indicatoren en de TA op de charts gaven dat ook tijdig aan. Dan gebeurt het vaker dat alles mee naar beneden gaat. Lange termijn goud&zilver en overige grondstoffen zit wel goed (hoop ik).

  @procambaru, niet zo onmogelijk wat Zilverpaul zegt. De zaak is erger dan ze ons vertellen.
  Griekenland heeft per 1 december een groot probleem. Ze zouden geld voor nieuwe (her)financieringen van het IMF krijgen “mits” ze voldoen aan de door IMF gestelde voorwaarden. Hebben de Grieken NIET gedaan. Sterker nog, ze hebben er wederom over gelogen.
  Vandaar dat Oostenrijk en Finland nu niet meer bereid zijn Griekenland te steunen. Duitsland en Nederland volgen ongetwijfeld.
  Griekenland nu niet extra steunen kan einde Euro betekenen.
  Komt Ierland nog overheen en Portugal zit er ook aan te komen.
  Allemaal aan de Euro-infuus.
  Hoe gaat dit nu weer aflopen???

 • Procambarus

  @ Zilverpaul.

  Ik lees altijd met belangstelling jouw artikelen en meestal ben ik het wel met jouw stellingen eens. Maar nu vind ik toch dat je nu wel heel erg kort door de bocht gaat. Als ik lees: “Haalt de euro 2011” en “dat het wereldwijde fiat-geldsysteem gekoppeld is aan de onderdrukking van de goud- en zilverprijs”, lijkt mij dat je qua realiteit toch even de weg kwijt bent. Er zijn een groot aantal remmende factoren die zullen verhinderen dat de boel op korte termijn ontploft. Jij kent ze ongetwijfeld ook maar verzuimt ermee rekening te houden. Ook ik denk dat het huidige valutasysteem op den duur onhoudbaar is maar op korte termijn zullen er nog flink wat lapmiddelen komen die de zaak overeind houden.

 • RB

  Ik ben benieuwd wat het “Crash JP Morgan – buy silver” initiatief van Max Keiser gaat opleveren. Dat die man nog ademt, ongelooflijk.

 • zarathustra

  Allemaal goed nieuws voor edelmetalen mijns inziens, maar waarom zijn goud en zilver vandaag dan flink gedaald?